2017-12-10 169 瀏覽
秋冬時分,懶於煮飯洗碗,畢竟凍冰冰!今晚實在唔想煮飯洗碗一腳踢咁辛苦自己,早有預謀下,一早拉咗阿爸阿媽一齊去灣仔行街買衫,順便喺勝記訂枱食飯!餐廳環境同一般酒樓無異,一圍圍圓枱為主,最特別嘅係見到好多枱嘅枱上面都開咗紅酒白酒等,真係名副其實嘅酒家!在住家感覺中飲酒盡興!香煎蓮藕餅$98阿爸重視養生之道,成日都話蓮藕好,今日一於點歌蓮藕餅俾佢過吓口癮!呢度嘅蓮藕餅鹹香十足,有別於其他地方一塊塊蓮藕為主,呢度似係蓮藕同豬肉一齊混合而成,別有風味。銀山鎮江骨$118銀山鎮江骨用錫紙包住,拎到枱是侍應先細心咁幫我地剪開,非常熱騰騰,平時食開鎮江骨都係骨多肉少,呢度絕對係肉多骨小,啖啖肉嘅口感令人滿足。秘製吊燒雞半隻$148炸子雞一向係阿媽嘅最愛,當然唔少得!半隻雞嚟到嘅時候令我哋非常歡喜,分量十足!外皮香脆,雞肉又不油膩,口感非常嫩,味道本身已有點鹹,用嚟送飯啱啱好!優惠醬烤豬隻$198難得黎到,又點少得乳豬呢!乳豬雖然只係微微暖, 但一口咬落外皮竟然非常鬆化,豬肉鮮味十足非常多汁,又嫩口。總括來講,嘢食都係大大份,非常足料有誠意,很適合一大班人一齊來,在喧嘩中食飽飲醉實是樂事, 難怪今日全院

香煎蓮藕餅$98

銀山鎮江骨$118

秘製吊燒雞半隻$148

優惠醬烤豬隻$198

總括來講,嘢食都係大大份,非常足料有誠意,很適合一大班人一齊來,在喧嘩中食飽飲醉實是樂事, 難怪今日全院滿座!
2017-12-09 257 瀏覽
生日正日最重要還是同家人一起慶祝,很久沒一家人出外郊遊,難得正日生日的我就到大嶼山玩了一整天差不多晚膳時間,姐姐就話一早已訂了枱為我賀壽,上了巴士就由離島帶了我來到銅鑼灣來到勝記這裡,印象中也曾來過,現在換了另一名字,但主打還是一樣即燒乳豬,而且更有其他的主打小菜蜜汁燒仔骨 $38個人十分喜愛這款,雖則是骨但其實肉的部份也蠻多,而味道也十分惹味可口家人一早預訂了即燒乳豬給我賀壽,雖只點了1/4, 但小吃多滋味,還要留肚吃其他餸菜乳豬皮很脆,而肉也嫩,而配上包皮一起食就可減掉油膩感天氣已經入秋,點了胡椒豬肚湯來補一補,胡椒味不太夠,這還是個人口味吧,而豬肚也夠軟身紅酒燴牛尾煲$108再點牛尾煲來送飯,賣相雖然普通但食落卻超級好味,汁香濃而牛尾也很軟身,跟飯也可送足一碗

蜜汁燒仔骨 $38

乳豬皮很脆,而肉也嫩,而配上包皮一起食就可減掉油膩感

胡椒豬肚湯

紅酒燴牛尾煲$108

2017-12-06 3724 瀏覽
和屋企人去完灣仔會展睇展覽, 便到附近搵食~😆 一家人👨‍👩‍👧‍👧最喜歡食中菜啦, 所以便找到這家由「兜記即燒乳豬專門店」改名至「勝記酒家」。😏 這裏除了家常小菜外, 還有最出名的是招牌烤乳豬, 現在還做緊新張優惠呢! 一隻$368,半隻$198。 不過我們都不太肚餓, 所以下次大伙兒再吃吧!😏 野生泡椒鳳爪($48) 泡椒鳳爪是小編最愛吃的中式小食, 之前在大陸買的小食裝,通常辣得很過癮, 會辣到嘴唇舌尖都熱起來。😂 鳳爪份量都算合理, 但辣度則略為遜色。🙊 川椒滑雞球($98) 雞球用上滑雞柳去炒,肉質滑溜, 加上紅椒、京蔥一起炒,味道清新而不膩, 最微微炸得香口的辣椒葉, 味道不錯! 椒鹽白飯魚($78) 白飯魚大大條,厚肉有嚼勁, 值得一讚的是炸皮不厚, 蘸上椒鹽一起吃很惹味!👍🏻 濃湯海皇雜菜煲($108) 用上上湯浸煮時蔬,好味又健康~ 海鮮、時蔬種類非常豐富, 海鮮有大蝦、帶子、鮮魷片等, 時蔬有西蘭花、菜心、大棠菜等, 再配上粉絲底, 吸晒上湯的精華,入味好吃!😋
和屋企人去完灣仔會展睇展覽,
便到附近搵食~😆
一家人👨‍👩‍👧‍👧最喜歡食中菜啦,
這裏除了家常小菜外,
還有最出名的是招牌烤乳豬,
現在還做緊新張優惠呢!
一隻$368,半隻$198。
不過我們都不太肚餓,
所以下次大伙兒再吃吧!😏
野生泡椒鳳爪($48)
泡椒鳳爪是小編最愛吃的中式小食,
之前在大陸買的小食裝,通常辣得很過癮,
會辣到嘴唇舌尖都熱起來。😂
鳳爪份量都算合理,
但辣度則略為遜色。🙊
野生泡椒鳳爪
川椒滑雞球($98)
雞球用上滑雞柳去炒,肉質滑溜,
加上紅椒、京蔥一起炒,味道清新而不膩,
最微微炸得香口的辣椒葉,
味道不錯!
川椒滑雞球
川椒滑雞球
椒鹽白飯魚($78)
白飯魚大大條,厚肉有嚼勁,
值得一讚的是炸皮不厚,
蘸上椒鹽一起吃很惹味!👍🏻
椒鹽白飯魚
濃湯海皇雜菜煲($108)
用上上湯浸煮時蔬,好味又健康~
海鮮、時蔬種類非常豐富,
海鮮有大蝦、帶子、鮮魷片等,
時蔬有西蘭花、菜心、大棠菜等,
再配上粉絲底,
吸晒上湯的精華,入味好吃!😋
濃湯海皇雜菜煲
濃湯海皇雜菜煲
2017-12-06 123 瀏覽
親愛的小情人近日家事繁瑣,心情稍有不暢。幸福的家得來不易,特別在生活逼人的這裏。有見及此,是日相戀相聚日來了一個四人世界,把兩老拉了出來一起聚餐,順道賀壽。家有好好的老,確是如有一寶。既然是寶,聚餐最重要是合兩老口味,畢竟在那倆瞼上的笑容才最重要。中餐中餐,很多中菜都嚐過了......讓我很懊腦,幸好兩老非常有見地,說灣仔有聞名的乳豬想試,馬上向OPENRICE 大師搜索一番,找來勝記酒家,一起興高彩烈地前進!按人頭計小食。橋頭清脆爽甜,香紛撲鼻,味道不錯。老火湯 (2-3 人用): $128 老火湯非常鮮甜,亦很足料,喝得出是自家用心無添加味精烹調。一鍋二至三人用份量足夠我哋分,而且菜渣非常入味,一湯兩味!燒乳豬 (半隻): 乳豬半隻非常壯觀雄偉,大大個豬頭讓我們開懷大笑,乳豬皮很鬆化肉軟,如果乳豬能夠更熱就完美喇!炸子雞 (半隻): 炸子雞外皮很趣,雞油香味甚濃,份量足,令我哋吃得津津有味,非常滿意!啫啫唐生菜: 唐生菜新鮮,熱騰騰的,非常暖心。干燒伊面:非常足料,啱晒一家大細一齊食,不油膩,係美味嘅。最後埋單,雖有小小插曲發生 (老火湯 (2-3 人用) 餐牌上標價$78,但埋單

按人頭計小食。橋頭清脆爽甜,香紛撲鼻,味道不錯。

老火湯 (2-3 人用): $128
老火湯非常鮮甜,亦很足料,喝得出是自家用心無添加味精烹調。

一鍋二至三人用份量足夠我哋分,而且菜渣非常入味,一湯兩味!

啫啫唐生菜: 唐生菜新鮮,熱騰騰的,非常暖心。

干燒伊面:非常足料,啱晒一家大細一齊食,不油膩,係美味嘅。

最後埋單,雖有小小插曲發生 (老火湯 (2-3 人用) 餐牌上標價$78,但埋單系統卻是$128,原來餐牌未更新),但侍應連聲道歉,非常有禮,加上整餐服務不錯,好吧!
一餐過後,看見三人笑顏逐開,加上餐廳送上的紅豆西米露,實是飽滿快樂!
2017-12-05 3975 瀏覽
對食方面嘅接受程度都頗高,泰日韓印上海、川菜等我都鐘意食,朋友約食飯,我地都係好隨意,但一定要我揀一款的話,我都係最鐘意食中式小炒,可能由於自己唔係成日有住家飯食啦,所以有時冇約人,週末我地兩口子都會出去炒下小菜。週六下午冇啲野做,過左海,晚上又要睇演唱會,所以我地就早少少食飯。大約六點鐘喺灣仔呢頭,決定上黎勝記,諗住炒兩個小菜食下本來以為咁早應該未有太多人,你都咪話,呢個時間都已經陸續有唔少人入座。呢度出左名有啲燒鵝、乳豬等嘅燒味,但我地只有兩個人就唔打算食喇,叫半隻怕太多,所以我地都係點番啲傳統小炒。基本上呢度嘅小炒熱辣辣,即時製起,都唔會差得去邊,而且幾有穫氣,用料都唔差。辣子雞煲(半隻):揀左半隻,原煲上,一打開香噴噴,店員幫我地炒左兩下就食得。呢度落手都幾重架,辣度頗高,神經馬上跳動,好開胃。雞肉切成細粒,好惹味粟米魚肚羹:預期之中嘅味道,有啲地方會煮得好稀,一係就太鹹。呢度做得剛剛好,稠身但唔會似鼻涕。兩個人每人都飲到三碗有多燒汁牛仔柳:一向都鐘意食中式牛柳,但最近唔知係咪年紀大左,對於太甜酸嘅野興趣不大,所以點左份燒汁煮。牛柳稔身,又香口,切成條狀,唔會太大塊,方便食用,

牛柳稔身,又香口,切成條狀,唔會太大塊,方便食用,牛柳亦都唔韌,冇雪味

金銀蛋浸白菜仔:菜嘅份量多,鐘意食金銀蛋,覺得冇咁油膩,而且又好食

初初諗住淨食餸,唔叫飯,都忍唔住,一人食左碗飯。
有時食小炒就係有種家嘅感覺,對於日日出街食嘅人黎講,小炒都算係我最愛了

2017-12-02
2017-12-05 124 瀏覽
在灣仔勝記食燒乳豬出哂名,估佢唔到食海鮮都唔曳!仲要整得好食添~唔怪得晚市咁旺啦!!花尾𧄌魚兩味~ 首先到場係花尾魚塊炒西蘭花, 魚肉連魚皮一齊上碟, 啖啖肉之餘, 仲好有肉質, 感覺扎實, 不油不膩, 只係清炒以感覚好鮮味。第二味係金蒜蒸頭腩, 頭腩配搭薑、蒜、蔥一齊蒸, 令頭腩格外入味, 邊肉及魚皮好有厚厚嘅膠質感, 相當弹牙, 真係知味鮮甜。鹽香鮑魚(4隻), 今次我第一次食鮑魚這款食法!椒鹽左既鮑魚好惹味香口!內層還保持鮑魚感有既彈牙口感!總之這味餸真係食過番尋味!酒家仲好窩心, 最後送上甜品, 真的要給佢1個like!這個是綠豆薏米糖水,很香又唔太甜!一粒粒咁好有咬口!

2017-12-04 130 瀏覽
今晚,同舊同事聚舊,大家都話想食依到出名的乳豬,所以道就一早訂定位來試。勝記即燒乳豬($188):聽講依到的乳豬每日都係師父自己係這裡燒製,所以非常新鮮。乳豬入口非常脆,豬皮不但香脆,而且非常薄身,唔會太厚,所以食落都唔會太肥,加試用上幼豬,所以燒出來更加嫩滑,肉質又有層次,加上乳豬醬汁,包埋包皮來吃,真係十分惹味。椒鹽鮮魷($118):用上新鮮原隻魷魚斬件來炸,不但炸得金黃鬆脆,而且炸粉很薄,唔會太厚身,令到魷魚味食落更濃,加上椒鹽味十分濃烈,真係有一食再食之口感。蜆介鯪魚球($78):用上新鮮鯪魚肉打造而成,所以食落有著新鮮鯪魚肉的味道,加上蜆介醬,兩者加埋更加令到鯪魚肉更突顯。最後,這裡係一個聚會的好地方,不但可以飲酒,而且又食到出色的食物。

2017-11-11
2017-12-03 352 瀏覽
年輕一輩既我地, 很少會主動去食中菜, 但自從同屋企人去過勝記食晚飯, 食過呢間既乳豬, 就開始對中菜冇咁抗拒。今晚仲相約同事, 帶佢地食好西tim~!平日7點左右, 酒樓內已坐滿8成客人, 大多都是一家大細約埋一齊食dinner。鄰座的食客更同呢度既待應有講有笑, 似乎大多都是熟客食過返尋味。我地order左款小菜同埋唔少得既乳豬食....【乾隆醉雞】HK$58係呢度食左幾次醉雞, 好食當然要encorn, 但似乎今次水準有點下降。雖然酒味同樣香醇, 但一向凍食既醉雞, 今次竟然是暖暖的...食落有d怪~【椒鹽豆腐粒】HK$48外皮炸至鬆脆, 內裡的豆腐滑得入口即溶, 表面加左少少椒鹽吊味~【勝記即燒乳豬】HK$150 (例牌)黎到以乳豬出名既勝記, 就算人少少都要order個例牌黎食。乳豬皮跟乳豬肉已被預先分離, 而且乳豬皮層下沒有肥油層連帶, 入口時乳豬皮仲脆卜卜, 帶碳燒香, 肉質juicy~ 還配上粉餅皮夾住食, 減少飽滯感。 【黑椒金菇肥牛煲】HK$88肥牛煲熱辣辣上檯, 一開蓋, 香氣四溢, 肥牛份量不少, 仲有大量既金菇同埋炒絲, 因為加左黑椒, 味道辣辣地, 好惹味。

我地order左款小菜同埋唔少得既乳豬食....

【乾隆醉雞】HK$58
乾隆醉雞

【椒鹽豆腐粒】HK$48
椒鹽豆腐粒

【勝記即燒乳豬】HK$150 (例牌)
勝記即燒乳豬

還配上粉餅皮夾住食, 減少飽滯感。

【黑椒金菇肥牛煲】HK$88
最底既大量粉絲吸左煲中既湯汁, 完全食到成個肥牛煲既精華。
黑椒金菇肥牛煲

【星州炒米】HK$88
炒米帶少少濕炒, 炒米條條分明唔會一舊舊, 唔會太辣, 但相比呢度既乾炒牛河, 整體味道差左少少。
星州炒米

最後酒樓還送上糖水畫上完美既句號。

勝記即燒乳豬
黑椒金菇肥牛煲
2017-11-29 141 瀏覽
這天來到灣仔一間十分傳統的酒樓,我們吃了一些點心,還點了半隻燒乳豬。餐具上的鯉魚非常精緻,餐具十分乾淨,而且全部都是完好無缺的。到酒家最不喜歡見到崩一角的餐具,因為我總是覺得用心經營的餐廳必定會為客人提供清潔、整齊的餐具。乳豬皮脆肉嫩,而且不會太肥膩。其實半隻乳豬的分量不是太多,3個人分享,每人才四件左右。這個份量使人滿足,又不會太滯。另一道值得品嚐的餸菜是乾隆醉雞,雞肉嫩滑,帶酒香,連配菜的杞子都是粒粒飽滿。接下來的是平常飲茶常見的點心。蜜味叉燒腸粉,腸粉細嫩,味道不是有太大的驚喜。蝦餃蒸的時間控制得好,外皮不會黐牙或黐筷子。蝦餃外形飽滿,餡料彈牙,而且味美!如此出色的蝦餃愈來愈罕見!👍🏻👍🏻瑤柱竹笙款灌湯餃不過不失,湯很清甜,但餃子味道正常,不算太特別。奶皇水晶包,味道很不錯。它的透明外皮比平日的水晶包外皮薄,因此奶皇餡料會比較多。最後亦是最不能錯過的是懷舊馬拉糕!它不只是外形懷舊,它的味道跟兒時品嚐過的味道一模一樣!口感鬆軟,味道香甜,而且沒有丁點發粉的苦澀味。懷舊馬拉糕太美味了!!!我在這裡品嚐過的全部食物 味道都很好,最教人難忘的是馬拉糕,乳豬及蝦餃!日後我定會再來品嚐這些傳
我在這裡品嚐過的全部食物 味道都很好,最教人難忘的是馬拉糕,乳豬及蝦餃!日後我定會再來品嚐這些傳統的美味!
2017-11-28 1217 瀏覽
香港貴為美食天堂,要去到各國美食已不是難事,近年更流行fusion 菜,於一家餐廳吃到不同國家的菜式更能滿足不同客人的需要。但說到傳統長輩們的至愛,依舊是中菜,至少,我家兩老必然是! 今晚,便帶他們來到這間懷舊的酒家吃久違了的粵菜。前身是兜記,以即烤乳豬聞名,現改名為勝記,依然保留招牌菜。酒家空間雖未至於很大,但環境令人坐得舒適,佈置格調古雅簡樸,連餐具亦滿有懷舊風,店員的年紀較長,深信能令長輩們更富有親切感,難怪當晚真的有不少老人家來捧場,看似都是熟客,與店員頗為熟絡呢!看看餐牌,有非常多款式選擇,小菜,海鮮,煲仔飯,炒粉麵飯應有盡有;午市亦有套餐和點心可供選擇,完全是為長輩們而設的,保證他們能吃得飽飽的。最後我們三人點了三款菜,要從這麼多款挑選三款真不容易呢!乳豬是照牌菜,當然亦要點一客! 先來個半隻懷舊醬烤豬($198)! 完全是看著店方即燒的呢! 一上桌便聞到烤的香氣,份量真的不少呢! 乳豬切成長條形狀,有別於一般切得細細塊的,吃起上來更是啖啖滋味! 外皮是十分的香脆,中間是一層厚厚的油脂,夾著薄薄的肉,油脂豐富了口感味道,肉則平衡了油膩,點上乳豬醬,甜甜的味道,很不錯! 難怪

半隻烤乳豬
乳豬是照牌菜,當然亦要點一客! 先來個半隻懷舊醬烤豬($198)! 完全是看著店方即燒的呢! 一上桌便聞到烤的香氣,份量真的不少呢! 乳豬切成長條形狀,有別於一般切得細細塊的,吃起上來更是啖啖滋味! 外皮是十分的香脆中間是一層厚厚的油脂,夾著薄薄的肉油脂豐富了口感味道,肉則平衡了油膩,點上乳豬醬,甜甜的味道,很不錯! 難怪不少客人一隻一隻的訂購。最後我們當然吃不完,打包回去不浪費呢!

紅酒燴牛尾煲
然後是老爹最愛的紅酒燴牛尾煲 ($108),這道菜確實給了我們很大的驚喜! 用上瓦煲盛載著份量頗多的牛尾,上桌時仍滾著的,熱燙著的香氣令我們食指大動! 牛尾煲得十分軟腍,連牛根都煮得相當有彈性! 醬汁香甜,整煲食材不論是牛尾和蘿蔔都炆得十分香軟入味,兩老不斷以汁撈飯都已吃得津津有味了! 這道菜真的是強烈推介呢!

枝竹龍躉頭腩煲
最後是枝竹龍躉頭腩煲 ($198),同樣是滾燙著上迤,香氣十足呢! 魚肉一向是我至愛,龍躉肉更是愛不惜手呢! 龍躉煮得軟腍入味,卻仍有咬口;枝竹份量亦是相當多,但煮得不夠腍身,口感較硬,兩老也難以應付,故還剩下不少呢,下次還是避免叫枝竹了。

看到家人都表示滿意,我雖吃不多,也感到滿足了!
2017-11-28 157 瀏覽
大食妹今晚心情非常好,所以打算大食一餐,所以就去灣仔一間舊式酒樓食番碗魚翅。紅燒雞絲翅($188):識食魚翅一定係叫紅燒雞燒翅,因為個湯底就係最考師父的功力,食落不但魚翅甚多,而且湯的味道非常濃香,加上冇落味精,更能突顯雞絲翅的原味,加上魚翅非常粗針,食落非常有咬口,實在係太好食。銀杏鮮腐竹時蔬($78):用上腐竹整的湯底,所以令到時蔬都吸晒腐竹的味道,再加上用上魚湯,所以會有魚味,令到更為入味。蛋白薑米蒜香米飯($188):用上花蟹折件再放上黃薑米蒸,所以令到飯都吸收晒蟹的鮮味,加上黃薑味,令到米更加入味,絕對係要一試的蒸飯。今次,我俾4個大食指數,依到不但有古式茶樓味道,而且菜式又有水準,實在係要一來之選。

2017-11-11
2017-11-28 173 瀏覽
相約朋友到銅鑼灣食飯,朋友喺外國返嚟,話好耐冇飲過中國茶, 唔洗諗一於同佢搵間酒樓試一試, 今次揀呢間唔係啲咩特別大型嘅連鎖酒樓, 貪佢人唔算好多,座位舒服,可以同朋友傾耐啲慢慢回味人生。先黎懷舊燒豬, 兩個人就叫咗半隻,其實可能會比較多,不過飲下茶,傾下偈,就啱啱好,豬皮夠曬脆, 最重要唔算太肥。勝記蝦餃王, 其實都係普通蝦餃, 不過佢比一般蝦餃嘅蝦脆啲, 咬落口感又好啲,皮又唔算好厚。蚧子蒸燒賣, 平時食嘅度係蟹子燒賣,估唔到, 喺度都有驚喜,肉感十足。鴛鴦臘腸卷, 又一懷舊菜,最可惜嘅就係 一人得一嚿,食唔曬兩種唔同嘅臘腸。懷舊馬拉糕, 發得夠曬高, 懷舊嘅味道返曬嚟。期待下次朋友再回來,一齊再吃好東西。

懷舊馬拉糕, 發得夠曬高, 懷舊嘅味道返曬嚟。

期待下次朋友再回來,一齊再吃好東西。
2017-11-27 555 瀏覽
正值秋涼冬至,原本諗住打邊爐,但竟然有人提出一個令人口呆既建議 - 食中菜!?通常出街都係食D屋企好少食到既野,今次既提議真係有點驚喜,又的確好少食中菜,一於試下!全能既openrice搵野食好幫得手,黎到最近既勝記!傳統中式酒樓,冇富臨百樂門既金碧輝煌,有點舊味道。見佢仲有自家製既燒豬,一定要點黎試下!傳統酒樓都有蕎頭同炸花生做前菜小食,估唔到呢間仲有做好多酒樓依家都唔會放蕎頭!,酸甜爽口,好味道!!菜式非常多,真係做傳統野,平至粥粉麵飯,貴至鮑魚官燕魚翅,都係中式油樓必做既菜式而酒樓既海鮮類都唔少,但可惜冇人食海鮮,如果唔係都真係點返條龍躉食下!中國人,應該喜歡三餸一湯白飯任裝吧!部長話今日係花生眉豆煲豬骨,老火湯一定要整返一碗!飲得出唔係味道湯黎,肉都煲到散哂,d味出哂黎香甜肉味濃又唔口渴,真係夠哂足料!中式牛柳,簡簡單單,洋蔥加黑椒汁!牛柳切成比較粗身既一條條,煮起上黎冇咁易老,又夠時間令佢入味入口香軟又不失牛肉既韌性,正四季豆!煮得幾好,走油走得夠,但出黎夠腍夠軟唔會又硬又唔夠熟應該低溫油吧?菜脯蠔仔煎蛋仲俾左支胡椒粉,夠得都係有少少腥可以落,冇咁腥!菜脯煎肉食得多,用黎煎蛋

全能既openrice搵野食好幫得手,黎到最近既勝記!
傳統中式酒樓,冇富臨百樂門既金碧輝煌,有點舊味道。
見佢仲有自家製既燒豬,一定要點黎試下!

傳統酒樓都有蕎頭同炸花生做前菜小食,估唔到呢間仲有做
好多酒樓依家都唔會放蕎頭!,酸甜爽口,好味道!!

中國人,應該喜歡三餸一湯白飯任裝吧!
部長話今日係花生眉豆煲豬骨,老火湯一定要整返一碗!

飲得出唔係味道湯黎,肉都煲到散哂,d味出哂黎
香甜肉味濃又唔口渴,真係夠哂足料!

中式牛柳,簡簡單單,洋蔥加黑椒汁!
入口香軟又不失牛肉既韌性,正

四季豆!
煮得幾好,走油走得夠,但出黎夠腍夠軟唔會又硬又唔夠熟
應該低溫油吧?

菜脯蠔仔煎蛋
仲俾左支胡椒粉,夠得都係有少少腥可以落,冇咁腥!
菜脯煎肉食得多,用黎煎蛋,最少我屋企唔會咁整
估唔到加埋蠔仔煎蛋,幾好食,因本身係蘿蔔乾,有一定既爽口程度
但因為切丁大少岩岩好,食落口感幾好,蠔既鮮,蛋既香,菜脯既甜

紫薑魚雲!
識食既人,真係鍾意骨食,魚雲夠香夠滑又唔腥,而且份量都唔少
如果酒樓可以加多少少欖角去蒸,我相信鮮味會更出更甜!

乳豬真係好耐冇食了!!何況係新鮮乳豬,同平時係列牌燒肉完全唔同!
乳豬剛剛燒起,外皮夠脆,肉質夠嫩夠多汁,醃得都唔錯,夠哂咸味
唔知有冇人同我一樣,點沙糖食!?
沙糖既口感,加上乳豬皮既香脆,真係脆上加脆

依家酒樓飯後送咩我唔知了,但呢度竟然係芝麻糊!!!
係我最愛,即係加分

如果有得添就好了LOL,竟然都有點稀,但最少佢做到冇粉粒唔鞋口
而且芝麻味都幾香!

久違既中菜,食完幾滿足
2017-11-26 129 瀏覽
外國朋友難得來到香港,當然要帶她去吃中國菜了。是夜我們帶她來到灣仔的勝記酒家,點了幾款菜式讓她試試看。必點的當然是餐廳的招牌-燒乳豬了。當時餐廳有優惠,半隻醬烤乳豬只需$198,實在划算!而且味道果然十分好,乳豬烤得很香脆,皮脆肉嫩,而且肥瘦適中。點上惹味的燒烤醬很開胃,外國朋友也大讚!第二款是店員推介的陳皮煎魚腸。第一次吃魚腸,本來還以爲可能會很腥,怎知卻一點也不腥,和鷄蛋,加入陳皮,葱末,胡椒粉一起煎,味道很豐富,有點像煎蠔餅,但比起蠔餅反而不太油膩,有驚喜!金瑤琵琶豆腐。一個個豆腐弄得像琵琶一樣,而且豆腐混入了一些鯪魚肉,還有帶子,味道更加鮮甜。銀山鎮江骨。和一般鎮江骨的造型不太一樣,反而有點像咕嚕肉的弄法。不過肉質也算嫩,而且味道酸甜,很開胃好吃。蛋白薑米蒜香蟹飯。分量很驚人,感覺很足料。米飯上放著一隻隻蟹肉,而且還有蟹膏呢。蟹肉的精華完全滲透進下面的米飯當中,米飯裏盡是蟹肉的鮮甜味道和薑汁的香氣。最後,吃完飯之後,餐廳還送上了是日甜品-桂花糕。清新香甜的桂花糕為這餐畫上了完美的句點。整體來説,這裏的食物質素也很好,菜式款式多,而且最重要的是服務態度也很好,店員很熱心。
外國朋友難得來到香港,當然要帶她去吃中國菜了。
是夜我們帶她來到灣仔的勝記酒家,點了幾款菜式讓她試試看。

必點的當然是餐廳的招牌-燒乳豬了。

當時餐廳有優惠,半隻醬烤乳豬只需$198,實在划算!
點上惹味的燒烤醬很開胃,外國朋友也大讚!

第二款是店員推介的陳皮煎魚腸。

第一次吃魚腸,本來還以爲可能會很腥,
有點像煎蠔餅,但比起蠔餅反而不太油膩,有驚喜!

金瑤琵琶豆腐。

一個個豆腐弄得像琵琶一樣,而且豆腐混入了一些鯪魚肉,
還有帶子,味道更加鮮甜。

銀山鎮江骨。

和一般鎮江骨的造型不太一樣,反而有點像咕嚕肉的弄法。
不過肉質也算嫩,而且味道酸甜,很開胃好吃。

蛋白薑米蒜香蟹飯。

分量很驚人,感覺很足料。
米飯上放著一隻隻蟹肉,而且還有蟹膏呢。

最後,吃完飯之後,餐廳還送上了是日甜品-桂花糕。

清新香甜的桂花糕為這餐畫上了完美的句點。

2017-11-25 132 瀏覽
星期五晚同媽媽去灣仔買野,媽媽話想食粵菜 就見到附近有間勝記 刀幾出名;我地就入去試下喇!金牌炸子雞 半隻 :雖然只系order左半隻炸子雞,但份量刀吾少!炸子雞外表香脆,同時絕不油膩 食落口感嫩滑 一啲刀吾鞋身 食落帶有一點點咸味 吾洗點其他配料已足夠!中意食炸子雞不防一試!!豉油皇鮮鵝腸:鵝腸同樣大大碟;價錢公道。鵝腸口感帶有點兒爽口 但有少量鵝腸沾左少少肥膏,需以手動將佢除去,會更為健康!乾炒牛河:河粉一樣大碟 廚師炒得夠鍋氣 所以食落好野味;另外,牛肉好嫩吾會好難咬開!食用時加上辣醬更可口!!!個人十分推薦大家食用。乾隆醉雞:醉雞吸入左好濃郁既酒香味,所以食落口中既雞滲出不少酒;雞更加之滑身。紫米露 (甜品):飯後仲送上紫米露,味道甜甜暖暖;超好食!為飯後畫上完美句號。