最近探訪了九龍城區的上戶酒場,一家充滿日式風情的居酒屋。餐廳的菜單真是琳瑯滿目,首先,他們的蕷果沙律絕對是一道不容錯過的開胃菜。這份清新的沙律以新鮮的蕷果為主,配上各種時令蔬菜,簡直是夏日的美味代表。 日本生蠔和池魚刺身更是讓我品味到海鮮的鮮甜。生蠔鮮嫩多汁,入口即化,而池魚刺身則展現出濃厚的日式風味,帶給我一種仿佛置身於日本海岸的感覺。 白魚湯是另一道讓人驚艷的料理。清爽的湯底中滿溢著白魚的鮮味,喝來讓人心曠神怡,讓整餐體驗更加豐富。餐廳的特色料理也相當吸引人,像是鐵板豆腐和芝士Pizza。鐵板豆腐的豆香與鐵板的煙燻味完美結合,令人回味無窮;而芝士Pizza則是一道融合了日式和西式元素的美食,每一口都讓人意猶未盡。 最後,我不能不提他們的羊架。這道料理以嚴選的羊肉經過精心調味烹調而成,肉質鮮嫩多汁,風味獨特,絕對是肉食愛好者的最愛。 總的來說,上戶酒場給我帶來了一個充滿美味和驚喜的用餐體驗。無論是新鮮的海鮮還是獨特的創意料理,都讓我留下了難以磨滅的味蕾印象。如果你也是美食愛好者,絕對不能錯過這家位於九龍城的日式居酒屋。

• 鐵板豆腐
  • 時令活蠔刺身
  • 乳酸梳打
  • 白魚湯
首先一定要讚吓呢度嘅侍應們,佢哋聽到我有咗BB,專登將茶變成熱水(孕婦不宜飲太多茶),仲推介我食啲熟食(例如鐵板豆腐),見我淨係點咗伊比利亞豚肉鍋,仲問我會唔會唔夠食,可以加烏冬,勁細心!上菜又勁好禮貌,齋係呢兩點已經值得我再嚟!前菜:緹魚醬蔬菜。用新鮮嘅蔬菜,配上香濃嘅緹魚醬,令人食指大動。緹魚醬有一種特別嘅風味,咸咸香香咁,同蔬菜嘅清甜味非常夾!作為前菜真係好正!串燒:煙燻秋葵(兩串)、煙燻雞翼(兩串)、日本黑豚肉腸(兩串)。煙燻秋葵表面帶點輕輕焦香,內裡則保持爽脆。煙燻雞翼嘅雞皮烤至金黃色,肉質香濃多汁,皮脆肉嫩。日本黑豚肉腸肉質勁細滑彈牙,味道清淡不膩!冷盤:磯煮鮑魚(原隻)。鮑魚肉質厚實彈牙,味道香甜清新!刺身:刺身盛合五款。包括有三文魚、吞拿魚、油甘魚、鯛魚同埋帶子,雖然我有咗唔食得,但老公不斷大讚😭話超級勁新鮮勁好食!我齋望都見到每款刺身都勁肥美勁厚切,流晒口水😭熟食:鐵板豆腐。估唔到係咁好食!豆腐質感柔滑,個醬汁甜甜哋勁開胃,表面再加入蔥粒,更香!麵食:伊比利亞豚肉鍋加烏冬呢個麵食。伊比利亞豚肉有一種香濃嘅肉味,湯底係壽喜燒湯,入面仲加入咗大量娃娃菜、菇類等等,加埋彈牙

前菜:緹魚醬蔬菜。

煙燻秋葵表面帶點輕輕焦香,內裡則保持爽脆。
煙燻雞翼嘅雞皮烤至金黃色,肉質香濃多汁,皮脆肉嫩。
日本黑豚肉腸肉質勁細滑彈牙,味道清淡不膩!

冷盤:磯煮鮑魚(原隻)。
鮑魚肉質厚實彈牙,味道香甜清新!

刺身刺身盛合五款。

麵食:伊比利亞豚肉鍋加烏冬
呢個麵食。伊比利亞豚肉有一種香濃嘅肉味,湯底係壽喜燒湯,入面仲加入咗大量娃娃菜、菇類等等,加埋彈牙嘅烏冬入去,吸收完湯汁嘅精華再食,正到呢🤤🤤🤤

炸物:雜錦天婦羅。
包括有蝦、南瓜、秋葵、冬菇,所有嘅食材都炸得恰到好處,外皮酥脆,內裡鮮嫩❤️

飲品:乳酸梳打、巨峰梳打。
雖然我係攤到冇咁凍先慢慢飲,但都仍然好好飲,就算冇咁凍都唔會變到好甜!
早幾日同老婆去左九龍城嘅上戶酒場食日本菜,呢間居酒屋以木系裝修為主,好有日本feel。我哋叫左好多野食,每樣都好好味,侍應都好細心,態度又好 😃緹魚醬蔬菜,呢個前菜超好味!蔬菜條爽脆清新,配上濃郁嘅緹魚醬,每一啖都有驚喜!👀磯煮鮑魚(原隻),鮑魚大隻肥美,肉質彈牙,磯煮汁又香又甜,好正~ 👍🏻刺身盛合五款,每款都新鮮到爆!有油甘魚、三文魚、吞拿魚赤身、帶子、鯛魚,每款都非常厚切!油甘魚極度肥美香滑,三文魚夠晒甘香,帶子鮮甜,赤身 & 鯛魚都好正!配上 wasabi 同豉油,每一啖都係享受!😋👏🏻伊比利亞豚肉鍋(另加烏冬),豚肉肉質細嫩,油花分佈均勻。用咗壽喜燒既湯底煮豚肉同蔬菜,湯頭濃郁惹味。最後加入烏冬面條,面條粗身滑溜,吸收晒湯汁嘅精華,好味!👀鐵板豆腐,熱辣辣香噴噴~ 豆腐外脆內嫩,撒上蔥粒增加香氣,正呀~ 😃👍🏻煙燻秋葵、煙燻雞翼 & 日本黑豚肉腸,煙燻後帶出一種特別嘅香氣。秋葵爽口多汁,雞翼肉嫩皮脆,豚肉腸彈牙有咬口。每樣都好好食!👏🏻👏🏻雜錦天婦羅,有蝦、冬菇、南瓜同秋葵。天婦羅炸得好香脆,唔會油膩。配上天婦羅醬汁,唔錯~ 👀巨峰梳打 & 乳酸梳打,味道清爽微酸又香甜,都幾

巨峰梳打 & 乳酸梳打,味道清爽微酸又香甜,都幾解渴~

今次食得好開心好滿足,呢間真係好值得推介嘅日本居酒屋!😃👏🏻
今日休息同朋友嚟九龍城居酒屋。首先,前菜係我鍾意嘅蕷果沙律,爽脆,醒胃,適合夏天,配以沙律醬料,畀人帶嚟一種清新嘅口感。生蠔係「獨眼龍」好肥好鮮甜,極具特色,將生蠔細仔送入口中,海水嘅咸鮮與檸檬汁嘅酸融合喺一齊,極度肥美新鮮。池魚魚生畀切到一片片,呈現出誘人嘅顏色同質感。每一片魚生都鮮嫰。白魚湯好真材實料,煲到白,湯上面仲凝結咗一層骨膠原。鐵板豆腐,外皮酥脆,內餡嫩滑豆腐上嘅汁同蔥花令到豆腐口感更佳豐富。煙熏五重芝士pizza,煙薰好香,第一次食煙熏嘅pizza,金黃嘅酥皮上覆蓋住濃郁嘅芝士層,芝士拉絲嘅景象引發胃口。每一啖都係融化嘅芝士、香氣四溢。羊架燒到內裡肉質嫩滑,濃郁嘅羊肉香與炭火嘅煙熏味交織喺口中,好味。整體,食物有質素,職員服務很好,上菜會介紹食物嘅特色。
今日休息同朋友嚟九龍城居酒屋。

白魚湯好真材實料,煲到白,湯上面仲凝結咗一層骨膠原。

整體,食物有質素,職員服務很好,上菜會介紹食物嘅特色。
2023-08-17
  • 鐵板豆腐
  • 時令活蠔刺身
  • 乳酸梳打
  • 煙熏芝士pizza
  • 羊架
鐵板鮑魚🦪將鮑魚利用鐵板烹飪🧑‍🍳飽魚的肉質有彈性,帶有濃郁的海洋風味☺️用鐵板煮出使鮑魚的肉質更加爽脆😋龍蝦刺身嘅質感非常爽口,充滿彈性同鮮甜🤤甲羅燒活龍蝦🦞既另一味,經過特殊的烹飪方法,龍蝦膏呈金黃綠綠地,烤的過程中,將龍蝦精華逼出,令人垂涎欲滴。煙壎雞翼(兩串)😍外觀金黃誘人,散發出濃郁的炭燒香氣,每一串雞翼都經過精心調味和烤制,保持了肉質的鮮嫩多汁👍🏻明太子奄列🥚🍳以明太子為主材,經過特殊的調味處理,使得明太子的風味更加突出,蛋的質地滑嫩😋巨峰果味汽酒🍇充滿巨峰葡萄的香氣,有清甜的葡萄味道,非常適合作為開胃酒。每道菜都贏得了我的讚賞👍🏻 精緻外觀和獨特的風味留下心刻的印象🤤
鐵板鮑魚🦪

龍蝦刺身嘅質感非常爽口,充滿彈性同鮮甜🤤

煙壎雞翼(兩串)😍

明太子奄列🥚🍳

巨峰果味汽酒🍇
充滿巨峰葡萄的香氣,有清甜的葡萄味道,非常適合作為開胃酒。

黎到發現餐廳既烹飪技巧十分出色💕如果食日本🇯🇵菜 #上戶酒場 絕對會成為你既常用餐廳😏龍蝦🦞(活龍蝦刺身+甲羅燒兩食)第一次食活龍蝦刺身😍刺身非常鮮美 切割得細緻晶瑩剔透😋每一啖都散發出龍蝦既鮮甜💕甲羅燒龍蝦頭~表面烤得微微焦香 但內裏仍保持龍蝦嫩滑口感 蝦膏非常之濃郁🤤鐵板豆腐🍳豆腐質地柔軟超滑漏🤤豆腐既味道非常濃郁 配上秘製醬汁甜甜地 好好味😚😚香葱牛肉薄燒🐮牛肉片切得薄而嫩 夾住香脆香蒜既惹味放入口中真係好香口😌令人留下深刻既印象呢煙重厚切三文魚打開蓋後,三文魚🍣色澤鮮亮 散發著誘人既煙煄香氣🤩三文魚保持肉質嫩滑加上煙燻風味獨特而迷人 一定要食👍🏻🤤🧡柚子酒🍊口感非常順滑 柚子清香 口感豐富帶有一絲甜味同淡淡既酒香🧡上戶酒場📍 九龍城龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖
黎到發現餐廳既烹飪技巧十分出色💕
如果食日本🇯🇵菜 #上戶酒場 絕對會成為你既常用餐廳😏

龍蝦🦞(活龍蝦刺身+甲羅燒兩食)

鐵板豆腐🍳

口感非常順滑 柚子清香 口感豐富
帶有一絲甜味同淡淡既酒香🧡

上戶酒場
📍 九龍城龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖
上戶酒場📍九龍城龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖好耐之前就食過呢到嘅午餐,印象不錯,最近同一位由日本翻嚟,好耐冇見嘅朋友見返,於是就帶佢去呢到,俾佢呢個半日本人嚟品嘗下呢間居酒屋正唔正宗🤣🧡食物🥬 前菜——熱沾醬 $32呢個前菜幾特別,叫熱沾醬,將幾種蔬菜:白蘿蔔、紅蘿蔔、青瓜切條,然後蘸啲一直用蠟燭加熱嘅醬,係用沙甸魚and多春魚mix埋而成嘅濃稠醬汁,鹹香感十足,而蔬菜清甜爽脆到不得了,兩個九唔搭八嘅味覺同口感mix埋一齊居然一啲都唔違和,作為前菜打開晒我嘅味蕾,令我對接下嚟嘅食物期待不已😋🐟 池魚刺身 $428接下嚟呢個重頭戲啦,雖然上次食過但依舊好想encore,出品依舊新鮮,魚肉薄身幾近透光,緊實而有口感,油香肥美,配上酸汁嗰味道啱啱好,清新不膩,旁邊配埋啲辣蘿蔔蓉,可以俾你自己調教醬汁味道,我個人嚟講十分鍾意呢個刺身!食完之後啲魚骨攞咗去炸,椒鹽嘅味道好適合送酒慢慢食~🦪 令和怪物生蠔 $256我哋嗌嘅時候仲笑稱會有幾怪物,結果真係都幾誇張,成隻手板咁大!一上枱我哋就雙眼放光地攞起檸檬開始唧,入口嘅瞬間feel到成個係極滑,就咁sir咗入口,咬開嘅瞬間鮮甜嘅味道、淡淡嘅海
上戶酒場
📍九龍城龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖
🧡食物
🥬 前菜——熱沾醬 $32

🐟 池魚刺身 $428

🦪 令和怪物生蠔 $256

我哋嗌嘅時候仲笑稱會有幾怪物,結果真係都幾誇張,成隻手板咁大!一上枱我哋就雙眼放光地攞起檸檬開始唧,入口嘅瞬間feel到成個係極滑,就咁sir咗入口,咬開嘅瞬間鮮甜嘅味道、淡淡嘅海水味流淌而出,好鮮嫩好順滑,我平時不太食蠔嘅人都有啲回味無窮,我frd形容係一陣好澎湃嘅海浪,幾貼切🤣
🐔 牛油雜菌赤雞肝 $78

呢個我覺得幾適合送酒,幾香嘅牛油味,令到啲菇都有啲奶香味,雞肝好嫩好粉,但係我frd就不太食得慣較生嘅內臟,如果大家想試又驚太生嘅話可以請店員炒熟啲~
🐮 鹿兒島A4和牛燒 $588

經過呢次之後我決定A4係我最鍾意嘅和牛等級,既不會好似A5或以上咁,一入口就化成一灘油水,雖然好好食但好膩;亦唔會好似A3或以下咁,雖然好重肉香但唔夠油脂感😇呢到嘅和牛係片狀嘅,好平均嘅焦化層,好香好香,享受到油脂併發嘅感覺又有肉嘅口感,極佳!醬汁偏酸甜,食到有啲膩嘅時候可以中和下,一開始可以食多幾舊感受肉香先~
🥓 伊比利亞豚肉鍋 $228

調味係好典型嘅日式鍋物,好鮮甜,配料都幾豐富,有菜、菇、豆腐、豚肉,肉睇落好瘦,但係意外地幾嫩,好香,最令人意外嘅係豆腐,煮左好耐都係好嫩,但入晒味,建議最後先食~

🍡 煙燻秋葵(兩串)$36 & 煙燻一口蕃薯(兩串)$36

最後我哋發現啤酒未飲晒,又想坐耐啲傾吓偈,就嗌左兩個煙燻串燒嚟試吓,打開蓋一股濃煙衝上嚟,底下仲有啲炭嘅餘燼,幾香,煙燻味幾濃郁,尤其推薦番薯,細細粒好甜,一啖啤酒一粒番薯超歎~

🍺 Suntory生啤 $68
🍶 柚子燒酎 $68

我有啲後悔嗌左生啤,雖然係幾爽嘅,但太多氣搞到好飽🤣朋友嗰杯sake幾正,一入口係酒味,之後被柚子蜜嘅味道取代咗,幾好飲~
  • 令和怪物生蠔
  • 鹿兒島A4和牛燒
因為西鐵開通的關係,最近多了到九龍城覓食,是日約了朋友來試一試上戶酒場的午市定食。我們點了兩份午市定食及追加了一些小食,而每份午市定食套餐都包了前菜沙律及海鮮味噌湯。🍱上戶刺身盛配迷你烏冬$208 刺身盛有帆立貝、油甘魚、赤蝦及三文魚,每件刺身到非常大件有厚度🤓湯烏冬暖笠笠好滋味🤤🍣壽司盛$168包含八件壽司,帆立貝壽司超級鮮甜😋櫻花蝦炸豆腐(2件)$20追加的這份小食絕對為是日亮點,外層包滿酥脆的櫻花蝦,內層是超軟滑的豆腐。炸芝士年糕(2件)$20年糕也非常滋味,軟糯軟糯的!七味魷魚鬚$30送啤酒一流的小食👍🏼乳酸梳打$42 巨峰梳打$42
定食。

我們點了兩份午市定食及追加了一些小食,
而每份午市定食套餐都包了前菜沙律及海鮮味噌湯。

🍱上戶刺身盛配迷你烏冬$208

湯烏冬暖笠笠好滋味🤤

🍣壽司盛$168
包含八件壽司,帆立貝壽司超級鮮甜😋

櫻花蝦炸豆腐(2件)$20

炸芝士年糕(2件)$20
年糕也非常滋味,軟糯軟糯的!

七味魷魚鬚$30
送啤酒一流的小食👍🏼
乳酸梳打$42 巨峰梳打$42

• 櫻花蝦炸豆腐
  • 海鮮味噌湯
2023-08-08 15 瀏覽
💛前菜前菜係紅蘿蔔,梨同青瓜條,嗰醬係沙甸魚同多春魚整嘅,第一次食覺得好新奇,唔會好腥,幾濃味。💛池魚刺身佢係成條咁上盤,好壯觀。條魚本身味道係偏清爽,唔會覺得好油膩或者腥。有兩個汁可以配,蘿蔔蓉柚子醋同芥末豉油,兩者都好夾。可能平時食刺身慣咗有芥末,我比較鍾意配芥末豉油。而食完刺身之後,店員會幫我哋將原條魚拎去炸,炸完之後變得好香,配檸檬汁一齊食一啲都唔會油膩,推薦呢款刺身。💛令和怪物生蠔岩手縣好出名嘅怪物生蠔,超級巨型,肉眼望到真係覺得好震撼。雖然咁大份,但食落口完全唔會覺得好難下嚥,全部都係生蠔嘅鮮甜味。如果鍾意食生蠔嘅,一定要試吓,比起市面上細嘅生蠔更加有滿足感。💛鹿兒島A4和牛燒成盤都係滿滿嘅和牛,調味有燒汁,青蔥同埋炸蒜可以自己配搭。我覺得唔使點燒汁已經夠晒味,和牛本身肉質非常軟嫩,脂肪分布均勻,所以超級易咬。我比較鍾意配青蔥嚟食,可以增添幾分香氣。💛牛油雜菌赤雞肝我本身都好鍾意食雜菌,尤其是牛油烹調嘅,勁香濃好惹味。入邊金針菇好出色,好索味好香口。而雞肝都煮得好唔錯,好嫩口,一啲都唔會韌。💛伊比利亞豚肉鍋湯底係比較偏壽喜燒嘅甜口,食落口有種元氣滿滿嘅感覺。至於個豚肉同牛肉
💛前菜

💛池魚刺身

💛令和怪物生蠔

💛鹿兒島A4和牛燒

💛牛油雜菌赤雞肝

💛伊比利亞豚肉鍋
湯底係比較偏壽喜燒嘅甜口,食落口有種元氣滿滿嘅感覺。至於個豚肉同牛肉比都唔會輸蝕,雖然係豬肉但都好滑嫩,唔錯。

💛煙燻秋葵 & 煙燻一口蕃薯
驚食秋葵嘅人都可以試吓,因為佢入面已經無黏液,就變成好似食普通蔬菜咁,好脆口。一口番薯好冧,用舌頭抿一抿就變蓉,而且好甜,好好食。
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🇯🇵 𝔓𝔯𝔢𝔪𝔦𝔲𝔪 𝔍𝔞𝔭𝔞𝔫𝔢𝔰𝔢 𝔏𝔲𝔫𝔠𝔥 @ 🌟 上戶酒場《👽食神大媽食高質午餐》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:午市定食C - 上戶刺身盛配迷你烏冬 HKD 208令和怪物生蠔 HKD 128鐵板豆腐 HKD 58柚子燒酌 HKD 68.🇯🇵 呢間隱藏起土瓜灣嘅寶藏居酒屋,裝潢非常地道,整個餐廳嘅氣氛都非常溫馨舒適。仲要中午時段供應好多款價錢好吸引嘅午市定食套餐,一定要試下。.👀 今次就點選左「午市定食C」,主打好多款高質刺身。.🥗 首先上台嘅前菜,包括沙律同海鮮味噌湯。沙律有酸甜嘅醬汁,好清新;湯就充滿住蝦同蜆,好鮮味。.🍱 接住係「刺身盛」,有多款高質刺身,包括新鮮嘅油甘魚、赤蝦、三文魚同帶子!全部非常厚切、大件。好新鮮,所以好鮮嫩。擺盤好精緻,好好味。.🦪 另外叫左店員推介限量日本直送嘅「令和怪物生蠔」,超級大隻,帶有淡淡嘅海水味,肉質超級鮮嫩,仲要有成隻手掌咁大舊肉肉,真係極品,必點!.🍳 再追加多一份「鐵板豆腐」,鐵板上特別熱辣辣,豆腐口感綿密細膩,大大舊厚切,特製醬料令味道更加鮮味,燒到火候剛剛好。.🍲 尾聲嘅主食係

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
午市定食C - 上戶刺身盛配迷你烏冬 HKD 208
令和怪物生蠔 HKD 128
鐵板豆腐 HKD 58
柚子燒酌 HKD 68

👀 今次就點選左「午市定食C」,主打好多款高質刺身

令和怪物生蠔

鐵板豆腐

🍲 尾聲嘅主食係跟餐嘅「迷你烏冬」,裡面有好多菜,湯底清甜鮮美,烏冬彈牙,好暖胃。完全唔會覺得濟,反而覺得好滿足。

迷你烏冬

🍊 天氣熱辣辣,叫一杯「柚子燒酌」,酸酸甜甜感覺清新,帶有淡淡嘅柚香味,剛好平衡味蕾,又可以消暑,爽呀!

柚子燒酎

😌 呢間裝修盡量還原返日本嘅高質居酒屋,午市套餐好有誠意,好適合大家黎嘗試一下呢!😙

📍 九龍城龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖
鐵板豆腐
迷你烏冬
柚子燒酎
2023-08-04 21 瀏覽
🤭放假近近地落咗去九龍城揾野食,係龍崗道一帶都有好多食店,天氣真係好熱特别想食生冷野,揾咗間充滿木系傳統居酒屋食個豐富午餐我地點了2份午市定食套餐包前菜沙律🥗海鮮味噌湯🥢上戶刺身盛 $208(跟餐配迷你鳥冬)🥢壽司盛 $68另外追加櫻花蝦炸豆腐 (2件)$20炸芝土年糕 (2件)$20七味魷魚鬚 $30首先想讚讚個海鮮味噌湯係非常足料🥣有蝦同蜆所以非常鮮甜小食最喜歡櫻花蝦炸豆腐 ,味道好香濃又好滑🤤刺身有赤蝦、油甘魚、帶子及三文魚每件厚切肥美,吃落係新鮮跟餐個烏冬一啲都唔迷李🤩份量好多,我仲同朋友share食添壽司都唔錯有8款🍣size適中仲有我最愛赤身😋燒左口魚至於飲品巨峰梳打及乳酸梳打 @$42咁多食物每人都係2百幾,食物 性價比高,店員友善🥰值得再來👍

我地點了2份午市定食
套餐包前菜沙律🥗海鮮味噌湯

🥢上戶刺身盛 $208
(跟餐配迷你鳥冬)

🥢壽司盛 $68

另外追加
櫻花蝦炸豆腐 (2件)$20
炸芝土年糕 (2件)$20
七味魷魚鬚 $30

首先想讚讚個海鮮味噌湯係非常足料🥣有蝦同蜆所以非常鮮甜

小食最喜歡櫻花蝦炸豆腐 ,味道好香濃又好滑🤤

刺身有赤蝦、油甘魚、帶子及三文魚
每件厚切肥美,吃落係新鮮
跟餐個烏冬一啲都唔迷李🤩份量好多,我仲同朋友share食添

壽司都唔錯有8款🍣size適中

午餐
  • 上戶刺身盛
  • 櫻花蝦炸豆腐
2023-08-03 11 瀏覽
今日喺土瓜灣附近跳完舞,就諗住睇吓附近有啲咩好食!行下行下就去到上户酒場 食左一餐好正既日料☺️ 聽到店員介紹,我就點咗一個刺身盛合五款!店員捧出嚟嘅時候,我真係好surprise!因為每一塊都係超級厚切,佢哋嘅三文魚同埋拖羅都好新鮮,拖羅亦都做到入口即溶嘅感覺✅ 佢哋嘅蝦都大大隻,入口好新鮮好甜!有個surprise嘅位係佢哋會留返起個蝦頭 之後整成湯 最後比返我飲! 蝦湯好甜好好飲 食完刺身,最後仲有暖嘅湯飲落真係好warm❤️ 因為真係好耐冇去日本,所以就好想食和牛!😈 所以我就點咗一個鹿兒島A4和牛燒!又係入口即溶啊救命!🙌🏻🙌🏻🙌🏻 真係好好食 佢嘅油脂分布好好 有一種身在日本嘅感覺😎😎 佢仲要超大塊 慢慢食 再加啲清酒 真係世界級享受 最後,我仲點咗啲燒物😏 我點咗帆立貝同埋日本黑豚肉腸😳 估唔到佢哋上菜嘅時候,下面仲會有個爐慢慢烤 ! 如果平時喺呢度食燒物嘅話,都幾正幾chill🤓🤓🤓

如果平時喺呢度食燒物嘅話,都幾正幾chill🤓🤓🤓
2023-07-30 17 瀏覽
我在上戶酒場品嚐了一頓豐盛的晚餐,這裡的菜式多樣,讓我非常滿意。首先是池魚刺身,魚肉鮮嫩,口感十分清爽,伴隨著醋味的調味料,讓我一口接一口地吃。接下來,我嚐到了鹽燒吞拿魚腩筋,這是一道獨特的菜式。吞拿魚腩筋的質感非常獨特,而鹽燒的方式則讓它更加美味。鐵板原隻龍蝦也非常精彩,龍蝦的肉質鮮嫩,經過烹調後,味道更加濃郁。粒粒麵豉青瓜是一道清爽的菜式,適合作為開胃菜。豆醬的味道恰到好處,讓青瓜更加美味。煙燻日本豚腩肉也是一道非常出色的菜式,豬肉經過煙燻後,口感更加豐富,讓人回味無窮。煙燻的雞翼、秋葵和帆立貝串也是我非常喜歡的菜式,這些菜品的煙燻味道非常特別,讓人驚艷。整體來說,上戶酒場的菜式非常豐富,味道也非常出色,值得一試。除了美食之外,這裡的服務也非常周到,讓我在餐廳裡度過了一個美好的晚上。

2023-07-29 14 瀏覽
當然可以!以下是一篇更詳細的食評,描述我在上戶酒場品嚐的菜餚和整體用餐體驗:上戶酒場是一家位於市中心的精緻餐廳,提供多樣化的美食選擇。最近我有幸造訪這家餐廳,品嚐了他們的招牌菜,其中包括池魚刺身、燒三文魚筋、鐵板龍蝦、煙燻豬腩和帆立貝。這裡是我的食評:首先是池魚刺身。這道菜以其新鮮度和精緻的切片給我留下了深刻的印象。刺身的質地十分嫩滑,每一口都充滿了海鮮的鮮味。搭配上微微的薄荷葉和柚子醬油,為整道菜增添了清爽的風味。無論是視覺上還是味覺上,這道池魚刺身絕對是一個贏家。接下來是燒三文魚筋。這道菜展現了大廚的創意和烹飪技巧。三文魚筋在燒烤過程中變得脆口,帶有微妙的炭燒香氣。每一口都能感受到筋的獨特口感,加上微妙的醬汁調味,讓這道菜成為一個驚喜的美食體驗。第三道菜是鐵板龍蝦。這道菜呈現了鐵板料理的精髓。龍蝦肉質鮮嫩多汁,與香料完美融合。鐵板的高溫烹調使得食材保持了原有的鮮味和口感,每一口都令人愉悅。鐵板龍蝦展現了廚師的烹飪技巧和對食材的敬重,讓這道菜成為餐桌上的焦點。煙燻豬腩是我在上戶酒場的另一個喜愛。豬腩經過慢燉和煙燻處理後,肉質變得極為軟嫩,散發著迷人的煙燻香氣。每一口都充滿了豬肉的鮮美

煙燻豬腩是我在上戶酒場的另一個喜愛。豬腩經過慢燉和煙燻處理後,肉質變得極為軟嫩,散發著迷人的煙燻香氣。每一口都充滿了豬肉的鮮美,配以醬汁的微妙平衡,讓人欲罷不能。這道煙燻豬腩是肉食愛好者必嚐的一道菜。

最後是帆立貝。這道菜以其精緻的呈現方式和鮮美的口感引起了我的興趣。帆立貝肉質鮮嫩,經過微烤後更加甜美。搭配上鮮嫩的蔬菜和精心調配的醬汁,每一口都帶來了口感和味覺的享受。這道帆立貝是一道令人難忘的菜餚,一定要品嚐,值得一提的是他們的特色甜點。

除了美食,上戶酒場的用餐環境也值得一讚。餐廳裝潢簡潔時尚,營造出舒適和放鬆的氛圍。服務人員專業友好,樂於解答問題並提供推薦。整個用餐體驗非常愉快,令我愿意再次光顧。

總體而言,上戶酒場是一家值得推薦的精緻餐廳。他們的菜餚味道精彩,展現了廚師的烹飪技巧和對食材的重視。用餐環境舒適,服務優質。如果你正在尋找一個特別的用餐場所,上戶酒場絕對是一個不容錯過的選擇。無論是與家人共享一頓豐盛的晚餐,還是與朋友一同品味精緻美食,這裡都能帶給你一個令人難忘的用餐體驗。
2023-07-25 21 瀏覽
🌟港鐵宋王臺站B3出口 3分鐘路程🌟#九龍城 #日本居酒屋呢日同朋友去到九龍城 唔想食泰國菜 所以就去咗食日本嘢 嚟咗呢間居酒屋🌼#松葉蟹肉青蘋果蟹籽沙律- 松葉蟹肉份量都唔少- 同一般沙律唔同 唔係用青瓜做沙律底- 用咗青蘋果 酸酸甜甜 好開胃🌼#池魚刺身- 刺身都好考刀工 厚薄要均勻- 池魚鮮甜 可以點蘿蔔蓉 或者用傳統日本壽司豉油都幾好食🌼#松葉蟹膏甲羅燒- 一上枱 好香蟹膏味 - 擺係梳打餅 青瓜片上面食 唔會好膩🌼#煙燻日本豚肉腩- 煙燻原來係呢間居酒屋嘅主打菜式 用櫻花木去燒- 呢個日本豚肉腩 咬落去啖啖油脂 好juicy🌼#煙燻五重芝士薄餅- 原本以為芝士薄餅會好膩 但食食吓竟然最後食晒- 應該係個煙燻太吸引🤗🤗🌼#白魚湯- 用左池魚刺身 剩落嚟嘅魚骨 魚頭 煲出黎ge 魚湯 - 係好濃郁嘅魚湯 正!

🌟港鐵宋王臺站B3出口 3分鐘路程

- 原本以為芝士薄餅會好膩 但食食吓竟然最後食晒
- 應該係個煙燻太吸引🤗🤗

🌼#白魚湯
- 用左池魚刺身 剩落嚟嘅魚骨 魚頭 煲出黎ge 魚湯
- 係好濃郁嘅魚湯 正!
2023-07-25
午餐