好友約局尖沙咀午宴,選址在尖沙咀天文台道的一家私房菜餐廳--南北匯;碰巧是我的閒日假期,當然欣然赴宴;根據好友提供的地址,再用上Openrice大神的地圖功能,很快就找到餐廳所在的商廈,就乘搭載客電梯直往;一開門,充滿時代感又有中式氛圍的門面招牌--南北匯就呈現在眼前;按門鈴得以入内並報上好友所訂房資料,由侍應生帶路沿走廊來到以國內地區為名字的包房;放眼望去,房間格調整潔高雅,以木質牆飾為主調,一邊是用餐的大圓枱,另一邊是一排靠牆的舒適梳化,正面對著可供唱K娛樂的大屏幕電視機,雲石枱上放著無綫咪,旁邊還有點唱小屏幕,而且房間內還提供獨立洗手間!整體氛圍與設施如斯優美,確實讓人有種放鬆感!或許這是當下潮流所導向的新常態吧!内裡的燈光柔和亮麗,影照出餐具簇新而光潔,其顏色配搭悅目,尤其餐盤那一抹淡然的山水臨摹很有意境!餐牌主打是商務套餐,而好友雅訂了第四款;其餘的朋友前後都到齊就立刻上菜;侍應生先遞上茶品,酸薑與XO醬;前菜拼盤有江南涼菜三小碟--讓人相當驚喜的蘭花蚌,鮮甜的蚌味配上爽彈的肉質,啖味起來一下子就喚醒了味蕾!切成絲狀的海帶帶著鹹鮮的海潮氣息,加上少許陳醋的點綴更加提鮮!咖喱角

前菜拼盤有江南涼菜三小碟--
海帶
咖喱角
咖喱角,外皮炸得脆口,包裹著的餡料散發著香濃的咖喱味,味道相當討喜,惹味開胃妙品!

湯羹--
棗皇竹笙鳳尾翅
,此湯羹真材實料,料頭十分豐富,包括有一梳梳的鳳尾翅,花膠,竹笙,菜膽,雞肉,以及賦予湯底甜味的棗仁;
棗皇竹笙鳳尾翅
湯底味鮮而濃,一眾料頭為湯底提供輕巧的粘口感,與爽口的鳳尾翅碰撞出美妙的火花,為舌尖到喉嚨帶來了溫潤的舒適感!彈牙的花膠與爽口的竹笙也是亮眼的配角,味感與質感也演繹出色!

主菜--
鮑魚扣鵝掌北菇
鮑魚扣鵝掌北菇,其擺碟極富心思;濃厚的醬汁煨入鮑魚與鵝掌之中,又帶點菇菌味,配搭自帶的智利西拉紅酒(先前不知,其實餐廳的酒單也相當豐富),可說得上是天作之合!
鮑魚扣鵝掌北菇
鮑魚口感富有彈性,本味極濃,高湯煨成的醬汁更加提升了其本味,令味蕾純粹的享樂主義!鵝掌有豐富的膠質,口感軟滑,配搭青菜總是濃淡兩相宜!
蟹鉗百花餃
餐牌之外的下一道菜,經理特意送贈了我們每人一客的蟹鉗百花餃;霸氣側漏的蟹配上飾以蘿蔔雕花的百花餃,放在仿製的藍瓷蒸籠內,造型美觀賞心悅目!
蟹鉗百花餃
尤其那如白雪中透著胭脂肌理的蟹肉,肉質嫩滑,十分鮮甜味美,舌尖如若被一股涼爽的海風吹過,格外醒神!
蟹鉗百花餃
百花餃皮薄而餡料飽滿,啖味起來讓人滿足!
紅油水煮牛肉片
油水煮牛肉片,正宗麻辣風味,量少而精的菜式;多種香料帶來的麻辣味完全滲入嫩滑的牛肉片之中,尤其夾雜著那一絲絲的煙燻氣息,與大紅袍花椒的麻香味感完成無比的川式風味,在適當辣度襯托之下,牛肉本味的餘韻良久而飄逸,來一口西拉紅酒更添完美!
蒜蓉生炒鮮芥蘭
蒜蓉生炒鮮芥蘭,清鮮又健康;爽脆的芥蘭遇上蒜蓉與薑汁,大火快炒後保持著翠綠色調,色香味俱佳!

主食--
南北匯富豪炒飯
南北匯富豪炒飯,其賣相精緻吸引,將米飯炒至粒粒分明,帶點柔韌的咀嚼性,並且帶有輕柔的薑味,與蝦粒的鮮味極為相襯兼平衡,並夾雜著蛋香與爽脆的菜粒,呈現出富有層次的立體感!

時令甜品--
冰花鮮奶燉燕窩
冰花鮮奶燉燕窩,營養豐富既滋潤又美味;嫩滑的燉鮮奶與燕窩無論在質地或口感上本身就十分相襯,加上輕巧的甜味,溫柔地滑過舌尖與喉嚨,留下細密綿長的餘韻!
餐後再獲贈生果,大家此時圍坐梳化上邊唱K邊以生果滋潤著歌喉,以歡聲燕歌來為這個飯宴劃上完美的句號!
期間經理的周到招呼,以及適應生們的殷勤服務,都令我們留下美好的印象!

縱觀香江境内這寸金尺土的環境中,以私房菜為名的餐廳數量真不少,但做到南北匯此種既有高私隱度,又寓餐宴加唱K等娛樂於一體,更提供豐富美味匯聚中華南北地方菜式的真正私房菜餐廳,還是本人首次接觸到,其值得衷心一讚(而且此次點選的套餐現時有65折)!
2023-10-12
海帶
咖喱角
蒜蓉生炒鮮芥蘭
2023-10-21 44 瀏覽
疫情咁耐,真係好耐未試過唱得咁過癮又食好嘢👍🏻呢間尖沙咀高質私房菜環境服務滿分💯包廂仲有獨立廁所私隱度非常高身為一個海鮮怪我最鍾意蘭花蚌,爽口鮮甜,海帶都勁開胃唔會鹹,冇諗過午市商務套餐前菜都咁豐富👍🏻湯羹棗皇竹笙鳳尾翅,身為廣東人嗰啖湯真係好重要,材料夠哂豐富,竹笙爽爽口感,吸收哂湯汁肉汁,潤肺止咳、清熱利濕每一啖都係精華。鮑魚扣鵝掌北菇,鮑魚味濃有溏心口感,個鵝掌真係好難忘,入口即化烹調非常入味紅油水煮牛肉片係我最愛,味道偏辣有麻香,牛肉嫩滑,保留川菜嘅特色南北匯富豪炒飯,粒粒分明係花形嘅設計,份量適中,而且唔會太油冰花鮮奶燉燕窩,非常期待嘅甜品💛我相信冇一個女仔唔鍾意食燕窩加鮮奶,燕窩嘅份量仲比想像中多,配合鮮奶淡淡奶香,好友養眼嘅感覺☺️最後食埋水果💛認真呢一個價錢真係超值低消費高享受👍🏻

最後食埋水果💛認真呢一個價錢真係超值低消費高享受👍🏻
2023-10-20 64 瀏覽
今午約女朋友見家長,  揀了食私房菜招呼世伯伯母.   位於尖沙咀  [南北匯.私房菜] ,   會所形式中菜廳. 入門即見有三寶:   喜樂, 安康, 大吉. 廂房地方大,  裝修靚, 環境大方得體,設有寬敞客廳, 唱 K 大電視,  方便聚會. 巨型酒櫃, 可能世伯也岩飲.經理替我們安排了午市優惠食品, 大家先埋位飲茶, 水滾茶香.  配備開胃小食. 前菜有江南風味, 涼菜三款.   酸甜蘿蔔, 擺設如花朵, 好看又好味.陳醋海帶, 爽脆可口.蘭花蚌 外型如蘭花,   來自加拿 大, 味道清甜,  有海洋鮮味.  棗皇竹笙鳳尾翅,   天氣開始涼, 飲燉湯最合時.   瓷盅載有鳳尾翅 ,  瘦肉, 竹笙, 棗皇.....真材實料.  翅身腍滑, 有養生健體價值,  燉湯味道清甜.鮑魚扣鵝掌北菇, 伴有鵝掌, 北菇, 菜膽, 賣相滿分.  鮑魚 大家至愛. 慢煮鮑魚煮得好味出色, 入味又夠稔, 鵝掌好巨形, 燘得入味又稔滑,  確好味 !經理介紹新菜式, 獨佔鰲頭, 菜名及菜式好滿意紅卜卜蟹鉗一枝獨秀,  蟹肉鮮甜,  另有蟹肉粉卷,  啖啖蟹肉齒頰留香. 這種煮法帶來海鮮出色的味道
今午約女朋友見家長,  揀了食私房菜招呼世伯伯母.
位於尖沙咀  [南北匯.私房菜] ,   會所形式中菜廳.
入門即見有三寶:   喜樂, 安康, 大吉
廂房地方大,  裝修靚, 環境大方得體,
設有寬敞客廳, 唱 K 大電視,  方便聚會.
巨型酒櫃, 可能世伯也岩飲.
配備開胃小食.
酸甜蘿蔔
陳醋海帶, 爽脆可口.
陳醋海帶
蘭花蚌
 棗皇竹笙鳳尾翅,   天氣開始涼, 飲燉湯最合時.
鮑魚扣鵝掌北菇,
伴有鵝掌, 北菇, 菜膽, 賣相滿分.  鮑魚 大家至愛.
鮑魚扣鵝掌北菇
經理介紹新菜式, 獨佔鰲頭, 菜名及菜式好滿意

紅卜卜蟹鉗一枝獨秀,  蟹肉鮮甜,  另有蟹肉粉卷,  啖啖蟹肉齒頰留香. 這種煮法帶來海鮮出色的味道.
獨佔鰲頭
紅油水煮牛肉片, 北方菜,  帶麻辣味. 牛肉色澤紅潤, 脂肪平均, 肉味超濃郁, 加上惹味紅油,薯粉, 蓮藕片, 好好食.
紅油水煮牛肉片
蒜蓉生炒鮮時蔬, 吃過多道濃味菜式, 最適合是一客蔬菜.   菜相當軟滑, 味道清甜, 為這頓午餐添上清爽及健康元素.
蒜蓉生炒鮮時蔬
南北匯富豪炒飯,   真係招牌炒飯,  材料有蝦仁, 帶子, 火腿粒, 以花形狀上碟, 吃得大家心花怒放.
南北匯富豪炒飯
飯後時令生果及甜品 ~
合時生果夠鮮美,  冰花鮮奶燉燕窩,  甜美又富貴氣.  完滿作結.
合時生果, 冰花鮮奶燉燕窩
食物精緻有體面.  最後唱首歌  "幸運是我",   世伯伯母聽得笑啊啊.
餐廳服務好, 價錢不算太貴, 食物新鮮, 廚藝巧手, 食得開心又滋味.
酸甜蘿蔔
陳醋海帶
獨佔鰲頭
合時生果, 冰花鮮奶燉燕窩
  • 合時生果
  • 冰花鮮奶燉燕窩
2023-10-20 28 瀏覽
保險姐姐請我食生日午飯,帶咗我去天文臺道的 南北匯,品嚐高級私房菜,和一班朋友享受奢華的生日飯局。進門有私人會所的感覺,私隱度高,南北匯粹,為客人度身訂造南北美食菜單,盡享時令食材。尊貴 VIP房,設備齊全,每間房都有卡拉OK、大電視、獨立洗手間,地方非常闊落,坐得舒服,成班朋友好耐冇試過 Lunch 唱卡拉OK,興奮又Hyper。南北匯 私房菜午市商務套餐高質私房菜,親民價錢,餐廳午餐推廣,原價 每位$874。六五折,每位優惠價 $568。CP值高。話梅車厘茄。蘭花蚌經典江南涼菜,冰凍話梅車厘茄,爽脆美味,酸甜加上淡淡的話梅咸香,胃口大開。我最欣賞來自澳洲的蘭花蚌,清脆口感非常開胃。棗皇竹笙鳳尾翅女生最喜愛的養生湯,棗皇竹笙鳳尾翅 可以話係星星級數,真材實料!湯頭濃厚鮮甜,味道清甜,鳳尾翅份量十足的,熱辣辣好好飲,經理仲話好有益,健脾益氣,滋補潤肺,舌尖上的享受。神秘追加菜式姐姐話我生日,特別同師傅追加了一道菜,獨佔鰲頭~賣相非常吸睛,還有我最喜歡的蟹鉗,生日確實有口福!鮑魚扣鵝掌北菇果然是名廚主理,飽滿肥美的鮑魚,肉質細膩,要用刀叉慢慢品嚐,鮑魚炆得嫩滑入味,鮮甜彈牙。扣鵝掌花了不
南北匯 私房菜
午市商務套餐
話梅車厘茄。蘭花蚌
神秘追加菜式
鮑魚扣鵝掌北菇
果然是名廚主理,飽滿肥美的鮑魚,肉質細膩,要用刀叉慢慢品嚐,鮑魚炆得嫩滑入味,鮮甜彈牙。扣鵝掌花了不少心思,味道鮮美,中式宴會一道經典菜。北菇軟腍入味,加上用心擺設,令人垂涎三尺。
紅油水煮牛肉片
真心辣!超越一般傳統四川水煮牛肉片,各式辣味香料掛汁度高,麻辣濃烈,刺激味蕾。
牛肉口味充滿麻辣鮮香,濃郁牛肉味,嫩滑口感,入口柔軟,再加上藕片芽菜,口感豐富,麻辣愛好者不能錯過。
蒜蓉生炒鮮時蔬
食完刺激的麻辣菜式,上一道簡簡單單的蒜蓉生炒菜心苗,碧綠爽口。
南北匯富豪炒飯
招牌富豪炒飯,花形狀好可愛,炒飯確係唔簡單,有蝦仁、帶子、火腿、蛋花,清香的口感。
冰花鮮奶燉燕窩
估唔到時令甜品有得食燕窩,美味養顏,營養價值高,奶味非常濃郁,唔會太甜,口感食落軟滑,每一啖都食到燕窩,劃上完美句號。
多謝店經理招呼親切,每道菜介紹,廚師精心設計,高級食材入饌,全部菜式色香味俱全!

慶祝紀念
生日
  • 冰花鮮奶燉燕窩
  • 紅油水煮牛肉片
  • 棗皇竹笙鳳尾翅
  • 獨佔鰲頭
1K
2023-10-20 22 瀏覽
今日約了班朋友相約到了一間超正嘅餐廳食午餐,佢做緊哩個set午市商務套餐以一個價錢可以享受到高質素嘅中菜,因為我們都有六個人,所以安排了間大房,入到去真係感覺超舒適,空間闊落之餘人,內有卡拉ok服務,愛唱歌🎤嘅朋友已經急不及待搶咪大開金口,房間有個大梳化位置共朋友座在一起唱歌,而且房間隔音效果都十分理想,還有房間內有獨立洗手間🚻,唔會因為突然間需要走出去同人爭,夠私隱。訂枱時已經訂了午市商務套餐,待人齊就可以安排上菜總廚發辦前菜~品味前菜~醬蘿蔔,不辣不油,反而輕輕淡淡,以一種甜香和層次讓人打開胃口蘭花蚌,肉質鮮嫩、彈牙,具有細緻的口感和豐富的鮮味,讓人在品嚐時愛不釋口話梅蕃茄仔,味道與大蕃茄比較相似,口感較滑身清爽,爽口多汁外,被梅汁浸漬過的蕃茄仔,多了一股清香味~星級養生湯~棗皇竹笙鳳尾翅入口清新,竹笙爽口,加埋煮得軟淋嘅鳳尾翅,絕對能在餐前讓口腔清新一下!~名廚精萃~鮑魚扣鵝掌北菇鮑魚炆得十分入味軟熟,北菇大隻配上鮑汁同樣入味,鵝掌入口超軟滑,充滿骨膠原味道,十分滋潤入味!紅油水煮牛肉片入口牛肉片軟滑之餘,還帶點點香辣,加埋個湯底,十分惹味刺激,配料還有爽口入味芽菜同埋煙韌寬粉,
今日約了班朋友相約到了一間超正嘅餐廳食午餐,

訂枱時已經訂了午市商務套餐,待人齊就可以安排上菜

總廚發辦前菜
~品味前菜~

~星級養生湯~

~名廚精萃~

紅油水煮牛肉片
入口牛肉片軟滑之餘,還帶點點香辣,加埋個湯底,十分惹味刺激,配料還有爽口入味芽菜同埋煙韌寬粉,配上個湯底,喜歡食辣真係必食推介!

蒜蓉生炒鮮時蔬
上枱熱燙燙,加上惹味蒜蓉,菜心香得十分香軟入味!

~主食~
南北匯富豪炒飯
上碟以一個星星型狀擺放,炒飯內有彈牙鮮蝦、爽甜帶子、雞蛋及火腿等材料炒成,炒飯足料,加上別緻的碟子盛載,食炒飯都有富豪嘅感覺。

~時令甜品~冰花鮮奶燉燕窩
牛奶燉燕窩口感順滑,美容養顏又滋補,燕窩性平,屬於溫補、清補類補品,加埋精選生果杯作為今餐嘅總結感覺滿足

如果想與一班朋友聚會想私隱度高,這裡又係一個絕佳選擇!
午餐
1K
2023-10-17 362 瀏覽
今日放假帶著好心情, 約了朋友去食私房菜,  南北匯私房菜   CLUB  SONO , 位置尖沙咀商廈內, 私隱度高, 有停車場泊車方便.館子內有六間貴賓房,   房間面積大, 設有客廳, 高清大電視, 專業隔音設備, 飯前飯後可以唱 K, 有私人洗手間, 酒櫃內有各國名酒, 優質紅白酒, 大家把酒言歡, 真係人生快樂事.服務員招呼好, 餐具美觀精緻, 座位舒適.水滾茶靚, 店長介紹,  午市商務套餐有優惠, 原價 $874/位, 正做推廣 $568/位.  午餐前菜:  江南涼菜三小碟,  一同送上, 沒有花巧的擺設, 有好實際的美味.紅卜卜 的 話梅凍蕃茄, 開胃小食, 有話梅的酸甜味, 冰涼可口. 咖哩角,   港式脆口點心, 香口惹味.萵筍, 透亮的萵筍, 清爽開胃. 養生湯:    棗皇竹笙鳳尾翅熱騰騰的燉湯, 用上棗皇, 竹笙, 鳳尾翅, 真要慢細嚐.   燉湯入口清甜, 沒有一點油份, 鳳尾翅軟身又大塊,  竹笙營養價值高. 接著是主菜:   鮑魚扣鵝掌北菇 .  擺設吸引,  不單是主角鮑魚, 伴菜也貼上眼睛. 南非鮑魚, 燜得軟稔入味.   鮑魚香味越嚼越香, 配上
今日放假帶著好心情, 約了朋友去食私房菜,
 南北匯私房菜   CLUB  SONO ,
位置尖沙咀商廈內, 私隱度高, 有停車場泊車方便.
館子內有六間貴賓房,   房間面積大, 設有客廳,
服務員招呼好, 餐具美觀精緻, 座位舒適.
水滾茶靚,
午餐前菜:  江南涼菜三小碟 一同送上沒有花巧的擺設, 有好實際的美味.
前菜: 話梅凍蕃茄
咖哩角,   港式脆口點心, 香口惹味.
前菜: 咖哩角
萵筍, 透亮的萵筍, 清爽開胃.
前菜: 萵筍
養生湯:    棗皇竹笙鳳尾翅
熱騰騰的燉湯, 用上棗皇, 竹笙, 鳳尾翅, 真要慢細嚐.
鮑魚扣鵝掌北菇
南非鮑魚, 燜得軟稔入味.   鮑魚香味越嚼越香, 配上鵝掌油潤軟滑. 北菇菇味濃, 整體味道非常可口.
獨佔鰲頭, 一道吸引眼球的廚師發辦菜式.  新鮮蟹肉蝦肉碎, 用粉皮包上, 蒸得棉滑香氣濃, 每啖蟹肉, 蟹稃都有著海洋的鮮味.
獨佔鰲頭,
紅油水煮牛肉片:  北方四川風味, 配菜有芽菜,  芫茜, 薯粉, 蓮藕片.
紅油水煮牛肉片
大家吃一口牛肉片,  牛肉吸收了紅油精華, 帶點麻辣味道, 令人精神一振.   配料好入味, 更增添口感.
蒜蓉生炒鮮時蔬:  健康之選, 碧綠蒜蓉芥蘭, 菜爽嫩不油膩.
蒜蓉生炒鮮時蔬
南北匯富豪炒飯:  以梅花形上檯, 感覺好有心思.  材料有鮮蝦, 帶子,  飯味甘香, 材料靚.
南北匯富豪炒飯
時令 生果:    新鮮明亮, 健康清甜.
時令 生果
冰花鮮奶燉燕窩:   口感軟滑,  奶味香濃.  燉燕窩滋潤美顏,  食得好滿意.
冰花鮮奶燉燕窩
私房菜吃得優越.  店家食物用料新鮮, 質素好.  廚師廚藝有水準 !   大家食完午飯再高歌!
前菜: 話梅凍蕃茄
前菜: 咖哩角
前菜: 萵筍
獨佔鰲頭,
時令 生果
2023-10-13 44 瀏覽
剛剛去完旅行,好想念家~的味道喔~💓 襯休假期間相約知己閨蜜去品嚐私房菜式。大家好喜歡去尖沙咀尋找美食,地點方便,🉐朋友提議去會所品嚐高質私房菜,這裏有包廂,裏面闊落,偏廳還有卡拉ok,好捧。餐廳經理服務很好,我們選擇了午市商務套餐~🧡江南涼菜✳️話梅車厘茄超有心思,細細粒車厘茄已去皮,而且有陣陣的話梅味道,酸酸甜甜非常開胃。✳️蘭花蚌,這個是非常爽脆且蛋牙,吃到一口接一口呀,份量也十足。🧡湯羹-棗皇竹笙鳳尾翅這個湯非常足料,湯羹非常濃,而且鳳尾翅好有份量。🧡鮑魚扣鵝掌北菇 鮑魚超級淋嫩,鵝掌超入味🧡紅油水煮牛肉片 這個牛肉做得剛剛好,不會太生也不會太熟,配有粉皮芽菜,辣得出色。🧡蒜蓉生炒鮮時蔬 好有蒜蓉味道,菜心爽脆🧡南北匯富豪炒飯 炒飯上菜的時候是花的形狀,這個賣相好有少女心🧡甜品冰花鮮奶燉燕窩同閨蜜一起去吃飯,當然要吃養顏蘭燕窩菜式

餐廳經理服務很好,我們選擇了午市商務套餐~

🧡江南涼菜

🧡湯羹-棗皇竹笙鳳尾翅
這個湯非常足料,湯羹非常濃,而且鳳尾翅好有份量。

🧡鮑魚扣鵝掌北菇
鮑魚超級淋嫩,鵝掌超入味

🧡紅油水煮牛肉片

🧡蒜蓉生炒鮮時蔬
好有蒜蓉味道,菜心爽脆

🧡南北匯富豪炒飯
炒飯上菜的時候是花的形狀,這個賣相好有少女心

🧡甜品冰花鮮奶燉燕窩
同閨蜜一起去吃飯,當然要吃養顏蘭燕窩菜式

2023-10-09 37 瀏覽
終於有時間聚一聚😭為咗能暢所欲言之餘又唔好影響到人哋😂今次去左尖沙咀 #南北匯 既私人包廂食飯包廂環境都幾闊落 有L型梳化有獨立廁所 仲有得唱K添😆有埋隔音設施 私隱度好高 都係講返d食物先😋開頭係嚟咗總廚發辦前菜上左6大碟 以為已經係上主菜我最鍾意就係個泰式蓮藕片、餃子同爽口木耳仲有XO醬 將啲前菜味道昇華然後再嚟個星級養生湯🍲石斛蟲草花燉海螺🐚好鮮甜足料 即使加咗豬肉都完全唔油肉質又嫩滑終於去到MAIN 其實都幾多🥘鮑汁花膠扣鵝掌花膠同鵝掌都好大舊 鮑汁好濃郁🍤培根卷大明蝦櫻桃芥末醬蝦好大隻 炸皮薄脆培根卷住菜心莖 食落好爽脆🥩甜梅菜黑豚豬腩肉肉質厚實😋 配埋梅菜唔會覺得太濃味剛剛好配飯一流🐟川味麻辣水煮魚魚質滑溜 無魚骨亦唔會話太辣適合眾人口味如果能夠再多d寛粉就更好👍🏻🐓玫瑰桶子豉油雞肉質鮮滑 顏色雖然睇落深但係完全唔鹹🥬魚湯海參絲浸時蔬我鐘意魚湯煮既菜 好鮮甜忍唔住飲多幾啖湯🍚日本櫻花蝦十菜炒飯食落都feel到係粒粒分明 加入櫻花蝦好香口最後甜品係時令水果+百合紅豆沙食到我哋非常之飽個個捧住個肚走😂
終於有時間聚一聚😭
有埋隔音設施 私隱度好高

都係講返d食物先😋
開頭係嚟咗總廚發辦前菜
上左6大碟 以為已經係上主菜
我最鍾意就係個泰式蓮藕片、餃子同爽口木耳
仲有XO醬 將啲前菜味道昇華

最後甜品係時令水果+百合紅豆沙
食到我哋非常之飽
個個捧住個肚走😂
2023-10-09 28 瀏覽
🎂 生日飯系列~ 朋友們替我慶祝生日, book 左南北滙私房菜。 餐廳全部都係私人房,私隱度100分,每一間房都有自己的洗手間、卡拉OK、梳化等等。 非常適合一大班朋友聚會。廚師發辦嘅餐單,會根據大家嘅喜好去訂製。 前菜有6 款 , 我個人就最喜歡甜甜的冰車厘茄。 🍲 星級養生湯 ~石斛蟲草花燉海螺 : 足料濃郁 , 完全沒有味精。 鮑汁花膠扣鵝掌 : 花膠厚身大件,非常黏口培根卷大明蝦櫻桃芥末醬: 香脆惹味甜梅莍黑豚豬: 酸酸甜甜,非常醒胃川味麻辣水煮魚 : 強勁 aftertaste , 魚肉嫩滑入味玫瑰桶子豉油雞: 雞香味濃魚湯海參絲浸時蔬🍚 日本櫻花蝦炒飯甜品、水果紅豆沙加咗百合蓮子,非常足料有誠意。
🎂 生日飯系列~

朋友們替我慶祝生日, book 左南北滙私房菜。

廚師發辦嘅餐單,會根據大家嘅喜好去訂製。

前菜有6 款 , 我個人就最喜歡甜甜的冰車厘茄。

鮑汁花膠扣鵝掌 : 花膠厚身大件,非常黏口

培根卷大明蝦櫻桃芥末醬: 香脆惹味

甜梅莍黑豚豬: 酸酸甜甜,非常醒胃

玫瑰桶子豉油雞: 雞香味濃

魚湯海參絲浸時蔬
🍚 日本櫻花蝦炒飯

甜品、水果

紅豆沙加咗百合蓮子,非常足料有誠意。
2023-10-03 44 瀏覽
同朋友慶祝生日🎂呢度真係好介紹首先地理位置非常方便,旺中帶靜呢度只有房間,不設大堂房間湖水綠色為主調夠大又坐得舒服,有獨立洗手間,仲有得唱卡拉OK私隱度極高,隔音設施仲做得好好添融會南北美食,為客人度身訂造菜單不時不食👍🏻總廚發辦前菜嚐真味APPETIZER酸甜蕃茄仔、清爽萵筍絲、酸爽木耳、泰式酸辣蓮藕片、酸爽蘿蔔脆片、煎餃子六款前菜,非常開胃星級養生湯-石斛蟲草花燉海螺🐚滋陰潤肺鮑鮑汁花膠扣鵝掌-大大隻花膠🤤滿滿骨膠原培根卷大明蝦櫻桃芥末醬-大蝦炸得外脆內軟好Juicy甜梅莍黑豚豬-梅菜配上半肥瘦黑豚豬,送飯一流川味麻辣水煮魚-麻辣刺激味蕾,除咗厚厚嘅魚肉,仲有好多配菜玫瑰桶子豉油雞-雞肉好嫩滑仲有魚湯海參絲浸時蔬,日本櫻花蝦十菜炒飯最後食埋紅豆沙同冰凍水果,好飽好滿足
同朋友慶祝生日🎂呢度真係好介紹
首先地理位置非常方便,旺中帶靜
呢度只有房間,不設大堂
房間湖水綠色為主調

夠大又坐得舒服,有獨立洗手間,仲有得唱卡拉OK
私隱度極高,隔音設施仲做得好好添

融會南北美食,為客人度身訂造菜單
不時不食👍🏻

培根卷大明蝦櫻桃芥末醬-大蝦炸得外脆內軟好Juicy
甜梅莍黑豚豬-梅菜配上半肥
瘦黑豚豬,送飯一流

川味麻辣水煮魚-
麻辣刺激味蕾,除咗厚厚嘅魚肉,仲有好多配菜

玫瑰桶子豉油雞-雞肉好嫩滑

仲有魚湯海參絲浸時蔬,
日本櫻花蝦十菜炒飯
最後食埋紅豆沙同冰凍水果,
好飽好滿足
2023-10-02 46 瀏覽
同朋友食生日飯嚟咗尖沙咀嘅南北匯南北匯Club SONO 係一間高級私房菜同時係一間私人會所裝修高雅大方,以寶石綠色為主,氣派十足每間房有獨立洗手間及KTV設施,隔音私密度十分高融會南北特色嘅美食果然有睇頭!淨係總廚發辦前菜已經有6款,十分開胃清爽萵筍絲、酸爽蘿蔔脆片、酸甜蕃茄仔、泰式酸辣蓮藕片、酸爽木耳、juicy 煎餃當晩嘅星級養生湯係🩷石斛蟲草花燉海螺🩷入口清甜,滋陰潤肺,鮮味十足!🩷鮑汁花膠扣鵝掌🩷鮑汁味道濃郁花膠厚身,鵝掌到炆得好淋,滿滿骨膠原!🩷培根卷大明蝦櫻桃芥末醬🩷都算幾有特色!大明蝦同埋培根卷都用薄薄一層嘅炸漿包住,入口香脆!大明蝦外脆內軟,培根卷同大明蝦配搭都好有驚喜!黑豚豬腩肉果然同甜梅菜最夾!🩷甜梅菜黑豚豬🩷入口仲一啲都唔油膩!🩷川味麻辣水煮魚🩷麻辣經過調整,符合香港人嘅口味水煮魚厚實滑溜,配菜仲有蓮藕芽菜寬粉!甜甜地嘅🩷玫瑰桶子豉油雞🩷好有光澤雞味香濃,肉汁四溢,入口嫩滑!食咗咁多好嘢,最令人期待嘅一定係🩷魚湯海參絲浸時蔬🩷最後食埋清爽脆口嘅🩷日本櫻花蝦十菜炒飯🩷炒飯粒粒分明,配埋櫻花蝦同埋菜粒,鮮味十足!最後仲食埋百合紅豆沙同埋水果杯先至走!
同朋友食生日飯嚟咗尖沙咀嘅南北匯

裝修高雅大方,以寶石綠色為主,氣派十足
每間房有獨立洗手間及KTV設施,隔音私密度十分高

融會南北特色嘅美食果然有睇頭!

淨係總廚發辦前菜已經有6款,十分開胃

當晩嘅星級養生湯係🩷石斛蟲草花燉海螺🩷
入口清甜,滋陰潤肺,鮮味十足!

🩷鮑汁花膠扣鵝掌🩷鮑汁味道濃郁
花膠厚身,鵝掌到炆得好淋,滿滿骨膠原!

🩷培根卷大明蝦櫻桃芥末醬🩷都算幾有特色!
大明蝦同埋培根卷都用薄薄一層嘅炸漿包住,入口香脆!
大明蝦外脆內軟,培根卷同大明蝦配搭都好有驚喜!

黑豚豬腩肉果然同甜梅菜最夾!
🩷甜梅菜黑豚豬🩷入口仲一啲都唔油膩!

🩷川味麻辣水煮魚🩷麻辣經過調整,符合香港人嘅口味
水煮魚厚實滑溜,配菜仲有蓮藕芽菜寬粉!

甜甜地嘅🩷玫瑰桶子豉油雞🩷好有光澤
雞味香濃,肉汁四溢,入口嫩滑!

食咗咁多好嘢,最令人期待嘅一定係🩷魚湯海參絲浸時蔬🩷

最後食埋清爽脆口嘅🩷日本櫻花蝦十菜炒飯🩷
炒飯粒粒分明,配埋櫻花蝦同埋菜粒,鮮味十足!

最後仲食埋百合紅豆沙同埋水果杯先至走!
2023-10-02 38 瀏覽
同好友食生日飯,黎到尖沙咀南北匯食私房菜。一黎到,獨立房間空間十足,房內有私人洗手間,有梳化有卡拉Ok,設備齊全,感覺好舒服。總廚發辦品味前菜 APPETIZER,酸酸甜甜華梅蕃茄,香辣脆口蓮藕,仲有多饀多汁的煎餃,夠哂醒胃!星級養生湯有石斛蟲草花燉海螺,非常足料,味道鮮甜,真心讚!名廚精粹有:鮑汁花膠扣鵝掌:原隻花膠,鵝掌好入味,啖啖鮑汁又滋補。培根卷大明蝦櫻桃芥末醬:培根卷大明蝦炸得剛剛好,外脆內軟,好咬口味道一流。甜梅莍黑豚豬 : 非常好口感,酸酸甜甜,不自覺一口接一口。川味麻辣水煮魚 : 本身我唔吃麻辣,見賣相忍唔住要試下。魚肉又滑,麻辣味適中不會蓋過魚鮮味,正!再黎係玫瑰桶子豉油雞同魚湯海參絲浸時蔬,豉油雞香滑肉嫩,讚喔!最後就係日本櫻花蝦十菜炒飯,蓮子百合紅豆沙加新鮮水果。款款都各有特色各有味道。整晚無論食物,環境,服務都非常好!下次會再來!

星級養生湯有石斛蟲草花燉海螺,非常足料,味道鮮甜,真心讚!

名廚精粹有:
鮑汁花膠扣鵝掌:原隻花膠,鵝掌好入味,啖啖鮑汁又滋補。

甜梅莍黑豚豬 : 非常好口感,酸酸甜甜,不自覺一口接一口。

最後就係日本櫻花蝦十菜炒飯,蓮子百合紅豆沙加新鮮水果。

款款都各有特色各有味道。
整晚無論食物,環境,服務都非常好!下次會再來!
2023-10-01 20 瀏覽
咁難得約到幾個朋友一齊食飯,一定要搵間正餐廳啦;尖沙咀南北匯私房菜有私人包廂,房間有私家洗手間、長梳化同卡拉OK,好啱好友相聚,傾計食飯唱K直落😆 講返重點美食先😋呢晚唔計前菜、甜品,一共八道菜…🔸總廚發辦前菜🔸時令前菜共六款,包含甜、酸、爽、辣、脆,蓮藕爽口,辣味剛好,好開胃;煎餃煎得好香脆,肉餡肉汁飽滿,正!🔸星級養生湯🔸石斛蟲草花燉海螺,一個字:鮮!每碗湯都好足料,豬肉煲完依然肉嫩,啖啖滋潤。🔸鮑汁花膠扣鵝掌🔸花膠厚肉,口感軟綿,鵝掌炆得好入味,鮑汁鮮味十足、唔會太鹹。🔸培根卷大明蝦櫻桃芥未醬🔸我至鍾意香口嘢,呢個啱晒我,大蝦炸完外脆內軟,炸粉做得非常好!培根卷內有大蔥,感覺較清新爽口!有新鮮感!🔸甜梅莍黑䐁豬🔸賣相精緻,一口方形唔油膩,口感酸甜清新🔸川味麻辣水煮魚🔸朋友都讚辣得過癮,魚肉又夠滑👍🏻🔸玫瑰桶子豉油雞🔸雞味香濃,肉質滑嫩,證明火喉控制得啱啱好👏🏻🔸魚湯海參絲浸時蔬🔸食咗咁多肉,要食返d青菜至得🔸日本櫻花蝦十菜炒飯🔸櫻花蝦添加咗炒飯嘅口感同鮮味,好好嘅配搭,炒飯粒粒爽口,唔覺唔覺食晒成碗😆最後食埋百合紅豆沙同冰凍水果,一班朋友食得滿足,傾得爽,開心離場👏🏻下次再約~

講返重點美食先😋呢晚唔計前菜、甜品,一共八道菜…

🔸總廚發辦前菜🔸

🔸星級養生湯🔸

🔸鮑汁花膠扣鵝掌🔸

🔸培根卷大明蝦櫻桃芥未醬🔸

🔸甜梅莍黑䐁豬🔸
賣相精緻,一口方形唔油膩,口感酸甜清新

🔸川味麻辣水煮魚🔸
朋友都讚辣得過癮,魚肉又夠滑👍🏻

🔸玫瑰桶子豉油雞🔸
雞味香濃,肉質滑嫩,證明火喉控制得啱啱好👏🏻

🔸魚湯海參絲浸時蔬🔸
食咗咁多肉,要食返d青菜至得

🔸日本櫻花蝦十菜炒飯🔸

南北匯
地址: 尖沙咀天文臺道8號5樓502室
電話: 64538383
2023-09-29 41 瀏覽
   老板開心請食晏,與幾個同事興奮不已!聽聞是吃私房菜的是間高級的餐廳。餐廳在尖沙咀天文台道,名「南北匯 CLUB SONO 」主打廚師發板。   來到果然高級!像私人會所般裝修高雅大方,設有六個房間每個房間都有獨立洗手間和獨立卡拉OK設備,超大的電視螢幕 和房與房之間設計上特別的隔音私隱度極高。今天為我們準備了一份尊貴午餐~有前菜,主菜,主食,湯羹,甜品等。菜式中包含南北風味也有高級食材。前菜~三小碟,好清爽!湯棗 皇竹笙 鳳尾翅,個湯好滋補鮮甜,有魚翅,雞肉等。好足料!鮑魚 扣鵝掌北菇道菜 擺設精緻好有心思, 鵝掌淋又滑 鮑魚 Q彈。紅油水煮牛肉片好有特色!裝飾得好有瞄頭!主題突出,牛肉點了醬汁口味麻麻辣辣,好惹味!蒜蓉生炒鮮時菜每條菜都是精選,又嫩又鮮甜。南北會富豪炒飯炒飯內有 咸咸香香的火腿 ,雞蛋 ,帶子和蝦粒,香蔥 等。炒得好香口,少油夠乾爽!時令甜品~冰花鮮奶燉燕窩這個甜品很矜貴! 甜度適中 滑脫脫充滿奶香!還有時令什果!吃完甜品大家都 捧腹叫滿足!食晏食得這般富貴精緻真回味!超强的南北匯私房菜!多謝老板!
今天為我們準備了一份尊貴午餐~
前菜~
三小碟,好清爽!

鮑魚 扣鵝掌北菇
道菜 擺設精緻好有心思, 鵝掌淋又滑 鮑魚 Q彈。
紅油水煮牛肉片
好有特色!裝飾得好有瞄頭!
主題突出,牛肉點了醬汁口味麻麻辣辣,好惹味!
蒜蓉生炒鮮時菜
每條菜都是精選,又嫩又鮮甜。
南北會富豪炒飯
炒飯內有 咸咸香香的火腿 ,雞蛋 ,帶子和蝦粒,香蔥 等。
南北匯富豪炒飯
炒得好香口,少油夠乾爽!
時令甜品
冰花鮮奶燉燕窩
這個甜品很矜貴! 甜度適中 滑脫脫充滿奶香!
還有時令什果!
吃完甜品大家都 捧腹叫滿足!
食晏食得這般富貴精緻真回味!
超强的南北匯私房菜!多謝老板!
2023-09-20
2023-09-28 417 瀏覽
今晚好朋友請食飯,帶我們到這間尊貴會所品嚐高質私房菜,確實有口福!會所以不同大小的房間間隔,每間房都有卡拉ok及獨立洗手間,地方非常闊落,私隱度高,令人感覺舒適自在。經理招呼周到親切,廚師製作非常用心,每道菜皆是精心設計。以時令高級食材入饌,精湛的烹調手法炮製美食,菜式色香味俱全!前菜拼盤 ~ 江南涼菜三小碟《海蜇、話梅蕃茄、萵筍》海蜇和萵筍爽脆美味,我最欣賞係冰凍話梅蕃茄,浸泡的鹹酸蕃茄,令我們胃口大開!星級養生湯 ~ 《棗皇竹笙鳳尾翅》份量十足的鳳尾翅,湯頭濃厚,真材實料!店員有貼身的服務,優先給女士們享用😘😘名廚主理《鮑魚扣鵝掌北菇》~鮑魚鮮甜爽口, 飽滿肥美,真的要用刀叉慢慢品嘗,廚師真的花了不少時間和心思,把鮑魚、北菇食材炆至嫩滑入味。《紅油水煮牛肉片》賣相非常吸睛,非一般傳統水煮牛肉片,各式味料都掛在牛肉片上,在食用時只要放進湯內遙一遙,即可進食,此道菜外觀紅紅火火,口味麻、辣、鮮、香,肉片嫩滑易嚼、藕片鮮脆、湯紅油亮、麻辣味厚、香味濃烈!眼睛同口感同時得到極大滿足 !!廚師特別主理《脆米沙律大明蝦》外層極鬆脆,配上鮮甜芒果粒及爽口大明蝦,口感豐富!廚師特別主理《脆米沙律大

前菜拼盤 ~ 江南涼菜三小碟
《海蜇、話梅蕃茄、萵筍》

星級養生湯 ~ 《棗皇竹笙鳳尾翅》

名廚主理

《紅油水煮牛肉片》

廚師特別主理
《脆米沙律大明蝦》
外層極鬆脆,配上鮮甜芒果粒及爽口大明蝦,口感豐富!

廚師特別主理
《脆米沙律大明蝦》
外層極鬆脆,配上鮮甜芒果粒及爽口大明蝦,口感豐富!

《蒜蓉生炒鮮時蔬》
一味簡簡單單的蒜蓉炒菜心,但配上精緻的碟子,感覺清麗脫俗!

主食 《 南北匯富豪炒飯》
星星外型的一團炒飯,夾雜了鮮蝦、帶子、雞蛋及火腿等材料,以名貴別緻的碟子盛載,果然稱之為富豪炒飯。

時令甜品 《冰花鮮奶燉燕窩》
牛奶味非常濃郁而且唔會太甜,質地好軟滑,每一啖都食到燕窩,美味又養顏,為這頓令人讚嘆的晚餐劃上完美句號呢!

2023-09-26