餐廳: 勇記海南雞
資訊:

2023-03-30 234 瀏覽
行過上環會見到唔少食店係賣海南雞🐔但唯獨有一間長期排長龍 午飯時間更甚 直頭要排到轉入第二條街👫🏻👭🏻👬🏻不過佢好好 有安排職員維持秩序 基本上20分鐘就排到\ 🐣招牌海南雞 配 惹味椰香喇沙米線🍜 /喇沙米線係即叫即煲 比起海南雞飯上菜需時但上枱時熱辣辣出晒煙 香氣撲鼻喇沙湯底濃郁惹味 椰香味重🥥米線係比較幼身嘅 但起爽口彈牙 唔會過淋 配埋湯底一齊食好好食😋而主角海南雞真係無得彈雞皮好夠光澤 肉質鮮嫩 就算雞胸都唔會榎歰歰🐥🐥最正嘅係佢係起晒骨 食落非常方便(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)套餐送椰子雞湯/餐飲好可惜椰子雞湯一早送晒 唯有下回請早食完明白點解佢成日都大排長龍🙈因為真係性價比高就連坤哥都去食 然後放上網同大家分享佢去食好西😆😆
行過上環會見到唔少食店係賣海南雞🐔

但上枱時熱辣辣出晒煙 香氣撲鼻
喇沙湯底濃郁惹味 椰香味重🥥
而主角海南雞真係無得彈
雞皮好夠光澤 肉質鮮嫩 就算雞胸都唔會榎歰歰🐥🐥
最正嘅係佢係起晒骨 食落非常方便(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
套餐送椰子雞湯/餐飲
好可惜椰子雞湯一早送晒 唯有下回請早

食完明白點解佢成日都大排長龍🙈
因為真係性價比高
就連坤哥都去食 然後放上網同大家分享佢去食好西😆😆
20 分鐘 (堂食)
2023-03-22 233 瀏覽
Nothing to write home about.. affordable and portion is ok. I’d say it’s worth it if there is no line. Chicken is kinda flavourless but it’s pretty smooth. Rice is ok. Definitely need to use the dipping sauce. The presentation is very good very yellow skin. But the flavour of the chicken really needs work when I try it on its own it’s hard to taste any strong flavours the skin on its on it good but nothing penetrates past it. But the dipping sauce really helps. I’ve had better chicken else where

But the dipping sauce really helps. I’ve had better chicken else where but for the price of $6x I guess it’s expected but there’s too much hype when it’s not that amazing
2023-03-12 493 瀏覽
除了泰式海南雞飯以外,其實勇記的餐牌上,還有不少其它主食及小食,就如今夜吃的-碗椰香海喇沙及早幾天吃的香辣牛腩飯,今次先介紹椰香海鮮喇沙。 上月尾食過勇記的椰香海鮮喇沙,留下不錯的食物記憶,好歌不厭百回聽,好粉也不厭百回吃,今夜便再來回味。 在鮮橙色的湯底内的配料唔少,有已剝殼鮮蝦兩隻、白魚蛋兩件、魚片頭兩件、流心蛋半隻、豆卜、芽菜及唐生菜,食客可選米線或加五元轉金邊粉,湯汁表面雖然看見不少紅油,實際上卻不算很辣,辣度應該是小辣以上中辣未滿的程度,相信大部份朋友都接受到這辣度,因此名字也強調椰香為主,今晚保持上日水準,足以令我回味。 其實我也吃過記的海南雞椰香喇沙,個人感覺兩樣都好食,但兩樣拼在一起,海南雞的香味會被濃味的喇沙湯底掩蓋,所以我個人還是喜歡吃配上油飯及三合-泰式酸辣醬的海南雞。店方主打供應的是泰式海南雞飯,奇怪地它卻只做喇沙卻不做冬陰功湯粉,相信以他的功底,應該不難做一碗出彩的冬陰功湯粉,期待日後店東開發多一至兩款冬陰功湯粉,以祭我們一眾餓俘的五藏廟。

椰香海鮮喇沙

上月尾食過勇記的椰香海鮮喇沙,留下不錯的食物記憶
,好歌不厭百回聽
,好粉也不厭百回吃

泰式海南雞椰香喇沙

泰式海南雞傲

2023-03-11
泰式海南雞椰香喇沙
泰式海南雞傲
2023-03-03 368 瀏覽
想試-下這家的海南雞飯很久,但由於他們比較早收市,我遲遲未有機會嚐試。這家店由前君悅酒店廚師主理,店面的裝修比較平實,但明亮整潔。海南雞飯連飲品只係$66,無加-服務費。海南雞的份量不少,而且選用三黃雞,雞肉嫩滑柔軟,唔會乾身,又有雞味,而且雞皮很薄,皮下沒有脂肪,很爽口,沾上特式辣醬,微微的辣吊起雞味,幾惹味,比泰式海南雞的白肉雞更吸引。加上軟滑油飯,粒粒分明,軟硬適中,真滿足。檸水足料!有四五片檸檬,而且無澀口,檸檬質素不錯。

海南雞飯連飲品只係$66,無加-服務費。

海南雞的份量不少,
而且選用三黃雞,雞肉嫩滑柔軟,唔會乾身,
又有雞味,而且雞皮很薄,皮下沒有脂肪,

檸水足料!有四五片檸檬,而且無澀口,檸檬質素不錯。
2023-03-03
2023-02-18 331 瀏覽
是日到訪位於上環一間人氣海南雞飯店紅磡亦有分店聽聞平日好早賣曬㗎😆招牌海南雞油飯 $66雞超滑,肉嫩,沒有血水,皮下沒有太多脂肪,唔愛好雞皮嘅我也可以連皮食,果然名不虛傳💯💯💯泰式蝦餅 $39炸到金黃色,香脆彈牙網紋蝦春卷(4件) $50同樣出色,香脆可口套餐跟椰子雞湯(送完即止)或熱飲或花茶。整體而言,性價比超高,價錢便宜,食物美味,唯獨美中不足是試唔到椰子雞湯,到訪時已經售罄,鍾意海南雞飯嘅朋友們有機會要試試啦😉
是日到訪位於上環
一間人氣海南雞飯店
紅磡亦有分店
聽聞平日好早賣曬㗎😆

招牌海南雞油飯 $66

泰式蝦餅 $39
炸到金黃色,香脆彈牙

網紋蝦春卷(4件) $50

招牌海南雞油飯
泰式蝦餅
網紋蝦春卷
2023-01-31 499 瀏覽
幫襯過幾次午市套餐包椰子雞湯 好清甜飲完好舒服👍🏻去骨海南雞飯足料😋😋雞又滑,雞皮好黃油飯配馬拉盞,不太油膩$20 @4 條椒鹽粟米即叫即炸好好食 椒鹽調味啱啱好😌
幫襯過幾次
午市套餐包椰子雞湯 好清甜
飲完好舒服👍🏻

去骨海南雞飯足料😋😋
雞又滑,雞皮好黃
油飯配馬拉盞,不太油膩

$20 @4 條椒鹽粟米
即叫即炸好好食 椒鹽調味啱啱好😌
去骨海南雞油飯
去骨海南雞油飯
2023-01-19 623 瀏覽
11:30開門,我11:20到,見門口有兩個人排隊我問職員幾點開 佢答我11:30 所以我企返出門口等 之後問我外賣定堂食 因為有兩條隊排 我買外賣所以佢叫我去排外賣隊,之前隔左5分鐘有個男人又入左舖問可唔可以買外賣先 職員叫佢出面等11:30開門。到開門 職員安排堂食入座 男人跟尾入去話叫外賣,我就入舖同收銀職員講頭先你地叫我排外賣隊 解釋返係我排隊先,點知個收銀指住個男人「下,佢排左好耐架喇」,我就話我黎先同見住個男人係我之後先黎 同埋係你地話分兩條隊叫我去排。之後一面不滿話「咁你叫先,你咁樣仲阻住我」,即係而家我跟左指示排左隊,但俾人打尖,我反而係阻住你做生意?其實食過幾次啲海南雞都已經無一開頭咁好食點解我仲要排隊受氣去買呢?
11:30開門,我11:20到,見門口有兩個人排隊
我問職員幾點開 佢答我11:30 所以我企返出門
鐘有個男人又入左舖問可唔可以買外賣先 職員
叫佢出面等11:30開門。
到開門 職員安排堂食入座 男人跟尾入去話叫外
賣,我就入舖同收銀職員講頭先你地叫我排外
見住個男人係我之後先黎 同埋係你地話分兩條
隊叫我去排。之後一面不滿話「咁你叫先,你
其實食過幾次啲海南雞都已經無一開頭咁好食
點解我仲要排隊受氣去買呢?
外賣自取
2023-01-16 429 瀏覽
每一次來到勇記, 也是見到洶湧的人流在等待堂食, 所以每次吃的也是外賣的海南雞. 難得在上週末的午飯時間, 還見到有一兩張空枱, 在沒有計劃的情況下反而能入去進餐, 這就是所謂的緣份吧! 勇記開張不久, 就已經開了兩家排隊人龍店, 靠的當然是Hyatt出身的海南雞, 當在Hyatt的Grand Cafe吃要花費三百多元, 而這裏只需要花費六七十元就能吃到海南雞飯, 這就是理由. 說到它的海南雞, 至少無論是今次堂食還是之前的外賣, 也不負其聲名, 雞油香, 雞皮彈, 雞肉特別是雞胸肉嫩滑得無可挑剔, 而且色調粉紅而沒任何血水, 真的做到剛剛熟. 就算不點雞脾, 單純胸位也吃得相當滋味. 雞油飯帶有椰香, 油潤而粒粒分明. 唯一不太喜歡的, 是無意之間它的美食帶著酸勁, 無論是點雞的醬汁, 還是叻沙的湯底, 也帶着自然但不太調和的酸味, 這也許是店家的分格, 但自己不太喜歡.除了海南雞, 它的小食也越來越多元化, 每次必點的有酸辣鳳爪, 鳳爪切的大小剛剛好, 而且辣勁比酸味強, 吃起來夠爽. 椒鹽粟米同樣相當惹味, 有粟米本身甜, 表面的椒鹽鹹香, 也不會搶走其原味, 是出色的下酒小食.

除了海南雞, 它的小食也越來越多元化, 每次必點的有酸辣鳳爪, 鳳爪切的大小剛剛好, 而且辣勁比酸味強, 吃起來夠爽. 椒鹽粟米同樣相當惹味, 有粟米本身甜, 表面的椒鹽鹹香, 也不會搶走其原味, 是出色的下酒小食. 麻辣牛腩是柱侯牛腩的加辣版, 辣勁不太強, 還是以柱侯醬的本味為主, 牛腩是普通的部位, 切粒後較易咀嚼, 肉質還是有點韌, 但肉間筋膜反而能提供爽彈的口感, 不知道這是心思, 還是錯有錯着? (笑)

Yung Kee has become one of the most famous Hainan chicken rice in HK because of the chef’s experience from Hyatt. While you need to pay $300 for the chicken rice at Hyatt, she costs about $70 definitely much cheaper and enjoyable. The chicken meat is excellent soft and juicy. The chicken itself is so nice and you don’t need to add any seasoning. Rice with coconut and chicken oil is also must try there! The snack such as beef brisket and corns are nice to with any beer or alcohol.
2022-12-25 392 瀏覽
已經幫趁左幾次,海南雞做得很滑,平時不吃雞皮的我,每次也忍不住要食幾塊,因為塊皮很入味,碗椰子雞湯,很清甜,我每次都將連椰子食曬,碗湯飲得出係有心煲,雖未致於滿分,但和外面餐廳既味精水的所謂例湯,真是不能相比。
2022-12-25 398 瀏覽
要排一粒鐘外賣既海南雞飯 🥶🥶究竟人生有幾多個鐘(仲要係lunch hour ) 俾人類咁排法⋯⋯⋯位於上環,聽聞要食就要排一粒鐘倒,佢地三四點就收工,因為賣晒。咁鬼誇張!😨😳因為有同事排緊,就搭單😊🙏好奇食下有幾驚艷🤪😋椰子🥥湯出色 😍雞很嫩滑,有雞味😂油飯有小薑黃味 🍚 (可多啲)配有秘製醬汁,撈飯同撈雞都是出色的🤗67 蚊外賣,的確是小驚艷好食的。😋上網睇番先知原來係前君悅酒店廚師主理,唔怪得係有水準。但要排一個鐘,真心不了 🤧😵‍💫 未驚天地 泣鬼神令我胃高潮到去排一個鐘。😥
要排一粒鐘外賣既海南雞飯 🥶🥶

咁鬼誇張!😨😳
因為有同事排緊,就搭單😊🙏
好奇食下有幾驚艷🤪😋

椰子🥥湯出色 😍
雞很嫩滑,有雞味😂
油飯有小薑黃味 🍚 (可多啲)
配有秘製醬汁,撈飯同撈雞都是出色的🤗

67 蚊外賣,的確是小驚艷好食的。😋
上網睇番先知原來係前君悅酒店廚師主理,唔怪得係有水準。

海南雞飯
2022-04-28
60 分鐘 (堂食)
午餐
海南雞飯
2022-12-10 383 瀏覽
..大家都知,其實上環搵餐晏仔食吓都幾難架有陣時。..呢日去咗試呢排聞名不如見面嘅海南雞飯😬對得住價錢!..本身想去科記食豬扒😂😂🤪行到半路覺得好攰,唔想行咁遠,竟然比我見到呢間紅磡好出名嘅海南雞飯!排隊試一試佢先😂..由於我太晏啦,接近兩點,都唔明咁多,因為湯一定鬆晒,所以自動波同姐姐講,我要飲花茶🥰..叫咗個海南雞油飯!佢哋嗰飯粒粒分明,唔算太油膩。最欣賞佢哋嘅地方係會加大量嘅炸蒜😂😂撈埋啲飯一齊食,好香口🥰..佢哋個辣汁同其他地方有啲唔同,食落口蒜味重啲,感覺上冇咁酸同冇咁辣。佢哋嘅雞肉,全部去咗骨,啱晒我呢啲懶人😂😂😎😎但都係嗰句,小心碎骨啊呀下🥸🥸..雞肉味道方面,堪稱雞有雞味越接近雞髀位嘅肉愈嫩。難怪佢哋嘅海南雞可以殺出一條血路。六十零蚊算係咁啦🫠🫠喺嗰頭返工,可以一試~~~
大家都知,
其實上環搵餐晏仔食吓都幾難架有陣時。
呢日去咗試呢排
聞名不如見面嘅海南雞飯😬
對得住價錢!
本身想去科記食豬扒😂😂🤪
行到半路覺得好攰,唔想行咁遠,
竟然比我見到呢間紅磡好出名嘅海南雞飯!
排隊試一試佢先😂
由於我太晏啦,接近兩點,
都唔明咁多,因為湯一定鬆晒,
所以自動波同姐姐講,我要飲花茶🥰
叫咗個海南雞油飯!
佢哋嗰飯粒粒分明,唔算太油膩。
最欣賞佢哋嘅地方係會加大量嘅炸蒜😂😂
撈埋啲飯一齊食,好香口🥰
佢哋個辣汁同其他地方有啲唔同,
食落口蒜味重啲,感覺上冇咁酸同冇咁辣。
佢哋嘅雞肉,全部去咗骨,
啱晒我呢啲懶人😂😂😎😎
但都係嗰句,小心碎骨啊呀下🥸🥸
雞肉味道方面,堪稱雞有雞味

越接近雞髀位嘅肉愈嫩。
難怪佢哋嘅海南雞可以殺出一條血路。
六十零蚊算係咁啦🫠🫠
喺嗰頭返工,可以一試~~~

2022-12-09
15 分鐘 (堂食)
2022-12-07 265 瀏覽
🌟 好鍾意食呢度嘅海南雞飯 🐔🍚雞肉好嫩滑,最鍾意係個椰子雞湯🥥🥣🤩🤩,好香椰子味😌,好好飲!😋😚👍🏻中午12:00就已經有好多人,要早少少嚟排隊,椰子雞湯送完就冇只係可轉飲品☕️✨招牌去骨泰式海南雞(油飯 ) $66

✨招牌去骨泰式海南雞(油飯 ) $66

• 椰子雞湯
2022-12-03 257 瀏覽
勇記海南雞飯不嬲都多人排隊,星期六3:00到要排隊不過相對少人,食咗發現真係平、靚、正之選,唔怪得知咁多人慕名而來泰式鳳爪🐔 ($38)份量都唔少,已去骨,食起上黎好方便,調味岩岩好,夠哂酸辣,超級開胃☺️海南雞喇沙🐔 ($76)雞會另上👍🏻,喇沙嘅香味都幾夠,有椰香味🥥,微辣,唔想食飯可以揀喇沙海南雞飯🐔 ($66)雞嘅份量都唔少,雞皮嘅顏色會偏黃,可能用左南薑黃薑來醃製,重帶有有少少鹹味,雞肉非常之嫩滑,已去骨👍🏻,油飯有中上水平,泰式秘製汁係個靈魂,超級惹味☺️,喺上環嚟講真係大件夾抵食😊凍檸茶🍋 (+$3)晏咗嚟所以冇晒椰子雞湯🥲,檸檬茶都OK嘅,中規中矩

泰式鳳爪🐔 ($38)

海南雞喇沙🐔 ($76)

海南雞飯🐔 ($66)

凍檸茶🍋 (+$3)
晏咗嚟所以冇晒椰子雞湯🥲,檸檬茶都OK嘅,中規中矩
2022-12-02 3577 瀏覽
🇭🇰勇記海南雞·呢間我哋想食好耐㗎喇 不過一路都聽講佢地紅磡店好早賣曬 所以一路都未有機會食🥹前排我地weekend去上環 就決定試下佢😌佢上環店唔算好多人 我地大概12點9去到 等咗15分鐘就有位😎不過大家都唔好太遲去 因為我哋食到一半嘅時候就聽到佢話椰子雞湯已經送晒🫢🫢😂·2人餐 $195佢呢個餐超級豐富 2人餐係有半隻雞 2碗油飯 1個粟米墨魚餅 麻辣手拍青瓜 同椰子雞湯 超級抵食🥳🥳佢既雞排得勁靚 光澤好好 而且佢係起晒骨既 食落好方面 之後佢既雞肉都超嫩 肉質好好 無論雞髀定雞胸都好好食🐤😍而且佢雞皮都處理得好好 完全唔會過肥 連埋一齊食都好正 食完完全明點解佢咁受歡迎🤤🤤之後佢個油飯都做得好出色 佢係香得黎完全唔會油膩 食落好夾🍚之後佢送嘅椰子雞湯都好有驚喜 佢係雞味好濃 濃得黎唔會油膩 超級清甜 椰子味都好出 我哋勁鍾意🥥😍😍佢另外嗰麻辣拍青瓜調味都好好 辣辣地咁好開胃🥒最後個墨魚餅都好彈牙 入面幾多墨魚 不過佢呢個唔知係咪無用吸油紙 所以食落就偏油少少🫢🤣·#rbyeat#rby港式#rby上環 #rby紅磡·📍上環蘇杭街102號江寧大廈地舖📍紅磡馬頭圍道23-35H號
🇭🇰勇記海南雞
2人餐 $195

#rbyeat
#rby港式
#rby上環 #rby紅磡
📍上環蘇杭街102號江寧大廈地舖
📍紅磡馬頭圍道23-35H號隆基大樓地下29L號舖
15 分鐘 (堂食)
2022-11-13 512 瀏覽
每次lunch hour都大排長龍的海南雞飯店,今日做野做到2pm, 所以有時間可以去食,唔洗等位。一定係點海南雞配油飯啦,雞肉超嫩,份量足夠,油飯唔會太油,有點干身,奶茶都幾好飲。
2022-11-10