2018-04-14 1189 瀏覽
午市套餐幾抵食,有美國牛肉/豚肉嘅火鍋揀,啲肉食落去都幾煙靭,湯底有泡菜、壽喜燒等選擇,仲配有烏冬、金菇肥牛卷串燒,價錢都係$95炸。間舖唔係太大,只係可以坐吧枱,不過別有一翻風味。如果係銅鑼灣行開街必去呀!
2017-12-20 2461 瀏覽
近來比較忙 很久沒有和家姐二人世界 我們都是日本控 之前睇中左要試銅鑼灣的勝手 日式shabu shabu 終於有時間去~ 小店環境不錯 除了火鍋 串燒亦是他們的賣點之一。店內嚴選的Sake有不少的選擇 下次放工後想飲杯酒 食下串燒 又有一個好地方。二人前火鍋的𩶘魚湯底 很清甜而且無味精 簡單的加了蔥花 已經好美味。喜歡日式shabu shabu的原因 是因為湯底和食物都不花巧 可以嚐到食材真正的鮮味~ 鹿兒島A5和牛&黑豚肉~ 嘩 真的無得彈。賣相已經很呃like。和牛色澤光亮 雪花細緻的分佈 入口即溶 牛肉味香濃 肉質非常嫰滑 真正靚牛。黑豚肉亦毫不遜色 即使煮久了口感仍然軟熟不會硬 帶有獨特的黑豚肉味 yummy!海鮮有鮑魚和蟶子皇。鮮甜 爽口彈牙 配上𩶘魚湯底 完全可以品嚐到海鮮本身的鮮甜味。什菜盤&烏冬~ 大蔥 菇菌 蔬菜都十分新鮮 亦處理得好乾淨 和湯底很配搭。烏冬不要以為只有急凍才好食 勝手準備的手打乾烏冬 煮6分鐘 一樣彈牙而且口感豐盛 一樣非常正。聞到旁邊客人食串燒 我們都忍不住點了免治雞肉棒和豚肉泡菜串。免治雞肉棒 咬下去 除了雞肉 還帶有少少脆口的軟骨 增加了層次

免治雞肉棒 咬下去 除了雞肉 還帶有少少脆口的軟骨 增加了層次 配上雞蛋和醬油一齊食 好有日本風味。豚肉泡菜串 燒得香香的豬肉包著爽脆泡菜 口感豐富 而且帶點微辣 好開胃。

綠茶紅豆奶凍 為我們的晚餐寫上一個完美的句點。紅豆軟軟綿綿 奶凍很滑亦不會太甜。整頓晚餐都很滿意 很值得推介給朋友呢~
2017-12-18 2476 瀏覽
同事今天Lunch傾開, 不如約個時間一齊食個飯, 我就更係話, 擇日不如撞日, 不如就今日啦, 幾人先....最後都有3位一齊去....我負責搵餐廳我睇過好多食火鍋既地方, 如果講起"圍圍圍", 不如試下1人火鍋, 同事們都冇反對, 我就選擇左勝手如果一決定就要去訂位, 唔係既話冇位坐...去到就即有位, 經理親自招呼, 搞到唔係幾好意思餐牌寫左起牆上,所以好易就睇到.. 首先選擇湯底, 有3個湯底1. 醬油2.鰹魚3.泡菜我會選擇左鰹魚, 當湯底黎到時, 經理叮囑左一下就係放食物前飲下個湯先..鰹魚湯底飲落真係好鮮甜, 好好飲我唔覺飲左成碗, 經理見到話我再幫你加 鹿兒島西冷和牛A5唔會好貴, 平民價格, 你值得擁有口入即溶, 牛味算重, 脂肪比例好平均...正野教路, 我落湯刷大約40-50秒就起..唔係牛牛口感就會欠佳跟手叫左個璣燒鮑魚鮑魚好新鮮, 仲有海水味, 所以有少少咸咸地好爽口之後就食個烏冬, 打邊爐點可以冇個麵或者烏冬先烏冬彈牙, 加上剛剛打完邊爐既湯底, 簡直係精華所在我發覺勝手應該唔會用太多味精, 所以食完唔會有想係甘飲水既感覺最後更係要食埋個甜品先啦紅豆抹茶奶凍
最後都有3位一齊去....我負責搵餐廳

如果一決定就要去訂位, 唔係既話冇位坐...

去到就即有位, 經理親自招呼, 搞到唔係幾好意思

餐牌寫左起牆上,所以好易就睇到..
首先選擇湯底, 有3個湯底
1. 醬油
2.鰹魚
3.泡菜

我會選擇左鰹魚, 當湯底黎到時, 經理叮囑左一下
就係放食物前飲下個湯先..
鰹魚湯底飲落真係好鮮甜, 好好飲
我唔覺飲左成碗, 經理見到話我再幫你加

鹿兒島西冷和牛A5
唔會好貴, 平民價格, 你值得擁有
口入即溶, 牛味算重, 脂肪比例好平均...正野

跟手叫左個璣燒鮑魚
鮑魚好新鮮, 仲有海水味, 所以有少少咸咸地
好爽口

之後就食個烏冬,
打邊爐點可以冇個麵或者烏冬先
烏冬彈牙, 加上剛剛打完邊爐既湯底, 簡直係精華所在

最後更係要食埋個甜品先啦
紅豆抹茶奶凍
紅豆味幾香, 抹茶同奶既比例都唔錯, 奶味濃, 抹茶亦有少許甘甜~
2017-12-08
2017-12-01 1424 瀏覽
老闆約了我們一起工作後去狂歡一番,去了一間老闆熟悉的高級日本火鍋店,位置果然非常隱蔽,不過店內非常多人,果然好餐廳只有熟客才知道。店除了日本火鍋,還有各款海鮮和燒物,在餐廳牆上寫滿串燒燒物菜單名,檯前每人一位火鍋位,一人一鍋。壽喜燒湯底加上A5西冷和牛,會是一個怎樣的組合?壽喜燒湯底甜甜的,配上牛肉不錯。A5西冷和牛,單看就知道油份多,牛肉柔軟滑嫩,筋較少,牛味一般,但最主要吃它的油花,太棒了!另外蔬菜籃好太多款菜了,娃娃菜、豆腐、金菇、冬菇、節瓜等等,全部放在湯底滾滾,沾上壽喜燒湯底甜甜的味道,不過蔬菜本身已夠鮮甜,所以很好吃一邊吃火鍋的時候一邊吃點了的燒物這是我第一次吃燒牛舌,平常感覺牛舌很奇怪,但一吃感覺好軟嫩,牛舌調味十分好吃,加上外邊些少鹽等等,吃到欲罷不能豬肉泡菜,免治豬肉內配泡菜,酸酸辣辣,豬肉不會煮得死實,加上甜燒汁,實在很新鮮的配搭免治雞肉棒,配上生雞蛋汁液,香甜軟軟的雞肉,裡面有細細的軟骨,帶點嚼勁,口感非常有趣火鍋最後吃上配的烏冬,烏冬超級軟滑,沾上湯汁,實在美味紅豆抹茶奶凍就作為火鍋餐最後的結尾,紅豆微甜,啖啖抹茶味,奶味不會羶,一口一邊閑談,結果這餐火鍋非常飽

壽喜燒湯底加上A5西冷和牛,會是一個怎樣的組合?

一邊吃火鍋的時候一邊吃點了的燒物

火鍋最後吃上配的烏冬,烏冬超級軟滑,沾上湯汁,實在美味

2017-11-30 1473 瀏覽
銅鑼灣出名多野食,中西日、多國菜要乜有乜,我同阿妹都係火鍋控,左揀右揀決定試下呢間「勝手」日式火鍋。火鍋店位於百德新街一條小巷入面,如果唔細心留意好容易miss左吧!同一般火鍋店唔同,「勝手」嘅裝修似傳統日本壽司店,大部分座位都係吧枱形式,好似喺壽司店食omakase咁!每人座位前有一個小鍋用黎打邊爐。火鍋湯底有4款選擇,分別係𩶘魚湯、昆布鰹魚湯、壽喜燒同埋泡菜湯。最近轉季塊面爆瘡爆得特別勁,所以揀左清清地嘅「𩶘魚湯」,湯底一上枱先飲一啖,魚湯鮮甜之餘「零腥味」,飲下飲下不知不覺飲左兩大碗,湯底再添加都係加返原湯,並唔係加水,所以湯底絕對唔會被溝淡,超正!配料方面鹿兒島A5和牛絕對係必點之選!和牛輕輕淥一淥就可以,口感勁軟勁鬆化,牛味濃之餘油香亦非常豐富!絕對係一試即愛!鹿兒島黑豚亦十分唔錯,肉質鮮嫩,雖然無和牛果種澎湃嘅油香,但反而有淡淡嘅清甜香,一點豬肉「蘇」味都無。打邊爐又邊少得海鮮呢!鮑魚彈牙爽口,又唔會太韌。蟶子爽脆之餘非常鮮甜味美,唯一美中不足係切得太細,好容易淥淥下唔見左呢!蔬菜類當然唔少得!雜菜盤最岩好似我咁貪心嘅人,樣樣試少少,有菇、有瓜又有好多不同種類嘅菜,樣樣新鮮

打邊爐又邊少得海鮮呢!鮑魚彈牙爽口,又唔會太韌。
蔬菜類當然唔少得!雜菜盤最岩好似我咁貪心嘅人,樣樣試少少,有菇、有瓜又有好多不同種類嘅菜,樣樣新鮮乾淨!
打邊爐都要有d碳水化合物落下肚先得,今次叫左稻庭烏冬,煙韌之餘掛湯一流!

餐廳除左火鍋之外仲有供應串燒、小食等等。心思思叫左一串鹽燒牛舌,厚切啖啖肉之餘仲非常juicy,味道亦醃得剛剛好!
最後送上一道紅豆抹茶奶凍,抹茶味極度香濃,又滑又香!
2017-11-21 4630 瀏覽
天氣涼了,又到打邊爐季節,你鍾意一大班人熱熱鬧鬧定還是靜靜地嘅一人一火鍋呢?勝手係一間一人一爐既shabushabu店,除左火鍋以外亦都有串燒小食。價錢睇落有啲貴,但話晒係日本高級食材,一分錢 一分貨嘛~鋪頭位置百德新街中,小巷轉入的位置,真係有啲穩世嘅感覺。座位以吧枱為主醬料有麻醬同酸汁提供,可隨個人喜好點食未火鍋前,叫幾款串燒試下先免治雞棒,啖啖雞肉,記得沾蛋黃食,一流燒牛舌,雖然是厚切,但口感爽彈燒聖子,新鮮鮮甜,火候剛好雞肉泡菜卷,雞肉嫩滑,包著泡菜,令口感更有層次,不過個人覺得鹹了一點終於到主角出場喇湯底係有四款選擇:分別有壽喜燒、昆布鰹魚、立魚同泡菜,我鐘意食辣同濃味,所以選擇左泡菜湯底由左邊分別係鹿兒島西冷和牛A5、鹿兒島黑豚、雜錦菜籃,和牛淥兩淥已經可以食,入口軟淋,牛味唔算好特出,而黑豚淥8秒就可以食得架啦,肉質好爽口,豬味都幾濃厚,兩個比較我就鐘意黑豚多啲另外要介紹返個雜菜籃,真係有好多款唔同嘅新鮮蔬菜喺裏面,包括有鮮冬菇、金菇、豆腐、粟米仔、皇帝菜、紹菜、椰菜同芽菜等等,鍾意食蔬菜嘅朋友見到呢一個一定好喜歡打邊爐就係要食埋個烏冬先叫完美,無論係中式定日式,呢個稻庭

座位以吧枱為主
醬料有麻醬同酸汁提供,可隨個人喜好點食

火鍋前,叫幾款串燒試下先

免治雞棒,啖啖雞肉,記得沾蛋黃食,一流

燒牛舌,雖然是厚切,但口感爽彈
燒聖子,新鮮鮮甜,火候剛好

終於到主角出場喇

打邊爐就係要食埋個烏冬先叫完美,無論係中式定日式,呢個稻庭烏冬煮6分鐘就食得

呢餐真係大滿足
捧住個大肚腩出門口
2017-11-20 575 瀏覽
天氣終於轉冷,突然十幾度,好想去食shabu shabu 呀!今次又來勝手,又可以順便食下串燒。燒蟶子用了香草來燒,幾惹味,剛熟質地好有彈性。燒牛舌啖啖肉有嚼勁,同幾juicy~免治雞捧由雞肉、雞軟骨等攪碎混成,點芝麻生蛋醬,多種幼滑口感。 首先選擇湯底,選了鰹魚、泡菜湯底。跟朋友選了 鹿兒島西冷和牛A5及鹿兒島黑豚和牛色澤紅潤,肥瘦分明、適中黑豚肉好粉紅鹿兒島西冷和牛A5,放在湯幾秒便可品嚐,和牛好鬆化,牛味不太重。鹿兒島黑豚,顏色比一般所見的豬肉較白,都是鬆化有嚼勁。什錦菜籃,份量超多,其實一份2個人享用也可以。有烏冬或飯選擇,烏冬好滑及彈牙,這個不錯。最後是抹茶紅豆布甸,布甸好滑呀~~今餐吃得超飽,捧著個肚走。
今次又來勝手,又可以順便食下串燒。

燒蟶子
用了香草來燒,幾惹味,剛熟質地好有彈性。

燒牛舌
啖啖肉有嚼勁,同幾juicy~

免治雞捧
由雞肉、雞軟骨等攪碎混成,點芝麻生蛋醬,多種幼滑口感。

首先選擇湯底,選了鰹魚、泡菜湯底。

跟朋友選了 鹿兒島西冷和牛A5及鹿兒島黑豚
和牛色澤紅潤,肥瘦分明、適中
黑豚肉好粉紅

鹿兒島黑豚,顏色比一般所見的豬肉較白,都是鬆化有嚼勁。

什錦菜籃,份量超多,其實一份2個人享用也可以。

有烏冬或飯選擇,烏冬好滑及彈牙,這個不錯。

最後是抹茶紅豆布甸,布甸好滑呀~~
今餐吃得超飽,捧著個肚走。
2017-04-29 931 瀏覽
很久沒有來過, 點了二人餐, 有九格前菜, A5和牛及毛蟹, 稻庭烏冬及蔬菜, 水準依舊, 特別是最後的蟹粥, 更是難以忘懷不過可能現在的餐廳選擇多了, 感覺性價比好像低了, 總覺得這個價錢可以有更好的選擇
2017-02-27 2066 瀏覽
天氣太冷,突然想吃shabu shabu或者sukiyaki,google了一下找到這家。 週日晚上early dinner不用訂位。点了1680的两人套餐,包括A5牛和毛蟹。九宮格小菜,其中豆腐和玉子蛋很好吃,seaweed等幾道中規中矩,左下和中下兩個不是很喜歡。其中,中間下面那個完全沒有新鮮的味道,都是醬味,也掩蓋不住腥。吃了一口不喜歡,我連是什麼都沒問。毛蟹和A5牛還是很好的。蟹肉豐富,a5牛肥瘦相兼,很嫩完全不膩。鍋底要得sukiyaki,下次想嘗試新鮮魚湯,主食要得烏冬面。配的蔬菜種類不少,份量也不少。另外點了串燒,有雞翼,銀杏,鵪鶉蛋,都蠻好吃的。來一瓶熱sake感覺很好!總結一下,最主要的毛蟹和牛肉很不錯,鍋底和醬料也不錯,份量女生正好,男生也可以點串燒,串燒也不錯。小菜擺盤很漂亮,但質量我覺得一般,男生服務員服務態度很好,女生服務員服務態度一般。總體還不錯,性價比算比較高,下次會再來。
点了1680的两人套餐,包括A5牛和毛蟹。
配的蔬菜種類不少,份量也不少。
另外點了串燒,有雞翼,銀杏,鵪鶉蛋,都蠻好吃的。
來一瓶熱sake感覺很好!

2016-12-08 1763 瀏覽
🎉😀今次去左銅鑼灣勝手食好野,雖然地點一般勝在食物高質搭夠值得一試! 鋪頭裝修唔錯,鋪面已比人一種高級既感覺,裡面一樣感覺舒服,座位亦舒適!👍🏻我地見有新菜式主打北海道毛蟹,見好吸引我地就試下!😚 北海道毛蟹大大隻,師傅拆好晒,排得靚靚仔仔先上枱比我地,睇到已經口水漏,勁多肉,蟹味濃郁鮮甜好味配埋魚湯底,鮮甜味更加出, 其他雜菜茹類,洗得乾淨之外,都好新鮮唔會馬虎! 肥牛簡直一流, 肥瘦厚薄適中,滾一滾就食得, 味道好夠嫩滑一d都唔韌亦唔會有根! 凍食螺肉,味道教得好好! 😋日本新鮮運到既刺身亦值得一試,師傅手勢好好厚切油甘魚,三文魚,間八,好新鮮唔會漏得黎食到有唔夠喉既感覺, 八爪魚容易咬碎口感好好, 帶子大大粒又鮮甜,樣樣都好新鮮一d都唔會腥,加上少少芥末非常好味 ! 🍴最後甜品紅豆奶凍,奶凍香滑配上紅豆,少少甜非常好食!😁🍴🎉
我地見有新菜式主打北海道毛蟹,見好吸引我地就試下!😚
凍食螺肉,味道教得好好! 😋
最後甜品紅豆奶凍,奶凍香滑配上紅豆,少少甜非常好食!😁🍴🎉
2016-12-06 8357 瀏覽
我認識了勝手這間餐廳,已經有好幾年的時間。 原因係那個時候剛剛好流行一人邊爐,勝手就是那開天劈地自私火鍋的始作俑者,因此,在我這些宅男們的心目中,經常想去呢d地方,只不過一直沒有一個機會,一個人寧願慳下錢好過,畢竟,我聽過這裡的食物是好好,但價錢也是不便宜的。 曾經單身的時候,都有常常一個人吃飯的機會,"一支花很希望結果,每個渴望與伴侶一夥",只不過那個時候,自然人不會有心情一個人去食好少少,有人會覺得浪費,反而從此我會常常拉朋友吃飯,然後吃得開心就會忘記自己是寂寞是不快是傷感。 或是,我應該要從前就來這裡,不過,現在多了身邊的一位,凡事都是要想另一半,無論衣食住行,任何生活上的細節都多了一個人去影響件事嘅發生,特別係當另一半有時可以同你有好不同的意見的時候。 來這裡就如人生進入另一個階段,如果你曾經單身去過勝手,那刻的心碎心傷心痛,以為自己遇到了世界末日,以後都係一個人打邊爐,當你再和伴侶來的時候,你應該會有一份重生感,那種從混沌走出來的感覺。 當這排天氣因打風落雨而勁冷,我們碰巧選地方食飯就來到了這裡晚飯,是慶祝也好,是回望也好,是緣份驅使也好,我們來到了以二人鍋主打的地方。 首先
我認識了勝手這間餐廳,已經有好幾年的時間。

首先來到就有個九格前菜可以讓你吃,現今很流行這種形式的前菜,我還很想去那間味道樂也是這樣的,這裡每樣前菜都好好,當中最愛那油甘魚刺身,不過,我期待的還是那湯底。

從前一人一鍋,兩個人當然可以吃兩個,味道可以不同,我們選了兩個勝手都有名的湯底,一個𩶘魚,一個昆布鰹魚,我較喜歡前者,兩個湯飲下去也是真材實料,也是清得來充滿奶味湯味魚味魚味,為什麼勝手咁多年咁出名,全因個湯夠堅。

這裡的二人餐也幾種,選了有鱈場蟹腳食我那個餐,當然吃什麼也有談過研究過,在毛蟹和鱈場蟹之間,選了鱈場蟹因為我總覺得粗粗的蟹腳最適合用來打邊爐,大大隻的腳滿佈海水的鮮味,與湯底相互影響,相濡以沫,最適合,這是從前一人不用煩的,要吃什麼去那裡,沒有壓力,想點就點。

講番鱈場蟹腳,這裡的新鮮度真材實料,令我想起從前在北海道吃過的那種,條條輕輕一滾,就已經有非常美味的蟹肉可以吃了,就是這個已經值回票價。

我本來想叫西冷,但好似食清少少好一點,那蟹腳已經叫我非常飽,睇你有冇需要,我最後叫了鹿兒島黑豚,輕輕八秒便可以吃,新鮮豬味濃得來非常得宜,八片我覺得未必好夠,但小食多滋味,永遠是對的。

最後的雜菜籃,選擇多到笑,芽菜,紅蘿蔔,冬瓜,豆腐,西洋菜,金菇,栗米,椰菜等等,愛菜之人一定快樂,全部都鮮甜無比的菜,夾著了湯的甜,更為人喜歡。

吃到這刻我只可以說那飽足感是非常滿意的,不是香港式的打邊爐,是那種日式的精細,無論湯,食物,環境,每樣都是細膩又有美態,如果從前你一個人,吃到後所享受的美態不能和別人分享,因為那是一個人打邊爐的事,但現在一加一,你找到了能令你享受打邊爐時人生更加快的另一位嗎?

勝手

銅鑼灣百德新街55號華納大廈地下E號舖
2016-10-18
2016-11-27 5211 瀏覽
店面細細的勝手,除了刺身和壽司之外,還有提供小食和火煱。 當天我們選擇了火煱,配上前菜9小格。 前菜9小格包括醬汁八爪魚,清甜可口。 青爪伴木魚絲,清新爽脆。 蘿蔔煮海螺中的蘿蔔非常鮮甜。 海螺尚可以,未夠突出。 醃脆蒜頭,香脆有驚喜。蒜頭味不濃,反而帶香甜味。 經過調味的油甘魚鮮甜,但完全沒有魚生獨有的魚腥味。 飛魚子玉子,甜雞蛋中帶有飛魚子的咸香,屬於不錯的味道配撘。 不過不失,保持水準的中華沙律。 麻醬豆腐的芝麻味香濃,感覺沐浴在芝麻海之中。 醬油牛蒡,爽脆有趙口。 日式海鮮火煱有兩款不同的湯底 ~ 䲞魚湯底和昆布湯底。 䲞魚湯底逞奶白色帶香甜,反而不夠昆布湯底清甜。 雜錦海鮮拼盤內有生蠔、鮑魚、蚌、魷魚、油甘魚、長腳蟹、肉蟹和虎蝦,非常豐富,足夠二人享用。 各種新鮮海鮮中,以長腳蟹最為吸引,啖啖肉而且非常鮮甜。 海鮮之外,還準備了一籃各款蔬菜,使海鮮火鍋變得更健康,營養更均勻。 此外,還準備了乾身的扁烏冬,為大家補充所需的澱粉質。 扁烏冬前的一碗白色物體,上面灑滿了蟹子和蟹膏還有紫菜絲,這碗東西會在火鍋完結之前製成粥底。 當火鍋的湯煮
店面細細的勝手,除了刺身壽司之外,還有提供小食和火煱。

當天我們選擇了火煱,配上前菜9小格。

前菜9小格包括醬汁八爪魚,清甜可口。

青爪伴木魚絲,清新爽脆。

蘿蔔煮海螺中的蘿蔔非常鮮甜。

海螺尚可以,未夠突出。

醃脆蒜頭,香脆有驚喜。蒜頭味不濃,反而帶香甜味。

經過調味的油甘魚鮮甜,但完全沒有魚生獨有的魚腥味。

飛魚子玉子,甜雞蛋中帶有飛魚子的咸香,屬於不錯的味道配撘。

不過不失,保持水準的中華沙律。

麻醬豆腐的芝麻味香濃,感覺沐浴在芝麻海之中。

醬油牛蒡,爽脆有趙口。

日式海鮮火煱有兩款不同的湯底 ~ 䲞魚湯底和昆布湯底。

䲞魚湯底逞奶白色帶香甜,反而不夠昆布湯底清甜。

各種新鮮海鮮中,以長腳蟹最為吸引,啖啖肉而且非常鮮甜。

此外,還準備了乾身的扁烏冬,為大家補充所需的澱粉質。

火鍋的湯煮到只剩下約兩碗水左右,就倒入米漿煮成粥底。

還可以放入雞蛋,打成蛋花。

最後,兩碗清甜的海鮮粥就完成了。海鮮的精華全部也在粥底內,叫人吃過翻尋味。

2016-10-19
2016-11-21 3147 瀏覽
難得豪氣!先講少少,自己日本蟹就食過好多款,老實講毛蟹(今餐主角之一!)都係第一次有機會試下,原來毛蟹係一年四季食都鮮味多肉,只係唔同時間會有唔同食法,如果係天氣凍時會多的蟹膏,而夏天係毛蟹產卵期會特別肥美,所以大家唔需要同食其他蟹咁考慮係咪當造先黎食呢個問題。呢間餐廳有唔同既日本料理既,如刺身、串燒同shabushabu等,再配以其他唔同級別既和牛、黑豚肉或海鮮,如果你都唔知自己想食咩可以叫:“OMAKASE”(日文意思廚師發辦)。而最後我唔係咁想食甘多都係海鮮,於是就叫左北海道活毛蟹加鹿兒島黑豚火鍋二人餐。係黎到餐廳之前完全冇諗過食毛蟹,我都係返到屋企上網睇先知四季食都可以餐廳內唔少係吧枱,一人一鍋。刺身櫃係食火鍋前有個前菜,見到就諗起可以用黎玩食物BINGO(睇得多綜藝,哈哈),。可以講前菜絕不馬虎,擺得靚靚,睇見都想食!每一樣食物都適合做開胃小食,各式口感、味道、酸酸甜甜都有,比較喜歡放中間既魚同海帶,都係好有口感。魚湯湯底一人一鍋,衛生、方便,又可以揀自己鍾意既湯底好香魚味,同好濃,好似呀媽煲果啲湯!到食火鍋時有種不知從何入手既感覺,好彩店員好好人,佢每樣講少少,例如黑豚肉唔

餐廳內唔少係吧枱,一人一鍋。
刺身
魚湯湯底
一人一鍋,衛生、方便,又可以揀自己鍾意既湯底
好香魚味,同好濃,好似呀媽煲果啲湯!
到食火鍋時有種不知從何入手既感覺,好彩店員好好人,佢每樣講少少,例如黑豚肉唔好放超過十秒,果然,肉質好有彈性,一啲都唔韌。唔洗點醬都好有肉味,食落口時啖啖肉既感覺好正。
而今次主角毛蟹,黎到時真係嘩一聲,好大只,而且隻蟹肉質嫩滑,好新鮮,比想像中多肉。蟹殻好薄好似透明咁,蟹肉真係同最近食大閘蟹既口感完全唔同,比較滑,鮮甜,建議唔點醬直接食先食到蟹肉本身味道。

餐廳會幫手處理好蟹殻,切開晒,到你食時非常方便,當然我挖蟹肉都好易同好乾淨。
套餐會有一籃菜,各式各樣,清一清腸胃
最後,聽店員講將蟹蓋連蟹膏再放烏冬一齊煮,咁樣烏冬索晒湯底味道非常好味。
正正正!
甜品
綠茶奶凍,配十勝紅豆
唔太甜,奶凍滑溜,紅豆棉,以呢個作為今餐既完結!
場內唔少都係熟客,同師傅都好好傾,好有人情味既感覺!
  • 毛蟹
2016-11-14 884 瀏覽
男朋友生日,諗住同佢食好啲,自己都受惠經朋友介紹下黎左呢度,我早一個星期到訂位。八點零鐘去到,全場差不多滿座,有bar枱位,亦有四人枱。我地兩個,安排左坐bar 枱。餐牌都好多野食,有海鮮二人餐、肉食二人餐、燒物、刺身等,花多眼亂。本身想食毛蟹,見其他食評家都推薦二人餐,就唔諗甘多,叫左肉食二人餐。(但如果你無物所謂,可以叫廚師發板)海鮮二人餐刺身九格前菜一上枱見到就心花露放!好別緻!九格上面既小食都唔同,有凍豆腐、螺、中華沙律、葉左既蒜頭等等。本身唔食蒜頭,但左下角呢個蒜頭令我喜出望外!!佢酸酸地,好脆口,有啲似食“”橋頭“”既感覺,好開胃,食完個口都唔臭左上角既螺又係好好味,個螺充滿住咸咸地既醬油,但唔會太咸,螺肉一吉就拉到出黎,凍凍地又爽口!右下角果個唔知叫咩,但又係好爽脆,好似食緊葉蘿蔔甘睇反其他食評,同佢地既食物有啲唔同,估計係會不時轉食物。呢九格每樣都有佢既味道同口感,一次過可以滿足幾個願望!!每個人前面都有一個小鍋,細細個好得意!衛生得黎又快滖呢個係昆布湯底,好香昆布味。醬料有兩款,一係壽司果只豉油,較甜,另一款以為係平時食開既麻醬,但佢好重花生味,應該係花生醬?鹿兒島黑
男朋友生日,諗住同佢食好啲,自己都受惠
海鮮二人餐
刺身
1999 瀏覽
九格前菜
一上枱見到就心花露放!好別緻!
右下角果個唔知叫咩,但又係好爽脆,好似食緊葉蘿蔔甘
睇反其他食評,同佢地既食物有啲唔同,估計係會不時轉食物。
呢九格每樣都有佢既味道同口感,一次過可以滿足幾個願望!!
前菜
每個人前面都有一個小鍋,細細個好得意!衛生得黎又快滖
昆布湯底
鹿兒島黑豚肉
係咪真係鹿兒島黎我唔識分,但就確係好味!師傅提我地放落滾湯後十秒到就要起,咪會太老。我地梗係聽話啦!望落去啲肉好瘦,無物肥,但食落肉質一啲都唔鞋!無肉酥味,好新鮮,仲有啲爽爽地既感覺!昆布湯有啲味,所以唔洗點醬都好食!
北海道毛蟹
成只上!大過手掌!好吸引!!師傅已經切好晒,只需落湯滾一陣就得!成只蟹好好肉,蟹殼好軟,好容易就拆到晒啲肉出黎食。蟹肉好鮮甜好嫩滑!完全唔需要點醬油,原汁原味更好食!
蟹蓋最尾連烏冬一齊放入湯滾,吸收埋啲蟹膏精華,正呀!!
北海道毛蟹
蟹身,肉與肉之間機乎無空位。肉有啲透明既感覺,好新鮮!啖啖肉呀!
蟹腳滾一陣就熟,肉質好鮮甜嫩滑!
跟餐仲會有一籃蔬菜
蔬菜
呢個係烏冬,食到最尾,湯底濃郁,加埋個蟹蓋,烏冬吸晒啲精華!又爽口,食到“”薯薯“”聲,正!
烏冬
甜品係綠茶紅豆果凍
果凍滑,紅豆綿!
綠茶紅豆
雖然呢餐相比平時食開既貴,但一年先一次,最緊要食得開心!今晚真係好滿足,未食過甘鮮甜既蟹,甘別緻既前菜!男朋友都好滿意!
慶祝紀念
生日
前菜
昆布湯底
綠茶紅豆
2016-11-08 3628 瀏覽
提及北海道盛產的蟹,定必想起三大蟹──「帝王蟹」、「松葉蟹」和「毛蟹」,而當中最得我歡心的是毛蟹。毛蟹是三者中體型最小,但其肉質飽滿而鮮嫩,當中的蟹味更是濃縮在小小的蟹身中,而且毛蟹是無人工繁殖的,所以產量自然地是很稀少,亦因此是三者當中最珍貴的款。正因為毛蟹是這樣珍貴,價格也不便宜,所以非有特別的節日或慶祝的事情,也未必會選它。適逢是最好的朋友在事業上有一大發展,成功考上專業資格,為了跟她慶祝這件開心的事,我倆決定大吃一頓,就選了嘗試勝手。餐廳位於百德新街上,但不在大路旁,而是在其中一條巷子內,還好在路口看到遠方的招牌,就往內走。愈走愈近,就開始清楚看到在遠方看到的招牌。走進去看到餐廳的招牌。差不多全部的位子都是吧枱位,好讓職員照顧不同客人。打開餐牌,分了套餐或是散叫,兩款套餐都包了一隻主打的毛蟹,我們選了毛蟹跟豬肉的那款套餐。 先來的是九款小食或漬物,每一份都小小的,可以吃得到更多款開胃。當中最喜歡的是中間的蟹子魷魚,及右上的螺,兩者都新鮮鮮甜,而魷魚的口感彈牙,其他的也是不錯。 待我們吃完前菜後,職員送上一人一個小鍋,我自己選了𩶘魚,而她選了昆布鏗魚。再來是這一晚的主角——北海道

愈走愈近,就開始清楚看到在遠方看到的招牌。
走進去看到餐廳的招牌。
差不多全部的位子都是吧枱位,好讓職員照顧不同客人。
先付
北海道活毛蟹
再來是這一晚的主角——北海道活毛蟹。新鮮的毛蟹蟹肉色澤晶瑩剔透,已經令人感到很期待。值得一讚的是毛蟹的殻已拆掉,不但方便進食,還可以只涮一陣子就把毛蟹涮得熟透。吃下去蟹味濃郁,蟹肉飽滿嫩滑且很鮮甜,不需要很強的調味,這個味道較清的湯底更能帶出毛蟹的鮮甜味。
而蟹蓋亦有豐富的蟹膏!故意留到最後跟烏冬一併吃,惹味得很!

我們兩個都很專心的吃,絲毫蟹肉也不放過,絕對是大滿足!
鹿兒島黑豚
另一個主菜是鹿兒島黑豚,每一片黑豚肉都切得很細薄,只要涮大約10至12秒就已經熟透,但薄得來又不會沒口感。黑豚肉一點也不韌也不油膩,而且帶有爽口的口感。
新鮮什錦菜盤,手打稻庭烏龍麵
也少不了蔬菜,套餐包括了一盆什錦菜盤,包括了幾款菜、香菇、草菇、豆腐、蘿蔔等。我自己的喜好是一開始就開始煮菇類、蘿蔔、豆腐等,令湯底可以更鮮甜,而蘿蔔香菇也有時間煮得夠腍及入味。

另外選了手打稻庭烏龍麵,把前面的食物都吃過後才煮烏冬,令湯底更濃郁,那烏冬就更易入味。把烏冬涮6分鐘就可以,口感比平常在超市買到的稻庭烏冬更煙韌彈牙,是我很喜愛的口感,很喜歡這個手打稻庭烏龍麵!
綠茶紅豆奶凍
最後來了客綠茶紅豆奶凍作甜點,雖然質感偏實,但口感仍是滑的,帶有淡淡的綠茶味。而上面的紅豆反而是我更欣賞的,雖然只是伴碟,但一點也不馬虎,紅豆夠大粒且煮得腍,甜味適中,跟綠茶奶凍很相配。

雖然套餐的價錢是有點貴,但整個套餐包了前菜、主食、甜品,也包括了本來也不便宜的新鮮北海道活毛蟹及鹿兒島黑豚,而食物都是上等的質素,所以也是貴得有道理。這會是我將來有慶祝的事會來的餐廳之一。
北海道活毛蟹