平時好少食酸菜魚,因為對花椒八角有啲敏感,食唔到太辣,加上好多人話食酸菜魚如果食唔辣,就好似爭咁啲嘢咁,不過由於十二味一直都好有人氣,口碑又唔錯,又多分店,最終揀咗啟德嘅分店試吓先☺️今次帶埋朋友一齊試❣️我哋兩個人,叫咗個「人見人愛酸菜魚($218)」,睇到個名都覺得開心😂,而且可以揀辣或者唔辣,我哋都唔食辣,所以最終揀咗唔辣❣️另外,仲加埋粉條($28)同埋白飯($12),增加咬口。初初見到盤酸菜魚送來嘅時候,已經覺得好驚喜🤣因為真係好大盆,魚肉分量十足,而且新鮮嫩滑,裡面嘅配料都幾豐富,有大量酸菜、萵筍同雞髀菇,都係好開胃。寬粉條煙煙韌韌,都幾入味,不過如果係辣嘅話就應該更加惹味了❣️除咗食,我仲叫咗杯特飲「桂花冰釀($28)」,一見到個賣相就覺得好精緻,好香嘅桂花味,用嚟消暑係一流❣️整體來講都唔錯☺️其實就算食唔到辣,都一樣可以食到香滑鮮嫩嘅酸菜魚😋

其實就算食唔到辣,都一樣可以食到香滑鮮嫩嘅酸菜魚😋

2022-08-13 17 瀏覽
隨着啟德越來越多新樓落成餐廳嘅數目都有上升!食酸菜魚嘅舖頭都好似有幾間,今次試吓呢間上咗一樓嘅舖頭~人見人愛酸菜魚(粉條)$246賣相稱得上人見人愛🤣叫咗小辣覺得可以再辣啲,辣度有因應香港人口味調整~ 酸同麻嘅比重偏麻香~ 魚肉分量足夠,亦有萵筍同菇片川式口水雞 $73大大的碟小小的雞🤣 呢碟口水汁叫咗中辣,香中帶辣同麻,吸引😍 雞肉可以再入味啲,雞皮好爽,偷偷地食埋🤣🤣🤣酸辣土豆絲 $68大大的碟多多的土豆絲🤣 普通嘅食材,但吸引你一啖又一啖食唔停😂 叫咗小辣唔係好辣,但反而特出咗酸味,加埋啲小炒鑊氣,出奇地令人上癮🤤慾望酸梅 $28估唔到啲特飲咁大杯!早知叫辣少少反正有咁大杯飲品🤣🤣🤣 檸檬提升咗飲品嘅酸味,送辣嚟講佢都幾稱職~餐廳空間感非常足夠,坐得舒服😌

人見人愛酸菜魚(粉條)$246

川式口水雞 $73

酸辣土豆絲 $68

慾望酸梅 $28

餐廳空間感非常足夠,坐得舒服😌
啟德站越黎越多新樓盤, 附近嘅嘉峯匯商場越開越多餐廳, 而家連酸菜魚都有得食 🥰🐟除咗酸菜魚出名之外, 估唔到佢哋嘅甜品同飲品都唔錯🍶餐廳座位好多好寬躺 坐得幾舒服😚但略嫌冷氣唔係好夠大 夏天去食有啲熱☀️🐟人見人愛酸菜魚(粉條) ($248)🍲酸菜魚好大碗 份量十足 揀咗小辣 🌶️酸菜配上嫩滑嘅魚片😍小辣已經覺得幾辣🥵 幾惹味\(●´ϖ`●)/仲有超多配料 有🍄香菇//酸茶//萵筍加配咗要粉條 🥢寬粉條 煙煙韌韌幾入味🤤𝐣𝐞𝐧𝐠𝐠 湯底都好足料好濃郁🧡但食嗰陣要小心啲 魚片有細魚骨😖因為食到幾片都有😣🍧幺妹兒冰粉 ($28)冰粉晶凝剔透凍冰冰 ❄️食落有淡淡桂花香🌼入口順滑 而且唔會過甜 食呢個好解辣😋🌼 桂花冰釀 🍶 ($28)樽瓶外型幾高質 味道幾容易入口🤤🍡 味道有啲似「酒釀桂花小丸子」幾清甜 啱晒用嚟解辣(=´ω`=)♥︎♥︎📍 十二味 (嘉峯匯) (九龍城)🐰: 4/5#eatwithkeikei #十二味#sweetiedaily_kaitak

🐟除咗酸菜魚出名之外, 估唔到佢哋嘅甜品同飲品都唔錯🍶
餐廳座位好多好寬躺 坐得幾舒服😚
但略嫌冷氣唔係好夠大 夏天去食有啲熱☀️

🐟人見人愛酸菜魚(粉條) ($248)

🍲酸菜魚好大碗 份量十足 揀咗小辣 🌶️
酸菜配上嫩滑嘅魚片😍
小辣已經覺得幾辣🥵 幾惹味\(●´ϖ`●)/
仲有超多配料 有🍄香菇//酸茶//萵筍
加配咗要粉條 🥢寬粉條 煙煙韌韌幾入味🤤
𝐣𝐞𝐧𝐠𝐠 湯底都好足料好濃郁🧡
但食嗰陣要小心啲 魚片有細魚骨😖
因為食到幾片都有😣

🍧幺妹兒冰粉 ($28)

冰粉晶凝剔透凍冰冰 ❄️食落有淡淡桂花香🌼
入口順滑 而且唔會過甜 食呢個好解辣😋

🌼 桂花冰釀 🍶 ($28)

樽瓶外型幾高質 味道幾容易入口🤤
🍡 味道有啲似「酒釀桂花小丸子」
幾清甜 啱晒用嚟解辣(=´ω`=)♥︎♥︎

📍 十二味 (嘉峯匯) (九龍城)
🐰: 4/5

#eatwithkeikei #十二味
#sweetiedaily_kaitak
2022-08-08
2022-08-07 16 瀏覽
十二味 ~新派川菜📍九龍城沐泰街9號嘉峯匯1樓10號舖啟德新開分店好近啟德地鐵站餐廳透光度好夠我係黃昏🌇去食睇到日落🌄好靚叫左最出名香鍋 鍋底可簡經典香辣鍋/秘制醬香鍋辣度由小辣至大辣~自選配料~我簡左香辣鍋小辣因為同行朋友唔食得太辣睇落好多辣椒,係取其香味唔會太辣~朋友都讚👍🏻美國肥牛 & 金錢肚 & 豆皮薄切🔪好入味~吸晒香鍋嘅精華😍土豆🥔切成薯條🍟長形先炸過再落鍋炒香口感唔錯👍🏻年糕~好煙韌😗整體來講材料好足~份量多~建議Share 食香鍋除左有我地簡配料外本身都有洋蔥🧅炸大豆、芝麻、香菜蔥油拌面🍜$38 麵帶點蔥香~配上蔥油+醬汁好入味米飯🍚$12 ~食香鍋撈飯一流~
十二味 ~新派川菜

我係黃昏🌇去食
睇到日落🌄好靚

叫左最出名香鍋
鍋底可簡經典香辣鍋/秘制醬香鍋
辣度由小辣至大辣~
自選配料~我簡左香辣鍋小辣
因為同行朋友唔食得太辣
睇落好多辣椒,係取其香味
唔會太辣~朋友都讚👍🏻

切成薯條🍟長形
先炸過再落鍋炒香
口感唔錯👍🏻

年糕~好煙韌😗

整體來講材料好足~
份量多~建議Share 食
香鍋除左有我地簡配料外
本身都有洋蔥🧅炸大豆、芝麻、香菜

蔥油拌面🍜$38
麵帶點蔥香~配上蔥油+醬汁好入味

米飯🍚$12
~食香鍋撈飯一流~

鍾意食川菜既朋友應該對《十二味》唔陌生😜佢喺香港已經有超過20間分店,差唔多每區都見到佢既蹤影🤠今次我同男朋友就去左啟德分店✨鄰近地鐵站,所以都好易搵💫餐廳環境開揚,透光度十足,我地黃昏去食,咁岩可以睇到日落🌄好開心❤️另外,座位好闊落,可以舒舒服服咁用餐👍❥ 黯然銷魂炒飯 $78炒飯大大碟,份量超多!飯粒炒得夠乾爽,粒粒分明,而且好香好有穫氣,送上枱果陣係熱辣辣!如果唔想食白飯咁dry可以試下呢個炒飯🤗❥ 川式口水雞 $73鍾意惹味但又唔想太辣,可以試下小辣🌶雞肉偏扎實、嫩滑,沾滿香料辣油,超過惹味😋除左辣仲充滿麻香♨️配飯食一流!❥ 乾煸肥腸 $98好驚喜😍😍😍岩晒平時鍾意食炸大腸既我地!肥腸炸得好香口入味,比較薄身既部分食落仲脆卜卜,口感大滿足🫶🏼唔好睇佢放滿紅色辣椒🌶️其實主要係裝飾🤣辣度可接受😚❥ 熱情果梳打 $28估唔到係勁大杯😍兩個share飲完全冇問題,好抵飲❤️ 飲落好清爽,消暑又解辣🤣👍
鍾意食川菜既朋友應該對《十二味》唔陌生😜
佢喺香港已經有超過20間分店,差唔多每區都見到佢既蹤影🤠
今次我同男朋友就去左啟德分店✨鄰近地鐵站,所以都好易搵💫

❥ 黯然銷魂炒飯 $78
炒飯大大碟,份量超多!
如果唔想食白飯咁dry可以試下呢個炒飯🤗

❥ 川式口水雞 $73
鍾意惹味但又唔想太辣,可以試下小辣🌶

❥ 乾煸肥腸 $98
唔好睇佢放滿紅色辣椒🌶️其實主要係裝飾🤣辣度可接受😚

❥ 熱情果梳打 $28
2022-08-02
2022-08-06 22 瀏覽
因為有折扣優惠,所以來試下晚餐因為平時都覺得午餐套餐很好吃而且也夠份量。這次晚餐趁放工前人不多的時候來試下晚餐,因為只有2個人只點了辣子雞和酸菜魚,但份量太大最後都要take away。辣子雞丁不像有些地方都是骨頭,雖然看起來全是辣椒,但雞肉還是足夠的,而且雞肉很入味,辣味剛好。酸菜魚就更不用多說了,料足味道好,魚肉也夠多,單喝湯底都好喝的
2022-06-05
還記得上次食過十二味的午市套餐非常抵食,咁啱係啟德收工見到,決定試埋佢晚市先😚🔥川式口水雞 $73記得之前食過這裡的口水雞很不錯,於是再度encore😆 同樣中辣,辣汁既香又有辣勁,非常惹味的涼菜😋🔥人見人愛酸菜魚 $218超大的一盤😱 金黃色辣湯很eye catching🤩 驟眼睇已經很足料,勁多魚片✨ 還有雞髀菇、萵荀同大量酸菜。魚片選用鱸魚,滑嫩沒有草腥味❣️湯底個人覺得辣度及麻度恰到好處,酸得來又麻又辣,不知不覺會一塊接一塊地但食。原來湯底是有豬骨、鯽魚及鱸魚骨熬製,配上不同辣椒及酸菜,難怪味道如此出色,必食👍🏻👍🏻 🔥美滋滋芒果蘇打 $28食辣少不了飲返杯透心涼凍飲,芒果味道自然,解辣解暑一流❣️食過2次,暫時酸菜魚成為我首選推介😌 雖然無午市套餐抵食,但整體份量夠、味道正!下次可以再發掘其他菜式😚😚

🔥川式口水雞 $73

🔥人見人愛酸菜魚 $218

🔥美滋滋芒果蘇打 $28
食辣少不了飲返杯透心涼凍飲,芒果味道自然,解辣解暑一流❣️

2022-08-03
  • 川式口水雞
2022-08-03 180 瀏覽
⚡️必食經典香辣鍋 x 大大杯特飲十二味主打🌶川菜,周圍都有分店,想食真係好方便😛啟德嘉峯匯呢間分店環境好開揚,位置闊落,坐得都幾舒服🤗電子落單,方便快捷,仲非常之彈性,有好多特別要求可以request🫶🏻🌶經典香辣鍋(最少自選5款配料)揀咗牛柏葉、魷魚、薯仔、寬粉及油麥菜,辣度就揀咗小辣!一上菜,有少少嚇親,好大盆呀😍香噴噴🤤咁多樣最鐘意牛柏葉,好入味,爽口又彈牙😋魷魚相對就冇咁入味,不過都幾爽口!薯仔粗切,粉得嚟又有少少口感,喜歡🤤寬粉吸曬啲汁,煙煙韌韌,非常之好食😋油麥菜都幾吸汁,都唔錯!呢個鍋食落好夠味,辣得嚟有啲麻,惹味但又唔會好油,配埋飯一齊食最正😋兩個人食完個鍋都飽咗8成啦,真係份量十足😍必食👍🏻想食咩配料就揀咩,正❗️🐣霸王辣子雞 雞肉份量都幾多,仲有腰果伴碟😍辣子雞好香脆、入味,越食越過癮🤤腰果都好脆!送酒一流🤤🍹熱情果梳打呢杯特飲真係超大杯😍飲落好香熱情果味,唔會太甜,解渴又好飲🫶🏻爽❗️🍺藍妹 有人未去到餐廳已經同我講數話要飲兩枝😂食辣野配啤酒係爽啲嘅😛🍶桂花冰釀 用個🍶裝住,好得意😍倒出嚟少少奶白色,飲落有啲似酒釀丸子嘅甜湯,甜甜地咁,桂花味重,再帶有少少酒味,感覺好
⚡️必食經典香辣鍋 x 大大杯特飲

🌶經典香辣鍋(最少自選5款配料)

🐣霸王辣子雞

🍹熱情果梳打

🍺藍妹

🍶桂花冰釀
用個🍶裝住,好得意😍倒出嚟少少奶白色,飲落有啲似酒釀丸子嘅甜湯,甜甜地咁,桂花味重,再帶有少少酒味,感覺好潤胃🫶🏻冰凍、清甜,幾好飲😋

總結💕味道真係幾惹味😋環境都幾舒適~見到都幾多人叫外賣,下次想試下啲Lunch set,好似好抵食咁😍
  • 經典香辣鍋
  • 熱情果梳打
2022-07-31 23 瀏覽
星期日去左啟德,見到十二味個午市套餐幾抵食,就入左去食👍🏻QR code落單,幾方便1. 酸菜魚套餐($68、跟飲品及白飯一碗)酸菜魚份量都幾多,我地揀左小辣真係岩岩好!最重要係個湯料好好味,食過幾次仍然保持水準👍🏻2. 牛肉麻辣香鍋套餐 ($61、跟飲品及白飯一碗)配料大約芫荽、炒蓮藕、辣椒、牛肉、薯仔、油麥菜,好香口,開頭以為一碗飯會太多,但呢d餸真係會令人好好胃口🤭3. 柚子菜及熱情果梳打(跟餐加$8)呢個我覺得非常值得加$8!特飲超大杯😍同一隻成年男士既手掌咁大😂如圖示!特別推介熱情果梳打,好解渴!4. 掠拌土豆絲 ($43)呢個做開胃前菜一流!愈簡單既野食愈難整👍🏻5. 乾煸肥腸 ($98)呢d邪惡野真係超好味😋睇相以為佢好辣,但其實唔係,可以選擇辣度,非常惹味🤭味道:9/10環境:8/10(座位闊落,地方大)服務:8/10性價比:8/10
1. 酸菜魚套餐($68、跟飲品及白飯一碗)
酸菜魚份量都幾多,我地揀左小辣真係岩岩好!
最重要係個湯料好好味,食過幾次仍然保持水準👍🏻

2. 牛肉麻辣香鍋套餐 ($61、跟飲品及白飯一碗)

3. 柚子菜及熱情果梳打(跟餐加$8)
特別推介熱情果梳打,好解渴!

4. 掠拌土豆絲 ($43)
呢個做開胃前菜一流!愈簡單既野食愈難整👍🏻

5. 乾煸肥腸 ($98)
呢d邪惡野真係超好味😋
睇相以為佢好辣,但其實唔係,可以選擇辣度,非常惹味🤭

味道:9/10
環境:8/10(座位闊落,地方大)
服務:8/10
性價比:8/10
2022-07-29 20 瀏覽
十二味朋友啱啱搬咗入啟德,今日去探下佢順手食個晚飯。咁啱我地兩個都鐘意食魚,就係揀咗樓下既十二味。😍😍餐廳非常寬敞,加上一排大窗,空間感好夠大,完全冇背貼背既壓迫感,非常舒服。由於每枱都有叫酸菜魚,實在太香,我都都忍唔住要落單啦。😋😋呢到係用手機落單架,非常方便。呢到除咗酸菜魚之外都仲有好多選擇,有回鍋肉,口水雞,麻辣香鍋,尖椒皮蛋及各式各樣既小食等等。選擇好多,雖然大部分都係辣既,但佢有唔同辣度比大家選擇,非常貼心,唔食得太辣既話可以揀小辣就唔怕食唔到啦。😊😊酸菜魚上枱已經聞到好香,香料味好突出,雪白既魚肉未食就知佢好滑溜。酸菜魚材料一啲都唔馬虎,除咗酸菜同魚之外,仲有香菇,蘿蔔,萵筍等等。整體魚肉好嫩滑,酸菜好醒胃,料頭索晒湯汁既味道,係一道好正宗既酸菜魚。👍👍土豆絲係一度我自己好鐘意食既菜,加咗生蒜,適量既麻油同醋,好香又令胃口大開。土豆絲非常爽口,做得好唔錯。❤️❤️我地叫咗一杯芒果梳打,芒果味恰到好處,而且非常解暑呀! 😄😄最後我地叫埋紅糖糍粑。新鮮炸出黎既糍粑外皮香脆,入面軟糯,配上紅糖同黃豆粉,真係食唔停口呀!😝😝
十二味

🌶 十二味午市堂食性價比滿分🐟 酸菜魚 $76午餐只需$76,魚片份量十足,絕對夠吃。魚片無骨且滑溜,配以酸菜、萵筍、雞髀菇片,送飯一流。🐮 牛肉麻辣香鍋 $69沒有想到麻辣香鍋有大大的一邊,而且牛肉的份量超多,配以蓮藕片、萵筍和馬鈴薯,辣度更可自選,惹味又好吃,有淡淡的花椒味餘韻,推薦 🌟🌟🌟🐔 武隆尖椒雞 由於常常吃辣子雞丁,這次轉轉新意思,點了武隆尖椒雞。雞粒經過泡油後,以新鮮的青紅辣椒爆炒。由於是用新鮮辣椒製作,味道鮮辣而突出。🔸 乾煸四季豆$68豆角泡油後加了免治豬肉和辣椒爆炒,吃落極富鑊氣,蔬菜類都十分惹味。幺妹兒冰粉 $28冰粉是常在四川餐館內吃到的甜品,外貌上像透明的啫喱,滑捋捋的入口有淡淡桂花香,微甜冰涼, 十分好吃。桂花冰釀 $28 (套餐價只需$8改配)像小酒酲的是桂花冰釀,入口有點像酒釀丸子的甜湯一樣,微甜易入口,打卡一流。慾望酸梅 $28 (套餐價只需$8改配)大大一杯的檸檬酸梅汁,解辣又解渴,是吃辣解膩的好幫手。🔸小總結:啟德店人流不算多,餐廳舒適好座,性價比極高,愛吃辣的朋友不妨到店一試。👅 味道:4.7/5💰CP值:5/5🕴🏻服務:4.8:5🔰餐廳環境
🌶 十二味午市堂食性價比滿分

🐟 酸菜魚 $76

🐮 牛肉麻辣香鍋 $69

🐔 武隆尖椒雞

🔸 乾煸四季豆$68

幺妹兒冰粉 $28

桂花冰釀 $28 (套餐價只需$8改配)

慾望酸梅 $28 (套餐價只需$8改配)
大大一杯的檸檬酸梅汁,解辣又解渴,是吃辣解膩的好幫手。

🔸小總結:

👀回頭率:4.8/5
🍽 餐廳:十二味
🌐地址:

🐮 #cowing吃在九龍城

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西 #九龍城美食 #外賣美食 #十二味
2022-07-24
午餐
2022-07-26 14 瀏覽
十二味係香港已經有超過20間分店,啟德分店開張無耐,今日黎到啟德決定試下佢既酸菜魚水準到底正唔正宗!酸菜魚$218,價錢都算合理,同其他餐廳既價格差唔多。份量都幾大份,魚肉去晒骨,食落嫰滑,無魚腥味,水準都幾高,配菜有酸菜、萵筍、雞髀菇,酸菜份量極多,食極都有😜。至於湯底味道都正宗,加入乾辣椒、藤椒、花椒、 炸蒜,入口帶麻味同辣味,幾都惹味,配白飯食真係一流🤤飲品方面就叫左杯熱情果梳打,$28但超大杯,兩個人飲就岩岩好☺️,熱情果味道香濃,甜度適中,解辣一流😜除左大大份酸菜魚,都有一人份既酸菜魚,午市套餐$68,包埋飲品,真係經濟又實惠,下次一個人都可以盡興!

2022-07-25 22 瀏覽
十二味愈開愈多分店,前幾日去咗九龍城呢間分店食午餐,餐廳幾大,座位闊仲有大窗口位,幾靚❤️ 午市套餐好扺食!份量超多!酸菜魚配飯 $76湯底酸辣咸鮮,好易下飯😍 配料有木耳,萵筍,杏鮑菇,酸菜多多~ 魚肉鮮嫩,幼滑😋 牛肉麻辣香鍋配飯 $69冇諗過咁大一份香鍋,蓮藕麻辣牛肉炒得相當有獲氣😆 配料仲有莞荽,生菜🥬川香回鍋肉配飯 $98香蔥炒回鍋肉勁惹味,中辣辣得好刺激🔥 好容易就送晒成碗飯~蒜泥青瓜 $43青瓜清新爽口,蒜香味十足~

酸菜魚配飯 $76

牛肉麻辣香鍋配飯 $69

川香回鍋肉配飯 $98
香蔥炒回鍋肉勁惹味,中辣辣得好刺激🔥 好容易就送晒成碗飯~

蒜泥青瓜 $43
青瓜清新爽口,蒜香味十足~
2022-07-23 31 瀏覽
🌶 川菜 🫶🏻我好鐘意食麻辣而家🐼十二味🌶愈黎愈多分店隨時都可以滿足我嘅麻辣癮 而家仲喺啟德開咗分店 好大間好開揚 🤩坐得非常舒適✨必點🐟唇齒留香水煮魚🌶中辣🌶魚片好嫩滑 每塊都大大片揀咗中辣 多麻 夠哂麻辣刺激鍋底仲有好多寬粉芽菜青瓜 索哂啲辣汁 😋建議另外加多碗白飯 撈麻辣汁太開胃啦✨ 燒椒皮蛋 🥚黃金皮蛋 晶瑩剔透 加麻辣汁 紅綠椒 帶微麻香辣 又有少少甜✨ 熱情果梳打 🍹超大杯 香甜嘅熱情果又解暑 又解辣 每次食十二味最後都要叫❣️紅糖糍粑❣️先滿足外皮微脆 入面煙靭 點埋黑糖同黃豆粉好難抗拒我一個人食哂八條都可以 😌
🌶 川菜 🫶🏻

燒椒皮蛋
熱情果梳打
紅糖糍粑
2022-07-23 7 瀏覽
好多朋友都知道我鍾意食酸菜魚, 十二味呢個品牌都係我其中一個鍾意的,佢分店夠晒多,今日去啟德探完朋友,就去咗去嘉峰滙分店品嚐酸菜魚。佢哋個酸菜魚,可以自由選擇酸度,辣度,鹹度,油度,啱晒唔同口味朋友嘅需要,佢嘅魚肉十足新鮮,我鍾意佢配料夠多,萵筍酸菜,雞髀菇 分量夠,酸辣因為有得揀自己喜好嘅味道所以出到嚟啱啱好,食酸菜魚,一啖湯加一啖飯,真係好下飯😁另外今日叫咗酸辣木耳武龍尖椒雞,夠晒鑊氣,上碟時候仲係出晒煙,啲雞肉食完我都覺得唔夠喉,如果啲雞肉份量再多少少就仲正~仲有佢哋有好多唔同特飲,今日就叫咗桂花冰釀,味道幾清甜,有桂花香味,個人感覺又好似有好輕微嘅酒味。

另外今日叫咗酸辣木耳