2019-09-20 37 瀏覽
店舖細細。門口有一部機自助買野食。如果只有現金可以同店員講借張八達通。買完就俾飛師傅。店內只有十零個bar枱位。咁岩坐正喺部冷氣機下面。結果滴水滴左落個背脊度。衛生一般。枱面有小螞蟻走過。點左蝦味噌豚骨湯麵。選用博多特色嘅幼拉麵。個人而言煮得偏硬。掛湯尚可。湯底用高壓煲烹製。寫明冇落其他野係純豚骨湯。飲落唔會濃到起膠。又唔多覺有味噌味。蝦味主要用麵面類似蝦皮嘅野帶出。味道唔太出。蔥切得唔算幼細。有一片紫菜同罐頭粟米。叉燒有兩塊。比一般叉燒厚身。有大約5mm厚。味道適中。肥膏位爽口。有水同茶供應。不過做唔到日本拉麵店咁。keep唔到冰。應該放左一段時間。
店舖細細。門口有一部機自助買野食。
如果只有現金可以同店員講借張八達通。
買完就俾飛師傅。店內只有十零個bar枱位。
咁岩坐正喺部冷氣機下面。結果滴水滴左落個背脊度。
衛生一般。枱面有小螞蟻走過。

點左蝦味噌豚骨湯麵。選用博多特色嘅幼拉麵。
個人而言煮得偏硬。掛湯尚可。
湯底用高壓煲烹製。寫明冇落其他野係純豚骨湯。
飲落唔會濃到起膠。又唔多覺有味噌味。
蝦味主要用麵面類似蝦皮嘅野帶出。味道唔太出。
蔥切得唔算幼細。有一片紫菜同罐頭粟米。
叉燒有兩塊。比一般叉燒厚身。有大約5mm厚。
味道適中。肥膏位爽口。
有水同茶供應。不過做唔到日本拉麵店咁。
keep唔到冰。應該放左一段時間。
2019-09-17
2019-09-20 20 瀏覽
The one 底層有間AEON 超市,其零食已是我抽櫃內補品😁。 今日沿電梯落去時,轉了幾次後有新發亮《別天神》分店! 🤩廚房就在外面並且用透明玻璃打造,有助客人經過時觀賞。 透明度高! 有提供售買自助機,很方便。這裡專注於豚骨或蝦味噌兩種湯底,套餐或單點都只係由 HKD 75 - HKD 115,屬正常價位。 豚骨湯底拉麵 餃子 套餐 HKD 105 追加各種材料更可加 HKD 10 就有了~ 豚骨湯底須大量時間烹調了,才會㶭出如此精華。 麵柔軟度適中,豚肉肉質棯而肉香味。 最緊要吃完後未有感到口渴!隨餐有小龍蝦蟹子沙津或餃子,而愛香口食物所以餃子就最為適合了,煎得香脆特別是邊位。除了拉麵外,有男生更可點甜品! 😂

有提供售買自助機,很方便。

除了拉麵外,有男生更可點甜品! 😂

之前試過尖沙咀間別天神,覺得好好味,今日係旺角行街發現原來旺角都有間分店,就拉左個fd入去食啦。雖然好想試吓新野,但係我都係忍唔住要叫返上次食嘅別天神套餐。首先有個沙律,真係不得不讚呢個沙律真係勁好味。啖啖龍蝦肉,然之後中間再有啲好脆口既蟹子,口感非常豐富。店員仲介紹話如果覺得鹹既話,可以包住紫菜食。不過我就覺得超好味,唔會覺得太鹹🥢。拉麵到了又係厚切既叉燒,濃濃既豬骨湯底!今次見到呢張紙我就知道點解啲湯底個感覺咁原汁原味啦。的確feel唔到味精。對女仔黎講面底份量都好足夠,如果想加多個替玉都只係$10,不過因為湯底好濃,所以基本上都好快就會覺得飽第二次幫襯,係第二間分店食,Keep到水準👍🏻

拉麵到了

又係厚切既叉燒,濃濃既豬骨湯底!

第二次幫襯,係第二間分店食,Keep到水準👍🏻
2019-09-18 22 瀏覽
香港人特別鐘意日本文化,所以香港都有唔少日本餐廳,當中拉面店就多不勝數,今次黎試下呢間叫別天神既拉面。環境方面十分傳統既日式裝修,座位都係比較傾向單人化(可能日本人好多都單身喇),就算一個人黎食都唔會太odd,非常鐘意呢種坐法。而且好近師傅,睇住師傅用熟練既手法,用心咁煮,放工後黎食,都幾relax。食物方面傳統既豬⻣湯底,就當然係唔少得,用純水+純豬骨煮成,白色既湯底,飲落有淡淡既湯味,唔錯,而且佢話絕對不落味精,飲落健康,比起一般速食既日本拉面,多一份心機健康。如果想要味道豐富d既朋友,可以落佢d辣牙菜,七味粉黎吊下味,但本人就覺得唔落好d。另外有個蝦湯底,估計底料都係豬骨湯,再加上蝦湯混合,都可以一試。

環境方面

食物方面

2019-09-18 30 瀏覽
博多拉面,對於愛吃日本食物的人,這美味又便宜的店,必須多一點來也~原來這店的創辦人專程到了日本拜師學,及後決定把『天神拉面』送到香港,創立這個拉面品牌呢,由當初在銅鑼灣開設第一間拉面店,到現時有多間分店,很棒喔。不可不認同是這店的品質,因為他們一直堅持只專心製作兩款拉面,而這兩款拉面靈魂就是香濃的豚骨湯,我們一坐進去,便感到大廚之專業!人很多卻非常的友善,令人一吃愛上的。日本拉面有很多種,不同的地區各有特色。博多拉面,以快速煮成,具有所謂速食見稱。看到介紹,店子用直送優質豚骨,每天在中央工場新鮮淆製湯底,再送到各分店。豚骨湯的材料亦只有大量的『豬骨』和『水』兩種,因此絕不含任何味精、防腐劑或奶類製品。來到門前,店子細細,傳統日式的門面。令人感覺很舒適,有時候,空間不用大,感覺暖很足夠了。不說了,你們來時,找個近門的位置坐下,案前細小,擺放著說明及調味品,倒是不錯的體驗。豚骨湯面湯底如上面說的一樣,很新鮮,沒有味精!蝦味噌豚骨湯面蝦味及豚骨味道很夾~湯底方面,更是了結合蝦湯、招牌豬骨湯和櫻花蝦而成,當中的炸櫻花蝦子~散發著櫻花蝦獨有的濃郁鮮香,實在是畫龍點睛,提升了整碗面之鮮甜味道。很棒

豚骨湯面
湯底如上面說的一樣,很新鮮,沒有味精!

蝦味噌豚骨湯面
蝦味及豚骨味道很夾~湯底方面,更是了結合蝦湯、招牌豬骨湯和櫻花蝦而成,當中的炸櫻花蝦子~散發著櫻花蝦獨有的濃郁鮮香,實在是畫龍點睛,提升了整碗面之鮮甜味道。很棒喔

小龍蝦蟹籽沙律
冰冰的,在夏天吃非常好,口感一流。

對於喜愛吃拉面之族群們而言,這一拉面必定要列入名單準備嘗鮮。
唔係講笑,我覺得係最好食嘅拉麵!首先講個湯底係無味精,係靠豬骨同水用壓力鍋煲出嚟唔會好咸好油,唔會好淡味,個湯奶色但睇落好清唔落調味料助攻已經好出色我飲到見碗底! 另外我要讚係個糖水蛋個蛋絕對無hea我哋啲食客,係酒香味嘅蛋,好入味似日本/台灣嘅便利店食到果啲酒釀蛋~個麵爽口,可能我比較鍾意食硬身麵,覺得唔算特別~叉燒唔算好肥,入味唔會太硬太林~最後要讚店舖雖然睇落好窄身,但好似日本街頭嘅麵店仲要有部自動售賣機俾食客選擇店員嘅服務態度好親切~ 一間舖要做得好除咗食物質素,服務態度都好重要~唔怪得成日都排長龍啦~
唔係講笑,我覺得係最好食嘅拉麵!
首先講個湯底係無味精,係靠豬骨同水用壓力鍋煲出嚟
唔會好咸好油,唔會好淡味,個湯奶色但睇落好清
唔落調味料助攻已經好出色
我飲到見碗底!
另外我要讚係個糖水
個蛋絕對無hea我哋啲食客,係酒香味嘅蛋,好入味
似日本/台灣嘅便利店食到果啲酒釀蛋~
個麵爽口,可能我比較鍾意食硬身麵,覺得唔算特別~
叉燒唔算好肥,入味唔會太硬太林~
最後要讚店舖雖然睇落好窄身,但好似日本街頭嘅麵店
仲要有部自動售賣機俾食客選擇
店員嘅服務態度好親切~
一間舖要做得好除咗食物質素,服務態度都好重要~
唔怪得成日都排長龍啦~

• 糖心蛋
  • 豚骨湯麵
2019-09-16 174 瀏覽
店門個招牌好霸氣 好有日本風 廚房環境整齊乾淨 店家仲提供紙巾 茶水 最估唔到香港既拉麵店可以跟足日本甘 有自助售票機除左八達通仲可以用信用卡俾錢 不過如果要俾現就要搵店員點餐啦 順帶一提 店家好重視品質不設外賣 別天神套餐只需要$105比單點更便宜小龍蝦蟹子沙律 $35(好味指數: 😋😋😋😋😋)賣相好似雪糕甘 而且食法好特別係用紫菜包住沙律食 味道好鮮 而且食到粒粒蟹子同龍蟹肉豚骨湯麵 $75(好味指數: 😋😋😋😋)本身想黎食蝦味增豚骨湯麵 但估唔到7點半黎度都已經賣完啦(想食既朋友要早d黎) 所以最後食左豚骨湯麵 乳白色豬骨湯底好濃但又無肥油 湯底食到滿滿骨膠原既感覺 拉麵軟硬適中而且好彈牙 拉麵份量仲好足 配菜既木耳絲好爽口 日本半熟蛋有酒香味餃子 $35(好味指數: 😋😋😋😋)餃子皮薄 煎得好香好脆 入面係白菜豬肉餡料😍(5分為最高)整體食物質素: 😋😋😋😋性價比:💰💰💰💰推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

小龍蝦蟹子沙律 $35
(好味指數: 😋😋😋😋😋)

豚骨湯麵 $75
(好味指數: 😋😋😋😋)

餃子 $35
(好味指數: 😋😋😋😋)
餃子皮薄 煎得好香好脆 入面係白菜豬肉餡料

😍(5分為最高)
整體食物質素: 😋😋😋😋
性價比:💰💰💰💰
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
  • 小龍蝦蟹籽沙律
2019-09-15 17 瀏覽
這天朋友相約一同吃拉麵,餐廳位於旺角,距離旺角地鐵站,路程約需五分鐘左右,地理上方便,還可接受。餐廳位於大街的地鋪,門面光鮮清晰。小龍蝦蟹子沙律, 龍蝦份量多,配搭醬汁及蟹子,份外有口感,爽脆可口。 入口冰涼,作為前菜,開胃又美味。豚骨湯麵, 我最喜愛的就是他的湯底, 全因為店舖每天也用新鮮豬骨淆製,絕對無添加,天然又美味。 另外,面質方面,也可自由選擇,不同軟硬度,任君選擇,喜愛有口感的我,當然選擇硬麵。

2019-09-14 19 瀏覽
旺角經過別天神博多拉麵,非常之日本風格,就好像日本吃拉麵一樣的格局, 店子小小,全部bar 枱, 只有兩款面選擇,一款蝦濃湯,另外一半豬骨湯。店員話原來老闆係日本人,怪不得可以做到如此日本風格,拉麵嘅味道亦都係正宗博多口味。我跟友人每人選了一款拉麵,我們都嘗試左對方嘅湯底,我就比較喜歡🦐濃湯拉麵, C好重嘅鮮蝦味,有點像龍蝦湯非常香非常濃郁,很好味。 另外今年有兩大篇叉燒,滑滑的幾好吃。溫泉蛋也做得非常出色。讚👍🏻

讚👍🏻

店面小小,好容易唔為意行過左🚶🏻‍♂️非常日式嘅bar枱 + 自助售票機組合🇯🇵 顧客需要自己係售票機揀好買定自己想食嘅野,再將票交俾店員就可以乖乖等食喇😆🍜別天神套餐 $105套餐包括別天神招牌豚骨湯拉麵+溏心蛋+小食(明太子沙律/ 煎餃子),本來一碗拉麵(仲要無蛋!!!) 就已經$75,所以其實套餐係抵食啲😋豚骨湯拉麵好重奶味!!! 但店家講明無落奶,100%豬骨真材實料!! 真係相信店員用左好多好多豬骨熬製🐷但係就唔係濃厚到會粘咀果種,算比較薄身少少,好似creamy soup咁,好正呀🤤 仲有佢嘅溏心蛋,真係隻隻溏心,絕對值得試架!!!!🦐蝦味噌套餐 $115同樣包溏心蛋🥚同一款小食,朋友揀左蝦味噌湯底😌 睇顏色已經知道湯底比豚骨濃味,味噌味道較鹹但唔會口渴,仲有啲蝦油提鮮,當然蝦味唔算好濃,味噌嘅鹹味相對突出🍜套餐包嘅小食中,特別想介紹明太子沙律🥗 佢唔係一般有菜有薯仔果種沙律,而係比一小碗明太子同紫菜俾你包住食,好有趣嘅食法😆

🍜別天神套餐 $105

🦐蝦味噌套餐 $115

2019-09-13 11 瀏覽
去食別天神既時候,先發現門口位置有個小連儂牆😳貼左好多memo叫香港人加油啊!❤️-同男朋友一樣都係叫豬骨湯,先來一客小小的小龍蝦蟹子沙律,我非常喜歡呀!估唔到小龍蝦份量好多🦞拉麵到~拉麵係幼麵偏淋身,而且麵底好多,我食唔哂🙊大兩大片叉燒,叉燒肥瘦適中,但厚薄不一。最吸引我係溏心蛋,醃得好好味,而熟度正正就係我最喜歡既熟度,蛋黃半熟得好正👍🏻另外湯底好足料,因為掛住影相,吹涼左一陣,湯面頭凝固左一層膠😮我地叫左個煎餃子share,係比較細隻既菜肉餃子🥟
估唔到小龍蝦份量好多🦞
拉麵到~
拉麵係幼麵偏淋身,而且麵底好多,我食唔哂🙊
大兩大片叉燒,叉燒肥瘦適中,但厚薄不一。

我地叫左個煎餃子share,係比較細隻既菜肉餃子🥟
2019-09-13 16 瀏覽
別天神旺角店,地方都算好易搵,主打豚骨拉麵,用高壓鍋將骨頭高壓熬煮數小時,配上幼麵,湯頭不算好濃,水準中中,有進步的空間,蝦味噌拉麵用櫻花蝦放在上麵,湯唔夠熱,希望下次來有改善
2019-09-12 25 瀏覽
最近比較鍾意搵啲良心小店嚟食,我終於有機會食到一間屬於香港人嘅拉麵店!呢間別天神拉麵分店位於女人街沙嗲王總店附近,非常方便!門口可以用八達通機嚟買拉麵食,又幾好喎拉麵選擇只有兩款,其中蝦味竟然賣晒所以我同朋友就叫咗兩碗原味加餐,一人試一個小食餐枱前面有貼住教你點樣調教濃味同辣味嘅拉麵, 仲標榜自己係冇味精!夠晒健康小龍蝦沙律要包住紫菜嚟食, 嘩估你唔到咁好味喎!沙律個味道調校得好好,入邊真係有啲龍蝦粒好正餃子煎得外脆內軟,仲要冇豬羶味大大隻好好吃我諗啲碗喺係香港能夠食到最正宗嘅博多拉麵,豬骨湯能夠食得出佢完全冇味精!有浸天然嘅鮮甜味!仲要係我最鍾意嘅瘦叉燒加分糖心蛋你見到佢咁靚都知好食,簡直Perfect !如果想食得濃味或者辣啲, 極度推介佢枱頭嘅建議,可以加大量嘅辣芽菜同埋蒜頭仲有七味粉,你想有幾濃就有幾濃想飲野嘅話絕對可以試吓餐廳枱頭免費任飲嘅麥茶,好有日本feel
拉麵選擇只有兩款,其中蝦味竟然賣晒
所以我同朋友就叫咗兩碗原味加餐,一人試一個小食
小龍蝦沙律
餃子
餃子煎得外脆內軟,仲要冇豬羶味
大大隻好好吃
原味豬骨湯拉麵

原味豬骨湯拉麵
2019-09-11 31 瀏覽
好耐冇食拉麵 今日喺旺角突然興起就揀咗間拉麵店入去食啦 6:30人流都仲未算好多 鋪頭入面仲有位 原來呢度門口有一部機係要先買咗飛再等位入去我同朋友坐咗喺門口位 不過就真係有啲熱啦 冷氣都吹唔到 我哋食咗佢嘅招牌別天神套餐 係配餃子仲有一個沙律 沙律連埋啲紫菜一齊食好好味呀 另外佢係個吧枱位置上面仲有好多嘢可以俾你自己加嘅例如落五香粉啦芽菜啦芝麻啦等等 可以按自己喜好幾多都得 別天神套餐嘅拉麵係豬骨湯底上面有幾塊叉燒 拉麵食落好彈牙 份量亦都好多 拉麵上面仲有隻糖心蛋呀 食晒成碗真係會好飽不過我覺得佢嘅餃子可以煎得再脆少少 一路食真係覺得好熱門口位冇冷氣 同埋唔坐得耐我哋見到夜左開始有人排隊 都唔好意思坐咁耐 即刻起身就走啦 如果想速食嘅話 呢個拉麵店都唔錯嘅 叫完嘢食之後5分鐘都唔使就已經有嘢食啦

例如落五香粉啦芽菜啦芝麻啦等等 可以按自己喜好幾多都得

我哋見到夜左開始有人排隊 都唔好意思坐咁耐 即刻起身就走啦

• 小龍蝦蟹子沙律
星期日的晚上,在旺角逛完街之後打算快快吃個晚飯,以避免一些突發事情。在西洋菜街行行下,見到這間拉麵店,心想不如在這裡食。全自助的日式拉麵館,往往都是非常快手的,正合我們需求。所說的就是這間位於西洋菜街旁邊的別天神拉麵,拉麵館空間不大,但就非常似傳統日式的裝設。門口設了一台自助機,我們買完之後就可以告訴給店員知道,非常快捷。我們一人點了一個套餐,飲料方面的都是自助,有日及冰水。而配料方便亦任均選擇,枱上亦附有餐廳指引,我自己就落了一些蒜蓉和拉麵胡椒,重口味一點。⍉ 1.      別天神套餐 (豚骨拉麵)原來打算與另一半一人點一個不同味道的拉麵,可惜櫻花蝦拉麵已經售罄,是數量限定的,我們來遲一步。不過,這碗豚骨拉麵亦不會令人失望。其湯底非常之香濃,豬骨的味道已經充份融入至湯水之中,拉麵口感則剛好,不太硬不太軟,如果有特別要求的,就要跟老闆說一聲喇。最後豚肉亦煮得非常香口,入口不會起渣。⍉ 2.      小龍蝦蟹子沙律這份不單是沙律,而是配上紫菜,將紫菜夾雜著小龍蝦蟹子沙律,味道比起單吃更加出色。⍉ 3.    餃子 (四隻)拉麵餃子是常見的配搭,在別天神都不例外。由於傳統拉麵館是開房式
⍉ 1.      別天神套餐 (豚骨拉麵)
別天神套餐
⍉ 2.      小龍蝦蟹子沙律
小龍蝦蟹子沙律
⍉ 3.    餃子 (四隻)
拉麵餃子是常見的配搭,在別天神都不例外。由於傳統拉麵館是開房式廚房,所以能夠看得出餃子是即叫即煎,所以到桌時仍是熱辣辣的,非常好吃。
餃子
最後,吃完拉麵飲一下日式蕎麥茶,整個人非常舒暢。別天神不單是一間出色的拉麵店,亦是一間貼地的食肆。相信大家踏進店內,一定會有另一番感覺。
2019-09-08
別天神套餐