2022-05-17 118 瀏覽
朋友介紹元朗有間海南雞飯店好有心,今日去開元朗玩,一於試吓先。舖頭細細間,係個人最喜歡嘅家庭式經營小店,用膳期間,老闆仲會同客人傾計,聽取客人意見,呢d人情味絕對係連鎖店做唔到嘅。💕食物質素……朋友真係無介紹錯👍👍 🐓無骨口水雞飯 $58一定要讚吓個口水醬汁先,因為真係其他地方食唔到。 呢個醬汁唔係只得辣味,或麻辣味,係重蒜味,勁香; 仲有微微嘅酸味,食落特別開胃。可能有人會覺得好似唔夠正宗,但我個人就好鍾意呢個自家秘製嘅口味。口水醬汁夠特別之外,此終這裡出名係海南雞,所以一定要講吓呢個雞肉,入口肉質細嫩,有嚼頭,最特別係雞皮唔厚之餘,皮下只有一丁點嘅脂肪,雞皮口感嫩滑。後來聽老闆講,佢呢度嘅雞係用粟米做飼料養大嘅,而且比坊間買到嘅雞用更長嘅時間去養大,所以雞身都係較大隻,而雞味亦會更濃。 🐂皇牌咖哩牛腩飯 $55好搞笑,第一啖咬落口,奇怪點解完全唔似食緊牛腩嘅呢?後來經老闆解釋完先知,原來呢個真係唔剩只用牛腩做嘅,除左牛坑腩之外,仲有係用左肉味更濃郁嘅牛肋條去做,唔怪之得,肉味濃而有嚼勁。主角牛夠出色之外,配菜薯仔我覺得有d喧賓奪主添😅,可能因為個人偏愛食薯仔嘅關係啦,薯仔經過輕炸,
食物質素……朋友真係無介紹錯👍👍

🐓無骨口水雞飯 $58

🐂皇牌咖哩牛腩飯 $55
好搞笑,第一啖咬落口,奇怪點解完全唔似食緊牛腩嘅呢?後來經老闆解釋完先知,原來呢個真係唔剩只用牛腩做嘅,除左牛坑腩之外,仲有係用左肉味更濃郁嘅牛肋條去做,唔怪之得,肉味濃而有嚼勁。主角牛夠出色之外,配菜薯仔我覺得有d喧賓奪主添😅,可能因為個人偏愛食薯仔嘅關係啦,薯仔經過輕炸,外脆內軟,而且係後加上咖哩牛腩之上,因此依然保留到外表金黃微脆嘅口感。

🥥椰汁紅豆冰 $12 (跟飯餐+$)
嘩! 正!👍👍唔係奶水紅豆冰可比,椰汁唔甜又解喝,配埋算得上係大粒,煮得又軟綿綿嘅紅豆,真係經典嘅味道。

◻瓣醬豆腐 $30
如果鍾意食臭豆腐,呢個一定要點😋口感根本同食臭豆腐一樣,外皮炸漿口感極香脆,但內裡嘅豆腐又卻非常嫩滑,只係比豆腐花略略稍為挺身、硬身。唔鍾意食臭豆腐嘅更加要點呢個,因為真係完全唔臭🤣,可以食到果種口感,但唔洗捱臭豆腐果種發酵後嘅臭味。

🥣紫菜肉碎湯 $0
除非無晒,如果唔係,凡點飯的都必然會送上一碗。雖然只係例湯一碗,但功夫絕不馬虎,亦善用了食材,因為湯底無添加味精,係用雞殼熬製而成。

要多謝朋友,佢真係無介紹錯,食到食物嘅好味道,更嚐到小店嘅人情味,老闆非常健談,食一餐飯令我嘅烹調知識大增,更令我對食材嘅認知增多不少。(如果唔係,點會寫到咁詳盡嘅食評😅)
無骨口水雞飯
皇牌咖哩牛腩飯
椰汁紅豆冰
紫菜肉碎湯
瓣醬豆腐
[#元朗海南雞] || 平民價高質嫩滑海南雞 - 凱悅海南雞專門店 // 講女搵食團  = = = = = = = = = = = = = = =總括💬:平民價錢,CP值高有驚喜海南雞。環境:★★★★☆ | 味道:★★★★★ 服務:★★★★★ | 抵食:★★★★☆ ———————————————— 開番晚市堂食,晚飯又可以偷下懶XD 今次同親愛的去了教育路中後段搵野食,入咗間其貌不揚小店,但估唔到餐廳有驚喜。 ————————————————睇睇餐牌一碟飯跟湯都係$50另蚊起,價錢平民化。餐廳名叫得凱悅無骨海南雞,海南雞當然係招牌,同親愛的一人叫咗一碟飯,叫咗無骨海南雞飯 & 無骨鹽水加積鴨飯,配薑黃飯跟紫菜湯。 先黎一碗足料紫菜湯,店員姐姐介紹個湯,唔同一般餐廳送既例湯,佢地既湯每日用雞殼加上紫菜熬,無加味精,所以就算只有紫菜+雞肉碎,充滿雞湯鮮甜味。 無骨海南雞飯:海南雞份量多,冇將貨就價。肉質唔嚡口,啖啖雞味濃嫩滑雞肉,值得一讚,雞肉一點碎骨都冇。而且雞皮無乜脂肪爽滑,入口唔會成口油,就算連埋雞皮食都冇乜罪惡感XD。老闆見我地生面口,主動介紹佢地既雞,有別於坊間雞。專屬自家農場

= = = = = = = = = = = = = = =

總括💬:平民價錢,CP值高有驚喜海南雞。
無骨海南雞飯
無骨海南雞飯:海南雞份量多,冇將貨就價。肉質唔嚡口,啖啖雞味濃嫩滑雞肉,值得一讚,雞肉一點碎骨都冇。而且雞皮無乜脂肪爽滑,入口唔會成口油,就算連埋雞皮食都冇乜罪惡感XD。老闆見我地生面口,主動介紹佢地既雞,有別於坊間雞。專屬自家農場,無激素外,每隻雞用粟米飼養,養足130日先出黎,而且每日都新鮮運港烹整,所以肉質、脂肪比例都係特別D。
無骨海南雞飯
無骨鹽水加積鴨飯:鴨肉本身夠味,配酸汁食有另一個層次。驚喜在於鴨肉無臊味, 而且同樣要讚,起骨好好無碎骨,啖啖肉食得好開心。
無骨鹽水加積鴨飯
2個Set 都係配薑黃飯,暫時係我食到最好既薑黃飯,啱我口感,飯粒分明唔會太冧太黏。 無論雞定鴨,本身都好夠味,鍾意重口味既搭面仲有薑蓉、酸汁、甜豉油調味,味道又有另一種層次。
─ 𝑀𝑜𝑟𝑒 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 ─
📍 凱悅海南雞專門店
地址: 元朗教育路130號安樂樓地舖
電話: 27898328
2022-05-10
無骨鹽水加積鴨飯
2022-05-15 13 瀏覽
💪💪星期日同波友打完波,兩條友跟住去食個飯,諗住食一啲冇咁heavy嘅晚餐,經過一間外表唔太吸引嘅海南雞餐廳。🫠不過當時落緊雨就求其入咗去先,見到有二人餐提供,🤔$168幾抵食。套餐有一個湯,一個小食,海南雞係招牌菜當然要試下😋一上枱估唔到半隻雞嘅份量都幾大😱😱海南雞全部起曬骨,啖啖肉,啱晒我口味!碗鯇魚豆腐湯飲落係冇味精,好住家feel😂 口水雞拍青瓜個醬料調得唔錯,香口惹味,撈埋啲海南雞又幾夾喎😋包埋兩杯嘢飲,埋單每人唔駛一舊水,性價比高👍🏻👍🏻
套餐有一個湯,一個小食,海南雞係招牌菜當然要試下😋
無骨海南雞

口水雞醬拍青瓜

包埋兩杯嘢飲,埋單每人唔駛一舊水,性價比高👍🏻👍🏻

無骨海南雞
口水雞醬拍青瓜
  • 海南雞
2022-05-11 27 瀏覽
入咗去元朗探嫲嫲 然後經過一間海南雞 賣相好似好正! 即刻同男朋友入去試🥰🥰......嗌左一碗招牌<<無骨海南雞>>同<<鹽水加積鴨飯>>🤣🤣 佢送埋碗紫菜湯俾我哋 碗紫菜湯令我好驚喜! 好好飲 紫菜係有咬口 唔似平時媽咪煲果啲淋晒🫠.......海南雞飯係水準之上 啲雞好嫩滑 我就中意食雞皮 同埋份量夠晒多 油飯好香 我唔覺唔覺就食晒。。。。。。鴨飯相比起海南雞飯就比較冇咁出色 平較普通😂 如果有滷水鴨就會更好。。。。。。

聽朋友介紹 話呢間海南雞性價比好高😎要會一會啦之前真係未起元朗食到好味的海南雞😑但呢間將會珍藏於我encore list❤️同大帝一齊食午市 必點無骨海南雞飯$55然後乖乖聽店員推介 試無骨鹽水加積鴨飯$55同樣包餐湯 同熱飲👍🏻👍🏻凍飲加5蚊餐湯唔係一般味精湯 係紫菜雞湯😍一飲就知無味精 好鮮甜😋 仲有雞肉粒粒海南雞 雞味濃郁 每件肉都跟到我最愛的雞皮平時個啲太肥 就算鐘意食都搞唔掂但呢間意外地無個層脂肪❤️ 有人明白我的興奮😆嗎?食雞必須有雞皮派🙋🏻‍♀️而且上菜仲係微温 唔係冷冰冰的以為隻鴨會稍為遜色 點知我睇少佢😂 大帝平時唔好鴨 話有陣臊味但佢呢間食完第一口 點哂頭咁密密食 配埋甜酸汁好滋味👍🏻兩份肉的份量都大份 男士都無問題而薑黃飯都超好食!此家用靚雞 自然連飯都香啲係就咁食 或配姜蓉食 都好好味😍每樣都係夠味 單獨食都得 又唔會好咸☺️ 呢個位係最加分滿意❤️ 真係暫時我起元朗食過最好食嘅海南雞飯同鴨飯🙆🏻‍♀️老闆見我地生面口 都主動問下我哋意見👍🏻從而得知 原來雞的供應係佢partern每日處理咗再冰鮮到港 食物來源穩定安全👍🏻又知係家庭式經營 感覺親切😆經老闆提點 下次一個人我
聽朋友介紹 話呢間海南雞性價比好高😎要會一會啦

咁就唔會只食雞 鴨或豬手又食唔到😂

呢類小店真係要keep住支持 元朗友值得一試
我就必須回頭🙆🏻‍♀️ 嘿😆

2022-05-08 83 瀏覽
🚩凱悅無骨海南雞專門店元朗依個地方真係好多野食,不過周圍都人迫迫,今次行入啲~就簡左食依間海南雞!一入門口老闆勁熱情招呼,好似返左屋企咁,都幾中意依種賓至如歸嘅感覺😆〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️至抵食2人套餐 $168🌈招牌無骨海南雞半隻一上台「哇咁大碟嘅!」雞嘅份量足足鋪滿三層!老闆好有信心咁同我哋講食完再話比佢知好唔好食啦!平時唔食雞皮嘅我,見到呢隻雞嘅皮超級薄身,就諗住試吓啦!真係好彩我有試,雞皮係爽滑嘅🥹超級好食!啲肉瘦得黎又唔會鞋口,唔似一般嘅海南雞飯!老闆同我哋講佢哋有專屬嘅自家農場,雞係冇激素,用粟米嚟養嘅~隻隻雞都養足130日先會送出黎!呢個價錢食到咁嘅質素,咁嘅份量,真係超值!🌈時菜鯇魚豆腐湯一開始以為係每人一個湯碗仔份量,點知一放上枱,原來係一大兜,大概有四碗份量~湯底係用骨殼煲足幾個鐘,而且冇落任何味精,飲完唔會覺得口渴~佢嘅魚有預先煎香再放入去煲,所以完全冇腥味!🌈香茅豬扒豬扒有大大一塊,醃得好夠味,又香口!不過因為可能海南雞太出色,依個就相對比較普通啦!🌈海南雞油黃薑飯依個飯來頭都唔細!出面嘅海南雞飯通常都係雞油飯,呢度嘅海南雞飯唔單止落咗雞油同埋黃薑!仲落
🚩凱悅無骨海南雞專門店
至抵食2人套餐 $168
🌈招牌無骨海南雞半隻

🌈時菜鯇魚豆腐湯

🌈香茅豬扒

🌈海南雞油黃薑飯
依個飯來頭都唔細!出面嘅海南雞飯通常都係雞油飯,呢度嘅海南雞飯唔單止落咗雞油同埋黃薑!仲落咗少少椰漿,蒜頭同埋香茅!入口都幾香,唔洗餸淨食飯都冇問題!
2022-05-08
2022-05-07 22 瀏覽
放工入元朗搵朋友,買完野之後跟佢去食平靚正既海南雞~海南雞飯跟埋碗紫菜湯都只係$55,加多5蚊就有野飲,晚餐嚟講呢個價錢真係超級抵!我食海南雞,朋友揀咗口水雞,我地再點咗香茅豬扒share食。最快嚟到既係紫菜湯,飲得出碗湯冇落味精,加上係用脫骨雞殼熬製,所以除咗紫菜,每一啖都食到雞肉碎,非常足料!海南雞一樣有誠意,餐牌上強調係自設農場,加上採用無激素雞,而且養夠130日至屠宰,所以所以d雞長肉唔長膏,肉質厚滑之餘仲帶有雞味,配埋薑蓉同酸汁已經好好味~口水雞既醬汁香而不辣,食落開胃惹味。香茅豬扒肉質鬆軟且多汁,一嚟到好快就比我地清哂😆抵食又美味既一餐❤

放工入元朗搵朋友,買完野之後跟佢去食平靚正既海南雞~

口水雞既醬汁香而不辣,食落開胃惹味。

香茅豬扒肉質鬆軟且多汁,一嚟到好快就比我地清哂😆

抵食又美味既一餐❤
  • 海南雞飯
2022-04-30 135 瀏覽
今日係附近買野突然想經過想食海南雞飯,見平平地就入去食個lunch😌.Lunch set:無骨海南雞飯 $55不得不提例湯,平時我唔會對茶記例湯有期望,飲第一口紫菜湯好有驚喜,以新鮮雞骨煲的雞湯作湯底,加上滿滿紫菜鮮甜無味精,仲有雞肉碎,非常鮮味有口感,真係非一般例湯😋.無骨海南雞juicy嫩滑,無骨啖啖肉好味道仲無咩肥膏,原來呢到老闆自設農場雞隻每日冰鮮到港,以粟米飼養,養足130日先賣,所以長肉無長膏,更加有口感健康,有別於坊間的海南雞,食材優質👍🏻.喜歡黃薑飯好香,配上雞好搭,再加上枱面酸汁和蔥油更帶出雞鮮味好味道😌加上酸酸甜甜好開胃,岩哂而家濕熱天氣!如果唔鐘意黃薑飯不用擔心,可以叫轉白飯/米線/河粉/米粉.如果愛辣的可以點口水雞,或者加$5口水雞醬汁,jo試過麻辣口味香辣惹味👍🏻喜歡咬骨可以點文昌雞,呢到仲有原隻雞賣!住附近可以買番屋企試下!住得遠?呢間有外賣app,跨區都可以叫!掃個QR code 就可以order🥳.$55咁大碟海南雞飯,有湯有咖啡抵食!性價比相當高,仲有二人餐四人餐都好抵食,下次要捉老公試下!開左學推出了學生餐,讀附近學校的學生可以買來試下!

Lunch set:無骨海南雞飯 $55
  • 無骨海南雞飯
2022-04-22 52 瀏覽
今晚去咗教育路「凱悅」的小店食晚餐。呢間主打係食無骨海南雞,而且標榜係自設農埸每日新鮮運到的鮮雞,所以我們叫咗一份無骨海南雞同無骨鹽水加積鴨配黃薑飯,跟飯亦配咗每人一碗紫菜湯,另加每杯5元叫埋凍飲。平時很多時吃雞都會對雞皮有點介心,因為大多都連著一大片厚厚的脂肪,連皮吃下去都有一份罪惡感,但這店的雞絕對是肥瘦適中,雞皮都是薄薄的,連埋雞皮雞肉一齊吃更顯得特別嫩滑可口。至于加積鴨大大片無骨啖啖肉,鮮味十足,非常滋味。跟餐配的紫菜湯,滿滿的紫菜用料十足,據老闆說是用紫菜配合起肉後的雞殼長時間煲制的,鮮甜味美,飲得出完全沒有添加味精,絕非一般茶餐廳那些味精例湯可以比。
今晚去咗教育路「凱悅」的小店食晚餐。

至于加積鴨大大片無骨啖啖肉,鮮味十足,非常滋味。

凱悅海南雞專門店地址: 元朗教育路130號安樂樓地舖今日係第一日可以做番facial嘅日子,太感動👏🏻👏🏻👏🏻同Zita一齊做完Facial,梗係食餐好㗎啦,賀一賀佢佢,來元朗呢一間海南雞飯店搵食😋😋😋無骨海南雞黃薑飯$55 包湯呢間餐廳真係唔話得,因為佢哋有自家農場,選材龍崗新鮮雞,用粟米🌽作為飼料,冇激素每隻雞都2斤78重,最好味點係長肉不長膏,雞有雞味同雞肉質滑,唔Un‼️點嗰個酸汁係開胃好味👏🏻👏🏻海帶湯脫骨雞殼去熬湯十多小時,冇味精,胡椒味濃椰汁紅豆冰+$12紅豆多,非常足料,椰汁味濃,透心涼。接受跨區外送,唔喺元朗嘅朋友都食到。scan qr code就得。好食到,堂食完之後外賣買返屋企俾家人食。

凱悅海南雞專門店
地址: 元朗教育路130號安樂樓地舖

無骨海南雞黃薑飯$55 包湯

每隻雞都2斤78重,最好味點係長肉不長膏
,雞有雞味同雞肉質滑,唔Un‼️
點嗰個酸汁係開胃好味👏🏻👏🏻

海帶湯
脫骨雞殼去熬湯十多小時,冇味精,胡椒味濃

椰汁紅豆冰+$12
紅豆多,非常足料,椰汁味濃,透心涼。

好食到,堂食完之後外賣買返屋企俾家人食。
2022-04-21
5 分鐘 (堂食)
元朗秘製無骨海南雞!凱悅海南雞專門店☀️晚市終於開始啦!這間以無骨海南雞為招牌菜的小店,很吸引呀!《至抵食二人套餐》$168招牌的海南雞半隻,又滑又厚肉,肥膏不多,是啖啖肉的口感!而且雞味很香濃!原來是用健康的粟米雞,且從不隔夜!即日製作!👍🏻👍🏻口碑良好!很多街坊客支持!新鮮即煮靚湯時菜鯇魚豆腐湯,用雞殼熬製的湯底配搭食材,毫無味精,鮮甜美味!💖瓣醬豆腐,外脆內軟,豆腐仍水分充足,點上豆瓣醬,格外惹味!☀️飲品方面,椰汁紅豆冰,跟餐加$12,足料大杯,紅豆超多!口感很豐富!原來其他區想叫外賣也可以,不受地區限制,掃一掃QR code就可以跨區外賣!方便!總結:無骨海南雞!鮮味十足!啖啖肉!又滑又厚肉!推薦!⭐️
元朗秘製無骨海南雞!凱悅海南雞專門店☀️

晚市終於開始啦!這間以無骨海南雞為招牌菜的小店,很吸引呀!

《至抵食二人套餐》$168

新鮮即煮靚湯