2017-12-08
上個星期老細接咗一張大單,就請大家一齊食晚飯慶祝一下,同事們都七嘴八舌討論食什麼好呢?最終大家一致贊成到尖沙咀倫哥尚品火鍋私房菜,因這間菜館不是隨便去到就有位,所以我哋就預訂座位後才去。餐館座位非常寬敞舒適,員工親善有禮。一開始就先嚟 一個刺身拼盤,有三文魚,帶子,赤蝦,帆立貝,整盆閃令令的刺身放在你眼前,三文魚厚厚的肉質,柔軟嫩滑,油光閃閃,屬頂級質素。特別大隻嘅赤蝦,又爽又甜 ,鮮蝦嘅汁液夠豐盛,老闆用食材絕不吝嗇,仲有帆立貝一樣咁清甜可口,鮮味無窮。一個老火燉雞湯,雞湯味夠濃甜,飲得出要用不少時間才能淆製出來,真材實料。另一個鮑你上位,一整隻嘅鮑魚配搭一級嘅花菇,鮑魚炆得火路剛好,咬口柔軟鮮嫩,香氣逼人,嫩滑又鮮甜,放在下面嘅花菇吸收鮑魚嘅汁液,又係另一個享受。大廚拿手嘅阿嫲雞煲,零舍野味,佢嘅醬料不同別家的,嗰種香,唔係每處食到,係自家特別創製,可以將鮮雞嘅味更加提鮮,調味恰到好處,有微微嘅辣,雞肉嫩滑又鮮甜,食到中段時仲可以加上豬皮,牛柏葉,魷魚,盡吸收雞肉汁嘅精華,極之享受。一個極高級數嘅環游海鮮盤,配合一個艇家蟹鍋底湯,淨係呢一隻蟹已經值回票價, 喜愛食蟹膏的朋友,一隻蟹
一個極高級數嘅環游海鮮盤,配合一個艇家蟹鍋底湯,淨係呢
一隻蟹已經值回票價, 喜愛食蟹膏的朋友,一隻蟹蓋已經滿足你,仲有蟹身鮮甜肉嫩,鮮味十足,蟹鉗冧冧肉,肉香四溢。
還有像拔蚌bb,雖然細細隻,但係非常幼嫩鮮甜,有質素。游水海蝦,肉質彈牙爽口非常鮮味,肉汁鮮甜。
重量不少嘅蟶子,同樣咁可口,一個咁鮮甜嘅蟹鍋湯底,配上這些優質嘅食材,更加鮮上鮮。
仲有無與倫比牛頸脊,外型好像是雪花片片嘅牛肉,肉質柔柔韌韌,只要你輕輕在鍋裏燙幾下,放進口裏,牛肉味香濃,肉汁充滿口腔,有咬感。
配件還有多款如龍躉,脆鯇魚,魷魚,刀貝,鑽石蜆等等,全是新鮮食材。
佢有個特色嘅倫嫂手打雙滑,用鮮蝦打造成蝦滑,夠爽甜彈牙,蝦汁又不會流失 。
墨魚滑煙煙靭靭,夠爽口,墨魚又鮮甜,少啲功力都會失色。
有個阿媽雲吞水餃,全是經驗同手工嘅製作,雲吞皮爽滑,把內涵包得滿滿實實的, 味道適中。水餃同樣出眾,手作出嚟零捨不同。仲有低鹽少油嘅響鈴魚皮同天然有機蔬菜,食得好健康,仲有就係以上大部分都是任叫,任食,飲品任飲。
還有甜品同樣出色,選料係用北海道3.6牛乳,做一個蛋白燕窩,燕窩份量都唔少,蛋白製做得平滑如鏡,奶味香濃,蛋白滑溜非常,燕窩 又養顏,甜味剛好。
當晚我們同事都食得好盡興,往後我哋都會好努力地工作回饋老闆,日後又可以經常來開餐了。