朋友話想吃火鍋就帶了她去初嚐粥底火鍋😚🍲湯底:粥底一位HKD $200不設加一🤭下單後 員工會主動拿調味料來 供我們選擇🐋海鮮:🐚兩款固定的貝類 (沙白、大蜆),全部都沒有沙!沙白有十多隻。🦀肉蟹 超級大隻 肉質鮮甜🐚扇貝、蟶子王,超級大的一隻,鮮味特濃😆🐚花甲,冇沙!好鮮甜!😇🦪蠔,份量多又大隻😚🦐生猛海蝦!海鮮不夠的話可以+HKD$30有3隻帶子🤪配料方面特別介紹 :🐮美國肥牛,油脂分布平均而且肉味濃🦑手打墨魚丸,雖然分量有點少,但是每口都有吃到有原粒墨魚肉附送的粟米、芋頭粒、南瓜粒可以在吃完所有海鮮後,才放下去一齊煮粥!員工會主動來幫忙煮粥!可是員工的服務、態度有待改善呢!
朋友話想吃火鍋
就帶了她去初嚐粥底火鍋😚

🍲湯底:粥底一位HKD $200不設加一🤭

下單後 員工會主動拿調味料來 供我們選擇

🐋海鮮:

🦀肉蟹 超級大隻 肉質鮮甜

🐚扇貝、蟶子王,超級大的一隻,鮮味特濃😆
🐚花甲,冇沙!好鮮甜!😇

🦪蠔,份量多又大隻😚

🦐生猛海蝦!

海鮮不夠的話可以+HKD$30有3隻帶子🤪

配料方面特別介紹 :
🐮美國肥牛,油脂分布平均而且肉味濃

🦑手打墨魚丸,雖然分量有點少,但是每口都有吃到有原粒墨魚肉

員工會主動來幫忙煮粥!

可是員工的服務、態度有待改善呢!

2019-12-10 216 瀏覽
今天天氣漸漸轉冷,整個人懶洋洋😌又唔想煮飯,媽咪建議話出街食,所以就帶咗佢去位於長沙灣的(六十六十火鍋店)試吓佢哋嘅粥底鍋先😊!位置晤難找,地鐵站一出,五分鐘就到,店舖光猛,坐位又濶落,最緊要係價錢又晤貴😅😅!火鍋海鮮套餐,湯底可以選擇椰子雞,蕃茄泡飯或者粥底都可以,重有八款海鮮,再自選六款火鍋配料!我地就選擇咗蕃茄泡飯,所以每位都係$200,重要無加一,超抵😊!店員先放底一鍋新鮮蕃茄薯仔湯,當然要先放海鮮碌一碌啦,🦀蟹肉蟹膏好鮮甜,😋鮑魚大隻又彈牙,😙聖子好新鮮,🦑魷魚分量剛剛好,🦐海蝦生猛不停跳動,刀貝有點沙,但可以接受。食完海鮮後,湯已變得鮮甜,當然要先飮一碗😅,再叫店員加湯打邊爐😊!我就自選了呢六款,再食埋個泡飯,加咗脆米,又濃味口感又提升,超滿足👍🏻👍🏻!

2019-12-10 194 瀏覽
最近香港凍左好多,小編即刻想搵返揀火鍋店暖下個人。於是今日就帶左朋友去六十六十食粥底火鍋😎。海鮮有蟹、扇貝、蟶子王、蜆、蠔同海蝦,每樣都好新鮮👍🏻。當中蟹真係啖啖肉好靚冇得輸,果然冬天就一定要食蟹😍。 扇貝同蟶子仲好有鹹水味,好正😆。d蜆全部都好大隻好有份量,一d沙都冇,好鮮甜🤩。蠔,份量十足,有成20隻,食得好過隱😋。而且仲有4隻生猛海蝦🦐。另外,個湯底有跟一d配菜,例如粟米、芋頭粒、南瓜粒等。煮完食完海鮮,再落埋d配菜落去煮,個粥勁鮮甜☺。另外小編有叫左d其他野食,有鮮冬菇、枝竹、午餐肉、唐生菜、手打墨魚丸,仲有美國肥牛。肥牛大大片而且牛味好濃,脂肪分佈均勻😝。手打墨魚丸雖然細細粒,但係好足料每啖都有墨魚肉,墨魚味好重👍🏻。

扇貝同蟶子仲好有鹹水味,好正😆。
d蜆全部都好大隻好有份量,一d沙都冇,好鮮甜🤩。
蠔,份量十足,有成20隻,食得好過隱😋。
而且仲有4隻生猛海蝦🦐。

2019-12-06
  • 肉蟹
2019-12-09 4600 瀏覽
天氣凍凍地最岩就係打邊爐啦!今日帶左朋友去六十六十食粥底火鍋😚粥底$200/人,湯底仲有椰子文昌雞$248/人、番茄濃湯配脆米泡飯$200,全部都不設加一🤭肉蟹🦀,冬天d蟹就係最靚架啦,呢到有一大隻而且啖啖肉。扇貝、蟶子王,烚2分鐘左右就食得,最好食就係佢哋啦!未烚就已經大過大掌,烚完size都依然一樣,爽口又彈牙、甜甜的。😆貝類x2 (沙白、大蜆),全部都開口的!花甲,冇沙!好鮮甜!😇蠔,份量十足,大約20隻😚海蝦,有4隻生猛架仲!🦐海鮮唔夠喉嘅話仲可以+$30有3隻帶子😋粟米、芋頭粒、南瓜粒上湯底嘅時候跟埋嘅,但係要係差唔多食晒所有海鮮嘅時候就好掉落去煮啦!配料方面小編仲揀左鮮冬菇、枝竹、午餐肉、唐生菜添!🥬重點要介紹下美國肥牛,大片而且牛味好濃。手打墨魚丸🦑,雖然好細粒,但係好足料每啖都有墨魚肉!飲品方面都有唔少選擇,見到香港唔常見既加多寶當然要+$15飲下啦😂 另外,最估唔到係佢有椰青啵🥥,都只係$32,椰子水清甜又多,椰肉都好食!最高為(5/5)味道⭐⭐⭐⭐⭐價錢⭐⭐⭐⭐⭐環境⭐⭐⭐⭐服務⭐⭐⭐⭐⭐推薦星數⭐⭐⭐⭐⭐地址: 六十六十火鍋 (長沙灣)長沙灣青山道156-162號

肉蟹🦀,冬天d蟹就係最靚架啦,呢到有一大隻而且啖啖肉。
貝類x2 (沙白、大蜆),全部都開口的!
花甲,冇沙!好鮮甜!😇
蠔,份量十足,大約20隻😚
海蝦,有4隻生猛架仲!🦐
海鮮唔夠喉嘅話仲可以+$30有3隻帶子😋

配料方面小編仲揀左鮮冬菇、枝竹、午餐肉、唐生菜添!🥬
重點要介紹下美國肥牛,大片而且牛味好濃。
手打墨魚丸🦑,雖然好細粒,但係好足料每啖都有墨魚肉!

最高為(5/5)
味道⭐⭐⭐⭐⭐
價錢⭐⭐⭐⭐⭐
環境⭐⭐⭐⭐
服務⭐⭐⭐⭐⭐
推薦星數⭐⭐⭐⭐⭐

地址: 六十六十火鍋 (長沙灣)
長沙灣青山道156-162號永基商業大廈地下A舖

2019-12-06
  • 肉蟹
  • 美國肥牛
  • 椰子文昌雞湯底
  • 海鮮
  • 扇貝
2019-12-06 137 瀏覽
天氣開始有涼意,鍾意食海鮮嘅我,當然會諗起粥底火鍋啦😅!長沙灣有間(六十六十火鍋店)出名性價比高,價錢唔貴海鮮又新鮮,當然要幫瀙吓😊!價錢一D都唔貴,$200一位已經有八款海鮮和自選六款火鍋配料,重可以製作粥膽或者泡飯,超抵食👍👍!生熟蒜,辣椒粒,芫荽蔥都是免費的👏👏!蕃茄薯仔湯底,先打邊爐!全是新鮮的海鮮,放滿全枱!🦑魷魚好新鮮肉質有咬口!🦀,大大隻,肉質夠實!🦐蝦,肉質爽脆又鮮甜!重有鮑魚,聖子,蜆😌😌超滿足!火鍋配料方面,亦都有我至愛既花膠,滾一陣已經軟身,而且掛滿海鮮精華的湯汁,好入味!鮮准山,營養價值高,不是很多地方有得食,煮熟爽口,就算煮溶了,混合於泡飯內食,亦可以提升口感👍🏻👍🏻!最後食埋個蕃茄泡飯,精華所在,特別好食😅😅!

生熟蒜,辣椒粒,芫荽蔥都是免費的👏
👏!

蕃茄薯仔湯底,先打邊爐!

全是新鮮的海鮮,放滿全枱!
🦑魷魚好新鮮肉質有咬口!
🦀,大大隻,肉質夠實!
🦐蝦,肉質爽脆又鮮甜!
重有鮑魚,聖子,蜆😌😌超滿足!

最後食埋個蕃茄泡飯,精華所在,特別好食😅😅!

2019-12-03 163 瀏覽
咁快又到冬天,天氣凍就會諗起打便爐,但依家就咁打便爐真係太普通,所以依家每逢冬天都會諗起依間粥底火鍋,係長沙灣A2出口行一陣就到,好方便,唔知今日係米特別凍,個場爆晒,仲要係門口等位,好彩都快,等左15分鐘就入得去。$200係香港地仲做到咩,我真係諗唔到,但係依度竟然可以食到8種海鮮,6種配料,最後仲要有埋碗粥食,真係好豐富。飲品類有椰青點,真係超級正仲有介紹埋點食,點樣按步驟食,仲有app download教你d海鮮煮幾耐先食到最鮮,真係好貼心8款海鮮,樣樣都好精。原來好多人都同我一樣,留番d蠔仔留在最後煲粥食。睇下隻肉蟹幾肥美。d配料份量都唔細,仲好新鮮。又彈牙又多汁。西班牙梅頭肉一定要食,肉味濃到不得了。最後個粥甜到不得了,仲有好多料,好鮮味,飽都食左3碗。飲埋個椰青,完美。

飲品類有椰青點,真係超級正

8款海鮮,樣樣都好精。

原來好多人都同我一樣,留番d蠔仔留在最後煲粥食。

睇下隻肉蟹幾肥美。

d配料份量都唔細,仲好新鮮。又彈牙又多汁。

西班牙梅頭肉一定要食,肉味濃到不得了。

最後個粥甜到不得了,仲有好多料,好鮮味,飽都食左3碗。

飲埋個椰青,完美。

2019-12-02
2019-12-03 778 瀏覽
長沙灣雖然係舊區,但都係唔少美食既綠洲,都有唔少新派野食,連最近興起既粥底火鍋都有得食,仲要係超級平民價,你叫我自己買,依個價錢都食唔到依d質素,趁天氣轉涼,朋友提議打便爐,我即時醒起食依間粥底火鍋依間粥底火鍋有3個plan,最平唔駛$200有找,我地緊係揀左最平,但又有粥食既plan海鮮種類都好多,可以揀8款咁多,除左有固定既種類,每日都會有幾種新既海鮮種類加入,而配料都可以揀6款,加埋有成14款選擇,真係好多我地揀左肉蟹(必點)/鮮魷/海蝦/蠔/蟶子皇/象拔仔/再加2種佢固定既貝殼類,樣樣都好鮮甜,一個字(鮮)黎形容。食完海鮮類,店員就會上配料,我地點左豬肉丸/西班牙梅頭肉(必食),好香肉味/響鈴(自家製)/午餐肉/魚皮餃/手打墨丸/,d配料完全唔駛點醬料,因為已經吸收晒之前海鮮既鮮味食晒配料,就輪到今日主角(粥底火鍋),有南瓜/芋頭/粟米,再加入菜鋪/炸豬油渣/蔥/煲出出黎既粥,簡直好味到飛起,完美個總結

2019-12-02
香港開始轉冷lu!!又步入食不停打邊邊架時間啦!!上次食完粥底就有少少開始愛上e隻打邊邊架方法!!食出食材架新鮮同原味!!又可以食埋個粥底包食到你飽飽!!點餐!好多野簡 我簡左象拔仔、聖子皇、 肉蚧 蠔 、刀貝同鮮魷!西班牙梅頭肉 、美國肥牛 、炸魚皮、花膠仔 、 手打墨魚丸、鮮冬菇!!海鮮黎到!都幾大件!! 聖子清洗得好乾淨!新鮮度十足!鮮甜! 象拔蚌仔!淡淡肉!!海鮮架鮮甜 帶晒出黎!刀貝!大大隻! 肉厚!蜆!冇沙 !正肉蚧 !粥底一定點!!食到肉蚧架鮮甜!!爽!蠔唔腥!又淡淡肉!!爽!飲反支蘋果酒!!爽爆!追加左2隻鮑魚 都幾大隻!!黎到仲係企身 新鮮!!肥牛 肉味濃!! 又唔係太肥!!正!!個梅頭肉 幾好味!!淋淋地!最後加埋d南瓜同芋頭 滾埋個粥 食完飽飽 又暖身!!!爽!埋單都係470左右 都算ok抵!

點餐!好多野簡 我簡左象拔仔、聖子皇、 肉蚧
蠔 、刀貝同鮮魷!
海鮮黎到!都幾大件!!

聖子清洗得好乾淨!
新鮮度十足!鮮甜!

象拔蚌仔!淡淡肉!!海鮮架鮮甜 帶晒出黎!

刀貝!大大隻! 肉厚!
蜆!冇沙 !正

肉蚧 !粥底一定點!!食到肉蚧架鮮甜!!爽!

蠔唔腥!又淡淡肉!!爽!
飲反支蘋果酒!!爽爆!

追加左2隻鮑魚 都幾大隻!!黎到仲係企身 新鮮!!

肥牛 肉味濃!! 又唔係太肥!!正!!

個梅頭肉 幾好味!!淋淋地!

最後加埋d南瓜同芋頭 滾埋個粥 食完飽飽 又暖身!!!爽!
埋單都係470左右 都算ok抵!

香港氣溫急降!!晚餐唔打邊勞真係會可能凍死左係街!!!一早book左枱 去到野食朋友點好左。。。。我冇得簡T^T!!豆漿!冇特別!(12蚊)叫左 肉蟹 聖子皇 象拔仔 刀貝 白/沙白 魷魚 蠔仔 食海鮮都食飽!!!粥底火鍋 食肉蟹直係一流!!!完全可以食到蟹味同鮮甜!!!聖子皇 滾一滾 唔好太耐!新鮮爽口!鮮嫩! 象拔蚌仔就 鮮嫩多肉 有蚌架甜味! 黃/白沙白! 冇沙!!有蜆味!食到e到我都飽飽地 其他都冇咩點食!因為要留後個肚食蠔仔粥!嘿嘿!食完叫員工加埋d粥(飯?)同埋d配料?落去滾蠔唔腥 都飽滿!! 食完超飽仲要暖住個肚仔咁走!!又係一個肚滿腸肥的一天!!
香港氣溫急降!!晚餐唔打邊勞真係會可能凍死左係街!!!

豆漿!冇特別!(12蚊)

粥底火鍋 食肉蟹直係一流!!!完全可以食到蟹味同鮮甜!!!

聖子皇 滾一滾 唔好太耐!新鮮爽口!鮮嫩!

象拔蚌仔就 鮮嫩多肉 有蚌架甜味!

黃/白沙白! 冇沙!!有蜆味!
食到e到我都飽飽地 其他都冇咩點食!
因為要留後個肚食蠔仔粥!嘿嘿!

食完叫員工加埋d粥(飯?)同埋d配料?落去滾

2019-10-27 344 瀏覽
我地一班人(8個)嚟食,有朋友形容呢到為滄海遺珠,因為非常之抵食,價錢平得嚟D耶食又好好味。我地叫左個椰子雞鍋,個湯有椰子肉同竹苼,佢教點樣煮D雞會整得好滑,個湯底好清甜,仲有好多海鮮,每樣佢都會教大約煮幾耐,大部分都好鮮甜,尤其係D蟹同蝦,有丸有肉又有菜,而且份量好夠,大食嘅人都會食好夠飽,真心very good! 我地去個日星期日,都爆爆地好旺,所以預早book定好D。我地個個都話想再返去回味下!
2019-10-23 269 瀏覽
今晚約咗朋友喺長沙灣交收,順便食埋晚飯,大家諗來諗去都諗唔到食乜嘢,又想傾吓計,又唔想比人趕,咁一於食火鍋啦⋯⋯可以慢慢傾,亦可以滾下滾下,終於搵到一間,而且仲係粥底火鍋,又唔熱氣,又有米落肚,喺秋涼嘅日子,可以暖下個肚。有好多唔同嘅湯底俾我哋選擇!悉隨尊便!而且亦都有好多嘅海鮮俾我哋揀!我哋選擇咗,蟹,蝦,象拔蚌,花甲,牛丸,午餐肉,美國肥牛等等...菜類有粟米芋頭南瓜同埋椰菜!伙計仲教我們先滾海鮮先,等它的鮮味出嚟,其他芋頭,粟米,南瓜放在最後。旁邊還有提示每款海鮮需時多久。魚好鮮味,而且是大魚骨,唔怕哽親,🦐送來的時候是要用蓋蓋住,怕走蝦😂⋯⋯象拔蚌新鮮,爽口鮮甜。花甲亦沒有沙。芋頭好「粉」!南瓜🎃切到細細柆,好容易「林」👍⋯⋯粟米和蘿白吸收左海鮮精粹,最後除左白粥之外,還有配料豬油渣,芫茜,菜甫,大頭菜及冬菜。最後為這個粥底火鍋劃上完美句號👍👍
最後為這個粥底火鍋劃上完美句號👍👍
2019-10-22 228 瀏覽
今晚約左朋友去長沙灣食飯,想清清地,但又唔想太普通🤔 ,終於決定食粥底火鍋。呢間店嘅位置都幾易搵,東京街行到青山道(宇宙商場)轉入去一分鐘就見到。門口巴士站仲有車返屋企,方便到呢!一去到,都坐左大半人,好彩,有位坐😁。 座位與座位之間吾係好逼夾,行人通道都算闊落,吾怕撞到,待應安排左張枱比我地,都幾大張下,幾欣賞佢d櫈就算吾係卡位都係梳化櫈。坐低就要睇下食咩先,佢嘅叫法都幾得意,選一款湯底,六款海鮮,另兩款貝類海鮮則由店家發板,再選六款其他火鍋料。而我地就揀左粥底😋 每位$200 首先上枱既係卜卜蜆,肉蟹,象拔蚌仔,活魚,蝦,仲有幾款蜆類...... 侍應話要食左d海鮮先開始食其他火鍋配料,好啦,放左蟹同象拔蚌仔先,牆上仲貼左個指引話我地知唔同食材所需煮食時間。只要跟足指引,就唔怕太老或者太生啦👏 話咁快就30秒,象拔蚌仔食得啦!唔好比佢停,食之前放定其他海鮮落去先🤓 象拔蚌仔:首先佢係新鮮既,食落去好鮮甜!卜卜蜆:好快就開哂口,脹卜卜,一咬落去仲爆汁,好鮮甜。肉蟹:都幾大隻,啖啖肉,仲有小量膏。活魚:好鐘意,第一轉煮爛左都仲好好食,唔腥,唔點醬油都好夠鮮。蝦:成晚最生猛係佢啦,上枱

象拔蚌仔:首先佢係新鮮既,食落去好鮮甜!
卜卜蜆:好快就開哂口,脹卜卜,一咬落去仲爆汁,好鮮甜。
肉蟹:都幾大隻,啖啖肉,仲有小量膏。
蝦:成晚最生猛係佢啦,上枱時都仲好扎扎跳架,攪到侍應要用蓋蓋住佢。size 來講佢都算幾大隻喎,食落口,勁爽,又係啖啖肉,煮既時間啱啱好,蝦肉冇離殼。👍

清哂d海鮮,其實都開始飽🤣 但依家個湯底咁鮮,唔可以比佢停!落d蘿蔔同埋娃娃菜佢索下嗰啲湯汁先。

見個肥牛以為唔係好肥,點知又好滑喎,而且都幾新鮮

重頭戲來啦,火鍋料食到7788之後,侍應就會落啲粥底落去個海鮮湯底度,在加埋啲香料,煮滾就變成一個海鮮粥。頭先食嘅八款海鮮嘅鮮味,蔬菜嘅甜味,豬油渣嘅香味加埋一齊煮出嚟嘅粥超鮮,仲有菜脯粒,令到個粥除咗綿綿嘅口感,時不時咬咗一啖有菜脯嘅粥,仲會有爽爽地嘅感覺,好得意,今餐真係好滿足。

2019-10-21
2019-10-19 248 瀏覽
如果你好鍾意食海鮮,又好鍾意打邊爐,又唔想比好貴嘅價錢,呢一度就一定啱晒你🤣因為呢度最平嘅粥底火鍋都係$200,唔洗加一,最貴都只係椰子雞煲$248,仲有8款海鮮同埋有6款配料,超抵食!呢度應該都係做街坊生意,不過座無虛席,超爆棚!海鮮可以自己揀,有肉蟹大蝦扇貝聖子象拔蚌等等,好多選擇。扇貝好大粒,又鮮甜,聖子都好彈牙!食完海鮮店員就會安排返配料,佢哋會留意住你食到邊度,然後幫你安排相當貼心 !!

2019-10-19 197 瀏覽
近排涼左啲又開始打邊爐嘅季節,呢間六十六十上年都好出名,估唔到去到而家都係仲要book枱先有得食,見到好多人都摸門釘😂佢冇加價,又唔洗加一,今次食咗椰子雞鍋,店員會教你點樣食,個雞就會煮到好滑,同埋個湯超鮮甜好好飲!海鮮好新鮮尤其是係大蝦,仲識郁㗎,聖子都好好食,不過蠔就比較細隻,如果係揀粥底火鍋就可以變成蠔仔粥啦!另外仲可以揀六款配料,要推介炸魚皮,真係好好食好脆好新鮮,另外牛肉豬肉都OK,好飽!
2019-10-04 368 瀏覽
入秋真係好多人約打邊爐!🍂🥰今日又俾一班朋友應約烚吓烚吓!🥳突然想食椰子雞!🥥🐔經朋友介紹下,黎到六十六十嘆椰子雞煲!🥥🐔佢都係每位計!👍🏼揀咗海鮮🦐🦀再揀配菜!👍🏼至於揀幾多款,因為個椰子雞實在太香!🥥🐔🤤我掛住食,揀款已經交由我老友幫我負責!🤭我自己超鍾意椰香,所以連椰子都有食埋!🥥😋海鮮亦都好新鮮!🦐🦀👍🏼有個叫蜂巢豆腐都幾特別!👍🏼食落去有d似豆粕Mix硬豆腐,口感唔錯!👍🏼😋另外點左個番茄湯底!🍅🍲嗰個湯底都好好飲!🍅🍲侍應最尾整蕃茄粥底俾我地,開頭我地飽得滯話唔使整俾我地食!✋🏽但侍應堅持叫我地一定要食因為真係好好食!👍🏼之後我哋飽住個肚都試碗仔試下!🤰🏼結果好彩有叫佢整,因為真係好好食!🍅👍🏼好入味!😋佢係用咗脆米整個粥底,所以口感好正!👍🏼食左兩碗!😆性價比高!💰椰子雞煲首選!🥥🐔
入秋真係好多人約打邊爐!🍂🥰
今日又俾一班朋友應約烚吓烚吓!🥳突然想食椰子雞!🥥🐔
經朋友介紹下,黎到六十六十嘆椰子雞煲!🥥🐔
性價比高!💰椰子雞煲首選!🥥🐔
  • 椰子文昌雞湯底