2018-10-17 72 瀏覽
搵食期間無意中發現呢間潮州飯店。食物質素比預期好。嗰條炸黃花魚,真係值得一試。 外面炸得脆卜卜 魚肉仍然嫩滑。其餘嘅菜式例如鮑魚蠔仔粥真係有鮑魚粒, 味道亦都係非常之好, 蠔仔隻隻漲卜卜 。鵝肉滷得入味。食物嘅份量都好多, 兩個人其實叫兩碟餸,同埋一個蠔仔粥已經足夠。
搵食期間無意中發現呢間潮州飯店。食物質素比預期好。
鵝肉滷得入味。
2018-10-03 99 瀏覽
講搵食,銅鑼灣金百利廣場一向多選擇,呢排食得外國野多,見到五樓呢間十里潮香即時想去食個蠔仔烙金百利樓上食店門面都係偏細,不過都算坐得舒服,我地兩個人叫左個蠔仔烙同大滷水雜錦拼盤。要注意佢地得一個爐頭,繁忙時間預左要等,我地點左呢兩樣野就等左超過二十分鐘個蠔仔烙係ok的,唔會太油膩,不過又唔算有咩特別驚喜,至於個滷水雜錦拼盤呢,我個人就覺得一般啦,佢地個肝同豆腐太酸了,好彩個豬肉同大腸都ok,其他鵝同豬耳等就正正常常
2018-09-30 857 瀏覽
星期六經過Sogo附近,見到金百利派傳單有間潮州菜,好似幾抵食就去試下🍴佢有d二人或四人套餐都幾抵,不過我地一行五人有好多野都想試,就叫左個二人套再散叫中意既菜式😍😋🍴先介紹個二人套餐🍴 $338潮州菜當然係滷水拼盤打頭陣先個滷水汁幾香😋,花椒八角味都幾突出,同淡淡酒香味,不過就略嫌唔夠汁拼盤有豬耳, 紅腸, 豬頭肉同鵝,都好入味鮑魚手撕焗雞,雞肉嫩口且咸香味夠,小食就岩哂鮑魚咬落爽口但就冇乜味胡椒豬肚湯較失望,胡椒味同咸酸菜味都較淡,而豬肚幾爽口不過份量幾多下,有成6碗到家鄉春菜煲亦係潮州菜特色之一味道較淡,而且春菜煮得太淋,不過就唔會好油膩,可以清淡一下食左咁多濃味既潮州菜套餐仲會包埋個炒河粉,炒得幾香同濃味,有鍋氣,份量有成6碗到,2人套餐3百幾蚊都好飽下由於我地成5個人,仲有散叫左幾樣菜:滷水拼盤唔夠喉,當然叫多個滷水鵝肉試下花椒八角十分香😋,仲有淡淡的酒香味鵝肉香郁且厚薄適中,不過肉質就有少少“鞋”口韮菜豬紅亦係打冷之一韮菜好新鮮爽口,不過豬紅就唔太嫩口薑蔥炒鮑魚,薑蔥味香不過蒜味更濃郁而鮑魚煮得火侯岩岩好,會好爽口,同炒得入味煎蠔烙呢個係重點推介,蠔仔十分肥美且多😋,又唔會

🍴先介紹個二人套餐🍴 $338
潮州菜當然係滷水拼盤打頭陣先
拼盤有豬耳, 紅腸, 豬頭肉同鵝,都好入味
潮州鵝四拼(二人套餐)

鮑魚手撕焗雞,雞肉嫩口且咸香味夠,小食就岩哂
鮑魚咬落爽口但就冇乜味
手撕雞鮑魚(二人套餐)

胡椒豬肚湯較失望,胡椒味同咸酸菜味都較淡,而豬肚幾爽口
不過份量幾多下,有成6碗到
胡椒豬肚湯(二人套餐)

家鄉春菜煲亦係潮州菜特色之一
家鄉春菜煲(二人套餐)

由於我地成5個人,仲有散叫左幾樣菜:
滷水拼盤唔夠喉,當然叫多個滷水鵝肉試下
花椒八角十分香😋,仲有淡淡的酒香味
鵝肉香郁且厚薄適中,不過肉質就有少少“鞋”口
鹵水鵝片

韮菜豬紅亦係打冷之一
韮菜好新鮮爽口,不過豬紅就唔太嫩口
韮菜豬紅

薑蔥炒鮑魚,薑蔥味香不過蒜味更濃郁
而鮑魚煮得火侯岩岩好,會好爽口,同炒得入味
薑蔥炒鮑魚(10隻)

煎蠔烙呢個係重點推介,蠔仔十分肥美且多😋,又唔會好腥
粉漿煎得香脆鬆軟,又唔會油膩,再點一點魚露更清爽
香煎蠔仔烙

蠔仔粥既蠔仔一樣十分肥美且多😋,木魚味幾香,但粥底味道就較淡
蠔仔粥

仲叫左d小食同甜品:

香煎蔥油餅煎得外邊香脆內裡鬆軟😋,但又唔會油膩,只係香蔥味唔夠香
香煎蔥油餅

糖醋麵煎得金黄香脆,內裡軟滑入芯,加上上老醋白糖一起吃,簡單卻食味特別
潮州糖醋麵

反沙芋頭,比較少地方有,今次見到當然要試下
芋頭炸得乾身,食落芋泥軟綿且香😋,外層加入脆糖,十分脆口又唔會太甜😍
反沙芋頭

總括黎講: 食物質素中上,環境舒服,不過單點既份量就較細

🍳🍴味道: 7.8/10
👩👨服務: 6.5/10
🏠💺環境: 7/10
💰💸抵食: 7/10

總消費: $945 (5人)
香煎蔥油餅
2018-09-18 109 瀏覽
午餐去了銅鑼灣新開不久的十里潮香試下依到的午餐,不用等直接入坐而且午餐牌清晰不多説~看過餐牌三人分別點了-1)降龍十八掌-2)胡椒豬肚湯湯河-3)秘製蔥油飽魚雞撈麵而我加了特飲黃皮蜜。食完大家都知名過其實~1)降龍十八掌湯底清淡得來真係無味,但配料真是相當足夠。2)朝椒豬肚湯河湯底同上一樣,河粉得碎。3)到我食的秘製蔥油飽魚雞撈麵~真心同大家講我錯了,對自己健康説聲對不起依個真係口口都係油同撈麵的合體。真係好肥膩到要隔起走油食而且杯黃皮蜜應該用過攪拌機分解了黃皮,很多揸同時吸入口很不舒適,只可以係面飲會好味好多。整體來說我個人都不會再黎食下午的午餐了,希望有機會試下晚餐會點。
食完大家都知名過其實~1)降龍十八掌湯底
降龍十八掌
清淡得來真係無味,但配料真是相當足夠。2)朝椒豬肚湯
胡椒肚肚湯湯河
河湯底同上一樣,河粉得碎。3)到我食的秘製蔥油飽魚雞撈麵~
秘製蔥油飽魚雞撈麵及黃皮蜜
真心同大家講我錯了,對自己健康説聲對不起
依個真係口口都係油同撈麵的合體。真係好肥膩到要隔起走油食
秘製蔥油雞撈麵
秘製蔥雞飽魚撈麵
2018-09-18
2018-09-09 60 瀏覽
間餐廳係金百利5樓,仲有幾間餐廳同層。三個人訂左兩個,慶幸星期六九點上去仲有位。叫左個二人商務餐加一個小菜及兩個點心,份量不多但三個人都夠食。味道還不錯,不過驚喜不大。價錢在銅鑼灣算抵食,三個人唔使$250埋單,不過可能太忙一日後都未俾到Asia miles積分我,可能要等多幾日。
2018-09-08
2018-09-08 1527 瀏覽
十里潮香是一間中低價位的潮州菜館,店內裝潢像整潔版茶餐廳,實而不華,但因為食物不俗加上價錢大眾化,所以都幾多人幫趁。***********甫到時還未到七點,所以還未有其他食客,但之後就開始越來越多人。十里潮香的晚市有二人餐和四人餐,二人餐由百多元至三百多元不等,可謂豐儉由人。不過因為有部份想試的餸菜不在套餐內,所以我們就決定單點。左: 凍潮州金桔蜜(跟餐+$10)金桔蜜是綠色,顏色跟想像中有點出入,不過又真有金桔味。右: 凍桃花島黃皮蜜($19)黃皮蜜比較少見,所以點來試試,味道甜甜的都不錯。金牌滷水鵝片($88)滷水鵝片份量都可以,上片是切片鵝片,下面是豆腐乾。鵝片滷水味濃淡得宜,不會過鹹,鵝肉肥痩適中,皮下還帶點肥膏,口感軟嫩。豆腐乾很入味,帶點彈口,味道都不錯。香煎蠔仔烙($78)蠔仔酩入面有超多蠔仔,每隻都很飽滿多汁,蠔烙應用上傳統製法,口感較蠔餅濕軟。蘸上魚露佐食,鹹香令蠔仔的鮮味更突出,也稍減蠔烙的膩感。香煎黃花魚($88)黃花魚煎得夠乾身,絕無油膩感,食落很酥脆,做得非常出色!方魚蠔仔肉碎粥($58)蠔仔粥是午餐,但晚市也可以點,包油菜加錢加冷熱飲或特飲。蠔仔粥都幾足料,

***********

左: 凍潮州金桔蜜(跟餐+$10)

金桔蜜是綠色,顏色跟想像中有點出入,不過又真有金桔味。

右: 凍桃花島黃皮蜜($19)

黃皮蜜比較少見,所以點來試試,味道甜甜的都不錯。
凍潮州金桔蜜&凍桃花島黃皮蜜
金牌滷水鵝片($88)

滷水鵝片份量都可以,上片是切片鵝片,下面是豆腐乾。
金牌滷水鵝片

豆腐乾很入味,帶點彈口,味道都不錯。
金牌滷水鵝片

香煎蠔仔烙($78)

香煎蠔仔烙

蘸上魚露佐食,鹹香令蠔仔的鮮味更突出,也稍減蠔烙的膩感。
香煎蠔仔烙

香煎黃花魚($88)

黃花魚煎得夠乾身,絕無油膩感,食落很酥脆,做得非常出色!
香煎黃花魚

方魚蠔仔肉碎粥($58)

蠔仔粥是午餐,但晚市也可以點,包油菜加錢加冷熱飲或特飲。
方魚蠔仔肉碎粥

蠔仔粥都幾足料,入面有很多蠔仔,隻隻都有有半隻拇指般大,非常飽滿。
方魚蠔仔肉碎粥

潮州糖醋麵($78)

糖醋麵是潮州菜入面我最喜愛的菜式,糖醋麵雖然看似簡單,但要造得好吃都不容易,要做到外脆內軟而不至硬脆才為上品。
潮州糖醋麵

這裡的糖醋麵中間夠軟,但外表卻略嫌不夠脆,只屬普通。
潮州糖醋麵

福果竽泥($28)

福果竽泥就是白果竽泥,香港不太多潮州菜館有,所以在十里潮香見到都幾意外。
福果竽泥

竽泥很滑,杰度適中,味道不錯。
福果竽泥

馬蹄綠豆爽($28)

馬蹄綠豆爽都幾多馬蹄,馬蹄非常爽口,但糖水只有甜味,比較單薄。
馬蹄綠豆爽
馬蹄綠豆爽

總結,不單套餐抵食,即使單點,大部份餸菜都是幾十元有交易,其中有蠔仔的菜式最好,因為蠔仔都非常飽滿。
凍潮州金桔蜜&凍桃花島黃皮蜜
2018-09-04 131 瀏覽
銅鑼灣金百利廣場一向都好多食肆,朋友同埋佢既姐妹想中式。而今次去食既係潮州野,潮式食品係香港一向好受歡迎。附近有一間,價錢相當比親民,可以用價廉物美形容。去到之後見到一間雖然環境比較侷促, 但係勝在招呼周到既服務態度補足,係香港寸金呎土既地方,所以我地都有所體諒。坐底後由於太肚餓,加上細地方有個好處,香味四溢既美食好快就到聞到。加上侍應哥哥見我地人多,都有推介我地試下個四人餐,所以好 快就決定好食咩。*選擇豪華四人餐 **講下幾款菜【鹹菜胡椒豬肚湯】 湯料十足,但味道唔太嗆。有落白胡椒粒而非胡椒粉敷衍了事,鹹酸菜咬口爽脆,豬肚有清洗乾淨,豬肚本身要清洗乾淨係難度高既項目,但食唔到特別既異味,湯水清澈而不肥膩。份量雖然 四人,但其實六人都夠飲。整個湯味道不錯!**【手撕雞】 上菜時候聞到好香既芝麻味,但略有失色地方就係如果係冷盤更加好。味道方面,雞肉滑帶麻油香,但雞皮有少少多,如少一點比較好。份量以小食黎計算足夠四人用。表現方面有可以提升空間。**【潮汕米粉】呈上時候仲出緊煙,令我大為喜感!即係表示鑊氣十足。米粉配料都非常家常做法,以銀芽,蔥,蛋絲配,肉絲以米粉炒成。米粉唔油膩而且完整性
選擇豪華四人餐
講下幾款菜

【鹹菜胡椒豬肚湯】

湯料十足,但味道唔太嗆。有落白胡椒粒而非胡椒粉敷衍了事,
但食唔到特別既異味,湯水清澈而不肥膩。
份量雖然 四人,但其實六人都夠飲。整個湯味道不錯!
【手撕雞】
手撕雞
手撕雞

味道方面,雞肉滑帶麻油香,但雞皮有少少多,如少一點比較好。
份量以小食黎計算足夠四人用。表現方面有可以提升空間。
【潮汕米粉】
潮汕米粉

呈上時候仲出緊煙,令我大為喜感!即係表示鑊氣十足。
米粉唔油膩而且完整性高,帶有豉油香。因為好多師傅為求方面,以大量食油炒成,所以既時候成嘴油。
好在呢間既師傅係傳統家常菜項目表現十分出色,味道而且唔太鹹,份量都幾多,一人兩碗都仲剩好多!
【薑蔥鮑魚】
薑蔥鮑魚

鮑魚以薑蔥爆炒手法炒作,鮑魚有經過飛水,界花,做法高明,
係煮食既時候可以節省時間之餘而唔會令到鮑魚肉質變老。
鮑魚有處理裙邊,食既時候食唔到任何唔乾淨既地方,口感爽!
整碟菜式都聞到好既醬油,薑蔥香味,送飯一流!
【滷水什錦拼盤】
滷水什錦拼盤
個人最喜歡滷蛋,滷肉,紅腸。先由滷蛋方面講,滷水項目黎計,滷蛋如果都做唔到,
咁個師傅真係要再培訓,好在呢間既師傅滷得好入味!
連蛋黃都有滷水味,而且又唔會變到鐵蛋咁。
滷肉,肉質唔老,滷肉咬落口好似舊海棉咁好多滷水流出黎,
唯獨如果滷水香味更陳就最好!紅腸爽口,滷水味十足,整體表現滿分!
整體而言,上菜速度神速!呢點係我意想不到,快到係我地未食完一樣,其他菜式已經呈上,可見師傅手勢相當老練。味道都符合香港人要求。
服務態度非常好,我地用餐既時候咁岩都撞正內場人士食飯時間。佢地都放低食飯時間 先招呼我地,我地都有少少唔好意思,如果一大班人聚會,呢間大家可以考慮!
2018-09-03 138 瀏覽
今晚約左幾位好朋友一齊晚聚,行完街街而同行朋友原來是潮洲人就問我地今晚不如食潮洲菜好嗎,當然沒有人反對啦!位置十分便利,在sogo旁的金百利廣場,剛好還未到晚飯時段,所以等候電梯也算十分順利。對於有選擇困難症的我,今晚餐飯等朋友揸主意食咩咸菜胡椒豬肚湯咸菜味夠出,但又不會過鹹,而豬肚份量也算是多,每人也可以飲多碗湯潮洲凍花蟹 $238每晚都有少量花蟹提供,喜歡食蟹的朋友可以預先預留。 花蟹凍食,但卻最能吃出蟹的鮮味,花蟹肉多,而師傅亦將蟹鉗稍微拍裂,方便食客進食,更有利利於入味,看似簡單的一道菜,但背後功夫卻不少。薑蔥鮑魚鮑魚件數頗多,每人也有二至三件,很鮮味而且夠新鮮所以很夠軟身,食時也不費勁。荔茸香酥鴨本身並不太喜好芋頭,但這道菜入口脆口之餘,内裡香軟,口感十分好,令人一口接一口,停不下來。反沙芋頭也是第一次食,是很出名的甜點,所以朋友話一定要食。外層是脆脆的一層,原來是粒粒脆糖沾上香芋上,跟芋頭起下去不會太甜,味道也很不錯。朋友說功夫上很多,自己在家煮並不容易,所以在街外有機會見到就會食。潮金桔蜜雖然外表有點深色,但原來味道很足味,個人也很喜歡這味道。總結位置方便,而且味道不錯,

對於有選擇困難症的我,今晚餐飯等朋友揸主意食咩

潮洲凍花蟹 $238
潮洲凍花蟹
潮洲凍花蟹

潮金桔蜜
雖然外表有點深色,但原來味道很足味,個人也很喜歡這味道。
反沙芋頭

總結位置方便,而且味道不錯,最重要是價格很大眾化,會跟家人再來。
甚少去銅鑼灣金百利廣場的餐廳開餐,原因簡單,餐廳全部位於樓上各層,而這棟大廈多年之前落成的定位只是寫字樓,但不知道從那一年開始,勉強將部份樓層劃分為餐廳。結果每逢晚飯時段,地下電梯大堂總會長時間維持 20、30人在排隊等𨋢,往往要等上五、六分鐘,感覺實在十分差勁。不過,今晚忽然想食潮州滷水鵝,一向習慣又要搵間之前未試過嘅,所以有點被逼地揀了「十里潮香」。一層樓分成三個舖位,每間餐廳的面積實在非常細,環境又有點擠迫侷促,遑論有什麼美輪美奐的裝修,與細細間的地舗港式茶餐廳沒有太大分別。雖然如此,餐廳四周牆壁上所貼上的牆畫式牆紙卻成功吸引筆者注意 ⋯⋯ 到底降龍十八掌同潮州菜有什麼關係?起初還以為梁家仁先生係餐廳老闆,原來只係餐廳的廣告代言人?!餐牌設計雖然簡陋,但卻刻意加入一條裝飾用的粗繩,加上深寶藍色的封面及只簡單地標注了餐廳名字;活脱就是一本武林秘笈!荔蓉香酥鴨($68)的擺盤絕對唔靚,但咬落口表面夠香酥、中心芋頭蓉亦做得非常綿滑、黏稠。只不過最底層的鴨肉就做得麻麻了,完全食唔到一片薄身而炸得香口的鴨肉,口感上只似是一絲絲軟腍腍的半乾濕肉鬆、擠壓而成的一層薄肉;既沒有鴨的酥香、甚至沒有

荔蓉香酥鴨($68)的擺盤絕對唔靚,但咬落口表面夠香酥、中心芋頭蓉亦做得非常綿滑、黏稠。只不過最底層的鴨肉就做得麻麻了,完全食唔到一片薄身而炸得香口的鴨肉,口感上只似是一絲絲軟腍腍的半乾濕肉鬆、擠壓而成的一層薄肉;既沒有鴨的酥香、甚至沒有油炸的香口。
荔蓉香酥鴨
滷水三寶(鵝片、鵝肝、鵝腸)($138)中不太喜歡潮式滷水鵝肝,擔心炮製得不理想的話,鵝肝會太過結實、欠缺豐腴幼滑質感;而且,一向認為滷水鵝肝及不上法式煎鵝肝的高油份、超濃郁鵝脂豐膄甘香、入口即溶的美味。所以要求改成滷水兩寶(鵝片、鵝腸),竟然又可以!
滷水孖寶(鵝片、鵝腸)
肉眼望落去,已經估計鵝腸的質素一般;顏色太過暗啞、欠光澤,表面亦太光滑,欠缺了新鮮(或靚冰鮮鵝腸)滷水灼熟之後應該出現的收縮摺紋。雖然鵝腸的內壁仍然黏著少許鵝脂鵝膏,食落口也未至於是那一些接近透明、完全冇味的劣質急凍貨;但不夠鮮味、鵝脂香氣唔明顯,亦不夠爽脆。
鵝片潮州滷水汁的味道卻竟然有意料之外的驚喜。鵝片肉質軟滑、有鵝香;滷水汁的調味也比得上其他潮州菜館,只是餐廳開業日子尚短,滷水汁始終欠缺一股陳年香氣、及長年浸煮滷水鵝所產生的一層油脂。
碧綠川椒雞球($68)爆炒得太濕身,好食的川椒雞應該差不多收乾所有醬汁。味道方面甚至有點似黑椒醬汁,並沒有川椒的獨特香氣。幸好雞肉尚算嫰滑。
碧綠川椒雞球
潮州沙茶牛河($68)的潮式沙茶醬香氣唔夠濃烈,霎眼望過去賣相亦好一般,與正規潮州菜館出品有距離。沙茶醬汁唔夠濃稠,望落去亦沒有明顯的「起沙」,醬汁的配料肯定唔會多;所以味道也很一般,有其形而欠其實,唔夠香濃惹味,未能做到潮州沙茶醬的精髓。
潮州沙茶牛河
河粉炒得唔夠徹底、亦煎得唔夠香;雖然已加入滑蛋,但份量唔多。芥蘭偏黃,咬落唔爽口,總之唔似芥蘭。牛肉質素麻麻哋,鬆軟得來沒有什麼牛肉味。整體來說,只勉強做到了一點點潮州沙茶醬風味,並不出色。
每一碟菜式的賣相皆非常街坊,除了滷水鵝片之外,味道也非常普通;不過,卻有非常吸引客人的兩大賣點:價錢夠平、餐廳位處黃金地段銅鑼灣。如果要求唔高,又並非一大班人聚餐的話,也可以考慮一下。
2018-07-14
2018-08-31 61 瀏覽
不說不知道原來潮州菜,又稱潮汕菜,是中國廣東菜的地區的其中一個主要分支。而這打冷文化,在香港植根多年,亦非常深入民心。充滿潮州菜風味的裝修,在銅鑼灣樓上的正宗潮汕菜,令人充滿信心!啤酒跟這咸柑吉,餐廳叫它做桃花島黃皮蜜,味道甜甜的又帶濃厚的橘香,加入少少咸味更好喝鵝片切得非常漂亮,肥瘦適中,也不錯蠔仔粥的份量不少,而且蠔仔肉十分飽滿又多,帶些惹味的方魚,正宗潮式凍蟹是必吃,雖然比較貴但非常值得。把蟹肉的鮮味雪藏,客人點時再上桌,就好像長腳蟹一樣出色。潮州翅又是一大名菜,加入豬油的魚翅,怎麼煮也會好吃的菜!像一夜干的黃花魚,較為多骨但肉也多,剪開了來烤受熱更平均,非常聰明的煮法~

鵝片切得非常漂亮,肥瘦適中,也不錯

潮州翅又是一大名菜,加入豬油的魚翅,怎麼煮也會好吃的菜!

2018-08-31 65 瀏覽
有咩州最潮 就係潮州😂潮州菜好似得打冷既地方有今日去左銅鑼灣 行過金百利 又咁岩 有人派到落得手就係食間潮州餐廳兩個人叫左咸菜胡椒豬肚湯 濃湯大芥菜煲 滷水四拼 滷水墨魚個胡椒豬肚湯大大碗 兩個人飲都可以飲到兩至三碗 材料好足 酸菜好入味 豬肚絲好爽口 胡椒味好濃 辣辣地濃湯大芥菜煲 濃湯偏咸 送飯就剛好 大芥菜無甘味 精華入晒湯裡面 大芥菜爽口 蒜頭味好重滷水四拼 有滷蛋紅腸掌翼鵝肉 同滷水魷魚一樣有滷豆腐墊底 豆腐入晒味 滷水汁偏重咸要飲番多d水
有咩州最潮 就係潮州😂
潮州菜好似得打冷既地方有

兩個人叫左咸菜胡椒豬肚湯 濃湯大芥菜煲 滷水四拼 滷水墨魚

要飲番多d水

2018-08-27 47 瀏覽
上個月同老公係同一座食完韓國野,發現仲有潮州野食,所以今晚等佢收工試下。九點半去到都有兩台,menu價格唔高!一般黎講都係幾十蚊一樣菜。係佢未到之時,我已經order定「梅子蒸烏頭」$98我地平時無咩機會食原條魚,所以出街食係唔會放過食魚既機會。條魚已經開左邊,所以唔洗反來反去👍🏻其實本身係想食鹽香凍烏頭,作為準媽媽嘅我怕呢類食物太高危,所以都係嗌返熱食算。「韭菜花炒咸肉」$65 熱辣辣、香噴噴,我地兩個都好鐘意,有少少食唔停🤣「滷水鵝片」$88 潮菜必食,底下仲有豆腐,所以可以唔洗再點豆腐「花膠螺頭燉翅群」$68 都幾足料👍🏻飲完成個人暖哂蠔仔肉碎粥,老公好好奇點解無芫茜,就係差左芫茜既香味無加一

係佢未到之時,我已經order定「梅子蒸烏頭」$98

「韭菜花炒咸肉」$65
熱辣辣、香噴噴,我地兩個都好鐘意,有少少食唔停🤣

「滷水鵝片」$88
潮菜必食,底下仲有豆腐,所以可以唔洗再點豆腐

「花膠螺頭燉翅群」$68 都幾足料👍🏻飲完成個人暖哂

蠔仔肉碎粥,老公好好奇點解無芫茜,就係差左芫茜既香味

無加一
2018-08-23
2018-08-27 91 瀏覽
潮洲菜, 我很愛! 今晚同媽媽嘗試十里潮香! 值得一試! 我們點了例牌會叫既潮洲糖醋麵, 它弄得不油膩, 脆又軟, 很香很滋味! 我們更點方魚炒芥蘭, 方魚鬆香, 芥蘭新鮮清甜。要大讚其香煎黃花魚, 魚質軟鮮嫩, 味道香又具鑊氣, 值得一試! 我和媽媽都愛芋泥, 所以點了個福果芋泥, 它偏甜, 但很香濃幼滑, 也是一試之選。最後, 我們點了杯熱黃皮蜜, 清甜帶甘, 濃郁潤喉, 十分讚賞。價錢合理, 服務良好, 推介!
熱黃皮蜜
熱黃皮蜜
潮洲糖醋麵
福果芋泥
方魚炒芥蘭
  • 潮洲糖醋麵,香煎黃花魚
2018-08-27 43 瀏覽
最近知道呢道開左間打冷餐廳, 特登叫「專食cheap野既人」一齊來嘗鮮。(雖然我知佢麻麻地打冷! HEHE) 一出升降機就見到門口, 一走進餐廳, 店員都很親切! 超有禮拜的。韭菜豬紅 HKD 48.00呢個豬紅應該是陪白飯食的, 因為口味偏重, 有點鹹。所以我就叫了個白飯, 剛剛好。白飯 HKD 10.00香煎蠔仔烙 HKD 78.00係香港要食到好味的蠔餅, 真的不是一件容易的事。今次就在這裡被我遇到! 呢個蠔仔烙真的超好味! 蠔仔好多粒都飽滿, 又大隻! 而且蠔既份量好多, 幾乎真係啖啖都有蠔仔! 但朋友「專食cheap野既人」就說油了點, 如果兩個人食, 真的會有點膩。鹵水什錦拼盤 HKD 188.00本來食打冷, 一定要食鹵水拼盤。不過這家的鹵水就有點遜色了! 在吃過蠔仔烙之後, 就覺得鹵水沒甚麼特別。腩肉, 鴨腎, 紅腸及鵝都OK, 但都不會令人特別想番兜的感覺。不過豬大腸就有點怪怪的味道, 不是洗不乾淨, 可能是煮了太久了。一向喜歡潮洲打冷的我, 今日有人陪食, 真的開開心心又一日!
韭菜豬紅 HKD 48.00

呢個豬紅應該是陪白飯食的, 因為口味偏重, 有點鹹。
所以我就叫了個白飯, 剛剛好。
白飯 HKD 10.00
香煎蠔仔烙 HKD 78.00

係香港要食到好味的蠔餅, 真的不是一件容易的事。
今次就在這裡被我遇到! 呢個蠔仔烙真的超好味!

鹵水什錦拼盤 HKD 188.00

在吃過蠔仔烙之後, 就覺得鹵水沒甚麼特別。

2018-08-26 768 瀏覽
身為潮州人都真係無食過潮州菜😆,今日帶埋兩老過黎尋找家鄉的味道。餐廳起金百利樓上,位置非常方便,未夠七點都已經有唔少人。✨野食選擇好多,真係花多眼亂。我地最後㨂左二人餐,再散叫試多d 唔同款式。✨咸菜胡椒豬肚湯: 二人餐既湯足夠我地四個人飲,本身我都唔飲豬肚湯,因為好怕果陣"壓"味。不過呢個湯胡椒味好強勁,癖到d 味之餘都幾有辣勁幾過癮,兩老都非常喜歡。✨韮菜豬紅($48): 豬紅我平時都唔食,但食過真係覺得好好味。入味之餘非常爽滑,個汁超好味,立即要叫兩碗白飯黎撈汁😍✨滷水鵝四拼: 二人份量黎講都幾大,有紅腸,豆腐,豬耳,鵝翼同鵝肉。 最鍾意點左酸醋汁既爽口豬耳同啖啖肉滷水鵝,真係抵食👍🏻 如果下次黎一定會叫鵝片~~✨手撕鹽焗雞: 呢個好入味,不過略為咸左d,用黎送飯都ok。✨蛋角蘿蔔煲:蛋角入面有豬肉,好似隻餃子咁,好可愛。蘿蔔夠腍夠清甜,入面仲有東菇,芹菜,連啖湯都好正。✨蒸家鄉水晶球:呢個真係勁鍾意,個皮勁薄勁滑帶點彈口,款款都超爆饀晶瑩通透。試左韮菜,粟米同紅豆都好好味,紅豆果款又唔會太甜。 另一款啡色就係d 花生, 菜脯,阿媽都話好食👍🏻✨黃皮蜜:好飲好足料,老豆都大讚,

韮菜豬紅

✨黃皮蜜:好飲好足料,老豆都大讚, 不過再翻叫多兩杯唔知點解淡左好多~~
黃皮蜜

✨潮汕炒河粉($58): 配料主要有咸肉,牙菜,蛋絲同蔥,唔算好油係飽肚之選。

✨潮汕小食拼盤($48): 呢個必叫😍好特別,全部都好好味好香口。有芋頭餅啦,有d 係豬肉同馬蹄饀。 黑色果件超好食,入面係甜甜地,但又好香脆👍🏻一定要叫黎試下!
潮汕小食拼盤

✨今餐真係勁抵食,四個人埋單都唔使$500, 兩老食得好滿足。 二人餐都真係份量十足👍🏻 不過最鍾意同難忘一定係潮汕拼盤同水晶球,本身都想食反沙芋,可惜賣晒。8點幾果時聽到胡椒湯都無埋,所以如果想食就唔好咁晏去啊😋

潮汕小食拼盤
  • 蒸家鄉水晶球