上個星期老細接咗一張大單,就請大家一齊食晚飯慶祝一下,同事們都七嘴八舌討論食什麼好呢?最終大家一致贊成到尖沙咀倫哥尚品火鍋私房菜,因這間菜館不是隨便去到就有位,所以我哋就預訂座位後才去。餐館座位非常寬敞舒適,員工親善有禮。一開始就先嚟 一個刺身拼盤,有三文魚,帶子,赤蝦,帆立貝,整盆閃令令的刺身放在你眼前,三文魚厚厚的肉質,柔軟嫩滑,油光閃閃,屬頂級質素。特別大隻嘅赤蝦,又爽又甜 ,鮮蝦嘅汁液夠豐盛,老闆用食材絕不吝嗇,仲有帆立貝一樣咁清甜可口,鮮味無窮。一個老火燉雞湯,雞湯味夠濃甜,飲得出要用不少時間才能淆製出來,真材實料。另一個鮑你上位,一整隻嘅鮑魚配搭一級嘅花菇,鮑魚炆得火路剛好,咬口柔軟鮮嫩,香氣逼人,嫩滑又鮮甜,放在下面嘅花菇吸收鮑魚嘅汁液,又係另一個享受。大廚拿手嘅阿嫲雞煲,零舍野味,佢嘅醬料不同別家的,嗰種香,唔係每處食到,係自家特別創製,可以將鮮雞嘅味更加提鮮,調味恰到好處,有微微嘅辣,雞肉嫩滑又鮮甜,食到中段時仲可以加上豬皮,牛柏葉,魷魚,盡吸收雞肉汁嘅精華,極之享受。一個極高級數嘅環游海鮮盤,配合一個艇家蟹鍋底湯,淨係呢一隻蟹已經值回票價, 喜愛食蟹膏的朋友,一隻蟹

一個極高級數嘅環游海鮮盤,配合一個艇家蟹鍋底湯,淨係呢
一隻蟹已經值回票價, 喜愛食蟹膏的朋友,一隻蟹蓋已經滿足你,仲有蟹身鮮甜肉嫩,鮮味十足,蟹鉗冧冧肉,肉香四溢。

還有像拔蚌bb,雖然細細隻,但係非常幼嫩鮮甜,有質素。游水海蝦,肉質彈牙爽口非常鮮味,肉汁鮮甜。

重量不少嘅蟶子,同樣咁可口,一個咁鮮甜嘅蟹鍋湯底,配上這些優質嘅食材,更加鮮上鮮。

仲有無與倫比牛頸脊,外型好像是雪花片片嘅牛肉,肉質柔柔韌韌,只要你輕輕在鍋裏燙幾下,放進口裏,牛肉味香濃,肉汁充滿口腔,有咬感。

配件還有多款如龍躉,脆鯇魚,魷魚,刀貝,鑽石蜆等等,全是新鮮食材。

佢有個特色嘅倫嫂手打雙滑,用鮮蝦打造成蝦滑,夠爽甜彈牙,蝦汁又不會流失 。

墨魚滑煙煙靭靭,夠爽口,墨魚又鮮甜,少啲功力都會失色。

有個阿媽雲吞水餃,全是經驗同手工嘅製作,雲吞皮爽滑,把內涵包得滿滿實實的, 味道適中。水餃同樣出眾,手作出嚟零捨不同。仲有低鹽少油嘅響鈴魚皮同天然有機蔬菜,食得好健康,仲有就係以上大部分都是任叫,任食,飲品任飲。

還有甜品同樣出色,選料係用北海道3.6牛乳,做一個蛋白燕窩,燕窩份量都唔少,蛋白製做得平滑如鏡,奶味香濃,蛋白滑溜非常,燕窩 又養顏,甜味剛好。

當晚我們同事都食得好盡興,往後我哋都會好努力地工作回饋老闆,日後又可以經常來開餐了。
任食海鮮火鍋愈開愈多,但質素參差,並不是間間的海鮮都新鮮,火鍋料選擇多。 友人介紹下,便隨機book了去倫哥試試,前幾天就book位了,因據聞他們的餐廳經常爆滿。每位$308/加一餐廳環境乾淨,位置不算少,枱隔離有個架,可以比我地放袋,上面則放火鍋配料。 這兒有自助飲品區,醬料區。飲品:基本款式齊全,除了啤酒要另外加錢外,其他都是任飲的。 甫坐不久,店員為我們送上刺身拼盤,涼拌及雞煲。 刺身拼盤: 三文魚,帶子,大甜蝦,北寄貝等。 帶子肥美飽滿。 大甜蝦十分大隻,肉質黏口鮮甜。三文魚魚油脂香濃。火鍋店來說,這質素的刺身絕對收貨。 雞煲: 雞件大舊抵吃,肉絕不帶雪藏味,濃香惹味。到到我最期待的火鍋時間了。選了艇家蟹鍋,入面的蟹鮮甜大隻,湯底不會過度濃味,搶了火鍋配料的原有的味道。 環球海鮮盤,象拔蚌bb,鴛鴦海蝦,脆鯇魚,刀貝,鑽石蜆,魷魚及鮑魚。當中的海蝦,鯇魚,魷魚及蜆是叫任加的。象拔蚌清爽鮮甜,肉質帶脆不韌。 脆鯇魚肉脆,沒有太多碎骨,記住不要下鍋太耐,否則肉會失去其爽脆可感! 另一重頭戲就是牛頸脊盤,牛肉片排得整齊美觀,牛肉脂肪分佈平衡。 把牛頸脊放入熱騰騰的湯鍋內,稍勺

每位$308/加一

這兒有自助飲品區,醬料區。

飲品:基本款式齊全,除了啤酒要另外加錢外,其他都是任飲的。

甫坐不久,店員為我們送上刺身拼盤,涼拌及雞煲

刺身拼盤: 三文魚,帶子,大甜蝦,北寄貝等。

帶子肥美飽滿。

大甜蝦十分大隻,肉質黏口鮮甜。

三文魚魚油脂香濃。

火鍋店來說,這質素的刺身絕對收貨。

雞煲: 雞件大舊抵吃,肉絕不帶雪藏味,濃香惹味。

到到我最期待的火鍋時間了。

當中的海蝦,鯇魚,魷魚及蜆是叫任加的。

象拔蚌清爽鮮甜,肉質帶脆不韌。

把牛頸脊放入熱騰騰的湯鍋內,稍勺一會就可以吃了,入口帶微微嚼勁,入口牛羶氣濃,令人滿足。

欣賞的是,另外的任加的火鍋料也不馬夫,全部都很有質素!

黑白墨魚蝦滑,雲吞水餃,響鈴炸魚皮及包心丸類都很好吃。

黑白墨魚蝦滑入口彈牙,不會有過多豬肉肥肪作充當。

包心牛肉,入面有芝士流岀,平時火鍋店較少見。

最後還有甜品奉送。

冬天這麼凍,吃到飽暖捧腹的是何其幸福呢!

倫哥尚品火鍋私房菜
尖沙咀加拿分道25-31號國際商業銀行大廈5樓
同事早在年頭已經說倫哥好吃,而且還來過好幾次,並就有機會的話一定要大家一起去吃。今晚,我們終於有機會一起下班去吃!7時半來到已經滿座,但幸好每排枱之間的走廊夠寬,讓人感覺空間感多了。《牛肝菌燉烏雞湯》- 每位一盎。夠熱、湯底不油且香濃,很滋陰。《雞煲(可選辣度 )》- 選了不辣的雞煲,可無限添加,每兩分鐘炒一次,其四次8分鐘。首先上魷魚、牛栢葉,可加於雞煲中。因為雞煲無加水,滾一會後會出水就可加魷魚、牛栢葉,更感嚐到原汁原味。每人一隻鮑魚。飽魚已用醬油醃過,很入味香口,而且軟腍易咬。鮑你上次《大閘蟹》每位送一隻。雖然是小小的。但我覺得這份量剛好,不會吃膩,可以留肚吃更多其他茶式。《刺身》- 蝦很大隻爽脆;帆立貝、赤貝、三文魚和油甘魚都算新鮮。送來蕃茄薯仔湯底。《牛脊肉》- 色澤鮮紅,肉質嫩滑而且牛味濃。《海鮮拼盤》有魚、魷魚片、大蜆、細蜆、蠔、蝦,十分足料新鮮,放入湯底更可令湯底更鮮甜。《黑豚肉》(不用加錢,可追加)肉味濃,入口有嚼感,而且不油膩。《雜丸》有沙拉魚旦、芝士牛丸、麻薯魚旦和貢丸,款款都彈牙而且特別,貢丸最為香濃豬肉味。三款餃之中我最喜歡《九菜餃》,九菜多,肉味帶點微辣,很

每人一隻鮑魚。飽魚已用醬油醃過,很入味香口,而且軟腍易咬。
鮑你上次

送來蕃茄薯仔湯底。

《牛脊肉》- 色澤鮮紅,肉質嫩滑而且牛味濃。

《黑豚肉》(不用加錢,可追加)
肉味濃,入口有嚼感,而且不油膩。

三款餃之中我最喜歡《九菜餃》,九菜多,肉味帶點微辣,很提味。

服務:職員主動換碟,讚。但上菜很慢, 職員的解答亦很不清晰。
2017-12-05
2017-12-06 335 瀏覽
倫哥火鍋在九龍新界都有分店,今天和朋友正想食火鍋又經過尖沙嘴,之前已試過其他分店,倫哥不二選,就怕要等位,來到已經幾乎滿坐,坐下來店員已提示自家製涼茶及汽水任飲,酒類自費,也沒有菜單給我們,店員會逐一送上。前菜有帶微辣的木耳和豆角。烏雞燉湯先來一壺燉湯,雞煲火鍋前滋潤一下也不錯。冬菇鮑魚鮑魚嫩滑又入味,很不錯。大閘蟹期間限定,凡惠顧無限時任飲任食,每位即送大閘蟹,真夠豪氣。雞煲還配有一碟牛栢葉、魷魚和豬皮,雞可以無限添加,店員提示雞煲每兩分鐘炒一次時要調細一度火,第一轉先吃原汁原味,雞會出水變淡後可加入牛栢葉、魷魚和豬皮一同煮,掛滿雞煲汁十分野味味,雞肉嫩滑又香又入味,食得真滋味。刺身拼盤刺身拼盤也十分豐富,有蝦、三文魚、油甘魚、北極貝和帶子,蝦夠大隻鮮甜,魚都厚切豐腴,帶子肥美,貝爽口。火鍋湯底有芫茜皮蛋或蕃茄薯仔,可選龍蝦或蟹,今天我們點了蕃茄薯仔和蟹,蟹夠大隻肉又夠多,令湯底多一份鮮味。環游海鮮盤海鮮盤沒有劃一,每天有6至9種時令海鮮,今天有蟶子、沙井蠔、鴛鴦海蝦、龍躉、脆鯇魚、魷魚 刀貝和鑽石蜆 ,十分多樣,而且都好新鮮,全加到湯中,頓時變成足料海鮮鍋。丸類、 雲吞、餃子也有两

前菜有帶微辣的木耳和豆角。

烏雞燉湯
先來一壺燉湯,雞煲火鍋前滋潤一下也不錯。

冬菇鮑魚
鮑魚嫩滑又入味,很不錯。

大閘蟹
期間限定,凡惠顧無限時任飲任食,每位即送大閘蟹,真夠豪氣。

刺身拼盤

環游海鮮盤

丸類、 雲吞、餃子
也有两款包心丸幾特別,一款是包心芝士,一款是包心法律。餃子中最鐘意韮菜餃。

黑毛豬肉
肉味香濃,嫩滑不韌。

田園有機蔬菜
2017-12-05
2017-12-05 50 瀏覽
呢間餐廳可以一次過食晒刺身、雞煲同埋打邊爐,而且都係用咗半任食嘅模式,所以唔使驚食唔飽。一開始嚟咗兩碟小菜頂一頂肚先,分別係四季豆同埋木耳,佢哋都係用咗啲酸酸辣辣去調味,食落唔會話太辣,都令人有多咗胃口。木耳同埋四季豆都好爽唔會話太林。之後就到魚生,係以人頭去計份量,每人一兩件到。味道都幾新鮮,不過不失,不過鐘意食嘅朋友可能會厭唔夠喉,但之後大把野比你食。去到雞煲,要煮去八分鐘先,每兩分鐘就有個侍應姐姐哥哥泥攪下佢再焗返。成個過程都好虐心同細心。見住啲雞好肚餓但佢地又好好人幫忙煮。啲雞好入味,不過小辣唔係好夠辣,味道好似咖哩咁。到後期可以加啲豬皮、牛栢葉同魷魚。同埋雞煲係可以任添架。打邊爐有得揀龍蝦或者蟹,到後期龍蝦已經無晒啦所以唯有揀蟹煲。有個海鮮拼盤,有象拔蚌啊蟹啊蝦啊鮑魚仔等等,都幾新鮮,只要海鮮係新鮮嘅都會好好食。牛肩肉都幾特別,唔似一般嘅肥牛,食落好有口感唔會好似肥牛咁咬兩下就無咗,而且牛味都好出。其他配料例如菇啊、菜類、響鈴等都係可以再叫架。
呢間餐廳可以一次過食晒刺身雞煲同埋打邊爐,而且都係用咗半任食嘅模式,所以唔使驚食唔飽。

2017-12-03
2017-12-04 65 瀏覽
依排涼番啲,媽咪話想食火鍋,兩個人係屋企整又好大陣仗,所以同事介紹咗倫哥叫我地試下之前同事約黎依間食,不過唔舒服,最後冇去,今次要食盡啲你一坐底,員工就會幫你安排曬,先上前菜,服務好好飲品既選擇好多,涼茶、汽水、酒,全自助。兩款前菜都比較辣,不過味道唔錯啱啱食完前菜,刺身就上枱二人份量都幾大,刺身非常新鮮,色澤好靚,又夠厚,口感好正鮑魚&冬茹燜得好林好入味半隻雞份量既雞煲,比較多骨&偏肥,味道較咸,整體味道一般,如果唔夠可以叫佢再比多d雞,因為係任食既不過唔好食太飽,因為仲有火鍋依排做緊promo送大閘蟹,不過冇咩肉,蟹羔亦唔多...蕃茄薯仔湯味道香濃,足料,酸酸地仲可以解下滯有9款唔同既海鮮 eg.蟶子、龍𧄌片等等,食材都幾新鮮,不過份量較小好大盤牛頸脊,不過牛質唔算嫩滑,但都唔會韌其他配料既種種都好多,味道都唔錯最後仲有個燉蛋甜品,超滿足味道唔會太甜,口感都幾滑
之前同事約黎依間食,不過唔舒服,最後冇去,今次要食盡啲

你一坐底,員工就會幫你安排曬,先上前菜,服務好好

啱啱食完前菜,刺身就上枱
二人份量都幾大,刺身非常新鮮,色澤好靚,又夠厚,口感好正

鮑魚&冬茹燜得好林好入味

不過唔好食太飽,因為仲有火鍋

依排做緊promo送大閘蟹,不過冇咩肉,蟹羔亦唔多...

蕃茄薯仔湯
味道香濃,足料,酸酸地仲可以解下滯

好大盤牛頸脊,不過牛質唔算嫩滑,但都唔會韌

其他配料既種種都好多,味道都唔錯

最後仲有個燉蛋甜品,超滿足
味道唔會太甜,口感都幾滑
2017-12-03 66 瀏覽
作為倫哥支持者,由佐敦太子深水埗食到再開觀塘尖沙咀,依然保持水準,係我大愛既食店!每位人頭計套餐包既食物超乎想像,今次竟然有期間限定既大閘蟹!一坐低店員就會根據人數送上食物,先來刺身有三文魚、蝦、帶子、北寄貝、三文魚腩。之後有鮑魚、燉湯。最驚喜係有大閘蟹,一打開仲要好多膏,食到Lam Lam脷,super like!雞煲可以揀大中小辣/bb辣,仲要配合嘆雞煲四步曲去處理辣雞,咁就為之完美食法啦!雞件食落好滑,個汁醬好香好好味,食到唔停得口,仲有至喜歡食埋勁甜既洋蔥同蒜頭,正正正!打邊爐材料都勁多,淨係海鮮類都有(蜆、蠔、蝦、蟹、蟶子、魚、刀貝),另外有手切牛肉、各式丸、響鈴、菜、午餐肉、墨魚滑等等.....基本上唔使點追加都夠晒食。

2017-12-02 48 瀏覽
倫哥,係我其中一間最鍾意既火鍋店價錢合理,食品質料有水準, 又無限時待應們個個都好有禮貌有咁多好處所以係我去完又會再去食既原因而最近知道佢係TST 開左間新既分店我就當然要去撐下場啦!以前倫哥既前菜係鮑魚同蒸聖子但而家就變咗啦先來個老火湯味道唔似有落味精不錯再黎個鮑魚鮑魚同冬菇都炆得好‘林'又入味最大轉變嘅就係蒸蟶子變咗做魚生刺身刺身非常新鮮又大大件食到甘上下雞煲到同場上埋豬皮、牛扒葉及由魚待應過黎講解點煮雞煲雞需每隔2分鐘要撈一次 共4次係撈第二次可以落埋豬皮、牛扒葉及魷魚落去一齊炒 而基本上成程都係待應哥哥過來幫我地炒雞今次叫中辣味道亦非常惹味 帶點'麻'既味道雞件啖啖肉不是雞頭雞尾肉質好腍而一齊煮既豬皮 吸哂雞汁精華 非常惹味因為海鮮送龍蝦嘅緣故所以我哋就叫左蟹湯做湯底湯味道鮮甜,陣陣蟹嘅鮮味雖然只有半隻膏蟹但隻蟹都係非常多膏及好大隻超讚 是日精選海鮮拼盤所有海鮮都好新鮮蝦同蚌非常爽口鮮甜龍蝦肉質彈牙 兩個人有半隻有啲唔夠喉🤣除蚌、元貝及龍蝦外外其他海鮮係無限追加本地手切牛頸脊2個人一碟牛味好重 ,肉質腍但呢個牛唔係任食, 如要追加,每碟需額外加錢其他打邊爐配料亦好豐富 味道亦有
倫哥,係我其中一間最鍾意既火鍋
價錢合理,食品質料有水準, 又無限時
待應們個個都好有禮貌
有咁多好處
所以係我去完又會再去食既原因

而最近知道佢係TST 開左間新既分店
我就當然要去撐下場啦!

以前倫哥既前菜係鮑魚同蒸聖子
蒸蟶子變咗做魚生刺身
刺身非常新鮮
又大大件
食到甘上下雞煲

同場上埋豬皮、牛扒葉及由魚

待應過黎講解點煮雞煲
雞需每隔2分鐘要撈一次 共4次
係撈第二次可以落埋豬皮、牛扒葉及魷魚落去一齊炒
而基本上成程都係待應哥哥過來幫我地炒雞

而一齊煮既豬皮 吸哂雞汁精華
非常惹味
因為海鮮送龍蝦嘅緣故
所以我哋就叫左蟹湯做湯底

湯味道鮮甜,陣陣蟹嘅鮮味
雖然只有半隻膏蟹
但隻蟹都係非常多膏及好大隻
超讚

是日精選海鮮拼盤

所有海鮮都好新鮮

蝦同蚌非常爽口鮮甜
龍蝦肉質彈牙 兩個人有半隻有啲唔夠喉🤣

除蚌、元貝及龍蝦外外

其他海鮮係無限追加

本地手切牛頸脊2個人一碟

牛味好重 ,肉質腍
但呢個牛唔係任食, 如要追加,每碟需額外加錢

其他打邊爐配料亦好豐富 味道亦有水準

又係我至愛

呢個價錢 呢個質素
真係超值
2017-11-29 759 瀏覽
今餐係同朋友慶祝新屋入夥,我哋幾個男人最後都係決定打邊爐,朋友介紹嘅呢間餐廳其實我之前一直都想黎,因為聽人講質素不錯,原來佢已經開咗咁多間分店其實呢度真係好適合一啲大食嘅人,首先雞煲如果你食完覺得唔夠佢係可以再幫你加雞肉,務求係食到你夠為止,雞肉好嫰滑而且醬汁好香濃,但記得唔好煮太耐,如果唔係雞肉會變得鞋鮑魚同冬菇煮得好入味杞子雞腳湯材料好豐富,基本上飲埋個湯都飽左七成其實一向都好怕喺火鍋店食刺身,但呢間雖然係任食放題,但刺身算好新鮮,而且份量不少響鈴同埋炸魚皮都係好大堆頭,而且炸得好鬆脆,基本上唔駛放落火鍋已經好好味之後再嚟一個海鮮拼盤我係俾佢個份量嚇一嚇,冇諗過會咁多,有原隻龍蝦,大量嘅魚、蝦同其他貝殼海產,而且材料算新鮮,就算打邊爐整熟佢都食得出佢嘅鮮味牛肉無論色澤或者油脂分布都好靚,而且食落口覺得牛味好濃我最後基本上已經唔係好食到太多因為已經好飽,呢間火鍋店可以做到性價比咁高,難怪分店越開越多

鮑魚同冬菇煮得好入味

杞子雞腳湯材料好豐富,基本上飲埋個湯都飽左七成

牛肉無論色澤或者油脂分布都好靚,而且食落口覺得牛味好濃

2017-11-29 561 瀏覽
天氣最近轉涼, 最岩就係食雞煲打邊爐時候, 同事介紹有間抵食既無限時半任食海鮮火鍋餐廳, 最近推出了期間限定每位可享一隻大閘蟹, 每位價錢都係三百幾蚊, 於是我立即book位, 今晚一家人前去食餐勁既!下班時間大約7點左右入座, 餐廳內已見不少人流, 接近8點左右, 餐廳內更座無虛席。入座後, 待應先送上前菜, 同埋非追加既野食: 刺身、鮑魚仔、燉湯、大閘蟹同埋雞煲。雞煲可自選辣度, 由唔辣至到勁辣都有, 適合唔同食客喜好。我地就揀左中辣, 雞煲上檯時, 雞肉都是生的, 待應建議開爐後, 每隔兩分鐘開蓋攪拌一下, 再把爐既溫度降低一度, 以免痴底同埋令煲內醬汁平均, 重覆四次, 再混入牛柏葉同埋魷魚, 即可食用。係開蓋時雞煲已散發出香噴噴同少少刺鼻既辣氣味, 令人未開始食都已經流哂口水。雞肉嫩滑而且入味, 辣辣地非常惹味, 份量亦不少。東菇+鮑魚仔: 兩者都是薄身, 茨汁令整體味道跟中式酒樓是一樣~刺身不馬虎, 雖然北寄貝為薄切, 欠缺口感, 但最大驚喜就是赤蝦, 非常肥美, 鮮甜爽口。整體刺身都很新鮮, 沒有腥味。燉湯 飲得出是老火湯, 不是味常湯, 滋補清甜期間限定既大閘蟹: 蟹膏

燉湯 飲得出是老火湯, 不是味常湯, 滋補清甜

期間限定既大閘蟹: 蟹膏份量不少

飲品方面是自助形式取, 主要為罐裝汽水果汁, 而啤酒就要額外收費

價錢已包混醬配料, 客人可自行混醬

食完上半場, 其實都已經飽了7成, 下半場就到海鮮火鍋

我地就加左HK$30升級揀左個龍蝦湯底, 入面有薯仔、粟米、蕃茄、蘿蔔、冬菇, 湯底味道其實跟蕃茄薯仔湯一樣清甜, 半隻龍蝦仔跟海鮮併盤分別另上。

牛頸脊同埋海鮮併盤為一次性ORDER, 如果re-fill就要額外收費

牛頸脊色澤鮮紅, 肉質鮮嫩, 沒有根連帶

黑白為蝦滑同埋墨魚滑, 蝦滑中有粒粒爽甜蝦肉, 墨魚滑都有墨魚粒, 鮮甜彈牙

還有韮菜餃、雲吞、水餃;

蔬菜籃、響鈴

丸類有牛丸、貢丸、年糕丸、蝦丸

咬開牛丸超有驚喜, 芝士從內爆出, 芝士味濃, 正啊!!

最後, 還送上甜品 --- 燉奶

坊間有唔少餐廳都有限時用餐時段, 想同朋友慢慢嘆, 慢慢食, 慢慢傾, 都會受用餐時段所限制, 但呢度無限時用餐, 仲有咁多款野食, 每人都唔洗HK$400, 確實很抵!! 值得一試!!
凍冰冰又是打邊爐日子,今次去倫哥尚品,除了火鍋,原來還有私房菜。這裡環境幾舒適,四周都有電視,坐邊都會睇到,哈哈。任食火鍋 $308一位,有多款美食。而飲品都有好多款。阿嫲雞煲,可選辣度煮約8分鐘,途中加入魷魚、牛柏葉等,定時拌勻就食得。小辣不夠辣,不過幾惹味,嫩滑套餐包肥美刺身拼盤入味的鮑魚冬菇之前好多美食就一一上檯,嘩!芫荽皮蛋湯底,加埋隻蟹,夠鮮甜牛頸脊及海鮮併盤蟶子、龍蝦、海蝦等等,都好新鮮鮮甜。牛丸、貢丸、芝士丸等等蝦滑、墨魚滑脆脆響鈴水餃、雲吞,火鍋配料款式眾多,份量不會太多,好合心意。最後是燕窩燉蛋白

任食火鍋 $308一位,有多款美食。
而飲品都有好多款。

阿嫲雞煲,可選辣度

煮約8分鐘,途中加入魷魚、牛柏葉等,定時拌勻就食得。
小辣不夠辣,不過幾惹味,嫩滑

套餐包肥美刺身拼盤

入味的鮑魚冬菇

之前好多美食就一一上檯,嘩!

芫荽皮蛋湯底,加埋隻蟹,夠鮮甜

牛頸脊及海鮮併盤
蟶子、龍蝦、海蝦等等,都好新鮮鮮甜。

牛丸、貢丸、芝士丸等等
蝦滑、墨魚滑

脆脆響鈴
水餃、雲吞,火鍋配料款式眾多,份量不會太多,好合心意。

最後是燕窩燉蛋白

2017-11-27 545 瀏覽
天氣開始轉冷,又是打邊爐和食雞煲的好時候。之前聽友人介紹這間人氣火鍋店,於是襯天氣轉時來光顧一下。這間位於商業大廈內的火鍋店,位置不算好找,不過平日夜晚9點,依然要排隊等位,旺場程度可想而知。安坐後侍應先送上火鍋醬料,這裡的款式不算多,大路的蔥,蒜茸,芫荽,辣椒粒等都齊備。之後侍應便送上鮑魚炆冬菇,鮑魚雖然頗細隻,但勝在軟硬適中,也算入味;冬菇也夠厚肉。再來便是刺身拼盤,近年吃火鍋除了興先吃雞煲外,吃刺身也幾乎少不了。這個刺身拼盤,有帶子,北寄貝,三文魚,牡丹蝦等。品種也算多,而且味道頗新鮮,不錯!蟲草花杞子燉雞湯,味道清甜,不會太濃。之後雞煲終於上場,而且還多了魷魚和牛栢葉。原來這些都是加入雞煲入同炒的。我們想吃得刺激一點,所以點了中辣。雞煲味道濃重, 反而辣度比預期的少;雞件斬得不會太細件,吃起來較方便,雞肉尚算嫩滑。吃完雞煲後,便開始打邊爐。店家不是用雞煲加水, 而是另選湯底打邊爐。個人認為用新湯底打邊爐,除了可選不同口味外,最重要是不會太油膩。因為吃完雞煲後加湯打的話,實在太油膩了!今次選了番茄蟹鍋湯底,味道不濃又有蟹吃!火鍋食材中,最喜歡的當然是這個海鮮拼盤。有BB象拔蚌,蟶

;冬菇也夠厚肉。

蟲草花杞子燉雞湯,味道清甜,不會太濃。

今次選了番茄蟹鍋湯底,味道不濃又有蟹吃!

火鍋食材中,最喜歡的當然是這個海鮮拼盤。有BB象拔蚌,蟶子,大蝦,龍躉肉,脆肉鯇魚,鑽石蜆,沙白,還有龍蝦呢!侍應說龍蝦是近期的免費限定!海鮮的味道當然不錯,彈牙,爽口,新鮮,而且頗大隻! 不過只有少量可以免費追加,吃得有點不夠。

水餃雲吞也是不可缺少,飽滿而餡料豐富,不過皮較易穿。

響鈴雖然不是即炸的,但吃起來不會太油膩,入口也算脆身。

丸類方面,看似平平無奇的牛丸魚蛋,原來入面都加入芝士餡的,一咬下去,芝士漿便流出,很有吃瀨尿牛丸的感覺!不過個人認為,魚蛋和芝士會匹配一點,牛丸加鹹味芝士漿,吃起來有點怪怪地,還是單用牛肉做牛丸好一點。

手打滑是店家的自家出品, 墨汁墨魚滑和蝦滑夠彈牙,還有粒粒的墨魚肉和蝦肉,不錯

牛肩肉牛味不俗, 口感不會韌.

豬肉要熟一點是常識, 由於煮得耐, 所以一般來講, 口感也比較嚡. 但這個黑豚肉肉質, 沒有平時吃的豬肉那般嚡口, 不錯!

雖然吃得很飽, 但這個甜品不可不吃, 原來是燕窩燉蛋白! 口感香滑又不太甜, 正!

由於太多食物, 像我們一般戰鬥力的, 吃一回已經投降, 連encore再點食物的能力也沒有了!
2017-11-16
5 分鐘 (堂食)
  • 手打滑
  • 海鮮
2017-11-24 75 瀏覽
今次同朋友去倫哥尚品私房菜食晚餐,主要係食$308半自助任飲火鍋套餐,即是先品嚐美味雞煲再來火鍋,出曬名豐富美味,所以我們兩個去到也不用看餐牌,直接向職員點了少辣雞煲先。雞煲是任食的,職員很細心地講解每2分鐘炒一炒,共8分鐘就會入曬味食得,等緊既時間先試下前菜先-四季豆、雲耳,少少酸辣,勁開胃跟住就係鮑魚和燉湯,鮑魚夠大隻勁有口感燉湯足料又夠火候再黎一盤新鮮刺身,停吾到手口。雞煲炒好之後再加上魷魚栢業豬皮一齊炒,炒一陣已入曬味,雞肉鮮嫩,另剛剛加入的魷魚柏業豬皮就非常爽口。食完雞煲就換上蟹鍋打邊爐,蟹又大又多膏,成個湯黃色蟹味濃郁我地先食海鮮盤,海鮮很新鮮又多,店員仲表示部分海鮮仲可以食完再點,真的非常貼心。海鮮之後就係一大碟新鮮牛頸脊,肉質鮮嫩軟腍而另外既火鍋配料也相當多,值得一提係蝦滑和墨魚滑,勁爽口彈牙,而且入面仲有大舊墨魚真材實料最後仲有燕窩燉蛋白做甜品,不太甜而且勁幼滑

跟住就係鮑魚和燉湯,鮑魚夠大隻勁有口感

燉湯足料又夠火候

再黎一盤新鮮刺身,停吾到手口。

食完雞煲就換上蟹鍋打邊爐,蟹又大又多膏,成個湯黃色蟹味濃郁

海鮮之後就係一大碟新鮮牛頸脊,肉質鮮嫩軟腍

最後仲有燕窩燉蛋白做甜品,不太甜而且勁幼滑

好耐無食倫哥啦,對上果次食已經係一年前,我記得果陣好似淨係得佐敦一間店,果陣喺佐敦食過覺得價錢同食物質素都唔錯。今次同另外一啲朋友嚟尖沙咀分店食,飲品同出邊啲放題一樣,任飲。首先就送上一盤刺身,刺身夠凍,而且都新鮮。之後飲猴頭菇燉雞湯,我係一個好鍾意飲湯嘅人,哩碗燉湯味道幾濃,唔錯!之後就食雞煲,要咗微辣,就返個唔太食得辣嘅朋友,味道辣得嚟有dd甜味,而且可以任食,正!由於我個朋友好細食,所以食咗一轉雞煲就打邊爐,加$30要蕃茄龍蝦湯,龍蝦幾新鮮,不過湯底嘅蕃茄味如果再濃啲就更好。牛脊肉牛味濃,幾好味,可惜一枱只送一碟,不得不提就係哩度啲蝦好新鮮,必食!而其他火鍋料味道合格有食餘,我同朋友戰爭力十分弱,無乜點加單就食飽晒😂臨尾有燕窩燉蛋白做甜品,同我一年前食嘅一樣都係送哩款甜品。哩度啲服務幾好,員工面帶笑容,又每隔一段時間就會問我哋駛唔駛加湯,抵讚!

今次同另外一啲朋友嚟尖沙咀分店食,飲品同出邊啲放題一樣,任飲。首先就送上一盤刺身刺身夠凍,而且都新鮮。

臨尾有燕窩燉蛋白做甜品,同我一年前食嘅一樣都係送哩款甜品

2017-10-19
2017-11-24 68 瀏覽
上次已試過一次,不倫價格、食物質素都是令人吸引的!今次試尖咀分店~環境大,整潔!可能我地去既時間尚早,人流不算太多。一座低,服務員好快就送上鮑魚、冬菇!鮑魚肉質彈牙,吾會好軔,冬菇好香、好淋,淋上醬汁飲料多,前菜都吸引,其木耳不錯,小辣,爽口。先來刺身盤:厚切三文魚,色與味都吾錯。蝦大大隻,新鮮、肉質滑。帶子大粒,鮮甜再黎雞煲:雞煲需每兩分鐘就打開蓋搞伴(搞伴4回),搞完需關蓋等候兩分鐘,以令雞煲而香,更惹味。雞煲足料,雞經幾回搞伴,變得香氣撲鼻,以為搞多幾回會令雞肉肉質變鞋,放心,絕冇這樣叫左小辣關係,一食落口,微辣加其熱度,更令你食落回味,雞皮更正湯底揀左龍蝦湯:大大隻龍蝦,冇花冇假!湯中有吾同配料:粟米、蘿蔔、蔥等!叫左好多野食:成檯均是推薦:芝士牛肉丸,好彈牙,內芝士好香、滑!經系熱湯浸後,不要即刻大口咬,熱騰騰,好味!海鮮盤:好新鮮、有龍蝦、大蝦、堅子、魷魚、龍躉、蜆!除龍蝦、聖子、鮑魚,如果想refill,其他都可再叫牛肉盤:色澤吸引,肉的紋理好有規則。肉彈牙,系熱湯約十多秒就食得,好味
上次已試過一次,不倫價格、食物質素都是令人吸引的!
今次試尖咀分店~

環境大,整潔!可能我地去既時間尚早,人流不算太多。

飲料多,前菜都吸引,其木耳不錯,小辣,爽口。

先來刺身盤:

再黎雞煲