🌟黎開宋王臺站,決定試吓呢間上户酒場🌟 朋友推薦,於是嚟食吓🦀松葉蟹肉青蘋果蟹籽沙律 ($118)-松葉蟹肉,鮮味十足-青蘋果切條狀,清爽脆口-好Fresh嘅前菜🐟池魚刺身 ($428)-原條池魚片成薄片刺身,好教師傅刀工-池魚鮮甜味出眾-有兩種醬汁,推薦柚子汁配蘿蔔蓉蔥花🦀松葉蟹膏甲羅燒 ($98)-燒完嘅松葉蟹膏更加鹹鮮明突出-加咗少少芝士🧀️,配埋青瓜,餅乾一齊食-好夾嘅前菜🥩煙燻日本豚腩肉 ($92)-煙燻係呢間酒場嘅特色主打菜-用咗櫻花木,木香煙燻味十足-用咗日本豚腩肉係完美嘅肥肉同豬肉雙間層-燒完嘅豚腩肉完全唔肥膩🍕煙熛五重芝士Pizza-pizza煙燻完,多咗一陣smoky 味,層次豐富咗-五重芝士🧀️香濃,可以拉絲🥣白魚湯 (+$48)-啱啱食嘅池魚刺身,食剩嘅魚骨,可以加到$48整成湯-絕對唔馬虎,魚湯呈奶白色-加埋豆腐粒同海帶入去熬煮
🌟黎開宋王臺站,決定試吓呢間上户酒場

🌟 朋友推薦,於是嚟食吓

🦀松葉蟹肉青蘋果蟹籽沙律 ($118)

-松葉蟹肉,鮮味十足

-青蘋果切條狀,清爽脆口

-好Fresh嘅前菜

🐟池魚刺身 ($428)

-原條池魚片成薄片刺身,好教師傅刀工

-池魚鮮甜味出眾

-有兩種醬汁,推薦柚子汁配蘿蔔蓉蔥花

🦀松葉蟹膏甲羅燒 ($98)

-燒完嘅松葉蟹膏更加鹹鮮明突出

-加咗少少芝士🧀️,配埋青瓜,餅乾一齊食

-好夾嘅前菜

🥩煙燻日本豚腩肉 ($92)

-煙燻係呢間酒場嘅特色主打菜

-用咗櫻花木,木香煙燻味十足

-用咗日本豚腩肉係完美嘅肥肉同豬肉雙間層

-燒完嘅豚腩肉完全唔肥膩

🍕煙熛五重芝士Pizza

-pizza煙燻完,多咗一陣smoky 味,層次豐富咗

-五重芝士🧀️香濃,可以拉絲

🥣白魚湯 (+$48)

-啱啱食嘅池魚刺身,食剩嘅魚骨,可以加到$48整成湯

-絕對唔馬虎,魚湯呈奶白色

-加埋豆腐粒同海帶入去熬煮

呢日喺九龍城想食餐豐富嘅,又好似想食日本🇯🇵料理🥢,即刻腦袋急轉一吓,出現咗兩三間餐廳🤣,咁呢間離我位置最近,於是就決定嗱嗱聲行過去開餐😆首先嚟個 $128「令和怪物生蠔🦪」:店員介紹話今日有呢隻生蠔,喺不同地方食過「令和の怪物」,梗係想番尋味🤣;「怪物🦪」大大隻、超新鮮、好多肉、肉質爽口、有淡淡嘅海水味,超正🤩跟住 $398 御一人様 嘅 Premium Set B,包咗好多食物🤩角切魚生沙律🥗刺身サラダCube Sashimi Salad有角切🔪三文魚、白魚;沙律菜🥗爽脆,簡單好食🤩上戶盛盒🍱油甘魚、三文魚、赤蝦刺身、火炙左口魚裙邊、鯛魚、鰻魚壽司上戸盛り合わせUedo Platter - Yellow Tail • Salmon • Pink Shrimp Sashimi • Seared Flounder • Snapper • Conger Sushi盛盒 3x3 一共有9格🤩,無論刺身同壽司🍣都新鮮味美😋;其中 油甘魚 同 三文魚 刺身超厚切😊,好多肉,油甘魚又極鮮甜😋,赤蝦刺身🦐大隻多肉肉質結實😋鐵板牛油煎魚柳魚の鉄板バター焼きPan-Seared Fish Steak

角切魚生沙律🥗
刺身サラダ
Cube Sashimi Salad
有角切🔪三文魚、白魚;沙律菜🥗爽脆,簡單好食🤩

上戶盛盒🍱
油甘魚、三文魚、赤蝦刺身、火炙左口魚裙邊、鯛魚、鰻魚壽司
上戸盛り合わせ
盛盒 3x3 一共有9格🤩,無論刺身壽司🍣都新鮮味美😋;其中 油甘魚 同 三文魚 刺身超厚切😊,好多肉,油甘魚又極鮮甜😋,赤蝦刺身🦐大隻多肉肉質結實😋

鐵板牛油煎魚柳
魚の鉄板バター焼き
Pan-Seared Fish Steak
每日用嘅魚柳都可能唔一樣,呢日就用咗𩶘魚,𩶘魚皮煎到脆脆哋,魚肉鮮味😋,又係好大件🤩;另外,仲有一條燒秋葵,廚師將 秋葵頭 一圈嘅硬皮用刀🔪批去(唔係成個頭切咗去🤣),咁樣做外觀靚啲食落亦都好味啲,喺日本🇯🇵嘅日本🇯🇵餐廳普遍會咁做🤩,喺香港識得咁做同埋願意花時間咁樣做 嘅餐廳 我從未見過,呢度係第一次見👍,雖然係好細微嘅配菜 (對日本🇯🇵料理識少少先會識得呢啲嘢🤣),不過反映餐廳/師傅 態度認真👍

煙燻帆立貝、牛舌、雞翼
燻製ホタテ貝、牛タン、手羽先
Smoked Scallop • Ox Tongue • Chicken Wing
牛舌油脂充沛充滿牛油香🤩;帆立貝鮮甜😋;燒雞翼我鍾意食🤣;最特別之處係串燒放喺一個 煙燻木屑小爐上邊,真係有淡淡嘅煙熏香味🤩

海鮮魚湯
海鮮入り魚のスープ
Seafood Fish Soup
有鮮蝦同埋蜆肉,湯底鮮甜😋

蟹膏三文魚炒飯
鮭かにみそチャーハン
Salmon Fried Rice with Crab Cream
米飯圓轆轆脹卜卜,炒到粒粒分明🤩

日本卷蛋
卵巻き
Japanese Egg Roll
唔係好甜,簡單幾好食😋

呢個 Premium Set 份量真係勁多,食完飽到捧住個肚🤣
2023-07-15 24 瀏覽
一聽到即將要限制日本海產進口,二話不說就去搵間日本餐廳食下刺身先啦。九龍城有間性價比高嘅日本餐廳,都幾值得去食。🦞鐵板燒原隻龍蝦🦞龍蝦肉肉質飽滿,加埋小小炭燒味,好滿足。師傅將龍蝦肉切到一口size,方便我地呢d懶人食哂龍蝦d肉。而龍蝦頭就開左一半俾我地食埋龍蝦頭d膏😋😋😋呢道菜值得大家一試。上戶刺身盛🐟黎到日本餐廳,一定要食下刺身。呢度嘅刺身盛有4款刺身,每款刺身都好新鮮。刺身最好就當然係厚切啦,呢度就做到呢個效果。油甘魚、三文魚同埋赤蝦都各有2件,而帶子就有4-5片,非常鮮甜。😋😋😋壽司盛🍣呢度嘅壽司盛有8款壽司,每款都好有特色。鰻魚肉質鮮嫩,而且好厚肉😋赤身肉質厚實,有咬口😋左口魚裙邊輕輕燒過後,帶點魚油,入口即溶😋赤蝦鮮味十足,師傅將蝦尾切埋,非常細心😋

🦞鐵板燒原隻龍蝦🦞
鐵板燒原隻龍蝦

上戶刺身盛🐟
刺身盛

壽司盛🍣

鐵板燒原隻龍蝦
刺身盛
2023-07-15 23 瀏覽
上星期同男朋友去左九龍城揼完骨之後就一改作風,唔食泰國嘢,食日本嘢,點知勁有驚喜🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🍣上戶刺身盛配迷你烏冬佢啲魚生,超新鮮,塊塊都勁厚肉,勁大塊🤩😍😳係呆哂,係真係厚到呆哂,超抵食👍🏻我直程感受到滿滿嘅誠意🫶🏻🫶🏻🫶🏻其實都冇咩特別嘢講,睇圖你就明😛烏冬,就係稻庭烏冬👍🏻仲有沙律同埋味噌湯附送🍣壽司盛九宮格賣相好掂🤩😍🥳好靚好精美,打卡一流🥰總共有八款壽司🫶🏻🍣鰻魚 🍣帆立貝 🍣磯煮鮑魚 🍣三文魚🍣赤身 🍣油甘魚 🍣赤蝦 🍣左口魚🍤海鮮味噌湯平時有味噌湯最多就係有豆腐,同埋昆布,呢個美珍湯裏面係有蜆,仲要唔係細細隻,唔係BB款嗰啲,得個少少肉嗰啲,係正常size,咁我以為得一隻,點知飲飲下,原來仲有多一隻,即係總共兩隻,好滿足呀☺️點知用筷子撩兩撩,見到兩隻細蝦,呆哂😮😳🤩🥳😍100分味噌湯😋🫶🏻🤩🥳😍真係好正👍🏻我真係勁鍾意飲味噌湯🥳🦞鐵板原隻龍蝦依個真係痴晒線😳燒龍蝦係我其中一種最鍾意嘅食物,但整得好食就唔係話咁容易🤩依隻好好,隻龍蝦仲要有膏,好新鮮,肉質非常彈牙,佢好似成日游水做gym咁樣😍🤩😍🥳😋超鍾意🦞勁好食👍🏻👍🏻👍🏻

🍣上戶刺身盛配迷你烏冬

🦞鐵板原隻龍蝦
  • 壽司盛
  • 鐵板原隻龍蝦
2023-07-13 493 瀏覽
平時係九龍城搵食多數都會揀泰國菜, 不過我見呢間餐廳門面非常有日本居酒屋既design~ 氛圍感拉滿~ 前菜揀左 粒粒面豉青瓜,  口感比較特別   係我地平時我地食嘅既miso 濃縮版, 而且以粒狀,帶口感  配青瓜 清爽feel 之後就係最愛刺身系列  伊佐木刺身,(原條上)  擺盆非常靚! 而且原條上 , 整個盆都擺滿刺身!  食慾大增!呢個刺身係偏淡身!  都食得出 刺身本應該有的鮮甜.  如果配清酒的話! 建議不要太辛口! 熏雙酒也可以襯托魚鮮味!之後係鹽燒吞拿魚腩筋. 雖然係用鹽燒~ 但魚的口感都很好! 魚食得出席新鮮~  師傅把個味道調為偏淡d!  如果想要再濃味d ! 我諗可以一開始 講比師傅聽之後就係佢地推薦既  煙燻雞翼擺盆上黎時候, 依然係用炭hit 緊! 其實聞落去! 個味道非常出! 用黎配酒 一流!最後暖下個肚! 黎左個 白魚湯魚都係整條上!   真材實料!  湯算比較清甜! 價值不貴~ 抵玩
之後就係最愛刺身系列

之後係鹽燒吞拿魚腩筋.
之後就係佢地推薦既  煙燻雞翼
最後暖下個肚! 黎左個 白魚湯
2023-07-04
2023-06-30 347 瀏覽
餐廳裝潢以簡約木系為主,營造出傳統日式居酒屋的感覺。內部座位寬闊,設有卡位、方桌及Bar枱,食客可近距離觀賞師傅製作料理和與師傅交流,師傅更把各式烹調技術融入日本菜,炮製創新的口味,配上多款來自日本的清酒和果酒,令用餐體驗更完美。上戶刺身盛配迷你烏冬跟配迷你烏冬 餐廳所有刺身均係新鮮從日本空運到港,厚切、肥美、新鮮!油甘魚同三文魚魚脂十足,厚切令口感更豐富,大滿足。帶子色澤光鮮,鮮甜飽滿,赤蝦巨型鮮甜彈牙,整個刺身盛十分出色,配搭口感Q彈烏冬,幸福滿滿櫻花蝦炸豆腐別具心材之小食,外層包圍著櫻花蝦,香脆可口,內裏豆腐非常嫩滑,層次豐富 明太子雞翼爆餡明太子,雞翼相當飽滿,雞皮香脆,配合明太子,整體甘香內裡Juicy黑松露帶子手卷 帶子鮮甜肉質飽滿,黑松露清新清香,紫菜上菜後仍保持香脆,醋飯酸度適中,口感佳海鮮味噌湯非常認真,味噌湯有原隻蝦肉和蜆肉,令味噌湯鮮味再道提升Orion啤酒支裝加上啤酒,夏日消暑清涼,大消足

上戶刺身盛配迷你烏冬跟配迷你烏冬

櫻花蝦炸豆腐

明太子雞翼

黑松露帶子手卷

海鮮味噌湯
非常認真,味噌湯有原隻蝦肉和蜆肉,令味噌湯鮮味再道提升

Orion啤酒支裝
加上啤酒,夏日消暑清涼,大消足

• 櫻花蝦炸豆腐
  • 黑松露帶子手卷
屯馬線開通之後,偶然都會去九龍城搵食!除咗泰國嘢之外,呢幾年原來進駐咗唔少高質嘅日本居酒屋。Happy Friday!同事就帶我哋去食呢間海鮮都係由日本直送嘅居酒屋,刺身新鮮肥美超大件,🥰真係好正呢!呢間居酒屋喺宋王臺B出口出,行 5分鐘左右就到。🪵門口同內部都係木系裝修,枱係可以自己組合,隨時變成幾張大枱,入到去就有幾枱日本大叔喺度收工啤一啤,超有氣氛!🥕野菜條伴鯷魚醬 $32一開始少少哋叫咗個前菜食住先!蘿蔔、青瓜切成一條條,其實有啲似兔仔食糧,哈哈~不過重點係旁邊用火爐仔熱住嘅鯷魚醬,鯷魚醬加咗沙甸魚同多春魚,鹹香十足。沾爽甜嘅野菜條食,絕對衝擊味蕾,送酒一流!🍏松葉蟹肉青蘋果蟹籽沙律 $118爽甜嘅青蘋果絲配上滿滿嘅蟹籽同松葉肉,入口清新又帶有卜卜口感,夏天就係要食啲開胃嘢!🦪仙氣町生蠔 $196/2生蠔喺宮城縣仙氣町直送嘅~手掌咁大,肉質爽身,厚肉肥美,而且十級鮮甜!🐟刺身盛合(五款) $348刺身盛合嘅刺身都係新鮮從日本空運到港,有啲咩都係每日由廚師自己決定。今次就有赤鯛、油甘魚、三文魚、吞拿魚腩同埋帶子。每件都切得勁厚身,肥美新鮮啖啖肉!當中嘅吞拿魚腩油脂十足,就算厚切都

野菜條伴鯷魚醬

🥕野菜條伴鯷魚醬 $32
松葉蟹肉青蘋果蟹籽沙律

🍏松葉蟹肉青蘋果蟹籽沙律 $118
仙氣町生蠔

🦪仙氣町生蠔 $196/2
刺身盛合(五款)
吞拿魚腩
三文魚

🐟刺身盛合(五款) $348
刺身盛合嘅刺身都係新鮮從日本空運到港,有啲咩都係每日由廚師自己決定。今次就有赤鯛、油甘魚、三文魚、吞拿魚腩同埋帶子。每件都切得勁厚身,肥美新鮮啖啖肉!當中嘅吞拿魚腩油脂十足,就算厚切都入口即溶;而赤鯛爽身鮮甜,完全無筋;帶子亦都非常厚用彈牙!三百幾蚊雖然都唔平,但物有所值!
鐵板原隻龍蝦

🦞鐵板原隻龍蝦 $788
同事想食龍蝦,一於捨命陪君子!原隻龍蝦已經起肉切件,好貼心!龍蝦輕輕燒過,焦香提鮮,肉質依然保持鮮嫩彈牙有肉汁,而且仲有唔少膏,甘香十足!加埋蟹籽同少量調味,超級好食!
煙燻五重芝士Pizza

🍕煙燻五重芝士Pizza $118
呢個 Pizza 好特別,用一個煲上枱,一打開就聞到陣陣煙薰味!店員話 Pizza 係用櫻花木煙薰過,簿簿嘅餅底少少脆口,唔會硬,5重芝士嘅味道好有層次,加上煙薰味,食落鹹中帶甜,一啲都唔膩!鍾意重芝士嘅朋友一定要試!
鐵板豆腐

🫓鐵板豆腐 $58
鐵板豆腐用嘅係外酥內軟嘅普寧豆腐,淋上牛肉汁之後炸炸聲,超香超惹味!
粒粒麵豉青瓜

🥒粒粒麵豉青瓜 $58
最後叫咗個粒粒麵豉青瓜清清喉嚨,清爽嘅青瓜配上惹味嘅麵豉,又一送酒佳品!

2023-06-16
野菜條伴鯷魚醬
松葉蟹肉青蘋果蟹籽沙律
仙氣町生蠔
刺身盛合(五款)
吞拿魚腩
三文魚
鐵板原隻龍蝦
煙燻五重芝士Pizza
鐵板豆腐
粒粒麵豉青瓜
放工💼同朋友仔來九龍城🚇搵嘢食,見呢間居酒屋🏮都幾熱鬧就入咗去,坐低後發現格來一大枱客都係🇯🇵日本人即刻覺得冇揀錯👍。佢裡裡外外都係木🪵系裝修,好有氣氛,而且嘢食🥢都幾有創意又好食🥰。佢哋推介💁‍♀️呢個餐牌未有嘅新🎊菜式粒粒麵豉青瓜🥒俾我哋,入口好清爽加上香甜嘅麵豉🤤十分之開胃。松葉蟹🦀肉青蘋果🍏蟹籽沙律🥗藴含咗松葉蟹🦀肉嘅鮮同埋青蘋果🍏絲嘅甜再加上滿滿嘅😍蟹籽,入口又鮮又甜又爽👍。野菜🥕條伴鯷魚🐟醬係個出色嘅前菜,野菜🥬新鮮,鯷魚醬入邊再加咗沙甸魚同多春魚🐟,鮮味 triple up!刺身🔪盛合五款有赤鯛、油甘魚、三文魚、吞拿魚腩🐟同埋帶子,我哋再加咗來自🏯宮城県嘅仙氣町生蠔🦪添。生蠔🦪肥美鮮甜,刺身切🔪得勁厚身🤩,吞拿魚腩🐟脂味無窮😋!鐵板原隻龍蝦🦞起晒肉食起上嚟🥢勁方便,頭有唔少甘香🤤嘅膏,肉質鮮嫩彈牙🦷而且加咗好多🦀蟹籽令鮮味同👍層次 double up!鐵板豆腐,用咗🇨🇳普寧豆腐去製作,外酥內軟加上🐂牛肉汁嘅加持,特別😋惹味。💨煙燻五重🧀芝士Pizza🍕一開蓋煙燻香味撲鼻👃,十分之吸引🥰。餅底🫓簿又香,五重🧀芝士味道好有層次🤩,芝士🧀️愛好者😍必食!🔥燒手握飯團🍙可以揀三文魚🐟

生蠔🦪肥美鮮甜,刺身切🔪得勁厚身🤩,吞拿魚腩🐟脂味無窮😋!

🔥燒手握飯團🍙可以揀三文魚🐟或者明太子餡料。

我哋揀咗明太子🤤微辣鮮味加上香脆嘅紙菜🍙好美味😋。
2023-06-19 30 瀏覽
鐵板豆腐係一道非常受歡迎嘅小食,豆腐煎得腍😋配上啲香甜嘅醬料,味道好味👏🏻煙燻羊架味道煮得好好,微微咸香嘅羊肉,好開胃🤩櫻花蝦炸豆腐我覺得係呢度嘅招牌菜🥳豆腐同埋炸蝦嘅比例好啱,所以炸出嚟嘅味道好香脆。同埋啲櫻花蝦好好味,非常夾🤤一定要試下燒手握飯團🍙佢啲三文魚新鮮煎得香脆,加埋啲微微咸嘅燒醬,味道好好👍🏻仲有明太子迷要試下明太子版。明太子嘅鹹香味非常突出,同埋啲飯都係燒得好香。而且飯團嘅份量都幾大,好飽肚😋😋👏🏻

煙燻羊架味道煮得好好,微微咸香嘅羊肉,好開胃🤩

2023-06-18 28 瀏覽
之前食過一次 九龍城嘅上戶酒場 一直念念不忘💕無論食物/環境/服務 都唔會令人失望裝修充滿濃厚日式風情 木系設計 加上各種日式擺設 氛圍就好似真係喺日本嘅居酒屋咁🇯🇵▪️令和怪物生蠔勁大隻嘅生蠔🦪鮮味十足 肥厚又creamy▫️黑松露帶子手卷少少嘅黑松露已經好香 帶子亦好鮮甜▪️櫻花蝦炸豆腐▫️吉列炸蠔▪️明太子雞翼三款炸物都唔錯👍🏻櫻花蝦炸豆腐外脆內軟 口感同味道都層次豐富 明太子雞翼夠惹味 而炸蠔都好飽滿 汁多肉嫩▫️上戶刺身盛配迷你烏冬▪️牛舌薄燒配白飯以上呢兩款都係精選午市定食 都幾抵☺️套餐會包埋沙律同海鮮味噌湯 個湯真心大讚 唔會死醎 入面嘅材料都十足 兩隻大蜆加兩隻蝦 誠意滿滿💕刺身有四款 帶子/三文魚/油甘魚/赤蝦 整體都好新鮮 而且要用勁量嚟形容😂好厚切 連隻蝦都差唔多手板咁長🦐而牛舌薄燒都好好味 用鐵板上 上枱時唔會好熟 就係比鐵板一直燒 未食已經聞到濃烈香氣🤤食落去時除咗牛香 仲有䓤蒜嘅香 好正

▪️令和怪物生蠔
▫️吉列炸蠔
▪️明太子雞翼
▫️上戶刺身盛配迷你烏冬
▪️牛舌薄燒配白飯
朋友直呼居酒屋萬歲🎉 因為今日有幸到 #上戶酒場 慶祝朋友加薪😍 咁開心既事一定食盡佢🙈🤣餐廳環境仿照日本🇯🇵居酒居 現場播放著熱鬧既音樂🏮先來兩杯焦糖咖啡泡盛🍻 係以咖啡為主既酒精類 意想不到既特別刺身盛合五款🍣超級厚切既三文魚令我最難忘 超級有口感之餘更油脂豐富🤤煙燻五重芝士Pizza🍕係我食過最好食既pizza😍 廚師將茶葉或者草本等食材 將色香味滲進pizza中🤩 產生一種烤焦既味道聞落香氣雖不明顯 但入口卻有淡淡煙燻味 隨口腔擴散芝士及味道都係嘴裡湛透蔓延☺️ 一定要試🥰其餘既食飯都好正😍例如燒手握飯團超香脆😋

餐廳環境仿照日本🇯🇵居酒居 現場播放著熱鬧既音樂🏮

聞落香氣雖不明顯 但入口卻有淡淡煙燻味 隨口腔擴散
芝士及味道都係嘴裡湛透蔓延☺️ 一定要試🥰

其餘既食飯都好正😍例如燒手握飯團超香脆😋
2023-06-16 25 瀏覽
二訪🇯🇵上戶酒場喺九龍城,之前都冇諗過係呢個小區都會有咁出色嘅日本餐廳,試過一次,就會好想再嚟第二次😜地點都算方便,搭地鐵去到宋王臺站,大概5分鐘路程就可以到達。叫咗兩個精選午市定食:上戶刺身盛配迷你烏冬🍜油甘魚同三文魚都好厚切,口感大滿足。帶子鮮甜,赤蝦亦十分大隻。整體都好新鮮味甜🐟牛舌薄燒配白飯🍚牛舌本身味道都好濃郁,加上蒜片,蔥,同燒汁,好惹味。米飯選用珍珠米,更有口感。另外亦單點了幾款:令和怪物生蠔有成隻手掌咁大😍充滿海水味,好鮮,成隻啪入口好有幸福感,建議大家必點‼️黑松露帶子手卷嘅帶子都係好鮮甜嘅,黑松露帶起香氣。最讚係紫菜好脆,唔會又濕又稔咁🍙還有幾款熱食炸物,飽滿明太子雞翼,饀料十足,帶有少少辣,幾特別。吉列炸蠔就正常發揮。櫻花蝦炸豆腐最有心思,櫻花蝦令表面更脆更香,而豆腐保持嫩滑,層次豐富☺️飲埋啤酒,呢餐真係大滿足👏🏻
叫咗兩個精選午市定食:
另外亦單點了幾款:
飲埋啤酒,呢餐真係大滿足👏🏻
2023-06-16 19 瀏覽
今天晚上到九龍城食的並不是泰菜,而是日本菜!對,就因上次經過被餐廳的日式裝潢吸引了,所以這次特意來試試看。餐廳內格不算很大但位置距離也算寛敞,設有吧枱和卡座,也很舒適的。先開始來道前菜,麵豉青瓜,看似很普遍,食下更普通😂麵豉醬咸香十足,配合清甜的青瓜恰好,作為開胃菜來說就不過不失吧!但擺盤有點…空虛吧?日本菜怎能沒刺身呢?餐廳每天都有會有幾款活魚刺身提供,今晚的是飛魚刺身,我們也是第一次嚐飛魚。味道鮮甜,沒有腥味,而且肉質彈實,是新鮮的口感。櫻花蝦豆腐先將豆腐表面沾滿櫻花蝦,然後去炸。外表香脆,內裡嫩滑,口感豐富,而且每口都充滿櫻花蝦的香味,如果可以配加一片檸檬,味道會更突出。最後就是煙燻雞翼和煙燻香腸,看上去感覺應該是充滿炭燒味,但只有微微的煙燻味,只而雞翼是沒有預先調味,只有外皮有味,雞肉是完全乏味。香腸就…..普通吧。最驚喜反而是這杯咖啡酒,酒是用上烈酒,但配咖啡原來是頗襯的,每口都有咖啡的香味,後勁就有酒的濃烈味。

2023-06-16 19 瀏覽
平時經過九龍城都會見到都會被呢間裝潢好日式風嘅餐廳吸引而駐足,今日決定同朋友走一試究竟。前菜係一份野菜條伴鯷魚醬,鯷魚醬用蠟燭座加熱,咸香味濃,而且愈加熱味道愈咸,建議要盡快食用。野菜條有白蘿蔔,青瓜同紅蘿蔔,但紅蘿蔔完全無刨皮,扣分位。再點咗一份刺身盛合五款,當中有三文魚、吞拿魚、酒甘魚、立魚同埋赤海蝦。每款刺身都非常厚身,食落魚香味濃而且非常鮮甜!三文魚同吞拿魚脂肪比例剛好,入口即化嘅感覺好滿足!朋友係日本米愛好者!所以點咗一份三文魚帶子炒飯。米飯用上日本產米,粒粒肥美飽滿,口感彈牙。炒飯鑊氣味道都湊好,好惹味,而且加埋蟹籽做點綴,每啖飯都非常有層次!最後係每次食日本菜都必點嘅天婦羅盛合,當中有炸蝦、冬菇、南瓜、蕃薯同埋秋葵。粉漿厚度適中,而且即叫即炸,熱辣辣脆卜卜更過口癮。餐廳環境都寛敞,而且設有卡座同吧枱,啱哂一班朋友吹水食飯或者兩口子撐枱腳,舒適放鬆。

1K
2023-06-14 40 瀏覽
上戶酒場座位舒適既居酒屋,食物選擇多,我叫左一個刺身壽司盛盒再加帆立貝黑松露手卷同埋小食,刺身好厚身厚切,帆立貝黑松露手卷帆立貝好多好抵食,壽司用左九公格木盒裝好,每格都放左一款廚師推介時令壽司貌相真係好吸睛,入面有三款刺身,蝦肉刺身好大隻,三文魚同另一款魚刺身好厚肉,大件夾抵食,鰻魚厚切,各款壽司入口魚肉啖啖鮮味,壽司新鮮即叫即制,店員服務態度好,煙燻豚肉小編必食推介啖啖肉得黎有好香既煙燻味又唔會好肥,肉質有豐富既層次同口感。