2024-09-06
前幾日,我同朋友又一次嚟到我哋熟悉嘅“老地方”——位於尖沙咀嘅【割烹 櫓杏】。呢間餐廳我哋已經嚟過幾次,每次嘅食物同環境都好唔錯,慢慢地呢度變成咗我哋相聚嘅常去之地。今次我哋冇揀套餐,而係單點咗啲自己鍾意嘅食物。首先一定唔可以錯過嘅係極味壽司十二件,裡面主要有拖羅、牡丹海老、海膽,其他就係廚師發辦。廚師會根據當日最新鮮嘅食材嚟製作壽司,每次都會有唔同嘅驚喜,所以呢個係我哋必點嘅餐點之一。我哋點咗脆青椒配豚肉味噌,呢道菜嘅靈魂係豚肉味噌。豚肉加埋味噌一齊炒,味道啱啱好,跟青椒一齊食又帶有微辣,又保留住清脆嘅口感,真係好惹味。炸牛蒡亦都係我哋必點之一。牛蒡本身帶有淡淡嘅甘甜味,切成條狀後炸到外表酥脆,內裡依然保留住牛蒡嘅獨特香味,口感好豐富。我哋仲試咗一款特別嘅太刀魚味醂乾。呢道小食充滿日式風味,肉質細膩嘅太刀魚被炸到外表酥脆,內裡保留住魚肉嘅鮮甜,真係令人回味無窮。呢間餐廳我哋嚟過幾次都覺得唔錯,非常適合同屋企人或者朋友一齊嚟食飯😋如果你都鍾意日式料理,呢度絕對值得一試。