2017-11-14 136 瀏覽
自從搬入元朗後,早茶活動都在元朗居多,今日難得同母親大人都要出九龍做野,就去九龍揾餐茶飲下,唔使飲來飲去都係嗰幾間咁悶。目標地區係美孚,上Openrice 睇下有邊間酒樓近地鐵站之餘又比較有特色,一搜之下,見有間京字開頭叫京都薈嘅酒樓新開,心諗: 除左廣東點心,可能仲有北方鮑點同麵食供應,一箭雙鵰。所以就揀左佢。酒樓地方闊落,採用宴會廳佈置,目的明顯係想多做宴會延席。望菜牌後同想像有落差,冇京式點心,只有廣東點心,好在都有少少驚喜,見倒有家陣酒樓好少做嘅芝麻卷,即係我地講嘅菲林卷,又見倒一個好特別嘅腸粉,名叫酥炸九肚魚腸粉,當然兩個都有落單。最先送到嘅係菲林卷,唔好話食,見都有幾年未見過,呢度個皮好薄,滑身兼爽脆,有濃郁芝麻香味。跟住送上嘅唔係點心,係金蒜班腩蒸飯,班腩係新鮮龍躉腩,份量都有八九件,好鮮味,金蒜同炒飯同蒸,有濃濃香味,齋聞都令人食欲大震,飯炒得十二分乾身,零油膩,同時散發淡淡荷葉清香,整體做得甚為出色。酥炸九肚魚腸粉,簡值係神來之筆,魚起骨之後炸脆,包上腸粉皮,九肚魚鮮甜人所共知,但從未見過有酒樓用佢做點心,無他,起骨功夫多,又唔係太賣倒價錢,呢度將九肚魚及腸粉結合,成

酒樓地方闊落,採用宴會廳佈置,目的明顯係想多做宴會延席。

酥炸九肚魚腸粉,簡值係神來之筆,魚起骨之後炸脆,包上腸粉皮,九肚魚鮮甜人所共知,但從未見過有酒樓用佢做點心,無他,起骨功夫多,又唔係太賣倒價錢,呢度將九肚魚及腸粉結合,成功製作出一度酥香軟滑鮮甜共融一體嘅妙品,由衷佩服!

灌湯餃只賣HK$19.80,點都要點隻試下,湯底濃甜,皮煙靭,饀料仲要勁多瑤柱,做得好靚好抵食。

紅豆沙好似好普通,但其實市面上好少酒樓做得好,呢度嘅水準絶對見得人,豆沙濃稠度適中,米漿芡打得厚薄均勻,陳皮夠香,豆又夠沙,好香但又唔會太甜。

四個點心一碟飯,買單HK$220,價錢適中,質素以中價酒家嚟講已經相當之好,點心有懷舊嘅亦有創新類型,絶對可以迎合一家大細,唔同年代朋友嘅口味。
2017-11-08
2017-11-12 138 瀏覽
秋冬起三蛇肥,雖則這陣子的天氣還是熱辣辣的,但已經心絲絲去 ”進寶” 啦! 朋友最近搬了去美孚,說附近酒樓有蛇宴吃,問我去不去試試?講真的,觀塘吃蛇膽就試過,但酒樓有蛇宴真的好少,所以決定去試一下!今次這個餐叫 ”秋冬進補宴”,其實有蛇肉的菜式只有三款:打頭陣的是 ” 菊花五蛇羹”,望落去雖則似碗仔翅,不過其實很多蛇絲在入面,很重蛇味,加上脆片更加香口,再加胡椒粉可以"劈"到腥味,整體來說,幾滋味!第二味菜是 ” 七彩炒蛇絲”,味道都ok,重點是蛇絲是 "一抽抽",很有咬口啊! 不過最搞笑的是,綠色一條條的,我起初以為是蒜心,但原來我朋友說是韭菜花黎,真的很少吃到!第三味菜是 ” 黃金五蛇丸”,這個最精彩,不得之了,樣子是一粒大大炸魚蛋咁! 但其實入面全部都是蛇黎,亦係三道蛇菜當中,最重味既一款,一咬落去就充滿蛇味,而且加了陳皮劈腥,認真唔錯! 但係同行另一個朋友無乜食開蛇,佢有少許受不了這個味道!“京都薈” 裝修幾靚, 環境又乾淨. 原來佢地仲會做婚宴, 不過今日冇, 哈哈! 除左蛇宴做主菜之外,還有蒸龍躉 (個魚ok,不過亮點落在雲耳上,因為好入味,正)、芥蘭炒臘味 (臘腸幾好味,

今次這個餐叫 ”秋冬進補宴”,其實有蛇肉的菜式只有三款:

除左蛇宴做主菜之外,還有蒸龍躉 (個魚ok,不過亮點落在雲耳上,因為好入味,正)、芥蘭炒臘味 (臘腸幾好味,芥蘭炒得好脆,但就油了點) 、古法羊腩煲 (不過不失啦,可能我喜歡羊臊味,所以我覺得佢個煲淡左少少)

今次這個餐其實都好多味菜,不過最後既臘味糯米飯真係好好食,炒得夠干身,很有臘味既香,就算好飽我都食晒成碗,哈~~

(美中不足的是...這個餐沒有送糖水,如果有就滿足喇 ^^)
  • 臘味糯米飯
  • 黃金五蛇丸
  • 菊花五蛇羹
2017-11-11 141 瀏覽
又係同朋友食飯嘅時間囉,通常我哋都係鍾意比較食一啲打邊爐放題之類嘅嘢,但係今次我哋餐比較特別,又係食中菜,之前聽朋友講話想食啲有少少特色嘅,又想坐得舒服啲。所以我哋就決定揀咗京都薈。龍蝦伊面,龍蝦大大隻,同埋好鮮甜。出面好多有上湯龍蝦食,但係呢度比起出面嘅感覺一啲都唔油膩,伊面亦都好爽口。好好味。食中餐點可以冇燒味,我地點左個叉燒,肉質厚度剛剛適中,半肥瘦,咬落去有點像熔化嘅感覺。椒鹽鮑魚,平時食得比較多清蒸鮑魚,今次比較特別,用椒鹽嘅烹調法,估唔到好友驚喜,除咗鮮甜味之外,仲特別香口,送啤酒一流。喜愛健康嘅我點可以少得黑木耳,涼拌嘅醬汁。 一啖一啖, 香脆卜卜嘅感覺依家錢方面相當適宜,晚飯仲有優惠特價。正呀

依家錢方面相當適宜,晚飯仲有優惠特價。正呀
2017-11-10 101 瀏覽
上星期週末來吃過下午茶點心後,覺得不錯,今日決定要再試試晚市。先來一個冷盤,日式胡麻鮮淮山,鮮淮山口感很林很粉,雪凍後再加上胡麻醬來說,醬汁酸酸甜甜令人胃口大開。乾煸四季豆,四季豆加入了肉碎來炒,但食來卻有點點雞肝的香味。點了個組合推介,蜜汁叉燒皇、上湯焗波士頓龍蝦,叉燒半肥瘦適中,適當的脂肪令叉燒更多肉汁,叉燒燒得夠火侯,外皮夠脆,再塗上蜜汁,淨食叉燒都可以食一碗白飯。波士頓龍蝦用上一隻原隻龍蝦,再配上芝士伊面底。龍蝦啖啖肉,一直都覺得芝士加龍蝦是絕配,芝士的咸香奶味令龍蝦的鮮甜味升級。鮑魚野菌滑雞煲,一煲足有4隻鮑魚加上超多的配菜。雞件不辣,雞肉炆過後,雞肉浸滿了醬汁的味道,又是一道可以用來送飯的好菜式。

美孚哩間酒樓新開冇耐,今日難得放一日假就陪屋企人一早去飲早茶。之前哩度都係做開酒樓,黎到見到哩間比之前既裝修更華麗,燈光充足,幾靚呀!坐低後開左茶就睇下有咩食先!見到早茶時段有2張優惠點心紙可揀,價錢實惠,而且點心選擇都好多呢!我地叫左2盆點心拼盆,每盆$25.8,有齊蝦餃皇、鮮蝦燒賣皇、蜜汁叉燒包、潮州蒸粉果、薑汁千層糕各一,賣相靚之餘仲可以試到5款點心,好好!我中意哩度既點心唔會好咸,食得出用料新鮮。醒神孖寶B餐 $26.8,我地揀左鳳爪排骨飯同香煎蘿蔔糕。蘿蔔糕3件都幾大件,煎得香脆金黃,不錯!哩個煲仔飯都幾大碗,淋上醬油一齊撈埋食超正!醒神孖寶A餐 $24.8,都係揀兩款點心,我地就揀左鮮竹牛肉球同羅漢上素腸。牛肉球都大粒,好林新鮮。羅漢腸岩晒素食者,賣相好靚添。腸粉拉得好滑,配埋素菜好清甜。另外,仲單點左一碟香芋鴨腳扎,媽媽好中意食,兩大舊俾佢食晒!芋頭仲好林👍🏻下次放假要再黎嘆番個早茶!

哩個煲仔飯都幾大碗,淋上醬油一齊撈埋食超正!

下次放假要再黎嘆番個早茶!
早餐
2017-11-09 107 瀏覽
好似好耐去酒樓食過晚飯了今晚近近地屋企附近食 有間新酒樓-京都薈裝修都幾光鮮喎 樓底幾高 坐得舒服㨂左胡麻鮮淮山做小食 芝麻醬真係好重要簡簡單單就令無味嘅淮山咁好食之後叫左媽媽最鐘意食嘅龍蝦配上湯伊麵龍蝦唔算好大隻 不過夠生鮮 入口彈牙伊麵份量兩個人食岩岩好 重有鮑魚鮮菌滑雞煲 緊係有鮑魚架喎重有4隻 入口好彈牙 雞肉嫩滑好夠味最尾加左個海參北菇鵝掌 份量都幾多海參煮得岩岩好 唔會太林 有啲咬口冬菇好厚 口感一流 鵝掌大大隻 正
好似好耐去酒樓食過晚飯了

最尾加左個海參北菇鵝掌 份量都幾多
海參煮得岩岩好 唔會太林 有啲咬口
冬菇好厚 口感一流 鵝掌大大隻 正
2017-11-08 287 瀏覽
呢倫開始涼涼地, 朋友話見到 “京都薈” 有蛇食. 提議去食蛇. 起初我對蛇都有D抗拒, 但又講到好補身咁, 岩晒我地d女士們, 於是就決定去試下. “京都薈” 裝修幾靚, 環境又乾淨.原來佢地仲會做婚宴, 不過今日冇, 哈哈!  侍應安排左我地坐左0係邊位, 所以比較安靜.  不過過左8點之後都FULL 晒! 今次我地黎食呢個 ”秋冬進補宴”. 係要預早一日預訂, 當然我地早幾日已經訂左枱 ^^ 酒樓好細心, 幫我地分埋餸. 首先係: 菊花五蛇羹食起來既感覺好似加左蛇肉的碗仔翅, 加埋脆卜卜, 落d胡椒粉更加好味. 原來蛇肉去皮後好似雞肉咁, 唔會難睇 (心諗: 如果成條蛇樣真係唔敢食). 每啖都滿滿蛇肉而且口感濃稠不稀, 蛇肉質柔軟而濃郁既味道充滿住喉嚨, 食完個胃好溫暖, 正!七彩炒蛇絲一梳梳既蛇肉加埋韭菜花黎食, 原來都好好味. 蛇肉肉質柔軟, 而韭菜花就爽口, 口感不錯. 加埋d黃椒, 味道更上一層樓. 黃金五蛇丸嘩~呢個咬落去, 整粒丸都係蛇蓉, 好重蛇味. 鐘意食蛇既朋友一定好鐘意! 咬落去既感覺就好似蜆介鯪魚球咁, 不過今次唔係魚味係蛇既味道. 荷葉蒸龍躉件龍躉肉質雖然

酒樓好細心, 幫我地分埋餸. 首先係: 菊花五蛇羹

菊花五蛇羹

黃金五蛇丸
黃金五蛇丸

荷葉蒸龍躉件
龍躉肉質雖然唔係好滑, 但味道唔錯. 食落仲有淡淡既荷葉味. 雲耳好爽口, 好入味

芥蘭炒臘味
每一條芥蘭都吸收左臘味既味道,  有少少油, 幾好味.

芥蘭炒臘味

冬天的寶貝二號: 古法羊腩煲
羊肉既羶味唔會很重 (適合我),  但更令人回味既當然係吸滿左汁醬的枝竹, 加上腐乳, 非常惹味, 如果有碗白飯就好喇 ^^ 不過最終我地都係冇叫白飯…因為…後面仲有糯米飯.
古法羊腩煲

蛇汁灼時蔬
食左咁多肉, 都係時候要食d菜中和下. 雖然蛇汁味唔濃, 但配上菜既味道剛好.
蛇汁灼時蔬

當紅炸乳鴿
乳鴿都不錯, 皮雖然唔算話好脆,但d肉好juicy,啖啖都好多汁!
當紅炸乳鴿

生炒臘味糯米飯
糯米飯用料十足,夠乾身,  仲加左好多蝦米, 非常美味

菊花五蛇羹
  • 古法羊腩煲
  • 芥蘭炒臘味
又到星期日,家庭聚餐既日子~家住荔枝角,其實好幸福,夾係長沙灣同美孚中間,三個站相距好近,每個站都係10分鐘腳程左右,而呢三個站近幾年餐廳愈開愈多,對我地呢d愛吃家庭來說真係好正既一件事,行幾步就食到好野同新野上星期同婆婆係美孚睇完醫生,發現之前間酒樓轉左手,而家叫京都薈,就入去飲茶試下,新裝修好光猛又寬敞,幾舒舒,味道亦不錯,所以呢晚就黎食晚飯小菜日式胡麻鮮淮山 $52先點一份前菜小食,淮山爽脆鮮甜,配上日式胡麻醬清新開胃~但醬真的太多,太咸了,必需刮走部份醬食先得~燒腩仔本來想點燒鵝,但賣完了,侍應提議轉為燒腩仔,一上枱真的覺得沒介紹錯,腩肉肥瘦相間,清楚見到脂肪與肉一層層的分佈平均,皮燒得非常酥脆,肉質鬆化,味道剛好,大讚極品叉燒王 $118叉燒用上較貴的梅頭肉製作,外表燒得香口惹味,掛上甜甜的蜜汁,肉質軟熟,帶點油脂,也是非常出色白灼海蝦媽媽想吃蝦,點了半斤過下口癮,海蝦大隻,鮮味爽彈~鮑魚野菌滑雞煲 $168主菜點了個雞煲,雞件滑嫩惹味,鮑魚size一點也不少,厚身,有4隻之多,甘香鮮美,驚喜之作~海參北菇鵝掌 $148同鮑魚雞煲一樣足料抵食,冬菇,海參,鵝掌各有4件,鵝掌

日式胡麻鮮淮山 $52

燒腩仔

極品叉燒王 $118

白灼海蝦
媽媽想吃蝦,點了半斤過下口癮,海蝦大隻,鮮味爽彈~

鮑魚野菌滑雞煲 $168

海參北菇鵝掌 $148
同鮑魚雞煲一樣足料抵食,冬菇,海參,鵝掌各有4件,鵝掌炆得不夠淋和入味,整體可以接受~

2017-11-06 95 瀏覽
家住長沙灣嘅非常外夫前排睇到美乎開左間新酒家京都薈好想試,所以今晚我們一行四人就務名而來,位置唔太難揾就喺美乎新村嘅百老匯街。裝修新穎,新派宴會場地,環境舒適,唯獨今晚人客太多,人手不足,單單等點菜都等左20分鐘。但落單後上菜又出奇地快真係好難捉摸日式胡麻鮮淮山,普遍超市可買到嘅胡麻醬,涼拌於鮮淮山,爽口醬汁味道夾,但汁嘅份量過多,可以減少。白灼海生蝦,蝦肉鮮甜,配以師傅秘製豉油好食脆皮燒腩,原本想試招牌燒鵝,但剛售罄,所以點左部長推介燒腩,果然無老點,真係好食三層肉油脂同肉平均分隔加上燒得香脆嘅外皮真係食到沙沙聲鮑魚野菌滑雞煲,份量都算多,鮮鮑魚有四隻,簡單煮法,但葱香十足,而且上菜時滾熱,煲偉風味濃送飯一流蒜片安格斯牛柳粒,蒜味香,但肉質帶根,影響咬口,總括菜式唔錯,特別係燒腊,服務可能員工尚未熟手,希望可以做得更好,繼續努力

真係好難捉摸

白灼海生蝦,蝦肉鮮甜,配以師傅秘製豉油好食

,服務可能員工尚未熟手,希望可以做得更好,繼續努力

今日和太太往美孚京都薈食晚餐,我們點了蜜汁叉燒皇, 鮑魚野菌滑雞煲和豉汁帶子蒸豆腐。蜜汁叉燒皇叉燒蜜汁鮮甜, 肉質肥瘦適中, 食落好腍有油花, 配上特製醬汁帶出叉燒美味;鮑魚野菌滑雞煲鮑魚食落彈牙, 滑雞爆得好乾身, 肉質鮮甜, 而配菜洋蔥開胃, 野菌好鮮甜, 整份鮑魚野菌滑雞煲好足料,好惹味;豉汁帶子蒸豆腐,帶子新鮮彈牙,豆腐食落香滑軟綿, 豆豉味道好香, 菜新鮮爽口, 帶出帶子豆腐的美味,高質健康的菜式。酒樓食物新鮮美味, 環境舒適, 價錢合理, 值得再來的酒樓。
鮑魚野菌滑雞煲
蜜汁叉燒皇
2017-11-02
2017-11-03 1445 瀏覽
近來鍾意左飲茶,今星期飲第三餐了,今日美孚朋友帶我試依間京都薈, 話係新易手的,佢都未試過~ 這裹用電子取票以QR CODE在手機上睇叫到幾多號 燒賣,蝦都多, 又彈唔會一大舊肉實的的咁,又唔太咸,件頭大,頂蟹籽都幾突出!炸魚餅,本來我朋友點嗰時,我千般不願意,一來琴日響大榮華先食完,二來我麻麻地食鯪魚肉,點知佢唔係就咁一片鯪魚肉咁簡單,仲有兩片春卷皮夾住先拎去炸,外面好夠脆,而魚肉就唔會被炸乾,而且有啲粟米粒,健康dddddd之餘,加埋雲吞皮炸,有三個口感,無咁單調。 黑椒金錢肚,好勁,無一pat pat 漿粉, 牛肚幾新鮮,唔會咬落軟冧冧,又唔大陣味,黑椒加辣椒絲夠辣,用上生根short 汁,令生根吸收曬啲精華又唔油,咬落有爆汁感,正! 我依餐最愛的係屬甜品類的薑汁糕,最初以為佢只係得薑汁,點知佢係一屋薑汁,一層紅棗,每層都很分明,平均,而且十分足料,充满薑味之中又發放紅棗獨特既香味,夠和暖之餘,都好夠結實,唔似keep 住蒸,淋矖咁無矖口感!依個正吖喂! 老實講,見到openrice d comments 都驚驚地,有同叫我陪

這裹用電子取票
以QR CODE在手機上睇叫到幾多號

老實講,見到openrice d comments 都驚驚地,有同叫我陪嗰個friend講,但係食完又唔覺講到咁差,啲食物仲幾好添,好多都係即叫即製,不得不幫他們平反一下~希望佢地啲水準keep 到,唔係一時一樣,讚壞左啦~~
2017-10-28
15 分鐘 (堂食)
2017-10-23 308 瀏覽
呢度前身係金殿,當時出品係正常既,價錢同款式都接受到但換左呢間之後,佢個裝修令到成間酒樓望落去細左個多不特止,個地台仲震震下咁,唔知做過啲咩黎每次有人行過,有姐姐推過啲車仔,都好明顯個地台係度震,食得好唔舒服 咁叫左佢地話係招牌既燒鵝,係可以既,但都無乜特別,接受到不過其他野食就真係差。椒鹽鮮魷同平時果啲個樣完全唔同,食兩野成個炸皮甩出黎,啲魷又唔新鮮 跟住個菜煲仔啲菜好老,食到牙較都累。。。最後仲有個栗米斑塊,腥腥地,都係唔好食美孚地方細細,一間ok既酒樓變左咁真係有啲唔開心,食左兩次都係咁,短期內都唔會再黎了。希望過幾個月佢會好啲啦,遲下再比個機會佢。
呢度前身係金殿,當時出品係正常既,價錢同款式都接受到

咁叫左佢地話係招牌既燒鵝,係可以既,但都無乜特別,接受到
不過其他野食就真係差。

跟住個菜煲仔啲菜好老,食到牙較都累。。。
最後仲有個栗米斑塊,腥腥地,都係唔好食

2017-10-10 393 瀏覽
係美孚個群組入面見到呢間酒樓新開張,個個都有彈無讚。偶爾見到1、2個讚既即刻就比人圍攻,今日放假就睇下係咪真係咁堅,要做勇士先可以去試~哈哈。訓醒點幾鐘行到落去,唔使排隊。心諗,唔係咁堅真係中伏呀......但係一場黎到,唔係唔食呀....入面環境都算幾光猛。原來已經係下午茶時間, 有優惠, 我地叫左既蝦餃,叉燒包,蒜蓉蝦春卷,炸雲吞,叉燒腸,再叫左個龍躉件荷葉飯(咁上下名)同一個菜。叉燒腸,叉燒好味,腸都算滑,但就係分件上,唔使自己分,方便。叉燒包,味道一般,但我覺得叉燒餡少左D。(一見到就忍唔住食左先記得影相)哈哈蝦餃唔錯,我個人鐘意食蝦餃皮,呢度個皮夠煙UN,入面舊肉有蝦味,足料,值得一讚。蒜蓉蝦春卷,有蝦,夠脆,但無乜蒜蓉味......炸雲吞, 夠脆, 有原隻蝦係入面龍躉片荷葉飯,龍躉件都幾大舊,有5,6舊。炒飯底,但係荷葉墊底就無乜荷葉味,同想像中既味道差D。如果叫另外果個蝦荷葉飯應該會好食D。菜就無乜油,幾好。整體黎講就OK啦,唔算難食,又唔算特別好食。

叉燒包,味道一般,但我覺得叉燒餡少左D。

(一見到就忍唔住食左先記得影相)哈哈

蒜蓉蝦春卷,有蝦,夠脆,但無乜蒜蓉味......

炸雲吞, 夠脆, 有原隻蝦係入面

菜就無乜油,幾好。

整體黎講就OK啦,唔算難食,又唔算特別好食。
題外話/補充資料: 壺茶唔錯,有茶味!
2017-10-09
1 分鐘 (堂食)
  • 蝦餃
2017-10-04 344 瀏覽
同屋企人做節當然要食中餐啦,這間位於美孚新開張的“京都薈”,地鐵站側,位置超方便,裝修又幾靚,還有中秋特價套餐很抵食👍,同屋企人訂左2圍試試。由於佢新開既關係,環境好新淨,又寬敞,坐得好舒服脆皮乳豬燒得外皮好香脆,肉質好鬆軟嫩滑,肥瘦均勻,無乜多餘嘅脂肪,完全唔會有好油膩嘅感覺!清蒸海星班,條魚都夠回本,條魚大大條,蒸得岩岩好。驚喜位,系Movenpick雪糕,大小朋友都開心,使這晚餐更加完滿。

由於佢新開既關係,環境好新淨,又寬敞,坐得好舒服

清蒸海星班,條魚都夠回本,條魚大大條,蒸得岩岩好。

2017-10-04
2017-09-24 406 瀏覽
環境:Okay,新裝修,桌子之間不太夠空位。兩個人去飲下午茶,一定要搭台,同另外兩個老人家同坐一張台,桌面比較細,做得好逼,不夠擺野。服務:態度吾錯,但上菜亂,流程不熟。我地叫左4碟點心同一碟炒野,樣樣野都很慢才來,其中一個咖哩土魷催了4-5次,到成餐茶個半鐘飲完先來,而且來的時候是室溫,吾明點解幹耐。我地對面其中一個老人家叫左個粥,廚房搞錯左粥的餡,又係問左4輪先上到對的粥。食物:泰式豬頸肉炒河冇色冇味,豬頸肉好多肥膏。蝦餃較乾。春捲多餡兒,okay。茶okay合格。價錢有點貴

2017-09-23