2016-08-15 694 瀏覽
哩間嘢之前成日排長龍,不過香港人係3分鐘熱度嘅,宜家去買基本上好快就買到。半熟工房嘅半熟芝士蛋糕超好味!!芝士控一定鍾意!芝士味又濃又creamy!可能我口大,一啖一件,連隊3件當早餐就出門口啦!如果將佢雪凍啲再食仲好味!😋😋😋

2016-08-01 788 瀏覽
食店狗眼看人低,問一句是否朱古力撻都唔答!本身是走入去問一句那位黑口黑面的收銀,我冇話買,只係問左句“係咪朱古力撻”,黑口黑面甘話“等陣先啦”,我自己走去搵咭睇先知係朱古力味,到排隊走去order比$,那位收銀一句多謝都冇。
食店狗眼看人低,問一句是否朱古力撻都唔答!
2016-07-31
  • 半熟朱古力撻
2016-07-20 1020 瀏覽
第N次來半熟工房,試過幾間,呢間係我心目中嘅第一位!!今次1點左右食,撞到出爐時間!!每粒芝士撻都脹卜卜,好靚!!食落熱辣辣,芝士軟心又熱又流心,而且非常軟滑,味道真係一流!再配埋個鬆化香脆嘅撻皮,同芝士完美融合!!真係勁好食,未食過嘅一定要試!!
第N次來半熟工房,試過幾間,呢間係我心目中嘅第一位!!
2016-07-16 1011 瀏覽
半熟工房的全盛時期好像已過這天經過尖沙咀分店竟沒有擠得水洩不通的人龍剛好吃完晚飯的我便暢通無阻地購買了我人生第一件半熟工房產品首先蛋撻拿上手沉甸甸的很大一顆除了內餡是綠茶味道之外連撻皮都是綠茶口味 畢竟不是新鮮出爐咬第一口感覺撻皮說不上酥脆 但扎扎實實 味道香濃吃到一半就會感覺到半熟的內餡很含蓄的要流不流內餡味道很香醇 沒有添加太多的糖保留了原本的茶甘而且芝士味道不會搶過綠茶 也不會帶酸味吃過一些所謂「過江龍」的芝士撻覺得半熟工房是我目前為止吃過最好吃的芝士撻找個機會一定要試它們家的半熟蛋糕以上。
半熟工房的全盛時期好像已過

找個機會一定要試它們家的半熟蛋糕

以上。

2016-07-10
外賣自取
$22 (宵夜)
綠茶半熟芝士撻
半熟工房的芝士撻和半熟芝士蛋糕吃過好幾次,那天經過本來很想吃芝士撻,但尚有點飽,所以買了雪凍吃的回去。焦糖青蘋果蛋糕賣相精緻,好幾次經過都有想買的衝動。可能期望太大,有點失望。蛋糕軟身,口感像mousse,焦糖和青蘋果味也不算太濃,個人認為這蛋糕整體過甜。店員說45元一件的蛋糕比28元一件的更有層次,我沒吃過28元一件的,但這件我不太吃很出有多少層次。另外買了2個布甸,左邊的是半熟芝士布甸,右邊的是半熟焦糖雞蛋布丁。半熟芝士布甸質地呈mousse狀,上層口感像忌廉,下感口感軟綿,啖啖芝士味,但不會太濃太膩。不過我略嫌太軟身,沒有質感。半熟焦糖雞蛋布丁質地比較挺身,口感幼滑又有啖啖蛋香,底部的焦糖不會太搶味,反讓布甸更加香甜,大愛這個甜品。我想下次我應該只會再買半熟焦糖雞蛋布丁呢。
焦糖青蘋果蛋糕

半熟芝士布甸

半熟焦糖雞蛋布丁

我想下次我應該只會再買半熟焦糖雞蛋布丁呢。

$50 (宵夜)
  • 半熟焦糖雞蛋布甸
2016-07-05 858 瀏覽
成日聽人講呢度既芝士撻有幾甘好食,一直都好想一試;多次經過門口,次次都好多人好大條人龍。今次同同事食完個late lunch,見到無咩人龍,即刻朝個聖先!終於有機會一嘗,我買左個原味半熟芝士撻,同事就買左個朱古力味。新鮮出爐,好熱,好香芝士味,聞到都開心。一啖咬落去,CREAMY既芝士即刻必出黎,好有口感!餅皮好酥,芝士餡好軟滑,堅係外脆內軟。好豐富既下午茶,可惜唔記得影相。食左同事個朱古力味一淡,都係覺得原味好食D

2016-07-01 2129 瀏覽
之前講到我對佢哋嘅半熟芝士撻十分鐘內最大郵俾我發現到佢哋原來有半熟芝士蛋糕 對於我對蛋糕嘅沉迷同喜愛所以我決定試埋佢哋個半熟芝士蛋糕 芝士蛋糕一個一個細分開方便食之餘更方便你 雪藏 一咬落後質感好軟綿好軟熟 芝士味好濃郁 雖然冇流心芝士嘅狀態但係食完一啲都唔濟 重要好味到食不停口
半熟芝士蛋糕
半熟芝士蛋糕
2016-06-27 857 瀏覽
多次經過門口,今次趁在晚飯前有些空檔,終於一嘗此店的半熟芝士撻 咬了數口才記得影相😂芝士撻仍是熱熱的~~酥脆的餅皮配上軟滑的、富芝士味的餡料,真是相當不錯!!!吃一個又不會太膩,影響晚餐食慾有機會會再光顧

咬了數口才記得影相😂
芝士撻仍是熱熱的~~
酥脆的餅皮配上軟滑的、富芝士味的餡料,真是相當不錯!!!
吃一個又不會太膩,影響晚餐食慾
有機會會再光顧
2016-06-25 919 瀏覽
半熟芝士蛋糕(原味) 💲135 @ 半熟工房半熟之前出果時好想買,但分店同凱施又唔近我,個人又懶得郁😫今日行經尖沙咀見到,終於可以買返屋企試試🙊試過覺得好值呢個價,第一啖食落感覺同一般焗芝士蛋糕無乜分別,再食多啖就體會到佢既creamy😍口感好幼滑,而且份量岩岩好唔會好漏。
半熟芝士蛋糕(原味) 💲135 @ 半熟工房
2016-06-23 783 瀏覽
偶爾出尖沙咀,每次離開前都必定來半熟工房買2個芝士撻回家、暫時試了幾家推出的口味,還是它最得我心.分別買了巧克力味和芝士味,但巧克力味對我來說太「漏」了,吃一,兩口已宣告放棄!而且覺得吃下去時較乾,同樣花上二十多元,但相信這款口味是我不會再買的了⋯但芝士撻對我來說就喜愛不已!回家放入微波爐十多秒再來吃,微暖的口感和又軟又濃滑的芝士佈滿口腔,雖然怕肥也都整個吃光!看著,又想要買一個了呢⋯⋯

看著,又想要買一個了呢⋯⋯
外賣自取
之前食完半熟芝士撻,又密密試開有條路,食埋個半熟工房嘅半熟芝士蛋糕。咁岩又咁好彩比我撞到佢推出期間限定半熟綠茶芝士蛋糕😋😋😋而家抹茶咁火,今次仲要crossover埋半熟芝士,一睇到就即買拎返去試!首先,半熟芝士嘅size雖然真心好細,一啖食哂完全無難度!口感濕潤軟滑,淡淡芝士香,完全唔係New York cheese cake嘅重芝士味,但已經十分濃郁滿足,食完唔會覺得太膩,絕對仲有quota一次過再試埋綠茶芝士蛋糕😚😚 比起之前在內地食過好x來的半熟蛋糕,好食十倍,整個蛋糕都係充滿芝士內餡,沒有混入上下層是海綿蛋糕的成分綠茶半熟芝士蛋糕食落綠茶味大於芝士味,綠茶正正式式成為主角,食得出重手加了綠茶粉,一d都唔會係假假的綠茶味,口感同上一個半熟芝士差不多濕濕軟軟的但價錢方面,綠茶比芝士的貴,印象中普通半熟芝士蛋糕係$75/5個

2016-06-13 1040 瀏覽
出開去尖沙咀,當然係去買芝士撻,氹下我最親愛的姐姐,等佢喺呢三個月屋企環境被擠迫下開心少少啦!今次去到見到有新嘢,藍莓芝士蛋糕(凍食)!買仲有已經唔新但我冇食過嘅半熟綠茶芝士撻同半熟朱古力撻藍莓芝士蛋糕,說真的不太有藍莓味,芝士味亦不太出色,讚的只是不太膩,可一次食兩件半熟芝士撻,忌廉芝士流出嚟,超正半熟綠茶芝士撻,綠茶非常出色,更中和咗芝士嘅膩口感,感覺食完一件都冇咁膩半熟朱古力撻,非常邪惡朱古力漿湧出嚟,朱古力控必然選擇依家半熟芝士撻仲做緊$120六件,抵食過之前,仲唔洗點排隊,可以一試
今次去到見到有新嘢,藍莓芝士蛋糕(凍食)!買
仲有已經唔新但我冇食過嘅半熟綠茶芝士撻同半熟朱古力撻

半熟芝士撻,忌廉芝士流出嚟,超正
半熟朱古力撻,非常邪惡
朱古力漿湧出嚟,朱古力控必然選擇

2016-06-13 2992 瀏覽
上午去了工作單位開會,下午回公司繼續工作,來到尖沙咀工作後,一直都尋找機會要一試半熟工房出的芝士撻,今天不用與同事共進午飯,故把握時機一嚐心願!正值兩點半鐘左右,相信午飯潮剛過,店面只有一兩個客,很快買了一個後便回公司獨自品嚐。相比起Bake的芝士撻,半熟的體積較大,曲奇餅底一看便知道是較厚實的。影過相後我便忍不住吃下一口,質感意外地軟滑,芝士餡做得很creamy! 真的很有半熟感覺。曲奇餅皮一如所見較有厚度,但口感不會是實的,而是鬆化的。但可能已嚐過Bake的芝士撻,自然會將兩者比較,這家的芝士餡的芝士味雖然亦突出,但確沒有Bake的來得濃郁和帶有咸香,相反帶有點甜度。如Bake的芝士濃香與半熟的軟滑混合,再配上半熟的曲奇餅底,$22確是值得的!

2016-06-12 424 瀏覽
早熟見個個面書同IG都放依間半熟工房既蛋撻,當然我都黎試下啦。原味半熟芝士撻 - 熱辣辣即買即食既蛋撻又點會唔好食呢。不過老實講又無傳說一樣咁大驚喜,本身芝士味並唔算好濃,但都夠味。而質感方面,滿期待以為可以好似拉麵果啲半熟流心蛋或流心奶黃包果種質感,但最後都係燉蛋感覺。而蛋撻皮就鬆脆好食。綠茶半熟芝士撻 - 反而綠茶依個比較有驚喜,單靠佢隻綠色配蛋撻已經係一種突破。綠茶味夠晒濃厚,甚至有少少過龍,濃到有少少苦,不過呢吃得苦中苦方為人上人丫嗎!

2016-06-10 626 瀏覽
聞名已久,今日終於食到半熟工房既芝士撻,個撻比想像中大個,而且熱辣辣食好creamy,芝士味都算濃,而且又唔會太咸,奶味都幾重,入面仲要係流心,好滑好正,個撻皮焗得好脆好脆,好香好好食,食完一啲都唔覺得濟,食多個都得😆😆

2016-06-10
  • 半熟芝士撻