2019-03-06 994 瀏覽
平時同男人成日食西餐,今次小妹就想食中餐,見京花朝好像不錯,同埋呢間有拔絲蘋果食,所以就去呢間~京花朝位於銅鑼灣百樂中心9樓呢到環境唔算好大,燈光光亮裝修優雅華麗~本Menu都好有中國風~這裏每位茶芥$10,小吃(花生)$20當日我地叫左個燉湯、宋嫂魚羹、糖醋魚片、滑蛋蝦仁、招牌炒飯、壽包和小妹至愛既拔絲蘋果燉湯湯入面有雞腳同龍眼肉,湯底清甜宋嫂魚羹裏面有魚肉和筍,d筍好爽,魚肉好滑再加左芫茜調味,好飲糖醋魚片呢個大愛呀,魚片冇骨,魚肉好滑,味道酸酸甜甜,非常開胃加埋青椒菠蘿同洋蔥一齊炒,滑蛋蝦仁這個滑蛋都幾多蝦仁,而且蛋味也十分香濃,獲氣十足招牌炒飯這個炒飯材料有蝦仁、豆、蛋、火腿、雞肉等等。。炒飯炒得剛好,不油也不乾,但味道方面小妹就覺得略為啖左d,可能小妹比較喜歡濃味一點吧~拔絲蘋果佢有拔絲香蕉的,但我比較喜歡吃蘋果,所以揀左拔絲蘋果,這個一客有8件~一上枱,賣相都幾壯觀下,好高既拔絲,蘋果顏色金黃,外脆內爽,甜而不膩壽包壽包蒸得剛好,味道正正常常~
平時同男人成日食西餐,
今次小妹就想食中餐,見京花朝好像不錯,
同埋呢間有拔絲蘋果食
,所以就去呢間~

京花朝位於銅鑼灣百樂中心9樓

呢到環境唔算好大,燈光光亮
裝修優雅華麗~

本Menu都好有中國風~

這裏每位茶芥$10,
小吃(花生)$20

燉湯

湯入面有雞腳同龍眼肉,湯底清甜

原盡燉湯

宋嫂魚羹

裏面有魚肉和筍,d筍好爽,魚肉好滑
再加左芫茜調味,好飲

糖醋魚片

呢個大愛呀,魚片冇骨,魚肉好滑
,味道酸酸甜甜,非常開胃

加埋青椒菠蘿同洋蔥一齊炒,

滑蛋蝦仁

這個滑蛋都幾多蝦仁,
而且蛋味也十分香濃,獲氣十足

招牌炒飯

這個炒飯材料有蝦仁、豆、蛋、火腿、
雞肉等等。。

炒飯炒得剛好,不油也不乾,
但味道方面小妹就覺得略為啖左d,
可能小妹比較喜歡濃味一點吧~

拔絲蘋果

佢有拔絲香蕉的,但我比較喜歡吃蘋果,
所以揀左拔絲蘋果,這個一客有8件~

一上枱,賣相都幾壯觀下,
好高既拔絲
,蘋果顏色金黃,
外脆內爽,甜而不膩

拔絲蘋果(8件)

壽包

壽包蒸得剛好,味道正正常常~
壽桃2隻

原盡燉湯
滑蛋蝦仁
拔絲蘋果(8件)
壽桃2隻
  • 招牌炒飯
1K
中國八大菜系博大精深,我自己尤其喜歡滬菜,前幾日就來到主打京川滬菜的京.花朝,細味一頓色香味俱全的中式傳統美餚。店內面積不大,但裝修帶點古式古香的懷舊風格,坐得舒服。單點餐牌款式繁多,另外還有套餐供應。一坐低侍應便會端上一小碟前菜 $20。錦繡松鼠魚 $268松鼠魚這道名菜歷史悠久,據說就連乾隆品嘗過後也大讚,要做好這道講究色、香、味、形的經典菜式,真的一點也不容易,考驗師傅的刀工和烹飪技巧,將酸甜醬汁與炸酥的松鼠魚相搭配,形神俱備。炸得外脆內嫩的雪白魚肉,火候控制得恰得好處,伴以酸甜開胃的糖醋汁,不會過酸或過甜,濃稠得宜,即時令人胃口一醒,而且已經去走所有魚骨,每口都是啖啖肉。糖醋醬汁色澤艷麗,伴以蝦仁、蜜桃及菠蘿,開胃怡人,酸甜可口,叫人食指大動 。鍋榻豆腐 $88鍋塌是魯菜的獨有特色,意指先煎硬後煨軟的煮法,將豆腐蘸蛋液煎香,再以慢火塌制,更加入味。味道其實有點像廣東菜的紅燒豆腐,但比起紅燒制法,就相對沒那麼油膩。豆腐表層不厚,一咬開內裡有如鮮奶般滑溜。拔絲蘋果 $128糖絲幼細得有如一層輕紗,光看如此高貴堂皇的賣相,已令人心花怒放。將蘋果披上閃閃發亮的糖衣,暖暖的放進口裡,脆口

店內面積不大,但裝修帶點古式古香的懷舊風格,坐得舒服。

單點餐牌款式繁多,另外還有套餐供應。

一坐低侍應便會端上一小碟前菜 $20。
小食

錦繡松鼠魚 $268

鍋榻豆腐 $88

鍋榻豆腐

豆腐表層不厚,一咬開內裡有如鮮奶般滑溜。

拔絲蘋果 $128
拔絲蘋果

將蘋果披上閃閃發亮的糖衣,暖暖的放進口裡,脆口得來又甜滋滋。
拔絲蘋果

內裡包裹著熟透而質感較粉的蘋果果肉,真是名副其實甜到入心。
2019-03-04
2019-03-02 152 瀏覽
朋友生日聚會,這裡的菜式賣相和味道水準也很出色,例如前菜茄子,茄子屬於平平無期的蔬菜,但是烹調方式是很有技巧,要煮出可以夾起係硬,但咬下去是又爽又淋,絕對是有點技巧,所以超推薦,雞絲粉皮夠凍,粉皮配上適量醬亦是爽口彈牙,這2款前菜不是貴價,但也發揮超高水準,但招牌炒飯味道就有一點像(咸魚雞粒+楊州炒飯)的感覺,水煮魚出奇地一點也不油,辣道適中,適合一般人口味,魚肉也是新鮮,不會一夾就散,還有一點是,2位服務人員超級有禮,哈哈因爲我尾聲倒瀉了茶滿枱滿地,但反而是立刻提供紙巾給我們,所以這間店,服務,食物質素,環境,價錢,也是值得再去,
  • 茄子
2019-02-26 572 瀏覽
京花朝今次森仔和朋友忽然想食中餐。咁就搵左間非常就腳的中餐廳🍴,叫京花朝。餐廳🍴位於銅鑼灣百樂中心,近地鐵站。不過,唯一要預留時間等lift。因為中心太多餐廳,會有長長人龍排隊上去。而餐廳🍴環境很好,裝潢新式。而全餐廳只大約有25張枱,留有足夠位置予客人,坐得舒舒服服😌😌不過,如果餐牌能有上更多實物圖就就好了。當天,我地叫左1個二人餐。當中,有2個前菜,2個餐湯,1個海鮮,2款主菜,2個白飯和甜品🍮。每個項目都有數款供客人選擇👍🏼👍🏼滿足不同人的口味😍😍前菜五香牛肉味道重牛肉味,調味不錯。而牛肉片的口感亦夠稔,好食!最正係佢份量好足,大約有24片😍😍麻醬雞絲粉皮雞絲夠嫩滑,雞味也夠鮮。而粉皮不會太稔或太硬身,煮得恰好!而麻醬很重花生🥜味,似花生醬多的😂😂不過也好好地一雞絲和粉皮2者連結在一起!👍🏼原盅燉湯e個燉湯幾令森仔喜出望外的。因為餐味道夠濃,料亦都好足👍🏼👍🏼雖然係有味精,但真係好味既,之後亦唔會太口渴。海鮮🦞今次揀左個椒蒜炒虎蝦❤️❤️虎蝦味道幾鮮甜,而用椒蒜粒再炒蝦🍤,味道入落蝦身,正!而廚師亦地椒蒜炸香再炒,香噴噴又脆脆的👍🏼👍🏼最正係經理見果日係元宵節,幫手拼成心形❤️笑左😂😂
京花朝
今次森仔和朋友忽然想食中餐。
咁就搵左間非常就腳的中餐廳🍴,叫京花朝。

餐廳🍴位於銅鑼灣百樂中心,近地鐵站。
不過,唯一要預留時間等lift。
因為中心太多餐廳,會有長長人龍排隊上去。
而餐廳🍴環境很好,裝潢新式。

不過,如果餐牌能有上更多實物圖就就好了。

前菜
五香牛肉

麻醬雞絲粉皮
雞絲夠嫩滑,雞味也夠鮮。
而粉皮不會太稔或太硬身,煮得恰好!
而麻醬很重花生🥜味,似花生醬多的😂😂
不過也好好地一雞絲和粉皮2者連結在一起!👍🏼

原盅燉湯
e個燉湯幾令森仔喜出望外的。
因為餐味道夠濃,料亦都好足👍🏼👍🏼
雖然係有味精,但真係好味既,之後亦唔會太口渴。

海鮮🦞
今次揀左個椒蒜炒虎蝦❤️❤️
虎蝦味道幾鮮甜,而用椒蒜粒再炒蝦🍤,味道入落蝦身,正!
廚師亦地椒蒜炸香再炒,香噴噴又脆脆的👍🏼👍🏼
最正係經理見果日係元宵節,幫手拼成心形❤️
笑左😂😂

主菜
(1)糖醋魚柳
味道酸酸甜甜的,調味調得好好!
而魚柳方面都算炸得幾好,粉不多,又夠脆口👍🏼配合酸甜味道,開胃送飯小菜!
份量方面都算還好,夠食既🤓

(2)紅燒牛肉
味道和牛質都無得彈,配合得好好。
而份量更係出奇的多,食極都仲有😂
真係超正。不過,雖因為太多,涷左之後冇甘好食,亦較難咬😔

甜品🍮
雜果杏仁果涷係餐甜品
食落口涼涼的,帶清甜。
本身我勁唔鍾意杏仁味,都食到半碗,算係幾好了。😂😂
不過,我食晒d雜果😂😍

整體來說,京花朝的食物質素屬上級別,而份量亦很充足,種類亦算多。以每人大約300元就可以食得飽飽又有質素的食物,仲有寧靜舒服的環境,抵丫!👍🏼👍🏼🤓

• 糖醋魚片
農歷新年過後與舊同事們的第一餐晚飯加上當中兩位臨近生日,便食好一點吧原本打算食養心殿,訂位已滿,最後選擇了這裡醬牛筋 $68與之前食過的味道差一大截牛筋口感似果凍,沒有煙韌感醬也只是酸酸地醋,很失望麻醬涼拌茄子 $58每次來也必點,麻醬可以皇道凍食很開胃很正香酒醉雞 $78酒味頗香,雞肉也算滑但可能雪太久,有少許雪藏味北京烤鴨(半隻) $228烤鴨肥瘦適中,而且皮夠薄,不錯胡同酸辣湯 $45/位本人最愛酸辣湯,酸辣味剛好,不會過酸過辣原盅燉湯 $68/位今天的是蟲草花燉雞腳湯,雞湯清得來頗鮮甜京燒羊肉 $168羊肉外酥內軟,羊羶味雖是有但可接受仍能維持水準,本人最愛的一道菜賽螃蟹 $128蛋白炒得算嫩滑,味道很清淡沒有黃花魚亦沒有鮮味,是普通的炒蛋白乾煸四季豆 $88四季豆夠乾身,食時仍很爽脆比上一次質素有進步四川擔擔麵 $68味道不算辣不算很香,幼身麵條較易糊不宜久放,建議一上枱就要即食,否則就不好食總括而言,味道質素較上一次來食明顯退步可能是轉了大廚,難以保持水準但服務是一直都很好,侍應手腳都很快亦很有禮貌而且5個人平均300蚊有找,食不完,不算貴希望下次來味道質素可以回升
農歷新年過後與舊同事們的第一餐晚飯
加上當中兩位臨近生日,便食好一點吧
原本打算食養心殿,訂位已滿,最後選擇了這裡

醬牛筋 $68
與之前食過的味道差一大截
牛筋口感似果凍,沒有煙韌感
醬也只是酸酸地醋,很失望

麻醬涼拌茄子 $58
每次來也必點,麻醬可以皇道
凍食很開胃很正

香酒醉雞 $78
酒味頗香,雞肉也算滑
但可能雪太久,有少許雪藏味

北京烤鴨(半隻) $228
烤鴨肥瘦適中,而且皮夠薄,不錯

胡同酸辣湯 $45/位
本人最愛酸辣湯,酸辣味剛好,不會過酸過辣

原盅燉湯 $68/位
今天的是蟲草花燉雞腳湯,雞湯清得來頗鮮甜

京燒羊肉 $168
羊肉外酥內軟,羊羶味雖是有但可接受
仍能維持水準,本人最愛的一道菜

賽螃蟹 $128
蛋白炒得算嫩滑,味道很清淡
沒有黃花魚亦沒有鮮味,是普通的炒蛋白

乾煸四季豆 $88
四季豆夠乾身,食時仍很爽脆
比上一次質素有進步

四川擔擔麵 $68
味道不算辣不算很香,幼身麵條較易糊
不宜久放,建議一上枱就要即食,否則就不好食

總括而言,味道質素較上一次來食明顯退步
可能是轉了大廚,難以保持水準
但服務是一直都很好,侍應手腳都很快亦很有禮貌
而且5個人平均300蚊有找,食不完,不算貴
希望下次來味道質素可以回升
2019-02-19 123 瀏覽
很久沒有吃京滬菜,很是想念,在銅鑼灣找了一家蠻有質素的京滬菜館來回味一下。這裡環境雅緻,分兩邊,一邊大枱,一邊細枱。京花朝有很多特色中國菜,讓你食遍大江南北。茶芥$10/位。香酥鴨($148/半份)四件夾餅、青瓜、京葱和甜面醬這道菜工序複雜,師傅處理得很好,鴨皮脆肉酥,帶濃濃的鴨香,而且去骨了,加了配料夾包吃,味道更豐富,很好吃。糖醋魚片($128),魚肉夠大塊,炸漿也很薄,炸得酥脆,肉質非常鮮嫩,配青紅椒、洋蔥、菠蘿,酸酸甜甜的,很好下飯。蔥爆羊肉($108),羊肉滑嫩,不膻,又可以補身,有很多京葱、洋蔥、芫荽,不會很肉肉,味道香濃,十分惹味。拔絲香蕉($128/8件)不是很多地方有得食,而且一般是蘋果或地瓜,反而用香蕉很特別。拔絲金光璀璨,相當美麗,香蕉外脆內軟,甜糯可口,完美的結束。

京花朝有很多特色中國菜,讓你食遍大江南北。茶芥$10/位。

香酥鴨($148/半份)

四件夾餅、青瓜、京葱和甜面醬

拔絲香蕉($128/8件)

• 香酥鴨
  • 蔥爆羊肉
  • 拔絲香蕉
  • 糖醋魚片
2019-02-16 109 瀏覽
京花朝位於銅鑼灣百樂中心、裝潢充滿中國風、私房菜格局、座位闊落舒適。點了涼拌海蜇皮作前菜、爽口非常。砂窩雲吞雞 雞湯熬得好香濃、夠鮮味、雲吞皮薄肉鮮、有驚喜。太久沒吃水煮魚、今天忍不住又叫了來一試。 以精緻雕刻的金鍋送上、盡顯氣派、紅彤彤的湯沒有太辣、反而魚肉嫩滑、川椒香味都出來了、配上芽菜、薯粉很好吃!這個四人吃有點不夠呢~北京烤鴨 燒得金黃皮脆、配上青瓜、京蔥絲和塗上甜麵醬的荷葉餅、味道不錯、唯一不足是荷葉餅不太夠熱。鍋榻豆腐又是常點的菜式~吃這個嫩雞煨麵麵條滑溜較清淡、吃完濃味的川菜剛好。第一吃什果杏仁豆腐、感覺像加了大菜糕的、又像啫喱挺有趣。

點了涼拌海蜇皮作前菜、爽口非常。

砂窩雲吞雞 雞湯熬得好香濃、夠鮮味、雲吞皮薄肉鮮、有驚喜。

太久沒吃水煮魚、今天忍不住又叫了來一試。

鍋榻豆腐又是常點的菜式~

吃這個嫩雞煨麵麵條滑溜較清淡、吃完濃味的川菜剛好。

第一吃什果杏仁豆腐、感覺像加了大菜糕的、又像啫喱挺有趣。

2019-02-16 153 瀏覽
今晚過左黎銅鑼灣京華中心嘅京花朝食京滬菜。上網睇到呢度嘅醉蟹腳想試左好耐。門面牆身走優雅中國風。入到去感覺有d 似小包廂形式。今次就叫左個$268/每位嘅2人餐。有湯、飯同甜品。螺頭、豬肉、桂圓、雞腳燉湯 湯頭好清甜,都幾足料。北京醬蹄醬蹄切到薄薄一片,配埋惹味嘅辣椒蒜頭調味,幾開胃。蒜泥白肉粉皮 白肉份量唔算好多,辣嘅後勁幾犀利,蒜味再濃d會較好。老家回鍋肉 腩肉質地唔錯,調味比食開嘅回鍋肉甜左少少。京蔥炒牛肉份量幾足,牛肉唔會用左過多嘅鬆肉粉。味道超下飯。花雕話梅醉松葉蟹腳連埋蟹鉗有5大件,會連埋較剪俾你剪蟹腳。剪出黎真係啖啖肉,蟹肉浸到入晒味。重點經話梅調味嘅花雕酒味份外鮮甜。超正超滿足。最後仲會有個杏仁豆腐:淡淡嘅杏仁清甜,口感就有d 似大菜糕。另外一讚佢地提供嘅茶係唔錯嘅茶葉。

門面牆身走優雅中國風。

螺頭、豬肉、桂圓、雞腳燉湯
湯頭好清甜,都幾足料。

北京醬蹄

醬蹄切到薄薄一片,配埋惹味嘅辣椒蒜頭調味,幾開胃。

蒜泥白肉粉皮

白肉份量唔算好多,辣嘅後勁幾犀利,蒜味再濃d會較好。

老家回鍋肉
腩肉質地唔錯,調味比食開嘅回鍋肉甜左少少。

京蔥炒牛肉

份量幾足,牛肉唔會用左過多嘅鬆肉粉。
味道超下飯。

花雕話梅醉松葉蟹腳

連埋蟹鉗有5大件,會連埋較剪俾你剪蟹腳。
剪出黎真係啖啖肉,蟹肉浸到入晒味。
重點經話梅調味嘅花雕酒味份外鮮甜。
超正超滿足。

最後仲會有個杏仁豆腐:
淡淡嘅杏仁清甜,口感就有d 似大菜糕。

另外一讚佢地提供嘅茶係唔錯嘅茶葉。
2019-02-11
  • 花雕話梅醉蟹腳
  • 蒜泥白肉粉皮
2019-02-14 89 瀏覽
與親友新年期間相約到京花朝食京滬菜,餐廳佈置古色古香。涼拌海蜇皮好爽口,加上芝蔴香,是道簡單美味的涼菜。餐廳經理先把北京烤鴨(半隻)送來給我們看看「原狀」,然後再讓師傅片皮。每層荷葉餅也以一層紙相隔,以免餅皮黏作一團,處理見心思。鴨皮甘香誘人,與鴨肉中間沒太多肥膏,符合現今食客要美味又要健康的要求。四季豆脆身不膩、炒肉燥微辣,很快就被大家吃光。各人也很讚賞砂鍋雲吞雞,雲吞皮薄饀鮮、黃芽白細嫩、奶白雞湯好清甜。水煮魚片香辛惹味,魚片如預期般嫩滑,鍋底還有紅薯粉,掛汁力不俗。
與親友新年期間相約到京花朝食京滬菜,餐廳佈置古色古香。

涼拌海蜇皮好爽口,加上芝蔴香,是道簡單美味的涼菜。

每層荷葉餅也以一層紙相隔,以免餅皮黏作一團,處理見心思。

四季豆脆身不膩、炒肉燥微辣,很快就被大家吃光。

2019-01-30 124 瀏覽
那日晚上連同女友一家4人於銅鑼灣樓上的中菜館京花朝共進晚餐,菜色平實但心思,服務優質。. 那日7時許,京花朝食客坐無虛席,幸好有訂枱,我一眾四人被安排六人圓枱就坐,格局寬鬆舒適。. 選擇四人自選晚餐,菜式選擇眾多,我們點了三前菜,北京醬蹄,醬牛筋,雞絲粉皮; 主菜金蒜風沙大虎蝦,以及兩款小菜,京蔥爆牛肉,糖醋魚片。套餐每人有老火湯同甜品杏仁豆腐。個人很喜歡那日的湯水,每人一小盅,内有螺頭,雞腳,杞子,南北杏,豬骨等等長時間煲煮,湯水香氣樸鼻,清澈而濃味。. 而三款前菜,味道賣相普通,但可口美味。. 小菜中我喜歡那碟糖醋魚片。賣相似平日的咕嚕班腩,但每一片魚片粉漿均勻,而且非常薄,魚片中水分充足,吃起來掛汁脆口,開胃。. 而主菜大虎蝦有六隻,每隻份量和手掌相約,味度係避風塘,蝦肉爽口多膏。. 而那碗雜果杏仁豆腐,每一淡都濃烈杏仁香,加上帶甜的雜果,為一餐畫上圓滿句號。

而三款前菜,味道賣相普通,但可口美味。
2019-01-20
  • 醬牛筋
  • 杏仁豆腐
2019-01-27 166 瀏覽
每次經過銅鑼灣,就會想去百樂中心!因為個度成橦大廈都係食肆!今次就同aunt黎到呢度9樓既京·花朝!酒樓地方唔算太大,裝修都好有特色,好有中國風既感覺!我地睇完menu 後就叫左個business dinner set: 包2個冷盤小食;我地就叫左醬牛筋,牛筋肉食時既感覺好似jelly QQ彈牙既口感!配埋醬汁更加好味道!😋 雞絲粉皮配麻醬同青瓜,食落口時更加爽脆,雞肉嫩滑,味道適中!另外個老火湯好有火喉,有雞腳,淮山,滋補養生!係比較濃味左少少!主菜就揀左花雕話梅醉松葉蟹腳,店員都好窩心每人比左一把專用剪刀及濕紙巾!蟹肉並不是太多,不過都好鮮味,配埋花雕酒調一下味!幾新穎既食法!個套餐仲包埋2款京滬小菜:糖醋魚片&上湯蒜子浸時蔬! 酸酸地既魚塊好實肉,又冇骨,仲有3色椒做配菜!用來送白飯正合胃口!食完咁多肉類,所以就叫左個上海蒜子浸溫室豆苗,個菜清清淡淡容易消化!最後個套餐仲包埋甜品:什果杏仁豆腐,蛋菜糕既口感,幸好杏仁味沒有太濃,所以對於我來說都唔錯!食完先知道原來一直有條可愛既金魚睇住我地食飯!😝😝今次令我對京滬菜有所改觀!😎

老火湯
上海蒜子浸時蔬
什果杏仁豆腐
  • 花雕話梅醉蟹腳
2019-01-24 1048 瀏覽
🌺京花朝呢間餐廳嘅名字絕對令人清楚知道係食中國地方菜系,呢間位於銅鑼灣耀華街嘅樓上餐廳正正就係主打京滬菜,因為最近對中菜都愛不釋手,所以會上網搵資料邊度有好嘅中菜食,就畀我搵到呢度。佢嘅價錢屬於銅鑼灣正常餐廳價晚市平均250到300蚊一個人,至於食物質素,就令人相當難忘。. 呢一晚我同朋友一行4人嚟食咗套餐,冷盤小碟四個人可以揀三款,小菜都係揀三款,當中有幾個令我印象特別深刻。. 每人一盅嘅👉🏻原盅燉湯上桌嘅時候連個盤都係熱到拎唔到,足料嘅湯料:雞腳,瘦肉,令到呢盅湯感覺特別滋潤,而且油份唔高;湯飲落好清甜,飲完成身暖笠笠。. 👉🏻醬牛筋起初以為佢係牛筋,幻想係相當大舊嘅形狀,原來佢係切到好薄片,所以入口嘅時候唔會一嚿嚿膠質,反而係肉質同埋骨膠原比例一平均,另上嘅秘製辣醬,配合唔同人嘅口味。. 👉🏻雞絲粉皮麻醬好香滑,感覺比坊間嗰啲特別濃厚香滑。雞絲同樣好嫩滑,並唔會因為諗住撕開咗比啲頭頭尾尾碎濕濕嘅客人;呢道冷盤最欣賞佢唔係真係雪到凍冰冰,所以食完唔會打冷震,同樣都覺得佢係新鮮。. 👉🏻主菜嘅金蒜風沙大虎蝦每人一隻,虎蝦有手掌咁長,肉質鮮甜彈牙,經過油炸同埋香蒜爆炒,味道相當香口。.
每人一盅嘅👉🏻原盅燉湯
👉🏻醬牛筋
👉🏻雞絲粉皮
👉🏻主菜嘅金蒜風沙大虎蝦
另外小炒方面,三個裏面有一個特別令人喜歡。
👉🏻糖醋魚片
酸酸甜甜既汁,開胃之餘送飯仲可以食上兩三碗😂 好多配菜,例如菠蘿,甜椒,洋蔥......當然魚塊亦都唔少,有成七至八塊,每一塊咬開都見到佢細密嘅組織,唔會用一啲雪咗好耐嘅急凍貨。
👉🏻毛豆百頁豆腐
略嫌有啲鹹,但係如果配飯又可以好惹味,因為佢所有嘢都係一粒粒細粒組成,容易入口。
呢間餐廳畀我嘅感覺係佢嘅食物價錢其實唔算貴,可惜貴咗嘅係茶芥加一同埋小食,呢幾樣嘢加埋令感覺成餐飯會貴咗,但係冇辦法🤦‍♀️香港食飯其實好多時都係食地價;而我喺呢度買到嘅亦都係佢哋優質貼心的服務💖同埋無限時嘅用餐時間😂
2019-01-20
  • 醬牛筋
2019-01-17 160 瀏覽
2018年曾經光顧過數次,新的一年透過openrice訂座,今天又再重臨,既與舊同事敍舊之餘,亦想回味這家美食。細看餐單,價錢不再是一律$68元了,多款菜式有不同價格,但記憶中,每款都是佳餚美食,絕對是物有所值的。麻醬濃郁,青瓜爽口,雞絲渗滿麻醬,味道鮮美餚肉爽口,甘甘的雞腳,瘦肉,樹菇,混合一起,湯味鮮甜爽甜滑溜,芡汁香濃酸酸甜甜,開胃醒神,肉質鲜美雞肉嫩滑,湯味濃郁,麵條幼滑,加入蔬菜,更見健康埋單每人都是$90元,雖然價錢比去年上升了,但味道依然保持過往水準,值得再次光臨。

麻醬濃郁,青瓜爽口,雞絲渗滿麻醬,味道鮮美

餚肉爽口,甘甘的

雞腳,瘦肉,樹菇,混合一起,湯味鮮甜

爽甜滑溜,芡汁香濃

酸酸甜甜,開胃醒神,肉質鲜美

雞肉嫩滑,湯味濃郁,麵條幼滑,加入蔬菜,更見健康

2019-01-16
2019-01-16 1077 瀏覽
2019年新開始帶屋企人食返餐好嘅!阿妹提議左呢間位於銅鑼灣嘅「京•花朝」,係一間已開左幾耐嘅京滬菜館。餐廳裝修別緻,亦都好有家的感覺,非常適合家庭聚餐,座位不算很多,想吃的話最好要預先訂座嚕星期日嘅晚市都有套餐供應,四位用的「良朋宴」價值$888,已經包左前菜、湯品、主菜、蔬菜、飯或年糕、甜品等等共九道菜,一次過可以品嚐到多種美食京式三小碟香酒醉雞份量好多,雞肉頗嫩滑,酒味都幾濃郁水晶肴肉滑溜溜的水晶內帶有絲絲豬肉,係心機之作素腐方微脆的腐皮內包裹着豆味濃郁的豆腐,味道有少少似素雞原盅燉靚湯每人都有一盅燉靚湯,廚師將精選材料燉足10個鐘,成為火候十足又好濃味嘅燉湯京都排骨炸得酥脆的排骨外脆內軟,骨肉分布平均,配上京式醬汁,酸甜得黎帶鹹香,味道有少少似糖醋排骨!送飯食啱晒瑤柱賽螃蟹蛋白炒得嫩滑無比,面上加左金華火腿碎,清淡的蛋白味裏帶有絲絲鹹香,好味道哦!大紅袍松鼠魚魚皮炸得香脆,內裏魚肉都幾軟滑,做出外脆內軟口感!醬汁由糖醋、雜果、三色椒等等組成,酸酸甜甜的好開胃!非常適合送飯食京式香酥鴨半隻鴨肉去骨然後炸香,外酥脆內鬆軟,鴨肉味濃郁!配埋刈包、蔥絲同青瓜條一同食用就可減低油膩感!建

京式三小碟

香酒醉雞

份量好多,雞肉頗嫩滑,酒味都幾濃郁

水晶肴肉

滑溜溜的水晶內帶有絲絲豬肉,係心機之作

素腐方

微脆的腐皮內包裹着豆味濃郁的豆腐,味道有少少似素雞

原盅燉靚湯

京都排骨

瑤柱賽螃蟹

大紅袍松鼠魚

京式香酥鴨半隻

鴨肉去骨然後炸香,外酥脆內鬆軟,鴨肉味濃郁!配埋刈包、蔥絲同青瓜條一同食用就可減低油膩感!建議多人share食因為都幾飽滯

上湯腿蓉扒津白

上湯味道適中,唔會過鹹或太淡,津白煮得非常軟腍,盡吸上湯精華,健康又美味

招牌炒飯

賣相端好,飯粒粒分明,炒得乾身唔油膩,而且仲好有鑊氣!炒飯裡仲有豐富材料如蝦仁、雞肉粒、蛋絲、毛豆等等,用料絕不馬虎,好好食啊!
食落其實有d似楊州炒飯

精美甜品

雜果杏仁豆腐冰凍又清甜,充滿杏仁香
2019-01-16 134 瀏覽
位於銅鑼灣百樂中心的「京•花朝」,係一間都幾出名嘅京菜中餐廳。餐廳嘅座位都幾寬敞,冇壓迫感,帶爸爸媽媽同老人家黎食就啱晒!當晚七點半黎到已經全場滿座,大部份客人都係一家人來的熱情有禮嘅店員呈上餐牌,推薦我地食個四人餐,人均二百幾元就可以品嚐到多款精美小菜,我地都點左呢個餐京式三小碟分別有:素腐方、水晶肴肉、香酒醉雞,三小碟份量絕不少!素腐方充滿大豆香;水晶肴肉好滑嘟嘟;香酒醉雞嘅雞肉都幾嫩滑胡同酸辣湯夠酸又夠辣,湯內嘅材料仲好豐富添,有雲耳、香菇、蘆筍等等,鍾意飲酸辣湯嘅一定要試試瑤柱賽螃蟹大家都知道賽螃蟹即係滑滑的炒蛋白,充滿着蛋白香,送白飯食一流呀京都排骨份量極多,半肥瘦排骨豬肉味濃郁!建議要趁熱食啊,如果唔係肉攤凍左會比較硬大紅袍松鼠魚條魚都幾大條,廚師已經將部份魚肉切件然後炸香,外脆內嫩滑!淋上酸甜又開胃嘅京式甜酸醬,真係非常好味道啊招牌炒飯個炒飯炒得好靚仔呀,材料豐富,仲好大碟添!雞蛋絲令到個飯更加美味,食完個炒飯已經飽飽地了京式香酥鴨半隻大大舊香酥鴨肉好香口,鴨肉已經去骨所以識落啖啖肉,啱晒我呢啲懶人!鴨肉外皮炸得好酥脆添啊,配埋中式蒸包食就啱晒精美甜品甜品係雜果杏仁豆腐,

京式三小碟

胡同酸辣湯

瑤柱賽螃蟹

京都排骨

大紅袍松鼠魚

京式香酥鴨半隻

精美甜品

甜品係雜果杏仁豆腐,味道好清甜而不膩,作為飯後甜品就啱哂