2017-06-10 64 瀏覽
夏日炎炎 令胃口都減少了 黎都長沙灣 總要到蘇屋村 行行 因為小時候 長大的地方 行到有 點累 發現一間隱世 車仔面店 重可以食埋串燒 另外重有啤酒提供 掂 望住張點餐紙 選擇 頗多 而食車仔面 必有三寶 豬大腸 豬紅及牛腩 重口味 當然係自己心水 而湯底方面 有清湯 腩汁 咖哩汁 有辣度選擇 介紹一下 食物鹵水豬大腸 :相當入味 煮得剛剛好 豬紅:自己必吃 一夾落去 唔會散開 食得出新鮮 柱侯牛腩: 也是本店 推介 煮得好淋 又夠咬口 湯底方面:相當入味 有別於一般清湯 配上 炸蝦米仔 係 湯裡 更鮮味 串燒 叫左燒 九菜 火候剛好 不會太乾身 出色天氣甘熱 當然 要配 啤酒啦 消暑至強 自家制 辣油 地方 亦舒適
夏日炎炎

豬腸 豬紅 柱侯牛腩 面
燒九菜
  • 車仔面
2017-06-03 94 瀏覽
日前在荔枝角行往長沙灣途中,記得住該區的朋友曾說有間賣車仔麵及串燒的小店唔錯,便繞路往這間位於車房隔離的「三郎麵燒屋」嘗嘗。先叫了一碗車仔麵,車仔餸叫了應要自己製作而非外來貨的東西,可一試其真本事。當中包括蘿蔔、牛腩、翼尖及大腸,配幼麵。看到車仔餸上面放有自家炒的蝦米,感覺和別家店子不同。湯底頗濃味但不算鹹,過關。我認為車仔麵最基本的東西--蘿蔔,做得相當出色,鮮甜無渣。牛腩軟熟,豬大腸乾淨不太肥,翼尖亦可口。最神來之筆是放在桌子旁的蝦米辣椒油,加一點味道即起了變化。串燒叫了扇貝、牛柳粒、雞中翼及娃娃菜,調味得宜,燒的功夫亦到家,食物唔會過熟過乾。尤其是扇貝及娃娃菜弄得最好,蒜香出眾。整體來說吃了極滿意的一餐,車仔麵同串燒都做得有水準,其自製的蝦米辣椒油更是惹味,最後忍唔住買了一樽回家。

燒扇貝

2017-05-31
燒扇貝
2017-05-29 887 瀏覽
今日,咁難得兩個家姐都放工,緊係要一齊去“Happy Hour”啦。我哋一向都好鍾意食串燒、煎釀三寶之類,所以就揀咗呢間《三郎麪燒店》。一開始,我哋見間店嘅地段咁僻遠,都擔心間野會唔會冇咩人去呢? 點知我哋嘅擔心係無謂嘅。麪燒店裡面嘅裝修富有日本風格,和味無窮……入面唔少客人都係一雙一對嘅情侶,一邊談心,一邊食嘢,sweet到極致!!!老闆一見到我哋,就笑面盈盈,畀咗張點餐紙我哋。家姐即刻瘋狂叫野食,餓到呢……你懂的~1.串燒雞肶肉 ($18/串)成串燒到香噴噴,啖啖嫩滑,完全唔油膩! 本來我哋重想叫多幾串,不過為咗留肚食其他嘢,就忍口啦!2.串燒金菇肥牛 ($18/串)鍾意金菇肥牛嘅二家姐,食第一啖就已經連讚兩句「好正」,因為佢成串嘢金菇同啲燒汁混合埋一齊,簡直係絕配。3.串燒四寶丸 + 司華力腸 ($16@ + $20@)食完兩款串燒,我哋當然唔可以停。接下黎嘅,係彈牙無比嘅肉丸同埋司華力腸。兩款串燒看似平凡,但其實極不平凡。一放上檯,一股難忍嘅香味已經涌上鼻腔;再食一啖,當堂覺得自己好幸福呀!4. 燒鴨胸肉 + 黑椒豬頸肉 ($15@ +$14@)黑椒豬頸肉味道好正~佢係我

1.串燒雞肶肉 ($18/串)

2.串燒金菇肥牛 ($18/串)

3.串燒四寶丸 + 司華力腸 ($16@ + $20@)

4. 燒鴨胸肉 + 黑椒豬頸肉 ($15@ +$14@)

黑椒豬頸肉味道好正~佢係我其中一樣當晚既至愛 口感煙韌 爽口彈牙~黑椒味道十足 啲肉仲好juicy 😋 鴨胸肉都唔錯 好重既香烤味🔥🤤

5.墨丸油麪

食完串燒,當然要食番個油麪先叫完美。估唔到佢哋嘅麪底有咁多款選擇,除咗粗、幼之外,重有油麪同出前一丁揀。另外仲可以自選辣度😋 諗咗一陣,我就叫咗個牛腩、墨丸、生菜麪,再加一個牛腩湯底,香味四溢。結果當然冇令我失望啦! 雖然幾粒肉丸放咗係啲湯入面,但仍然好爽口彈牙。

6.紅油炒手 ($28)

最後,食辣食到上癮嘅家姐,就點咗個紅油炒手做ending。成碟嘢紅噹噹,睇落去幾辣,點知食落口先知咩叫真正嘅辣。家姐一口氣鯨吞3隻水餃,可想而知,佢係幾咁鍾意呢碟嘢啦!

呢度除咗可以叫普通罐裝飲品之外,重可以order 紙包飲品。我哋三個好有默契咁叫咗檸檬茶。

食完成個晚餐之後,我無辦法唔畀個Like佢。下次我一定要再黎,試下佢嘅其他美食。重點係真係好抵食,串燒燒得好專業👍🏼
2017-05-23
今日天氣好,有大太陽但乾爽有風,於是搭車到長沙灣,到訪呢間蘋x日報推介嘅車仔麵串燒型格小店。(由於由長沙灣道行入小店需時約7-10分鐘)到附近地方時,眼見只有幾間車房,眼角見到灰色牆上簡單列出「三郎」的字樣,知道搵岩地方喇!一入店中感覺好舒服,一來四周環境寧靜舒適,二來小店裝修簡單又帶點raw,再望一望,又有啤酒又有串燒,應該可供附近住客晚上落街對飲消遣一吓~ 今日點了兩餸車仔麵只需$23,而且份量足夠,餸菜選擇都多!再點了啤酒,好幾碟串燒。我嘅車仔麵選了「蝦春卷」、黑木耳、炸魚片頭,加上少許櫻花蝦和自家製的辣醬,湯底有蝦的咸香味,辣的不過份,而餸菜均有誠意(春卷即炸好脆好味,黑木耳好爽而且切得大大塊唔會碎濕濕)而串燒我就點左:蒜蓉燒原條茄子、牛油帶子、司華力腸、雞軟骨。雖然等待時間較長,但始終即叫即製,等待是有價值的。廚師老闆出來問我地好唔好食,不如試吓串燒大蝦,大大隻,$19@,都好抵食~ 食住串燒又飲住1664法國品牌啤酒,哈哈,連平時唔飲酒嘅我都覺得好開心~~食得好滿足了,見廚師老闆同樓面老闆出黎同我地閒談,知悉佢地店舖開到凌晨一點,下次黎附近飲嘢串燒,都真係可以考慮吓!

燒司華力腸
2017-05-27
  • 蒜蓉燒原條茄子
  • 牛油燒帶子
  • 串燒司華力腸
  • 蝦春卷(車仔麵餸)
2017-05-25 41 瀏覽
本身諗住同朋友食下野再去行下西九,上OPENRICH 睇到間車仔麵個名叫三郞好似唔錯,又近近地,所以就去食啦。講真,地點都幾偏僻,行到身水身汗仲要上埋GOOGLE MAP 先搵到。不過好彩果陣人唔係好多,可以即刻入去食。一行四條友,叫左四碗三餸車仔麵加D串燒,埋單都係$200左右,最重要既係,一碗車仔麵竟然只需要$23蚊(仲包2個餸添!)講返碗麵,我叫左腩汁油麵加黑木耳同牛腩,腩汁夠香濃,好適合我呢D重口味既人士,不過好可惜今次我地都無叫到佢最出名既迪鹵水撈丁,下次黎一次試!餸方面,柱侯牛腩都唔錯,夠味之餘又好冧身,加埋腩汁已經比得起出面唔少牛腩麵家的質素。麵都彈牙同埋唔會太冧或者硬,煮得都有一定水平。 另一碗麵就叫左豬紅豬潤米粉、腩汁無辣,再加左娃娃菜,俾錢都只係俾$28蚊咋。黎到我面前既時候真係嚇左嚇,D餸多到差D見唔到麵咁樣,真係好親民啊! 串燒就更加唔錯, 燒雞軟骨加燒雞腎更加係必食之選。調味出色,好好食,不過可能太少員工啦,燒烤有少少焦左,不過都唔係太大問題。我地最後仲因為好好食而叫多左幾串。 講真而加係香港既小店已經唔多,而心機小店更加少之有少。香港人,你地真係值得去一試再

講真而加係香港既小店已經唔多,而心機小店更加少之有少。
香港人,你地真係值得去一試再試嫁。
2017-05-06
2017-05-25 28 瀏覽
同朋友為左搵野食,係周圍行行下就見到呢間好有日本風既麵店。原本仲以為係食拉麵,點知原來係車仔麵店。 入面既可以坐既位置都唔算太多,大約20個左右,而且職員都只係得兩至三個人,加上又偏僻,入左去之後都有諗過要唔要去第二間食,不過見到佢$23兩餸車仔麵太抵,又諗住試下,所以最後都係無離開到。 我叫左豬頸肉魚皮餃油麵小辣。呢度既辣同出面好唔同,辣味係湯底度直接刺激味蕾,食既時候唔會話會由麻或者酸味帶起,所以果種感覺都幾新鮮。豬頸肉外皮好香脆,浸左落湯一陣之後都唔會好快變冧,而魚皮餃既外皮都處理得唔錯,唔會食到好粉既外皮;麵身就好適中,唔會太冧或太硬,整體都係一個好體驗。 而另一碗係咖喱豬皮豬頸肉油麵、腩汁少辣。豬皮彈牙爽口,雖然原先已經索左咖哩味,再外加腩汁仲以為會好奇怪,點知食落又幾夾,不過真係好後悔無嗌卥水撈丁,我諗呢個配咖哩豬皮會仲夾添! 不過真係十分佩服呢度做野既員工,首先人手十分唔充足,但係都可以係5分鐘內俾到車仔麵我地之餘,仲會保證到一定既質素;另外,呢度既地點都十分僻,生意都應該唔係太好做,我衷心希望各位食家可以多D幫襯本地既小店啦~

同朋友為左搵野食,係周圍行行下就見到呢間好有日本風既麵店。
原本仲以為係食拉麵,點知原來係車仔麵店。

2017-05-06
2017-05-24 430 瀏覽
今日約左去朋友屋企同佢小朋友玩,但無奈岩岩收工既我肚餓到不得了,所以就俾朋友帶左去佢屋企附近食車仔麵,佢老公話呢間新開,食過佢地既串燒,好好味仲好抵食,肚餓既我緊係要去試下自制XO醬,撈麵配佢一流自選兩餸麵$23幼麵+清甜蘿白+魷魚(腩汁,小辣):食車仔麵最鐘意叫幼麵,貪佢彈牙同掛到麵汁,小辣都幾辣,可惜蓋左腩汁味,蘿白甜而無渣,魷魚非常入味,有嚼勁.鹵水撈丁加$2+柱候牛腩+炸魚片頭:朋友叫左撈丁,用上鹵水別有一番風味,鹵水味香而帶點微甜,配上熟軟入味既柱候牛腩,嫩中帶少少牛筋,更添咬勁,炸魚片頭脆而不膩,比傳統魚蛋更香口彈牙.黑椒豬頸肉(小辣)$14:豬頸肉肉質肥瘦適中,嫩滑得黎帶點爽口,食落一d都唔膩,灑上少許黑椒同樣惹味.黑椒牛柳粒(小辣)$22:牛柳粒唔會燒到太乾太老,一啖一粒,軟腍,牛味香濃, 燒得牛脂溶化更添香口.雞翼(小辣)$16:外皮燒到有點脆,就非常嫩滑,朋友和我一食就覺得味道有d似土匪雞翼.紅油抽手$22:醬汁有微微既麻香帶點黑醋味道,粉皮雖簿但包住既菜肉餡比較少而唔太新鮮,感覺一般,還是串燒做得比較出色..凍檸荼加$8:最後當然唔少得叫返杯凍檸茶黎飲下,解下渴.

自制XO醬,撈麵配佢一流

自選兩餸麵$23

凍檸荼加$8:最後當然唔少得叫返杯凍檸茶黎飲下,解下渴..
2017-05-24 68 瀏覽
去明愛醫院探完病,經過蘇屋邨,已經係夜晚八點幾。見到有間車仔麵又有燒烤,好似幾特別 ; 好多人,感覺己好,入去坐低。兩個人叫咗啲燒烤同一個車仔麵,仲有一個一撈麵。等咗15分鐘送來一串燒烤,再等15分鐘再來三串燒烤,好肚餓,餓死人,食碗車仔麵用咗兩個鐘頭。 碗車仔麵成碗都係油 ; 浮曬喺碗麵上面,啲麵煮得好冧,見到都唔想食 ; 但個一撈麵都可以。不過要提佢個辣椒油,好香蝦味 ; 但唔辣,如果唔食得辣嘅朋友一定要試。 串燒味道都可以,見到有人食牛油蒜蓉焗金菇好香,感覺都幾好味。

2017-05-23 294 瀏覽
這天晚上家裡沒煮飯,所以我們一家人決定到外面吃。為了省錢,我們決定找一間便宜的店吃,當然質素不能太差。最後到了長沙灣保安道的三郎麵燒屋。這店位置略微有點偏僻,但不算難找,走多幾步就當是做運動吧!店面走簡潔風:裏面燈光充足,這是櫃檯那邊的情況:有吧枱:店員態度有禮又友善,不錯。其中一位店員非常殷勤,而且很慈祥,估計是店主。餐單簡單得來令人一目了然:兩餸麵 $23上菜後不停吃,吃到一半才記得要拍照。我點了粗麵,配腩汁。麵非常彈牙,又夠柔軟,腩汁令整道菜更惹味。配料方面選了魷魚和魚皮餃,$23是包兩種配料的,絕對是大件兼抵食。魷魚有口感得來不算韌,算是易咬。而且很獨特,跟其他地方的魷魚有點不同,不是粉紅色的,而是棕色。魚皮餃一如既往香口,完全沒有後悔點了這配搭。金菇肥牛卷 $18平均$6一件,每件都非常大份,很抵食!外面的肥牛是炭燒的,有燒烤的味道。裡面的金菇多汁又爽口,很難得燒完後沒有變得太乾燥。燒司華力腸 $20、四寶丸 (牛丸、貢丸、花枝丸、墨魚丸)$16、花枝丸 $14有燒烤出來的風味,外脆內軟,特別是司華力腸。各種丸肉質鮮嫩,吃後齒頰留香。雞脾肉 $18雞肉的香味能保留,外皮燒得香
這天晚上家裡沒煮飯,所以我們一家人決定到外面吃。

為了省錢,我們決定找一間便宜的店吃,當然質素不能太差。

最後到了長沙灣保安道的三郎麵燒屋。

這店位置略微有點偏僻,但不算難找,走多幾步就當是做運動吧!

店面走簡潔風:

裏面燈光充足,這是櫃檯那邊的情況:

有吧枱:

餐單簡單得來令人一目了然:

兩餸麵 $23

金菇肥牛卷 $18

雞脾肉 $18

雞肉的香味能保留,外皮燒得香脆,又有調味料,喜歡雞串的人一定要試!值得一提的是雞肉是從雞脾來的,確保質素。

黑椒燒鴨胸 $15、黑椒豬頸肉 $14

上面圓圓的是鴨胸,鴨香十足,不算油膩,騷味也不算太重。豬頸肉每件都很嫩滑,煮得剛剛好,能保留柔軟度。

紅油抽手 $22

上菜已聞到辣味,建議不喜歡太辣的話最好預先跟店員溝通一下。喜歡辣的人一定要吃,辣得刺激不在話下,材料很新鮮,麵皮薄得來有口感。

水餃5隻 $23

有新鮮生菜作配菜!水餃皮是雲吞皮,皮薄餡靚,中間的餡很足料,完全是味蕾的大滿足!

只是$4一盒,比外面的店還要便宜,可選檸檬茶或菊花茶。甜度適中,很能止渴。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2017-05-23 46 瀏覽
今日朋友約我去食串燒同車仔麵,我心諗有車仔麵又有串燒咁得意?我點左豬腸牛腩湯麵,豬腸洗得乾淨,煮得夠入味。好耐冇食過豬腸,雖然唔健康,但偶爾食下好滿足。牛腩夠「林」,唔會好硬,味道濃。粗麺煙煙韌韌,口感唔錯。辣椒油係非常出色嘅,我相信係自家製,有衝動問老闆可唔可以賣一樽俾我!可惜,速度有啲慢,我又約咗人喺附近傾野,所以串燒黎的時候,我冇時間影相,但係牛脷同豬軟骨都唔錯。整體而言,依間餐廳十分抵食又飽肚,都可以再來。
平時食車仔麵一諗一定係港式,諗都冇諗過可以港加日, 點樣配日法? 就係佢有賣串燒食 同好有日本feel佢嘅賣點雖然係車仔麵但係佢推介嘅有一個叫 鹵水撈丁一於叫嚟試下來都算有啲驚喜跟兩個餸 都只係25元一丁煮得啱啱好仲有啲爽口添 最重要係撈丁既滷水汁 食落去有少少將口嘅感覺好似煮咗多次嘅鹵水汁咁經過陳年嘅佳釀 我就叫咗牛腩同蝦香卷 牛腩煮得啱啱好唔係特別硬 易入口,至於蝦香卷 本身以為係條春捲來。來到先發現原來佢似腐皮卷多啲,再配合老闆自家製 嘅好香蝦味嘅辣椒油入口唔太辣最重要有香濃蝦味,我形容為大成功。我哋仲叫咗啲串燒雞軟骨出色平時食雞軟骨點會真係燒㗎 平時梗係炸㗎啦。一嚟到見到佢有啲燒焦嘅感覺已經有驚喜 之後仲叫咗牛仔粒食 燒得啱啱好外面跪口香口裏面仲好有肉汁 唔會太過硬燒得啱啱好 重叫左 牛油蒜蓉燒金菇 牛油配合蒜蓉一向都係天下無敵嘅組合 當然好出色啦 金菇冇燒燶呢樣最緊要 一打開仲有香濃嘅牛油同蒜蓉味未食已經流口水呀 我仲見到學生哥有優惠價Tim 可惜我老喇職員有禮貌最欣賞嗰位大叔見到佢辛勤工作個樣 好有型 我明天都要努力工作 有機會一定再食
有機會一定再食
  • 雞軟骨
2017-05-23 194 瀏覽
係長沙灣等老公收工後佢話有間車仔麵幾好食, 就帶左我去不過位置有d難搵入到去, 唔見有侍應, 原來係廚房做緊野我地好自便咁揀左位坐枱面有order紙, 想食咩就自己剔, 車仔麵兩餸只係$23, 超街坊價, 而且仲有得食串燒, 價錢都好合理我地揀左一個三餸車仔麵同一個三餸鹵水撈丁, 車仔麵可以揀醬汁同辣度加, 同埋幾串串燒, 趁侍應出黎送餐時俾佢送餐速度一般, 睇到佢地人手真係唔多, 要耐心等下車仔麵先上,  我地揀左羅蔔, 蝦香卷同魷魚, 要左腩汁+咖哩汁同小辣, 整體賣相都ok 車仔麵D餸份量唔算太多, 不過呢個價錢咁抵食, 呢個份量我都接受蘿蔔又腍又甜, 蝦香卷都幾香脆, 但魷魚就未夠爽口麵底正常, 無鹼水味, 唔會煮得太淋雖然個麵叫左小辣, 其實都幾刺激, 如果仍然覺得唔夠辣, 可以再加枱上既自家製辣汁, 入面有魚仔同蝦乾撈丁好快都黎埋, 一丁彈牙爽口唔會過淋, 鹵水汁混合辣汁幾正雞翼鹵得好入味, 魚片頭彈牙, 金菇就正正常常食完覺得都值得推介下食完麵, 串燒開始黎燒茄子係原條上, 份量好多, 表面放左好多蒜蓉, 未食已經覺得好香茄子燒得好好, 味道好夠味, 唔使再點辣汁都OK金
係長沙灣等老公收工後
佢話有間車仔麵幾好食, 就帶左我去
不過位置有d難搵

入到去, 唔見有侍應, 原來係廚房做緊野
我地好自便咁揀左位坐
枱面有order紙, 想食咩就自己剔,

加, 同埋幾串串燒, 趁侍應出黎送餐時俾佢

送餐速度一般, 睇到佢地人手真係唔多, 要耐心等下

車仔麵
蘿蔔又腍又甜, 蝦香卷都幾香脆, 但魷魚就未夠爽口
麵底正常, 無鹼水味, 唔會煮得太淋

雞翼鹵得好入味, 魚片頭彈牙, 金菇就正正常常
食完覺得都值得推介下
鹵水撈丁

食完麵, 串燒開始黎
茄子燒得好好, 味道好夠味, 唔使再點辣汁都OK

燒原條蒜蓉茄子

蒜蓉茄子

金菇肥牛卷, 燒到有少少焦香, 上面淋左少少醬汁
金菇肥牛卷

燒四寶丸, 有牛丸, 墨魚丸, 花枝丸, 貢丸, 一次食曬四種, 啱曬貪心既我

四寶丸

燒韮菜, 燒得唔錯, 唔會太乾, 食落仲好有水份
燒韮菜

一間可以食到哂車仔麵, 串燒,  對比車仔麵店或者串燒店黎講價錢都好合理, 值得一試
鹵水撈丁
燒原條蒜蓉茄子
蒜蓉茄子
燒韮菜
2017-05-22 96 瀏覽
朋友話明愛果邊開左間車仔麵好好食,有日得閒就同CHICKEN去左果邊試下,估唔到位置係咁邊邊,開係明愛山腳下。店面唔算大,間鋪望落好新,採用木具餐桌,睇落乾淨企理。點菜紙除左車仔麵之外,仲有其他小食同串燒,結合左港式日式既文化,不過本人覺得餸既選擇少左啲。學生餐勁抵食!可惜已經過左學生時期 另外仲有燒海鮮等,時價而定。揀左幼麵、湯底:腩汁,三款餸包括:魷魚、牛腩、蘿白。湯底清得黎夠入味,配埋牛腩食好夾,但牛筋同脂肪位比較多(兩樣都唔食)蘿白清甜,魷魚好食但份量太少,食得唔夠過癮,但整體上既味道,我會比4粒星,湯底最令我驚喜。CHICKEN揀左公仔麵、湯底:腩汁,三款餸包括:肥牛、豬頸肉。要提一提係,佢每碗車仔麵都會加蔥花同蝦米,客人可要求多啲/唔要。食完車仔麵未夠喉,再嗌多幾款串燒,分別係牛肉粒同花枝丸,花枝丸燒至黃金頗香口,味道唔錯。而牛肉粒既份量偏細,而且燒到好乾身,口感一般。牛油蒜蓉金菇,大量蒜蓉鋪係面,焗完出黎香噴噴蒜蓉味,金菇好入味,食落去感覺到蒜蓉味出晒黎,但覺得金菇份量再多啲就更好,食到底有啲咸。雞翼,味道有啲似譚仔既土匪雞翼,但油偏多。金菇肥牛卷,香口又多汁,味道唔錯~
朋友話明愛果邊開左間車仔麵好好食,
有日得閒就同CHICKEN去左果邊試下,

估唔到位置係咁邊邊,開係明愛山腳下。

店面唔算大,間鋪望落好新,採用木具餐桌,睇落乾淨企理。

學生餐勁抵食!可惜已經過左學生時期
另外仲有燒海鮮等,時價而定。
車仔麵

揀左幼麵、湯底:腩汁,三款餸包括:魷魚、牛腩、蘿白。
車仔麵

食完車仔麵未夠喉,再嗌多幾款串燒,分別係牛肉粒同花枝丸,
花枝丸燒至黃金頗香口,味道唔錯。
而牛肉粒既份量偏細,而且燒到好乾身,口感一般。
牛油蒜蓉金菇

牛油蒜蓉金菇,大量蒜蓉鋪係面,焗完出黎香噴噴蒜蓉味,
雞翼

雞翼,味道有啲似譚仔既土匪雞翼,但油偏多。
金菇肥牛卷

金菇肥牛卷,香口又多汁,味道唔錯~
牛油蒜蓉金菇
2017-05-21 37 瀏覽
之前食,真係好味。今晚再次去食,但食唔到,或者店員嘅朋友或隊友可能會服務好d。交左點菜紙,我填錯可樂,同店員確認係奶茶先真。佢俾番張點菜紙俾我,仲黎埋杯奶茶,我估應該落左單。見住我隔離店員嘅朋友遲黎都上曬菜,都有d奇怪。或者我點4餸要耐d,但店員無任何表示無任何提問,反而同朋友閒談。都正常,朋友熟客賞面,都要吹下水,明嘅。20分鐘,見住厨房停曬,仍然無人問我,唔通漏左單?或者真係有人為左杯奶茶去幫襯同坐20分鐘。我其實接受到譚仔,文記車仔麵d服務,麻luck佬有得食就ok,唔洗太熱情。但如果樓面未做好提供服務嘅準備,咁更好食都假,不過我唔係熟客,睇唔我都正常。最後真餓,所以只能堆單走人,店員員哥哥都同我解釋左因為我無俾番張單佢,所以無落單。咁我杯奶茶點解黎左?可能餐飲要填一張,點麪一張。不過私房菜,其實主要做熟客,希望下次佢會俾我試番食麵。
這天和老婆拍照,到了甚少踏足的長沙灣區。中間有一兩小時休息時間,到處兜一下找點吃的。在舊區走著,看到有間麵燒屋,店名頗特別,吸引了我們的眼球。裝修也算是別緻,但下午時段主打車仔麵,價錢很親民。車仔麵是$23起,竟有兩款配料,這是十年前的價格吧!串燒有不少款式,價錢也親民。車仔麵看照片也就知道味道,這碗味道偏濃,配合我們的口味。牛腩煮得很好,火候足夠令其很入味很軟,咖哩汁的湯底甜甜的帶辣,很出色。點了幾款小食,款款也很精緻,看得出誠意。最精彩是金菇肥牛卷,$18有三大件。金菇無渣,牛肉肥瘦分佈佳,醬汁惹味。稍稍燒香,趁熱食很滋味。很幸運找到此店,價格很親民、食物也夠誠意,店內也洋溢著一種溫馨、悠閒的氣氛,這就是小店的魅力吧!

在舊區走著,看到有間麵燒屋,店名頗特別,吸引了我們的眼球。

裝修也算是別緻,但下午時段主打車仔麵,價錢很親民。

車仔麵是$23起,竟有兩款配料,這是十年前的價格吧!

串燒有不少款式,價錢也親民。

車仔麵看照片也就知道味道,這碗味道偏濃,配合我們的口味。

點了幾款小食,款款也很精緻,看得出誠意。

2017-05-13