2014-08-21 1059 瀏覽
聽聞新加坡很出名的亞坤來港開店,但每次搭車經過都有長長的人龍,唔想同人迫,一直等有時間去試。難得今日下午去尖沙咀,就諗住去亞坤度碰碰運氣。來到亞坤,餐廳有6,7成滿,奇露比加快腳步入內。入到餐廳,發現佢地的經營模式係先排隊買食物,CASHIER個WAITRESS俾個牌你,你就搵位坐低等食物。同香港很多快餐店模式很相似。餐廳附近有鐘錶行,應該係導遊帶團友購物。但應該有不少遊客在出面等,所以坐左係亞坤門口,外觀真係麻麻。講返食品,入座後,等左大約5分鐘,咖椰多士就到左。一口咬落去,唔熱既,但好脆,打開多士,見到一片牛油在中間,周邊有咖椰醬。有時一口得咖椰醬,一口得牛油。未知是否其咖椰多士的特色?一個人食哂會有點喉嚨痛的感覺。當食緊第二片多士時,奇露比ORDERED的牛肉丸河粉已到。碗內有很多芽菜、有2條白菜、6粒牛肉丸同一「PAT」河粉。PORTION就唔係好值$40。牛肉丸係普通質素,河粉比平時食開果種厚D,但食到底,D河粉係好碎既。其實食落,又唔係咁預期好食,唔知係咪因為名氣大於食品質素?如果要排隊去食,奇露比就一定唔會去。

講返食品,入座後,等左大約5分鐘,咖椰多士就到左。
咖椰多士
牛肉丸河粉

題外話/補充資料: 用餐時,不時見到唔少蒼蠅飛黎飛去,有些座位後面還有豉油漬,環境唔太衛生。另外,WAITERS係唔會主動清潔枱面,經營上還有很大進步空間呢!
2014-08-20
2014-08-19 1389 瀏覽
友人剛得知新加坡過江龍來港開分店立即興奮告知, 說在新加坡旅遊時, 亞坤是每天的指定飯堂, 聽來十分吸引, 不過為了避開新鋪人潮, 還是待熱潮過減退才去, 碰巧有天經過, 只見5,6 人在等候, 又想不到其他晚餐地方, 便藉此機會一嚐新加坡的美食,  不消一會便可入座。事前已看了食評, 點了最有名的咖央多士配水煮蛋餐, 多士只是微暖, 味道ok, 但不見驚喜, 沒有再吃的衝動, 水煮蛋也是極為普通, 加了醬油, 味道也不特出, 不試也擺。另外, 還點了海南雞飯, 油飯沒有油香味, 雞肉十分鞋口, 我家附近的餐茶廰做得比她還出色, 來到這裡的確有點失望。總括而言, 食物味道普通, 不要期望太高來用餐, 但價錢尚算合理, 總可一試香港分店的味道。

2014-08-19 1215 瀏覽
要排隊的 肯定唔啱我, 話之你幾出名, 何況只係一般貨色. 時間已到9:45pm, 一入去就有位. 位置近門口, 食得超熱, 流晒汗...咖椰醬多士, 送兩隻所謂的糖心蛋, 即係生到無得再生的蛋(與Toast Box一樣), 食唔慣咁生, 只係食咗好少就放棄了. 多士OK, 即係鮮油多, 麵包都算脆, 但太乾, 接近似餅乾, 味道適中, 不太甜.咖哩雞飯, 應該稱為 咖哩"雞翼"飯, 誠意有多少? 閣下自行判斷, 但都好, 唔係"雞中翼", 味道屬椰汁咖哩, 椰汁味道香, 咖哩味少, 完全唔辣.咖哩叻沙麵, 椰汁味香濃, 寫住"辛辣的Peranakan", 有些少辣, 材料有乾身/細粒/鞋口的蝦仁, 魚片可以, 夠彈口, 半熟蛋(其實係全熟蛋).奶茶, 比港式的淡口, 有些少似家中自已沖的 (兩個LIPTON 茶包加淡奶)

2014-08-17
$80 (宵夜)
2014-08-18 1150 瀏覽
之前去新加坡亞坤非常匆忙,因為新加坡太多美食了,所以只品嚐了咖央吐司,今次在香港一定要食個夠。店舖的座位夠寬大,我選了窗邊位置,陽光從窗外透入,感覺非常舒服。先介紹最有名的咖央牛油吐司$18土司烤得好酥脆可口,中間配上香甜咖椰醬,甜而不膩,另外還有一大塊鮮牛油夾在鬆脆的麵包中間,牛油稍稍融化開,口感外脆內軟,跟新加坡店完全一樣,好味。半熟蛋$18嫩滑的雞蛋口感滑溜,充分蛋香,加入濃稠的豉油和胡椒粉,令味道更特出。熱奶茶 $22入口香濃順滑,奶味濃郁,茶味不算濃郁,不過也沒有茶澀味。半熟蛋+咖央吐司+熱奶茶 = 新加坡式美味早餐,如果每天都可以食到就好了。另外也有其他食物咖哩叻沙蝦麵$42椰香味道濃郁,略嫌辣度不太夠,材料方面有蛋,魚片,蝦,豆腐卜等等,鮮蝦,不夠彈牙,幸好魚片夠爽口,瀨粉吸收了湯汁後味道不錯。海南雞飯$48海南雞飯是香港限定的,雞肉肥美但不夠嫩滑,飯雖有雞湯味但不夠雞油,飯粒又不夠分明,煮得太稔了。招牌菜果然沒有令我失望,不過其他菜色有改善的空間,而且我想試的咖央球又沒有,但整體價格便宜,為了咖央牛油吐司絕對值得一試。
先介紹最有名的咖央牛油吐司$18
半熟蛋$18
熱奶茶 $22
入口香濃順滑,奶味濃郁,茶味不算濃郁,不過也沒有茶澀味。
另外也有其他食物
咖哩叻沙蝦麵$42
海南雞飯$48
2014-08-18 1012 瀏覽
青蛙每次於週末的中午時分途經《亞坤》,都會見到長長的人龍在門外排隊等食。眾所周知《亞坤》乃是新加坡的著名食店,今次進駐我土開分店, 定必要一試過江龍的威力!!上星期日, 青蛙與豬大人決心提早出門,11:30AM來到《亞坤》仍有數張空檯。取了餐紙就坐定定, 慢慢選擇我倆的早午餐 ^^當選好食物, 在豬大人排隊下單時,青蛙抬頭一望, 原來店內已經坐滿,而且還有食客已在門外等候了...不消5分鐘的時間, 過江龍果然號召力強喔~當豬大人下了單, 收銀員就會奉上一個號碼牌,數分鐘後, 自然就會有店員送上食物~最先來的就是它們的招牌咖咉牛油多士。看似剛烘好的多士, 原來是完全不熱的....再揭開多士看看, 一半牛油、一半咖咉醬,老實說, 青蛙覺得賣相認真一般~但味道如何呢? 好吃! 真的好吃!少少甜的咖咉醬、加牛油的香, 再配上脆脆的多士,整件事是叫青蛙不要『以貌取...食物』呢 ^^再來就是微暖的咖咉球。入口時, 咖咉球的外圍是脆中帶硬,內裡鬆軟, 但咖咉味欠奉,有感像在吃雞蛋糕。較甜、多吃比較膩......主食1: 新加坡咖哩雞麵 (青蛙獨享)青蛙本身都怕咖哩會有很重的椰油味,幸而丁點都沒有!
青蛙每次於週末的中午時分途經《亞坤》,

都會見到長長的人龍在門外排隊等食。

眾所周知《亞坤》乃是新加坡的著名食店,

今次進駐我土開分店, 定必要一試過江龍的威力!!

上星期日, 青蛙與豬大人決心提早出門,

11:30AM來到《亞坤》仍有數張空檯。
取了餐紙就坐定定, 慢慢選擇我倆的早午餐 ^^

當選好食物, 在豬大人排隊下單時,

青蛙抬頭一望, 原來店內已經坐滿,

而且還有食客已在門外等候了...

不消5分鐘的時間, 過江龍果然號召力強喔~
當豬大人下了單, 收銀員就會奉上一個號碼牌,

數分鐘後, 自然就會有店員送上食物~
最先來的就是它們的招牌咖咉牛油多士。

看似剛烘好的多士, 原來是完全不熱的....
再揭開多士看看, 一半牛油、一半咖咉醬,

老實說, 青蛙覺得賣相認真一般~

但味道如何呢? 好吃! 真的好吃!

少少甜的咖咉醬、加牛油的香, 再配上脆脆的多士,

整件事是叫青蛙不要『以貌取...食物』呢 ^^
再來就是微暖的咖咉球。

入口時, 咖咉球的外圍是脆中帶硬,

內裡鬆軟, 但咖咉味欠奉,

有感像在吃雞蛋糕。

較甜、多吃比較膩......
主食1: 新加坡咖哩雞麵 (青蛙獨享)

青蛙本身都怕咖哩會有很重的椰油味,

幸而丁點都沒有! 而且咖哩味道很濃。

只不過....多吃又有膩的感覺、而且麵又是不熱的,

是否因為新加坡當地太熱, 所以不流行熱食?

再者, 雞全翼雖則慷慨,

但食用時真的很麻煩 (即使已提供刀子)...
主食2: 新加坡咖哩叻沙蝦麵 (豬大人獨享)

叻沙上桌時飄來陣陣的咸魚味~

但青蛙試了湯頭覺得挺甜而且有辣味,

豬大人都說他的叻沙比青蛙的咖哩好吃呢。
再來就是免費的半熟蛋,

可惜青蛙看見賣相麻麻,

於是放棄了~
最後就是飲品了...

豬大人的奶茶,

青蛙沒有試, 但豬大人的評價是:

「茶味濃, 不過不夠熱」
青蛙的凍朱古力,

這個真的不能不提....

因為味道超級淡,

而且像在喝朱古力水,

勸各位不要浪費金錢去試了。
題外話/補充資料: 我倆在餐廳進食時, 不時有3-4隻小蒼蠅圍著我倆的食物....而且店內的桌椅都不乾淨; 店員又不主動清潔~
2014-08-10
$130 (早餐)
2014-08-16 937 瀏覽
呢間鋪個經營方式好怪,你要排隊落單先,係排隊期間有人同你落單,由於收銀奇慢 (眼見唔熟運作,排隊俾錢用十五分鐘),D人排到出門口,跟著會俾個Num.牌你,再有人送黎。由於要排隊俾錢,排到出門口,d人就以為排隊入餐廳,其實裏面大把位。簡單講自己搵位,排隊買野。叫左份咖央牛油多士,好好味,脆脆地。 招牌蛋,比溫泉蛋更生,落醬油食唔錯。拉沙蝦面,d面好似賴粉咁,味道可以再濃d。熱奶茶好香,不是港式的味濃,不錯。凍現洋少啡味,麻麻地。食物環境幾好,員工服務要改善。(一個澳洲牛奶伙記,可以頂哂所有樓面)
叫左份咖央牛油多士,好好味,脆脆地。

2014-08-13
15 分鐘 (堂食)
  • 咖央牛油多士
2014-08-14 757 瀏覽
品嘗過星加坡嘅亞坤,感覺唔錯又好味。今次經過尖沙咀就試試香港呢間。我食嘅係Set A: Kaya Butter Toast咖椰牛油吐司套餐($39)。呢個套餐包括馳名嘅吐司+2隻糖心蛋+1杯熱咖啡或茶,但我就改左配咖啡沙冰(+$6)。友人就叫左杯熱鴛鴦($22)。食物味道方面就一般。飲品就無需自己加糖加奶。同大家樂、美心一樣,顧客要排隊點餐付錢,員工根據牌號送餐。我同友人等左半小時,全餐都仲未到齊。首先,等左十五分鐘,佢出左個吐司比我,但個吐司凍哂,糖心蛋仲都未到。十分鐘後,糖心蛋到,但杯飲品都未到,仲要等多五分鐘。一個原本係簡快嘅下午茶,浪費左好多時間等待,整整半個鐘d野食飲品先到齊。而員工就只係圍住個出餐位,企係度,甚少清理客人檯上餐具。我會去大家樂、美心、茶餐廳食佢地既下午茶餐都唔會再光顧香港亞坤,非常失望。我認為係餐廳管理方面有好大嘅進步空間。

2014-08-14
下午茶
  • 咖椰牛油吐司
  • 招牌咖啡
2014-08-11 1478 瀏覽
咖啡 ($22): 聽說咖啡豆是用自家種植上品咖啡豆沖調。這款咖啡是加入了煉奶,而不是加糖。咖啡味道偏苦。鴛鴦 ($22): 鴛鴦同是加入了煉奶,味道帶甜,較咖啡可口。咖央牛油多士($18): 聽說是找本地廠房訂造麵包,較為厚身,加入了焦糖調味烤烘。多士薄脆可口,簡單塗上牛油及新加坡運來的咖央醬。多士充滿咖央醬椰香與班蘭香味,味道甜美。咖哩喇沙蝦麵 ($42): 湯底沒有遷就港人口味,味道帶點辣度,非常惹味。麵也爽口滑溜,不過味道總括跟其他餐廳的喇沙沒大分局。咖哩雞飯 ($48):咖哩不辣,味道普通。內裡有薯仔同雞翼,雞肉嫩滑程度算中規中矩。
咖啡
鴛鴦
咖央牛油多士
咖哩喇沙蝦麵
咖哩雞飯
2014-08-08
鴛鴦
咖央牛油多士
一望餐牌已知此阿坤不同彼阿坤。居然有飯有麵仲有沙律。好好的吐司專門店變了星洲茶餐廳,結果南洋咖啡冲得不倫不類,kaya toast 又硬又搽到唔平均,一口牛油但下一口就只有乾爭爭嘅包!唉!大失所望!service and cleanliness have big room for improvement! I've waited for 30 mins for a piece of toast! No organization and no one tell you where to wait for your order! Disaster!

30 分鐘 (外賣自取)
2014-08-10 949 瀏覽
去過香港的阿坤就會唔想去星加坡的那間。出品慢,味道差,冇冷氣,又多蚊蠅飛來飛去,價錢又唔平,叻沙冇芽菜魚片透明的,還有,服務態度也是一般。總之好差不值流著大汗排隊吧!
2014-08-10 840 瀏覽
星期五下午5 點幾到, 入座率大約得3-4 成滿但因為大多都係大sofa, 肥啲都sip 唔入座位中間多士可能係疊住放得面頭兩件係脆的, 牛油仲有少少凍但下底兩件牛油溶左, 包有啲軟蛋好味, 好滑加少少胡椒粉會錦上添花咖啡......唔識講成個set $39, 可作入門選擇
星期五下午5 點幾到, 入座率大約得3-4 成滿
但因為大多都係大sofa, 肥啲都sip 唔入座位中間
多士可能係疊住放
得面頭兩件係脆的, 牛油仲有少少凍

但下底兩件牛油溶左, 包有啲軟
蛋好味, 好滑
加少少胡椒粉會錦上添花

咖啡......唔識講

成個set $39, 可作入門選擇

2014-08-08
2014-08-08 1488 瀏覽
同行:一行2人環境:一般,新店乾淨,但因已走客人枱耐耐都未收搶妥當,扣分食品:可一不可再,喇沙辣過辣搶去雞味,淨食到辣味,咖椰球要趕快熱食,一攤就好UN,咖椰芝士吐司同咖椰球要趕快熱食,芝士吐司無芝士味。唯有玫瑰漿沙冰加紅豆不錯。服務:上菜等咗10-20分鐘先到,待應服務OK,有禮貎。門口有指示堂食隊及外賣隊,不錯不錯。
新加坡糖心蛋
玫瑰漿沙冰+紅豆
新加坡咖喱雞麵
咖椰芝士吐司
咖椰球
同行:一行2人
環境:一般,新店乾淨,但因已走客人枱耐耐都未收搶妥當,扣分
2014-07-22
10 分鐘 (堂食)
玫瑰漿沙冰+紅豆
2014-08-08 2213 瀏覽
As I was in the area I decided to try the famous Kaya toast.It was a late afternoon which is why the place was not busy.Anyway, ordered the Kaya balls and the Kaya French toast and the items arrived quite quickly.When I tried to take photos, I was gutted that the camera was busted which is why there are no photos.The receipt was taken at home when I fixed it.I made the mistake of ordering French Kaya toast because it was not the one I wanted and it was too sweet, the kaya paste was too starchy a

I made the mistake of ordering French Kaya toast because it was not the one I wanted and it was too sweet, the kaya paste was too starchy and sweet compared to the ones I have tried before.

Then I tried the Kaya balls which were too hard and sweet.
They looked similar to individual eggette pieces.
Again I found them too sweet.
2014-08-07 1117 瀏覽
四月去完新加玻食左當地的亞坤,個咖咉多真係一食難忘,要專登第二日再食多次。 番到嚟香港,五月份已經見到係尖沙咀話coming soon, 真係超期待。開張左個幾星期,每日番工或放工經過都見排晒長龍。 今日終於有時間去食。佢比起新加玻多左好多product, 有叻沙,鹵麵, 蒸飽,特式飲品等等。 我當然要試番咖咉多,同埋叫左個馬來西亞鹵麵試下。見佢送到嚟嘅咖咉多,已經一睇就知無新加玻的好食。 佢層牛油同咖咉醬都好薄,人地新加玻果D係厚到咇晒出嚟。 同埋多士又唔夠脆又唔熱,又貴過新加玻好多,所有希望都幻滅。 仲諗住香港都可以食到亞坤......馬來西亞鹵麵都還可以,個汁幾好味,有麻醬味,少少辣椒,甜甜辣辣,是不錯的但都係個句,我好掛住新加玻亞坤咖咉多

但都係個句,我好掛住新加玻亞坤咖咉多
2014-06-20
2014-08-05 1575 瀏覽
一段日子之前來吃的一頓。那時剛開業不久,6:30 開始排隊,也足足排了差不多四十五分鐘才入座。而重點是,透過玻璃窗,我們又親眼目睹店入面有很多空桌,客人離座的速度也比入座的速度快,店家也許是人手不足,但既然開業了兩三星期,眼見如此景況,老闆也可以考慮請多個人吧??好啦,排到臨近入座的時候,門口負責安排座位的侍應,給我派了亞坤的傳單,上面列著好多款食物,和友人選好,就剛好有座位。好啦,安頓好,再排隊買野食。然後我終於明白,為甚麼買野食條龍都好似排街症:傳單上面有一半的東西,都沒有在賣!一人來的還好,兩三個人來,大家選這選那,然後這款沒賣那款賣完,即係又要排買野的那位由頭諗過食咩⋯我想暈。我也沒例外,想點咖央球卻是賣完,想點另一款甜點也是沒貨。還好侍應也酌情的給我補單,假若要由頭排過的話我應該會放棄⋯付款後領著號碼牌到自己桌,侍應便會按著號碼送餐。這份咖央多上的速度倒是很快,不用五分鐘,大概是新鮮烘起,多士薄而香脆,咖央的香氣散發出來還算不錯,不過也像好多人所說,牛油味沒啥,而且咖央的分量也可以再多一點。叻沙,椰奶的味道相當香濃,配料較少,但油麵灼得剛好,跟叻沙湯底也很配合,比起 toas

咖央多士
叻沙
叻沙,椰奶的味道相當香濃,配料較少,但油麵灼得剛好,跟叻沙湯底也很配合,比起 toast box 的來得要好啊。
凍奶茶
菜上到一半才來的奶茶,茶味不濃,不過要了凍的也不太苛求茶味,不過不失的一杯。
水煮蛋
水煮蛋,沒過熟的問題,倒是未上桌蛋黃已經穿了!囧 蛋白有點太水,蛋味也不算重,醬油濃稠,挽回一點分數,但也不是出色的一道。
椰漿飯
椰漿飯,飯只帶淡淡的椰漿味,倒是雞翼成了這飯的主角,現炸的外脆入面也滿有肉汁,好吃!醃菜酸酸甜甜,爽口也解膩;另外沒上鏡躲在飯背後是一堆不知名醬料,鹹鹹辣辣的也跟飯很相配。也算是這晚相對滿意的食物啊。
芝士火腿西多
最後也要了份芝士火腿西多,半溶的芝士跟熱呼呼的炸麵包配起來已是沒得輸,吃的時候伴上咖央醬同吃,半鹹半甜的感覺也很不錯,倒是吃著這道就更覺得這裏的咖央醬不太夠香的就是。

吃了以上這堆買單約 $260,不算便宜,而且也真的等了好久好久。服務來說,只能說侍應們也真的盡了力,即使再忙他們都還是笑容滿面,大概 management 也要想想這裏的 workflow 啦。
2014-07-02
45 分鐘 (堂食)
椰漿飯