2021-10-11 74 瀏覽
本身一早已經聽過來佬餐廳,咁啱今日喺灣仔附近打開OpenRice見來佬有一個秋日set 有最啱時候嘅蟹粉,$348仲要有八五折,唔去真係對唔住自己,上到reception見到架糖果車真係好特別,忍唔住都要打下卡先。餐廳入面既格局感覺好舒服,懷舊嘅沙發加埋柔和嘅燈光,真係好一個拍拖嘅地方,可惜我同我媽媽黎🥺。呢次嘅餐牌內容都幾豐富,又有最鍾意食嘅蟹粉頭盤四小碟相當精緻擺盤都有心思,有蟹粉一口酥,焗蠔🦪,蟹肉沙律同埋美國蘆筍沙律🥗,懶係識食既我,一於由淺入深先食沙律再食🦪,最其待既一口酥梗係最後食😂。蘆筍配黑松露沙律醬真係幾夾蘋果同蟹子蟹肉夾埋做沙律感覺好fresh 焗𧐢個賣相真係好特別,有𧐢味又唔醒終於到其侍既蟹粉蟹肉一口酥,將蟹粉同蟹肉炒完再放入個炸皮度,感覺實在太滿足🤤跟餐既黑松露湯經理哥哥話來佬酥皮海鮮湯係必食,以為佢老點我但又真係無介紹錯慢煮烤鴨胸,鴨胸夠嫩滑又有陣煙燻嘅味道再配埋個雜莓醬主角係蟹粉天使麵,中西合璧開頭我都覺得有啲怪,但係又真係幾好食食埋個甜品就真係滿足晒

呢次嘅餐牌內容都幾豐富,又有最鍾意食嘅蟹粉

蘆筍配黑松露沙律醬真係幾夾

蘋果同蟹子蟹肉夾埋做沙律感覺好fresh

焗𧐢個賣相真係好特別,有𧐢味又唔醒

跟餐既黑松露湯

慢煮烤鴨胸,鴨胸夠嫩滑又有陣煙燻嘅味道再配埋個雜莓醬

食埋個甜品就真係滿足晒
2021-10-11
  • 鮮拆蟹粉天使麵
  • 慢煮香烤鴨胸
係IG路經見到來佬餐館11週年嘅11道菜套餐 見菜式都好啱口味之前話套餐做到8月31就急不及待去試前一日訂位平日星期三两個人夜晚7點 都容易卜位一入到餐廳原來空位都好多 加上自己正係得2,3枱客11道菜套餐一共包咗每人6款前菜,1個餐湯,1個主菜同1杯飲品而甜品係要加錢但唔貴之後上嘅係餐湯有两款選擇 1. 黑松露野菌湯2. 羅宋湯我哋叫咗两碗黑松露野菌湯 好好飲黑松露味好突出Appetizer 一共有6款 1. 來佬一口海南雞飯2. 自家西班牙黑毛豬叉燒3. 大蝦多士4. 法式香草焗田螺5. 經典凱撒沙律6. 黑松露炸薯條侍應會排得好靚比你打咭而且每一款都做得好仔細 好睇得嚟都好好味 來佬一口海南雞飯法式香草焗田螺自家西班牙黑毛豬叉燒大蝦多士而主菜可以3款裏面揀2款1. 法式牛柳伴鵝肝忌廉焗千層薯,黑松露燒汁 (+$40)2. 燒西班牙漿果黑毛豬,蘋果蓉3. 脆皮乳鴿半隻,乳鴿崧生菜包最後我哋揀咗 黑毛豬同鵝肝牛柳比起前菜 主菜反而做得冇咁出色 味道相對比較普通燒西班牙漿果黑毛豬,蘋果蓉法式牛柳伴鵝肝忌廉焗千層薯,黑松露燒汁最後我哋每人揀咗1個甜品share食呢個餐可以加$11加1款甜
之前話套餐做到8月31就急不及待去試

來佬一口海南雞飯

法式香草焗田螺

自家西班牙黑毛豬叉燒

而主菜可以3款裏面揀2款
1. 法式牛柳伴鵝肝忌廉焗千層薯,黑松露燒汁 (+$40)
2. 燒西班牙漿果黑毛豬,蘋果蓉

呢個餐可以加$11加1款甜品 一共有3個選擇
1. 兒時回憶
2. 火焰雪山
3. 意大利芝士蛋糕

意大利芝士蛋糕 (Homemade Tiramisu Plant)個人感覺食落去怪怪的 可能因為用嘅係salted caramel sauce 賣相還可以但食落去咸咸的好唔慣 我食咗一啖之後就冇再食落去

火焰雪山 (Baked Alaska)
相反呢個係必點嘅 侍應會好好等你ready好影相先開始著火 有動感得嚟又睇得又食得

總括依然呢個餐嘅前菜係做得比較出色 亦都感覺到係有用心做嘅一個套餐 尤其是海南雞飯叉燒同焗田螺真係好好味 而甜品嘅火焰雪山都令人留下深刻嘅印象 而環境都好寧靜 可能因為比較少人 所以食得好舒服

原本$328/人 因為加咗甜品同服務費最後total兩個人一共$789
係食得開心嘅
2021-08-25
2021-09-17 87 瀏覽
「來佬」被指為英文Royal(王室的)的譯音,意指外國進口的東西。今天來到品嚐品牌11週年慶祝套餐,中西合璧的創新實在大開眼界。首先,6小碟經典菜式,包括他家中西的招牌,各有千秋。一口海南雞飯以壽司的形式,讓人可以一口吃到嫩滑的三黃雞和軟綿綿的油飯,滿口雞香。自家西班牙黑毛豬叉燒肥瘦適中,又香又軟。香草焗田螺,不是很多地方可以吃到,薯蓉焗得剛好。經典凱撒沙律,爽脆清甜,黑松露炸薯條令人愛不釋手。主菜點了法式牛柳伴鵝肝忌廉焗千層薯配黑松露燒汁和脆皮乳鴿併乳鴿崧生菜包,一中一西,都能吃到。鵝肝香甜,牛柳肉質鮮嫩,加上忌廉焗千層薯真的要花功夫,值了!脆皮乳鴿炸得外脆內嫩,用新鮮生菜片包些乳鴿崧吃,份外開胃。最後一定不能錯過最受歡迎的甜品!盆栽造型提拉米蘇,能看也能吃,不錯!火焰焗雪山點火真是令人興奮,內冷外熱,急不及待要吃裡面的雪糕了吮一口巨峰提子菠蘿冰,為豐富晚餐畫上完美句號。

首先,6小碟經典菜式,包括他家中西的招牌,各有千秋。

自家西班牙黑毛豬叉燒肥瘦適中,又香又軟。

香草焗田螺,不是很多地方可以吃到,薯蓉焗得剛好。

經典凱撒沙律,爽脆清甜,黑松露炸薯條令人愛不釋手。

脆皮乳鴿炸得外脆內嫩,用新鮮生菜片包些乳鴿崧吃,份外開胃。

最後一定不能錯過最受歡迎的甜品!
盆栽造型提拉米蘇,能看也能吃,不錯!

吮一口巨峰提子菠蘿冰,為豐富晚餐畫上完美句號。
2021-09-14 140 瀏覽
真係100%唔推薦大家黎!!!!!!!!!求其一間茶餐廳都好食過佢!!!!!!!!本身係openrice見到呢間餐廳裝修都幾靚好評都幾多就book咗枱同十個朋友嚟食真係冇諗過啲食物質素係咁樣價錢已經唔係話平分量少唔再講 仲要畀啲壞嘅嘢上嚟。。。。。。。我諗佢啲收費去曬個裝修到!!!!!!希望唔好有下一個中伏嘅人唔怪之得冇人嚟食!!!!!!!!!!。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
真係100%唔推薦大家黎!!!!!!!!!
求其一間茶餐廳都好食過佢!!!!!!!!
本身係openrice見到呢間餐廳
裝修都幾靚好評都幾多
就book咗枱同十個朋友嚟食
真係冇諗過啲食物質素係咁樣
價錢已經唔係話平
分量少唔再講 仲要畀啲壞嘅嘢上嚟
。。。。。。。
我諗佢啲收費去曬個裝修到!!!!!!
希望唔好有下一個中伏嘅人
唔怪之得冇人嚟食!!!!!!!!!!
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
。。。。。。。。。。。。。。。。。
來佬餐館今年11週年,推出左一個「細味經典11道美饌套餐」,每位$328就可以食到11道菜🤣🐽分享一加一▪️來佬一口海南雞飯外型好得意,好似一粒波,用舊雞包住油飯,雞好鮮嫩,一啖就可以食哂海南雞既精粹🤩▪️法式香草焗田螺田螺係香草蒜味,下面仲有軟綿綿的薯蓉,焗到金黃色,十分可口😋▪️自家西班牙黑毛豬叉燒燒到有啲燶邊,咬落有微微既焦香味,加埋蜜糖既甜味,叉燒係半肥瘦,而且口感很軟淋,好味到想食多幾舊😍▪️經典凱撒沙律食左咁多肉可以換下清新既感覺,菜很新鮮🥗▪️大蝦多士蝦肉新鮮彈牙,多士脆而不油膩,上面有啲蟹籽,配埋酸甜汁食很惹味👅▪️黑松露炸薯條薯條炸得香脆,上面有啲黑松露粉,另外佢個黑松露醬都好香好好味😝••••••••••••••••••••••••••••••🐽湯▪️黑松露野菌湯很濃稠,黑松露味都幾濃,而且都幾大碗▪️羅宋湯酸酸尾尾🤤好開胃,裏面仲有好多蔬菜同肉••••••••••••••••••••••••••••••🐽主菜▪️法式牛柳伴鵝肝焗忌廉千層薯,黑松露燒汁牛柳叫左五成熟,廚師煮得岩岩好,睇落好似細細舊咁,其實都好厚身,肉質都好淋,而鵝肝都充滿油分,唔好以為底下既薯片好普通,但其實好好食,

🐽分享一加一
▪️來佬一口海南雞飯

▪️法式香草焗田螺

▪️自家西班牙黑毛豬叉燒

▪️經典凱撒沙律
食左咁多肉可以換下清新既感覺,菜很新鮮🥗

▪️大蝦多士

▪️黑松露炸薯條

🐽湯

▪️黑松露野菌湯
很濃稠,黑松露味都幾濃,而且都幾大碗
▪️羅宋湯
酸酸尾尾🤤好開胃,裏面仲有好多蔬菜同肉
🐽主菜
▪️法式牛柳伴鵝肝焗忌廉千層薯,黑松露燒汁

牛柳叫左五成熟,廚師煮得岩岩好,睇落好似細細舊咁,其實都好厚身,肉質都好淋,而鵝肝都充滿油分,唔好以為底下既薯片好普通,但其實好好食,充滿忌廉既香味,而且薯片唔會煮到過淋,仍然好有口感

▪️脆皮乳鴿半隻,乳鴿崧生菜包

乳鴿皮脆肉嫩,有肉汁,而乳鴿崧生菜包充都係第一次見,將啲乳鴿肉混合埋啲菇、蘿蔔等黎整,再用生菜包住黎食
🐽甜品
▪️火焰雪山

店員會係甜品上淋上酒,記住準備定相機啦🤣隨即會有啲藍火既效果,滿滿既蛋白包住蛋糕、雪糕同生果,作為晚餐既尾聲真係很滿足,個雪山都好大個,兩個人share岩岩好

▪️意大利芝士蛋糕

盆栽既造型,芝士味都幾香濃,上面有啲朱古力碎,而且會插住支焦糖醬,甜度可以自己調配👍🏻
🐽雙重經典特飲
▪️巨峰提子菠蘿冰
▪️薄荷椰果冰

• 大蝦多士
2021-08-26 1444 瀏覽
來佬餐廳今年11週年啦,先祝佢生日快樂趁着咁特別嘅日子佢哋推出左一個套餐$328食足11道菜,你冇睇錯係真係11道而且每樣都超高質,超有誠意前菜先黎6樣嘢,每樣都係兩人份一口size來佬一口海南雞飯: 做到個波咁,海南雞肉質非常嫩,雞味濃郁,連埋油飯,一啖食晒海南雞飯嘅精華所在法式香草焗田螺: 田螺夠晒熱辣辣,牛油味蒜味十足,薯蓉夠綿,焗到表面微燶微脆自家製西班牙黑毛豬叉燒: 叉燒係厚切,肥瘦適中,有膏又唔會過膩,甜甜的蜜糖滲埋入肉質大蝦多士: 蝦肉夠彈牙,多士香脆,如果溫度可以高返少少就Perfect凱撒沙律: 雖然冇乜特別,不過蔬菜都夠新鮮同埋擺盤排得好靚黑松露薯條: 薯條表面佈滿咗黑松露,轉蛋黃醬本身都撈均黑松露,滋味Double Up之後就有兩個湯可以二揀一,分別係黑松露野菌湯同埋羅宋湯,兩個都夠熱,同埋11道菜來講都算幾大碗,尤其是野菌湯有幾滴黑松露油,即時香好多主菜就三揀二👸法式牛柳伴鵝肝忌廉焗千層薯,黑松露燒汁從未喺香港食過咁正嘅牛柳,切開真係我哋所叫嘅五成熟,放入口真係不得了,非常軟熟,牛味十足而且非常多汁。鵝肝係包左粉以半煎炸煮,香口得來不失油脂感。最驚喜係過千層焗薯
來佬餐廳今年11週年啦,先祝佢生日快樂
趁着咁特別嘅日子佢哋推出左一個套餐
$328食足11道菜,你冇睇錯係真係11道
而且每樣都超高質,超有誠意

前菜先黎6樣嘢,每樣都係兩人份一口size
凱撒沙律: 雖然冇乜特別,不過蔬菜都夠新鮮同埋擺盤排得好靚

主菜就三揀二
👸法式牛柳伴鵝肝忌廉焗千層薯,黑松露燒汁
從未喺香港食過咁正嘅牛柳,切開真係我哋所叫嘅五成熟,放入口真係不得了,非常軟熟,牛味十足而且非常多汁。鵝肝係包左粉以半煎炸煮,香口得來不失油脂感。最驚喜係過千層焗薯,忌廉味好重,薯仔切得好薄所以特別入味,雖然知道好肥,但係忍唔住食完一啖又一啖

燒西班牙漿果級黑毛豬,蘋果蓉
呢個都好驚喜,切開嘅時候黑毛豬仲係呈現粉嫩嘅狀態,食落口除咗好香燒烤味,肉質真係好似牛扒咁淋滑,如果唔係我自己叫Menu,我會以為係肉眼,半肥瘦嘅黑毛豬,太油嘅時候仲有蘋果蓉餸,食到尾都唔會滯

兩個甜品同埋兩杯嘢飲又有誠意又有Gimmick,淨係講三百幾蚊食呢幾個菜式,真係物超所值,環境都幾闊落,有格調有情調,但係唔會太高級太拘謹,如果有特別日子想搵個地方,呢度真係一個好好嘅選擇,包你一定唔會後悔

👸Jan B重點推介
2021-08-25
2021-08-22 138 瀏覽
食下午茶我通常諗起酒店嘅high-tea不過間間份量都幾多,食完好頂肚,早排朋友去完來佬餐廳話有個好輕盈嘅tea-set行完街少少餓就走去試吓~~下午茶總係會想食多士見到黑松露炒蛋多士就忍唔住即刻食咗佢先炒蛋嫩滑,松露味濃郁,多士好鬆脆!夾埋一齊非常好食😍另外一個蟹籽蝦多士係下午茶經典呢個半煎炸式嘅多士非常香口蝦肉撻得幾好,唔會有霉味,而且大細啱啱好,唔會太飽香脆芋絲春卷應該係一個素食嘅春卷佢嘅內餡蔬菜為主,春卷皮好趣冇笠油!自家朱古力蛋糕好濕潤,食到少少朱古力粒好似流心咁!味道香濃,有驚喜🥰芒果芝士餅上面嘅芒果好甜🥭🥭🥭下面嘅芝士餅唔會太膩,每人一件啱啱好加埋一個小小嘅鮮果撻就已經好夠飽啦!呢個set真係好抵食,而且非常之輕盈,啱晒一班keep fit嘅女士!

食下午茶我通常諗起酒店嘅high-tea
不過間間份量都幾多,食完好頂肚,
早排朋友去完來佬餐廳話有個好輕盈嘅tea-set
行完街少少餓就走去試吓~~

下午茶總係會想食多士
見到黑松露炒蛋多士就忍唔住即刻食咗佢先
炒蛋嫩滑,松露味濃郁,
多士好鬆脆!夾埋一齊非常好食😍

另外一個蟹籽蝦多士係下午茶經典
呢個半煎炸式嘅多士非常香口
蝦肉撻得幾好,唔會有霉味,
而且大細啱啱好,唔會太飽

香脆芋絲春卷應該係一個素食嘅春卷
佢嘅內餡蔬菜為主,春卷皮好趣冇笠油!

自家朱古力蛋糕好濕潤,
食到少少朱古力粒好似流心咁!
味道香濃,有驚喜🥰

芒果芝士餅上面嘅芒果好甜🥭🥭🥭
下面嘅芝士餅唔會太膩,每人一件啱啱好
加埋一個小小嘅鮮果撻就已經好夠飽啦!

呢個set真係好抵食,而且非常之輕盈,
啱晒一班keep fit嘅女士!
2021-08-04 316 瀏覽
藍青口配蒜蓉包青口過熟、味道普通唔鮮甜蒜蓉唔香、包都係一般脆疏乎厘質感一般般唔夠空氣菜份量好少酥皮咖喱牛肋唔記得咗影入邊但係牛腩好普通茶餐廳咁樣嘅味道個皮唔夠脆唔夠酥龍蝦汁大蝦意大利粉個味好清淡吓蝦唔彈亦唔鮮汁唔香,但粉質感ok值得大讚樓面哥哥非常專業態度極好由帶位、落單、上菜、換碟、招呼、賣單…一腳踢!但係表現非常之熱誠!好主動態度好到不得了!而家喺香港真係好難見到啲咁好嘅服務!雖然食物水平好一般、份量小、價錢亦都唔平!但係唯一非常之出色嘅就係呢個侍應哥哥啦

藍青口配蒜蓉包
青口過熟、味道普通唔鮮甜
蒜蓉唔香、包都係一般脆

疏乎厘質感一般般唔夠空氣

個皮唔夠脆唔夠酥

龍蝦汁大蝦意大利粉
個味好清淡吓
蝦唔彈亦唔鮮
汁唔香,但粉質感ok

值得大讚

樓面哥哥非常專業
態度極好
但係唯一非常之出色嘅就係呢個侍應哥哥啦

2021-08-04 286 瀏覽
為慶祝十一週年,來佬餐廳推出了十一道菜晚餐。這個十一道菜的套餐對於我這些胃口不大,但又想每樣菜都嘗一嘗的人,真的非常適合。前菜部分我特別推介蝦多士,很香脆,每咬一口都是卜卜脆的聲音。叉燒也是肥瘦恰到好處,帶油脂得來唔會漏,亦唔會燒得好乾,好味海南雞飯造成一件件加大版壽司上碟,幾可愛。前菜的上碟呈現都非常驚喜,好明顯有用心安排,令我影相都影得特別開心。主菜的鵝肝牛扒都好好食,不過係來佬餐廳食都好食嘅鵝肝牛扒一啲都唔意外
2021-07-18
經常來到這裏午餐,覺得這裏的午餐很有香港的味道,香口又惹味,亦有很多選擇,就算嚟多幾次都唔會厭倦。早兩日去食晏嘅時候見到有11道菜周年套餐,所以今晚就特登過去試一試。頭盤有晒所有我鍾意食嘅嘢,亦都係平時會點嘅嘢食,就係大蝦多士同埋一手海南雞飯。第一次試法式田螺同埋黑毛叉燒,成日都見到menu上有田螺不過因為驚會有腥味,所以冇叫過,但係今次食完之後覺得好好味,食完螺肉可以撈埋香草蒜蓉汁落個薯蓉一齊食。叉燒好軟亦都好入味,下次再嚟亦都會再叫嚟食! 餐湯叫咗平時最鍾意嘅松露惹菌湯,從來都冇令過我失望主菜點左法式牛柳配鵝肝,鵝肝的香味和油份配搭牛柳,即刻令到牛柳味道層次更加豐富,最好食最好食就係佢個千層薯蓉配菜,好creamy ,可以食多幾個另外一款主菜,我叫咗平時鍾意食嘅脆皮乳鴿,我覺得係依間餐廳其中一個必食嘅菜色,質量依然非常之好,唔會因為係套餐而影響質素,脆皮得來又有肉汁!最後甜品叫咗Tiramisu,佢同平時嘅擺盤唔一樣,造成一個好可愛嘅花盆另外亦都點咗從來都未食過嘅火焰雪山,佢落火個下驚艷到我,最緊要係可以影相之餘,仲要好好味,我好鍾意食入面個雪糕可能因為係11周年,甜品做得精緻吸睛
,所以今晚就特登過去試一試。

叉燒好軟亦都好入味,下次再嚟亦都會再叫嚟食!

餐湯叫咗平時最鍾意嘅松露惹菌湯,從來都冇令過我失望

可能因為係11周年,甜品做得精緻吸睛,好食得來又可以打卡!

食完即刻問咗經理,11周年嘅套餐原來做到八月尾,睇嚟八月尾前要來多兩次食!
黑毛叉燒、一口海南雞
  • 黑松露薯條
  • 松露野菌湯
  • 脆皮乳鴿
  • 海南雞飯
前一排去唱K見到有架好得意嘅上車,又有糖又有蛋糕,上前一睇見到原來係來佬餐廳11周年,仲整咗個11道菜嘅晚餐。我見好耐都冇嚟食過就特登過嚟試吓,Menu上有唒餐廳將咁多年來出名嘅食物,今次我哋三個人去食,試晒成個Menu。首先嚟咗兩杯好適合夏天又好特別嘅飲品,一杯係巨峰提子梳打,另一杯係薄荷梳打,飲完淨係透心涼,影相打卡又靚,我自己就比較推介巨峰提子梳打,甜甜地飲完好開心。跟住頭盤六款食物,每一款食物都係bite size ,擺盤好靚,綠色白色配合返餐廳嘅主題顏色。我同朋友最鍾意就係大蝦多士,超級香口。黑松露薯條就純粹係我個人私心鍾意❤️食完頭盤之後,我同朋友仔兩個飲咗唔同款式嘅湯,野菌湯做得好好,好濃味好creamy,羅宋湯呢酸得嚟又有少少辣比較開胃。之後來到主菜,我哋三款都叫晒,乳鴿好脆皮,一定一定要叫,側邊仲配咗個炒鴿鬆配生菜食好清新,解左乳鴿嘅油膩感。牛柳就配鵝肝,再加埋黑松露燒汁,超級香超級惹味,又係另一個唔可以唔嗌嘅主菜!當你以為牛柳圖鵝肝已經夠好味啦,佢下面嗰個千層忌廉薯仔先至係重點,我哋幾個人搶住食嗰個薯仔,好香cream 嘅味道,好好食。如果唔係食到咁多嘢嘅朋友,又或者

如果唔係食到咁多嘢嘅朋友,又或者唔係鍾意食咁肥膩嘅,可以食豬扒,配埋個蘋果蓉就比較清新啲。

最後甜品我哋都叫咗三款,兒時回憶係一個迷你香蕉船,tiramisu 係一個好可愛嘅小花盆。最後最後梗係要食個火焰雪山啦,喺香港真係冇咩地方有得食,打卡度極高。每一枱食呢個甜品嘅人,一見到個火都會”嘩”一聲,當你諗住又係嗰啲普普通通三色雪糕喺入邊,佢今次就俾個驚喜你啦,入邊係奶茶雪糕,襯托起上嚟個味道都幾特別。

我自己個人就幾鍾意今次嘅Experience, 重重嘅懷舊感,CP值好高,三百幾蚊就可以食到咁多嘢。而且覺得餐廳亦都好細心地為唔同嘅客戶喜好同胃口去做呢一個Menu,真係feel到佢哋好有心,一定會再嚟幫襯!
巨峰提子梳打,薄荷梳打
  • 大蝦多士
  • 黑松露薯條
  • 海南雞飯
2021-07-26 116 瀏覽
昨晚有一個甚佳的用膳體驗,忍不住要趕快分享!!好朋友早已訂座要與我來品嚐這家餐店的週年套餐這家餐店為了慶祝開業十一年,所以設計了一份多達11道菜餚的套餐套餐包括不少店家的招牌菜式,每位HKd$328+10%,更可以11元追加三款甜品套餐中可選黑松露野菌忌廉湯或經典羅宋湯,前者順滑香濃,後者酸中帶微辣,足料又醒胃!!接著有六款特色前菜,六款都精巧亮眼,中西合壁西方的法式香草焗田螺非常出色,爽嫩既田螺當然令人滿意,而伴隨的薯蓉亦無馬虎,細滑不膩的骰小巧的來佬一口海南雞飯就最為可愛,海南雞飯更是店家的招牌喔!!!主菜可從三款中任選其二我選了“法式牛柳伴鵝肝忌廉焗千層薯伴黑松露燒汁”,好朋友則點了“燒西班牙橡果級黑毛豬,蘋果蓉”外脆內滑的鵝肝配以香嫩肉厚既牛柳固然令人滿意,而千層薯的心思配搭更是叫人讚好好友的黑毛豬切開很亦是粉嫩誘人,淺嚐了一口也覺滋味只用11元就能追加的甜品也沒有將貨就價,出品如平日般優質,火焰雪山內的雪糕口味更是讓我倆有驚喜呢在這個舒適的環境中用膳歡聚,加上所有店員服務態度極佳,實在值得推薦
昨晚有一個甚佳的用膳體驗,忍不住要趕快分享!!

好朋友早已訂座要與我來品嚐這家餐店的週年套餐

接著有六款特色前菜,六款都精巧亮眼,中西合壁

主菜可從三款中任選其二

好友的黑毛豬切開很亦是粉嫩誘人,淺嚐了一口也覺滋味

2021-07-24 122 瀏覽
一班朋友嚟到灣仔食飯,呢間老牌餐廳都幫襯過幾次,佢哋新出套餐好似幾吸引,週末人數唔算太多,反而可以安靜咁坐低食下野傾吓偈。頭盤6小碟,款式多元化,黑松露炸薯條最吸引,黑松露味道離遠都聞到,外表炸得脆身,加上黑松露沙律醬,味道立即再提高。來佬一口海南雞飯,雞肉少少亦夠嫩滑。西班牙黑毛豬叉燒亦夠突出,肥瘦均勻,肉質淋又入味。法式香草焗田螺及蝦多士水準亦高。好在我哋有四個人一齊食,可以試齊唔同嘅主菜。法式牛柳伴鵝肝忌廉焗千層薯,3成熟啲牛柳控制得幾好,鵝肝亦夠大件,焗薯亦係10分濃香,就算好飽都忍唔住食多啲。燒西班牙橡果級黑毛豬,黑毛豬水準同前菜叉燒接近,亦都係肥瘦均勻,肉質彈牙。脆皮乳鴿配生菜包,呢個fusion配搭都幾特別,西餐廳嘅乳鴿都好有水平。火焰雪山夠大份,唔會好甜,亦唔會覺得好膩,食完成個套餐真係好足夠好飽。

來佬一口海南雞飯,雞肉少少亦夠嫩滑。

西班牙黑毛豬叉燒亦夠突出,肥瘦均勻,肉質淋又入味。

法式香草焗田螺及蝦多士水準亦高。

好在我哋有四個人一齊食,可以試齊唔同嘅主菜。

2021-07-20
5 分鐘 (堂食)
先講野食Menu咩都有 有茶記餐 素食餐 西餐… 超級fusion 海鮮忌廉餐湯(冇得揀)冇特別 食到有少少蜆肉紫菜薯條偏咸 芥末醬冇特別未來漢堡配黑松露薯條($108)一般素扒既味 麵包有烘底入面有蕃茄 同少少菜黑松露醬冇乜黑松露味黑椒汁西冷 五成 ($138)冇乜牛味 偏薄有少少翠肉瓜同薯仔做配菜整體野食好一般 冇驚喜但環境同服務唔錯 座位幾闊落 有少少似茶樓 服務員亦幾快手性價比一般 有平d既選擇 但環境冇咁舒適P.S. 當日一行有十幾人 分左2張圓枱 每張圓枱中間放一塊透明膠 就可以多d人同枱食飯 係疫情下嘅多人聚餐之選
先講野食
Menu咩都有 有茶記餐 素食餐 西餐… 超級fusion

海鮮忌廉餐湯(冇得揀)冇特別 食到有少少蜆肉

紫菜薯條偏咸 芥末醬冇特別

未來漢堡配黑松露薯條($108)
一般素扒既味
麵包有烘底
入面有蕃茄 同少少菜
黑松露醬冇乜黑松露味

黑椒汁西冷 五成 ($138)
冇乜牛味 偏薄

每張圓枱中間放一塊透明膠
就可以多d人同枱食飯
係疫情下嘅多人聚餐之選
2021-07-22 561 瀏覽
小妹成日聽到人話來佬餐館好出名但一直都未食過 最近佢地推出左套餐優惠有11道經典菜式仲有火焰雪山食, 於是小妹今日就約埋朋友仔一齊去試下😋🌟巨峰提子菠蘿冰🍇🍍🍹菠蘿味道酸酸甜甜, 清爽解渴!🌟夏日繽紛趣🍹飲落有淡淡嘅薄荷味好清新🌟經典凱撒沙律🥗沙律菜口感爽脆, 而且每塊都搽左沙律醬, 包住煙肉粒, 非常貼心🌟法式香草焗田螺🐚田螺肉質柔嫩爽彈🌟來佬一口海南雞飯🐔🍚日本壽司同海南雞飯食得多, 一口海南雞真係幾得意, 雞同飯嘅比例1:1, 食落啖啖滿足感🌟黑松露炸薯條🍟薯條炸得幾脆, 味道正常, 不過不失🌟大蝦多士🦐🍞蝦多士炸得幾脆, 蝦肉爽彈幾香口🌟自家西班牙黑毛豬叉燒🐖叉燒層肥層瘦, 咬落幾juicy🌟羅宋湯🥣羅宋湯好足料, 酸酸地幾開胃🌟黑松露野菌湯🍄🥣黑松露味幾香, 飲落仲有細細粒嘅野菌粒, 口感豐富🌟法式牛柳伴鵝肝忌廉焗千層薯配黑松露燒汁鵝肝煎得好香, 質感軟腍, 入口即溶, 油脂豐腴, 牛柳約6成熟, 肉汁豐富, 牛味濃郁🌟脆皮乳鴿半隻➕乳鴿崧生菜包一隻乳鴿分成兩道菜, 燒乳鴿皮脆肉汁多, 油脂甘香! 生菜包住乳鴿崧, 食落爽脆多汁, 口感豐富🌟火焰🔥雪山🗻外層厚厚嘅蛋白燒得金黃

🌟巨峰提子菠蘿冰🍇🍍🍹
菠蘿味道酸酸甜甜, 清爽解渴!
🌟夏日繽紛趣🍹
飲落有淡淡嘅薄荷味好清新

🌟經典凱撒沙律🥗

🌟法式香草焗田螺🐚
田螺肉質柔嫩爽彈

🌟來佬一口海南雞飯🐔🍚

🌟黑松露炸薯條🍟
薯條炸得幾脆, 味道正常, 不過不失

🌟大蝦多士🦐🍞
蝦多士炸得幾脆, 蝦肉爽彈幾香口

🌟自家西班牙黑毛豬叉燒🐖
叉燒層肥層瘦, 咬落幾juicy

🌟羅宋湯🥣
羅宋湯好足料, 酸酸地幾開胃

🌟黑松露野菌湯🍄🥣
黑松露味幾香, 飲落仲有細細粒嘅野菌粒, 口感豐富

🌟法式牛柳伴鵝肝忌廉焗千層薯配黑松露燒汁

🌟脆皮乳鴿半隻➕乳鴿崧生菜包

🌟火焰🔥雪山🗻
外層厚厚嘅蛋白燒得金黃焦香, 切開入面包住蛋糕同特濃朱古力雪糕, 冷熱交織, 甜而不膩
2021-07-17