2024-07-01
麵包控又出動啦,今次嚟到網上大熱提供芋泥布丁包,位於北角嘅「初麥手作烘焙」,除咗布丁包外,布丁撻、麻糬波波同貝果都係小店招牌產品;少過海嘅我梗係趁住機會買多幾款試吓;大熱店果然受歡迎,當日去到連俾錢都要排隊----------🔹芋泥布丁包 $19喺布丁面上寫上「芋」字,有誠意由於唔係即日食,所以放咗雪櫃,隔一日再用電飯煲翻熱切開見到芋泥份量都幾多又夠挺身,比例有接近一半,布丁份量大約有芋泥嘅三份一加熱咗嘅包好脆口有麥香,有一定厚度,唔會薄到冇口感;布丁夠軟滑有雲尼拿籽味道帶微微蛋香,芋泥好綿密仲好重芋香,個人好鍾意!加上整體甜度唔高,幾滿意🫶芋泥控應該唔會失望😆美味指數:9/10----------🔹開心果布丁包 $24加熱再切開之後,開心果布丁會跌出嚟😂包體同上;布丁包上灑上少量開心果碎,有開心果香但唔算濃郁;布丁部份同樣好軟滑,雲尼拿籽味道比較突出,開心果味道相對薄弱,而且個人口味覺得甜咗少少,相比芋泥布丁包較為失色美味指數:7/10----------🔹伯爵茶麻糬條 $7小店有幾款口味麻糬波波,唯獨伯爵茶味係條狀,都算幾大個入口伯爵茶味幾明顯,甜度都適中,口感就屬於正常麻糬水平,
🔹芋泥布丁包 $19
喺布丁面上寫上「芋」字,有誠意
由於唔係即日食,所以放咗雪櫃,隔一日再用電飯煲翻熱
加上整體甜度唔高,幾滿意🫶
芋泥控應該唔會失望😆
美味指數:9/10
🔹開心果布丁包 $24
加熱再切開之後,開心果布丁會跌出嚟😂
美味指數:7/10
🔹伯爵茶麻糬條 $7
小店有幾款口味麻糬波波,唯獨伯爵茶味係條狀,都算幾大個
入口伯爵茶味幾明顯,甜度都適中,口感就屬於正常麻糬水平,少少煙韌,唔會乾同硬
美味指數:8/10
🔹斑蘭椰絲麻糬波波 $6
同樣幾大個
入口第一啖感覺味道唔出,之後慢慢會有淡淡嘅斑蘭味道,麻糬口感同上,加埋椰絲會香啲同層次豐富啲
呢個甜度比起伯爵茶麻糬條更低
美味指數:7/10
🔹芋泥肉鬆貝果 $20
身為芋泥控嚟到呢度真係會好開心,因為芋泥產品的確唔少
加熱後嘅貝果保持濕度,質感綿密,口感輕韌帶點彈性,屬低糖配方;肉鬆跟芋泥份量足,芋泥夠香夠綿,肉鬆鹹甜平衡,整體好鍾意
美味指數:9/10