今日經開尖沙咀,口啖啖唔知食咩好,經過呢間九爺牛腩呢排唔係食泰國野,麻辣火鍋就係日本野,潮州粉麵好耐都無食過,加上崩沙腩面都係50蚊,睇落都幾抵決定試試佢🤩入到去職員態度好好,好有笑容,最窩心既係聽到我話電話無電主動幫我充電,真係窩心👍😍一入到去睇餐牌, 見到除咗崩沙腩之外, 八寶河都超平,60蚊有交易係好掙扎之際都係決定食崩沙腩, 勁耐都冇食過牛腩😋😋而家崩沙腩出面食都5x蚊,係人流咁旺既尖沙咀竟然有呢個價位,不過都要試下好唔好味先既個餐好快送到,嘩好大碗。食落牛脂味好夠香濃有咬口崩沙腩肥瘦平均,啖啖肉吾痴牙,炆得唔太腍又唔太韌恰到好處,而牛肚用滷水浸過非常入味,河粉份量多到可以兩個人食😜後面我忍唔住叫埋 蠔油菜心, 菜心好鮮味, 油菜夾埋潮州粉麵簡直係絕配❣️ 魚皮好脆口唔鞋, 加埋碗湯更加正❗ 淨魚皮餃皮薄餡又多, 灑d魚汁入去個湯味更濃👍具人情味既潮州粉麵餐廳,性價比高,下次試下牛魔王先!
今日經開尖沙咀,口啖啖唔知食咩好,經過呢間九爺牛腩

係好掙扎之際都係決定食崩沙腩, 勁耐都冇食過牛腩😋😋

個餐好快送到,嘩好大碗。食落牛脂味好夠香濃有咬口
崩沙腩肥瘦平均,啖啖肉吾痴牙,

魚皮好脆口唔鞋, 加埋碗湯更加正❗

淨魚皮餃皮薄餡又多, 灑d魚汁入去個湯味更濃👍

具人情味既潮州粉麵餐廳,性價比高,下次試下牛魔王先!
2022-12-17
  • 崩沙腩
2022-12-20 31 瀏覽
九爺牛腩尖沙咀漢口道17號新聲大廈地下F及G號舖今日係尖沙咀行街 行到好攰💤唔知食咩好 行到去漢口道見到🔴新開左一個牛腩店😆門口好大隻字寫住🎶九爺睇到餐牌🤣價錢好實惠係呢到黎講 真係好抵食我叫左幾樣都唔過200蚊見到出名❤️崩沙牛腩、牛魔王、招牌八寶咁梗係要試下啦😋崩沙牛腩河走蔥 崩沙腩肥瘦岩岩好 牛味好香呀一層層咁 咬落去好腍🤩湯底好濃👍🏻👍🏻完全唔輸蝕D老字號好好食呀呢個崩沙牛腩🌟仲要50蚊咋😆😆招牌八寶麵香菇貢丸、魚蛋、魚餃、牛筋、牛腩、牛丸、牛肚、墨魚丸勁多唔同餸😏食呢一碗完全滿足哂所有既願望💮牛筋同牛丸好好食🤤好入味爽口彈牙 有驚喜💪🏿辣椒油好香 辣得岩岩好升級左成碗麵既味道👅炸墨魚丸😋同炸魚皮炸墨魚丸好有咬口 完全無話過左火炸濃果啲都無 粒粒都金黃色😆炸魚皮 一包包裝上枱香口又夠脆🌟特別一提既係杯奶茶呀好好飲呀😚飲入口好香滑口感順滑 茶味好濃厚 同奶🥛平衡好好可以2者並重到🫦#hkfoodie #hkfood #hkfoodblog #hkfood #香港美食 #香港美食日記 #香港食評 #香港食好西 #吃貨日常 #吃貨人生 #香港美食推介 #美食推薦 #foodlo
九爺牛腩

睇到餐牌🤣價錢好實惠
係呢到黎講 真係好抵食
我叫左幾樣都唔過200蚊

見到出名
❤️崩沙牛腩、牛魔王、招牌八寶
咁梗係要試下啦😋

崩沙牛腩河走蔥
崩沙腩肥瘦岩岩好 牛味好香呀
一層層咁 咬落去好腍🤩
湯底好濃👍🏻👍🏻完全唔輸蝕D老字號
好好食呀呢個崩沙牛腩🌟
仲要50蚊咋😆😆

招牌八寶麵
香菇貢丸、魚蛋、魚餃、牛筋、牛腩、牛丸、牛肚、墨魚丸
勁多唔同餸😏

特別一提既係杯奶茶呀
好好飲呀😚飲入口好香滑
口感順滑 茶味好濃厚 同奶🥛平衡好好
可以2者並重到🫦

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblog #hkfood #香港美食 #香港美食日記 #香港食評 #香港食好西 #吃貨日常 #吃貨人生 #香港美食推介 #美食推薦 #foodlover #hkig #崩沙腩 #崩沙河 #牛腩 #尖沙咀美食
  • 崩沙牛腩河
2022-12-18 135 瀏覽
尖沙咀的1881好有聖誕氣氛,今天假期就和太太去影相,影相前簡單食個麵。選了間新開的潮式粉麵,環境乾淨,大碗抵食,牛腩唔錯。點完餐才發現它有咖哩牛腩撈伊麵,只好下次再試。崩沙腩河($50)崩沙腩是牛腹近橫膈膜附近,有塊薄軟膠質,比普通坑腩貴。我這碗崩沙腩河有十片之多,爽軟不硬,有油香,高質又抵食。招牌八寶河($60)牛腩、牛筋、牛肚、魚皮餃、魚蛋、墨丸、牛丸、貢丸,八寶齊全。雖然只是普通牛腩,但也不錯啊,肉質厚實,牛味濃郁,其餘丸類都特別大粒,品質相當不錯。還有的是兩碗河粉都有口感和米香,不是那些易斷或太腍的貨色。油菜 (+$12)酥炸雲吞($28)雲吞餡新鮮,蝦仁爽口彈牙,而且無鹼水味。酥炸魚皮($20)香炸不硬也不太鹹,一大包上枱,食唔晒可以放回袋中帶回家呢。
選了間新開的潮式粉麵,環境乾淨,大碗抵食,牛腩唔錯。
點完餐才發現它有咖哩牛腩撈伊麵,只好下次再試。

崩沙腩河($50)
崩沙腩河

招牌八寶河($60)
還有的是兩碗河粉都有口感和米香,不是那些易斷或太腍的貨色。
招牌八寶河

油菜 (+$12)
油菜

酥炸雲吞($28)雲吞餡新鮮,蝦仁爽口彈牙,而且無鹼水味。
酥炸雲吞

酥炸

2022-12-18
崩沙腩河
招牌八寶河
2022-12-18 17 瀏覽
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。九爺牛腩.超正牛魔王!。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤朋友去尖沙咀做野約埋一齊搵好食野 行到漢口道見到有一家新開的潮式清湯腩好香的牛味,於是入左去試一試睇到餐牌,咦!崩沙牛腩河只需要HKD50!抵食!想叫,卻發現7點未到已經賣晒!一定係好貨色於是改叫牛魔王河同最愛的雲吞麵餐 (HKD50,包熱飲、油菜) 牛魔王 果然夠堅有靚牛腩、牛膀、牛肚、牛腸最正係牛腩,不單入味而且口感香軟湯底與河粉水乳交融沒有半分多出的油膩整體發揮出香濃美味     雲吞麵餐 (每天特價餐款不同)5粒大雙雲吞皮薄蝦靚,入口有飽滿感而且湯底是正宗香港口味配以幼麵,是最正的食法 蠔油菜心即點即灼夠新鮮 好食唔可以畀佢停追加小食:炸雲吞、香茅雞翼、炸魚皮炸雲吞真係粒粒熱辣辣、脆卜卜好香口,好惹味,足足有5粒,真係好好食 香茅雞翼又係新鮮炸起皮香脆,肉汁夠,極滋味 脆魚皮,食潮州粉麵不能少的小食夠晒香脆,點湯又得,就咁食都得! 此店質素唔錯價格實惠,CP值高希

雜感女生   好味日記

˚*九爺牛腩.超正牛魔王!*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

朋友去尖沙咀做野

約埋一齊搵好食野

行到漢口道見到有一家新開的潮式清湯腩

好香的牛味,於是入左去試一試

睇到餐牌,咦!崩沙牛腩河只需要HKD50!

抵食!想叫,卻發現7點未到已經賣晒!

一定係好貨色

於是改叫牛魔王河

同最愛的雲吞麵餐 (HKD50,包熱飲、油菜)

牛魔王 果然夠堅

有靚牛腩、牛膀、牛肚、牛腸

最正係牛腩,

不單入味而且口感香軟

湯底與河粉水乳交融

沒有半分多出的油膩

整體發揮出香濃美味

雲吞麵餐 (每天特價餐款不同)

5粒大雙雲吞

皮薄蝦靚,入口有飽滿感

而且湯底是正宗香港口味

配以幼麵,是最正的食法

蠔油菜心

即點即灼夠新鮮

好食唔可以畀佢停

追加小食:炸雲吞、香茅雞翼、炸魚皮
炸雲吞真係粒粒熱辣辣、脆卜卜

好香口,好惹味,足足有5粒,真係好好食

香茅雞翼又係新鮮炸起

皮香脆,肉汁夠,極滋味

脆魚皮,食潮州粉麵不能少的小食

夠晒香脆,點湯又得,就咁食都得!

此店質素唔錯

價格實惠,CP值高

希望下次到訪可以食到崩沙腩!

今日去尖沙咀行街路過聞到超香牛腩味不禁流哂口水🤤🤤🤤見到崩湯腩都只係$50一碗以為自己眼花😨咁低價一定要試下☺️$50崩沙牛腩米線🍜出面食一碗崩沙腩最起碼$60-70😨呢度竟然$50就食到😨分量仲要咁多!!性價比極高😍😍😍肉質爽嫩入哂味🤤$70牛魔王飯🍚呢個分量絕對配得起「牛雜山⛰ 」呢個稱號🫶🏻牛腩仲要用牛坑腩🤤🤤腩汁超香濃🤤$28炸雲吞🥟炸雲吞大大粒😍每粒咬落都有好多蝦肉🍤非常爽口彈牙🤤係必食item☺️$20炸魚皮🐟入口脆卜卜🤤🤤🤤十分邪惡🤤配埋清湯一齊食又係另一番風味🫶🏻跟餐+$8有大大杯凍奶茶🥤入口細滑☺️總括而言,餐廳座位闊落,性價比高😍除咗崩沙腩超抵食外,見佢仲有下午茶餐一樣抵食!確係出尖沙咀平民之選👍🏻

$50崩沙牛腩米線🍜

• 崩沙腩
  • 炸雲吞
  • 牛魔王飯
2022-12-15 18 瀏覽
前排發現佐九爺牛腩新開,係尖沙咀翻工,有新野一定要試下拉,今日同同事過黎試下,原來鋪頭都好full,剛剛好仲有一張台,唔使排隊🤣入到去發現店鋪價錢好抵,真係平靚正,性價比很高👍🏻👍🏻招牌崩沙腩:$50⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️性價比高都係$50蚊,而且分量很足,好香牛腩味,湯底好香,而且拎到粉麵好入味👍🏻真係好抵食👍🏻招牌八寶河:$60⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️話明八寶、姐係有8種唔同既送、當然仲有招牌牛腩,丸類等、一次過試嗮唔同既野👍🏻 另外湯粉都好入味,睇得出店鋪好用心整食物👍🏻炸魚皮:$20⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️魚皮係一包包咁上,感覺好乾淨衛生,魚皮炸到好脆,浸幾下湯,2種唔同口味炸雲吞:$28⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雲吞好香脆,入面隻蝦🦐勁大隻🤣 食落都啖啖肉炸魚皮:$28⭐️⭐️⭐️⭐️平時魚皮湯河就食得多🤣哩次食炸魚皮都幾特別,感覺都唔會太熱氣,而且口感好爽脆👍🏻另外都會有下午茶,下次要再黎試下✅
前排發現佐九爺牛腩新開,係尖沙咀翻工,有新野一定要試下拉,
入到去發現店鋪價錢好抵,真係平靚正,性價比很高👍🏻👍🏻

招牌崩沙腩:$50⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

招牌八寶河:$60⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

炸魚皮:$20⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

炸雲吞:$28⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
雲吞好香脆,入面隻蝦🦐勁大隻🤣 食落都啖啖肉

炸魚皮:$28⭐️⭐️⭐️⭐️

另外都會有下午茶,下次要再黎試下✅

2022-12-13 22 瀏覽
天氣凍凍地,食咩最好呢?當然係熱辣辣粉麵。今日同阿爸阿媽經過尖沙咀,落起毛毛雨,就入去呢一間麵檔試下。入到去店員好快就招呼,推介我哋試吓崩沙腩河同招牌八寶麵。👉🏼崩沙腩河 $50$50一碗崩沙腩,仲要份量好足!性價比極高。特別欣賞崩沙腩肥瘦均勻,食落唔會太硬太靭,值得推介!不過為咗確保新鮮,每日餐廳供應數量有限,想試嘅朋友記得早啲去!我哋6:30到達,剛好俾我哋叫咗最後一碗!👉🏼招牌八寶麵 $60至於咩都想試吓嘅朋友,絕對適合叫呢一款。而且每款配料份量好足,足以鋪滿成碗河粉。每粒丸都好彈牙又大粒,而且牛肚非常入味。讚!除咗粉麵,我哋仲點左小食:👉🏼炸魚片頭 $28份量好足!而且好彈牙,食得出好新鮮!👉🏼炸雲吞 $28極度推薦!粒粒入邊真係有一隻甚至兩隻完整蝦,而唔係說蝦肉或者溝豬肉!加埋碟腐乳通菜,完整!簡簡單單一餐,性價比好高,上菜速度快,地理位置又方便!值得再食。

入到去店員好快就招呼,推介我哋試吓崩沙腩河同招牌八寶麵。

👉🏼崩沙腩河 $50

👉🏼招牌八寶麵 $60

除咗粉麵,我哋仲點左小食:
👉🏼炸魚片頭 $28
份量好足!而且好彈牙,食得出好新鮮!

👉🏼炸雲吞 $28

加埋碟腐乳通菜,完整!

落左單,顯示1302 可以到店取我1310到店,向一位年約60歲既中年男店員查詢,店員稱(整緊,未有,未出),跟住我等到1320,眼見有另一位人客既外賣no. 响我之後,我再向該男店員查詢,得到既答覆係 (我都無單,點知點解無)/(無單點樣出俾你丫)/(我點知丫)等等,個態度完全係不能夠接受。野食就好食,但係個位年約60歲既男店員既態度真係好趕客,外賣都咁樣既態度,現場食點搞,完全影響晒,我以後都唔食了
落左單,顯示1302 可以到店取

2022-12-13
30 分鐘 (外賣自取)
2022-12-11 460 瀏覽
🍜🈶️朋友最近轉左係尖沙咀返工🧑🏻‍💻佢話佢公司附近有間食粉麵嘅小店啲「崩沙腩」超正✅即刻去試吓先🍜招牌八寶河 $60🌈呢個「招牌八寳河」裡面材料豐富😍乜都🈶️❤啱曬樣樣都想試嘅我呀😋八寶🈶️牛筋、貢丸、牛丸、牛腩、魚皮餃、牛肚、墨丸、魚蛋🍡我最喜歡係牛筋同牛腩💕兩樣都夠晒又入味💯特別在呢度可以+$8轉伊麵😍轉米線、米粉、公仔麵都試過🍜但係轉伊麵就真係第一次喇🍜因為我平時都勁鐘意食伊麵架❤所以見到梗係要試吓啦✅原來伊麵同招牌八寶都超夾架💯正呀喂🥳下次我一定一定要早啲黎試埋佢哋好早買曬嘅「崩沙腩」呀😍期待期待🥳🥳🍜魚王魚麵 $58🌈我地另一碗我就叫「魚王魚麵 」🍝佢個麵真係用魚做㗎❤呢度嘅魚麵比出面食過嘅更加粗身😋所以佢嘅口感係好、好、好彈牙架💯店員上枱嗰陣仲會過嚟幫你加啲好香嘅麻油上啲麵上面添✅勁香呀😋喜歡食魚嘅就啱曬嚕🍜裡面仲🈶️魚蛋、魚片頭、魚皮餃添💯魚🐟呢碗真係全部都係魚❤「魚王魚麵」當之無愧呢👍👍🥬 健康啲❤加多咗份菜心 $12🔥 炸魚皮 $20:見到佢地嘅炸魚皮一袋袋包好❤魚皮外表又超新鮮✅食入口仲勁脆口添🔥必食🥳🥳☕️ 熱利賓納 +$8/杯

🍜招牌八寶河 $60

🍜魚王魚麵 $58

🥬 健康啲❤加多咗份菜心 $12

☕️ 熱利賓納 +$8/杯
  • 魚王魚麵
1K
2022-12-03 54 瀏覽
對於好喜歡吃崩沙腩的我來說,一直四處尋找性價比高的崩沙腩。崩沙腩是牛腩跟橫膈膜附近的部位,肥瘦均勻,是比較罕有的牛腩,所以一般坊間供應不多看到這間九爺的崩沙腩麵只要$50,以性價比來說實在很高可惜我到訪時崩沙腩已賣完,連河粉也賣完。唯有吃一碗普通的牛腩米線果腹牛腩雲吞 雙拼米線$40+6這裏即是普通牛腩依然是肥瘦均稱,以少量牛脂肪包著稔軟的牛腩部分,入口近乎即溶,脂香濃郁雲吞及得上雲吞專賣店,蝦肉斤豬肉的比例五五開,蝦仁爽口彈牙,入口鹹鮮味十足,雖然只有兩顆,但已經滿足了我吃雲吞的慾望牛三寶淨食$148牛腩,牛筋,牛雜(金錢肚部份),加上菜心組成, 份量很足這裏的牛腩跟牛腩麵的有一點不同,這裡偏向使用直紋切法,同樣也炆得超稔,肥瘦分明,份量也頗多牛雜(金錢肚)切得比較幼身,口感較爽,跟酒樓的比起來更有口感,份量也足牛筋不是炆得毫無口感的類型,略帶煙韌,還保留了一些牛筋應有的骨膠原口感性價比相當高,難怪晚上會有那麼多人,下次下午的時間再來吃崩沙腩吧

對於好喜歡吃崩沙腩的我來說,一直四處尋找性價比高的崩沙腩。

看到這間九爺的崩沙腩麵只要$50,以性價比來說實在很高

牛腩雲吞 雙拼米線$40+6

牛三寶淨食$148
牛腩,牛筋,牛雜(金錢肚部份),加上菜心組成, 份量很足

之前係尖沙咀做完Facial, 行經漢口道見到新開左間清湯腩舖頭,價錢唔貴,Bookmark定打算帶鍾意食牛腩的爸爸👨🏻‍🦱黎試周末下午黎到,人流都唔少店內設卡位🫰🏻招牌係崩沙腩同八寶河,分別$5️⃣0️⃣同$6️⃣0️⃣蚊,係尖沙咀黎講好抵食早上8️⃣點至1️⃣2️⃣點仲有早晨麵餐😮除左粉麵,仲有港式茶記的常餐,三文治餐,飯餐,泡飯,小食同下午茶餐==========🔹崩沙牛腩河 $50崩沙腩份量唔少,厚度適中崩沙腩吃到不錯的牛香,脂肪比例不高,調味恰當不過鹹,肉質腍滑有嚼頭河粉軟滑,湯底帶牛骨鮮香而不油膩加上蔥花及辣椒油一齊食,令味道層次提升+$8️⃣配飲品推介指數:9/10==========🔹招牌八寶米 $60分別有牛腩,牛筋,牛肚,貢丸,墨魚丸,牛丸,魚旦,魚皮餃牛腩帶牛香,肉質雖然不及崩沙腩腍滑但也不"鞋"口牛筋軟硬度適中,口感彈牙牛肚分金錢肚及草肚,煮得夠軟腍爽彈以為大批入貨的丸類會較失色,誰知有驚喜,丸類粒粒皆有彈牙口感及其應有味道(例:魚旦帶魚味),墨魚丸有墨魚粒魚皮餃則是正路水準,偏油一點米粉煮的時間剛好,夠爽口+$8️⃣配飲品推介指數:9/10==========🔹淨鮮蝦雲吞 $40有7️⃣粒且粒粒飽滿
周末下午黎到,人流都唔少
店內設卡位🫰🏻
早上8️⃣點至1️⃣2️⃣點仲有早晨麵餐😮
🔹崩沙牛腩河 $50
崩沙腩份量唔少,厚度適中
河粉軟滑,湯底帶牛骨鮮香而不油膩
加上蔥花及辣椒油一齊食,令味道層次提升
+$8️⃣配飲品
推介指數:9/10
🔹招牌八寶米 $60
分別有牛腩,牛筋,牛肚,貢丸,墨魚丸,牛丸,魚旦,魚皮餃
牛腩帶牛香,肉質雖然不及崩沙腩腍滑但也不"鞋"口
牛筋軟硬度適中,口感彈牙
牛肚分金錢肚及草肚,煮得夠軟腍爽彈
魚皮餃則是正路水準,偏油一點
米粉煮的時間剛好,夠爽口
+$8️⃣配飲品
推介指數:9/10
🔹淨鮮蝦雲吞 $40
有7️⃣粒且粒粒飽滿,再配兩大片生菜
雲吞蝦肉爽彈帶微鮮,豬肉味道新鮮,調味合適
湯底清甜,感覺味精不重
推介指數:8.5/10
🔹下午茶餐 $38
吉列豬扒/吉列魚柳/嫩滑雞扒/香茅雞翼/炸雞髀/香煎魚柳(以上選一),配薯條/沙律/西多士(以上選二)
揀左嫩滑雞扒,份量不大但肉質符合其名,夠嫩滑;調味恰到好處,沒雪藏味道,惟略嫌油份高咗少少
沙律為罐頭水果加沙律醬
西多士炸到金黃色,外脆內鬆軟綿密,兩片麵包中間塗上花生醬,面頭則淋上糖漿及加上植物牛油,甜度適中,同時冇油溢味
推介指數:8.5/10
==========
整體用餐體驗非常滿意,食咁多野都係二百蚊左右,選材上乘調味恰當而不油膩,健康得嚟又美味,下次一定會再黎😉
2022-12-03
  • 崩沙牛腩河
  • 鮮蝦雲吞
2022-12-03 194 瀏覽
潮州粉麵一向係我嘅心頭好,最近喺漢口道開咗一間九記牛腩,地理位置非常方便,尖沙咀地鐵站一出行1分鐘就到,呢間店舖新開幾耐,但係中午同埋夜晚食飯時間都出現排隊人龍,真係唔簡單👍🏻👍🏻呢度當然係主打潮式粉麵,馳名牛腩,牛嘅內臟,有各式各樣唔同嘅配搭,另外當然仲有各式各樣嘅丸類,水餃雲吞,炸物小食,基本上潮式粉麵鋪嘅嘢呢度都一定有得食,而且價錢好抵食,喺尖沙咀來講算係性價比好高😋🐮▪️牛魔王米粉 $ 70 呢個真係牛雜粉絲最愛,一碗有齊牛腩,牛筋,牛肚,牛腸,牛膀,這盤潮州滷水真係有料到,全部炆到軟腍入味, 應爽則爽,味道充滿滷水香,特別喜歡牛腩半肥瘦,牛筋夠腍有彈性,仲有牛腸非常乾淨,味道濃郁帶少少肥膏,超正🐮▪️招牌八寶河 $ 60本來想食崩沙腩,但可惜我去到已經賣晒,下次朋友趁早,乜都想食就叫佢哋嘅招牌八寶河,一碗有齊八款餸,有牛腩,牛肚,牛筋,魚蛋,牛丸,貢丸,墨魚丸,魚皮餃,呢度除咗牛類產品,丸類都唔錯,爽口又彈牙,食完大滿足🐠▪️炸魚片頭 $ 28即叫即炸,魚味香濃又彈牙,配泰式甜辣醬🐟▪️酥炸炸魚皮 $ 20食潮州粉麵配炸魚皮是必須的,魚皮算係幾厚身,夠香脆🥬▪️腐乳菜心 $ 20翠綠鮮

🐮▪️牛魔王米粉 $ 70

🐮▪️招牌八寶河 $ 60

🐠▪️炸魚片頭 $ 28
即叫即炸,魚味香濃又彈牙,配泰式甜辣醬

🐟▪️酥炸炸魚皮 $ 20
食潮州粉麵配炸魚皮是必須的,魚皮算係幾厚身,夠香脆

🥬▪️腐乳菜心 $ 20
翠綠鮮嫩,軟硬適中,菜心配上腐乳醬又幾好味

• 牛魔王米粉
2022-11-29 77 瀏覽
尖沙咀鬧市新開牛腩專家,有各種部位而且很平就能吃到,還有比較少見的牛雜麵😍🔺招牌八寶河$60✻ 超大碗粉麵,配料十分豐富✻ 牛腩肥瘦適中比例大概4:8,肥膏完全不會過膩,入口即融✻ 牛筋入味,彈牙卻不韌,高質✻ 各式丸類也十分出色 - 牛丸牛味濃又彈牙 - 白魚蛋鮮美 - 墨魚丸和章魚丸十分足料,鮮味十足 - 魚餃非常濃郁油香🔺五香牛雜米$40✻ 牛肺和牛膀份量不少,而且處理得很乾淨,完全沒有牛腥味✻ 牛大腸十分肥美,咬下去超多汁滿滿油脂香✻ 金錢肚份量很多,而且每一塊都十分厚切,口感肉質一流🔺手撕雞(沙薑)$90✻ 沙薑醬很多,非常入味,略顯吃到最尾會有點太鹹✻ 雞肉嫩滑,去骨去皮後吃起來很方便,性價比高🔺酥炸魚皮$20✻ 份量十足絕不馬虎,炸得香脆又有魚皮的鮮味

🔺招牌八寶河

✻ 超大碗粉麵,配料十分豐富
✻ 牛腩肥瘦適中比例大概4:8,肥膏完全不會過膩,入口即融

✻ 牛筋入味,彈牙卻不韌,高質
✻ 各式丸類也十分出色
- 牛丸牛味濃又彈牙
- 白魚蛋鮮美
- 墨魚丸和章魚丸十分足料,鮮味十足
- 魚餃非常濃郁油香

🔺五香牛雜米

✻ 牛肺和牛膀份量不少,而且處理得很乾淨,完全沒有牛腥味

✻ 牛大腸十分肥美,咬下去超多汁滿滿油脂香
✻ 金錢肚份量很多,而且每一塊都十分厚切,口感肉質一流

🔺手撕雞(沙薑)

✻ 沙薑醬很多,非常入味,略顯吃到最尾會有點太鹹
✻ 雞肉嫩滑,去骨去皮後吃起來很方便,性價比高

🔺酥炸魚皮

✻ 份量十足絕不馬虎,炸得香脆又有魚皮的鮮味

剛剛外遊回港,因為黃碼唔可以堂食,又想食下啲本地食物,就喺度叫咗外賣返屋企食。可惜其實都只係下午2:15左右,崩沙腩已經賣晒,唯有叫住2碗普通牛腩河試吓。點知就中伏了。。。返到屋企打開,其中一碗牛腩河基本上半份都係肥膏,都唔知點食,食完果半分叫做有肉嘅牛腩後都好似冇食過嘢咁,完全唔飽。真心唔明師傅見到呢一份牛腩半份都係咁嘅樣嘅時候點解仲可以比客,係唔係恰我外賣冇得返轉頭要佢換?本來諗住話試吓新店,好食的話下次點都返轉頭試佢個崩沙腩,而家?真係唔會再有下次。

牛腩河
2022-11-28
5 分鐘 (外賣自取)
2022-11-27 43 瀏覽
朋友推介這裏的崩沙腩麵都是$50 ,今晚便趁空檔,專程來到這裏一試。來到的時候差不多七點,不過可惜崩沙腩已經賣完,證明這裏的崩沙腩質素應該不錯,唯有下次再來的時候再試。招牌八寶麵$60,包括香菇貢丸、魚蛋、魚餃、牛筋、牛腩、牛丸、牛肚、墨魚丸。除了牛腩之外,最有驚喜就是牛丸,爽口彈牙,牛肉味道十足。牛腩伊麵$48,牛腩份量十足,肉質軟淋,伊麵吸收了牛骨湯之後,味道層次更加豐富。凍檸茶$8,茶味濃郁,檸檬分量十足,非常有港式檸檬茶特色。凍鴛鴦$8,奶茶和咖啡的份量比例平均,如果濃味多一點更好。淨雲吞$40,蝦肉和瘦肉的比例均勻。腐乳通菜跟餐$12,如果以這個份量來說,價錢超值。

凍檸茶$8,茶味濃郁,檸檬分量十足,非常有港式檸檬茶特色。

凍鴛鴦$8,奶茶和咖啡的份量比例平均,如果濃味多一點更好。

淨雲吞$40,蝦肉和瘦肉的比例均勻。

腐乳通菜跟餐$12,如果以這個份量來說,價錢超值。