2020-06-12 163 瀏覽
.家姐番半日😂 3:00接佢收工 同佢去咗食沾麵呢間三點幾都依然幾多人下👍🏻.極上芝士海膽沾麵 $158係超級濃郁嘅海膽 佢本身個湯底已經有海膽 當啲面沾完個湯底 再加啲新鮮嘅海膽 加少少芥末 超級幸福😆 .豚肉魚介沾麵 呢個相對起嚟比較清淡 好香魚介味 唔會死咸 而且臀肉嘅份量好充足 整體份量啱啱好 面偏彈牙同粗身 而叉燒肉油脂分布好平均 唔會好肥 亦都唔會好柴 而且你唔夠湯底 可以在額外添環境方面好有香港特色 香港人支持黃店💛
家姐番半日😂 3:00接佢收工 同佢去咗食沾麵
呢間三點幾都依然幾多人下👍🏻
極上芝士海膽沾麵 $158

而且你唔夠湯底 可以在額外添
環境方面好有香港特色 香港人支持黃店💛
2020-06-11 232 瀏覽
以往食過呢間野都從未聽過要收茶錢,本著支持黃店就去試下。留意到餐牌上寫明5點前離開有九折優惠,叫沾麵食可半價要波子汽水,而且轉飲凍飲可免茶錢。最後,到埋單時,職員話不適用,收回我正價飲品和茶錢,而且全單沒有九折。我從來未聽過拉麵店係要收$5茶錢,枱頭有一包紙巾,我唔敢使用,好懷疑呢樣嘢都係要收錢,食物質素只是一般般,餐牌寫明的到是不實,手法好惡劣,點解寫得出黎,到最後又話你樣樣唔啱,按此手法,永不幫襯,惡劣。
2020-06-10
2020-06-10 82 瀏覽
🔥極上芝士蟹皇沾麵($155+$10芝士海膽湯)拉麵配料充足 火炙叉燒 溏心蛋 筍 紫菜都有滿滿既芝士蟹黃蟹蓋鮮香濃郁 炙燒過味道更香!芝士海膽沾麵湯超濃郁 上既時候仲係滾緊熱辣辣除左湯面頭既海膽 湯入面都有海膽 味道同芝士湯底融合 亦非常掛麵拉麵彈牙份量足 超級滿足!!-🔥芝士海膽沾麵($105+$30終極海膽沾麵)送火炙腩肉叉燒整體同上 雖然無左蟹皇 但其實都已經非常豐富 好夠食-🔥元祖鰻魚芝士蛋包飯($129)鰻魚超大條好香 蛋非常滑嫩 配合溶左既芝士中意鰻魚既朋友真係抗拒唔到😆-元祖沾麵如果係食飯時間非常多人果日我同朋友都等左差唔多20分鐘店舖較細 空間比較狹窄不過見到門口既人都知係幾多人慕名而黎啦💛
🔥極上芝士蟹皇沾麵($155+$10芝士海膽湯)
拉麵配料充足 火炙叉燒 溏心蛋 筍 紫菜都有
滿滿既芝士蟹黃蟹蓋鮮香濃郁 炙燒過味道更香!
芝士海膽沾麵湯超濃郁 上既時候仲係滾緊熱辣辣
除左湯面頭既海膽 湯入面都有海膽
味道同芝士湯底融合 亦非常掛麵
拉麵彈牙份量足 超級滿足!!

🔥芝士海膽沾麵($105+$30終極海膽沾麵)
送火炙腩肉叉燒
整體同上 雖然無左蟹皇 但其實都已經非常豐富 好夠食

🔥元祖鰻魚芝士蛋包飯($129)
鰻魚超大條好香 蛋非常滑嫩 配合溶左既芝士
中意鰻魚既朋友真係抗拒唔到😆

元祖沾麵如果係食飯時間非常多人
果日我同朋友都等左差唔多20分鐘
店舖較細 空間比較狹窄
不過見到門口既人都知係幾多人慕名而黎啦💛

25 分鐘 (堂食)
  • 極上芝士海膽沾麵
2020-06-08 121 瀏覽
剛好有一天路經尖沙咀, 看看厚福街有D咩好食啦. 正好我想食沾麵, 又見到呢間元祖沾麵專門店就急不及待入去試. 我那天去大概差不多六時,所以鋪裡面還有很多位置. 我就點了一個極上芝士海膽沾麵 +加大(好似系$30 多100G 拉麵). 黎到會一個碗拉麵上面有一塊紫菜+ 筍+ 蔥+2塊叉燒 ; 另一個石鍋滾熱辣的芝士沾麵湯+ 多一板的海膽.1)個沾麵湯好香芝士味而又唔會好漏, 裡面仲有D豬肉,但味道麻麻,應該系用黎煮個湯的。 我將拉麵放去芝士湯到再將麵放上匙加海膽一齊食,好好味。 個海膽都好新鮮2)佢同時都有附上點海膽的汁+WASABI 你可以就甘點黎食/ 用紫菜包住海膽食都得3)佢地的叉燒都唔錯, 肥瘦適中最後, 建議女生可以點正常麵量就可以(180G), 我當時好肚餓又怕唔夠食,所以好快點時叫左加大,最後係食唔哂,太飽真係好多麵. 😂😂而且佢地餐牌上有注明如果沒有點飲品,會加收綠茶費用$5一位. 同時店裡都好貼心, 每個位都有口罩收納袋+ 紙巾+濕紙巾.

3)佢地的叉燒都唔錯, 肥瘦適中

同時店裡都好貼心, 每個位都有口罩收納袋+ 紙巾+濕紙巾.
2020-06-08
2020-06-08 56 瀏覽
元祖沾麵❤️❤️元組沾麵出名多人排,我都唔例外,都排咗一段時間先有得食。🤣🤣🤣坐低之後枱面會有循環再用嘅口罩套送俾你🥳同埋員工服務都好好,好nice👍🏻.極上芝士海膽沾麵$158❤️個芝士海膽送到過嚟嗰下好興奮🤣🤣見到仲係超級滾🤩🤩仲會有一板海膽刺身添😍😍呢個價錢真係好抵食🥳同埋個麵嘅份量係超級多🤣🤣差啲食唔晒🤣🤣.豚肉魚介沾麵$89❤️佢個汁好開胃🥰🥰☹️☹️我覺得加咗檸檬係好味一百倍🤣🤣而且執裏面仲有啲肉添😍.整體上性價比都幾高👍🏻如果鍾意食海膽嘅真係可以嚟試吓❤️不過就要早啲嚟排隊攞位啦🤣🤣
元祖沾麵❤️❤️

坐低之後枱面會有循環再用嘅口罩套送俾你🥳
同埋員工服務都好好,好nice👍🏻
極上芝士海膽沾麵$158❤️
佢個汁好開胃🥰🥰☹️☹️
我覺得加咗檸檬係好味一百倍🤣🤣
而且執裏面仲有啲肉添😍
2020-05-28
20 分鐘 (堂食)
  • 豚肉魚介沾麵
2020-06-07 66 瀏覽
.今日去咗食一間好出名嘅黃店💛:元祖沾麵。🍜入到黎揀咗兩個沾麵,極上海膽沾麵$158 同埋豚肉魚介沾麵$89。🐟先講麵嘅質地,有咬口,掛湯能力好夠,麵條夠粗,相當高質。兩個沾麵其實個麵係一模一樣,只係個湯唔同。叉燒有四大塊,有半隻溏心蛋🥚,個麵嘅份量好足,食到好飽。沾麵湯好夠濃,好香魚味,湯入面仲有好多豬肉,好軟熟又入味,好抵食。🤪至於喺出面食唔到嘅海膽芝士湯沾麵,🧀芝士好濃,海膽好鮮甜。不過成個麵食到後期會有少少膩,同人share食就啱啱好😍海膽量落得好足,有一板海膽俾你生食之餘個湯入面麵都有唔少海膽。食到最後仲有好多海膽喺碗底,食到好滿足🥰
今日去咗食一間好出名嘅黃店💛:元祖沾麵。🍜

#黃店經濟圈環境滿分 💯好多黃色文宣💛好多人排隊 性價比好高👍🏻仲有啲紀念品-口罩套/紙巾/名信片極上芝士海膽沾麵 (普通)180G $158推薦🌟先講呢板海膽 好鮮甜 入口即融 份量都好多😍個芝士海膽醬 有好多豬肉 好豐富超足料!芝士味好香好重 仲有啲海膽係個醬入面真係啖啖海膽麵食tim💕個沾麵 質感很好 好吸個湯底😚仲有配埋個 炙燒叉燒 正啊!濃厚豚骨叉燒拉麵🍜 (普通) $79好濃郁既豬骨湯味 仲有大量大蔥而且 個拉麵配料都好豐富👍🏻有糖心蛋、4塊叉燒、紫菜、只係$79 就可以有甘多配料性價比好高👍🏻味道方面 清甜既豬骨味 拉麵麵質適中 清清地 口感幾唔錯😋
#黃店經濟圈
環境滿分 💯好多黃色文宣💛
好多人排隊 性價比好高👍🏻
仲有啲紀念品-口罩套/紙巾/名信片

極上芝士海膽沾麵 (普通)180G $158
推薦🌟

先講呢板海膽 好鮮甜 入口即融 份量都好多😍
個芝士海膽醬 有好多豬肉 好豐富超足料!
芝士味好香好重 仲有啲海膽係個醬入面
真係啖啖海膽麵食tim💕
個沾麵 質感很好 好吸個湯底😚
仲有配埋個 炙燒叉燒 正啊!

濃厚豚骨叉燒拉麵🍜 (普通) $79

拉麵麵質適中 清清地 口感幾唔錯😋

• 極上芝士海膽沾麵
  • 濃厚豚骨叉燒拉麵
2020-06-06 46 瀏覽
食沾麵最穩陣都係揀魚介,魚味濃厚,叉燒雖然薄但燒得剛好有點碳燒味,肥瘦適中,麵條粗身彈牙掛汁。好可惜特製八代海老沾麵雖然有蝦味,但個湯底落左麵粉令到佢杰身啲就咁毀左個湯。...#test_tst#test_yellow______________________________🏠 元祖沾麵專門店 💛💵 $110 per head📍 尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖______________________________ig : eatesterhk
#test_tst
#test_yellow
🏠 元祖沾麵專門店 💛
💵 $110 per head
📍 尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖

ig : eatesterhk
  • 豚肉魚介沾麵
2020-06-05 41 瀏覽
是日去開尖沙咀同朋友辦正事搞到八點幾餓到不行了本來想幫襯光榮冰室無奈已經太受歡迎 人龍滿滿太肚餓,唯有轉戰附近無咁多人既沾麵店本身對沾面唔太大興趣亦無太多期望但佢竟然俾左我好大既驚喜先睇下小小既環境先 坦白講,小店係有點逼,坐得唔太舒服既唔好太大期望賞心悅目一坐低見到個靚靚口罩套,好興奮打開餐牌嘩嘩聲!係第一間食拉麵沾麵類既舖頭我入到去唔知揀咩好樣樣都有興趣淨係影左最後既選擇咁大個都未食過一片片既松露,緊係要試下啦原來配龍蝦湯要加五蚊,海膽湯要加十蚊唔駛加既係海老湯由於今日用錢已經太多,所以默默地選擇海老湯佢仲可以加錢加碼海膽同黑松露黎到好彩無加到芝士海膽,睇漏左有芝士帆立貝其實係咪我寫錯野呢,我唔知😂見唔見有幾多黑松露先無醬咁重味但淡淡地既香味,口感似切薄左既菇都係菌類既朋友😂不過坦白講,沾面湯濃味,最後其實唔太食到松露味但一份三隻大大隻芝士帆立貝都好正粒粒都大過隻湯匙架朋友既龍蝦沾麵偷左一啖 都幾香,我鐘意食到一半已經好飽,份量真係好足兩個唔太大食既女孩子應該可以Share湯入面都有角切肉食完加少少木魚湯清返,圓滿👾最後埋單,我發現,我係寫錯左帆立貝所以無左海膽既😂不過價錢一樣😂唔
是日去開尖沙咀同朋友辦正事
搞到八點幾餓到不行了
本來想幫襯光榮冰室
無奈已經太受歡迎 人龍滿滿
太肚餓,唯有轉戰附近無咁多人既沾麵店
本身對沾面唔太大興趣亦無太多期望
但佢竟然俾左我好大既驚喜

先睇下小小既環境先
坦白講,小店係有點逼,坐得唔太舒服既
唔好太大期望

賞心悅目

一坐低見到個靚靚口罩套,好興奮

打開餐牌
嘩嘩聲!
係第一間食拉麵沾麵類既舖頭我入到去唔知揀咩好
樣樣都有興趣

淨係影左最後既選擇
咁大個都未食過一片片既松露,緊係要試下啦

原來配龍蝦湯要加五蚊,海膽湯要加十蚊
唔駛加既係海老湯
由於今日用錢已經太多,所以默默地選擇海老湯

佢仲可以加錢加碼海膽同黑松露

黎到
好彩無加到芝士海膽,睇漏左有芝士帆立貝
其實係咪我寫錯野呢,我唔知😂
見唔見有幾多黑松露先

無醬咁重味
但淡淡地既香味,口感似切薄左既菇
都係菌類既朋友😂
不過坦白講,沾面湯濃味,最後其實唔太食到松露味

但一份三隻大大隻芝士帆立貝都好正

粒粒都大過隻湯匙架

朋友既龍蝦沾麵
偷左一啖 都幾香,我鐘意

食到一半已經好飽,份量真係好足
兩個唔太大食既女孩子應該可以Share

湯入面都有角切肉
食完加少少木魚湯清返,圓滿👾

唔緊要,都好食🥰
下次試返海膽
佢話每日空運返黎架

中價 但男女都一定飽兼好食👍🏻

• 黑松露芝士帆立貝沾麵
2020-06-03 62 瀏覽
位於尖沙咀厚福街5至6號多富閣地下5號舖的元祖沾麵專門店,主打日式拉麵及沾麵。當天餐廳爆發,約在門口等了十分鐘位。下單時,只要寫好點單紙,再遞給職員,便可以。濃厚豚骨叉燒拉麵 (Tonkotsu Cha Shu Ramen)這款拉麵是餐廳頗為人氣的款式,叉燒有四大塊。麵的份量充足,男士吃一定夠飽。豚骨湯底味道濃厚,而且即點即做,所以是熱騰騰的。還有大量的配菜如木耳絲、荀片等。極上芝士蟹皇沾麵 (Snow Crab Tsukemen)朋友點了這份重量級的沾麵,也是有四大塊叉燒,而且表面有燒過,更為香口。海膽芝士汁味當相當濃厚,刺激著舌頭上每個味蕾。伴隨沾麵的拉絲芝士蟹蓋小食,味道也是相當濃郁,旁邊的蟹籽,份量相當慷慨。

極上芝士蟹皇沾麵 (Snow Crab Tsukemen)

海膽芝士汁味當相當濃厚,刺激著舌頭上每個味蕾。

2020-04-28
5 分鐘 (堂食)
  • 濃厚豚骨叉燒拉麵
2020-06-02 208 瀏覽
一心出城行街屯門牛嘅我,想食d平時比較少食到嘅野,上網見到好多人介紹元祖沾面,即叫朋友去排隊(聽講好好食,勁多人排🤫🤫)咁就一定試吓……去到唔洗等位,因仍未到lunch time,但入到店內,都坐左8成人,心唸(今次一定無伏啦😎😎)睇左餐牌好耐,樣樣都想食🤤🤤越睇越餓,點左最原本味,同曼多人推介嘅試吓,店員都講,因即叫即整,時間長少少(但無講時間)叫左面過10分鐘,我隔離枱走食完走左,再過20分鐘,隔離枱已食緊,前後過左30分鐘,我問店員,店員好似溜左單咁,追廚房,……但我再問店員,為何咁耐都未有,隔離已差不多食完,但店員只答🦞🦞係耐d,我話其實已過40分鐘,連豚肉沾面都未到😑😑他都不懂答覆我,我已由好餓到唔餓,可能餓過龍,等到45分鐘,終於到喇!😔😔完全d男仔等女朋友嘅心情😥😥豚肉魚介沾面~魚湯極濃,但有點似打顯汁,因唔太似湯,似顯汁😅😅而且湯底好咸,味精好重。豚肉極林,入口即溶,溫泉蛋煮得剛好,味道有點淡,但加湯食味道就剛好。沾面有點像烏冬,份量也夠久等嘅芝士🧀龍蝦🦞沾面~打咭一流,沾面湯底比魚湯更咸,原本以為真係即整嘅龍蝦,嚟到都係凍,都唔想再問職員,因佢一定唔識答😔😔唔通整完要

沾面有點像烏冬,份量也夠

久等嘅芝士🧀龍蝦🦞沾面~打咭一流,沾面湯底比魚湯更咸,原本以為真係即整嘅龍蝦,嚟到都係凍,都唔想再問職員,因佢一定唔識答😔😔唔通整完要雪凍返先咁耐🤣🤣其實可以細心d,明知客人等左咁耐,又叫左龍蝦沾面,但唔會俾工具你食沾面,勁唔細心😔😔

食食吓 見到我眼前有野走過,原來小強哥😰😰,心情已不好,又等咁耐,食物嚟到又無心唸咁好,可能被人神化左😒😒食只食了1/3碗已太咸,食唔到,極其失望……我好明白點解要排隊(因為煮得太慢)但,但真心唔明點解d人話好食🤢

2020-05-20
2020-06-02 114 瀏覽
久仰厚福街的大名,今日終於可以一嘗這裡的元祖沾麵,這裏的小店都黃到發金已是公開的秘密,因應疫情關係,也非常貼心地提供了濕紙巾和裝筷子的木盒,值得一讚。而這裡食物豐儉由人,除了最基本的魚介湯底外,也有龍蝦、芝士海膽等配搭。這次嘗試了龍蝦沾麵,面汁十分濃郁,有濃厚的天然龍蝦味,配搭粗麵一流。而麵條的粗幼程度剛好,完全可以掛住湯汁,使得每一條麵條都能夠沾染到湯汁的味道,是完美的配搭。冰凍的糖心蛋也十分鮮甜,值得一讚。只有兩點需要留意,龍蝦湯底的味道較膩,未必適合所有人,以麵條的份量十分充足,應該大部份女生都吃不下全碗(我個人是例外 haha)。另外每人要加$5茶錢,需要留意,但總括而言性價比甚高,必定再來支持!
芝士海膽沾麵
魚介豚肉沾麵
2020-06-01
芝士海膽沾麵
魚介豚肉沾麵
而家出街食飯見到有人排隊嘅餐廳多數係黃店黎,拎飛等左陣就可以入去,見到入面全部貼滿文宣memo紙覺得好warm食都食得開心d。一坐低店員就比左2個口罩套我地可以放口罩,好窩心。極上芝士蟹皇沾麵 $148加飛魚子 $10見好多人推介,我又叫黎試下,個芝士海膽湯不得之了,上枱熱辣辣,香濃嘅芝士加入鮮甜creamy海膽好幸福,海膽份量唔少,沾麵沾滿了湯汁,超級滋味。芝士蟹蓋好足料,芝士做到拉絲效果,芝士下面大量蟹膏蟹肉,濃郁鮮甜,加上飛魚子粒粒都新鮮脆卜卜。濃厚豚骨叉燒拉麵 $79叉燒唔算好肥,合我心意,湯底濃郁,啖啖豬骨香味,糖心蛋蛋香強烈,煮得剛剛好,木耳同荀爽口,拉麵麵質彈牙唔會過林。

極上芝士蟹皇沾麵 $148
加飛魚子 $10

濃厚豚骨叉燒拉麵 $79
元祖龍蝦沾麵 $105上菜時石鍋裝着湯汁,保持湯的溫度,想食到最後都熱辣辣,滾熱辣上枱,但拉麵太冰凍,一沾上湯後變成常溫,麵份量對於女仔就太多,食唔哂,麵底粗身,口感彈牙,非常掛汁,可惜一大敗筆在於湯底,湯底偏甜,龍蝦湯太杰身,食落同罐頭龍蝦湯有九成相似,唔知以為飲緊西式龍蝦湯,十分失望。豚肉魚介沾麵$89湯火炙豚肉切得太薄,冇口感加即燒得唔夠,冇油脂香,溏心蛋明顯煮過火,太熟冇流心效果,唯一好食的配料係荀,口感爽脆,湯底有幾舊豬肉,湯底魚介豬⻣味濃。一入座待應放低兩杯熱綠茶,到埋單時先知,原來要收費,每人盛惠十蚊,唔怪得好咁殷勤加茶啦,日本拉麵店一向係放壺冰水,自己添飲。同樣價錢可以幫襯更有質素的拉麵店,真係不可一不可再。
元祖龍蝦沾麵 $105

豚肉魚介沾麵$89

在香港出生以來吃過最恐怖可怕的偽黃垃圾店,打著支持黃店的旗號,卻做出跟黑警和林鄭政府一樣過分的事情,以下將逐一解釋之。1. 強行收取茶費10元,完成沒有知會客人此店最令人恐怖的地方就是,入座馬上會給予每人一杯宇治抹茶,然後點菜後的對單紙上會寫有宇治抹茶的已點選項,但沒有列出價錢,企圖暪過客人,到你付款時才知道宇治抹茶需要收費,而且是10元/位,太卑鄙! 客人亦沒有拒絕的權利,整個消費過程都刻意隱瞞。2. 濕紙巾收費2元/入座取走點餐紙第2個令人心寒的地方是入座會只留給餐牌給你,但收走點餐紙。點餐紙上才寫有紙巾要收2元的資料(當然毫不起眼在角落),而餐牌的價格會比你在門口看到的貴(大約高10-20%,部分拉面價錢一樣)。換言之,門外的餐牌是假的,而紙巾費都是假的,因為到你付款時只有茶費卻沒有紙巾費,證明10元的收費本身就存在,只是純粹找一個理由屈你付款~如果我沒有用過紙巾及飲茶,10元該收嗎?3. 味道猶如糞便你以為沾面好正常?- 面質偏硬又冰凍- 湯底都是味精溝出黎- 2片豚肉薄過紙巾又無味道100元仲要收你茶錢再收+1服務費,食水食得勁深,全程讓你陷入不得不付款的境界,確實是一間不得

1. 強行收取茶費10元,完成沒有知會客人

2. 濕紙巾收費2元/入座取走點餐紙
如果我沒有用過紙巾及飲茶,10元該收嗎?

3. 味道猶如糞便
你以為沾面好正常?
- 面質偏硬又冰凍
- 湯底都是味精溝出黎
- 2片豚肉薄過紙巾又無味道
100元仲要收你茶錢再收+1服務費,食水食得勁深,全程讓你陷入不得不付款的境界,確實是一間不得不讚的劣店,香港最高明的劣店當之無愧。

總結:
1. 扮黃店,沒有捐過錢,純粹呃手足支持(已FC)
2. 欺騙式收費存在多年,已經查過
3. 拉面店無可能收茶費,加1服務費都絕少
4. 99%相信老闆是大陸人,只有大陸人才會採用這種高明的垃圾店手法.
5. 想食垃圾的話就去,不想就去鶴龜吧!!!!!!
豚肉魚介沾面
元祖龍蝦沾面
宇治抹茶
2020-05-23
20 分鐘 (堂食)