2016-10-06 261 浏览
澳門這小島在這十數年間來了個大變身,五光十色的豪華酒店及賭場紛紛落成,使這個東方拉斯維加斯幾得更亮眼。數數手指,筆者已有數年未有真正踏足澳門了。踏足者,周圍揾食也,上星期去了澳門跟朋友仔相聚,順便覓食一下,去到筷子基附近,發覺以前的古舊樸實社區已由於很多裝修新潮的食店進駐而得熱鬧,而其中一間新開的韓國BBQ店吸引了我們的注意,看似還在試業階段,但店内細節皆做到一絲不苛,還有本地的韓國人來用餐,喜歡嘗新的筆者當然躍躍欲試,遂跟朋友一起入內進餐,想不到來到澳門的其中一餐會是韓燒,這股韓風果然無處不在!進入店内,裝潢充斥着新派韓風格調,但又有舊式韓燒直通天花的煙囪,最重要是完全沒有可稱是韓燒通病的油煙味,令人驚喜,看看餐牌簡介,原來這店大有來頭,在韓國國內已有超過四百多間分店 , 算是韓國的龍頭燒肉店,連同海外包括中國、東南亞、香港及美國開設的分店更是規模嚇人,而據店員透露這店是澳門首間跟韓國總公司合資的分店,所以所有食材與細節也跟韓國總店的一模一樣,而此店的母公司更是韓國十大肉類批發商之一 , 因此肉類質素有着一定的保證。在翻看餐牌同時,店員更耐心介紹此店的特色,尤其是此店率先獨創的護心肉
在翻看餐牌同時,店員更耐心介紹此店的特色,尤其是此店率先獨創的護心肉食法和益處,據店員說護心肉其實是豬的橫隔膜與肝中間的部分,基本可說不含飽和脂肪,能夠預防動脈硬化,而一頭豬只有約200克護心肉,所以很是珍貴。而其他選擇分别有豬肉類、牛肉類、年糕、煎餅、湯鍋、石鍋飯及麵食等,而飲品暫時只供應汽水及啤酒燒酌,遲一點還會再加一些入韓式冰飲。
燒肉套餐
要食有質素的韓式燒肉一向都不便宜,逐碟逐碟計算,一碟細細碟的韓式牛肉已索價近兩百,不經意點兩三碟都已近半千結賬,幸好店家有提供套餐選擇,可以食得划算一點,平均$400至$800可供2-4位享用,種類算多樣化,有牛有豬又有特選什錦拼盤,惜今天筆者二人都有點飽意,所以還是散叫為上。
韓式泡菜
醃白菜
辣麵醬大豆芽伴大蔥絲
車厘茄生菜沙律
蟹肉沙律
前菜小碟相信一向是韓燒的特色吧!這裡的前菜有別於一般傳統韓店,除了主膽韓式泡菜及漬物之外,還有較西化的沙律如蟹肉沙律及車厘茄生菜沙律,而且份量亦不少。據店員說這裡的泡菜和酸白菜漬物均是大廚自家醃製,入口果然跟外邊的有點不同,泡菜味道沒有外面的酸反而較偏向鹹辣,辛口爽脆開胃;而醃白菜酸酸的味道更有消膩醒胃之效,惜筆者不太愛好醋酸漬物,如女士們應更合胃口。另外的辣麵醬大豆芽伴大蔥絲,甜辣香兼而有之,清香惹味。還有車厘茄生菜沙律,店員說醬汁是由粟米秘製而成,醬汁甜甜香香頗特別,生菜更可用來包著燒肉來吃;最後的蟹肉沙律就較遜色,像是普通的菜絲沙律,沒有多少的蟹香。大部分免費前菜的味道都不錯,為這一餐前設了一個清新味美的開端,減低了肉食的邪惡感。
爐邊烤蛋
食過冷盤前菜後,主食終於上場,既然店員說到護心肉那麼珍貴,我們便一次過試了牛護心肉和秘製香辣豬護心肉,而筆者作為牛魔王,當然不會放過這裡的特上無骨牛小排。店員先為客人於烤爐外圍的坑邊放入泡菜碎,繼而注入蛋漿製作爐邊烤蛋,以爐邊的餘溫慢慢烤熟蛋漿,燒到剛開始凝固的口感最正,半生熟蛋味濃香軟嫩滑溜,像是蒸蛋一般,加上之前放了泡菜碎在內增加嚼勁,又香又脆,像極了玉子燒的美味。
特上無骨牛小排
跟著店員還主動幫我們燒肉,爐側邊還設有一小網架供燒好的肉塊保溫之用,真的很體貼細心!
特上無骨牛小排
特上無骨牛小排,油脂分佈比例十分均匀,堪稱霜降,牛味香濃,肉汁豐盈,店員燒得生熟程度剛好,只加點岩鹽已能盡嘗原味,油香滿腔,非常嫩滑鬆軟。
牛護心肉
醬汁
牛護心肉,入口有點爽彈軟腍,纖維較牛小排為粗,帶有少許内臟的羶味,只點鹽原味入口未必人人接受到,需要配點濃味的醬料如店家提供的青辣椒洋葱醬油或韓式豆辦麵豉醬辟去羶味會較好,而個人覺得韓式豆辦麵豉醬提味的功效較出色,感覺令肉味更濃。
秘製香辣豬護心肉
香辣豬護心肉,口感跟牛護心肉差不多,而經醃製入味後的肉質較嫩滑爽口,味道甜甜香香不太辣但很惹味,不用配任何醬料已十分夠味,不錯!
牛護心肉和秘製香辣豬護心肉
韓式燒酌
整頓飯質素很好,食材及調味游走於傳統與創新之間,做得出色,環境座位舒適寬敞,服務態度親切熱誠,最重要店内的抽風設備功能出眾,用餐後完全沒有一身油煙味,而價錢也不算太貴,是次兩人用膳大概約$600左右,尚可接受,餐後店員還教我們搭巴士去了新開的巴黎人參觀一番。
2016-09-20
燒肉套餐
韓式泡菜
辣麵醬大豆芽伴大蔥絲
醬汁
秘製香辣豬護心肉
韓式燒酌
2016-10-06 200 浏览
難得國慶日有個長假期, 於是便同親愛的一齊過大海探d澳門朋友仔, 去到澳門當然要食一頓好的。呢個星期天氣開始轉涼,於是朋友就帶我地去左一家新開的韓式燒烤店名叫「新麻蒲」。我地係十六蒲撘的士過去只不過5分鐘左右,店面好sharp好易認,店內座位都算寬敞而且仲有上下兩層,抵讚既係店家控油煙做得非常好,衣服唔會沾哂d燒烤味。有好幾位店員都係韓國人,聽負責人講原來澳門既新麻蒲同其他地方包括香港一大分別就係店鋪會完全跟足韓國總店既standard包括口味,餐單及食材。食韓國燒烤點可以唔叫d酒精飲品,於是我地就試左支梅花秀果酒,酒精濃度大概10%,入口唔算太甜而且帶點果香,送燒肉一流。親愛的唔飲酒的,佢就叫左一罐韓國梨汁,清清甜甜令人幾開胃。開胃前菜絕對少不了,其中有兩款我地特別推介,椰菜絲沙律既醬汁調校得適當好處,酸酸甜甜易入口。另一款就係用左玉米汁既生菜沙律,食入口感覺非常清新,食完會令你感覺更開胃。另外,店家亦㑹提供各類醬料比燒肉用,喜愛濃味既朋友可以用海鹽來吊出肉既鮮味。愛辣既朋友亦可選擇韓國豆瓣醬,蒜頭可以用來清一清你既味蕾。食物方面我地就叫左個Beef Combo,聽店員既推介下一大特
親愛的唔飲酒的,佢就叫左一罐韓國梨汁,清清甜甜令人幾開胃。
食物方面我地就叫左個Beef Combo,聽店員既推介下一大特色絕對係牛護心肉,因為近心臟部分既肉特別爽口而且非常珍貴(餐牌上亦有豬護心肉),澳門基本上只有新麻蒲有提供。
無骨牛小排壽司 - 師傅會即場用火槍將牛肉燒熟,我地都不爭氣地嘩一聲出來。之後師傅亦會將一個特制燒汁淋上壽司面,牛小排入口即溶,完全一d渣都唔會有,如果唔係仲有其他燒肉應該都會再encore一份。
牛胸肉大醬湯 - 牛胸肉食落口感都似肥牛,但相對上就冇甘肥膩,個湯本身屬於微辣,另外都有幾多份量既雜菜同豆腐。
Beef Combo - 重頭戲來了,各式既燒肉以三層既鐵盤送上,頂層既有香滑薄牛腩,中層既係牛護心肉和特上無骨牛小排,最底層有鮮蝦、菠蘿和蘑菇。
燒肉既次序其實都會有學問,由較淡味既薄牛腩䦕始燒起,到較濃味既肉類,到最後就係鮮蝦同菠蘿令到味蕾係食到不同既層次。
薄牛腩入口即溶,脂肪比例均勻,完全唔會有過度肥膩既感覺。店家亦十分貼心,成個過程都會幫我地燒,而且仲特登係爐邊加左個鐵網放d燒好左既肉,等d肉唔會燒焦同時間又可以保住肉既溫度同鮮味。
牛護心肉食落有d似半肥瘦既叉燒,但相比之下更加爽口,個人感覺沾上特制醬汁最夾。
特上無骨牛小排燒得非常香口惹味,表面燒得微脆,內裹就非常鮮嫩,加上少少豆瓣醬同海鹽令肉味更出。
最後,店員亦幫我地燒埋海蝦、菠蘿及蘑菇。海蝦啖啖肉非常大隻,食落新鮮爽口。菠蘿非常清甜,可以清新一下味蕾。

順帶一提,麻蒲既燒烤亦會有埋爐邊泡菜蛋,燒熟左後店員亦會幫我地切好上碟。
2016-09-30
2016-10-04 188 浏览
澳門海擎天新開既韓燒熱點 前菜份量十足 最愛爐邊蛋 Beef Combo $698 for 2  壽司配以醬汁 甜甜地好好味 呢一set對牛魔王黎講真係享受 可以試齊牛護心肉 香滑薄牛腩 特上牛肉眼排 大蝦同蘑菇菠蘿 牛小排壽司同牛胸肉大醬湯 真係超級豐富! 同香港分店相比 食物質素較突出 職員仲好用心燒比我地食而且設備上亦都較貼近韓國 例如有隔油格 可以減卻油膩感份量都幾多架兩個人夠晒飽 最後來一杯莓子燒酒 爽呀~地址:沙梨頭船澳街96號海擎天第三座地下O號舖
澳門海擎天新開既韓燒熱點
前菜份量十足

最愛爐邊蛋
Beef Combo $698 for 2

同香港分店相比 食物質素較突出 職員仲好用心燒比我地食

而且設備上亦都較貼近韓國 例如有隔油格 可以減卻油膩感

份量都幾多架兩個人夠晒飽

最後來一杯莓子燒酒 爽呀~

地址:沙梨頭船澳街96號海擎天第三座地下O號舖
同步刊载
2016-10-04 362 浏览
韓風, 簡直無處不在呀! 唱K, 有K POP; 化妝有K BEAUTY, 睇劇, 有OPPA, 就連食野, 都潮食韓國食物 (炸雞, 部隊鍋, 韓燒)~近排好多酒店都做緊優惠, 仲有埋煙花睇添, 表姐佢知我今個月生日, 叫我獨自去偷歡....sor....係偷食~haha, 扔低班男人, 齊齊成班姊妹過大海搵下食, 散下心! 實行食出香港 XDDD晚餐我地一行四人, 揀左一間大家都未食過既韓燒店, 細問之下原來佢地剛開業不到一星期左右, 就連openrice都仲未有comment,  何想而知有幾咁新, 問題天天都多的表妹(即係我)仲勁八問多句, 澳門店同香港店有咩分別? 澳門店係直屬韓國, 所以材料餐牌都跟足韓國, 香港店是特許經營, 或多或少會未必跟足韓國佢地分店更遍佈世界各地~話時話我係澳洲果時都食過韓燒wor~order完食物後, 見到個爐同一般有D分別, 旁邊爐邊蛋有一部份變成網位, 原來呢個設計別有用意, 平時燒完d食物, 放太耐會overcook, 就變左肉乾, 將燒好既食物放係網位, 一來可以令食物既油份隔走, 二來唔會燒到過哂龍, 聰明又貼心既design~爐邊蛋可
爐邊蛋可以話係我最鍾意既, 落蛋漿前會有店員平均地加入泡菜, 令到爐邊蛋不再單調乏味~
幸好時間剛剛好, 爐邊蛋邊金黃色, 微脆得來, 中間有些少流心感, 介乎熟與未熟之半熟狀態, 確實一次又點會夠丫~結果咪refill多幾次
前菜有沙津同牛壽司, 牛我要戒口所以冇食, 沙津菜都幾新鮮, 食韓燒點少得生菜呢~同樣好Fresh
套餐內包左一個湯, 我地有人唔食牛, 就轉左嫩豆腐海鮮湯, 小小的一鍋, 估佢唔到, 材多過湯, 睇個色以為好spicy, 結果一d都冇, 味道似雜菜湯, 則普普通通而已
豬套餐五花肉, 護心肉等等,燒五花肉同樣有技巧!先燒熟兩邊,再用剪刀分成小塊,燒到有點金黃色,微焦就perfect啦~係就係肥左d,但齒夾油香,回味無窮,確實要試多幾塊
我地仲叫左飯團,呢個飯團有蟹子,蟹柳,青瓜粒,同紫菜碎,DIY自己既飯團,唔駛擔心印度阿叉上身,會有膠手套提供埋~咁就唔怕整到成隻手都係飯
搞下又撈下,終於成形了~因為有蟹子係到,所以口感係脆卜,青瓜減低飽膩感,其實個樣就唔係咁好睇,但勝在味道搭夠,實行「我很醜,但我很溫柔」~
特別一提,護心肉(豬),一聽個名勁似內臟,個店員解釋番原來係心臟附近的肉,唔屬於內臟部份,唔係間間燒肉店有既,質感好似食緊牛肉,實質係豬肉來~味道都幾好!
`食到最後飽飽地,最正就係燒菠蘿XDD,甜甜地又酸酸地,好JUICY,開胃又醒神:)我地四條友食到捧住個肚,經歷左今日喪食之旅後,睇來減肥之期遙遙無期lu~嘻嘻
庆祝纪念
生日
  • 護心肉
  • 飯團
2016-10-01 396 浏览
其實兩個人去食韓燒都係一個唔錯嘅選擇,今晚我同朋友幫襯呢間有名嘅韓燒店,就係鍾意佢有二人套餐,唔使擔心散叫食物份量太多而食唔到太多款式。先講餐廳環境,因為呢間店係新開張,所以餐廳環境好乾淨,座位寬趟又舒適,每張枱都有一個燒烤爐同抽氣管。喺燒緊嘢食嘅時候,抽氣管可以將所有油煙抽走,令頭髮同件衫唔會吸到油煙味,比起其他韓燒店好得多!嘢食方面,我哋叫咗一份$698牛肉二人餐,有牛扒、牛護心肉、蝦、菠蘿、蘑菇、仲有一個湯同一份牛肉壽司,食物嘅份量適中,夠晒兩個人食。前菜就有五款,唔夠食可以無限添加,唔使額外俾錢。最特別嘅地方,我覺得係燒烤爐旁邊放滿蛋漿,當一路燒嘢食嘅時候,爐溫就可以整熟旁邊嘅蛋漿,蛋漿內有泡菜,食起嚟有口感,微辣中帶蛋香,仲好飽肚添!食燒肉嘅時候,係由店員幫我地燒,好貼心呀!店員建議將燒好嘅牛肉擺放喺爐邊一陣,等啲油分溜走,先再食咁就冇咁油膩。如果食燒肉時鍾意配生菜包住一齊食,其實可以問店員攞生菜,都係唔使加錢嘅(因為店員唔會主動提供生菜)。套餐內有牛護心肉,我都係第一次食。店員話呢款牛肉非常珍貴,因為每隻牛身上只有好少嘅份量。試完果然名不虛傳,因為牛味濃,肉質比較嫩滑。至於

至於牛肉壽司,都係值得推介。店員用火槍火炙生牛肉,唔洗幾秒,生牛肉壽司就變成熟牛肉壽司了,配合甜甜地嘅燒汁食,好味道!
2016-10-01
2016-10-01 363 浏览
有澳門朋友住喺筷子基,今次過澳門一落船就過左去搵佢~~佢帶左我去附近既海擎天食呢間新開既「新麻蒲韓國燒肉店」~~店員好好客,有問必答,仲介紹佢地餐廳係韓國no.1 燒肉店,全球喺第501分店~喺韓國有400間分店,香港有3間,但香港分店會比較係港人口味,而澳門分店分店就完全由韓國直接管理,食物係跟足100%韓國口味!要食當然食正宗架啦!餐廳有兩層,感覺好新淨舒適,座位寬大而且完全唔大油煙~我地今次坐下層。我地2個人好多心~樣樣都想食~店員就介紹左個2人份量既 《Beef Combo $698》比我地!如果有3-4人的話其實叫$888個set都好抵!食韓燒,醬油同前菜都必有架啦~醬油有3款:豆瓣醬、鹽、韓國豉油(加左洋蔥&辣椒),點肉食一流~而前菜分量唔細(而且仲可以refill!):有菜沙律 (配特別既醬汁,用左玉米同秘方汁!)、青蔥絲配kimchi醬、菜絲配沙律醬、泡菜、醃菜!爐邊蛋拌入泡菜令蛋味更有層次及口感~燒又香滑且外層帶微脆,不能看少既拌菜之一! 《Beef Combo $698》有晒我地大部分想食既野:首先嚟「牛胸肉大醬湯」! 以微辣既泡菜湯底加牛胸肉煮成,湯既材料仲有蔬菜

食韓燒,醬油同前菜都必有架啦~

《Beef Combo $698》有晒我地大部分想食既野:
首先嚟「牛胸肉大醬湯」! 以微辣既泡菜湯底加牛胸肉煮成,湯既材料仲有蔬菜同豆腐~湯帶肉味令整體味道更佳,惹味!即刻想叫碗飯做湯飯,哈哈!
食3層肉架之前先上「無骨牛小腓壽司」-- 韓藉店員會喺我地面前用火槍燒熟無骨牛小腓~燒既時候會見到牛既肉汁sum出,燒完完全唔會變得乾身。店員再加上醬汁後,整舊壽司都滿有味道,一口一舊入口香滑牛味,只有4舊實在唔夠喉,哈哈!
頂層:2款原味既牛肉 - 第一款「香滑薄牛腩」~呢個set其實幾貼心,可以比客人試晒有調味同原味牛肉既分別~通常食開一舊舊既牛腩,薄切既係第一次食~雖然呢款薄牛腩無調味,但牛味濃!完全唔需要點醬汁食,同個名一樣好香滑~

第二款「特上無骨牛小腓」 -- 餐廳用上接近美國最頂級 Prime 級別既牛小腓! 脂肪紋好靚好平均,肉質鮮嫩入口即溶,肉汁多且牛味濃,回味無窮!
中層:「牛護心肉」--呢款肉好特別,好少地方可以食到,今次實在滿足到我既小好奇~護心肉 有牛/豬,我今次食既係牛~呢款肉位於心臟附近,每隻牛都只有大約200g左右既份量,十分珍貴。燒過後入口彈牙易咀嚼,外層燒得香濃味道有小小似叉燒,每下咀嚼都有肉汁實在好味!
**另加《秘製特上牛肋骨 $198》放埋喺中層-- 店員會剪走骨位然後剪開肋肉幫我地燒~所以唔使怕要咬骨。
牛肋骨用秘製醬汁醃過,味道甜甜地;呢度既牛肉毫無疑問品質幾好,肉質一定鮮嫩可口,脂肪唔多但唔會韌,不消一會又已經被我地清碟!
底層:什錦燒烤-- 有菠蘿、雞肶菇粒、大蝦~ 食完肉類食菠蘿清清味蕾~大蝦肉厚燒完仍然彈牙,新鮮唔梅夠蝦味~

隔油燒架:一般韓燒都無呢個設計,最怕燒完油膩既感覺!但呢度就用返韓國正宗燒肉架步,燒爐附有呢個網用於隔油,十分細心!而且店員會幫你燒,亦會主動換新網,好享受呀~~
食燒肉我喜歡配酒,所以叫左支《韓國梅花酒 $88》-- 雖然10%酒精,但甜甜梅花味令人易入口~

朋友就叫韓國《梨汁 $20》~飲到有梨肉好清甜~

今晚一邊燒肉一邊同朋友談天說地,好滿足~而且餐廳開到零晨3點,實在岩晒d夜鬼~哈哈!
2016-09-30
2016-09-29 314 浏览
放假專程由香港到澳門探朋友,所以朋友決定帶我黎試吓呢間韓國No.1既BBQ店食好野。呢間店果然夠地道同正宗,行入店内,全場侍應即刻用韓文同我哋打招呼,大概係歡迎光臨嘅意思吧!另外,有位中年型格店長師傅(真.韓國人)壓場,親身為我哋燒食物,全程唔使自己落手又有得食,啱晒我呢啲懶人!哈哈!講返野食,前菜已經有5款咁多,包括:生菜粟米沙律、韓式辣醬伴京蔥同芽菜、韓式辣泡菜、沙律醬土豆絲同埋醃製酸菜。聽侍應介紹,呢啲前菜全部都係廚師親自為客人整出嚟嘅,絕對唔咪街外買嘅製成品,新鮮好味!而我最鍾意係,前菜唔夠仲可以無限添加!正呀!因為我哋兩個人都係牛迷,所以我哋叫咗一份Beef Combo(唔同部份嘅牛肉、壽司、大蝦、蘑菇、菠蘿同牛胸肉大醬湯),起初我以為份量唔係好多,最後兩個人卻食到飽飽。以下係我(推薦)最鍾意嘅兩樣食物:牛護心肉😍👍🏻👍🏻外表好似一般牛柳咁,但其實係牛肉中非常矜貴嘅部份,係牛心臟兩旁嘅肌肉,一隻牛大約只有200g左右嘅份量,想食都唔一定有得食。至於呢度嘅牛護心肉,因為肉質本身已經夠靚,加上有師傅巧手燒,牛肉質感又腍又細滑,可以媲美和牛!牛胸肉大醬湯😋😋呢個湯嘅外表同味道同平時

以下係我(推薦)最鍾意嘅兩樣食物:

牛護心肉😍👍🏻👍🏻

牛胸肉大醬湯😋😋
呢個湯嘅外表同味道同平時食到嘅韓式辣湯有八成相似,但湯內卻多咗濃郁嘅牛肉味,而且材料十足,有薄牛肉、洋蔥、大蔥、豆腐等,味道唔太辣,一飲想再飲。如果有多一碗白飯就更好,不過今晚嘅食物份量已經好夠,所以最後都係無叫了。

整體黎講,幾百蚊就可以食到好野,餐廳環境又舒服,又有韓國師傅燒埋野食,真係抵!有機會會再黎的!
2016-09-24
2016-09-29 202 浏览
近年,澳門都多了很多不少國際美食 而且掃街都多少很多選擇 今天我就來了我auntie家下的韓燒店 還是新開的 所以一定要來試一試 所以設備都是很新的 而且沒有很大油煙味 空間很大很舒服 而且坐位都很大 所以坐得耐黎傾計都可以 原來這是第510間分店 店長還告訴我們 廚師是由韓國來的 為了保持高級的質素 一來到 所以配料都已經預備好 所以選擇了食什麼後 就很快食得了 真係很開心 有很多配料 甜甜酸酸的 真的超好味 很新鮮 先用泡菜做底 再加蛋 令到味道更加特別 我們叫了 Pork comba 護心肉 五花肉 秘製豬頸肉 秘製梅花肉 雜錦燒烤 冇骨牛小排壽司 牛胸肉紅肉大醬湯 秘製豬頸肉 食落真的不太肥 而且超好味 冇骨牛小排壽司 會在我們面前燒的 還有牛的醬 所以覺得更加好味及香 還叫了一個飯團 真的超好味的 因為比較健康 而且只是$28 還很好玩tim 最後叫了一個炸醬麵 覺得鹹了一點 但味道都不錯 而且又有青瓜又有蛋 仲燒左好多生果又甜又好味
近年,澳門都多了很多不少國際美食

而且掃街都多少很多選擇

而且又有青瓜又有蛋

仲燒左好多生果又甜又好味

同步刊载
2016-09-28 234 浏览
假日的澳門一日遊,與姊妹們去了不少地方掃街!由早到晚都未停過口,到了晚上更去了吃韓國烤肉呢!環境設計新穎,卡位的設計讓食客可以坐得更舒服~埗坐下,待應生端上大大支的凍水解渴,服務親切。餐牌所說的第510間店開張,應該就是這一家吧?被譽為韓國第一的烤肉店,除了韓國本土盛行之外,店子在中國、香港、新加坡、印尼、美國的拉斯維加斯和洛杉磯也設有分店,體現到向世界出發的勇氣烤爐與一般平日在香港見到的大有不同,有時食肉速度追不上烤肉速度,可善用旁邊一個格網的位置以保持溫度。另一方面將烤好的肉先擺在網上隔油感覺上可隔去多餘的油膩,少一點罪惡感。其實在倒蛋漿前,待應生先均勻撒落泡菜粒在爐的各角落,烤了一陣子,發現爐邊的蛋漿都燻至金黃色了,好養眼! 入口第一啖食到好香口又清嫩,味道有點似燒玉子的感覺,又有泡菜,吃落口感十分豐富,吃了一轉都想再encore呢~為了想試餐牌的其他菜式,幾個朋友一致決定點一個豬烤肉二人份 $488,再share 餐牌的主菜麵食等等。套餐也另設有加祕製烤雞的選擇,所以大家都不擔心不夠肉食!相信吃慣韓國菜的你都知道會例牌有多碟可 Refill 的前菜:經蘸製的泡菜入口微辣,吃落好
假日的澳門一日遊,與姊妹們去了不少地方掃街!

由早到晚都未停過口,到了晚上更去了吃韓國烤肉呢!
環境設計新穎,卡位的設計讓食客可以坐得更舒服~

埗坐下,待應生端上大大支的凍水解渴,服務親切。
餐牌所說的第510間店開張,應該就是這一家吧?
被譽為韓國第一的烤肉店,除了韓國本土盛行之外,

店子在中國、香港、新加坡、印尼、美國的拉斯維加斯

和洛杉磯也設有分店,體現到向世界出發的勇氣
烤爐與一般平日在香港見到的大有不同,

有時食肉速度追不上烤肉速度,

可善用旁邊一個格網的位置以保持溫度。
另一方面將烤好的肉先擺在網上隔油

感覺上可隔去多餘的油膩,少一點罪惡感。
其實在倒蛋漿前,待應生先均勻撒落泡菜粒在爐的各角落,

烤了一陣子,發現爐邊的蛋漿都燻至金黃色了,好養眼!
入口第一啖食到好香口又清嫩,味道有點似燒玉子的感覺,

又有泡菜,吃落口感十分豐富,吃了一轉都想再encore呢~
為了想試餐牌的其他菜式,

幾個朋友一致決定點一個豬烤肉二人份 $488,

再share 餐牌的主菜麵食等等。

套餐也另設有加祕製烤雞的選擇,

所以大家都不擔心不夠肉食!

經蘸製的泡菜入口微辣,吃落好新鮮又嫩嫩的。
另外也十分喜歡青瓜沙律芽菜混上辣醬,好惹味!

酸辣的芽菜入口仲有少少開胃酸味,有點似wasabi的味道。
除了這個Pork combo,愛牛之人也可以考慮一下套餐

以牛不同部位為主打的組合套餐,算是比散叫較抵食!
除了有護心肉和五花肉外,也有店子祕製豬頸肉和梅花肉,
還有什錦燒烤和牛小排壽司滿足同行友人不同的期望。
第一次咁脆口的豬頸肉,蘸上枱上的祕製醬汁,吃烤肉時更Juicy!
烤爐的火力充足,一邊烤一邊逼出多餘油分,但又不會覺得好四周環境好大油煙。
什錦包括鹽烤大蝦、烤蘑菇和菠蘿;大蝦夠大隻新鮮,肉質爽口。

跟餐的一個牛湯轉嫩豆腐海鮮湯
終於品嚐到微辣又不是味精極濃的韓式海鮮湯,

餡料有洋蔥、金菇和豆腐等等,是素食之選。
中途加碼一盤去皮起肉的鮮菠蘿片,

入口酸酸甜甜但又無渣,用來增加食慾,又可消膩。
Special menu

韓式泡菜煎餅 $88
份量絕對可滿足3-4人,

餅邊位好脆身輕盈,吃落有點似crepe。
想不到煎餅沒有多餘的油膩,

顯示師父掌握的火喉相當成功。
最重要是泡菜的微辣,配上香噴噴的蔥爆味吃落好惹味,

又有足料海鮮,如蝦、魷魚絲和蜆肉和洋蔥等餡料,

煎到好香口,絕對是不能錯過的煎餅!
Meal 主菜 炸醬麵 $68
去韓國必食的韓國麵,

伴有青瓜絲和蛋,但鋪面沒有炸醬,

但只加了韓式醬汁,所以吃落會有點乾身。
飯團 $28 呢個係超抵食又好味!
愛新鮮感的朋友一定會鐘意!

自己戴手套再撈混各款飯團材料,

再搓成球狀成壽司球與朋友享用。
飯粒取用正宗的壽司飯米,食落會比較有口感,

配上清新又鮮甜的青瓜絲、香口洋蔥和脆卜卜紫菜,

大廚加入經爆香的洋蔥粒,滋味香口程度與泡菜十分夾!
晚餐連加一,每位大約只是MOP$200!
  • 飯團
  • 韓式泡菜煎餅
2016-09-28 213 浏览
相信澳門並未有太多嘅韓燒餐廳,所以新麻蒲一開,澳門居民一定好開心,因為澳門朋友非常雀躍,唔理我係香港有得食,都要拉我去食韓燒餐廳係新起嘅住宅區到,相信都係針對當地人,而非遊客,由於唔識搭車嘅關係,所以係大三巴到搭的士去朋友已經早早到咗拎位,假日嘅六點到,好似唔算多人和,原來呢到係下晝五點先開嫁,開到凌晨工點,唔知係咪配合下澳門啲賭鬼睇睇餐牌,呢到啲套餐同香港嘅都大有不同,有全牛肉套餐或者全豬肉套餐揀,啱曬啲可能有宗教信仰,唔食豬或者牛嘅人,而價錢睇落好似貴過香港,但係野食好似都多啲~一坐低,緊係唔少得有前菜啦,呢個係韓國菜必有嘅特色,除咗有韓風泡菜之外,仲有沙律, 青蔥絲同埋類似中式梅菜之類嘅野,前菜食完係可以係咁refill嫁,但係特別係在於香港係用黑芝麻醬整沙律,而呢到係用粟米柚子醬整嫁,味道新奇,仲好清新開胃而食韓燒都係唔少得要有爐邊蛋啦,呢到個爐唔係一圈嘅,所以雞蛋少咗,好傷心……因為只有一圈爐邊蛋,再想食就要俾錢一邊烤肉,一邊要留意住個蛋,過熟口感就會好粗糙嫁喇,所以半熟時就應該食喇,比起香港燒極都唔熟嘅蛋我係牛魔王,比起豬肉更加鍾意食牛肉,所以唔洗猶豫喇,就你啦 Beef

我係牛魔王,比起豬肉更加鍾意食牛肉,所以唔洗猶豫喇,就你啦 Beef Combo!!!套餐包括有牛護心肉, 香滑薄牛腩, 特上無骨牛小排或者特上牛肉眼排, 什錦拼盤, 無骨牛小排壽司牛胸肉大醬湯。唔知點解店員無問我地揀特上無骨牛小排,定係特上牛肉眼排,,反而兩個肉都上曬,不過咁仲好,可以試多款肉~ 而擺盤都係同香港一樣嘅三層架,好似下午茶咁,但係肉類感覺就好似較多
係我影緊相嘅期間,有一位韓藉廚師過黎幫手燒,但係佢完全無視我影緊相,就拎走碟香滑薄牛腩去燒喇,所以我就轉向影佢燒肉,由於牛腩都幾薄,燒一燒,炒兩炒就熟,而牛腩脂肪比例較多,所以食落口好多汁之餘,仲好軟滑,建議連埋泡菜一齊食,可以減少罪惡感~
另外特上無骨牛小排或者特上牛肉眼排,如果真係只可揀其一,我會建議揀肉眼排,因為燒至七八成熟嘅肉眼排,口感嫩滑,而且充滿牛香,相反牛小排就比較韌,同牛味俾煙燻味蓋過咗
無骨牛小排壽司都係香港分店有嘅野食,最大特色係店員會係客人面前,用火槍燒熟薄薄嘅牛肉,不過呢到就無落花生醬,只係簡單嘅麻油同醬油調味,其實我覺得牛肉壽司配花生醬嘅味道係幾好,甜味可以更加引出牛肉嘅鮮味,但係壽司口感都唔錯,而且一小舊,可以一口就食完
牛胸肉大醬湯顏色睇落似辣湯多啲,湯中有豆腐粒, 翠玉瓜, 牛肉片, 芽菜,大醬嘅味道都幾濃,可以仲加上少量韓式辣醬,所以有微微嘅辣味,總算幾開胃嘅湯,我就飲到停唔到口喇
難得聚會,無酒又點會盡興啊,所以就嗌咗我幾鍾意嘅韓國覆盤子酒,同我平時飲開嘅唔同,呢枝比較大枝啲,其實呢個酒精都幾高嫁,所以自問不勝酒力,就唔好勉強喇~ 味道同紅酒有啲相似,只不過甜味同酒精味較重,但係我反而幾鍾意