2018-11-29 51 瀏覽
朋友生日食飯book左呢間倫住蒸食蒸氣海鮮,去到先知原來係倫哥私房菜嘅系列,今次就主打蒸海鮮。倫哥就出左名多野食,由我地入去個一刻,咩都唔洗叫就已經有碗蟲草花湯飲。之後先比個餐牌你揀每一樣海鮮點樣整,就自己剔番個調味,之後就會咁多盤拎過黎。本身以為係好似9層塔個d全部一齊蒸,之後續層續層食落去,點知完來唔係,係一層一層蒸,店員會set好時間,夠鐘就拎比我地食咁樣。雖然就有少少取考,但係最重要都係食物味度同質素。聖子我地揀左用蒜蓉蒸,味道一定好食,面而佢用料都幾新鮮,都幾肥美,肉質都夠爽脆。薑蔥蒸花甲帶出左花甲嘅鮮味,亦都唔會話有沙/ 死花甲開唔到殼嘅問題。我最鐘意呢個剁椒醬蒸蝦,香口野味帶少少辣味,蝦肉結實爽口彈牙,正👍🏻清蒸蔬菜中間清清口味,估唔到就咁清蒸蔬菜都咁好味,紫薯勁香甜,南瓜亦都蒸到岩岩好,好腍好甜,好有驚喜。之後我地揀左黑皮蒸鮑魚,係屋企呀媽都會咁樣蒸鮮鮑,肉質都幾彈牙,易咬唔會過熟變硬,好好食。size亦都唔算細,合理。而龍蝦就揀左清蒸,亦都係店員推介,話可以食番龍蝦鮮味,清蒸就會最顯鮮甜,唔會比調味cover左個鮮甜。又真係冇講錯,真係好鮮甜多汁,唔會腥同澀,好好食,
蟲草花湯

蟶子

花甲

鮑魚

而龍蝦就揀左清蒸,亦都係店員推介,話可以食番龍蝦鮮味,清蒸就會最顯鮮甜,唔會比調味cover左個鮮甜。又真係冇講錯,真係好鮮甜多汁,唔會腥同澀,好好食,同外國專食蒸龍蝦嘅餐廳有得比,睇得出佢地用料好新鮮。

最後花蟹就用薑蔥蒸

除左海鮮之外,另一個好有驚喜嘅係個魷魚腸粉,勁勁勁好食。花生醬加魷魚蒸腸粉,熱辣辣同花生醬勁香,冇諗過咁好食。

到最後有個蒸生炒糯米飯,已經太飽食唔晒喇。但係係好足料,臘腸、排骨、南瓜、花生、芋頭,勁多材料好香口,只不過成晚太多野食,食唔晒。

最尾仲有得任食黑糖冰涼粉,食左咁多野用呢個冰冰涼涼嘅冰粉做完結,真係好滿足,仲要每人只係$238,新係抵食到爆。個人覺得比倫哥私房菜更抵食同更有水準。

• 鮮魷腸粉
2018-11-28 19 瀏覽
之前見有幾個FB谷友post這店的海鮮相,所以忍不住去食。或許看飲食節目太多被洗腦,這裏沒有我想像中的私房菜格局,但就有私房菜的服務,每道菜都是店員為我們蒸的。菜式大家吃的都一樣,不過可以選擇不同蒸法,清蒸、蒜蓉蒸、蟲草花蒸、老干媽蒸等等,真是五花八門。茶樹菇燉雞湯足料夠味的靚湯。不過有點油。鮑魚花膠似涼拌小吃,微溫的。不過鮑魚有嚼勁醬汁又滋味。然後就是一輪海鮮盛宴,真的是倫住蒸密密食,店員忙碌我又忙碌。海鮮款款新鮮,肉質鮮嫩,吃得出它原有的味道。除了生蠔有點小,且因為選了薑蔥蒸,生蠔的味道被蔥味蓋過了,其他真的沒有可挑剔的。食飽飽最後還有足料蒸飯,份量多到吃不完,枱枱都打包,我也不例外。之後還有黑糖冰涼粉來劃上完美句號。本身無水放枱面,拿水要問,因為店員好很忙,所以會比較慢才有。不過現在有Like FB送飲品,但不知推廣到幾時。然後買單發覺早段時間的有折扣,一個人不用$200。真的好抵食。
之前見有幾個FB谷友post這店的海鮮相,所以忍不住去食。

茶樹菇燉雞湯
足料夠味的靚湯。不過有點油。

鮑魚花膠
似涼拌小吃,微溫的。不過鮑魚有嚼勁醬汁又滋味。

之後還有黑糖冰涼粉來劃上完美句號。

本身無水放枱面,拿水要問,因為店員好很忙,所以會比較慢才有
。不過現在有Like FB送飲品,但不知推廣到幾時。

2018-11-25
2018-11-27 23 瀏覽
知道太子有蒸海鮮,食9樣野都只不過係$238/位!咁抵我緊係要去試下啦😎每一款野食都有得你揀口味,用咩蒸都得😗首先就有每個星期都會轉款嘅燉湯,今日飲呢個係猴頭菇蟲草燉湯~非常足料,同埋一啲味精都冇,燉左幾個鐘入晒味!正《花膠鮑魚》雖然隻腳唔係好大隻,但係勝在蚊的夠入味同埋夠林!《聖子》聖子大大隻彈牙爽口,蘿蔔夠甜👍👍《蝦》🦐估佢唔到有咁多隻,仲要隻隻都開左邊,方便食~肉質一樣係爽彈👍《龍躉腩》唔似好怕喺街食魚,因為好容易就有陣腥味,但係呢個完全冇!唔好睇佢好似細細舊,其實勁厚肉,而且非常滑身,有淡淡既鮮甜味~《生蠔》蠔身脹卜卜,蒸嘅時間掌握得好好,唔會熟到縮晒,亦都唔會太生,咬開白色嘅部份全部熟晒,綠色嘅仲有少少流質嘅狀態食咗咁多海鮮,都成日食啲菜清一清先~特別推介南瓜同埋紫薯,激甜《龍蝦》🦞估佢唔到咁大隻,一樣肉質爽彈,我朋友直情忍唔住食埋啲膏《蟹》蟹膏非常好食,夠多,肉質鮮甜多汁其實隻蟹差唔多飽到食唔到,但仲有八寶飯未食!不過呢個係唔食得!冇諗過蒸飯可以試吓味道好似煲仔飯咁🍲食完即刻勁滿足!《鮮魷腸粉》都幾惹味架!仲有沙嗲汁~不過就偏重口味少少😛最後梗係唔少得甜品啦~《黑糖冰涼粉》
知道太子有蒸海鮮,食9樣野都只不過係$238/位!
咁抵我緊係要去試下啦😎

每一款野食都有得你揀口味,用咩蒸都得😗

非常足料,同埋一啲味精都冇,燉左幾個鐘入晒味!正

《花膠鮑魚》
雖然隻腳唔係好大隻,但係勝在蚊的夠入味同埋夠林!

《聖子》
聖子大大隻彈牙爽口,蘿蔔夠甜👍👍

《蝦》🦐

《龍躉腩》

《生蠔》

《龍蝦》🦞
估佢唔到咁大隻,一樣肉質爽彈,我朋友直情忍唔住食埋啲膏

《蟹》
蟹膏非常好食,夠多,肉質鮮甜多汁

其實隻蟹差唔多飽到食唔到,但仲有八寶飯未食!

《鮮魷腸粉》都幾惹味架!仲有沙嗲汁~不過就偏重口味少少😛

最後梗係唔少得甜品啦~
《黑糖冰涼粉》以前從來都未食過冰涼粉,有少少似涼粉但係有冇咁實,而且甜啲都幾好食!

呢間真係好抵食啊!食咗咁多新鮮海鮮,飽到捧住個肚都係238/位🤑
2018-11-27 24 瀏覽
前陣子去幫襯倫哥火鍋私房菜,任食雞煲、火鍋同刺身,發覺餐廳食材新鮮兼抵食。食隨之味,今次一家去太子試試同系嘅倫住蒸倫哥私房菜。今次我地食倫哥海鮮鍋,店員先俾左份餐塊給我,原來係有得揀各款海鮮嘅食法, 揀好後再由店員「落手」。頭盤係花膠扣鮑魚,鮑魚肉質軟滑有咬口,花膠質素也不錯。燉湯用足材料去燉,暖身之選。緊接嘅蒜蓉蒸貴妃蚌,味道鮮甜,同蒜蓉好夾。黑松露豆腐賣相不俗,同埋蟲草花、龍躉腩一齊蒸,蒸龍躉腩時間拿捏得好,魚肉嫩滑同有膠質,口感一流!鮮魷腸粉嘅腸粉嫩滑同魷魚彈牙出奇地夾,加上沙茶醬後更惹味十足。生蠔新鮮肉厚,清蒸就最能保留原有嘅鮮味同口感。龍蝦加咗XO醬蒸,更加惹味。龍蝦肉質彈牙,夠晒新鮮。蒸蟹、蒸蝦,啖啖肉,新鮮,肉質彈牙。十足十二串足料蒸飯,果然名符其實,份量十足,配料有雞肉、臘腸、蝦干、粟米、翠肉瓜、南瓜、蝦腩片、芋頭、蒿筍、蒜蓉排骨等,真係食到舐舐脷😋
前陣子去幫襯倫哥火鍋私房菜,任食雞煲火鍋刺身,發覺餐廳食材新鮮兼抵食。食隨之味,今次一家去太子試試同系嘅倫住蒸倫哥私房菜。

頭盤係花膠扣鮑魚,鮑魚肉質軟滑有咬口,花膠質素也不錯。

燉湯用足材料去燉,暖身之選。

緊接嘅蒜蓉蒸貴妃蚌,味道鮮甜,同蒜蓉好夾。

生蠔新鮮肉厚,清蒸就最能保留原有嘅鮮味同口感。

龍蝦加咗XO醬蒸,更加惹味。龍蝦肉質彈牙,夠晒新鮮。

蒸蟹、蒸蝦,啖啖肉,新鮮,肉質彈牙。

2018-11-27 14 瀏覽
尋日朋友約我慶生, 佢地揀左呢間蒸氣火鍋店, 水準及新鮮程度都很好, 而且價錢相對較其他店便宜, 加上佢地做緊折扣優惠, 所以覺得更加抵食, 份量亦十足.地點及環境很好而且很方便,服務非常好, 每位員工都很有禮貌及很有耐性解答嘅問題, 而且也很關心客人嘅需要, 唯覺得人手不足, 希望可多加人手.每檯都有一張ORDER卡, 服務員很詳細地解釋點樣填, 如用咩配料蒸邊款海鮮都解釋得好詳細.味道很有水準, 呢個價錢食到D咁新鮮嘅海鮮真係好抵每檯於食蒸鍋時,都會先飲燉湯, 尋日係茶樹菇燉雞, 原盅上, 原汁原味, 而且味道好鮮甜; 之後係小食: 鮑魚仔配花膠, 鮑魚仔好入味, 正, 花膠嘅汁都唔錯; 拍青瓜及炆豬手, 青瓜好爽脆, 醋及辣椒唔會多, 味道剛剛好. 跟住就係蒸海鮮: 包括有蟶子, 我地揀左蒜容, 蒸出黎效果好好味; 蝦就用清蒸方式, 味道不錯, 之後就係龍躉腩, 奄仔觸, 鮮魷腸粉及龍蝦, 每款都份量十足,!最後就係八寶飯, 有雞肉,臘賜,豆,蝦乾,南瓜, 芋頭.........等配料, 而且係即時蒸, 所以食時真係好香及唔覺得油膩. 甜品係黑糖玻璃涼粉, 唔太甜, 好味

味道很有水準, 呢個價錢食到D咁新鮮嘅海鮮真係好抵

2018-11-23
2018-11-26 94 瀏覽
蒸海鮮@太子上星期見呢道新開張,有成八種海鮮都係每人 $238 再七折,就同咗屋企人嚟食蒸海鮮。啲嘢質素都幾好,服務仲無得彈𠻹,呢道嘅蒸鍋係有計時,侍應一聽到個鍋響就會過嚟分海鮮,完全唔使自己動手又唔會 overcook前菜竟然係鮑魚同花膠,會唔會太勁?一人仲有一盅老火湯,湯料好足,好滋潤~每樣海鮮都可以自選醬料去蒸,同埋側邊都會配一啲時蔬。龍躉腩清清哋已經足夠,因為魚肉好鮮甜,而且勁滑!生蠔好飽滿,蒸完都無縮到好細,仲係大大隻,今次就伴咗荷蘭豆。貴妃蚌用咗蒜蓉粉絲去蒸,好惹味 啲蝦開完邊每邊都幾大,揀咗用蒜蓉去蒸,蒸蝦香口又好彈牙!奄仔蟹爆哂膏,真係好吸引~ 隻蟹望落唔大,但蟹肉食落原來都幾多,非常鮮味。連龍蝦箝都好巨型,可以成條肉叉出嚟食好霸氣 龍蝦肉好結實,好食~睇 menu 嗰陣都唔係好 picture 點樣鮮魷蒸腸粉,不過撈埋啲甜醬麻醬又幾好味,好似魔性咁搞到我食唔停 到最後仲有個荷葉蒸飯,成盤盤菜咁豐富,真係食到飽飽~甜品黑糖冰涼粉係透明㗎,屋企人話係倫哥版水信玄餅,笑死 呢個冰涼粉清甜冰凍,好消滯。
蒸海鮮@太子

老火湯, 鮑魚同花膠

前菜竟然係鮑魚同花膠,會唔會太勁?
一人仲有一盅老火湯,湯料好足,好滋潤~

貴妃蚌

貴妃蚌用咗蒜蓉粉絲去蒸,好惹味

啲蝦開完邊每邊都幾大,揀咗用蒜蓉去蒸,蒸蝦香口又好彈牙!

龍蝦

連龍蝦箝都好巨型,可以成條肉叉出嚟食好霸氣
龍蝦肉好結實,好食~

荷葉蒸飯

到最後仲有個荷葉蒸飯,成盤盤菜咁豐富,真係食到飽飽~

黑糖冰涼粉
甜品黑糖冰涼粉係透明㗎,屋企人話係倫哥版水信玄餅,笑死
呢個冰涼粉清甜冰凍,好消滯。
老火湯, 鮑魚同花膠
貴妃蚌
荷葉蒸飯
2018-11-25 344 瀏覽
倫哥的雞煲火鍋早已來吃試過數次,每次都令人十分滿意,今晚發現倫哥在太子開了一間倫住蒸倫哥私房菜,於是來試一試。海鮮蒸氣火鍋套餐每位$238,共有九款菜品加上燉湯及甜品,指定時段更有7折優惠,埋單不用二百元,經濟實惠。燉湯燉湯是猴頭菇雞湯,真材實料,煲夠火候,不但滋味鮮美,那些豐盛味美的湯料更先聲奪人,令人先留下一個印象。蚌仔象拔蚌仔選擇了豉汁醬蒸,肉質嫩滑,味道鮮甜。花膠扣鮑魚扣鮑魚絕對是一門心機菜,材料、火候和時間控制等細節都是從經驗熬出來,切件花膠有相當厚度,入口軟腍,醬香馥郁。生蠔生蠔簡單以薑蔥蒸,食材本身有鮮味者,用適當的烹調之法可令其味道更為彰顯,肉質飽滿,蠔味濃郁。蝦用上最簡單的做法蒜蓉開邊蒸,新鮮蝦蒸起的會卷尾,肉質彈牙,滋味甚為鮮美,無須花巧已能突出食材的鮮味。波士頓龍蝦同樣以蒜蓉開邊蒸的波士頓龍蝦,簡單的為龍蝦提味,龍蝦肉爽滑鮮甜,甘腴可口,滋味雋美。龍躉腩龍躉腩以XO醬蒸,肉質厚實,入口嫩滑,XO醬更增添一抺惹味。肉蟹「有味使之出,無味使之入」,肉蟹個人偏好清蒸,新鮮肉蟹清蒸更能彰顯其鮮香,好讓蟹肉的味道不被其他調味所掩蓋。鮮魷腸粉鮮魷蒸腸粉,頗新穎的配撘,用上港式
蚌仔
象拔蚌仔選擇了豉汁醬蒸,肉質嫩滑,味道鮮甜。

鮮魷腸粉
鮮魷蒸腸粉,頗新穎的配撘,用上港式沙嗲醬,有花生香之餘還帶點微辣,惹味非常。
十足十二串足料蒸飯
把腩片、排骨、臘腸、多種瓜菜混和米飯煮透入味,每一啖都滋味豐美,也有口感與味道變化不一的驚喜。
黑糖冰涼粉
最後來一碗黑糖冰涼粉,冰涼的口感,清新的香氣,甜而不膩,正好為這餐作結。
黑糖冰涼粉
倫哥私房菜集團分店遍佈港九新界就係人都知,主打抵食大件而且價錢夠親民,明益街坊,包你捧住個肚走收到路邊社消息,倫哥竟然在太子開左蒸氣海鮮🦞店叫倫住蒸,價錢只係238一位,梗係要支持下啦同朋友book左B時段八點入場,一於來個豐富海鮮之夜店內環境整潔光猛,全卡坐舒適闊落,我地安排坐樓上卡坐,兩個人坐四人位,檯面又大又闊,冷氣充足,十分滿意套餐包七款時令海鮮,口味由你決定,十分民主,可選擇清蒸,蒜蓉,老干媽蒸,鹽蒸....等等,我地就每樣揀啲,試曬不同口味分量按人數配給,如果唔夠食可散叫追加㗎餐具🍴齊全,蒸爐銀光閃閃,準備開餐另外提提大家,只要like一like倫哥私房菜Facebook專頁,即送汽水一罐,咁著數我地兩個梗係九秒九like啦未食蒸海鮮竟然有鮑魚花膠同燉湯送,真係未出發先興奮🥰仲要好高質素咼,個湯勁足料超鮮甜架蒜蓉聖子,好甜美,時間蒸得剛剛好鹽味生蠔,蠔味好重,不用落任何調味已經好鮮,我地連蠔汁都飲埋蒜蓉蒸蝦,分量不少,好鮮甜,蒜蓉味好香,仲有節瓜做配菜蟲草蒸龍躉配黑松露醬蝦膠釀豆腐,龍躉大大塊,膠質豐富,近乎無骨,好新鮮豆腐好滑好濃豆味,配上黑松露醬蝦膠簡直係絶配之後來一盤

同朋友book左B時段八點入場,一於來個豐富海鮮之夜

倫哥海鮮套餐

分量按人數配給,如果唔夠食可散叫追加㗎

餐具🍴齊全,蒸爐銀光閃閃,準備開餐

蒜蓉聖子,好甜美,時間蒸得剛剛好

蒜蓉蒸蝦,分量不少,好鮮甜,蒜蓉味好香,仲有節瓜做配菜

豆腐好滑好濃豆味,配上黑松露醬蝦膠簡直係絶配

之後來一盤蒸蔬菜🥬緩和下味蕾先,有南瓜,椰菜花,蘑菇等,仲有我最愛嘅紫心蕃薯🍠,真係無得頂

主角出場,大大隻龍蝦🦞,揀左老干媽醬口味,即豆辦醬加豆豉,我估應該係
好惹味啊!龍蝦好多肉好鮮甜旦牙

薑蔥蒸肉蟹,蟹肉超鮮甜勁多肉,仲好多羔

鮮魷腸粉配沙嗲醬,又香又滑又惹味,鮮魷好鮮味又夠林

最後當我以為完結之際,原來仲有個蒸飯,已經好飽食唔落,但真係好香好足料,唯有打包回家啦!
總結係三個字:平靚正,唔試就走寶,倫哥好野

P.S.: 全程有店員Serve包蒸包起,個個笑容滿面,工作效率極高,值得一讚
倫哥海鮮套餐
2018-11-24 185 瀏覽
倫哥私房菜食過好多次,但未食過倫哥嘅海鮮蒸鍋,今晚約埋朋友一齊食,蒸海鮮,超鍾意呀想點食 任你配~倫住蒸的最大特點是,每種海鮮都可以自選配料蒸,有薑葱,蒜蓉,面鼓醬,豉汁,蟲草花, 喜馬拉雅山礦物鹽, 果皮,剁椒醬, 艇家xo醬,老干媽蒸和清蒸而海鮮方面有:聖子/蚌仔/貴妃蚌(沒有指定,按當天時令), 生蠔,蝦,龍蝦,龍躉腩,肉蟹/奄仔/花蟹,鮮魷腸粉,再加上燉湯, 鮑魚扣花膠,蒸蔬菜盤,八宝飯和黑糖冰涼粉,都只是$238 per head, 絕對CP值超高揀完配料配海鮮後,店員即奉上熱辣辣的猴頭菇燉雞湯給我們暖下胃,估唔到呢個燉湯真是絕不馬虎,十分足料,火爐十足,味道非常鮮甜濃郁鮑魚扣花膠好入味,作為餐前小吃真的不錯蒜蓉蒸蟶子~蟶子又大隻又爽甜,配蒜蓉蒸更能帶出蟶子的鮮味薑蔥蒸蠔~蠔又肥美,又juicy, 連埋薑蔥一齊食,正呀蒜蓉開邊蒸蝦~蒜蓉味完完全全滲入蝦肉,好鮮甜美味清蒸龍蝦~不加任何配料更顯出龍蝦本身的鮮味,肉質結實又彈牙,隻龍蝦鉗仲啖啖肉,好好味呀蟲草花蒸龍躉腩~肉質嫩滑有彈性,魚味濃,再加上蟲草花特有的味道,perfect 黑松露蝦膠釀豆腐滑嘟嘟,黑松露味濃郁清蒸蟹~蟹我
倫哥私房菜食過好多次,但未食過倫哥嘅海鮮蒸鍋,
今晚約埋朋友一齊食,蒸海鮮,超鍾意呀

鮑魚扣花膠好入味,作為餐前小吃真的不錯

蒜蓉蒸蟶子~蟶子又大隻又爽甜,配蒜蓉蒸更能帶出蟶子的鮮味

薑蔥蒸蠔~蠔又肥美,又juicy, 連埋薑蔥一齊食,正呀

蒜蓉開邊蒸蝦~蒜蓉味完完全全滲入蝦肉,好鮮甜美味

黑松露蝦膠釀豆腐
滑嘟嘟,黑松露味濃郁

清蒸蟹~蟹我最喜愛清蒸,新鮮的蟹不用任何配料已
十分清甜
蟹膏多到漏哂出黎,Yummy

鮮鱿腸粉(跟甜醬/ 沙爹醬)~腸粉滑嘟嘟吸收左鱿魚的鮮味,再加上沙爹醬,好惹味

蒸蔬菜盤有南瓜,椰菜花和萵筍,清蒸好清甜,好健康!
蒸八寶飯~材料非常豐富,有腩肉,排骨,臘腸,芋頭,南瓜,雞肉, 蝦乾,粟米,花生,蒿筍,有D似生炒糯米飯,但配料更豐富,雖然已經好飽,但忍唔住點都要趁熱吃一碗

最後食埋呢個黑糖冰涼粉真係超級滿
:冰凉而清甜,加埋提子干一齊食真有畫龍點睛的效果,好美味啊!

最後真係要讚倫哥的店員,服務態度一流
蒸食物的過程完全由他們一手一腳包辦,不需我們自己動手,真係超開心
2018-11-07
2018-11-23 81 瀏覽
天氣才剛剛轉涼,朋友已經急不及待相約去太子食蒸鍋。來到食店,原來也曾經惠顧過另一間專食火鍋的分店。進入店內,但見整齊地有七張卡座,原來樓上還有座位,但都已經爆滿,幸好朋友早已訂了位置,隨後而來的幾批人只有望門輕歎。原來這系列食店已經開設了很多間,而且獲得很多獎項,如企業家成就獎及星光大道成就金獎,厲害。這系列食店是行私房菜路線,所以都是以套餐形式,除非要另加食物,否則無須費神點菜,只是要選擇用甚麼蒸法,如清蒸還是蒜蓉蒸就可以了。之前食過的蒸鍋是一次過放幾層來蒸,然後逐層來食;而這裡則是由服務員在枱前操作,一次蒸一樣,校好時間,蒸好了就拿來給客人享用,跟著又去蒸另一樣,與店名「倫住蒸」遙相呼應。發覺蒸時蒸鍋邊放了一隻匙羹,原來是用以疏導蒸氣,避免蒸氣濺出傷及客人,相當細心。只要在facebook的專頁上給個Like,就可以免費獲得罐裝飲品一罐。一開始先來個茶樹菇燉雞湯,熱騰騰的夠火候,湯味濃,除了茶樹菇及雞外,還有紅棗及杞子,雞的味全都出了來,所以湯渣也不用吃了。而首先蒸的是蒜蓉粉絲蒸蟶子配蘿蔔,每人一隻,上面放著蒜蓉及粉絲來蒸。蟶子肉質爽脆,味道鮮甜。繼而是薑蔥蒸龍躉腩,二人份量雖然是

蒜蓉粉絲蒸蟶子配蘿蔔

繼而是薑蔥蒸龍躉腩,二人份量雖然是小小兩片,但十分鮮甜,旁邊還有黑松露蝦膠蒸豆腐,黑松露及蝦膠味道好,而豆腐也很滑,原來黑松露豆腐是可以任食的。
薑蔥蒸龍躉腩配黑松露蝦膠蒸豆腐

另外,還送了花膠扣鮑魚併西蘭花,花膠及鮑魚炆得腍,都很入味。
花膠扣鮑魚併西蘭花

再來是蒸蝦配節瓜,每人有兩隻,蝦也頗為大隻。雖然我們選了清蒸,但蝦本身很新鮮,肉質紮實,爽口彈牙,已經食味十足。
蒸蝦配節瓜

跟著是薑蔥蒸生蠔配四季豆,生蠔飽滿,肉爽而鮮甜,生蠔裙邊亦很爽脆。
薑蔥蒸生蠔配四季豆

吃過幾輪海鮮,再來的是些蔬菜,計有蘑菇、椰菜花、南瓜、紫薯及萵筍,服務員還貼心地為我們加了些岩鹽來調味,味道不會太單調。
蔬菜包括蘑菇、椰菜花、南瓜、紫薯及萵筍

再來是清蒸開邊龍蝦,每人半隻。龍蝦新鮮,肉質紮實爽口,但外殼並不十分硬,所以容易起肉來食,龍蝦肉十分鮮甜爽口。
清蒸開邊龍蝦

跟著是薑蔥蒸羔蟹配椰菜花,我們不想太濃味而遮蓋了海鮮本身的鮮味,所以選的都是較為清淡的蒸法。蟹肉鮮甜而羔蟹多羔,不過蒸熟了的羔會變得較實,反而喜歡花蟹的羔來得較為腍滑些。
薑蔥蒸羔蟹配椰菜花

然後到鮮魷蒸腸粉配紫薯,腸粉放在荷葉上,加了粗粒花生醬,上面再放了些鮮魷來一起蒸,味道不錯,腸粉爽滑,服務員還拿來甜醬及辣醬以供隨意添加。
鮮魷蒸腸粉配紫薯

仍未夠飽嗎?還有這個十足十二串足料蒸飯,材料包括有雞肉、蒜蓉排骨、豬腩片、臘腸、蝦乾、粟米粒、翠玉瓜、南瓜、芋頭及萵筍等,用荷葉放在小籠上來蒸,蒸好了以後,服務員在飯面放上蔥花及炸花生,再加豉油然後撈均,臘腸出了油令蒸飯更香。材料豐富,份量亦多,二人未必可以食得了整籠飯。
十足十二串足料蒸飯

最後是甜品,這款自家製的黑糖冰涼粉亦是可以任食的,冰涼粉晶瑩剔透,原本是無味的,加了黑糖做的糖水,味道就清甜腍滑,相當吸引。
黑糖冰涼粉

原來星期一至五下午五時半至八時,及晚上十時至凌晨一時是優惠時段,可享七折優惠,更加抵食。
蒜蓉粉絲蒸蟶子配蘿蔔
薑蔥蒸羔蟹配椰菜花
鮮魷蒸腸粉配紫薯
  • 倫哥海鮮鍋
2018-11-20 1522 瀏覽
「倫哥」已經係信心保證。今次倫哥開蒸鍋,當然要約埋一班朋友食返餐。「蒸」最能吃出海鮮的鮮味,今次食倫哥揀的海鮮,更令人期待。倫住蒸位於太子柏樹街,距離地鐵站不遠。卡座設計,方便一班人邊食邊傾計。海鮮方面,餐廳已經為你安排好,只需選擇自己喜愛的口味便可,多款調味可選,靈活自由。揀好就乖乖地等食。每位只係$238一人一碗熱辣辣足料燉雞湯,真材實料,飲得出不含味精。扣鮑魚、花膠,非常入味,膠質濃厚到黏嘴。好快一籠籠海鮮已經排好隊。蒸海鮮十分講求時間的掌握,蒸太耐海鮮會「鞋」,蒸太短時間海鮮又未熟。唔知要蒸幾耐?唔駛怕,職員會逐樣海鮮放在爐上蒸。職員十分熟識每樣海鮮蒸的時間,時間控制得宜。設定好時間,時間一到,職員就會來把海鮮逐一分到客人的碟上。完全唔駛自己動手,十指不沾陽春水的朋友,唔駛擔心。蒜蓉蒸貴妃蚌,蒸海鮮不能缺少的粉絲吸收晒貴妃蚌的湯汁。生蠔加點點喜馬拉雅山礦物鹽提味,鮮味爆燈,蠔味濃郁,久久不散。開邊蝦用薑蔥蒸,簡單但鮮味滿溢。龍蝦用惹味的艇家XO醬蒸,肉質結實彈牙,蟹鉗啖啖肉。龍躉腩加上蟲草花蒸,魚鮮味突出,肉質紮實。旁邊還有滑嘟嘟的黑松露蝦膠釀豆腐。清蒸蟹,蟹膏甘香,蟹肉香甜。

一人一碗熱辣辣足料燉雞湯
,真材實料,飲得出不含味精。
扣鮑魚、花膠

扣鮑魚、花膠,非常入味,膠質濃厚到黏嘴。

蒜蓉貴妃蚌

蒜蓉蒸貴妃蚌,蒸海鮮不能缺少的粉絲吸收晒貴妃蚌的湯汁。
喜馬拉雅山礦物鹽蒸生蠔

薑蔥蒸蝦

開邊蝦用薑蔥蒸,簡單但鮮味滿溢。
艇家XO醬蒸龍蝦

龍蝦用惹味的艇家XO醬蒸,肉質結實彈牙,蟹鉗啖啖肉。
蟲草花蒸龍躉腩

清蒸蟹

清蒸蟹,蟹膏甘香,蟹肉香甜。
鮮魷腸粉

鮮魷腸粉第一次食。滑嫩的蒸腸粉配鮮魷完全沒有違和感,拌入甜醬和麻醬更美味。
十足十二串蒸飯

十足十二串蒸飯材料豐富,有臘腸、排骨、腩肉、雞肉、芋頭和南瓜等,米飯吸收所有的美味,幾飽都要食。不過蒸飯實在太足料,難怪好多人都要打包返屋企。
黑糖冰涼粉

晶螢的黑糖冰涼粉,清甜冰涼。

讚!職員十分有禮貌,十分細心。幾忙都好,對著客人還是笑著的。
扣鮑魚、花膠
蒜蓉貴妃蚌
喜馬拉雅山礦物鹽蒸生蠔
薑蔥蒸蝦
蟲草花蒸龍躉腩
清蒸蟹
十足十二串蒸飯
2018-11-20 83 瀏覽
之前食過深水埗倫哥火鍋,價錢合理,味道一流。今次友人提議試埋佢地太子分店嘅海鮮鍋。店鋪喺太子柏樹街,太子站行過黎都係話3-5分鐘,非常方便。呢個海鮮鍋唔係打邊爐,係蒸氣海鮮鍋,價錢$238一位,最近做緊優惠,晚上8點前結帳或10點後入座都有7折,價錢相當吸引,所以友人今次預約左,一黎就可以入座,連店員都讚佢醒目呀。共有8款海鮮供應,每款仲比你選擇用咩配料去蒸,加薑蔥、加虫草花、加蒜蓉、加果皮.....等等而且檯邊仲貼左張紙列明每款海鮮蒸煮時間,但最重要係其實有專人幫你去蒸架,唔怕掛住同朋友吹水唔記得蒸左幾耐,服侍週到,值得一讚。先黎每位一個燉湯,今日係猴頭菇燉雞,熱辣辣咁上檯,而且足料好味。跟住再黎每位一份嘅蠔皇花膠扣鮑魚,花膠質感煙韌爽口,點埋鮑汁就更爽。另外,鮑魚雖不算大隻,但有濃郁鮑魚香氣,質感腍滑。簡簡單單用虫草花去蒸,健康又夠清香,貴妃蚌肉厚而且鮮味十足。店員一早先將海蝦開邊,加入蒜蓉只需蒸兩分鐘就搞掂,快熟又容易剝殼。一打開蓋,蒜蓉味撲鼻而黎。龍蝦我地選擇清蒸,咁先做到佢嘅鮮味嘛,6分鐘時間剛剛好,既可蒸熟龍蝦,又能保留蝦肉本身水分唔好太乾,肉質味美。用薑蔥蒸可去除胜味,而
店鋪喺太子柏樹街,太子站行過黎都係話3-5分鐘,非常方便。

唔怕掛住同朋友吹水唔記得蒸左幾耐,服侍週到,值得一讚。

另外,鮑魚雖不算大隻,但有濃郁鮑魚香氣,質感腍滑。

虫草花蒸貴妃蚌

海蝦
一打開蓋,蒜蓉味撲鼻而黎。

龍蝦
又能保留蝦肉本身水分唔好太乾,肉質味美。

生蠔
用薑蔥蒸可去除胜味,而生蠔雖然身形嬌小,但食落都相當肥美,口感滿足。

肉蟹
蟹肉夠豐滿,而且爽滑鮮甜,蟹膏雖然不多,但味道甘香得黎又唔太膩,滿口油香。

鮮魷腸粉
只食海鮮怕唔夠飽?放心吧,店家在最後兩道菜已經預備左飽肚食物。
腸粉夠滑溜,加上魷魚新鮮爽口,配上甜醬更覺美味。

十足十二串足料蒸飯
除左腸粉,仲有呢個十足十二串足料蒸飯,聽個名就已經覺得夠霸氣,
配料有雞肉、臘腸、蝦干、粟米、翠肉瓜、南瓜、蝦腩片、
芋頭、蒿筍、蒜蓉排骨等,份量十足,保証你撐住個肚叫飽呀。

黑糖冰涼粉

最後送上甜品,呢個黑糖冰涼粉睇落好似食緊冰,其實係透明涼粉,黑糖只有微甜,相當健康美味。

P.S 在店家官方社交網站比個LIKE,每位送一罐飲品架。
虫草花蒸貴妃蚌
海蝦
2018-11-20 34 瀏覽
之前都聽朋友介紹倫哥既火鍋質素唔錯,本身想去試下,不過有朋友話想食清少少,改為到太子既倫住蒸倫哥私房菜,試下海鮮蒸氣火鍋。蒸氣火鍋每人約收$238一位,一共有八款海鮮。餐牌上既海鮮可以按客人口味配搭,選擇唔同既調味方式。店員建議可以選擇清蒸,可以食到食材本身既鮮甜味,而且又健康。食蒸海鮮前先飲燉湯,裡面有紅棗雞腳排骨等,飲落好清甜滋潤。之後仲有花膠同鮑魚做小食,非常矜貴,味道好入味,炆得幾好。蟶子選擇左蒜蓉粉絲蒸,帶出蟶子鮮味,加上蒜蓉粉絲食起來非常香口。蝦唔算好大隻,不過肉質鮮嫩彈牙,好鮮甜。蒸蠔蒸得岩岩好,唔會老,而且好鮮味又有蠔汁,蠔味好濃郁。龍躉腩就用左XO醬蒸,魚肉好結實好滑,加上XO醬既咸香,好滋味。蒸完幾款海鮮,就蒸左D蔬菜,都有唔少選擇,如南瓜﹑紫薯﹑蘑菇等,健康又可以清一清口腔。之後仲有龍蝦,肉質好彈牙好實,清甜爽口啖啖肉。肉蟹就簡左薑蔥清蒸,食起來原汁原味,味道鮮甜,加埋蟹膏既甘香,口感好豐富。鮮魷腸粉入面既魷魚同樣爽口,不過沙茶醬有少少似麻醬,點埋甜醬食就岩岩好。最後仲有黑糖冰涼粉,透明既冰涼粉比一般涼粉軟滑,好似食緊日本既寒天咁,但唔會太甜。
食蒸海鮮前先飲燉湯,裡面有紅棗雞腳排骨等,飲落好清甜滋潤。

之後仲有花膠同鮑魚做小食,非常矜貴,味道好入味,炆得幾好。
蝦唔算好大隻,不過肉質鮮嫩彈牙,好鮮甜。
蒸蠔蒸得岩岩好,唔會老,而且好鮮味又有蠔汁,蠔味好濃郁。
之後仲有龍蝦,肉質好彈牙好實,清甜爽口啖啖肉。

2018-11-14
2018-11-20 22 瀏覽
倫哥出名打邊爐就好多人都知,原來倫哥都有蒸汽火鍋,點都要試下。睇下有咩好食先。有人服侍蒸海鮮,飲住個靚湯等食先。而家Like Facebook 仲有一罐飲品送。沒有指定,按當天時令,有聖子/蚌仔/貴妃蚌。蒜蓉蒸蝦好香口,選蒜蓉蒸既海鮮,味道最夾。蟲草花蒸龍躉腩,魚腩好滑,唔使清蒸甘單調。薑蔥蒸生蠔,生蠔有肉,夠海水味。食住海鮮,都要有D蔬菜食下先夠均衡飲食。本來我地選左XO醬蒸龍蝦,店員提我地龍蝦要清蒸,唔好用醬汁遮左個鮮味,會浪費左,真係好貼心。蟹仔都係睇當天時令。蒸飯好多料,蒸出黎好香,飯粒都好彈牙。鮮魷魚腸粉用花生醬蒸,仲食到粒粒花生。黑糖冰涼粉,涼粉係透明既,食落比黑色涼粉更滑,食完解渴透心涼。
睇下有咩好食先。

沒有指定,按當天時令,有聖子/蚌仔/貴妃蚌。

蒜蓉蒸蝦好香口,選蒜蓉蒸既海鮮,味道最夾。

蟲草花蒸龍躉腩,魚腩好滑,唔使清蒸甘單調。

薑蔥蒸生蠔,生蠔有肉,夠海水味。

食住海鮮,都要有D蔬菜食下先夠均衡飲食。

蟹仔都係睇當天時令。

蒸飯好多料,蒸出黎好香,飯粒都好彈牙。

鮮魷魚腸粉用花生醬蒸,仲食到粒粒花生。

2018-11-19 25 瀏覽
鮮蒸鍋海鮮套餐 $248初時以為蒸海鮮食唔飽,但最後係要打包。呢到每種海鮮都可以選擇味道蒸法,幾特別,,清蒸、蟲草花蒸、蒜香、XO醬,老干媽等。藥材湯,勁足料。蟶子好大隻!一啖都食唔晒,清蒸都好新鮮。生蠔蒸的食法新鮮。會仲有海水味,蝦推介!少少辣都幾正,好入味,開左半邊俾你。龍蝦勁肥美好厚肉的龍蝦龍躉腩冇咩骨,魚肉好嫩口,配菜有埋豆腐。肉蟹蟹勁多肉,仲要有膏。鮮魷魚腸腸粉幾滑,唔好太滯,但已經開始飽,魷魚反而有D 少。蒸飯好大份量,兩個人真係食唔晒,店員已問要唔要打包,食左一啖就拎走。有臘腸,花生、臘肉、芋頭好多料。最後仲有個黑糖冰粉。每人2百幾蚊,又有海鮮食,唔油幾健康。雖然唔包野飲,但係LIKE佢FB就會有一罐汽水送。
鮮蒸鍋海鮮套餐 $248
初時以為蒸海鮮食唔飽,但最後係要打包。

藥材湯,勁足料。

蟶子好大隻!一啖都食唔晒,清蒸都好新鮮。

生蠔

蒸的食法新鮮。會仲有海水味,

推介!少少辣都幾正,好入味,開左半邊俾你。

勁肥美好厚肉的龍蝦

龍躉腩

冇咩骨,魚肉好嫩口,配菜有埋豆腐。

肉蟹

蟹勁多肉,仲要有膏。

鮮魷魚腸

腸粉幾滑,唔好太滯,但已經開始飽,魷魚反而有D 少。

蒸飯

有臘腸,花生、臘肉、芋頭好多料。

最後仲有個黑糖冰粉。

• 蒸飯
  • 蟶子