1K
近日工作忙到冇時停,想走旅行食好西根本走唔開,朋友為咗解決我呢個美食之煩惱,帶我去尖沙咀諾士佛臺一間超高質素的居酒屋「五勺」,享受一餐High level優質日本料理。餐廳裝修佈置好日本風,以木製傢俬為主, 在牆上貼滿有關清酒名稱, 放滿不同類別嘅青酒樽, 有如清酒博物館一樣, 非常壯觀。今次先來一條剛由日本空運到港的翁姬$280,可燒或刺身食法,而我哋喜歡燒魚,因為可食到燒烤過後的魚香味。翁姬係肉質比較厚肉,魚肉滑溜,更上彈性十足。三款刺身拼盤$260,有海膽、海蝦及吞拿魚,夠新鮮及甜美,非常高質。吉列蠔配海膽醬$68,炸得外脆,蠔肉肥美,加上海膽醬汁酸酸甜甜,味道有驚喜,醒胃加惹味。清酒煮蜆$78,蜆肉適中,清甜美味。三文魚他他沙律$68,三文魚有灼了邊,增添香口感,沙律菜新鮮,很不錯。炸芝麻雞翼$68,呢個係廚師推介,真係好好食,芝麻雞蛋惹味中帶辛辣,愈食愈過癮。炸豆腐味噌燒$28,炸得唔會太油膩,keep到豆腐有豆香,加埋味噌調味,味道好正宗日本風味。一口牛肉$38,牛肉腍嫩,蒜香味比較濃郁。免治雞肉棒$38,啖啖雞肉香,正常合格的串燒小食。黑豚腩鹽燒$36,黑豚腩有一層肥一瘦

清酒煮蜆$78,蜆肉適中,清甜美味。

一口牛肉$38,牛肉腍嫩,蒜香味比較濃郁。

免治雞肉棒$38,啖啖雞肉香,正常合格的串燒小食。

黑豚腩鹽燒$36,黑豚腩有一層肥一瘦肉分明,不算太肥膩,帶微鹹,口感唔會太乾太鞋。

明太子玉子燒$46,即叫即製,熱辣辣,夠雞蛋味加上明太子帶點微辣感,都算不錯。
  • 炸芝麻雞翼
2019-09-06 2157 瀏覽
第一次係1晚飲左4款Sake😳平時飲幾杯,已經有點頭痛......但今晚我好叻呀🤪越飲越清醒,相信係因為呢度既清酒🍶純度唔錯👍🏻呢度有駐場俐酒師,會先了解客人的口味喜好,然後再介紹!可能就係導致我越飲越精神既關係😂完全配合我嘅口味!成間餐廳有成三百幾支既清酒,要試哂咁多款真係要1日1支先得😆我手機就黎無電,餐廳仲有手機充電服務架我今晚飲左4款,口味由neutral至辛口,每一款都飲到純度好高,所以就算所介紹既辛口一啲都唔難入口❤️除左sake既質素高之外,食物一啲都唔差🤩「免治雞肉捧」當中既軟骨好爽脆,就算凍左都仲好好食,而醬油好有港式瑞士汁既味道,唔會得個鹹字!「燒油甘魚鮫」呢個食落會令我有「叮」一聲!首先唔會一夾啲肉就好散👍🏻其次係燒到塊魚皮好脆,亦保持到滑溜既口感😋😋真心推介刺身好新鮮講到海膽...我對海膽既腥味特別抗拒的!但今晚食既呢個加拿大海膽,令我有刮目相看係香港從未見過咁結實既海膽,唔會出現一part既跡象,重點係唔會有強烈既腥味超好食赤貝刺身每次去親食日本野,呢個一定係我既必選赤貝夠新鮮就已經好好味三文魚他他沙律配左柚子dressing, 味道超refreshing鰻魚鹽
我手機就黎無電,餐廳仲有手機充電服務架

除左sake既質素高之外,食物一啲都唔差🤩

「免治雞肉捧」

刺身好新鮮
超好食

赤貝刺身
每次去親食日本野,呢個一定係我既必選
赤貝夠新鮮就已經好好味

三文魚他他沙律
配左柚子dressing, 味道超refreshing

鰻魚鹽燒

燒雞泡魚乾
質感好soft,唔會燒得好乾

呢度不論Sake還是食物,都令我讚不絕口!!!
2019-09-05
  • 燒油甘魚鮫
  • 免治雞肉串
  • 刺身盛合
2019-08-29 409 瀏覽
呢間位於尖沙咀諾士佛臺既居酒屋,一出𨋢就感受到濃濃既日本舊式傳統既居酒氣氛,清酒更是滿佈整個空間,有多達200款清酒供客人挑選,可以話係以酒會友既好地方!1⃣播州一獻💰90/合(👅:8/10)男朋友中意酒濃而強烈,所以師傅就推薦左呢枝兵庫縣特色酒米,味道非常厚實,入口舒服柔和,可以品嚐到香濃的米香。2⃣ 目張魚刺身💰480(👅:7/10)好多人怕白身魚腥😰但目張油分適中、肉質嫩滑、實淨而不腥-活魚骨味噌湯 💰30/Head(👅:7/10)食完刺身,仲可以令條魚身去煲湯。魚湯味鮮,仲有魚身骨可以食下😭!3⃣黑豚肉蘆筍卷💰38/1串(👅:7/10)肉汁香濃,蘆筍爽口,兩者都幾夾下。4⃣自家製免治雞肉棒 💰48/1串(👅:8/10)呢個有驚喜,配上生雞蛋配燒汁,撈勻再點黎食,啖啖滋味🤤🤤。雞肉滑嫩,口感鬆軟!5⃣蒲燒鰻魚串💰48/串(👅:7/10)正正常常,肉質偏瘦,油份不多,如果可以肥一點再配合燒汁會更惹味。6⃣燒味醂雞泡魚乾 💰78 (👅:8/10)燒雞泡魚乾係我最愛😍😍。魚乾香甜得黎有少少滋潤感,唔會太乾身,食起上黎都幾香口,而且肉質綿密,配sake一流!7⃣明太子天婦羅 💰78(👅:7/10)味

1⃣播州一獻💰90/合(👅:8/10)

2⃣ 目張魚刺身💰480(👅:7/10)
好多人怕白身魚腥😰但目張油分適中、肉質嫩滑、實淨而不腥

活魚骨味噌湯 💰30/Head(👅:7/10)

3⃣黑豚肉蘆筍卷💰38/1串(👅:7/10)
肉汁香濃,蘆筍爽口,兩者都幾夾下。

4⃣自家製免治雞肉棒 💰48/1串(👅:8/10)
口感鬆軟!

5⃣蒲燒鰻魚串💰48/串(👅:7/10)

6⃣燒味醂雞泡魚乾 💰78 (👅:8/10)

7⃣明太子天婦羅 💰78(👅:7/10)
味道鹹中帶有香辣之感,外脆內有明太子的咀嚼感,幾惹味🤤

8⃣牛舌海鹽燒 💰68(👅:8/10)
呢個都係厚切牛舌 配三款自家製調味料:柚子胡椒、山葵大根、芥末籽醬。個人中意芥末籽醬🤤。外有燒脆之感,內裡肉質淋而不膩,不錯👍🏻!

9⃣A4鹿兒島和牛西冷鹽燒 💰338(👅:8/10)
外表煎得幾靚,內裡粉嫩,食落油脂適中甘,肉質香腍🤤

🔟 海膽炒飯💰128(👅:6.8/10)
我同男朋友起初以為海膽同d飯炒埋一齊🤣點知原來係放係上面自己撈。海膽一般,但不會苦;個炒飯都乾左少少。

2019-08-21 1620 瀏覽
自古以黎,所謂酒入愁腸愁更愁,但我就唔係咁睇啦。飲酒都要睇你係咩情況飲就會有唔同既感覺,例如美食當前,飲既一定係最快樂,唔係點叫做美酒佳餚呢?今次黎到尖沙咀有"酒鬼天堂"之稱既諾士佛臺搵到一間頗有舊式日本風情,仲播緊80年日本金曲既居酒屋。呢到出名藏有超過200幾款清酒,面對魔鬼既誘惑,決定要豁出去,實肯不醉無歸呀!👇▪ 芝士年糕 - $38/2件▫ 香口小食值得一試,外形睇落就似日本燒餅,咬開芝士流哂出黎,口感煙煙韌韌,好好食!▪ 黑豚肉蘆筍卷 - $38/1串▫ 薄切黑豚肉燒得唔乾身,肉汁豐富。蘆筍有驚喜,清爽口感中和油膩感。味道惹味,賣相亦唔差! ▪ 自家製免治雞肉棒 - $48/1串▫ 串燒外帶焦香,配合附上既生雞蛋配燒汁,撈勻再點黎食,啖啖滋味,雞肉滑嫩無比,咬落仲好鬆軟,色香美俱全!📌炸吉列蠔配海膽汁 - $78👉食日本菜當然唔少得炸物,吉列蠔呢個就必點既,新鮮滾熱辣炸起,炸完裡面唔會抽乾哂水份,口感仲係返到,最驚喜係個海膽汁呀!鮮甜得黎同個蠔既味道係好夾!幾想撈返幾個白飯tim呀!📌翡翠螺醬油煮 - $78👉辣酒煮既就食得多,今次用醬油煮既第一次試。食得出大
自古以黎,所謂酒入愁腸愁更愁,但我就唔係咁
睇啦。飲酒都要睇你係咩情況飲就會有唔同既感覺,
例如美食當前,飲既一定係最快樂,唔係點叫做美酒
佳餚呢?今次黎到尖沙咀有"酒鬼天堂"之稱既諾士佛臺
搵到一間頗有舊式日本風情,仲播緊80年日本金曲既
居酒屋。呢到出名藏有超過200幾款清酒,面對魔鬼既
誘惑,決定要豁出去,實肯不醉無歸呀!👇

▪ 芝士年糕 - $38/2件
▫ 香口小食值得一試,外形睇落就似日本燒餅,
咬開芝士流哂出黎,口感煙煙韌韌,好好食!
▪ 黑豚肉蘆筍卷 - $38/1串
▫ 薄切黑豚肉燒得唔乾身,肉汁豐富。蘆筍有驚喜,
清爽口感中和油膩感。味道惹味,賣相亦唔差!
▪ 自家製免治雞肉棒 - $48/1串
▫ 串燒外帶焦香,配合附上既生雞蛋配燒汁,
撈勻再點黎食,啖啖滋味,雞肉滑嫩無比,
咬落仲好鬆軟,色香美俱全!

📌炸吉列蠔配海膽汁 - $78
👉食日本菜當然唔少得炸物,吉列蠔呢個就必點既,
新鮮滾熱辣炸起,炸完裡面唔會抽乾哂水份,
口感仲係返到,最驚喜係個海膽汁呀!
鮮甜得黎同個蠔既味道係好夾!
幾想撈返幾個白飯tim呀!

📌翡翠螺醬油煮 - $78
👉辣酒煮既就食得多,今次用醬油煮既第一次試。
食得出大廚功架有返咁上下,將翡翠螺用雞湯煮起,
當中香味非常濃郁,肉質相當鮮嫩!

📌牛舌海鹽燒 - $68
👉聽Staff講呢個係餐廳招牌菜,
基本上每個客人一定會點,牛舌厚切唔在講,
用自家製三款調味料:柚子胡椒、芥末籽醬、
山葵蘿蔔配搭一齊食有唔同既新鮮感,
仲可以帶出肉既香味!

📌燒味醂雞泡魚乾 - $78
👉燒雞泡魚乾一定係我最愛既佐酒小食,
魚乾燒得仕味,質感比一般市面更加綿密,
唔乾身而且甜度岩岩好,一啖魚乾一啖Sake,
簡直係人生一大享受呀!

▪ 味噌燒飯團 - $34
▪ 醬油燒飯團 - $34
▫ 燒飯團做到好似燒餅咁外焦內脆,但唔會過硬,
可以連埋附帶既紫菜一齊食,兩種口味各有特色,
我偏向醬油味多少少,味道會岩好。
▪ 海膽天婦羅 - $188
▫ 海膽份量十足,天婦羅脆漿唔會過厚,
唔需要過份調味就已經食到原始海膽既鮮甜味,
紫蘇葉做夾層增加左清爽解膩感。

▪ 青羽太(半)  - $480
▪ 活魚骨味噌湯 - $30/Head
▫ 最後一個重頭戲就係活魚刺身啦!
其實青羽太係我地平時食開既石班同一品種,
屬於高級魚生,肉質非常細嫩鮮甜,略帶桃紅色,
爽滑又夠彈性,除左可以生食之外,
Staff仲會係你地食完哂成個刺身後會幫你拎d
魚骨去整味噌湯,不過呢個服務就需要收費,
魚湯滿滿都係鮮魚味,呢個價錢絕對抵比!

▪ 滿壽泉。純吟   - $130/一合
▪ 七賢。純米大吟釀 - $140/一合
▫ 試左分別兩合既Sake,我比較鍾意七賢,
果香味相對濃少少,加上清爽口感,對我黎講,
會比較適合用黎夾濃味既小食!

2019-08-20
15 分鐘 (堂食)
  • 芝士年糕
  • 燒味醂雞泡魚乾
  • 味噌燒飯團
  • 醬油燒飯團
  • 海膽天婦羅
  • 青羽太(半)
  • 活魚骨味噌湯
  • 滿壽泉。純吟
  • 七賢。純米大吟釀
2019-08-21 1232 瀏覽
話說我同一班朋友都係酒鬼,每個月總會有一次聚會出嚟飲下酒,不過我地就通常飲威士忌🥃/啤酒🍻比較多,清酒🍶/梅酒呢類日本酒就比較少。咁岩呢排有朋友介紹,尖沙咀有間餐廳主打係超過100款唔同既清酒🍶😮😮我呢啲酒鬼緊係唔會放過🤩一入到去呢間居酒屋🏮已經見到好多雪櫃擠滿左不同既清酒🍶就連餐廳入邊嘅牆身全部都係清酒嘅招紙!氣氛超好!咁啱我哋去嗰日就係星期一!原來佢哋逢星期一或者星期日至四嘅九點後,全部清酒都係買一送一😮😮😮真係啱晒我呢啲貪心嘅小朋友🤩🤩🤩呢間居酒屋最特別嘅地方,就係佢哋有個駐場既利酒師!就算你對清酒完全冇認識,佢都可以根據你叫嘅食物同個人口味作出詳細嘅解釋同配搭😆完全唔使擔心叫咗支酒返嚟唔啱飲!今次佢就介紹咗兩支比較甜口嘅清酒我哋試吓先!龍神🐲:一支飲落去比較清新,冇平時清酒嘅辛辣感覺,反而係甜甜地,仲有少少花既味道,非常之適合女仔飲過一支清酒屋守⛩:相比之下呢支就冇咁甜,飲落去有少少檸檬同柚子嘅清新感覺,非常之適合配搭一啲比較重口味同埋炸嘅食物🥰去居酒屋梗係唔少得叫啲小食送酒!利酒師亦都推介左兩樣小食,係非常之適合配搭呢兩支甜甜地嘅清酒🍶明太子天婦羅🍤💰HKD$78濃郁嘅明太子

明太子天婦羅🍤💰HKD$78
濃郁嘅明太子包上一層薄薄既麵衣,食落去外脆內軟,味道鹹鮮中有啲辣辣地,非常惹味🤤

吉列炸蠔配海膽汁🌊💰HKD$78
雖然吉列炸蠔冇乜特別,但係佢個海膽汁就非常之出眾,食落有海膽嘅鮮味,亦都有少少甜甜地,配上鮮味嘅蠔肉,再飲一啖清酒,真係絕配!

除此之外仲有一啲簡單嘅小食同串燒,味道同質素都非常之唔錯!鍾意清酒嘅朋友一定唔好錯過!
2019-07-23
2019-08-17 419 瀏覽
我和朋友被安排到需要脫鞋的卡位座位,非常和風的一間居酒屋,既寫意又放鬆! 坐下不久,即有店員奉上不同款式的清酒杯。原來餐廳星期一至四做優惠,只要列在清單表上的清酒都可享買一送一,小食也是。清酒多得令人花多眼亂,幸好店員熱心講解,態度親切。食物以小食燒身為主,我們所點的全都非常美味,特別是炸蠔,淋上秘製醬汁,令人欲罷不能,一點再點!埋單後更有代幣比我們玩夾公仔機,非常盡興的一晚!愛清酒朋友們必到的地方!
Happy Friday當然同一班好朋友飲個暢快🍻知道諾士佛臺呢到有間藏有過千種Sake嘅居酒屋🏮想每款試下可揀五勺係90ml或一合係180ml🍶一邊飲一邊食一邊傾🥳多麼痛快龍神Sake🍶味道甘甜,剛開始飲較適合,配前菜、小食就最岩炸吉列蠔配海膽汁🔥炸蠔好甘香肥美,加左海膽汁無令炸蠔腍左,反而仲增添鮮味翡翠螺醬油煮🐚呢個螺煮到非常入味,口感彈牙,而且非常大隻喔明太子天婦羅🍤鹹鹹地,辣辣地,呢個送酒一邊飲一邊傾計,一流!牛舌海鹽燒🐮,食落唔覺得食緊牛舌質感,似食緊牛肉咁鬆軟而不膩,旁邊有三款醬料任意配搭,而且切左花邊紋賣相加分刺身出場啦🍣見到咁大盤嘅新鮮精緻刺身垂涎三尺,有帆立貝、赤貝、長腳蟹腳、拖羅、牡丹蝦......長腳蟹腳🦀可以長到打個結,啖啖肉拖羅堅堅堅肥美🐟無根之餘,入口溶化嘅感覺,正!牡丹蝦相當大🦐食落鮮甜又爽口咁靚嘅刺身,店員推介之下配搭飛龍清酒🍶烈少少得黎帶點甘又唔錯!A4鹿兒島和牛西冷鹽燒🐂店員建議5成熟,岩哂眾人口味,外層煎得非常靚,內裡粉嫩嘅肉色,食落油脂甘香肉腍,有種入口即溶感覺另再叫左串燒再送酒🍢🍡🍢🍡免治雞肉棒🐥比平日食到嘅大串,燒到剛剛好肉汁多,搭配旁邊嘅雞
Happy Friday當然同一班好朋友飲個暢快🍻
知道諾士佛臺呢到有間藏有過千種Sake嘅居酒屋🏮

龍神Sake🍶味道甘甜,剛開始飲較適合,配前菜、小食就最岩

翡翠螺醬油煮🐚呢個螺煮到非常入味,口感彈牙,而且非常大隻喔

刺身出場啦🍣見到咁大盤嘅新鮮精緻刺身
長腳蟹腳🦀可以長到打個結,啖啖肉
拖羅堅堅堅肥美🐟無根之餘,入口溶化嘅感覺,正!
牡丹蝦相當大🦐食落鮮甜又爽口

A4鹿兒島和牛西冷鹽燒🐂

另再叫左串燒再送酒🍢🍡🍢🍡
免治雞肉棒🐥比平日食到嘅大串,燒到剛剛好肉汁多,搭配旁邊嘅雞蛋醬油,更惹味

燒鱔🐟燒到皮脆肉嫩

雞肝🐣大大粒,口感粉嫩

雞胸軟骨🐤雞軟骨食得多,雞胸軟骨嘅口感比起雞軟骨更爽脆
車厘茄🍅一咬爆汁好正唔酸仲好甜

食左咁多野叫D甜品中和下🍮
菠蘿雪葩🍍酸酸甜甜,解膩一流!
好想好想去日本🇯🇵啊日本居酒屋🏮周街都係 每間嘅感覺都好warm 好喜歡呢種感覺尖沙咀都揾到間好以居酒屋嘅餐廳🏮環境好大 周圍放滿晒清酒🍶門口就有一部夾公仔機有一邊嘅卡位係以和式設計🎎要除鞋先坐得㗎.炸吉列蠔配海膽汁 $78呢個必叫‼️廣島蠔好鮮甜😳係日本🇯🇵都未食過咁鮮甜嘅炸蠔啊炸蠔一啲都唔腥 夠哂香口🤤 淋上海膽汁 口感唔會太乾 👍🏻perfect match .翡翠螺醬油煮 $78翡翠螺珍寶size 好大隻🤯煮得超入味 翡翠螺甜甜地我覺得口感偏韌 咬咗好耐咬唔爛😂但寶寶覺得剛剛好 .牛舌海鹽燒 $68好特別嘅牛舌啊👅有花邊嘅😂牛舌唔算太薄 口感有別於一般嘅牛舌口感爽口得嚟唔油膩😋 有3款醬料可以沾 分別有辛辣、柚子👈🏻好酸、蒜香.串燒叫咗幾款😻整體都係水準之上自家製免治雞肉棒 $48 記得要沾雞蛋醬油食😛新鴻產手羽先 $34唔係新鴻基!係嚟自日本🇯🇵嘅雞翼.甜品有唔同水果嘅雪葩🍧雪葩比雪糕更健康👍🏻味道更真實分別叫咗蜜桃🍑雪葩同富士蘋果🍎雪葩口感順滑 唔會有反式脂肪 啱哂女仔食啊
好想好想去日本🇯🇵啊

甜品有唔同水果嘅雪葩🍧
雪葩比雪糕更健康👍🏻味道更真實
分別叫咗蜜桃🍑雪葩同富士蘋果🍎雪葩
口感順滑 唔會有反式脂肪 啱哂女仔食啊
another three of our favorite dishes from the izukaya night at Goshaku🤤for all uni lovers out there, you wouldnt wana miss out their highlight of the night, with raw uni topping on more crispy deep fried uni, pairing with tempura dipping sauce.🥰
2019-06-28 1169 瀏覽
朋友知道我們很愛喝酒,經常會買些清酒和紅白酒回家喝喝,由其是日本清酒,所以就介紹了這間餐廳給我們。沿路走入去看到很多不同種類的清酒整齊地擺滿在櫃上,還有一些清酒杯,裡面怖滿了在清酒樽上除下的紙,挺有日本地道餐廳的感覺。首先坐下來第一時間想看看酒的menu,但原來是沒有,因為有太多種類,所以要到外面的酒櫃去選擇。餐廳還有然後就要了一支「池龜,無過濾,純米大吟嚷」($560/720ml。清清淡淡,after tastes有輕微的辣),店員先會把酒倒到在枱上一早放好的一個壺裡(看似煙灰缸)讓你先喝,然後再拿來了一座冷酒器,把清酒倒入(只需要把杯放到栓下面,再往上推,酒便會慢慢流出)。我們把開頭倒到像煙灰缸的壺裡的酒都倒到冷酒器裡,因為前者並不太好用,倒的時候易漏掉。另要了杯啤酒(Suntory Permium Malt’s Beer/$85/380ml。其後發現都算是挺貴的啤酒,沒什麼特別)。在點菜時的女店員好像有點怕生的樣子,因為餐廳內的聲音都不輕,所以我每點一兩種菜式時都會看一看她,怕她會聽不清楚,但她沒什麼反應,眼睛會看一看我與她之間的距離點和輕輕點頭,我還擔心著會出錯,結果真的有小錯

池龜,無過濾,純米大吟嚷
冷酒器

Suntory Permium Malt’s Beer

在點菜時的女店員好像有點怕生的樣子,因為餐廳內的聲音都不輕,所以我每點一兩種菜式時都會看一看她,怕她會聽不清楚,但她沒什麼反應,眼睛會看一看我與她之間的距離點和輕輕點頭,我還擔心著會出錯,結果真的有小錯誤了。

本想點一條魚刺身來嚐嚐看,但這裡好像主打熱食,就放棄這個想法了。

好了!食物陸續上枱了:自選前菜7選3款($78,平均$26/款):昆布吞拿魚(8-10小粒。不太吃到昆布味,又不太吃到吞拿魚味,一般)+螢光魷魚沖漬(3隻。普通)+酒盜芝士(在3種裡面最好的一款,有咸鮮味,不算腥)、
自選前菜7選3款

赤貝刺身($68/2小片,它的兩隻腳不見了?有點小個兒,有點乾,不爽口又不夠凍)、
赤貝刺身

牛舌海鹽燒($68/90g/約8塊,平均$8.5/塊。肉質算是juicy,有點半熟,有點層次,外面帶微脆,內裡軟軟,是今餐裡最高質。配有3種醬: 柚子胡椒、芥末籽醬和山葵大根,個人比較喜歡芥末籽醬或原味)、
牛舌海鹽燒

明太子天婦羅($78/6件。明太子味不突出,但炸得算不錯,都算是酥脆。天婦羅汁偏重豉油味,沒有柴魚香。整體不過不失)、
明太子天婦羅

蒲燒鰻魚串($48/串/3件。有少少焦了,油份不多,肉較實。外面普遍都是大約$68/串,所以這裡的鰻魚不會很肥美是正常)、
蒲燒鰻魚串
蒲燒鰻魚串

雞胸軟骨($34/串,奇怪了明明菜單上看到類似一片片的形狀,但來到是一粒粒,吃下有雪藏味。最後原來真的來錯了,所以並不是雞胸軟骨,是雞軟骨$32/串)。
雞軟骨

其後在打食評的時候才發現到賬單多了一項沒有點到的食物(活魚骨味增湯$30),結賬時沒有留意到的我們也有不對,希望不會再有錯誤出現。

這間餐廳最值得讚的必然是日本清酒的種類激多,多至200多種。還看到有108種清酒放題($380-$450)在6月30日舉行,聽說不常有,有時間會想來試試。
2061 瀏覽

服務上有待改進,最可惜的是食物的質素一般,如果這一點有所提升的話,這間居酒屋應該會高分了。
池龜,無過濾,純米大吟嚷
牛舌海鹽燒
2019-06-24 634 瀏覽
這是我跟老公第二次來這裡,來的目的都是因為這裡的清酒櫃,好像蠻多選擇。說真話,只要對清酒略有一點知識的,來到這裡是可失望的,因為這裡清酒選擇雖然多,可是好的清酒卻寥寥可數。還有,當我問職員為什麼有一些清酒沒有酒牌時,他解釋說因為這些酒剛剛送到,從櫃拿出來,還沒有冷藏,所以現在不能賣。我跟他表示明白點點頭,可是心裡想:「這些酒樽上面大大隻字寫著「要冷藏」,但你說酒在運送過程途中,在櫃裡面時都是沒有冷藏的,送到店才再放進冰箱,那酒變壞了你們也不會知道了?」我吿訴老公,他也搖搖頭,然後我們決定只點最熟悉的品牌和最新鮮的製造日期喝,最後一共試了5種清酒。五十橫山是免費的,我聞一聞,嚐了兩口,立刻整杯給了老公,有一種怪怪的「臭腳味」,老公更說是 ”summer armpit” 😖... 其他4種都是自己點的,所以都可以。我個人最喜歡的是「鍋島」,尤其是喝到後段的那份回甘;老公卻對「龜之井」和「東洋美人」特別欣賞。食物方面,我們也點了很多。除了天婦羅比較優勝,其他的真的是一般般而已。我們會再回來嚐嚐其他的清酒,可是相信不會是這兩個月內了...

2019-06-24
  • 雜錦天婦羅
2019-06-10 567 瀏覽
三五知己聚腳嘅好地方,有得飲有得食。五勺有好多不同地方同口味既清酒比客人揀,一入去就見到幾排嘅清酒櫃十分壯觀喎,鍾意飲酒嘅人一定要去朝聖一下。除此之外,飲清酒既酒杯都是與別不同,有不同的酒杯讓客人隨意選擇,十分有意思。而且五勺的串燒十分美味,令人食不停口,尢其個和牛串燒,油花超香有濃郁既牛味,有種齒頰留香既感覺。其次就是燒魚,條魚燒出嚟個皮勁脆d肉好嫩滑又多汁,值得推介。蔬菜串燒,例如菇類都好好食,值得去。
蔬菜串燒,例如菇類都好好食,值得去。
2019-04-05 1495 瀏覽
之前由呢度一開業已經嚟幫襯過好幾次,因為啲食物質素好好服務亦都唔錯,呢次專登帶個朋友來試,竟然退步左令我有d失望!之前呢度嘅串燒係非常之入味,而今次嗰啲串燒全部都冇乜味,搞到我要問佢拎鹽自己加😑個燒牛舌之前開頭嚟嗰幾次每粒都係好厚肉,今次個size好似細咗一倍咁😦最差係個明太子玉子卷,啲蛋又乾又油~今次唯一值得一讚係個刺身,叫咗個油甘魚刺身就好新鮮👍🏻仲有個燒芝士年糕都係好味嘅~其實本身呢度啲食物係唔錯,尤其啲串燒係真係整得幾好,但係今次就係唔知點解好似冇晒啲味道咁~服務方面,啲侍應好似唔係好理人咁,坐低左好耐都唔會斟茶俾我哋,要問佢兩次先斟~今次經歷令我對呢度嘅記憶就只得返有好多款嘅sake而且好好飲,希望餐廳會留意同改善返食物同服務質素,啲食物味道可以維持返同開業初期一樣就好啦~🙁

2019-02-21 1506 瀏覽
食物質素不太差既,味道唔會覺得中伏,不過好貴,2個人叫左幾樣野,4杯飲品埋單$900, 份量細,是食完要去再食雲吞麵先夠既, 每串串燒平均約$40 +10% 服務費,即係叫一款野要$100. $900 其實無問題,但可以比我飽少少,唔好似食左陣風咁會好d

2019-02-09 1534 瀏覽
諾士佛台除了地面的一行餐廳,原來大廈內也有不少食店!今次來了其中一層的居酒屋試下。由於吃了brunch,還未很餓所以吃得不多。反而男友試了三款酒🍶三款也不錯!全店都貼滿sake的招紙和放滿酒樽,而且有過百款青酒!喜歡青酒的朋友,一定會很開心!這裡更有店員會幫你選酒,介紹酒的味道。可惜有些可能太少人點,選了也不能開,除非你要一支吧。🍴送酒一流的魚干🍶🍴炒雜菜份量太少了,味道不差。🍴炸雞塊味道不錯。🍴帶子刺身很失望!不夠新鮮⋯⋯🍴個蛋就很普通⋯⋯🍴關東煮🍢也是得一般⋯⋯🍴牛柳粒好吃😋🍴豚肉串也是一般。🤹🏻‍♀️最後埋單後會有得玩夾扭蛋機!好正😂☪️總結來說,如一心來飲酒傾計,是不錯的選擇,你可以試很多款不同的酒!但如果單純吃晚飯就會有點失望呢!

這裡更有店員會幫你選酒,介紹酒的味道。
可惜有些可能太少人點,選了也不能開,除非你要一支吧。

🍴送酒一流的魚干🍶

🍴炒雜菜份量太少了,味道不差。

🍴炸雞塊味道不錯。

🍴帶子刺身很失望!不夠新鮮⋯⋯

🍴個蛋就很普通⋯⋯

🍴關東煮🍢也是得一般⋯⋯

🍴牛柳粒好吃😋

🍴豚肉串也是一般。

🤹🏻‍♀️最後埋單後會有得玩夾扭蛋機!好正😂

2018-11-25