餐廳: 上海弄堂菜肉餛飩 (綿發街)
資訊:

2022-07-29 129 瀏覽
今天來到跑馬地的「上海弄堂」食上海美食。店子不大,但也整潔雅緻。菜式有多種配搭選擇,我選了最喜愛的回鍋肉、無錫骨和紅燒牛肉。“超值一人套餐”,共五道菜:湯、涼菜、主菜、飯/麵、飲品。湯:酸辣湯,非常足料,有豆腐、木耳、冬菇等,味道濃郁,醒胃。涼菜:鎮江肴肉,很別緻的啫哩肉,伴有薑絲,現在已很少地方可以吃到了。主菜:弄堂回鍋肉,夠鑊氣,爆香的豬肉片非常可口。配菜有爽口的青紅椒、椰菜和豆腐乾等。飯麵:菜飯,油香兼有咬口。飲品:酸梅湯和茅根甘蔗水,炎炎夏日,清熱透心。午市小菜一樣附送飯/麵和飲品。“無錫小排骨”,基本上是無骨的,啖啖肉。鎮江醋酸酸甜甜,特別惹味。“上海紅燒牛肉”,牛腩肉燜得非常腍軟入味,口感非常好。這裏的菜式選擇多,又好味,價錢平民化,是嘆上海菜的好去處。

今天來到跑馬地的「上海弄堂」食上海美食。

店子不大,但也整潔雅緻。

“超值一人套餐”,共五道菜:湯、涼菜、主菜、飯/麵、飲品。

飯麵:菜飯,油香兼有咬口。

飲品:酸梅湯和茅根甘蔗水,炎炎夏日,清熱透心。
午市小菜一樣附送飯/麵和飲品。

“上海紅燒牛肉”,牛腩肉燜得非常腍軟入味,口感非常好。
這裏的菜式選擇多,又好味,價錢平民化,是嘆上海菜的好去處。
2022-07-23 133 瀏覽
估唔到係跑馬地呢d高尚住宅區都有d呢d價錢相宜,質素亦唔錯既上海小菜館。餐廳裝潢簡僕清潔,令人感覺好舒服。佢d套餐都幾多選擇,唔洗叫得一大碟餸,所以就算我地兩個人食,都可以試到好多唔同既菜色。我最鐘意係個鱔糊同煎餃。鱔糊炒得香,鱔身亦爽甜,加埋清新既芽菜絲,絕配。煎餃size 比我想像中大,煎到皮脆金黃,咬落去仲有濃厚既肉汁,爽呀!最後值得一讚既係侍應姐姐好欣勤有禮,好有小店既人情味,欣賞!有機會會再黎食

2022-07-08 496 瀏覽
餐牌選擇豐富💗。午餐牌都有多種選擇和配搭。一坐低,店員便送上麥茶,叫我們慢慢看餐牌,非常有善。餐廳裝修中式菜館風格,簡潔舒適。我們點了兩個午餐套餐加多個小籠包。‖ 蒜香排骨 ($58) ‖排骨外面脆卜卜,肉不算厚,但味道不錯,帶點香口。‖ 回鍋肉 ($70) ‖有豆乾、椰菜,和青、紅椒一起炒。這道菜的醬汁好惹味,所以炒起的回鍋肉不錯,特別是椰菜,把醬汁吸收透,好味😋。我們都各加$10,選配擔擔麵。擔擔麵好香花生味😊,湯底香濃,麵質軟彈。‖ 小籠包(4只) ($48) ‖外表濕潤剔透,賣相吸引。夾起時,底部有點被蒸籠紙黏住。小籠包內裡充滿湯汁,餡肉味道ok。至於飲品,分別配凍豆漿和凍茅根甘蔗水。豆漿香甜順滑,茅根甘蔗水則十分清甜解渴,兩者都好喝。其實還有好些菜式想試,不過肚子飽飽,留待下次有機會再試吧!☺️店員服務好好,招呼周到,又關心體貼,讚讚☺️👍🏽。
餐牌選擇豐富💗。午餐牌都有多種選擇和配搭。

一坐低,店員便送上麥茶,叫我們慢慢看餐牌,非常有善。

餐廳裝修中式菜館風格,簡潔舒適。

我們點了兩個午餐套餐加多個小籠包。

‖ 蒜香排骨 ($58) ‖

排骨外面脆卜卜,肉不算厚,但味道不錯,帶點香口。

‖ 回鍋肉 ($70) ‖

我們都各加$10,選配擔擔麵。

擔擔麵好香花生味😊,湯底香濃,麵質軟彈。

‖ 小籠包(4只) ($48) ‖

至於飲品,分別配凍豆漿和凍茅根甘蔗水。

豆漿香甜順滑,茅根甘蔗水則十分清甜解渴,兩者都好喝。

店員服務好好,招呼周到,又關心體貼,讚讚☺️👍🏽。
2022-07-04 378 瀏覽
自從跑馬地黃泥涌三角公園封鎖咗行車線入口之后, 已經絕少入去哩個我以前返室內設計助理嘅工作地方.未封路之前, 久不久都話揸車經跑馬地轉個大圈過返九龍, 今次專程坐電車入去感受一下, 當然..... 面目全非了...... 如果唔係出差香港島, 被D港島區同事無意間知道我識少少風水, 叫我去佢跑馬地屋企睇睇, 相信都唔會走入嚟.睇完風水之後, 由於想自己四處行下緬懷一翻, 於是婉拒咗同事晚飯之邀請, 約埋女友小熊四圍行.行到一處叫綿發街, 見到一間叫上海弄堂嘅餐廳, 小熊話哩間上海菜好出名, 於是就入去幫襯.其實...... 吸引我行入去綿發街原因係我見到一個類似戰時防空洞入口嘅建築物.小熊睇份 menu 睇得好開心, 我就八八卦卦睇個防空洞.....問小熊有咩想食, 佢話睇中好多野.....最后點咗兩個 set, 前菜有燻魚, 醉雞, 小籠包, 酸辣湯, 主菜有獅子頭同紅燒肉百頁結, 擔擔麵一辣一走辣多蔥, 另外再點一客蒜香排骨.小熊話哩間上海店好出名, 果然見到食家蔡瀾一個大大嘅"蔡瀾推薦"金招牌, 記然咁出名, 就專登試吓最最最簡單嘅野, 豆漿!試過好多上海店嘅豆漿, 淡茂茂, 唔

問小熊有咩想食, 佢話睇中好多野.....

試過好多上海店嘅豆漿, 淡茂茂, 唔夠甜, 最慘係唔夠凍! 簡直係死罪, 上海弄堂嘅豆漿, 夠甜, 夠凍, 有豆味, 暗暗叫喜.

我要求好食嘅小籠包係皮薄但夾起時唔會穿, 內餡有湯汁, 夠唔夠18個褶唔重要, 夠熱, 而且餡料足, 上海弄堂都一一做到, 湯汁重辣咀添. 小籠包當然出色.

燻魚有少少燻香味但唔強, 味道帶甜夾自己口味, 而醉雞滲出濃濃酒香, 皮滑肉實.

第一道上枱嘅菜係酸辣湯, 小熊只係飲咗兩啖, 已經話 "好得!", 相比起其他上海店酸辣湯, 眼前嘅酸辣湯夠味, 酸味同辣味都好重, 湯嘅質感好濃郁唔係水汪汪, 料亦足夠, 一啖酸辣湯入口口感超豐富, 見我飲得津津有味, 小熊好得戚問我 "係咪無介紹錯呢? 係咪好好味呢!", 見佢咁得戚個吋樣, 我就話.... 一般般啦....

夾開獅子頭, 內裡豬肉口感"幼滑", 雖然用"幼滑"形容豬肉好奇怪, 但口感又真係幼滑, 唔明點會剁豬肉可以剁到咁幼細, 而且唔係一般淋上濃油赤醬, 係放清湯, 我都係習慣落赤醬.

第一次食百頁結, 唔知係咩, 原來係豆腐皮, 終於都見到濃油赤醬! 百頁結比豆腐皮軟而且滲滿不少醬汁, 夠入味. 紅燒肉脂肪部位嫩滑入味, 豬肉部分肉質唔算太實太硬, 哩款菜送飯一流而且可以連送兩碗飯.

講起上海擔擔麵, 擔擔麵諗起以前新浦崗詠藜園, 而上海麵就聯想到上海阿娘麵, 可惜兩樣都未試過, 真失敗!

如果同依家黃埔嘅詠藜園相比, 份量比詠藜園多好多, 而且花生味亦較濃, 湯鮮咸鮮味亦出色, 所以..... 欣賞上海弄堂多3D.
麵質口感係軟滑唔係Q彈口感, 夾哂自己口味, 爆 like.

蒜香排骨外層夠脆, 內層豬肉炸到有少少乾身, 份量大件件無偷工減料.

重有好多菜想試想食, 豆沙鍋餅, 清炒蝦仁, 紅燒牛肉, 但兩個套餐份量原來不少, 脹腹了!

小熊又再得得戚戚問我有無介紹錯呀! 我冷冷咁回佢.... 話一般般啦!

佢即刻打我! 嗚嗚嗚嗚..... ~~>_<~~

小氣鬼!

左酸辣湯,右上燻魚,右下醉雞
蒜香炸排骨
獅子頭
擔擔麵
今天下班打算簡簡單單吃個晚餐就回家了,因為最近都好像吃得有點多,想調整一下!所以今天就選了間上海菜館的吃吃看,而且也很久沒吃過了!上海紅燒牛肉湯麵(82元)看起來感覺簡單,但實際吃起來真的挺考功夫的!這個味道真的很好,麵湯看起來非常清淡,但入口味道鮮甜惹味,更帶點蔥香,配上滑中帶點口感的麵條,吃起來就剛剛好!而紅燒牛肉是選用了牛腩的部位,燉煮得非常入味,醬香味十足,而且入口鬆化,有油香,配上鮮甜的湯底,一碗麵能吃出兩種不同的體驗,既濃又淡!茶位(5元)晚上五時後要收取的茶位費。

上海紅燒牛肉湯麵(82元)

茶位(5元)
晚上五時後要收取的茶位費。

2022-06-21
1K
2022-06-01 216 瀏覽
家住跑馬地,  離 上海弄堂菜肉餛飩店 不遠, 所以一想起吃上海菜.  便立即去.餐廳面積不大, 裝修帶中國上海古典風, 店內掛上舊上海風景畫,  富懷舊感座位整齊, 店員迅速送上餐牌.餐牌彩色印制,  好清晰.    有散叫及套餐,  我 最愛一人套餐.  有分 超值 , 豐盛 及 極品套餐 三種,  包括有 5, 6, 8 款組合,  如湯, 小食, 涼菜, 點心, 主菜, 飲品.....今日我和妹妹下午茶時段來,  大家吾肚餓,  兩人叫了一位極品套餐 共享,  全有 8  款.飲品 (4選1) :  凍茅根甘蔗水,  加$3,  生津解渴, 唔會過甜, 用紙杯環保又衛生. 湯 (2 選 1) ,  選了酸辣湯,  上海菜館必食的一個傳統湯羹,  非常足料, 有木耳, 冬菇, 豆腐, 雞蛋絲等. 味道香濃, 酸辣比例好適中.特色涼菜 (4 選 1)  花雕醉雞 加 $8.    酒香濃郁, 雞肉嫩滑, 滲透了香濃的花雕酒味, 好食.小食/點心 (4 選 1)   小籠包, 上海菜出名點心, 每次必食.  即叫即蒸,  要趁熱食.  充滿湯汁,  包皮不太薄不易漏湯, 餡料好味又豐
餐廳面積不大, 裝修帶中國上海古典風,
店內掛上舊上海風景畫,  富懷舊感
座位整齊, 店員迅速送上餐牌.
餐牌彩色印制,  好清晰.
有散叫及套餐,  我 最愛一人套餐.  有分 超值 , 豐盛 及 極品套餐 ,  包括有 5, 6, 8 款組合,  如湯, 小食, 涼菜, 點心, 主菜, 飲品.....
特色涼菜 (4 選 1)  雕醉雞 加 $8.    酒香濃郁, 雞肉嫩滑, 滲透了香濃的花雕酒味, 好食.
小食/點心 (4 選 1)
小籠包, 上海菜出名點心, 每次必食.  即叫即蒸,  要趁熱食.  充滿湯汁,  包皮不太薄不易漏湯, 餡料好味又豐富.
蔬菜 (2選1)  小棠菜燴百頁
小棠菜翠綠, 爽口.  百頁是營養素食, 這道菜夏季最岩食.
主菜 (3選1)  糖醋魚塊, 伴有紅綠椒, 賣相不錯.
 魚塊口感好, 外皮香脆而內軟, 配上酸甜糖醋汁好開胃.
飯麵  (4 選1)
擔擔麵, 加 $8.   舖滿橙紅色油光及滿滿的材料, 好亮麗!
餡料多, 有花生, 蘿蔔乾, 蝦米, 豬肉混成的細小碎粒,  味道豐富.  擔擔麵的麵條幼細, 掛滿醬汁口感爽彈, 韌性十足, 湯頭濃厚香滑.
甜品 (2選1)   桂花酒釀丸子
白 白圓圓的小丸子, 份量多,  丸子口感滑含酒味, 煙煙韌韌好好食.  伴有桂花, 好靚.
上海弄堂, 有食家提名, 食材足料, 廚藝保持水準,  街坊食客及外賣生意真不少.
  • 小籠包
  • 酸辣湯
  • 花雕醉雞
  • 糖醋魚塊
  • 擔擔麵
2022-05-28 112 瀏覽
今日中午和太座在區內上徒手體操課,落堂後正找地方來個遲午飯,被横街内這上海小店招牌吸引,便入内光顧,雖是不大的面積,枱數五,六張,但看來亦好雅緻😀先選了我們至愛的家鄉燻魚做前菜,味道正宗,魚肉軟硬適中, 醃製工夫恰到好處,這一餐冠軍之菜😋😋👏👏主食點了陳年花雕醉雞套餐,無錫小排骨套餐套餐奉送飲品(選項有豆漿,酸梅湯,茅根竹蔗水)及白飯或菜飯(改擔擔麵另加十元)醉雞花雕酒味濃香,雞肉甘甜嫩滑,全無油膩感 ,水準之作😋😋無錫小排骨, 甜醋味香濃, 排骨肉鬆軟甘香,肉質入口 融化,豬軟骨好有嚼感😋😋太座作主食的擔擔麵賣相亮麗,聽她說味道好地道👏我的菜飯清香又有口感,好决定👏一頓享受的上海式午餐在品嘗一杯熱豆䊢之後完结了👍🏼

家鄉燻魚

主食點了
陳年花雕醉雞套餐,
無錫小排骨套餐

醉雞花雕酒味濃香,雞肉甘甜嫩滑,全無油膩感 ,水準之作😋😋

陳年花雕醉雞

無錫小排骨

太座作主食的擔擔麵賣相亮麗,聽她說味道好地道👏

擔擔麵

我的菜飯清香又有口感,好决定👏

菜飯

無錫小排骨
菜飯
熱豆漿
2022-04-22 240 瀏覽
今日想食上海料理,見到網上介紹呢間係跑馬地嘅「上海弄堂菜肉餛飩」款式多多,於是與 honey 一齊嚟試下,餐廳雖然細細哋,但座位尚算寬敞。😊一睇餐牌發現款式配搭多多,有三款“一人套餐”,裏面有湯、特色涼菜、小食、主菜、蔬菜、甜品,每項都有“2-4”選一嘅選擇,除此之外,還有各款午市優惠套餐,真係款式多多喎!😉經過一輪挑選後,最後揀咗一客$168“豐盛一人套餐”及$68“菜膽獅子頭午市套餐”!😚【酸辣湯】 ~ 酸酸甜甜少少辣,餡料又多,令胃口大開 【寧式燻魚】 ~ 有燒魚感覺,肉質甜甜哋幾得意 【小籠包】 ~ 包內有湯及鮮肉,一啖一個 【餛飩雞】 ~ 窩仔上感覺超,雞湯鮮甜,雞肉浸湯夠晒入味,餛飩有滿滿肉餡,加埋小棠菜,絕不單調 【菜膽獅子頭】 ~ 肉丸大大個圓碌碌好搶眼,肉汁豐富調味適中,配合小棠菜拌碟 還有“陽春麵”及“菜飯”,食完飽飽! 飯後飲杯“茅根甘蔗水”、“豆漿”,清清甜甜,感覺舒暢!😘

【酸辣湯】 ~ 酸酸甜甜少少辣,餡料又多,令胃口大開

【寧式燻魚】 ~ 有燒魚感覺,肉質甜甜哋幾得意

【小籠包】 ~ 包內有湯及鮮肉,一啖一個

【餛飩雞】 ~ 窩仔上感覺超

還有“陽春麵”及“菜飯”,食完飽飽!

飯後飲杯“茅根甘蔗水”、“豆漿”,清清甜甜,感覺舒暢!😘

2022-04-22
午餐
  • 小籠包
  • 菜肉餛飩
2022-04-11 107 瀏覽
原來呢度有一間好食嘅上海菜,真係唔講唔知道!於是今日都好想介紹一下,食上海菜我自己最鍾意食嘅莫過於就係小籠包啦!呢一度嘅小籠包真係好好食,外皮非常之煙靭,而且小籠包入面嘅湯汁亦都係非常之多!仲要係好香濃嘅肉質味道!好吸引
原來呢度有一間好食嘅上海菜,真係唔講唔知道!
2021-12-26 590 瀏覽
今日去咗跑馬地,見天氣凍凍地就想食啲熱辣辣嘅中式嘢,所以就去咗上海弄堂。每位食客都會有一杯大麥茶,比普通中式茶多一陣香味。最近天氣轉變,感覺好乾燥,所以叫咗姬松茸豬展湯滋潤一下,燉湯好滋潤好補,飲完成個人即刻暖哂。我叫咗紅燒肉百頁結一人套餐,配脆皮春卷,春卷啱啱炸起,熱辣辣好脆口,而且用咗比較健康嘅蔬菜餡。紅燒肉百頁結嘅紅燒肉煮到好腍好入味,肥瘦適中,唔乾得嚟又唔會太多肥膏。之前未食過百頁結,質地有啲似腐皮。加錢轉咗個擔擔麵,上海弄堂嘅擔擔麵不嬲都好高質,少少辣好惹味,麵又夠彈牙,仲有好香嘅花生醬味。朋友就叫咗比較健康嘅嫩雞煨麵,有好多菜粒同雞粒,雞肉都夠嫩唔會乾。最後仲叫咗個小籠包,一上菜熱辣辣,蒸氣令到小籠包脹卜卜,皮夠薄,豬肉好肉地,肉汁同濃湯完美混合。
姬松茸豬展湯

姬松茸豬展湯
脆皮春卷
嫩雞煨麵
2021-11-17 318 瀏覽
今天到來時原來已是下午茶時間($39-$59)!好抵食.包一杯豆漿或特色飲品. 可以再加精選特惠指定小食店員給了我們座在近窗位置.非常舍意.我們叫了兩個tea sets再加一個干四季豆.食上海嘢一定要食這味餸.因工夫不少.在家中不易整.其中一個tea是嫩雞煨麵麵,我喜歡配麥茶!!煨麵好淋身及有濃濃的雞湯味加酸辣湯.配麥茶簡直是絕配另一個是擔擔麵加小籠包再配豆漿!擔擔麵可選辣度,我們選了“小辣”.剛好.想辣時就在那辣度停了.非常適合不能食辣的客人.小籠包一流夠熱新鮮整!Happy tea time~~~

店員給了我們座在近窗位置.非常舍意.

其中一個tea是嫩雞煨麵麵,我喜歡配麥茶!!
煨麵好淋身及有濃濃的雞湯味加酸辣湯.配麥茶簡直是絕配

另一個是擔擔麵加小籠包再配豆漿!

小籠包一流夠熱新鮮整!

Happy tea time~~~
2021-11-08 232 瀏覽
同媽媽喺附近行街行到肚餓搵嘢食,呢間個環境唔錯, 啲嘢又啱食就揀咗呢間,都冇揀錯 入到嚟都坐得幾舒服,同媽媽食,係要搵啲坐得舒服啲嘅餐廳我哋都叫咗好多嘢食,有凍酸梅湯幾好飲,唔會太酸,亦都唔會太甜,飲得出有烏梅味,睇番餐牌先知原來佢用咗烏梅,山楂同甘草去煲唔怪得知咁夠味睇餐牌好多樣都好吸引好想試,叫咗個特色涼菜拼盤三拼,陳年花雕醉雞, 媽媽讚不絕口, 啲雞皮同啲雞肉都好嫩滑, 而且食得出有酒香, 啲雞又冇乜肥膏,皮薄肉嫰, 花雕酒好入味鎮江肴肉, 口感好爽,唔濃味,配埋啲薑絲好夾, 好似唔係好多餐廳有得食, 難得呢間有,亦都整得好食,真係必試香菇烤麩, 平時少食上海菜, 睇賀年節目講烤麩講得多, 都未食過,店員耐心解釋烤麩其實係齋嚟嘅,類似麵筋幾特別, 第一次食, 配埋啲木耳好夾, 唔會太重口味得嚟,又唔會淡而無味姬松茸豬腱湯,佢個賣點係足料冇味精, 咁因為我係同媽媽去食 媽媽煲開湯食得出,個湯佢哋真係冇落味精, 而且媽媽都話好足料,煲出嚟都好濃味,但又唔會一味死鹹,媽媽都覺得好飲香煎鮮肉餃, 勁抵食勁大隻, 皮薄餡靚, 個皮煎到脆卜卜, 咬落去有肉汁流出, 個人認為必試必食, 個餡勁
同媽媽喺附近行街行到肚餓搵嘢食,
呢間個環境唔錯, 啲嘢又啱食就揀咗呢間,

都冇揀錯
入到嚟都坐得幾舒服,
同媽媽食,係要搵啲坐得舒服啲嘅餐廳

我哋都叫咗好多嘢食,有凍酸梅湯

凍酸梅湯

唔怪得知咁夠味

特色涼菜拼盤三拼

睇餐牌好多樣都好吸引好想試,叫咗個特色涼菜拼盤三拼,

特色涼菜拼盤三拼 - 陳年花雕醉雞

特色涼菜拼盤三拼 - 鎮江肴肉

特色涼菜拼盤三拼 - 香菇烤麩

姬松茸豬腱湯

姬松茸豬腱湯,佢個賣點係足料冇味精, 咁因為我係同媽媽去食

香煎鮮肉餃

香煎鮮肉餃, 勁抵食勁大隻, 皮薄餡靚, 個皮煎到脆卜卜, 咬落去有肉汁流出, 個人認為必試必食, 個餡勁多肉勁足料

桂花酒釀丸子

最後係個桂花酒釀丸子, 平時都少食,所以特登叫嚟試下, 好香桂花味,同埋佢唔會因為佢係甜品,猛咁落糖,一味死甜, 佢係少少甜,濃桂花味,配埋嗰啲丸子,少少彈牙,好軟糯

埋單只係$255,以呢間餐廳個環境,地段,服務同食品質素嚟講, 性價比算好高, 經過都會再encore

2021-11-07
$127.5 (午餐)
凍酸梅湯
香煎鮮肉餃
桂花酒釀丸子
  • 特色涼菜拼盤
2021-10-28 155 瀏覽
今晚唔係跑馬日,但去咗跑馬地嘅上海弄堂食上海嘢。叫咗個一人套餐,揀咗充滿上海風味嘅小食鎮江肴肉。肴肉連薑絲上,可以自己加醋。主菜就叫咗菜獅子頭配擔擔麵。獅子頭啖啖肉但唔會太膩,而且加咗小唐菜伴碟。擔擔麵湯底濃郁,非常入味。辣辣哋又地道嘅擔擔麵最好就係配涷豆漿,中和一下。賽螃蟹除咗蛋白外,亦有魚肉同金華火腿茸調味,另外再加一隻生雞蛋上面,清淡得來不失豐富味道層次。我特別鍾意跑馬地小店,遠離塵囂,另有一番景象。
2021-10-19 110 瀏覽
朋友是上海人,每次和她出街都帶我們吃香港的地道上海菜。今日她說跑馬地都有很多好野食的,叫我們放心跟她這位老馬識途搵食。在寧靜的街道上有間隱蔽的小店,內裡座位不多;看著有很多人買外賣,這店大多也是做熟客/街坊生意似的。首先來一客”鮮肉煎餃子”作小食,大大隻的餃子外脆內軟,即叫即整鮮味無窮。”脆皮素鵝”外層腐皮炸得脆卜卜,內涵更是非常豐富又健康,滿滿的雲耳絲、紅蘿蔔絲、香菇絲等等。”小籠包”皮薄餡靚,一咬下去湯汁不斷的流出來,鮮味非常。”沙鍋雲吞雞”食沙鍋雲吞雞鍋一定要熱,湯底用了金華火腿淆制, 雞肉十分嫩滑。菜肉雲吞餡料足連熱湯一起吃進肚子中,令人十分滿足。”上海豆沙鍋餅“是必叫item,外脆內軟簡單地帶出豆沙的清香,甜而不膩令人想再吃多幾片呢~

”小籠包”皮薄餡靚,一咬下去湯汁不斷的流出來,鮮味非常。

”沙鍋雲吞雞”

• 豆沙鍋餅
2021-10-16 92 瀏覽
今天在跑馬地探完朋友, 朋友帶我們到附近吃上海菜。 原來跑馬地入面都有很多不同的食肆,在寧靜的街道上 我們到了上海的某一個角落。店內的裝修很骨子坐位不算多, 看著那幅大型的上海灘油畫及吃著美味的上海菜, 令人彷彿置身上海似的。 我們點了很多美食~小籠包是經典之作,皮薄餡靚~ 小籠包內的湯汁更是滿瀉,令人不禁想吃多幾個。簡單而滿足的銀絲卷,熱辣辣軟綿綿的~只須點一些煉奶,兒時的感覺直上心頭。沙鍋雲吞雞無味精的湯底用了金華火腿淆制, 精華吸收了在滑雞及菜肉雲吞內,足料又低食。最後來一客上海豆沙鍋餅,香甜燙咀外脆內軟。豆沙是我的最愛,紅豆清香,口感綿密,甜而不膩。

我們點了很多美食~

沙鍋雲吞雞