2016-03-16 7388 瀏覽
今晚一家人到尖東睇聖誕燈飾所以去咗附近的全聚德食北京填鴨我哋穿過噴水池去到行人天橋底見到呢個牌「鳳城皇宴全聚德北京烤鴨店」再轉咗就見到有樓梯行落去其實呢度主要都係做遊客生意! 不過我知道呢度一定唔駛點等位就有得食職員安排咗我哋坐喺廳內中間圓柱附近張枱上菜唔算耐, 我估大約10分鐘度北京填鴨就到啦, 呢度幾乎所有要花少少工夫既餸都會先推到枱前喺你面前切鴨或分湯鴨送到枱上既時侯都係熱辣辣, 皮都係脆卜卜!餅皮用蒸籠上! 唔會硬邊, 好柔軟!鴨肉唔多肥, 肉身唔會太乾! 夾埋乾葱同海鮮醬真係好好味, 價錢$198但係佢哋兩個小朋友食皮唔食鴨! 笑咗...另外叫咗西蘭花炒蝦球同埋半隻砂窩雲吞雞同樣成煲雲吞雞係推到去面前先幫你分!裡面大約有8-10粒雲吞(我冇數過唔記得, 總之分咗5碗之後都仲有好幾粒)個湯好甜好香好有雞味!雲吞就肉感重D, 冇原隻蝦喺入面
今晚一家人到尖東睇聖誕燈飾

所以去咗附近的全聚德食北京填鴨

我哋穿過噴水池去到行人天橋底見到呢個牌

「鳳城皇宴全聚德北京烤鴨店」

再轉咗就見到有樓梯行落去
其實呢度主要都係做遊客生意!

不過我知道呢度一定唔駛點等位就有得食
職員安排咗我哋坐喺廳內中間圓柱附近張枱
上菜唔算耐, 我估大約10分鐘度

北京填鴨就到啦, 呢度幾乎所有要花少少工夫既餸

都會先推到枱前喺你面前切鴨或分湯
鴨送到枱上既時侯都係熱辣辣, 皮都係脆卜卜!
餅皮用蒸籠上! 唔會硬邊, 好柔軟!

同樣成煲雲吞雞係推到去面前先幫你分!

個湯好甜好香好有雞味!

雲吞就肉感重D, 冇原隻蝦喺入面
2015-12-21
一大班好朋友生日garthering,最好梗係book間房夠舒服、夠靜又可以傾倒計!地方寛敞舒服,小朋友又可以休息!最主要係我至鐘意食片皮鴨,呢度嘅片皮鴨絕對可以媲美其他老字號!所有菜式都好有水準!又夠大碟!片皮鴨好選擇!
慶祝紀念
金甲蝦膠丸
主角片皮鴨
  • 片皮鴨
2014-07-08 7393 瀏覽
一班朋友相約食飯,訂咗呢度!因為已經食厭廣東式套餐!轉下口味!今次食片皮鴨!去到比咗一張靠牆大枱!都係中式酒樓格局!略為殘舊!部長問咗我們人齊就開始上菜!冷盤拼盤--海蜇、叉燒、五香牛𦟌,幾樣都幾好食!片皮鴨--由師傅片皮!拼成一朵花!用蒸籠蒸好麵皮!包住鴨肉、大蒜、青瓜同甜醬一齊食!鴨肉唔乾,配埋其他配料食!good!宮保蝦球--炸蝦球配宮保汁!辣辣地!肥髀都食到!炸漿唔厚!外脆內軟!good!炸蝦球--呢個無個辣汁!相比之下失色少少!松子魚--酸酸甜甜配炸魚肉!魚肉炸得唔老!又無散!good!砂鍋雲吞雞--雲吞鮮味皮薄!雞湯濃厚!唔會過咸!另外將雞肉拆肉上碟!肥髀一個食咗半碟!正!上湯津白--自己本身唔鍾意食對津白!食咗兩條都ok!雞絲米線--好淡,無乜味!米線好碎!雞肉嚡!唔好食!素菜包--餡料係菇同菜絲,唔多但好咸!唔好味!紅豆椰汁榚--凍食!椰汁榚無乜椰子味!紅豆面又無乜味!普通!服務唔錯!侍應勤快!換碟加水都有禮!部長仲送多碟紅豆椰汁榚比我們!成餐飯食得盡興!

冷盤拼盤--海蜇、叉燒、五香牛𦟌,幾樣都幾好食!
炸蝦球--呢個無個辣汁!相比之下失色少少!
上湯津白--自己本身唔鍾意食對津白!食咗兩條都ok!
雞絲米線--好淡,無乜味!米線好碎!雞肉嚡!唔好食!
素菜包--餡料係菇同菜絲,唔多但好咸!唔好味!

2014-07-04
2014-05-26 5099 瀏覽
老豆鍾意食鴨,屋企又住TST,雖然上網睇話全聚德麻麻地,但家父依然堅持,唯有試下啦,其實食落都唔錯呀!主角當然係片皮鴨,佢捧上黎個野簡直流哂口水,一大兜無骨既鴨係碟上面簡直想一啖食哂佢。食落雖然唔太熱,同埋鴨肉倩向乾身,但鴨皮既脆口感同罵油依然係到,包起黎食感覺好豐富好滿足。跟住仲有個翅,同正常翅既質素差不多,但佢落左莞茜,分數已扣。平時我見到莞茜就一定要挑走佢,如果有唔食莞茜既朋友記得叫佢唔好落呀!!總括黎講,其實環境幾闊落,岩哂一家大細黎喜慶聚會。至於食物,就不過不失既,鍾意食鴨既可以試試。

2014-05-03
2012-09-29 4359 瀏覽
上兩週正值家父壽辰,今次就由家妹安排下,循例地共聚晚餐一頓。選的就是尖東的全聚德,基於早輪已去了一躺北京,想到又要再吃京式烤鴨,心中確實有點不太情願。依時到達指定地點之後,發覺門口掛上的招牌,竟然亦是供應順德菜的鳳城?! 稍為錯愕之後,終於想起箇中玄機,其實這間所謂的全聚德,只是某本地飲食集團所購之特許經營品牌,與北京的直屬店關係不大,如今再與「分家」後的鳳城同併經營,即是於一間食肆之內,既可點上北方京菜,亦可選擇順德的河鮮小炒,正是既來之,則安之,還是吃完後再作定奪。除了預訂的烤鴨之外,當晚所點的東西,多是與家妹即時商議下而決定的。最先上的是大良炒鮮奶,賣相上也算對辦,論質感亦是滑溜,相對上奶香則有所不足。內裡配料除蟹肉之外,還有表層的些許松子,席間有人提到與京式的賽螃蟹有點相似,所以不排除加了蛋白炒製之嫌。接著上的是啫啫唐生菜,期間熱氣樸面而來,上桌時滋滋作響,入口的生菜也算爽脆,只是調味上稍為淡身,作為這種熱燙的砂窩做法,多要配上濃身的醬汁,起碼令香氣層面上,來個先聲奪人之勢。自身還有些許觀察力,當晚雖然遲來,已發覺桌上擺放著京式的蔥段、青瓜及甜麵醬,到了適當時間後,侍者奉上兩個
自身還有些許觀察力,當晚雖然遲來,已發覺桌上擺放著京式的蔥段青瓜甜麵醬,到了適當時間後,侍者奉上兩個蒸籠,籠內的正是兩份蒸薄餅,正值熱氣仍存之下,挾起上來也不黏身,說到餅身也是厚薄適中,當中質感軟熟,想到始終掛上名店品牌,心中還是有點期望,可惜...........
雖然是即場片起的出品,可惜這碟皮肉也實在厚身一點,入口的鴨皮勉強脆身,可惜出來的鴨肉味道,實在淪於乾瘦,有點如嚼渣之感,加上油潤感有所不足,實在談不上精彩,當來上六、七塊之後,換來的只有重口氣之感,難怪店內會推出半價的「優惠」。順帶一提,京式的烤鴨會分為燜爐掛爐之分,這類明顯屬於後者,當中美味的關鍵,還是看重來貨的質素。
吃完不達標的烤鴨之後,還是將重點放回順德菜身上,稍為申報一下立場,作為「鳳城老店」的支持者,來到非原系的分店時,吃到的菜式雖然相差不大,心中還是會作出一點比較。以這碟古法桂魚卷來說,總算做得有辦有眼,片起的桂魚肉結實而鮮味,再用雲腿冬菇絲等捲起加以炒製,與北角店吃到的味道,水準總算相近,再配合墊底的椒鹽骨腩,整體可沒大挑剔之處。
再來半隻炸子雞,食味亦見不俗,用的雖只是冰鮮出品,可仍弄得皮脆肉嫩,雞塊內亦有些許肉汁,沾點准鹽喼汁之後,水準來說總算可觀,尤其是吃個不佳的填鴨之後..........尾段還點了上湯炸粉果,這金黃色的出品,外層還出現「起酥」之狀,口感更是香脆而鬆化,說句實話,各鳳城分店水也是參差,曾遇過味如淡水的上湯,今次這碗總算對辦,配合內裡的碎餡,稍浸一會後可更添鮮味。
最後就用一個西米蓮蓉布甸,替代生日蛋樣為家父作出祝賀。這金黃熱燙的出品,表層亦有些許焦燶的地方,火侯上已有所交代,至於入口的質感及味道,可集於一身,卻是美味而不過漏,吃得個個竪起耳朵,想起上來,我們還是要找來幾枝爉燭,大膽地作出判斷,單論這個布甸,如蒙起眼睛與老店作比較的話,也很難分辨出來。

吃完這頓簡單的便飯後,還是覺得南勝於北,當晚的京菜代表,雖然只是一道烤鴨,還是大有改善空間,如要實行「南北一家」的概念,實在要繼續努力,或者要想出一些新方向。最後說句實話,當晚的入席率也未算爆滿,其中兩圍還是旅行團的團餐客,自從一眾夜場徹離之後,現今尖東的食肆晚市,經營上的壓力可不算少。

陵之微調:平(幾道順德菜,還算可以)

評分: 味道 3 環境 3 服務 3 衛生 3.5 抵食 3.5

用餐於二零一二年九月廿一日晚上
2012-09-21
慶祝紀念
生日
2012-08-21 3485 瀏覽
嘩~估5到對上一篇食評已經係上年呢間我都唔算第一次食,因為係尖沙咀返工,有時lunch都會食下,感覺不過不失啦~今次自己去食晚飯,可能平日冇咩人唔洗等都有位又可能人少所以有位記得有次同事叫左個雞絲粉皮...之前我未食過唔知咩泥,點知一食就上癮所以今次去都要叫雞絲粉皮之後當然有出名既片皮鴨啦~可能係即叫即烤?所以都要等下先有得食嫁~師傅仲會係面前片燻魚:甜甜地都幾好食白切肉:呢味唔多岩我口味干煸四季豆:都唔差,幾好食拔絲香蕉:好食呀可能我鍾意食甜野,都會有人係面前整總括今餐好岩我口味又好好食

嘩~估5到對上一篇食評已經係上年

今次自己去食晚飯,可能平日冇咩人唔洗等都有位
又可能人少所以有位

所以今次去都要叫雞絲粉皮

燻魚:甜甜地都幾好食

白切肉:呢味唔多岩我口味

干煸四季豆:都唔差,幾好食

拔絲香蕉:好食呀
可能我鍾意食甜野,都會有人係面前整

總括今餐好岩我口味又好好食
干煸四季豆
拔絲香蕉
燻魚
2011-08-12 2742 瀏覽
大家看下一個post,都應該知道我好欣賞全聚德的烤鴨。所以後期再經團購多買兩張coupon,是烤鴨加點心拼盤,由於點心拼盤只在中午供應,若晚上去就只能吃烤鴨,點心拼盤留下一次午市食。因此我決定食午餐。7月份加上今次都食午餐,可惜食物品質已變差,所以要多寫這一篇食評。總括兩次經驗,烤鴨已加了價,但size變細了,從前有兩大碟片好的烤鴨,如今只有兩中碟。烤鴨的肉質有點"鞋",鴨的香味沒了---失望。點心拼盤都ok,不過我更喜愛一般粵式酒樓的點心。鳳城炒飯,排骨炒麵,蟮糊炒麵都幾好。七味魷魚鬚沒有味道,又細條,而且好油,差。鳳城水餃,皮好薄,好味。千層峰有特色,一般酒樓是沒有的,可以一試。最後提一提,酒樓內冷氣不均,坐近圓柱會較涼,近牆邊的位置會熱。
大家看下一個post,都應該知道我好欣賞全聚德的烤鴨。

點心拼盤都ok,不過我更喜愛一般粵式酒樓的點心。
鳳城炒飯,排骨炒麵,蟮糊炒麵都幾好。
七味魷魚鬚沒有味道,又細條,而且好油,差。

鳳城水餃,皮好薄,好味。

千層峰有特色,一般酒樓是沒有的,可以一試。
2011-08-07
2 分鐘 (堂食)
  • 鳳城水餃
2011-01-07 2351 瀏覽
買了ubib coupon,預早幾天訂了位,不用等候,直接入座,坐近門口有點冷.沒有滿座情況,有不少旅客包括外國人光顧.首先遞上ubib coupon,再加兩個餸, 心想三個女子應該足夠了.可能片皮鴨要加工,等了好一陣子仍未出場,大家都大叫肚餓.看著已在桌上的青瓜跟蔥,有點風乾,應該跟天氣有關.片皮鴨的皮很香脆,沒有肥肉,正!麵粉皮有麵粉香味,又夠熱,好味,如果青瓜跟蔥有多點水份,這道餸就完美.黃魚炸得皮脆肉嫩,而且夠厚肉又小骨,正!拉麵看似有點粗,鱔糊少了點,顏色較淡,但吃起來味道剛好,沒有太濃醬汁反而更好.正!用了coupon,實收$275,冇coupon就加$300.服務很好,有禮貌,加水快,食得很愉快.

沒有滿座情況,有不少旅客包括外國人光顧.
北京片皮鴨
片皮鴨的皮很香脆,沒有肥肉,正!
糖醋黃魚
黃魚炸得皮脆肉嫩,而且夠厚肉又小骨,正!
鱔糊炒拉麵
服務很好,有禮貌,加水快,食得很愉快.

2011-01-06
北京片皮鴨
糖醋黃魚
鱔糊炒拉麵
  • 片皮鴨
  • 黃魚
2010-01-02 1609 瀏覽
一行10個人訂全聚德 (8大2小); 大部分既場做婚宴 , 全場只有幾枱散客, 安排我地坐8人檯; 幾擠。全聚德既野食片皮鴨 - ok, 唔係太肥, 伴吃的麵包皮厚得多軟熟 BUT 要 HK$300, 而且甜醬. 麵包皮好細碟,再要竟然要收費HK$50 大元!片完皮後,想拎個鴨殼返去煲粥或煲湯; 竟然無???!松子桂魚 - 是我食過最差的, 魚肉’梅’既?! 冇酸甜味水煮牛肉 - 辣味濃,牛肉OK。蒜爆蟮糊 - OK but 幾油。抄豆苗 - OK炒拉麵 - 竟然是全晚最好食既。高力豆沙 - 冇甜味而且幾油膩。鳳城既野食 :窩貼大明蝦 - OK 炒鮮奶 - 都冇鮮奶味 : "”冇味既!”上湯炸粉果 - 失望抄豆苗 - OK炒飯 - 麻麻地旺角鳳城好得多!!d侍應servise : 用十個差形容 : 忙著做婚宴, 冇加水冇換碟冇笑容!最後, 廁所竟然男女共用 ( 因為正式的廁所在婚宴那邊, but 條路封住左); 衛生差差差!Total $1,6XX, 竟然 連free parking 都冇!真失望, 唔會再黎..

全聚德既野食
片完皮後,想拎個鴨殼返去煲粥或煲湯; 竟然無???!

松子桂魚 - 是我食過最差的, 魚肉’梅’既?! 冇酸甜味
水煮牛肉 - 辣味濃,牛肉OK。
蒜爆蟮糊 - OK but 幾油。
抄豆苗 - OK
炒拉麵 - 竟然是全晚最好食既。
高力豆沙 - 冇甜味而且幾油膩。

鳳城既野食 :
窩貼大明蝦 - OK
炒鮮奶 - 都冇鮮奶味 : "”冇味既!”
上湯炸粉果 - 失望
抄豆苗 - OK
炒飯 - 麻麻地
旺角鳳城好得多!!

真失望, 唔會再黎..
2010-01-01
2009-05-18 1270 瀏覽
美國朋友過境,一心去鹿鳴春食京菜,又冇位!日本朋友轉訂呢度貪佢有房。 叫左個十人餐,有填鴨,有翅。 前菜鴨舌 又冇味又硬。。。填鴨 又凍又硬。。。松子黃魚 個獻仲勁酸過醋。。。一個字,服! 名不虛傳,勁差!

叫左個十人餐,有填鴨,有翅。

前菜鴨舌 又冇味又硬。。。

填鴨 又凍又硬。。。

松子黃魚 個獻仲勁酸過醋。。。

一個字,服! 名不虛傳,勁差!
2009-05-02
2009-04-27 992 瀏覽
好似話公司某一funding 有錢剩, 就成office 的人一齊去0左尖東0個間全聚德 吃午飯. 早就聽人講過話0的0野唔係好得, 但唔駛錢, 試0下無妨呢~~ 睇0下個Menu 先... 好似好正咁… 第一度冷盤… 有牛肉, 醉雞同唔知乜0黎… 我諗係用豬耳整的啫喱, 同埋蒜泥拍青瓜. 最好味係--- 個青瓜! 同事話醉雞都好味, 但我唔吃雞, 所以冇試過… 之後… 呢個蝦多士… 0個塊面包好似油浸咁, 唔係油炸! 隻蝦… OK 啦, 有蝦0既腥味, 証明佢係新鮮蝦.跟住… 炒+炸鮮奶. 終於有個鮮奶菜式係阿媽吃到的--- 都冇鮮奶味!! 我只係吃0左一件炸鮮奶就收手了… 中間的炒鮮奶, 0的同事話”冇味0既!” 所以我冇試了…之後, 基於環保理由, 個雞絲翅係冇0左0架… 換0黎係--- 烏雞花膠響螺湯! 0岩晒我細妹飲--- 味精湯!但都幾足料0既…跟住… 北京填鴨… ER… 我比較喜歡個包住鴨肉吃0既0個塊皮呢! 隻鴨, 好處係佢夠瘦, 唔肥, 但係, 就唔夠香了, 而且, 唔脆0既! 吃落去, 靠舊青瓜先有脆感! 唉…之後, 呢隻豬手… 我sure佢係跟法

睇0下個Menu 先... 好似好正咁…

之後, 呢隻豬手… 我sure佢係跟法國整豬肉0既方法0黎整--- 先灼熟後加芡! 所以… 0的豬肉梅又淡… 一啖豬肉一啖芡汁就可以0的0既…

跟住… 見就見到佢耐, 但就硬係唔上枱… 呢條松子魚… 我個人覺得個賣相… 好恐怖囉… 好明顯條魚死前係經過一番掙扎… 啊彌陀佛! 魚施住, 安息啦… “乜0的魚肉’林’0既?!” 第一口咬落去就係咁… 再咀嚼… “好在有0的酸汁蓋過0的腸味… “ 咁可想而知條魚有幾好味啦~~

之後到呢個菜… 都可以話係最入得口的一道菜… 尤其係0的火腿, 因為未出味, 所以仲係咸咸地, 好味!

尾聲了… 炒飯! 好明顯係用新鮮飯炒… 但係粒粒咬落皆辛苦… 吃完牙”教”有少少軟…

跟住… 無情情0黎個小籠包… 嘩!! 個個委縮晒… 陰功! 見到都唔想食…

最後, 甜品應該好0的呱~~ 椰汁紅豆桂花糕… 0的紅豆… 係咪未經處理過0架? 粒粒真係”擲地有聲”呢~~

咦… 高力豆沙呢??明明見到有0架喎!!!! 噢… 委縮情況比小籠包更嚴重… 同事話: “乜個個變晒大樹菠蘿咁樣?!” -__- 吃落去… 好有料喎, 0的蛋白實0架喎!! 吃0左一半, 都仲未見個豆沙… 哎呀, 終於見到啦!!! 應該有一粒波子咁大粒呢!! 0的豆沙真係貴!!

最最後… 西瓜~~~ 係全餐最味的”一道菜”!!
差 - 小籠包
2009-04-24
火腿津白
(非會員)
2009-02-05 517 瀏覽
新年大家一齊食飯~間間野都話係春茗時間,間間野都好差貴~一個10人餐~見得人既餐單都講緊$2500,有無攪錯~老細佢有aig信用卡~有半價~所以要左佢個招牌片皮鴨8人既半價套餐(原價$1600)。 我打去訂位~好有禮貌~ok~之後亦有confirm我會唔會到~都ok~仲多謝我訂座tim~攪到我同我條仔幾鬼驚ar....因為上次我又係openrice睇自助餐,簡左間"紅煙槍"黎食~比亞媽同家姐小到我呢......依家簡呢間野,openrice d 食評好差喎,我打算唔信你地,自己上去try 下~ 未去之前係有d驚~但係人地已經搬左la~呢到新修架la~算ok la~一般飲茶酒樓囉~叫野食先~*五福拼盤,有牛碾、海蜇、醺蹄、青瓜 (可以la~無咩特別,唔係特別好食,又唔食特別難食囉)*烤鴨,即片皮鴨(ok喎~幾好食喎~個師傅係你面前片片片~幾好feel姐~睇得出真係好熱架喎)*雞湯翅(內含少量排翅,用料唔係話好差.似bowl仔次,你比咁既價錢,唔好諗住好多翅囉)*雲腿扒津白(好好味喎~因為我個人喜好la~加上魚湯去整~好味)*咩咩魚面 - 勁好味,即使好飽都食得曬~*咩咩炒飯

*五福拼盤,有牛碾、海蜇、醺蹄、青瓜
(可以la~無咩特別,唔係特別好食,又唔食特別難食囉)
*烤鴨,即片皮鴨
*雞湯翅
*雲腿扒津白
(好好味喎~因為我個人喜好la~加上魚湯去整~好味)
*咩咩魚面 - 勁好味,即使好飽都食得曬~
*咩咩炒飯 - 一個ok的炒飯囉~
*宮廷甜品,桂花糕
(呢個唔太得~太熙了~太軟身~夾都夾唔到)
仲有好多送~但係唔記得左咩名了/...
另外叫左個炸子雞~的確係幾好食~不過就覺得個份量細左少少~
同埋叫左幾罐可樂~成$20罐~之前都唔知~不過都叫左~算la~
你地又話佢d侍應唔得~我覺得好ok喎~不知幾好ar~又有禮貌,有個賓仔,成日都過黎幫我地汁野架~仲好好笑容tim~抵讚!
整體黎講~好ok ~因為我地9個人~一個小朋友~成個餐$900加埋個炸子雞,仲有可樂加茶介加一個d~都係$1300落樓~唔計小朋友比錢~每個人都係$162.5,你話la~新年流流~到到都加價~因為食團年飯~加上呢到係尖沙咀喎~有翅有魚,有雞有鴨,等等等等....我地食到伋好飽,仲要係好食架!!!你仲想點ar????
今次唔信你地d食評~係岩架!人地搬左架la~依家無咁舊架la~你地唔好再睇d 07年既食評la~我一定會再黎!
$162.5 (晚餐)
2007-10-15 332 瀏覽
打電話去訂的,是全聚德;被安排的座位,卻在鳳城。無所謂,反正兩家店其實是一夥的,兩個餐牌上的菜也可以點。先來個冷盤醬豬手,無甚特別。再來招牌及例牌菜烤鴨半隻,評價好壞參半:有人喜歡它皮脆,又不太肥膩;有人卻嫌它肉厚得來偏乾。啜魚兩食,即是煎焗魚身及欖角蒸魚腩。前者單看也覺得魚肉肥美嫩滑,惹得我也忍不住吃了一件半(第二件比較多骨,吃了半件就要投降了!)。簡單地以蔥蒜來爆,本來不差,但吃到一半便發覺太油膩了。後者的欖角經過處理,那獨特的味道變得很淡,雖會令人較易接受,但卻顯得毫無個性了。魚腩比魚身油份更重,但魚身的肉質卻較細緻,總體而言,這啜魚也算好吃。大良野雞卷入口沒想像中肥膩,但亦不特別好味。好久沒吃過滿意的炒鮮奶了,當晚依然執意一試。那鮮奶炒得軟綿粉嫩而不油膩,廚子炒功一流,問題出在味道,無奶香亦無奶膻味,白白浪費了那出色的質感。可惜啊!魚湯腐竹莧菜是為了吃蔬菜而點的,平平無奇,而且有人投訴莧菜太老。用某信用卡簽賬,可獲贈蓮蓉西米焗布甸一客,大家都對「贈品」不存厚望,豈料水準頗高,表面焗得微焦,甜度又恰到好處,讚。反而另外點的宮廷桂花糕,大部分是椰汁糕來的,桂花少得可憐,被騙了...

反而另外點的宮廷桂花糕,大部分是椰汁糕來的,桂花少得可憐,被騙了......

不得不提的是服務質素,大部分侍應雖然尚算有禮,但十問九不知,又經常報錯料。例如啜魚只註明每兩的售價是$24,我們便問其中一名男侍應,一份啜魚兩吃的份量大約多少,他走去問完之後回來答我們,約一斤二兩。菜端上來時,連我這個不懂斤兩的人,都看得出絕不只一斤二兩囉!埋單後才知悉,那啜魚兩吃盛惠三百八十大元。

其實以那道菜的份量及質素來計,這個價錢也不算過份,問題是侍應報告的斤兩,跟製成品著實相差太遠了。不過大家對那道菜也算滿意,就當多吃一點,沒有作出投訴。但以後如果還有機會光顧這店時,必定加倍小心。
1K
2007-08-20 240 瀏覽
父親大人生日,老媽子吩咐落一定要食片皮鴨,仲要唔可以太貴,佢又唔鍾意鹿嗚春呢類舊式酒家,最後揀左黎呢度,貪佢隻招牌片皮鴨同埋有半價套餐(原價$1600)。一坐低竟然話片皮鴨已賣哂,正當家姐同肥外甥發完惡想走人時,又話原來有留到比我地,呢個世界真係欺善怕惡…我地懷疑逢親叫半價餐的佢地都會話片皮鴨賣哂。招牌片皮鴨肉質算嫩,皮亦香口,伴吃的麵包皮厚得多軟熟,整體上ok。雞湯翅內含少量排翅,用料不算劣。冷拼盤有青瓜、海及牛,味道一般,但牛被雪至過份冰涷。其他菜式味道都唔錯,炒蝦仁夠爽口、奶油津白亦嫩、鮮肉餃子皮軟餡鮮、鼠子魚酸味突出,眾人都說好,吃到尾聲,哥哥突然發現有一大隻烏蠅被淹在獻汁內,向侍應投訢,她立即向我們道嫌,兼主動送了我們一盤焗西米布甸,雖然麻麻哋好吃,不夠乾身,蓮蓉又超甜。Service、環境同衛生都麻麻,即使味道OK都唔會再嚟。懶惰的P字

Service、環境同衛生都麻麻,即使味道OK都唔會再嚟。

懶惰的P字
(非會員)
2007-08-08 138 瀏覽
尋晚兩個人黎食晚飯叫o左半隻京鴨,同埋鴨湯京鴨真係完全唔掂首先個餅底唔夠熱,亦都唔好食,仲有太厚鴨就完全唔肥,冇鴨油,咁叫乜鬼京鴨?!?切又切埋d肉..食京鴨係食皮同鴨油o既香味要食鴨胸我去法國餐廳食血鴨啦個鴨湯就幾好味開頭位叔叔好nice但係之後個阿姐粒聲唔出走黎拎走d 餐牌冇人教佢點serve 客架咩?
尋晚兩個人黎食晚飯
叫o左半隻京鴨,同埋鴨湯

京鴨真係完全唔掂
首先個餅底唔夠熱,亦都唔好食,仲有太厚
鴨就完全唔肥,冇鴨油,咁叫乜鬼京鴨?!?
切又切埋d肉..食京鴨係食皮同鴨油o既香味
要食鴨胸我去法國餐廳食血鴨啦

個鴨湯就幾好味

開頭位叔叔好nice
但係之後個阿姐粒聲唔出走黎拎走d 餐牌
冇人教佢點serve 客架咩?