2021-11-20 105 瀏覽
©環境:全黑色嘅門面,散發出型格風店內裝潢以木系為主題有個巨型大窗,坐窗邊位都幾Chill架❤️.©服務:採半自助形式,係Counter落單點餐食物準備好店員會送到枱上🥳(PS. 免加一).©Highlight (影相/性價比/其他):筆者特別推薦佢地嘅signatureCoffee同班尼迪蛋🥰咖啡豆係由本地人炒製而班尼迪蛋係即叫即製.©食物評價: © 一日一早餐 $118一放假訓到晏晝訓飽飽之後緊係食返個All Day breakfast啦!有牛角酥,炒滑蛋,德國腸,Bacon炒蘑菇,Baked Beans,smoked 蕃茄同沙律樣樣都有,勁豐富😆每Set本身都包左基本飲品如選擇Latte或特別咖啡,以優惠價追加就得.© 巴馬火腿班尼迪蛋 $78即叫即製嘅班尼迪蛋口感最佳😘底下係英式鬆餅,配上巴馬火腿,水波蛋淋上荷蘭醬,輕輕一切開,蛋液慢慢流下蛋香味十足,口感creamy,超正😍.© Rose Latte (+$15) + Mocha (+$15)由於係本地人自己炒製所以咖啡豆嘅新鮮度係有保證的😆味道更濃郁之餘,更有層次感酸度同咖啡味之間Balance得好好再加上點點嘅玫瑰甜香,入口

©環境:
全黑色嘅門面,散發出型格風
店內裝潢以木系為主題
有個巨型大窗,坐窗邊位都幾Chill架❤️

©服務:
採半自助形式,係Counter落單點餐
食物準備好店員會送到枱上🥳
(PS. 免加一)
©Highlight (影相/性價比/其他):
筆者特別推薦佢地嘅signature
Coffee同班尼迪蛋🥰
咖啡豆係由本地人炒製
而班尼迪蛋係即叫即製

©食物評價:

© 一日一早餐 $118
一放假訓到晏晝
訓飽飽之後緊係食返個All Day breakfast啦!
有牛角酥,炒滑蛋,德國腸,Bacon
炒蘑菇,Baked Beans,smoked 蕃茄同沙律
樣樣都有,勁豐富😆
每Set本身都包左基本飲品
如選擇Latte或特別咖啡,以優惠價追加就得

© 巴馬火腿班尼迪蛋 $78
即叫即製嘅班尼迪蛋口感最佳😘
底下係英式鬆餅,配上巴馬火腿,水波蛋
淋上荷蘭醬,輕輕一切開,蛋液慢慢流下
蛋香味十足,口感creamy,超正😍

由於係本地人自己炒製
所以咖啡豆嘅新鮮度係有保證的😆
味道更濃郁之餘,更有層次感
酸度同咖啡味之間Balance得好好
再加上點點嘅玫瑰甜香,入口豐盈甜香😘
而Mocha我揀左凍飲
濃濃嘅朱古力香,入口香滑~

© Genmaicha Tofu Cheese Cake $28
另外仲有Cheese cake,蛋糕輕食架~
以玄米茶為底
再crossover 豆腐cheese cake,好特別!
入口好似豆腐咁水嫩軟滑加上微微茶香~

下午茶
2021-11-19 25 瀏覽
咖啡狂熱,一日一咖啡都係必然,有時仲搵間坐得舒服嘅咖啡店☕️,悠閑咁品嘗美食及咖啡😌上環呢間新開嘅Cafe , 黑灰色為主,裝潢時尚有型,好遠已經見到🤩 Homemade meatball Linguine (Beef & Pork mix) $88Homemade 嘅肉丸,牛肉混入豬肉,肉香醇厚,肉汁滿滿,蕃茄醬汁香濃酸酸地,我覺得幾醒胃。Avocado Smoked Salmon Salsa Sourdough $88牛油果🥑香軟順滑,Salsa 醬非常香口,配酸種麵包都好夾Iced Mocha +$20Hot Latte +$10午市跟餐飲品都有優惠, 咖啡香濃,入口飲到奶嘅順滑Basque Burnt Cheese Cake $38芝士蛋糕香濃,順滑柔軟,入口即溶😌

牛油果🥑香軟順滑,Salsa 醬非常香口,配酸種麵包都好夾

Iced Mocha +$20
Hot Latte +$10
午市跟餐飲品都有優惠, 咖啡香濃,入口飲到奶嘅順滑

Basque Burnt Cheese Cake $38
芝士蛋糕香濃,順滑柔軟,入口即溶😌
  • Homemade meatball Linguine
  • Avocado Smoked Salmon Salsa Sourdough
2021-11-13 34 瀏覽
上環租庇利街 一日一咖啡吧甚麽是 Sourdough,.我查看了一輪也不十分明白。中文應該怎樣叫:酸麵包,酸酵母麵包,酸種麵包? Anyway, Sourdough 麵包是比較好吃些的。近年到處都見到標榜 Sourdough,也賣得貴價一些。這家在上環的咖啡店,是新的。我看着它開張。一直覺得它貴,冇幫襯。但原來,早餐也有略為貼地的選擇。附圖所見,芝士火腿酸包三文治,加拉花 Latte,共 $58。三文治與咖啡的味道都算不錯。這咖啡店最大的特點,是在小路臨街,有很大的窗。在這個不熱不冷的季節,天然空調很舒服。
上環租庇利街 一日一咖啡吧

2021-11-13
10 分鐘 (堂食)
$58 (早餐)
上環不嬲出名好多特色cafe小店今次經過呢間 見到有自家咖啡豆賣嘅cafe 咁呢到嘅咖啡應該會有番咁上下水準所以決定試試佢 食個brunch 聽佢地staff介紹 原來佢地嘅咖啡豆係係香港本地炒豆 味道比較balance 酸度適中 岩番香港人大眾嘅口味Pan fried chicken salad(Cold Serve)雞肉嘅份量好多 而且雖然係雞胸肉 但唔會乾爭爭無味 反而燒得好香 仲有捲得好靚嘅parma ham個沙律用咗黑醋去調味 好refreshing 健康得嚟又打卡ableAvocado smoked salmon salsa soudoughOn top上面嘅三色椒酸酸甜甜咁 同salmon同牛油果好夾 個麵包麵烘得好香Genmaicha tofu cheesecake玄米茶淡淡嘅米香同豆腐嘅豆香出奇地夾 食落去冇cheesecake一般好甜膩嘅感覺 反而清清地 好特別Flat White梗係唔少食試下佢地嘅咖啡啦果然好似店員所介紹咁 咖啡偏向nutty多過fruity酸味唔會好重 加上打得岩岩好嘅奶 nice!Mocha(cold)Mocha都好出色 唔會太甜 而朱古力
上環不嬲出名好多特色cafe小店

Genmaicha tofu cheesecake
Flat White
梗係唔少食試下佢地嘅咖啡啦
果然好似店員所介紹咁 咖啡偏向nutty多過fruity
酸味唔會好重 加上打得岩岩好嘅奶 nice!

Mocha(cold)
Mocha都好出色 唔會太甜 而朱古力味都唔會係好假嘅糖漿味

Overall 食物質素唔錯 價錢麵好合理 而且座位麵幾舒服 好岩係到一邊食brunch一邊做嘢
下次encore嘅話會想試下佢地自家製嘅蕃茄肉丸意粉
2021-11-11 29 瀏覽
平日放假帶阿媽做文青一天,喺上環繁華嘅街道,小店Cafe 十分適合食個悠閒早餐。一入到餐廳,職員十分友善,問我們堂食或外賣。揀咗個靚位,揀完食乜之後行去收銀點餐。環境都十分優美,木系裝飾,我鐘意。食早餐當然要試下signature breakfast, 十分驚喜,每一件都食得岀用心製作,腸仔和煙肉都煎得好香,一啲都唔油膩,牛角包都好鬆軟,軟林林暖笠笠好好食。開心同阿媽一齊黎,可以同佢一人一半,試埋佢揀的Parma ham Big Benedict. 個醬整得超好食,配Parma ham 超好香,我忍唔住兩三啖就已經食晒.黎到cafe點可以唔叫咖啡,杯 latte 都好香咖啡味,奶同咖啡嘅比例剛剛好。我當然要凍飲啦,Golden Lemon Fizzy, 賣相已經好吸引,一飲落口十分有驚喜,有汽汽水配上楓蜜加上檸檬, 十分清新。好彩嚟得早,食完之後12點幾都已經好多人。

LOL Signature  Breakfast

Parma Ham Egg Benedict

Latte

Gordon Lemon  Fizzy

好彩嚟得早,食完之後12點幾都已經好多人。

LOL Signature  Breakfast
Parma Ham Egg Benedict
Latte
Gordon Lemon  Fizzy
  • LOL  Signature  Breakfast
  • Parma  Ham  Egg  Benedict
  • Golden  Lemon  Fizzy
2021-11-11 13 瀏覽
好日都唔過海,今日同朋友經過上環呢一間Cafe,忍唔住要入去幫襯!平時冇飲開咖啡嘅習慣,但呢度個店主推介佢哋嘅咖啡係有本地人炒製,所以決定試吓!兩個人叫咗一個肉丸意粉,一個egg Benedict, 一個綠茶latte,一個latte。由於過咗午飯時間先去餐廳,所以餐廳唔算多人,個肉丸意粉食得出啲牛肉丸係自家製,肉味好香,而番茄醬亦都10分香濃,建議個意粉校光少少橄欖油會更出色!而個egg Benedict 10分出色,隻蛋下面有Parma ham,配上少少特製嘅醬汁, 10分好食, 個汁同個蛋汁好夾!而我飲過杯latte,改變左我對咖啡嘅態度,杯latte好香,但冇之前試飲咖啡苦澀嘅感覺,朋友之前提過沖咖啡同水溫一定要配合,所以先至唔會有苦澀嘅味道,呢間餐廳就做到喇!餐廳環境舒適,食物質素亦都宣告,咖啡亦都好好飲!會再幫襯!
餐廳環境舒適,食物質素亦都宣告,咖啡亦都好好飲!會再幫襯!
2021-11-10 21 瀏覽
上環不嬲多小店同cafe,今日難得晏晝有時間就黎搵間cafe chill下呢間cafe嘅咖啡係本土自家炒製,點都要試下,而食物方面就主打輕食同甜品,我就叫左個All day breakfast,dirty同Oreo s’more cookiesLOL Signature all day breakfast呢個all day breakfast 每一樣食物嘅質素都唔錯,牛角包重牛油味,食落鬆脆,而滑蛋同菇落左胡椒去炒超香,蕃茄同沙律菜都好新鮮Oreo S’more cookies呢個曲奇係美式曲奇,上面嘅棉花糖焗過有啲焦香,一打開仲有拉絲嘅效果,曲奇入面嘅朱古力味道好香濃 ,邪惡又滿足Dirty呢杯dirty係可比我自己加espresso落啲奶度,飲落去咖啡味同酸度平衡得啱啱好,仲有奶嘅香味

Oreo S’more cookies

Dirty

2021-11-10 34 瀏覽
今日趁住朝早唔使返學🎒lunch約咗friend嚟到上環呢邊~見到呢間新開嘅Cafe,感覺幾吸引,就同friend嚟試吓~牛油果煙三文魚沙沙酸種麵包$88一碟有兩大舊酸種麵包🥯上面有好豐富嘅餡料,有好多片牛油果🥑仲有沙律菜🥗煙三文魚同沙沙醬,就係一啲青椒紅椒等等整成嘅醬~酸種麵包食落幾香脆,幾有咬口,牛油果幾軟淋,沙沙醬食落酸酸甜甜,幾好味😋煙三文魚忌廉芝士貝果$68Bagel中間切開一半,煙三文魚貝果🥯食落煙韌,好有咬口,中間搽咗酸酸地嘅忌廉芝士,軟滑嘅質地,食落幾香口,仲有好多沙律菜配黑醋汁,感覺幾健康豆腐芝士蛋糕$28呢個豆腐芝士蛋糕幾特別🍰食落幾軟滑,有幾香嘅豆腐味,配埋淡淡嘅芝士味,唔會覺得幾甜,甜度適中,仲有Oreo醉醉作為芝士蛋糕嘅餅底,幾好味😋Hot Rose latte +$15呢杯玫瑰鮮奶咖啡嘅拉花好靚,好值得打卡~仲有啲玫瑰花瓣係咖啡面☕️幾靚!咖啡飲落幾香甜,帶有淡淡又清香嘅玫瑰味🌹幾好飲~Cold hazelnut latte +$20好香濃嘅榛子鮮奶咖啡☕️榛子味幾突出,甜甜地,飲落仲有咖啡嘅香味~凍凍地,幾正

牛油果煙三文魚沙沙酸種麵包$88

煙三文魚忌廉芝士貝果$68

豆腐芝士蛋糕$28

Hot Rose latte +$15

Cold hazelnut latte +$20
2021-11-09
2021-11-07 292 瀏覽
前兩日去開上環,見到有間新開嘅cafe,望落感覺好chill好悠閒咁,就同朋友一齊走左入去食。本身望餐牌嘅價錢算係正常cafe價錢,點知到落單嘅時候先發現原來我地揀嘅每樣野食都包飲品一杯,可以揀Apple Juice / Breakfast Tea / Earl Grey Tea / Cold Brew / Long Black (Hot /Ice),就算想飲其他飲品例如Hojicha Latte,都只係加$10就有得轉飲,即刻覺得呢到好抵,覺得今次誤打誤撞執到寶。自家製蕃茄肉丸意粉$88係新鮮嘅番茄嘅天然酸甜味,食得出唔係單靠茄汁整出黎嘅意粉。意粉係我鍾意嘅扁意粉。肉丸有四粒,係由肉碎製成,食落唔會有好多肥肉,食落幾高質。牛油果煙三文魚沙沙酸種麵包$88Sourdough口感濕潤而有嚼勁,配埋煙三文魚同牛油果莎莎,食落清新,唔會膩。煙三又魚忌廉芝士貝果$68Bagel中間搽滿曬cream cheese,鋪上煙三文魚同埋生菜,生菜可以解左cream cheese嘅膩,平衡得啱啱好。Bagel唔會太難咬,但充滿口感,唔錯。Hojicha Latte +$10加十蚊就有得飲真係好抵飲,Ho

自家製蕃茄肉丸意粉$88

牛油果煙三文魚沙沙酸種麵包$88

煙三又魚忌廉芝士貝果$68

Hojicha Latte +$10
加十蚊就有得飲真係好抵飲,Hojicha味同奶味都好濃郁,仲平衡得啱啱好,我好鍾意飲。

Apple Juice $0

Iced Black $0
2021-11-05
下午茶
2021-11-06 29 瀏覽
微涼的天氣🌬最適合就係坐喺Cafe渡過一個悠閒嘅下午😀一日一早餐($118)有齊晒我最鍾意食嘅嘢🥰特別鍾意充滿奶味嘅炒蛋,隔離嗰個話啲茄汁豆都好好食。巴馬火腿班尼迪蛋($78)要下午茶時間,荷蘭醬比較酸,啲蛋好流心~飲品方面超級抵,叫咗主菜可以加少少錢就飲到。抹茶牛奶同牛奶咖啡都好唔錯。推介大家試吓呢度嘅蛋糕,焙茶豆腐芝士蛋糕($28)又軟滑,茶味同豆腐味十分之夾,兩者嘅平衡做得啱啱好,個底仲要係奧利奧口味嘅添!

2021-11-06
假日最喜歡行上環的小街小巷,恰好見到最近新開張的lol coffee bar,入去嘆個tea。-lol signature breakfast $118有酥軟牛角包🥐、黑椒腸仔、煙肉同埋炒蘑菇咁,非常豐富。-Oreo S‘more cookie $28meet開拉絲咁好正,視覺效果一流😍整體偏甜。-Matcha Latte $45選用山政小山園抹茶,好香抹茶味,身為抹茶控嘅我都覺得我幾高質!🍵-Espresso Tonic $40咖啡味道香濃,加上tonic water,不錯呢

lol signature breakfast $118
有酥軟牛角包🥐、黑椒腸仔、煙肉同埋炒蘑菇咁,非常豐富。

Oreo S‘more cookie $28
meet開拉絲咁好正,視覺效果一流😍
整體偏甜。

Matcha Latte $45

Espresso Tonic $40
咖啡味道香濃,加上tonic water,不錯呢
同同事去到上環食晏,想搵間舒服少少嘅Cafe坐下。依間似新開,因為啲裝修好新🤔。環境少少室外大大室內咁,依家啲溫度,加少少微風吹入嚟好鬼舒服😍。自家製蕃茄肉丸意粉 $88肉丸係自家製架!真係食得出有分別架😛!肉丸無IKEA 個啲咁鹹咁重味。蕃茄汁好鮮,如果有埋蕃茄粒或蕃茄蓉就更正😙。意粉彈牙,有得咬下😌。煙三文魚忌廉芝士貝果 $68本身諗住唔太餓就嗌個包算啦,點知咁大份😂,菜又多款,包又大,煙三文魚又多塊😍。沙律菜個醋好食,真係好開胃。貝果個包正正常常,配料出眾😌。Matcha Latte $15抺茶~抺茶~抺茶😍。好濃,濃得黎唔係澀,就算啲冰溶左都唔會淡晒。好好飲😳。蘋果汁 跟餐免費正常發揮,都算大杯,清清地,唔太甜😌。Oreo S’more Cookie $28我被上面舊棉花糖吸引咗,用兩隻手左右咁搣開佢,棉花糖做到拉絲既效果🤪。溫度暖暖地,如果可以熱啲更好。甜就一定架啦,最好兩個人share,如果大塊啲既話😂。New York Cheese Cake $30好滑好綿!唔會太漏,一個人食都得!我食完半塊曲奇再食佢都得😍。清清地,細細份,精緻又好食😚。埋單$229(無加一)

自家製蕃茄肉丸意粉 $88

煙三文魚忌廉芝士貝果 $68

Matcha Latte $15

蘋果汁 跟餐免費
正常發揮,都算大杯,清清地,唔太甜😌。

Oreo S’more Cookie $28

New York Cheese Cake $30

埋單$229(無加一)
2021-10-19
2021-11-02 39 瀏覽
行行下身體剛好需要咖啡,呢間cafe便出現在眼前了。飲杯咖啡享受寧靜的下午時光,同友人談心打卡,多麼寫意。☺️到肚子餓了,我們就點左少許食物。📝煎雞胸肉沙律🥗 $98首先我們真的被這沙律的份量嚇親❤️,完全冇諗過咁大份,雞胸肉塊冇腥味之餘而且好香,肉質軟嫩、完全會覺得‘柴’。📝自家製番茄🍅肉丸意粉🍝 $88自家製的肉丸幾特別,香氣撲鼻,真材實料,食到好多牛肉同埋豬肉。番茄意粉酸酸甜甜,夠開胃。❤️Ice Mocha跟餐➕$20好鐘意飲ice mocha,咖啡☕️與朱古力混合得剛好。📍 一日一咖啡吧 (上環)上環文咸東街60號金閣大廈地下A號舖

📝煎雞胸肉沙律🥗 $98

📝自家製番茄🍅肉丸意粉🍝 $88

Ice Mocha跟餐➕$20
好鐘意飲ice mocha,咖啡☕️與朱古力混合得剛好。

📍 一日一咖啡吧 (上環)
上環文咸東街60號金閣大廈地下A號舖
  • 自家製番茄肉丸意粉
  • 煎雞胸肉沙律
2021-11-02 17 瀏覽
途經尼間新開業的咖啡店,黑色嘅外牆,大大塊玻璃,反映着內裏的柔和光線,很有暖和的感覺,約咗朋友又未夠鐘,於是入去嘆下主食有好幾款選擇,all day breakfast , 意粉,包類,班尼迪蛋,全部都是即叫即做的,套餐還包括一杯飲品或加錢改為一些特色咖啡最後點了煙三文魚忌廉芝士貝果,煙三文魚上放了香草,三文魚色澤光澤,用的是優質貨,加上沙律菜和軟芝士,食落美味點了一杯比較特別的Golden Lemon Fizzy,賣相吸引,面層二片橙色的檸檬,中間是梳打水,底層橙色的糖漿,攪勻糖漿與梳打水,帶點微酸的味道,甜度也剛剛好,溝新鮮渴雖然來咖啡店沒有渴咖啡,但店員介意餐廳用的咖啡豆是本地人炒製的,咖啡有層次,酸度與咖啡味取得平衡,下次一定要試試見隔離枱食嘅蛋糕很美味,於是叫店員介紹一下,原來是茶味豆腐芝士蛋糕,而今日的茶味是我至愛的烘焙,茶的味道是因應餐廳當日供應的,所以下次可能已不是烘焙味,蛋糕質地如豆腐滑溜,入口已感受到濃郁的烘焙味,甜度適中,非常美味,值得一試不想吃蛋糕,也有其他糕點選擇

不想吃蛋糕,也有其他糕點選擇
星期日起身散步行咗去上環嗰邊🏃‍♀️,非工作天嘅日子呢區真係好寧靜,就連食肆都無幾多間係開嘅。不過正正因為咁,俾我留意到休憩處隔離轉角位開咗間新嘅Coffee Shop✨,名叫「一日一咖啡吧LOL CAFE BAR」。我哋見餐廳環境幾寫意,就一於入去試吓☺️。呢度有兩邊都係面向街景,感覺開揚,而且能夠望到綠色嘅樹讓人好放鬆🌳。由於現時天氣轉涼,店舖開窗,唔使開冷氣,都一樣咁舒服。一日一早餐LOL Signature Breakfast($118),早餐內容幾豐富,包括豬肉腸、煙肉、蘑菇、茄汁豆、蕃茄、沙律菜、炒蛋同牛角包🥐,份量好多,食完飽足成個晏晝。雖然味道稱唔上好驚艷,但每樣食材都處理得唔錯,例如煙肉唔會太鹹或太乾🥓,蛋又炒得幾滑。如果佢可以加埋薯餅、牛油果同煙三文魚就更正,好貪心的我😝。自家製蕃茄肉丸意粉Homemade Meatball Linguine($88),意粉幾有驚喜🍝,無論肉丸、醬汁定麵條都係水準之上。扁意粉質感彈牙,每條麵都掛滿醬汁,蕃茄醬味道香濃🍅,用上新鮮茄肉,酸酸哋幾開胃,而且亦不乏芝士同香草作伴。肉丸有四大粒,佢哋用豬肉加牛肉搓成,肉味相當濃郁,食落富有嚼勁。
一日一早餐
自家製蕃茄肉丸意粉
Iced Matcha Latte
飲品方面,我哋要咗凍黑咖啡Iced Long Black凍抹茶拿鐵Iced Matcha Latte(+$15)。☕️前者隨餐奉送,咖啡豆味唔會太酸或太苦,適合大眾。至於拿鐵,店員建議攪勻後先飲用🍵。小店採用山政小山園嘅抹茶粉沖泡,味道香醇,再加上落咗好多奶,口感非常細滑。
流心巴斯克芝士蛋糕
流心巴斯克芝士蛋糕Burnt Basque Cheesecake($38),小店嘅甜品選擇都幾多,出品來自@hygge_botd。🧀芝士蛋糕質感軟滑,所以食落唔會太膩,而且亦係低糖版。如果追求流心效果嘅話,喺室溫放一陣先食會比較好,但佢就唔算好濕嗰種。
總括嚟講,小店整體表現幾好👍,食物同飲品質素不俗,環境又舒適。定價方面,我認為其實都算OK,首先佢有提供套餐,第二就係佢唔收加一服務費✌🏻。如果經過上環又想食得輕盈啲,不妨可以考慮呢度!
2021-10-24
自家製蕃茄肉丸意粉