2018-02-24 495 瀏覽
位於屯門卓爾廣場2樓的一起燒火鍋烤肉店,主打韓式燒烤,食物份量大份,性價比頗高。餐廳的食物是單點的,每碟肉約三十至五十元,埋單時每人約二百元。剛坐下店員會奉上三小碟前菜,包括醃青瓜條、大豆芽菜和牛柳絲。兩款蔬菜的味道也酸酸辣辣的,如果前菜雪得冰冰的便會更好。餐廳設有自助醫料吧,食客可以自由添加,較常見的香蔥、生蒜和香蒜也提供。點了薄切黑豚豬、美國牛小排、牛肉條、、鹽磨八爪魚、西班牙黑毛豬等。個人最喜愛美國牛小排,厚薄適中,而且入口頗多汁juicy。牛小排的筋略嫌多了少許,而且需要燒耐些。個人頗喜愛這道黑松露帶子肉,黑松露的份量頗多,而且燒過後的帶子肉質頗鮮甜。吃韓燒頗為熱氣,所以特別點了開胃的酸梅湯平衡一下。餐廳也提供豆腐花供客人自由享用,擺放的位置則為自助醬料區旁。甜品方面,點了一人一杯焦糖燉蛋,size細細杯,份量剛剛好。燉蛋的糖漿選用了有酒精成分的糖漿,酒味十分濃郁。

點了薄切黑豚豬、美國牛小排、牛肉條、

吃韓燒頗為熱氣,所以特別點了開胃的酸梅湯平衡一下。

2018-02-02
10 分鐘 (堂食)
2018-02-22 223 瀏覽
最近經過卓爾廣場發現多了許多新食肆今天偕家母來探過究竟前菜有芽菜木耳煙燻牛肉等芽菜木耳爽脆可口煙燻牛肉軟腍入味牛味重愛肉的我們當然主打燒肉首先點了厚身牛肉條四四方方帶點油脂肉味香濃最好吃的莫過於是烤羊架羊肉微羶油脂紋理分明灑上孜然粉滋味無比薄切黑豚豬肉味十足油脂在口裡蔓延的感覺令人滿足西班牙黑毛豬相對較少脂肪再來點了黑松露帶子肉微微燒香配上香濃的黑松露醬很讚鹽磨八爪魚的味道比較像韓式辣拌飯醬適合愛吃韓國菜的人然後再來一碗限量供應的熱豆腐花滑溜溜的口感加上黃糖的甜就用這甜蜜的味道為這頓晚餐帶來總結
最近經過卓爾廣場發現多了許多新食肆
滑溜溜的口感加上黃糖的甜
就用這甜蜜的味道為這頓晚餐帶來總結
2018-02-12
2018-02-13 1319 瀏覽
今日同屋企人行屯門V city,屯門嘅變化真係好大,有好多購物點,亦有好多唔同嘅食肆,嚟個屯門一日遊都不錯呢!行咗大半日,都係時候找間吃晚飯的餐廳,最好就坐得舒服啦,係市中心附近的卓爾居,有不少的新餐廳,屋企人話想食韓燒,就去「一起燒」試一試啦!一入內環境闊落,有卡位可供二人或多人坐,非常舒服,除了有燒烤爐,也有火鍋爐,但枱面夠大可放不少食物,仲放有不少用品供食客使用,服務很貼心呢!這店的烤肉價錢真是不貴, 大部分都是幾十蚊上落。不停點呀點,點到成張枱都係肉, 埋單也不過是每人200蚊鬆啲,食完飽到上心口。牛肉最愛吃這牛肉條, 肉質美味, 雖然口感是乾乾的, 但食落好像有牛肉乾的感覺,加上韓國烤汁嘅味道, 味道非常入味。而豬肉最愛吃這薄切黑毛豬,價錢才不過51蚊,大大碟片真抵食。 肉質方面,脂肪分佈平均,口感食落嫩滑, 豬肉味勁濃郁。羊架也是不錯的選擇,燒到大概九成熟,食落完全沒有羊腥味, 口感一流。至於這裏的甜品,也有多款可以選擇。特別選了焦糖燉蛋,甜甜地嘅焦糖配上香滑的燉蛋,味道豐富。經過這晚嘅一起燒後, 發覺屯門也有咁正嘅餐廳,下次一定都會來幫襯。

至於這裏的甜品,也有多款可以選擇。特別選了焦
糖燉蛋,甜甜地嘅焦糖配上香滑的燉蛋,味道豐富。

2018-02-10
2018-02-12 3552 瀏覽
今晚下班後與媽媽去美容院做facial,新年嘛,總要與親朋好友拜年,不過我又未至於愛美不愛命,都要吃飯的,所以去了附近的卓爾居看看有甚麼餐廳可吃。最後決定去一起燒火鍋烤肉店吃烤肉,因為挺便宜的,最低價的烤肉只賣二十五元一份,經濟實惠之餘又可滿足媽媽的烤肉癮。烤肉前可以先可嚐點前菜,這裡前菜有牛肉,泡菜與豆芽,三款都挺好吃的,媽媽大讚泡菜酸甜得宜,十分開胃,豆芽爽脆,辣得醒胃,牛肉有股煙燻的香氣,軟軟的,老人家也不怕難以咀嚼。醬料與調味料選擇多元化,約二十款左右,有韓式,日式,中式,任君選擇。我個人喜好芝麻醬與韓式燒肉汁,媽媽則喜歡混醬,甚麼醬料也調一番。這裡烤肉有一樣值得讚許的,就是在烤肉時候鋪上一層隔油紙,可避免烤焦烤肉及烤肉黏在烤爐上,把肉浪費就不好了。粉嫩大片的薄切黑豚豬肉質吃起來特別鮮甜,雖然是薄切但也有嚼感,嘴巴一點都不空虛。豚肉的香氣在熱烤時候四溢,令人口水直流。將醬料塗抹在生菜上並包裹著肉塊,一口氣吃下超過癮。儘管是吃烤肉,但是仍有攝取到蔬菜的纖維質啊。鹽磨八爪魚味道不賴,對我來說是剛好的輕重度,不會過鹹,也沒有不入味的情況,且深具嚼感,卻不過於老韌,滑溜無比,很推介的烤

鹽磨八爪魚味道不賴,對我來說是剛好的輕重度,不會過鹹,也沒有不入味的情況,且深具嚼感,卻不過於老韌,滑溜無比,很推介的烤海鮮。

黑松露帶子滋味令人難以忘懷,第一口吃下媽媽說我表情很有趣,我說黑松露香氣把帶子緊密的包圍住,兩者充分結合,清香鮮甜在口中入口即化。
牛肉條每一口皆能品嚐到牛肉的真實口感滋味,超美的艷紅肉色不僅鮮嫩多汁且極具層次,完全不膩口,帶點微微酥脆香焦味,油亮的花紋油花分佈讓人眼睛為之一亮,光看就讓人口水直流。

美國牛小排油花豐富香氣超逼人,每一口都是細緻軟嫩多汁且香氣滿滿的牛肉滋味,我和媽媽都大口享受牛小排甜美的肉汁,千萬別錯過。

西班牙黑毛豬漸層的粉色軟嫩肉質令人驚艷,當媽媽烤至表面微微焦感熟,入口更是口感細緻超迷人,且唇齒之間盡是鮮美香氣充斥。

牛肉經過醃漬,所以烤後不用沾醬已經好吃,牛肉相當入味,而且只是二十五元一碟,可謂超值價烤肉。牛肉挺柔嫩的,烤畢也不會乾巴巴的,不會將價就貨。

最後當然是吃甜品,這裡的豆腐花無限任添,所以我們都吃了兩碗。豆腐花都很大塊,不會散散的,而且滿厚身的,完全沒有空隙,吃起來又綿又密,豆香十足,也不會死甜。
2018-02-10 2604 瀏覽
今晚朋友生日要慶生, 當然要搵間好嘢食賀下啦。 由於朋友家住屯門,生日大哂,大家為了遷就他, 所以收工後就拉大隊入屯門找他食晚飯, 算是唔話得啩!上網找了這間一起燒火鍋烤肉餐廳,顧名思義是以燒烤肉為主 ,但其實也有火鍋的。 難得三五知己,就决定一齊烤烤肉、傾傾偈,聚下舊,又可慶祝生日。一起燒餐廳位於卓爾居商場二樓,餐廳面積大, 可容納20多張大大小小嘅食臺。而餐牌點餐形式卻是特別,相信依家很多新潮餐廳流行的點餐方式,全部用ipad落單,不到五分鐘侍應便呈上食物, 快而準。我們幾個人,不停咁點呀點, 轉眼已經成枱食物, 分別有薄切黑毛豬、 西班牙黑毛豬、 美國牛小排、牛肉條、 羊架、 鹽岩八爪魚 、 黑松露帶子肉 、茄子、 翠玉瓜 、生菜 。 又有菜又有肉, 極其豐富 ,但價錢算抵, 最貴都是美國牛小排,價錢才$70元, 份量之多,出乎意料。成晚食了咁多肉,其實覺得這間一起燒真係不錯。 因為在九龍吃很多韓國烤肉店 ,肉質麻麻,味道一般。,相比起這間一起燒的烤肉, 無論是豬肉、羊肉或者牛肉, 肉質都特別新鮮, 烤過後特別鮮嫩惹味。尤其是美國牛小排,肉味濃郁, 每一片都非常新鮮。而顏色又鮮嫩

尤其是美國牛小排,肉味濃郁, 每一片都非常新鮮。而顏色又鮮嫩紅潤, 加上脂肪少, 烤過後熱辣辣放入口中,那種香濃肉味而肉汁豐滿的口感, 真是慢種滋味在舌頭, 味蕾滿足到瀉。

其它如鹽岩八爪魚 $40、 黑松露帶子肉$45, 價錢實惠不在話下, 但新鮮感程度卻是十足。 以八爪魚為例,口感非常煙韌, 但食落又不 黏口 ,加上有少少辣口,食落特別惹味。

而黑松露帶子更是雙重味道,食落又有層次感。 因帶子底部經過烤熱後,有少少焦脆感, 但帶子上半身還是像刺身的狀態, 特別鮮味。 加上用了大量嘅黑松露, 甘香嘅味道配上鮮甜嘅帶子味, 果真是人間美食,食材 配搭得很好。

這裏的飲品也算平,不停點了可樂$12 和凍檸茶$15。 而熱豆腐花也是任食的, 滑滑地的豆腐花,食完烤肉後相信也是最佳甜品

雖然一起燒火鍋烤肉餐廳不是任點任食, 是以逐碟計算的,但勝在價錢經濟 ,食了咁多也是八百幾元, 每個人也是夾150蚊鬆d,非常化算。

2018-02-09
1K
2018-01-23 2882 瀏覽
身為屯門人,但平日喺屯門食晚飯嘅機會唔多,收工都夜,通常都喺旺角食完飯先番屋企,今日收早少少,可以同男朋友撐下枱腳。公司同事一早同我地提過呢間烤肉店,又話好食又話抵食,雖然位置唔算太方便,我都係喺新墟行過黎,原來比我想像中快。平日晚上,比我想像中多人,不過餐廳位置挺多,環境幾大,空間感十足想起我上次黎卓爾居已經係多年前同家人喺樓上飲茶。近門口位置有清酒、啤酒櫃,接著會見到自助調料區,有相當多選擇。座位以卡座為主,坐得舒適。餐牌供應烏冬、韓燒、火鍋等,價錢相宜,估唔到好似我地兩個咁大食都係食左三百蚊,認真性價比幾高點單採用平板電腦,幾方便。烤爐上放有隔油紙,食物冇咁容易燒焦,而且枱面上已放有搽過油嘅替換紙,好方便,唔熟手亦可以請店員代勞更換。決定食燒肉後,我地點單不久,店員就送上生菜、前菜幾碟,見枱面有孜然粉、海鹽,我都懶得去拎調料,用孜然粉燒肉,正。整體肉類全部質素都唔錯,而且睇番價錢一啲都唔貴,兩人用份量剛好,醃料調味唔會太重手,我地喜歡包菜食,油膩感大減。美國牛小排 $70牛小排有十多片,唔會太薄身,肉味估唔到都幾濃,加少少孜然粉,特別香,呢個價錢抵牛肉條 $42牛肉條厚身,口感豐
想起我上次黎卓爾居已經係多年前同家人喺樓上飲茶。

自助醬料吧

點單採用平板電腦,幾方便。

生菜

前菜

美國牛小排 $70

牛肉條 $42
牛肉條厚身,口感豐富,燒完肉汁保持,唔老唔韌。

牛仔骨 $30
男朋友一直好鐘意食牛仔骨,不過因為我唔係特別喜好,所以好少會食。

今日佢見30蚊就點左一份獨食,肥脂均稱,牛肉嚼勁十足,佢大讚好食

牛舌 $28
牛舌又係抵食之選,雖然佢開邊,而且唔似日式牛舌咁帶少少脂肪,但大大話話有8完整片,燒極都仲有,十分划算

墨魚仔 $28
墨魚仔醃得剛好,唔會太鹹,所以我都好快食完,份量唔會太多。

一起燒雞中翼 $28
雞翼又係抵食,食過咁多燒烤,第一次見28蚊有5隻,雞翼輕手醃過,我鐘意燒到燶燶地,加少少辣粉,好惹味。

雞軟骨粒 $32
雞軟骨粒份量不少,由於隔住油紙燒,火喉較易控制,唔會咁容易燒燶,幾脆卜卜,我諗起喺國內食嘅雞脆骨串燒。

凍檸茶 $15、汽水 $12
飲品選擇唔多,主要係汽水、茶啡。如果飲酒會有清酒、啤酒。

豆腐花(免費)
調料區附近有豆腐花限量供應,臨走前一定要食番碗啊,雖然免費,但做得一啲都唔馬虎,幾有豆香,幾滑溜架

2018-01-22
2018-01-21 360 瀏覽
這店開張了一段日子,我這個卻前日才幫襯到。點食物用ipad,我這個白痴竟然識用😂😂,點下點下,點了火鍋韓燒一齊來,下單時會有銀碼,竟然只是300蚊多少少,忍不到手又點多了😂😂。雖然味道無太大特別,勝在新鮮,估不到火鍋加湯會用原味湯底;特意點了梅酒,$38有一小瓶,足夠2人享用,後來知道是自家浸,真的好好味,少酸少甜好適合,調味醬料(自助)又有大把選擇,而且又有豆腐花送(自助),埋單連加一都不夠$400,事實是我們點得太多。單點食物價錢合理,10幾蚊就有交易,食幾多點幾多,不用浪費,比更好,不用勉強;設備格局非常先進方便,裝修舒適,看得出來是用心經營的食店,離開時還特別感謝老闆呢!特別一提,牛肉由普通的20幾蚊至100幾蚊的A5和牛都有,不妨試下。我?一定會再去吃韓燒,配上那個美味梅酒喔~😋😋😋
這店開張了一段日子,我這個[貪新忘舊]卻前日才幫襯到。點食物用ipad,我這個[蘋果]白痴竟然識用😂😂,點下點下,點了火鍋韓燒一齊來,下單時會有銀碼,竟然只是300蚊多少少,忍不到手又點多了😂😂。雖然味道無太大特別,勝在新鮮,估不到火鍋加湯會用原味湯底;特意點了梅酒,$38有一小瓶,足夠2人享用,後來知道是自家浸,真的好好味,少酸少甜好適合,調味醬料(自助)又有大把選擇,而且又有豆腐花送(自助),埋單連加一都不夠$400,事實是我們點得太多。單點食物價錢合理,10幾蚊就有交易,食幾多點幾多,不用浪費,比[任食]更好,不用勉強;設備格局非常先進方便,裝修舒適,看得出來是用心經營的食店,離開時還特別感謝老闆呢!特別一提,牛肉由普通的20幾蚊至100幾蚊的A5和牛都有,不妨試下。我?一定會再去吃韓燒,配上那個美味梅酒喔~😋😋😋
2018-01-19
  • 韓燒
2018-01-17 359 瀏覽
平時就好少去到卓爾商場呢邊,主要喺屯門市中心活動多。如果唔係朋友介紹過呢度有間燒烤店幾抵食,都未必行過來,其實喺新墟過來都好快好方便。「一起燒」位於商場二樓,位置當眼,相當開揚。店裡面剛裝修左幾個月,所以都好乾淨企理舒服大部分都係卡位,啱哂二至四人,平日午都有d飯麵食,我地今次來食晚飯,兩個人都點左好幾款食物,總括來說,感覺食物水準合格以上,價錢又平,屬回頭之選。介紹下我地食左乜,肉類我地點左五款,幾款都好好食!而比較推介係牛小排、西班牙黑毛豬!牛小排肉質夠腍,細細塊可以一口食。又唔會有筋或者渣,70蚊一份有咁嘅質素真係相當唔錯西班牙黑毛豬薄身大片,脂肪均勻,烤起來有陣豬嘅甘香,但又唔會覺得好肥膩。其餘嘅包括牛肉條、薄切黑豚肉、一起燒牛肉質素都唔差,一定好過啲平價韓燒之流。鹽磨八爪魚、黑松露帶子肉雖然份唔會太多,但兩個人都非常足夠。八爪魚切成細粒,烤起上來幾入味,如果鐘意食辣嘅朋友自己加入少少辣粉味道更加正至於帶子肉有三粒,面頭有好多黑松露,如果鐘意松露嘅人一定十分喜歡,味道濃厚,帶子唔會太細粒,呢個價錢都唔知邊度搵。食韓燒唔少得要包菜食,餐廳都提供埋生菜,等客人可以包肉食,冇咁熱氣。

介紹下我地食左乜,肉類我地點左五款,幾款都好好食!

又唔會有筋或者渣,70蚊一份有咁嘅質素真係相當唔錯

食韓燒唔少得要包菜食,餐廳都提供埋生菜,等客人可以包肉食,冇咁熱氣。仲有三款前菜!

另外,呢度有成十幾廿款醬料等客人自由選擇,非常齊全。由椒絲、海鹽、孜然粉、辣粉韓式烤肉醬都有。

枱面有墊爐紙,已經有油份,可以自行更換。

飲品方面有汽水、啤酒、五花茶等都有供應,十零蚊杯正常價錢。

最重要係有豆腐花任食啊,食完烤肉,食碗暖暖地嘅豆花,超正

呢度人均消費都係百零蚊,我地食到飽哂都唔洗二百蚊位,價錢大眾化。
加上呢邊比較靜d,搵位方便,唔洗下下喺屯市同人逼餐死,不失為一個開餐之選

用平板落單,夠哂方便快捷

2018-01-16
2018-01-15 342 瀏覽
之前見過傳單,話卓爾居開咗間叫”一起燒”,午餐只需$40-50,一直都想去試⋯難得兩個仔考試放早,今日就去試試先,食飽再努力繼續溫書啦!環境舒適寬敞電腦點餐午市套餐,$50有一份燒肉,一份前菜,一碗飯,湯,甜品及飲品,幾抵食!一起燒牛肉餐香料太重,蓋過肉味⋯下次試燒肥牛先⋯一起燒五花腩餐一送上枱,看到橙紅色的腩肉,以為誤點了辣的,還以爲小魔怪吃不了。味道有點像麵豉醬,沒辣味的。兩隻小魔怪搶著吃!吉列豬扒拉麵餐沒湯,沒甜品。但$40一碗拉麵跟飲品,也算ok!只是拉麵有荀,味道很濃烈,我們完全受不了⋯下次必須剔走(相片是我夾走了荀後才拍照的)值得一讚是食飽,全身沒有大味道,穿了羽絨來也沒出事👍🏻
環境舒適寬敞
電腦點餐
一起燒牛肉餐
香料太重,蓋過肉味⋯下次試燒肥牛先⋯
一起燒五花腩餐

吉列豬扒拉麵餐
值得一讚是食飽,全身沒有大味道,穿了羽絨來也沒出事👍🏻
2018-01-12 169 瀏覽
烤肉一向都是我的偏好,這天去親友家聚會後,她介紹我們到附近卓爾廣場新開張的一起燒火鍋烤肉店,那就一同感受烤肉風味啦 ~餐廳內佈置時尚簡潔,環境乾淨、明亮,而擺放枱及坐位的空間感足夠,坐在這裡完全沒有壓迫感,胃口大開啦!這裡使用平板電腦點菜,方便快捷,除了烤肉款式外,還有火鍋配料、甜點、飲品等。這裡是用隔油紙,不需等侍應自己也可將它換掉,方便。餐廳有火鍋和烤肉選擇,而我就揀烤肉,因為油煙多,在家裡是不會整的。而食物款式多,黑松露帶子、鹽磨八爪魚、鵝腸和黑豚肉等等都有,還有自助醬料吧,種類多樣化,喜歡自製出適合的口味。入座後即刻送上幾碟小食和生菜,越食越開胃,不錯。我們點了韓式烤肉 $25、羊架 $28、羊肉 $35、美國牛小排 $70、牛肉條 $42、西班牙黑毛豬 $51、薄切黑豚豬 $51 和 牛肉 $25。肉類新鮮嫩滑,不韌有口感,味道濃郁,惹味。最後,當然要吃些甜品,叫了焦糖燉蛋、奶凍、芒果布甸,味道清甜而不膩,好吃。

這裡是用隔油紙,不需等侍應自己也可將它換掉,方便。

入座後即刻送上幾碟小食和生菜,越食越開胃,不錯。

肉類新鮮嫩滑,不韌有口感,味道濃郁,惹味。

2018-01-12
  • 韓式烤肉
  • 美國牛小排
  • 牛肉條
  • 西班牙黑毛豬
  • 薄切黑豚豬
2018-01-11 159 瀏覽
知道最近屯門卓爾廣場新開了一間韓式燒肉火鍋店 - 一起燒,今晚決定與媽咪試試,鋪頭顧名思義,客人可以享用韓式燒烤同時亦可打邊爐,一舉兩得!不用因為一個想打邊爐,一個想韓燒而反面😂餐廳以平板電腦點菜,菜單分類清晰,包括有晚市烏冬、前菜、韓燒配料,火鍋,火鍋配料,飲品,甜品、餐湯等等。一進餐廳便見到自助醬料吧,醬料種類繁多,可以配搭自己喜歡的醬汁喜歡喝梅酒和清酒的朋友更可以試試,但當然要另外收費,如果吾飲酒的朋友都可以在平板電腦點汽水或喝餐廳提供的檸檬水☺️媽咪同我選擇韓燒後,店員送上三小碟(芽菜、雲耳、煙薰牛肉)和生菜,可供客人與燒肉一起進食——由於近排節日繁多,我們2人都不想食得太飽😂所以點了3款肉試試看:韓式烤豬肉 - 肉質頗嫰滑,而腌料以面豉整作,味道非常適合豬肉,但略賺豬肉過於鬆散,難以夾出完成的一片豬肉一起燒雞中翼 - 一碟雞中翼有5隻,只是放了2隻在鐵板上😋腌料咸咸的非常適合雞中翼肥牛 - 一碟共5片,肥牛新鮮,不會有雪味,而且片片分明,只是略賺脂肪多了點,如脂肪小可以進一步減少油膩感

餐廳以平板電腦點菜,菜單分類清晰,包括有晚市烏冬、前菜、韓燒配料,火鍋火鍋配料,飲品,甜品、餐湯等等。

——
韓式烤豬肉

一起燒雞中翼

肥牛

2018-01-11 2357 瀏覽
難得今天全日留在屯門,下午到過屯門巿廣場吃午餐,今晚當然留在屯門吃晚膳,一於感受一下屯門的日與夜。今晚就約了住在屯門的地膽朋友一起用膳,他推介到卓爾廣場的一間火鍋烤肉店吃韓燒。這個商場離開屯門西鐡站不遠,可乘搭一個站輕鐡或步行三至四分鐘便可到達。這是一間韓式風格的餐廳,以烤肉為主,但亦有火鍋、湯麵、烏冬、甜品等供應,價錢大衆化。韓燒的配料選擇也不少,有牛肉類、豬肉類、羊肉類、海鮮類和蔬菜類,每一類型都有多款選擇。每枱都有一部平板電腦可供客人自行落單。信不信由你,這滿枱的肉類,有豬、牛、羊及蝦,只需$300,真是超值!這裡的燒烤爐預先在爐面舖上一塊掃了油的 Baking Paper, 效果非常不錯,肉類在燒時不會黏底,亦不容易燶,油煙也較少。當baking paper 有焦炭漬時,可以換上一片新的再繼續燒。美國牛小排($70)👍👍👍👍牛小排油花分佈均勻,而且份量可真不少,有十二塊。由於是薄切的,所以每邊燒一會兒便可以吃。牛肉條 ($42)👍👍👍👍牛肉條是厚切的,每條都有大概兩吋長。燒的時間可根據個人喜好燒至自己喜歡的熟度。由於牛肉條是厚切,所以豐富的肉汁還緊緊鎖在牛肉條內。薄切黑豚豬 (

美國牛小排($70)
美國牛小排

牛肉條 ($42)
牛肉條

薄切黑豚豬 ($51)
薄切黑豚豬

一共有七大片的黑豚肉,邊位有少許脂肪,當這層脂肪烤至金黃時,口感有點香脆又煙靱。

西班牙黑毛豬($51)
西班牙黑毛豬

西班牙黑豚的質地比黑豚豬幼嫩,肉味濃厚,脂肪比例也適中。

羊架($28)
羊架

羊架都很大塊,亦幾厚,所以燒的時間是最長。羊架脂肪不太多,亦沒有太大的羶味。

牛舌($28)
牛舌

牛舌爽口帶點煙靭,但略嫌太薄,欠缺口感。

黑松露赤蝦($30)
黑松露赤蝦

這個赤蝦真是很抵,有六隻蝦和很多黑松露醬,蝦肉燒至由透明轉紅便吃得,配合黑松露醬味道更加提升。

熱檸茶($14)
熱檸茶

酸梅湯 ($15)
酸梅湯

餐廳會免費提供生菜、泡菜、醃青瓜和燒牛肉。

豆腐花 (免費)

可到自助吧取用,有糖水和黃糖。豆腐花又熱又滑,揭開蓋時還有水蒸汽冒出,真的不錯。

酒精類飲料需另外收費,註明請勿自取。

自助醤料吧-有十多種醬料和配料選擇

這四瓶分別是辣椒油、豉油、橄欖油、黑醋泡蒜

枱面有鹽、黑椒和七味粉供客人自行調味。

枱面亦有預先掃了油的 Baking Paper 可供客人自行更換。

Restaurant

黑松露赤蝦
熱檸茶
酸梅湯
豆腐花 (免費)
喺屯門區韓燒店唔算好多,又集中喺屯市,價錢略貴。得知喺卓爾廣場有間價錢比較貼地嘅韓式燒肉開張冇耐,今晚就黎試下喇。呢度位於商場2樓,靠近電梯口,非常易搵。餐廳面積頗大,有好多卡位,連2人都有卡位坐,又有幾張大枱。呢度用平板電腦點菜,非常方便,餐單分為韓燒、火鍋兩種玩法,亦都可以同時進行。我地試左韓燒,咁有牛肉、豬肉、雞肉、羊肉、海鮮、蔬菜類等,我地作為食肉獸,都係主力點左幾款肉類試下坐低店員會送上生菜、幾碟前菜,例如青瓜、泡菜,可以包肉食。另外有調味料區,有十幾款醬料醬汁可以自取,第一次見到有咁多仲有如果鐘意食豆腐花,啱哂喇,自取,豆花香滑,加上黃糖,味道一流,我地食左兩大碗飲酒嘅朋友都可以有hoegaarden、梅酒、清酒等可以選擇,當然要另外收費啦,咁我地唔飲酒,都係點汽水、檸茶呢啲普通野。肉類方面,我地點左牛小排、牛肉條、一起燒牛肉、西班牙黑毛豬、薄切黑豚肉;另外點左黑松露帶子肉、鹽磨八爪魚,加上兩杯飲品、兩款甜品,連埋加一服務費,人均150蚊左右,都好抵食牛肉條牛味濃,有咬口牛小排肉質lum;黑毛豬份量都幾多,薄身輕輕烤一烤就食得,唔會太肥膩;黑豚肉豬味會出啲,肥瘦均勻,肉質比

坐低店員會送上生菜、幾碟前菜,例如青瓜、泡菜,可以包肉食。

另外有調味料區,有十幾款醬料醬汁可以自取,第一次見到有咁多

牛肉條牛味濃,有咬口
牛小排肉質lum;黑毛豬份量都幾多,薄身輕輕烤一烤就食得,唔會太肥膩;黑豚肉豬味會出啲,肥瘦均勻,肉質比黑毛豬滑啲,有啲甘香;帶子面有黑松露醬,味道濃厚,建議唔好烤太耐,否則肉會老;八爪魚lum而不韌,本身已醃製過,相當唔錯

佢地嘅食材已經醃過,但枱面上都有孜然粉同海鹽,可以自行添加。

牛小排:

一起燒牛肉:

牛肉條:

鹽磨八爪魚:

黑松露帶子肉:

西班牙黑毛豬:

薄切黑豚肉:

佢地嘅烤爐本身墊左烤爐紙,食物烤起上黎冇咁容易濃、痴底,而且唔會好油;有需要仲可以自己換紙,唔洗下下等店員換鐵盤,好方便

最後食埋兩個甜品,分別係焦糖燉蛋、芒果布甸,十零蚊唔係貴,試下。
燉蛋面頭就冇燒過,但入口都有幾香濃嘅焦糖味,都算唔錯;芒果布甸味道較淡,唔會太甜,不過不失

值得一提係店員服務好細心,話俾我地知生菜係用50度溫水拖過,避免生水直接入肚,都令我加左啲分。
整體黎講,都相當滿意,兩口子坐得幾舒適,食物唔貴,質素比想像中好,而且服務都很好
2018-01-06
2018-01-06 154 瀏覽
據聞卓爾居開了新餐廳,主打燒烤和打邊爐,一向為食的我,決定帶同老婆一齊前往吃晚餐。餐廳環境寬敞,醬料都是自助,而且還有豆腐花,限量供應,想食要襯早。餐廳採用ipad 點餐,方便快捷。我們點了幾款肉類慢慢燒美國牛小排肉質鬆軟,牛味香濃。西班牙黑毛豬豬肉味突出,肥瘦均勻。牛肉條牛肉呈長條形,很有咬口。韓式烤豬肉配上韓式醬汁,辣辣地很惹味,配以生菜包著進食,口感一流。薄切黑豚豬豬肉薄切,輕輕燒一燒已很快熟,味道帶點油脂香。鹽磨八爪魚八爪魚帶點鹽香味,非常新鮮。黑松露帶子肉帶子肉爽嫩,配上黑松露味道完全沒有違和感。凍豆漿/凍酸梅湯飲品每杯只是十數元,超值便宜。焦糖燉蛋/芒果布甸最後享用甜品,加倍滿足

餐廳採用ipad 點餐,方便快捷。

我們點了幾款肉類慢慢燒

美國牛小排
肉質鬆軟,牛味香濃。

西班牙黑毛豬
豬肉味突出,肥瘦均勻。

牛肉條
牛肉呈長條形,很有咬口。

韓式烤豬肉
配上韓式醬汁,辣辣地很惹味,配以生菜包著進食,口感一流。

薄切黑豚豬
豬肉薄切,輕輕燒一燒已很快熟,味道帶點油脂香。

鹽磨八爪魚
八爪魚帶點鹽香味,非常新鮮。

黑松露帶子肉
帶子肉爽嫩,配上黑松露味道完全沒有違和感。

凍豆漿/凍酸梅湯
飲品每杯只是十數元,超值便宜。

焦糖燉蛋/芒果布甸
最後享用甜品,加倍滿足

2017-12-29 237 瀏覽
環境舒適, 抵食上菜又快, 用油紙燒D野食無咁容易燒燶D野食黑毛豬好好食!!!@@又可以叫火鍋&又可以烤肉有hoegaarden啤酒,梅酒同屋企人&朋友黎食都幾好
  • 黑毛豬