2017-06-07 974 瀏覽
好耐冇食一門喇,前兩次 walk in 想食都冇位,今次早兩日打黎 book 都係剩返 Bar枱,比較大煙少少,不過真係大部份野都好好食!!蟹肉厚玉子燒 ($65, 10%)呢個玉子燒差唔多枱枱都有點既,差別只係揀咩餡。今次揀左蟹肉,蟹肉🦀 鮮甜好足料好好食。 蛋亦唔會煎得好乾或者過熟。好正👍,下次再試下其他材料. 東洋卷 ($60) 成餐最最最最好食係呢個東洋卷,估唔到簡簡單單牛油果,鰻魚同蟹籽,落少少沙律醬,再用pancake 皮包住會咁夾,口感超好,直情想即刻叫多件黎食。十個讚。👍👍👍 .脆胡瓜 ($45) 其實就係青瓜上面加乾身既麵豉醬,係幾爽口既,但係又至於好特別,下次可以試下其他前菜。泡菜豚肉石頭燒飯 ($80)好似韓式石頭鍋飯,熱辣辣好香口加上有少少辣🌶幾好食,泡菜亦唔會太辣或者太酸。温泉玉子沙律 ($65) 🌱温泉玉子其實唔算好流心,不過配埋酸酸既沙律調味汁,同埋啲天婦羅脆脆,清新開胃。

蟹肉厚玉子燒 ($65, 10%)

東洋卷 ($60)

脆胡瓜 ($45)

泡菜豚肉石頭燒飯 ($80)

温泉玉子沙律 ($65) 🌱
  • 東洋卷
  • 燒牛舌
  • 蟹肉玉子燒
2017-05-25 1007 瀏覽
今天昨天因為有GATHERING, 吃得很多, 所以今天想吃些清淡份量少一點的晚餐店內裝修很有日本FEEL, 想是老闆應是日本人, 店內很黑, 我和老公坐吧枱.點了:河蝦玉子卷: 日本人真聰明, 明明雞蛋不是很貴, 但就可以弄出收您幾十元東西, 是很滑, 但                             試過便算, 雖然是這裏名物, 但本人覺得真是不太值, 食的是手功, 所以試下就算,                             但都算好味.東京卷 : 用PANCAKE皮包鰻魚&牛油果, 很清新亦很美味, 推介牛油果卷: 包牛油果的卷物, 非常好味, 夏日吃一流雜錦SUSHI: 賣相是靚, 但三文魚不是很新鮮, 海胆就不同, 很新鮮, 其他一般, 這還卷物比SUSHI出色會不會再來?  一年一兩次吧, 不是好吃到非吃不可, 評分: 70分
今天

點了:

但都算好味.

牛油果卷: 包牛油果的卷物, 非常好味, 夏日吃一流

2017-05-24
2017-05-03 1310 瀏覽
同好耐無見嘅老友相聚,梗係搵D好野一路食一路傾近況同gossip下。因為有訂位,唔洗等,7點準時入座。入面環境幾好,燈光半暗,每張檯間隔夠寬,有BAR檯,情調幾好。牛舌好厚身,唔UN,仲好juicy海膽玉子燒海膽包左係玉子入面,玉子燒得好滑,海膽新解,加埋一齊食,雙重享受。每件魚生都好新鮮,好味石頭飯熱辣辣,香噴噴,滿足左我地要食澱粉質嘅胃carbonara 意粉,意粉有韌度,好食因為大家都唔飲酒嘅關係,只係叫左杯提子特飲,不太特別,可以嘗試其他。服務好好,見我地食完串燒有竹籤,或者有D殼係碟度,佢地都會好快手幫我地換過隻碟。飲完飲品之後,又會望動倒杯暖水俾我地,幾貼心。總結︰食物一流,每樣食物都食得出係迎鮮食材,氣氛幾好之餘,服務仲好貼心,會再encore的!

牛舌好厚身,唔UN,仲好juicy

海膽玉子燒

每件魚生都好新鮮,好味

石頭飯熱辣辣,香噴噴,滿足左我地要食澱粉質嘅胃

carbonara 意粉,意粉有韌度,好食

2017-04-26
  • 海膽玉子燒
2017-04-30 1032 瀏覽
星期天,天朗氣清假日,睡醒了,友人和我想好好吃個午餐,我們不約而同想起來一門, 看看時間,因為這店不論中午或晚上,如沒訂位,多是沒有位的,抱著假期天,沒訂位但又掛念,即管試試吧!有位呀!因為我們去等開門中午了,我點了今天的午餐A,是海老鐵鍋燒,其實,這裡的食物,都是水準之作,友人則點了,溫泉蛋沙律、牛油果蟹卷,看到友人點的,我心癢癢,替自己加了燒牛舌,而且,要兩串。我的午餐,仍是出色海老,新鮮彈牙不用說,連放在底的芽菜,更是索哂海老汁的鮮甜,加埋配菜的荳腐,也極好吃啊!這個午餐有麵豉湯,用心煮的,感覺在日本家庭飲的,飲後好窩心,我點了咖啡做餐飲,這咖啡不會因為是餐飲,而求其,我每次飲後,都似靈魂輕了,超正友人吃的牛油果蟹肉卷,這人自私,居然一人獨吃,不留我一件。。。可惡!但,起碼我分到了溫泉蛋沙律,這個啊!正呀!溫泉蛋加沙律汁,酸酸的,極之開胃,至於牛舌,友人不吃牛,那我就獨自表演了,相信貨靚就一定,還有師傅的功力,牛舌在我口中已經不用多說,不是一般貨色相比。每次來這裡,我覺這是人生,體驗吃的美妙,享受吃。
有位呀!因為我們去等開門

2017-04-26 6253 瀏覽
初次去銅鑼灣的一門居酒屋整體很好的日本菜。推薦可試的店。荔枝shower 酒有點濃但很有荔枝香. 杏子酒的味道不像藥水 蠻好喝的. House 白酒也不錯。著名的厚燒玉子很香滑。但我比較喜歡傳統用法刺身和卷物均是高水準。Toro及牡丹蝦均非常好。串燒牛舌,和牛和雞棒也很香嫩而不油膩,但四十多元一串感覺有點貴。海鮮沙律用麻醬不錯, 菜也新鮮,蠻爽脆的, 兼且沒想過海鮮沙律的份量也蠻大的。Tuna 炙燒配生洋蔥味道清爽。最後一提蟹肉牛油果卷非常好吃!唯一要說是單價不算很便宜就應該讓客人坐久一點。。。
初次去銅鑼灣的一門居酒屋
整體很好的日本菜。推薦可試的店。

著名的厚燒玉子很香滑。但我比較喜歡傳統用法

刺身和卷物均是高水準。Toro及牡丹蝦均非常好。

Tuna 炙燒配生洋蔥味道清爽。

最後一提蟹肉牛油果卷非常好吃!

唯一要說是單價不算很便宜就應該讓客人坐久一點。。。
2016 瀏覽
2017-04-22
  • 蟹肉牛油果卷
2017-02-18 3618 瀏覽
每次來到一門,我一定要吃我的至愛東洋卷。因為很喜歡吃牛油果,所以這個必吃的。今次點了以下食物:白身魚薄切,不是太喜歡這個味道,醋稍為落多了。香蔥呑拿魚魚腩卷,魚腩放在青瓜卷上吃,也很不錯。雜菌厚玉子,來一門,這個除了東洋卷也是必吃的。凍蕃茄,這個可以不叫,沒有特別。東洋卷,至愛東洋卷,班戟包著牛油果、蟹籽同鰻魚,實在太味美!燒和牛串,這個可以,只是熟了一點。鮭魚揚紫菜卷,這個可以不叫,熟了的鮭魚,比較淡味,包在紫菜裡,也沒有提升味道。銀雪魚西京燒,這個也很好吃!牛油果蟹肉卷,一上枱,見到牛油果變了色,賣相令食慾立即大減。不應用放了太久的牛油果。雖然不是每一道菜都那麼味美,但一門的東洋卷同厚玉子是令我再來幫襯的動力。

白身魚薄切,不是太喜歡這個味道,醋稍為落多了。
香蔥呑拿魚魚腩卷,魚腩放在青瓜卷上吃,也很不錯。

雜菌厚玉子,來一門,這個除了東洋卷也是必吃的。

凍蕃茄,這個可以不叫,沒有特別。

燒和牛串,這個可以,只是熟了一點。
銀雪魚西京燒,這個也很好吃!

白身魚薄切
雜菌厚玉子
銀雪魚西京燒
  • 銀鱈魚西京燒
2017-01-12 3805 瀏覽
今晚同朋友去試下一門嘅玉子燒⋯點知D service差到食咩都冇味⋯⋯入門口同佢講我book左位,佢黑曬面話:你係有book!你係book半個鐘前lor!我心諗,你唔俾位我咪算lor,我可以走,但你唔好覺得我好似欠左你咁。然後我想睇desert,問佢拿menu,佢話:你食完main course先啦!求佢拿menu都算!重要喺我同朋友中間中插張menu,有冇禮貌啊?然後俾張卡佢look,佢見到銀聯同master,然後好大聲話:我地唔可以用銀聯!然後朋友話:哦。佢又聽唔到然後講左三次:唔可以用銀聯。然後我話:咁你咪用master lor⋯⋯真係好奇怪lor食個飯都要咁受氣!

2017-01-12 2592 瀏覽
真•日式居酒屋🎋🎋🎐裝潢充滿日式居酒屋風格,設計用心,仿佛置身於日本的感覺。燈光調得比較暗,以台階區分個室,令人舒適的空間感。《芝士厚燒玉子》$55呢度既最出名既就係厚燒玉子,蛋味濃。烹調時間處理好,一層層的玉子入口仍然有流心效果,質配合Cheese更加match,質地軟綿綿又滑,有拉芝效果 ❤平時外面食到既玉子燒有d粗製濫造,唔係太甜就死實,但呢度食到既感覺係用心製作,無論火候味道都調控得適宜,不仿一試。👍👍《一門沙律 $58》簡單食材,新鮮蔬菜沾上酸溜的胡麻醬汁。😝作為開胃前菜,絕對勝任有餘,蔬菜有預先處理,入口非常清爽,再加入大量紫菜絲,口感爽脆。食物唔需要大堆頭,簡單反而能夠帶出食材的鮮甜真味。雖賣相唔華麗,但作為招牌沙律,卻有實而不華的感覺。《上湯唐揚豆腐》🔥唐揚"在日文中代表油炸的意思,只要抓好油炸的時機,裹著酥脆的外皮的豆腐搭配。外面脆卜卜,入面豆腐仍然嫩滑。簡單比例的醬汁,加上舞動的柴魚絲,已經襯托出食物的真味。完全零油膩感,吸盡柴魚上湯的鮮味。👅冷麵壽司盛------------一門地點: 銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場4樓。
真•日式居酒屋🎋🎋

《芝士厚燒玉子》$55

《一門沙律 $58》
簡單食材,新鮮蔬菜沾上酸溜的胡麻醬汁。😝

《上湯唐揚豆腐》
冷麵
壽司
------------
一門
地點: 銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場4樓。
2017-01-09 2147 瀏覽
同我男人再次返黎呢度,係因為我地都好掛住佢個玉子燒我地每次黎食都係點原味,真係好好食~蛋唔會過熟又唔乾火焰三文魚柚子風味三文魚外脆內軟,煎得岩岩好配柚子汁做底,所以食落一d都唔油膩廚師推介既五色刺身魚刺身新鮮厚切,不過海膽就略嫌唔夠鮮甜汁煮牛舌呢碟上次食過好好食,所以今次再encore牛舌煮到好淋,好入味一門雖然全部都細細碟,但全部都好足料食落係物有所值~難怪長期都咁多人支持,記得一定要book位
同我男人再次返黎呢度,係因為我地都好掛住佢個玉子燒
我地每次黎食都係點原味,真係好好食~蛋唔會過熟又唔乾
火焰三文魚柚子風味
三文魚外脆內軟,煎得岩岩好
配柚子汁做底,所以食落一d都唔油膩
廚師推介既五色刺身
刺身新鮮厚切,不過海膽就略嫌唔夠鮮甜
汁煮牛舌
呢碟上次食過好好食,所以今次再encore
牛舌煮到好淋,好入味

一門雖然全部都細細碟,但全部都好足料
食落係物有所值~
難怪長期都咁多人支持,記得一定要book位
  • 燒玉子
2016-11-23 3470 瀏覽
平日很少跟朋友去居酒屋。那晚是wedding party前的聚餐,呀姨邀請我和她的日本友人們吃晚飯。這是他們常光顧的餐廳,聽說這兒的串燒做得很不錯。吃過後我亦決定要約朋友們再來。跟著呀姨便常常可以食好西,真幸福。
香蔥吞拿魚腩青瓜卷
土佐豆腐
燒魚
牛油果反卷
炸豬排
2016-11-02 2948 瀏覽
突然心癢癢想食日本野,約埋三五知己食一門!不過,奇怪的事又發生!國內同事好心幫手訂位,一門話冇位!(其實呢間野已經有前科.....)勢不信邪嘅我... 係同事收線後半分鐘內再打(我當然係用廣東話啦,即刻話有位)嗯..... 乜事先?好!唔講接線生果筆,講講今次點嘅蝦仔碌碌雖然份量真係好細,唔係好夠飽,但係用料十足,粒粒彈牙!不過九十幾蚊一個餐,未計加一,得眼見嘅五隻蝦....... 仲要食唔飽...... 希望下次唔好再有笑料發生
突然心癢癢想食日本野,約埋三五知己食一門!
不過,奇怪的事又發生!

嗯..... 乜事先?

好!唔講接線生果筆,講講今次點嘅蝦仔碌碌
雖然份量真係好細,唔係好夠飽,但係用料十足,粒粒彈牙!

希望下次唔好再有笑料發生
2016-10-07 2397 瀏覽
由於早於2星期前已經BOOK 左位, 所以今日係唔洗等既~但當我到達既時候, 前面有位WALK IN 既客人被打道回府, 頓時覺得 LEE 間一定係正野黎~!一定要BOOK 左先食到!!各位有心人記得記得早啲BOOK 枱啦~講返正題, 今日其實唔算食得多野, 不過樣樣都好好味好滿足就真!!一門沙律 -- 原來好大碟架, 2個人好夠食, 佢個汁酸酸味味好開胃, 正!蟹肉玉子燒 -- LEE個超好味!!!果然係陣店之寶!!蛋入面好多蟹肉汁, 又JUICY 又滑!串燒 - 分別ORDER 左6款串燒, 特別想講, 佢地推介既牛舌, 我覺得厚左啲, 如果薄啲會更好味, 和牛串都值得食丫~湯浸豆腐 -- (唔記得叫咩名) UM, 冇乜特別, 不過豆腐都夠滑, 食落小小咸, 暖暖地咁西京燒 --- 又係勁好味既一道菜~!!魚質好滑流流, 味道有少少偏咸(我食開淡口野), 都係值得推介要試既一道菜!!服務方面都唔錯啦, 冇乜不愉快既感受.環境比較暗, 適合2口子浪漫一番喔~
由於早於2星期前已經BOOK 左位, 所以今日係唔洗等既~

各位有心人記得記得早啲BOOK 枱啦~

服務方面都唔錯啦, 冇乜不愉快既感受.

環境比較暗, 適合2口子浪漫一番喔~
2016-10-04
  • 西京燒
  • 玉子燒
上篇食評記斜了我在文華廳的生日飯局(一), 延續下去,今篇寫生日飯局(二),地點是位於銅鑼灣的一門。一門在銅鑼灣甚有名氣,openrice上有434篇食評(再加我這篇就是435),翻查第一篇是2004年的,換言之,一門至少也開業了十餘年了。收藏已久,一次也未曾到訪,終於在今年的生日第一次光顧,吃後,也相信會日第二次,第三次....很多很多次。一門的枱向來很緊張,因此強烈建議預先訂枱,沒有訂位的分分鐘要白摸門釘。 男友book了七時半,準時到達餐廳,順利的被安排入座。餐廳燈光偏漆黑昏暗,裝潢用上了江户亭園風格,第一次到訪的我就迅即愛上這兒了。因燈光較黑,枱與枱之間了有距離,因此私隱度幾高,慶祝/見客/三五之已飯聚也十分適合。店員給我們送上餐牌,食品有一間居酒屋供應的串燒,小食,大至也是小碟小碟的,適合傾計佐酒時吃。當中有幾款是一門的招牌菜,每個來的客人都基本上會點的,那就是厚玉子了。我們先每人點了一杯果酎,我的是Sunset, 男友的是巨峰燒酎。Sunset$40: 顏色和名字一樣,有很夏天的感覺,我點了有酒精的版本,內有熱情果,西柚等材料。 呷下,酸酸甜甜的,有點像雜果賓治,酒味散後,

呷下,酸酸甜甜的,有點像雜果賓治,酒味散後,遺下的就是果甜。
巨峰燒酎$40: 紫色中混著奶白色,同樣是有酒精含量的。

入口有巨峰提子的甜味,其後帶著些兒乳酸飲品的味道。

點的菜式陸續送上。
芝士厚玉子
芝士厚玉子Omelette with cheese $55: 厚玉子是一門的名物,長方的玉子蛋,右下角燒上了一門的字樣, 旁邊放了蘿蔔泥。
芝士厚玉子
店員把芝士厚玉子奉上桌後,就在我們面前為蘿蔔泥淋上甜醬汁。
芝士厚玉子
玉子淡黃,橫切面可看到蛋醬有些橙橙紅紅的調味料。
芝士厚玉子
切開玉子燒,芝士緩緩流岀,令人心動。
芝士厚玉子
甫放入口中,玉子蛋和外邊吃的質感有些不同,一門的玉子蛋滑溜得如蒸蛋,入口十分的濕潤滑溜,味道是甜甜的。 先是蛋的甜香,芝士中的奶油香繼而滲岀,整個組合十分的配合,令人不禁一口又一口的送到口中。
除了芝士口味外,一門還有原味,蟹肉玉子,及海膽玉子等供應,因想多吃其他的,未有試其他口味的玉子蛋,下次一定會試試海膽那款的。
東洋卷
東洋卷$58: 另一款招牌菜,製法創新特別。 撇下用紫菜做卷物,改成以pancake皮作外皮; 飯也不用了,改成用海量的飛魚子,再混搭牛油果及蒲燒鰻魚製作成東洋卷。
東洋卷
把東洋卷放入口中,最先嚐到的是pancake皮似蛋糕的微微甜味,接著是飛魚子的輕微咸鮮味,牛油果的奶油香,最後則是鰻魚的魚油香及燒汁蜜味。
東洋卷
口感也很豐富,飛魚子的脆身,牛油果的腍口,鰻魚的軟熟及pancake皮的輕盈,層次分明也特別,來這兒切勿錯過。
鮭魚揚紫菜卷$60: 用紫菜包著三文魚片,撲上粉漿炸成,一客有4件。
三文魚炸得剛好,近邊位熟透,而最入邊還是生的。
紫菜緊密貼著三文魚片,不會有鬆散的情況岀現,吃下,是如薯片的香脆,邊位魚肉的嫩口及中心位的彈性。 輕輕一口,送著果酎剛好。
海膽海鮮飯Sea Urchin and seafood rice$130: 居酒屋供應的食物大多也是小碟小碟的,屬於飯麵類的有十款左右可選,當中一個飯類,其名字十分的吸引我,就是海膽海鮮飯了。
甫上桌的海膽海鮮飯和我相像的有些少的岀入,飯面的海膽並不是所想的排得又整齊又大塊,而是隨意的放置於中間。 面頭還有魚籽,柱貝及鮮蝦。
先吃口飯,飯質感濕潤,帶蝦的鮮味,蕃茄的甜氣,飯粒飽滿帶甜,令人感覺討好。
把飯伴匀,海膽的甘甜並不突出,但齒間偶然能嚐到魚籽的鮮味,整體是收貨的。
蝦不是冷藏貨式,而且師傅還在蝦背剪了一下,客人客人剝殼,用叉也輕易把蝦肉拿岀。
吃過幾款菜後,意猶未盡,我們再追加了2款串燒,分別是芝士雞肉串及燒三文魚串。
燒三文魚串: 吃下感覺有點兒過熟,味道比較單調,比起之前去的菜式,燒三文魚串明顯較失色。
芝士雞肉串: 看上去平平無奇,但味道比前者的燒三文魚串來得岀色。
雞肉沒有雪味,而且十分嫩口,肉濃加上芝士的奶甜香,兩者味道很配合,十分平易近人,可以一試。

食物質素很穩定,每款也做得好,當中有些更是岀色呢。 值得一讚的就是這兒的服務質素,店員十分有禮貌,而且更是貼心周到,當日男友安排了蛋糕給我,當中的女店員十分細心,見我可能需要幫蛋糕拍照,因此特意不插蠟蠋,拍會影響了。 因我們2口子,根本不能吃光整個蛋糕,那位女店員突登為我們保留了蛋糕盒子,還主動詢問需否幫我們包起吃不完的蛋糕。 這些小舉動真的令人感到窩心呢,絕對值得一讚!

一門 (銅鑼灣)

銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場4樓
2016-08-22 2222 瀏覽
久聞一門玉子出名,亦不易訂枱,興之所至放工即興碰碰運氣,被拒絕準備出門口,剛好經理話有張枱改時間但要個半小時交枱,即刻坐低放工想食串燒飲杯清酒吹吹水,隨便點幾款。燒鱔香口,嫩,部份有小骨,不錯。燒牛舌另一推介,同樣嫩口有濃濃牛味。當然要配清酒。玉子燒感覺蛋味不太濃,或許蟹肉本來較清淡,如果用芝士或者海膽應該更惹味。
放工想食串燒飲杯清酒吹吹水,隨便點幾款。
串燒
燒鱔香口,嫩,部份有小骨,不錯。
燒牛舌另一推介,同樣嫩口有濃濃牛味。
當然要配清酒。
蟹肉燒玉子
2016-08-22
蟹肉燒玉子
  • 燒牛舌
2016-08-17 1177 瀏覽
今日放工約咗朋友食飯,見年幾無食過一門。所以一早 book 好位,唔使等咁耐。一門俾我感覺坐得幾舒服,環境舒適,價錢相對唔算貴,食物質素又ok,算唔錯。燒和牛串 $58Grilled deluxe beef燒得啱啱好,口感好 soft, 有想追加的衝動。燒牛舌 $42Grilled ox tongue唔係厚切,但調味料好夠,好惹味。河蝦厚玉子 $55Omelette with shrimp知道一門嘅厚玉子好出名,叫咗個河蝦試下。玉子好滑,但味道稍微甜咗少少。蝦都彈牙,唔錯。泡菜豚肉石頭燒飯 $75Kimchi pork with fried rice in stone pot好夠味,就算放咗一段時間再食都仲好熱辣辣。巨峰乳酸配梳打 $38Grape calpis soda味道略甜,感覺一般。海鹽荔枝梳打 $38Lychee soda with salt味道幾清,但海鹽味唔係好飲得出。

燒和牛串 $58
Grilled deluxe beef
燒得啱啱好,口感好 soft, 有想追加的衝動。

燒牛舌 $42
Grilled ox tongue
唔係厚切,但調味料好夠,好惹味。

河蝦厚玉子 $55
Omelette with shrimp

泡菜豚肉石頭燒飯 $75
好夠味,就算放咗一段時間再食都仲好熱辣辣。

巨峰乳酸配梳打 $38
Grape calpis soda
味道略甜,感覺一般。

海鹽荔枝梳打 $38
Lychee soda with salt
味道幾清,但海鹽味唔係好飲得出。
2016-08-17