2022-09-22 75 瀏覽
係門口見到價錢好似好相宜,見到係新開就入去試吓。地方唔算大,但張張卡位唔人有人坐緊就係話有人book咗。被安排咗座中間。是但,只要唔係坐廁所門口我就冇所謂。睇餐牌啲價錢好似好吸引,兩個人就隨便嗌咗幾樣野食。一上菜我哋即場呆一呆,發覺樣樣野都係迷你size。好彩我哋叫多咗幾樣野,唔係一定食唔飽。咁樣開價實在係取巧。最慘食物質素又好普通。啲飯凍冰冰一嚿嚿。拉麵同係超市買返屋企煮嗰啲冇咩分別。唔會再幫襯。
好耐無食刺身壽司啦! 😍 呢一日就來到荔枝角既世澄日本料理嘆下! 環境不大,裡面掛滿日本裝飾,小小的居酒屋咁,最特別係店員都著上日式和服上衣制服,好地道! 我地就叫左好多野食🤣..🍱特上海膽丼🍣三文魚刺身🍙花之戀🦀牛油果軟殼蟹卷🍢鹽燒牛舌🥚茶碗蒸..特上海膽丼有牡丹蝦、海膽、帶子、蟹子同玉子😋 好足料好豐富! 食材都好新鮮! 帶子同牡丹蝦都好鮮甜! 飯面勁多蟹子,撈埋來食好有口感! 三文魚刺身有5大片,好肥美! 三文魚刺身另有其他唔同價錢for唔同片數! 花之戀雖然都係三文魚,但其實我個人好鍾意花之戀,所以通常都會叫一碟來食🤣 兩大片肥美既三文魚包住壽司飯,加上沙律醬,一流!..牛油果軟殼蟹卷係以牛油果包住壽司飯,而壽司飯裡面仲包住左軟殼蟹同青瓜絲! 牛油果面鋪上左蟹子,同少許沙律醬,一啖食哂,牛油果好甜好好食,軟殼蟹肉好香好脆! 而鹽燒牛舌燒得好好食! 牛舌好爽! 而且本身已經有微微調味又唔會過鹹或燒得太韌,好惹味! 茶碗蒸裡面既蛋好滑好香,上邊有菇,底有蟹柳,唔錯!
🍱特上海膽丼
🍣三文魚刺身
🍙花之戀
🦀牛油果軟殼蟹卷
🍢鹽燒牛舌
🥚茶碗蒸.
2022-09-14
2022-09-19 58 瀏覽
D2附近真係好多平民恩物,呢間之前都留意咗一段時間,今日終於有機會食。呢到d 丼飯好誇張,$70已經可以食到(外賣仲一律$60咋)!當然,多啲魚生就貴啲,嗰啲都要三百幾蚊。呢到需然係小店,但服務態度超好,所有店員都好細心,會不斷refill 茶。今日食咗豬軟骨丼,好好食,完全感覺到啲膠質爆曬出嚟,加埋啲汁撈飯,好快就食完。另外試咗個油甘魚丼同埋個海膽三文魚子丼。海膽三文魚子丼好足料,入面仲有蟹籽豆玉子豆腐,都只係$148咋!超抵食,多料到差不多滿瀉油甘魚係我至愛,呢碗都好新鮮,絕對可以encore。

油甘魚係我至愛,呢碗都好新鮮,絕對可以encore。
2022-09-19 48 瀏覽
今日又黎到荔枝角揾食, 平時上得樓上多, 今日喺地舖發現到一間又平又好食嘅居酒屋, 值得推介!🍴燒雞泡魚乾 $48 - $48大大份, 超抵! 而且味道相當有水準, 雞泡魚燒到好香, 口感煙韌有咬口, 好食👍🏻🍴三文魚刺身 $58 - 有五塊厚切三文魚, 解凍做得好, 三文魚好新鮮😝🍴特上海膽丼 $90 - 今餐mvp! 首先$90食到丼飯有海膽, 牡丹蝦, 帶子, 三文魚子, 蟹子同玉子, 性價比極高! 唔好以為平野無好, 全部魚生都非常鮮甜, 尤其海膽好高質鮮味, 絕對係必食推介👍🏻👍🏻👍🏻🍴日式鰻魚炒飯 $108 - 食完凍野加左個鰻魚炒飯暖下胃, 又幾唔錯. 份量十足, 有好多鰻魚同蟹子, 炒得夠入味同香, 飽肚之選😋Overall 今餐性價比真心高, 300零蚊食到咁嘅質素嘅日本野, 一定返食!私心評分食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

私心評分
食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

行完D2 Place,發現隔離有間小小嘅日本居酒屋,價錢好合理,同埋靚靚店員姐姐好好服務,超級推介😍本來見到餐牌咁多選擇,有選擇困難症。好彩店員姐姐主動行過嚟推介必食之選🤩兩個刺身丼一嚟到就已經見到滿滿嘅爆丼,好滿足😋個飯碗最不可思議係好似深不見底咁,好多飯🍚男仔都好夠食。刺身丼上邊嘅每一樣材料都好新鮮,甜蝦🦐,海膽,帆立貝等等,口感十足。另外小食雞泡魚乾新鮮煎起,點埋啲沙律醬好好味呀!最後甜品,綠茶🍵厥餅用好靚嘅器皿裝住,煙煙韌韌,為呢一餐完美畫上句號✌🏻 ꧁☬小編食左咩☬꧂✅特尚海膽刺身丼✅北海道刺身丼✅雞泡魚乾✅綠茶🍵厥餅(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $200♥

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅特尚海膽刺身
✅北海道刺身
✅雞泡魚乾
✅綠茶🍵厥餅

(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $200♥
2022-09-18 54 瀏覽
已很久沒有食日本野了,今次去了一間在荔枝角的日本料理餐廳。店面積不是很大,裝修簡單,掛了很多燈籠,很有地道日本居酒屋的裝飾。最特別是店員穿了統一的日本上身服,很有日本feel。我們點了-特上海膽丼 包前菜,麵豉湯和沙律 刺身牡丹蝦,海膽,帶子,蟹子和玉子,全部十分新鮮,食落鮮甜有口感-三文魚刺身五片 三文魚刺身很厚身,很鮮嫩-花之戀軍艦兩件 賣相很靚,三文魚與蟹子很夾,食落 很甘甜-牛油果軟殼蟹卷 牛油果清淡夾了香脆的軟殼蟹,不會 覺肥膩,十分配合-1串鹽燒牛舌 牛舌爽口有肉味-茶碗蒸 蛋蒸得十分香滑
已很久沒有食日本野了,今次去了一間在荔枝角的日本料理餐廳。

我們點了

-特上海膽丼
包前菜,麵豉湯和沙律

-三文魚刺身五片
三文魚刺身很厚身,很鮮嫩

-花之戀軍艦兩件
賣相很靚,三文魚與蟹子很夾,食落
很甘甜

-牛油果軟殼蟹卷
牛油果清淡夾了香脆的軟殼蟹,不會
覺肥膩,十分配合

-1串鹽燒牛舌
牛舌爽口有肉味
-茶碗蒸
蛋蒸得十分香滑
2022-09-18 47 瀏覽
食物好味,有熱食,有剌身,環境舒服,有啤酒,有Sake ,有拉麵,有烏冬,有炸物,有生蠔,有酒煮蜆,有金菇牛肉,直得Encore的食店,服務態度好好,價錢合理,細心有禮
慶祝紀念
生日
2022-09-18 37 瀏覽
原來荔枝角降呢邊都有一間🥰隱世日本菜小店,主打日式丼飯,🐟叫咗個海鮮丼,非常豐富。🇯🇵特上海鮮海膽丼,豐富多彩,令人非常滿足,我最鍾意,🍚一定有鮮甜嘅海膽,而且蟹籽撈埋日本飯一齊食,🥢晶瑩剔透都,非常爽口。帶子夠嫩滑,😋食落去好有鮮甜味。🦐大大隻嘅牡丹蝦,更加爽口彈牙。另外小食方面,🥚我哋都叫咗茶碗蒸,應該係即叫即整,所以仲係保持住熱辣辣,食落去蒸蛋好嫩滑,而且更加配有香菇🍄同埋三文魚籽,🤤搭配有特色,非常滋味。

2022-09-14 88 瀏覽
去荔枝角搵食,好多食肆都係工廈入面,難得地搵到一間喺地下,又近地鐵站/D2 place,QR code 落單,坐卡位幾舒適~🔘油甘魚丼 $70朋友好大膽,孤注一擲叫油甘魚丼,佢好彩呢度嘅油甘魚算幾好食,望落有光澤厚切唔腥,解凍情況都滿意,呢個價錢有咁多片油甘魚係幾抵食!! 🔘特上海膽丼 $90落完order之後店員通知是日海膽售罄,可以轉做吞拿魚蓉或者揀第二個丼飯,就係咁變咗做特上吞拿魚蓉丼,刺身整體都幾新鮮,鮮甜好食尤其帶子同吞拿魚茸,另外呢個丼仲有牡丹蝦、蟹籽同玉子,幾多嘢食,飯係有味道嘅飯,口感比一般食到嘅煙韌!! 🔘牛油果軟殼蟹卷 $82有六件大大件,牛油果、蟹籽同沙律醬嘅存在感都好高😂,軟殼蟹俾d飯包住存在感低少少,飯係同丼飯一樣嘅有味飯!! 🔘炸芝士年糕 $32熱辣辣剛炸起,脆卜卜煙煙韌韌,芝士味可以再鹹啲!!

🔘油甘魚丼 $70

🔘特上海膽丼 $90

🔘牛油果軟殼蟹卷 $82

🔘炸芝士年糕 $32
熱辣辣剛炸起,脆卜卜煙煙韌韌,芝士味可以再鹹啲!!
2022-09-14 459 瀏覽
食評唔多,圖像左上角又有綠條,以為新店,一問之下,已開業踏入四年,只係老闆易手,廚、侍不變。此餐牌是日剛好新鮮出爐,每套餐追加一項,呢部分算幾抵。先嚟嘅「 極上牛肉黑蒜油烏冬」,飲啖湯底,好鹹,但黑蒜油嘅黑油偏少,出現較少喺湯麵類現身嘅溫泉蛋(湯麵似乎用番溏心蛋合適,溫泉蛋一𢳂即散遇湯即化較合撈丼飯),有大量嘅粟米粒同海苔。食唔到牛肉質量係咪所謂極上,因太鹹都掩蓋咗。「特上海膽當」名就咁叫,但海膽真係冇乜擔當,僅得一小截舌頭嘅大細咁多。而且整碗丼個size 係兒童份量嗰種,一望已知唔能夠填肚,定必要追加。掩不住好奇臨尾追加個「海膽天婦羅」,似係用紫菜包住蛋漿皮內藏少許海膽肉去炸,兩份切開四件,得四條拇指粗、中指長嘅炸海膽,剩番一條綠色物體係炸幼辣椒,總體算好食但要催眠自己係食緊有海膽嘅嘢,實在含量太少,收$108略嫌咋舌。補充番,晚市係冇單上面寫嘅前菜麵豉湯沙律附送。
此餐牌是日剛好新鮮出爐,每套餐追加一項,呢部分算幾抵。
跟餐追加油甘魚、三文魚刺身
極上牛肉黑蒜油稻庭烏冬
特上海膽丼
白桃梳打少冰少甜
海膽天婦羅(2件)
海膽天婦羅(2件)
補充番,晚市係冇單上面寫嘅前菜麵豉湯沙律附送。
2022-09-13
跟餐追加油甘魚、三文魚刺身
2022-09-13 78 瀏覽
夏日炎炎最好眠?計我話,夏日炎炎最好「食」,食魚生降溫!呢間新開「世澄日本料理」,主打日式丼飯,有港人最愛既拖羅、海膽等等刺身,每一口都係大滿足,重點係價錢合理,餐廳的交通都好方便。🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍃雙色鮪魚丼 $198(拖羅/拖羅蓉)🍃作為拖羅粉絲,見到有拖羅就即刻下單~拖羅有三大塊,油脂含量高,魚油充滿口腔!帶點微酸,入口滑溜不多筋,雪花一樣的紋理,令人一睇就覺得好新鮮。拖羅蓉口感滑溜 ,不會將貨就價乍流灘,沒有腥酸,色澤粉嫩粉嫩,令人食指大動!蟹籽增加口感,仲有微甜玉子粒粒,材料都幾豐富,睇落細細碗,但係絕對夠飽。🍃蒲燒肥厚鰻魚(普通)$88🍃有分「普通」同埋「加倍」鰻魚,今次飽飽地,所以叫左普通版。雖然並非滑蛋,但絕對蛋香濃郁,大大一塊蓋於當飯表面,鰻魚雖然係普通版,但份量相當充足,鰻魚肥美厚身而新鮮。

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍃雙色鮪魚丼 $198(拖羅/拖羅蓉)🍃
作為拖羅粉絲,見到有拖羅就即刻下單~
拖羅有三大塊,油脂含量高,
魚油充滿口腔!帶點微酸,
入口滑溜不多筋,雪花一樣的紋理,
令人一睇就覺得好新鮮。

拖羅蓉口感滑溜 ,不會將貨就價乍流灘,
沒有腥酸,色澤粉嫩粉嫩,
令人食指大動!

🍃蒲燒肥厚鰻魚(普通)$88🍃
有分「普通」同埋「加倍」鰻魚,
今次飽飽地,所以叫左普通版。
雖然並非滑蛋,但絕對蛋香濃郁,
大大一塊蓋於當飯表面,
鰻魚雖然係普通版,
但份量相當充足,鰻魚肥美厚身而新鮮。
2022-09-12 98 瀏覽
成日去等巴士見倒呢間日本料理,門口banner好多勁足料刺身丼圖片好吸引,今次咁啱過開嚟就試吓佢啦!😋呢度店仔細細,都掛滿左日式裝飾,別有風味⛩🏮🎏睇一睇Menu,全部刺身丼飯都好似好吸引😂 除咗刺身丼飯仲有其他例如串燒、刺身、壽司、燒物、炸物等等,種類都好多。🔥火炙海膽四色丼 $238有海膽、火炙拖羅、火炙三文魚、火炙油甘魚🥰 仲有玉子燒、青瓜、壽司薑片等等配料,刺身嘅份量好多,每款刺身都有兩片🤤 火炙咗嘅刺身唔會太油膩,但係又保持到魚生嘅油香🤤🎏海膽松葉蟹肉丼 $168勁多海膽🤤 雖然海膽溶溶地,不過都無礙佢嘅鮮甜味,松葉蟹肉都好多🤤 味道唔錯。值得一提嘅係佢嘅飯並唔係一般白飯/醋飯,而係已經撈咗醬油嘅飯,所以唔使自己加豉油已經好夠味😬今次主力食刺身丼飯,實在無容量可以試其他嘢~😬 有機會再嚟試吓其他嘢啦!

呢度店仔細細,都掛滿左日式裝飾,別有風味⛩🏮🎏

睇一睇Menu,全部刺身丼飯都好似好吸引😂 除咗刺身丼飯仲有其他例如串燒、刺身壽司、燒物、炸物等等,種類都好多。

🔥火炙海膽四色丼 $238

🎏海膽松葉蟹肉丼 $168

2022-08-30
點解我以前住喺荔枝角嘅時候冇發現呢一間日本料理㗎!-雖然我搬咗,但朋友都係住喺荔枝角,所以就約佢喺附近覓食啦😋今次比我發現《世澄日本料理》,大家住附近一定要去食!-三文魚腩刺身10片 $118必食🔥🔥🔥三文魚真係我至愛!一放上枱嗰時我已經知我一定會滿意!滿滿既魚油味!又厚切🤤-火炙左口魚裙邊壽司兩件 $68呢款係朋友嘅至愛啊😜一嚟到佢已經話佢一定要食左口魚,而亦都冇令佢失望,入口即溶🤩-牛油果軟殼蟹卷(6件) $82呢款亦都唔遜色呀,啲飯本身就已經有味☺️加埋蛋黃醬同牛油果,正呀😋-蒜香牛舌 $88
點解我以前住喺荔枝角嘅時候冇發現呢一間日本料理㗎!
雖然我搬咗,但朋友都係住喺荔枝角,所以就約佢喺附近覓食啦😋
今次比我發現《世澄日本料理》,大家住附近一定要去食!
三文魚腩刺身10片 $118

必食🔥🔥🔥
三文魚真係我至愛!
一放上枱嗰時我已經知我一定會滿意!
滿滿既魚油味!又厚切🤤
火炙左口魚裙邊壽司兩件 $68

呢款係朋友嘅至愛啊😜
牛油果軟殼蟹卷(6件) $82

呢款亦都唔遜色呀,啲飯本身就已經有味☺️
加埋蛋黃醬同牛油果,正呀😋
蒜香牛舌 $88
2022-09-07 1038 瀏覽
今日行過荔枝角D2 Place之後,就搵日本餐食吓嘢。我哋行咗去對面嘅億利工廠大廈搵嘢食。發現最近新開左間「世澄日本餐廳」,入去試下。幫手振興小店收入。未入餐廳,門口已經好日式。佢係大馬路個邊嘅地舖。整間餐廳用木去裝飾,天花板掛住日本嘅和紙做嘅燈籠,好有日本夏祭嘅感覺。 一坐低,店員就斟茶俾我哋飲。服務態度非常好。 Menu內,花多眼亂,好多唔同款式嘅壽司刺身丼選擇。 拖羅都有好多部位選擇,arm 晒要求高對刺身DON 配料有特別要求嘅朋友。 我哋選咗一個貴嘅刺身飯同一個平嘅刺身飯。再同朋友share上面d 刺身來食。 佢哋嘅飯底唔係用傳統嘅白飯而係飲咗豉油汁嘅日本飯做返底。世澄特盛飯 $198刺身包括:牡丹蝦、拖羅、海膽、拖羅蓉、三文魚、油甘魚、帶子、魚子、玉子牡丹蝦非常通透,爽口好新鮮,拖羅呈淺粉紅色,證明好新鮮。 三文魚油脂比例均勻,油甘魚好爽口,帶子晶凝通透,玉子亦煮到剛剛好,好有蛋香味。特上海膽飯 $90刺身包括:牡丹蝦、海膽、帶子、蟹子、玉子。海膽一啲都唔苦,淺橙色,好新鮮。 蟹子好大粒,晶凝通透。總體無論平/貴嘅刺身飯都唔錯。
今日行過荔枝角D2 Place之後,就搵日本餐食吓嘢。

未入餐廳,門口已經好日式。佢係大馬路個邊嘅地舖。

世澄特盛飯 $198

特上海膽飯 $90

總體無論平/貴嘅刺身飯都唔錯。
2022-09-05
  • 世澄特盛飯
2022-09-05 140 瀏覽
平常好少來這一區 上完課不知道吃什麼就在附近找找 看起來好像不錯就來了丼飯選擇非常多 平中貴不同價位都有最後選了拖羅+蓉的丼飯刺身厚片 份量也算多 也是不錯加配的炸雞好吃 即炸很juicy牛肉烏冬是白湯湯底 比丼飯更驚艷 推薦只是我們不知道有配飯 完全吃不下 軟穀蟹牛油果卷份量很多 有6件 share吃剛剛好荔枝角工廈區不貴又有質量的日本料理
平常好少來這一區 上完課不知道吃什麼
就在附近找找 看起來好像不錯就來了