2009-04-01 9 瀏覽
和男友去吃的。他說要吃我的家鄉菜,上海菜。呵呵,醬燒茄子味道不錯,茄子過油后,口感綿軟。黑醋排骨,算是改良過後的糖醋排骨,加上咕咾肉的做法,加入菠蘿和洋蔥,創新的“糖醋排骨”味道不錯。水餃的味道很好,内陷Q软多汁。就是两面黄的排骨面差了点,好咸,算是“肾衰竭两面黄排骨面”。餐厅生意超好!还是我比较喜欢的一家餐厅啦,赞!
餐厅生意超好!还是我比较喜欢的一家餐厅啦,赞!
2009-03-29
  • 酱烧茄子,黑醋排骨
2009-03-30 40 瀏覽
今天約了幾個同學傾嘢,來到food court見到隔離有上海客飯食,於是就進去。Set lunch 有$38,$42和$70幾三種。$38有菜,豆腐等較清淡的食物,而$42則以肉類為主。每個小菜 + 送白飯一碗 + 湯(老火湯/酸辣湯),免加一。食物品道不俗,份量適中,不過白飯有"生骨"!可能是平日,吃飯的人不多,亦不太噪,很適合傾計~侍應還不時會為我們加茶,服務都算可以。不過,下午茶會抵好多~
Set lunch 有$38,$42和$70幾三種。
$38有菜,豆腐等較清淡的食物,
而$42則以肉類為主。
食物品道不俗,份量適中,不過白飯有"生骨"!
可能是平日,吃飯的人不多,亦不太噪,很適合傾計~
侍應還不時會為我們加茶,服務都算可以。
不過,下午茶會抵好多~

酸甜魚柳
紅燒豆腐
咕嚕肉
雪菜炒肉絲
2009-03-30 5 瀏覽
為食師父今天到荃灣工作,因此午飯光顧了這間餐廳。可能到訪的時間太早(約11時半),為食師父進入餐廳時沒有侍應留意,有點快餐感覺(即是沒招呼)。可幸後來情況有些改善,叫菜時侍應也算殷勤。午餐約可分為三類,沒有肉的小菜、有肉的小菜、貴價一點的小菜。每款都有白飯或菜飯(加3元),可再加豆漿(5元)和甜品(8元)。為食師父選了中間價錢的一類,點了鐥糊、菜飯還有酸辣湯。先來酸辣湯,有點兒失望。酸、辣味都足夠,材料都不算少,但"杰身"了一點,而且酸辣湯似乎應該以豬肚而不是肉條作材料,好像不太正宗。 給它 6分 (10分滿)豆漿沒有什麼驚喜,6 分菜飯有足夠的菜,亦不太醎,能大碗一點更佳。(7分)鐥糊是是日驚喜,鐥很肥,多肉,銀芽亦不少,汁不太醎,送飯亦佳(可惜飯少了一些)。(8分)值得一提,為食師父吃後沒有太口乾,沒有加太多味精。午餐$48元,未算超值,但水準不錯。
為食師父今天到荃灣工作,因此午飯光顧了這間餐廳。
可幸後來情況有些改善,叫菜時侍應也算殷勤。
豆漿沒有什麼驚喜,6 分
菜飯有足夠的菜,亦不太醎,能大碗一點更佳。(7分)
值得一提,為食師父吃後沒有太口乾,沒有加太多味精。
午餐$48元,未算超值,但水準不錯。

2009-03-30
  • 午市套餐
2009-03-23 48 瀏覽
星期四,約了舊同學gathering..決定0黎上海婆婆...我個friend先搵0左位,因為大家都差唔多到la!~~佢搵完位打電話比我0地..叫我0地快d..因為個待應同佢講限時個半鐘...=.="我0地叫0左雞絲粉皮,黑醋排骨,開揚蔥油伴麵,排骨湯麵,仲有婆婆炒飯...雞絲粉皮..好味...麻醬味好香...黑醋排骨d肉唔un..開揚蔥油伴麵..d汁好香..味唔錯..排骨湯麵...not good...湯淡..排骨干...兩個麵碗大,麵少...但幾in un d麵質..婆婆炒飯,good..d飯炒得一粒粒ga!~有"立"腸..有d似糯米飯...上菜幾快...出面真係有好多人等位..我0地食完0野..d待應會在附近周圍行或過0黎加水...好似睇下我0地埋單未咁...我0地亦唔阻人la!~轉去其他地方先傾計la!~~^^因為人真係多呀!~
星期四,約了舊同學gathering..
決定0黎上海婆婆...
我個friend先搵0左位,因為大家都差唔多到la!~~
雞絲粉皮..好味...麻醬味好香...
黑醋排骨d肉唔un..
開揚蔥油伴麵..d汁好香..味唔錯..
排骨湯麵...not good...湯淡..排骨干...
兩個麵碗大,麵少...但幾in un d麵質..
上菜幾快...出面真係有好多人等位..
我0地食完0野..d待應會在附近周圍行或過0黎加水...
好似睇下我0地埋單未咁...

雞絲粉皮
2009-03-19
雞絲粉皮
2009-03-23 49 瀏覽
排骨擔擔麵擔擔麵很失望,湯底色澤淺,稀而無味。白麵尚可,條條分明排骨另上,粉薄淺炸,肉仍很腍婆婆粒粒炒飯 - 因餐牌中英文均沒有提及材料,不以為然是臘腸粒及少量蝦仁炒飯。飯粒長亦炒至乾身,不過不失蔥薄餅 – 雖蔥味並非十分濃郁,但仍算可口雪菜肉絲炒年糕 – 只是一般,年糕片細小而薄,未能滿足口感,整體偏濕

排骨擔擔麵
擔擔麵很失望,湯底色澤淺,稀而無味。白麵尚可,條條分明
排骨另上,粉薄淺炸,肉仍很腍

蔥薄餅 – 雖蔥味並非十分濃郁,但仍算可口

擔擔麵
排骨
婆婆粒粒炒飯
蔥薄餅
雪菜肉絲炒年糕
2009-03-22
(非會員)
2009-03-06 368 瀏覽
到了這個商場好幾次, 試過很多間餐廳, 唯獨這個上海婆婆沒有試過, 沒辦法, 實在太多人排隊了吧, 今次媽媽生日, 就把心一橫去等位置試試這長龍店。等了45分鐘左右就安排入座, 點了:生煎包 普普通通, 還可以雞絲海蜇 這個味道清淡, 個人認為鄰桌的 雞絲粉x 較吸引外婆肉 十個good!!!!!! 不會太膩, 很香松子黃魚 甜甜酸酸的, 好吃, 讚!!担担面 湯底很香, 面條彈牙滑身, 又讚!!!!高力xxx.. 白白的, 個人口味覺得甜了點, 很有"蕉味" 服務員常斟茶, 反應亦很快, 亦比較有禮貌, 再讚。最讚是, 我們4個人吃了這麼多, 一個人100塊錢都不用!!!

等了45分鐘左右就安排入座,
點了:
生煎包 普普通通, 還可以
雞絲海蜇 這個味道清淡, 個人認為鄰桌的 雞絲粉x 較吸引

外婆肉 十個good!!!!!! 不會太膩, 很香
松子黃魚 甜甜酸酸的, 好吃, 讚!!

担担面 湯底很香, 面條彈牙滑身, 又讚!!!!

服務員常斟茶, 反應亦很快, 亦比較有禮貌, 再讚。

City walk開幕後 令荃灣多了不少之前沒有的食肆上次講wakaru的文中也說了 當中比較多人推薦的是上海婆婆由於粉仔由細吃上海菜長大 也很喜歡吃上海菜因此當然要去試試今次已經是粉仔第三次去上海婆婆之前兩次都因為太多人排隊 已沒有吃到今次竟然只需要等兩張枱 太好了可是一開始便在門口碰上一對超沒禮貌的情侶他們倆人站在通道正中間就算了別人行過的時候 已經在避他們有不小心碰到那個女的 那個男還很不禮貌的罵人現在的年輕人真有夠討人厭!!!!拜託!!!!請尊重一下自己吧!離題太遠了 當粉仔入座後 便立刻拿起菜單一口氣點了油豆腐粉絲湯、婆婆擔擔麵、松子雞米配叉子燒餅及小籠包。其中後面三個都是他們的推介~先上場的是婆婆擔擔麵~ooo~看到它那水水的 感覺已經不太行了吃下去除了味精的味道 完全沒有其他擔擔麵應有的辣味、花生香味等等麵也煮得太淋 真的很難吃呢 接著是小籠包 還好這個放下來時 還不斷有蒸氣湧上來很新鮮的感覺 一夾下去就知道它的皮很薄 但又不算太易穿吃下去多汁且鮮美 總算是彌補了擔擔麵的難食 然後上來的是油豆腐粉絲湯 賣相看上去還不錯可是吃下去的時候 oooooooo~~~ 粉仔真的想大
City walk開幕後 令荃灣多了不少之前沒有的食肆

他們倆人站在通道正中間就算了

別人行過的時候 已經在避他們

有不小心碰到那個女的 那個男還很不禮貌的罵人

離題太遠了 當粉仔入座後 便立刻拿起菜單

其中後面三個都是他們的推介~

先上場的是婆婆擔擔麵~

ooo~看到它那水水的 感覺已經不太行了

麵也煮得太淋 真的很難吃呢

接著是小籠包 還好這個放下來時 還不斷有蒸氣湧上來

很新鮮的感覺 一夾下去就知道它的皮很薄 但又不算太易穿

吃下去多汁且鮮美 總算是彌補了擔擔麵的難食

然後上來的是油豆腐粉絲湯 賣相看上去還不錯

可是吃下去的時候 oooooooo~~~ 粉仔真的想大罵一聲 「搞甚麼」

跟擔擔麵的湯一樣除了味精的味道外,完全沒有味道的!!!!!!!

不會吧? 油豆腐粉絲湯那麼容易做 竟然可以弄得如此難吃!!!!!!!

吃到這粉仔已經很失望了 所以當最後的松子雞米配叉子燒餅上枱時 已經沒甚麼心情

松子雞米的味道還算不錯, 而且不會太鹹 還算ok 但是叉子燒餅應該是放了好一陣子 所以很不新鮮 吃下去硬硬的 唉~~~

總之吃完這一餐粉仔真的失望透頂 是我不好運碰下廚師失常

還是大家對上海菜的要求就是這樣? 說真的以荃灣來說大把上海小店

味道要比他好多倍

這樣的水準加上這樣的價錢 還要排大隊 說真的粉仔也應該不會再給它機會了

還是回去吃我的唯一麵家、一品香還要好多
味精味超重的擔擔麵
算是上海婆婆中比較好的一道
燒餅不夠新鮮 但餡還ok
從未試過如此難吃的油豆腐粉絲湯
算是上海婆婆中比較好的一道
2009-02-28 1 瀏覽
20/2/2009 (星期五)一班人一齊去荃新天地的上海婆婆食飯,鋪頭係商場的地下的 Open Area,地方幾開揚,又有卡位,坐得舒適。我地就叫咗:酸辣湯: 料多,味道唔錯,夠辣夠惹味。担担麵: 湯底好香,好好食。小籠包: 皮夠薄,用筷子夾起來已見到包內的肉汁在流動,正正正,必試推介。生煎包: 外皮煎得啱啱好。炸饅頭: 外皮炸得香脆,中間軟身,加上煉奶一齊食,甜甜地好美味。炒菜飯: 麻麻地,下次唔會再叫。火腿津白: 清清地啱晒我口味。
20/2/2009 (星期五)

我地就叫咗:
酸辣湯: 料多,味道唔錯,夠辣夠惹味。
担担麵: 湯底好香,好好食。
,必試推介。
生煎包: 外皮煎得啱啱好。
炒菜飯: 麻麻地,下次唔會再叫。
火腿津白: 清清地啱晒我口味。
  • 小籠包
2009-02-21 15 瀏覽
之前在將軍澳吃過兩三次 , 覺得味道服務也不錯 , 知道 citywalk 開了 , 一定要試一試 . 9:15 去到 , 還要等 , 沒辦法 , 到處也是一樣 . 太約 9:30 終於有檯 , 不過 , last order 是 9:45 , 15 分鐘內要決定所有的食物包括甜品 , 算吧 !我們叫了一個婆婆炒飯 , 小籠包 , 豆沙窩餅 , 黑醋排骨和生煎鍋貼 .味道保持一貫水準 , 小籠包的皮好薄 . 黑醋排骨第一次吃 , 個汁 "杰杰地" , 好香口 , 以為是有點酸 , 但又沒有 . 至於婆婆炒飯 , 有些像臘腸炒飯 , 也算 ok 不會太多油 . 下次如果再來 , 一定不會選擇這個時段 . 個個服務生好像趕住下班 , 自己吃得也不太舒服 !

2009-02-18 5 瀏覽
今晚食唔到荃灣 Freshness (因已結業), 唯有改黎呢度食, 等位等左15分鐘左右, order:1. 小籠包 - 幾好, 皮薄又唔易穿, 有肉汁, 同老公都認為比南翔好食 (但都係鼎泰豐最好食) 2. 担担面 (少辣) - ok, 個湯幾好, 下次可以試辣d 3. 雞絲粉皮 - 平平冇奇, 雞絲粉皮應該最早黎, 但竟然係最後上枱, 因已食其他野, 有d 膩4. 京蔥手切牛肉包 - 牛肉ok, 但個包皮太散太粉, 可能係面粉比例唔夠, 上枱又唔夠熱, 下次唔會再叫!其實食物可以接受, 但員工服務態度真係要改善一下, 事例:- 落單哥哥仔好似玩玩吓咁, 態度賴皮- 放底筷子抺抺咀就即刻想收左你碗野 (冇放底湯匙), 好趕呀? - 倒瀉醋落地的亞姐又冇 say sorry- 添茶亞姐就由左邊伸去你右邊攞茶杯, 但當時我老公係用筷子同湯匙雙手挾緊野食!!唔係要你服侍周到, 只係想你有番d 最基本的服務態度姐! 服務唔好, 食物幾好, 客人都係食到 1 肚氣架咋!

其實食物可以接受, 但員工服務態度真係要改善一下, 事例:

- 落單哥哥仔好似玩玩吓咁, 態度賴皮
- 倒瀉醋落地的亞姐又冇 say sorry

• 小籠包
2009-02-15 7 瀏覽
今晚情人節, 我+老公及女女去吃, 等了差不多25分鍾先有位,由於下午吃了下午茶關係, 故此叫了以下食物1.小籠包 皮簿 ,多汁好流~ (不過尼到d皮係簿到就穿,唔小心食既就好易哂左d湯汁,不過d醋就唔好落好d..因為反而冇左小籠包既味)2.手x牛肉包 入面既牛肉,牛肉味 味一般, 但最like佢個包皮-鬆化 好軟, 真想再吃多幾個3.擔擔面 , 叫左二碗, 一辣/唔辣, 好在我食得辣,個湯都算濃 好好味, d麵又正4.酸辣湯, 先頭飲覺得麻麻地, 但越食越喜愛.

4.酸辣湯, 先頭飲覺得麻麻地, 但越食越喜愛.
今日同呀媽 2 個人黎上海婆婆到食.....等左 15 分鐘位就入得 ~!個 menu 都整得好好!好易睇叫左個水煮牛肉 $58大魯面 $35手切咩咩咩牛肉包 <<係 menu 推薦 $ 20先黎個水煮牛肉.....上碟個陣唔太熱.....(唔係肚餓就會叫過整過)都ok夠熱.....好香!賣相好辣但係一吃就唔太辣!係好易入口個隻辣真係唔錯唔錯!小小小小辣又麻...................岩晒 d 辣唔到既食家之後上個大魯面...有幾隻小小蝦, 海心, 竹筍等等因為水煮牛肉係濃味, 大魯面係淡淡加埋真係一絕........p.s *(如果賽磅蟹+大魯面就唔OK)手切咩咩咩牛肉包,香口又夠熱, 煎過先上!唔錯!加分但係無咩牛肉味同肉汁!減小小分最係$ 122講真上海野佢賣得係好平!散叫 3 個都可以 $122比起呀拉廚房同嚼江南都有得 fight, 但 d 位迫 d 同無咁靚姐食左7-8 年上海野!找到第三間可以加入我個上海 list , 推薦!

今日同呀媽 2 個人黎上海婆婆到食.....
等左 15 分鐘位就入得 ~!
個 menu 都整得好好!好易睇
叫左個
水煮牛肉 $58
大魯面 $35
手切咩咩咩牛肉包 <<係 menu 推薦 $ 20

之後上個大魯面...有幾隻小小蝦, 海心, 竹筍等等
因為水煮牛肉係濃味, 大魯面係淡淡
手切咩咩咩牛肉包,香口又夠熱, 煎過先上!唔錯!加分
但係無咩牛肉味同肉汁!減小小分

大魯面.....淡得黎係好味
特式咩手切牛肉包
  • 水煮牛肉
2009-01-22 28 瀏覽
很少對出售不正宗上海菜的店舖尚存好感,上海婆婆是第一家。是日與娘親前往上海婆婆午膳;兩個人,沒有要午餐,散叫要了:1. 葱油開洋拌麵:正宗的葱油開洋拌麵,用的麵應是較粗身,煮也要煮得稍為"OVERDONE"一點以吸收葱油的鮮香;可是,這裏的麵太幼;而拌麵的葱油,除了要泡過葱,也要放蝦米進去泡一下,可這兒的蝦米,一來不夠好,二來明顯只是以水煮出來的,沒有放在拌麵的油泡過,拌麵的葱油因而就少了蝦米的鮮香,令整碗麵鮮味都薄了(當然,用的豉油味薄也有關係,但非主因)。還有,這個拌麵下了麻油,畫蛇添足了,芝麻味與葱和蝦米的味根本不太配合,只是這兒用的麻油香味薄,令整件事沒有太糟。唯一可取的是麵條是手造的,頗彈牙,本是不俗之物,只是不應用於此菜色罷了。2. 素菜包:包子外皮做得很差,太黏口,吃上去還「痴牙」的,沒有軟綿綿鬆化的感覺。素菜包的內涵,不論是菜味還是冬菇香味都不足,較為遜色。3. 煎鍋貼:是日最滿意的一道,皮做得很好,厚度適中,也沒有太乾或太濕,煎起來剛好一面煎得好脆而其他面還是相當軟滑的;內裏的肉餡也做得不錯,用的肉很新鮮,鮮味十足,吃時還會有肉汁流出來,非常可口;唯用的醋味道太薄,完
很少對出售不正宗上海菜的店舖尚存好感,上海婆婆是第一家。

是日與娘親前往上海婆婆午膳;兩個人,沒有要午餐,散叫要了:

3. 煎鍋貼:是日最滿意的一道,皮做得很好,厚度適中,也沒有太乾或太濕,煎起來剛好一面煎得好脆而其他面還是相當軟滑的;內裏的肉餡也做得不錯,用的肉很新鮮,鮮味十足,吃時還會有肉汁流出來,非常可口;唯用的醋味道太薄,完全沒有調味功效,要扣分。

整體來說,這兒除了醬料味道太薄之外,用的材料不錯,製作也頗用心;雖然這不是正宗的上海菜,但單就食物質素而言是不錯的。如你不是上海人,或非得要吃正宗上海菜不可之人士,這可算一家不錯的店。
味道遜色的素菜包
超好吃的鍋貼和沒味道的醋
不正宗的葱油開洋拌麵
超好吃的鍋貼和沒味道的醋
  • 煎鍋貼
(非會員)
2009-01-17
睇完OpenRice d 食評, 決定今晚同老公去試下。 7點左右去到, 見到好多人, 心知不妙, 最終等咗個幾鐘先有位!!! 噤啱入去之前有侍應出嚟派豆漿, 渴渴地, 梗試下啦~ 本來想order豆漿, 但試完一啖... ... 都係慳番~ 你明啦! 等位等到個人冇晒energy, 立即落order:1. 雞絲粉皮2. 担担麵3. 黑酢排骨4. 小籠包5. 南瓜餅 樣樣都唔錯, 係個南瓜餅淡咗d, 兼太少餡! 一路食, 一路睇下隔離枱食咩, 樣樣都好似好好味噃! 會再去幫趁。
睇完OpenRice d 食評, 決定今晚同老公去試下。

噤啱入去之前有侍應出嚟派豆漿, 渴渴地, 梗試下啦~

等位等到個人冇晒energy, 立即落order:
1. 雞絲粉皮
2. 担担麵
3. 黑酢排骨
4. 小籠包
5. 南瓜餅

樣樣都唔錯, 係個南瓜餅淡咗d, 兼太少餡!

一路食, 一路睇下隔離枱食咩, 樣樣都好似好好味噃!

會再去幫趁。
  • 樣樣都試得過
2009-01-11 21 瀏覽
突然好想食上海0野,同家姐兩個人去0左上海婆婆食lunch~唔係好多人,等0左大概5分鐘度就有位,個人認為0的檯凳擺得好密,有種好迫0既感覺....兩個人叫0左3個餸小籠包, 四川雞絲炒年糕同擔擔麵最先0黎0既係擔擔麵,少少辣, 開頭食0既時候,個感覺係...."點解唔香口0既?"原來係的"花生醬"0個0的沉底,加返就ok~~不過唔知係因為今日太凍定係點,上檯0個陣唔係好熱...之後就係小籠包, 皮薄餡靚~0的肉汁好鮮甜~~正!!最後係四川雞絲炒年糕,雞絲好嫩滑, 加埋0的黃牙白同年糕,酸酸辣辣咁~好好食呢~~~定價好經濟兩個人食0左都係60蚊(已經加0左一)真係好抵, 星期一至五仲有set lunch,只可惜已經覺得好飽,如果唔係, 應該會叫多個豆沙窩餅~~
突然好想食上海0野,
同家姐兩個人去0左上海婆婆食lunch~
唔係好多人,
等0左大概5分鐘度就有位,
個人認為0的檯凳擺得好密,
有種好迫0既感覺....

兩個人叫0左3個餸
小籠包, 四川雞絲炒年糕同擔擔麵

最先0黎0既係擔擔麵,
少少辣, 開頭食0既時候,
個感覺係...."點解唔香口0既?"
原來係的"花生醬"0個0的沉底,
加返就ok~~不過唔知係因為今日太凍定係點,
上檯0個陣唔係好熱...

之後就係小籠包,
皮薄餡靚~0的肉汁好鮮甜~~
正!!

最後係四川雞絲炒年糕,
雞絲好嫩滑,
加埋0的黃牙白同年糕,
酸酸辣辣咁~好好食呢~~~

定價好經濟
兩個人食0左都係60蚊(已經加0左一)
真係好抵,
星期一至五仲有set lunch,
只可惜已經覺得好飽,
如果唔係, 應該會叫多個豆沙窩餅~~