2017-08-03 87 瀏覽
Kaka住在灣仔多年,但就極少在灣仔覓食前兩天搭地鐵回家,途中經過別天神拉麵便入去醫下肚。一入去坐位不多,只有不多個十個的坐位,而menu也只有兩款麵供選擇。Kaka心想,只做兩款,應該做得非常精和有信心才可以呢。Kaka叫了個別天神套餐豚骨湯麵,豬骨湯底濃郁,麵質彈牙,軟硬適中,而那粒流心蛋更是kaka最愛。套餐可選沙律或餃子,Kaka選了餃子。皮很薄,裡面有肉汁不會乾爭爭。bar枱上更有冰茶提供。
Kaka住在灣仔多年,但就極少在灣仔覓食
前兩天搭地鐵回家,途中經過別天神拉麵便入去醫下肚。

Kaka叫了個別天神套餐

2017-07-27
2017-08-01 55 瀏覽
個人三不五時就會很想吃拉麵,這晚上去完動漫節,在openrice找到了這間拉麵店……由於已經九時多,所以人不算多。店內裝潢很有日本的感覺,店舖小小的,就只有一張橫枱,我認為裝潢不多不少也會影響一頓飯的感覺。我點了蝦味噌拉麵套餐,而友人則點了豚骨拉麵套餐。小食我們每人點一款,想不到主食外也花心思製作。餃子味道未算突出,但也不錯。小龍蝦蟹子沙律蝦味足夠,還好像帶點芥末味道,有畫龍點睛的效果,再配上紫菜吃也很不錯。到主角蝦味噌拉麵,湯的濃稠適中,不糊口。而湯的味道帶點蝦的香,味道非常好。拉麵的軟硬度好像稍為偏軟,但也可以接受。溏心蛋的味道和口感也非常適中。配菜方面也不會過多而影響吃麵條的口感。最後,用餐後不會太有口渴的感覺,所以店內強調沒有味精,都是用豬骨和水熬煮而成,也是能夠相信的。
個人三不五時就會很想吃拉麵,
這晚上去完動漫節,在openrice找到了這間拉麵店……

由於已經九時多,所以人不算多。
店內裝潢很有日本的感覺,
店舖小小的,就只有一張橫枱,
我認為裝潢不多不少也會影響一頓飯的感覺。

我點了蝦味噌拉麵套餐,
而友人則點了豚骨拉麵套餐。

小食我們每人點一款,
想不到主食外也花心思製作。
餃子味道未算突出,但也不錯。

小龍蝦蟹子沙律

蝦味足夠,還好像帶點芥末味道,
有畫龍點睛的效果,
再配上紫菜吃也很不錯。

到主角蝦味噌拉麵,
湯的濃稠適中,不糊口。
而湯的味道帶點蝦的香,
味道非常好。
拉麵的軟硬度好像稍為偏軟,
但也可以接受。
溏心蛋的味道和口感也非常適中。
配菜方面也不會過多而影響吃麵條的口感。

最後,
用餐後不會太有口渴的感覺,
所以店內強調沒有味精,
都是用豬骨和水熬煮而成,
也是能夠相信的。

2017-07-31
2017-07-31 49 瀏覽
響酷熱天氣警告之下,其實真係食咩都無胃口,時間到咗兩三點,始終都要搵少少嘢食,響人來人往嘅灣仔, 見到電車路旁邊有一間小店食日本拉麵,價錢唔貴,就入去試吓。店入面唔算多人,只有靠住廚房幾個吧枱位,可以清楚望到廚師一舉一動,感覺猶如置身日本街頭麵檔一樣,當然呢度有冷氣更勝一籌。呢度一拉麵加一小食只係$110左右,灣仔午飯價錢來說絕對不貴,因為茶餐廳一個碟頭飯都可能已經$6-70。餐前小食要咗小龍蝦沙律,十分開胃,小龍蝦清甜,沙律醬不會過多,有少少芥末味,旁邊仲有幾塊脆脆的紫菜,用來夾着小龍蝦沙律吃,食落感覺有層次。拉麵要咗豚骨湯拉麵,份量十分多,湯底濃郁,有少少漿嘴感覺,膠質好多,拉麵不算好彈牙,但糖心蛋好滑,蛋白外層用醬油醃過,鹹鹹地味道不錯。好快就食完呢一餐,整體感覺不錯,但又要開始辛勞一日。

好快就食完呢一餐,整體感覺不錯,但又要開始辛勞一日。
2017-07-28 28 瀏覽
尋日係灣仔開完會,一個人唔知食乜好,行到去修頓嗰頭聞到好香拉麵味,原來別天神就喺隔離~咁梗係入去開餐啦~入到去menu 有得揀豬骨同櫻花蝦湯底,仲有小龍蝦沙律同餃子小食~叫咗碗豬骨湯底拉麵同小龍蝦沙律小食套餐醫肚,order勁快到,沙律不得不讚,啖啖小龍蝦肉勁鮮味!拉麵湯底濃而不膩,啲麵夠爽滑,配菜又夠多,如果唔夠喉原來仲可以加麵底,都係加多10蚊!最後大滿足飽飽返屋企~~
2017-07-27
  • 小龍蝦沙律
2017-07-27 27 瀏覽
別天神套餐 (豚骨湯底) $105Betsutenjin Ramen Set (including Salad and Dumplings).奶白色既湯底 味道淡淡地唔算濃 飲落無咩味精 加埋佢個自制辣牙菜食 可以任加既 又係另一種風味 唔算好辣 幾爽口開胃麵質唔硬唔軟 中規中舉 糖心蛋凍凍地 食落都新鮮 都香香地👍🏻.另外佢個蟹子沙律好正 味道濃郁 仲有一粒粒蟹子 爽爽地.至於個餃子都少少脆 新鮮即整
別天神套餐 (豚骨湯底) $105
另外佢個蟹子沙律好正 味道濃郁 仲有一粒粒蟹子 爽爽地
至於個餃子都少少脆 新鮮即整
2017-07-27 45 瀏覽
放工去灣仔上興趣班,每次經過附近都見到博多拉麵別天神的拉麵好吸引,今次見還有時間,就跟同學坐下來試試。 調味架上放有多款味調料,例如有拉麵汁、七味粉、芝麻、蒜蓉及辣芽菜等。可跟著指示按個人口味調配湯底,提升湯頭風味。 豚骨湯麵,賣相看起來很豐盛,有一大片叉燒,滿滿蔥花及黑木耳,麵底不加味精,豚骨香氣雖然濃郁但卻不會太咸。 半肥瘦叉燒大大片非常腍滑,又夠入味。 而我最愛的溏心蛋,嫩滑香口,超好味。 麵質彈牙爽口,有淡淡蛋香。 套餐選配餃子,皮薄但餡料不算多,質素普通。 小龍蝦蟹子沙律較特別,大量小龍蝦肉配上蟹子沙律,夾著紫菜一起吃,非常鮮味而且口感好豐富。

半肥瘦叉燒大大片非常腍滑,又夠入味。

而我最愛的溏心蛋,嫩滑香口,超好味。

麵質彈牙爽口,有淡淡蛋香。

套餐選配餃子,皮薄但餡料不算多,質素普通。

2017-07-17
  • 豚骨湯麵
2017-07-25 24 瀏覽
今日行到灣仔修頓球場附近,看見一間日式拉麵的店鋪,從外面看進店內,雖然衹得七八個坐位圍繞著開放式的廚房,但是依然坐無虛席,一個客人退座之後,另一個接替其座位!麵店標榜湯底用上濃白湯和百份百超豚骨及沌水淆成,及不含味精或奶類製成品,於是就走入佢試試。翻開餐牌,選擇了—款蝦味噌豚骨湯麵,稍等了一會,麵由師傅送至面前,有點兒去了日本的拉麵鋪子一樣,極之親切,豚骨湯味香濃又撲鼻, 大大塊厚厚嘅叉燒, 加上紫菜同蛋配襯,仲有我最喜歡蔥花, 真係食慾大增。 色同香嘅賣相非常吸引,等我現在試埋味先, 湯味濃郁清甜, 仲有蝦鮮味!麵質爽兼彈牙,至於叉燒,肉鮮味美,—放入口有溶化感覺!枱上还有各適其適調味料, 任君選擇😀😀 。5駛5分鐘我就食得一乾二淨,真係滋味!仲有一點不能不提,之後過左一段時間都5覺得口渴,即係麵店所講不含味精是真有其事, 各位朋友不妨一試!
2017-07-25 43 瀏覽
約左朋友去演藝睇話劇,扮下文青先😁但是無理由,餓住個肚睇二個幾鐘吧👉🏻👈🏻不過收工已經六點幾,只有唔夠一個鐘的時間食野🙈就選一間快靚正又近地鐵的吧灣仔A3出口,右轉,唔使五分鐘就到,超方便🚀重要小店經營,選擇唔算多,所以出品都很快。由落單到上齊所有食物(包括拉麵),十分鐘都不用👍🏻岩晒我里啲趕時間的人唔想煩,叫左個豚骨拉麵套餐相較單點來說,多了一隻糖心蛋蛋🐣蛋黃的生熟度個人較喜歡,是輕微流心的個種(本人不能吃生雞蛋)叉燒夠軟,唔太肥。湯底係一般個隻🐷骨湯底,咸度剛好。跟餐要左個小龍蝦蟹子沙拉🦀🦐沙拉入面有龍蝦肉,加上蟹子的脆,口感清新,無一沙拉個種好滯的感覺。店家重附上紫菜,用黎夾住沙拉食,挺好的👍🏻👍🏻正常人應該會飽。但我里啲工作狂,返工的日子只係食輕食為主,下班當然要食個夠。所以⋯我叫多左碟餃子😝皮幾薄,而且係菜較多的🥗🥗我喜歡。不過建議大家上桌要馬上吃,因為師傅會將個餃子的底煎得脆脆的😋😋
約左朋友去演藝睇話劇,扮下文青先😁

灣仔A3出口,右轉,唔使五分鐘就到,超方便🚀

唔想煩,叫左個豚骨拉麵套餐
叉燒夠軟,唔太肥。
湯底係一般個隻🐷骨湯底,咸度剛好。

跟餐要左個小龍蝦蟹子沙拉🦀🦐
店家重附上紫菜,用黎夾住沙拉食,挺好的👍🏻👍🏻

所以⋯我叫多左碟餃子😝
皮幾薄,而且係菜較多的🥗🥗我喜歡。
2017-07-16
  • 豚骨湯麵
2017-07-23 49 瀏覽
日本野通常都係諗起壽司刺身,好少會話去食拉麵今次就同朋友黎灣仔試下先xd呢間鋪唔係大,但個格局都幾有日本既氣氛開放式廚房可以見到佢地點整拉麵,感覺幾新鮮我就叫左豚骨湯底既拉麵,湯底味道好濃,飲得出係真材實料!拉麵既粗幼正正係我鍾意既一種,適中既粗度同樣好有咬口而叉燒方面就唔會好硬,不過就唔太夠肥,味道岩岩好配料方面就有拉麵唔少得既糖心蛋啦~糖心蛋唔會太熟,係會流心XD因為係叫左套餐,所以就叫埋餃子餃子煎過外皮就變得脆左,不過就正常味道冇咩特別
日本野通常都係諗起壽司刺身,好少會話去食拉麵
今次就同朋友黎灣仔試下先xd
呢間鋪唔係大,但個格局都幾有日本既氣氛
開放式廚房可以見到佢地點整拉麵,感覺幾新鮮

我就叫左豚骨湯底既拉麵,湯底味道好濃,飲得出係真材實料!
拉麵既粗幼正正係我鍾意既一種,適中既粗度同樣好有咬口
而叉燒方面就唔會好硬,不過就唔太夠肥,味道岩岩好

因為係叫左套餐,所以就叫埋餃子
餃子煎過外皮就變得脆左,不過就正常味道冇咩特別
2017-07-18 150 瀏覽
晚上要去上堂,加上黃雨,一個人食野,所以就揀左係灣仔地鐵A3出口向右行的別天神食拉麵啦我來得早所以人唔多,可以慢慢食!老闆介紹食傳統的,所以就揀左別天神拉麵套餐跟小龍蝦蟹子沙律!好鐘意呢個小龍蝦蟹籽沙律,冰冰地的,卷埋紫菜一齊食,好爽口,而且好足料,好好食拉麵比較幼身,彈牙,湯濃,份量對於女仔黎講岩岩好,豚骨湯底飲完又唔會有個種封喉的感覺,湯底真材實料個人好鐘意店子有好多占味選擇,可以配合個人口味再調節很窩心的溫馨提示,而且加左入拉麵中,成碗麵味道豐富好多,辣芽菜好正

個人好鐘意店子有好多占味選擇,可以配合個人口味再調節

2017-07-18
  • 小龍蝦蟹子沙律
2017-07-18 1675 瀏覽
別天神拉麵自從上次同老婆食完之後一直都冇機會再食, 因為公司附近間別天神Lunch太多人。今日約左老友收工後去灣仔買電腦, 出站時傾盤大雨, 正煩惱緊咁大雨可以去邊度開餐時, 老友係Openrice搵到灣仔間博多拉麵別天神原來正正係灣仔地鐵站出面。咁我地當然要去食返碗拉麵醫醫肚先啦。🍜灣仔呢間博多拉麵別天神好細間, 坐位好少, 裝修佈局好有福岡拉麵小店的風格。我地到時因為剛好客滿, 在門外等了約5分鐘左右先入座。係度用餐可邊食邊睇師傅備餐。店內有介紹他們的湯底係用100%豚骨熬製, 不含味精亦冇添加奶。👍餐牌好簡單, 主要係選擇豚骨湯麵或蝦味噌拉麵。如果揀套餐除左有小食仲配埋溫泉蛋, 套餐只需加$30, 我地當然揀套餐啦。😀調味料選擇都好多, 最正係有我like爆嘅芝麻。😍老友加左好多呢間店自家製的辣芽菜, 佢話味道調得好好, 口感好清爽。老友揀的蝦味噌拉麵櫻花蝦好多, 聞都聞到蝦味好濃。我今次食豚骨拉麵, 湯底超濃郁, 冇添加味精但味道都好香濃, 溫泉蛋都好入味, 叉燒肉質軟腍, 配上香蔥同我後加嘅大量芝麻, 好食到最後湯我都飲哂。😋小食我encore左上次食過好好食嘅小龍蝦蟹子沙律

係度用餐可邊食邊睇師傅備餐。

調味料選擇都好多, 最正係有我like爆嘅芝麻。😍

自家制辣芽菜

老友揀的蝦味噌拉麵櫻花蝦好多, 聞都聞到蝦味好濃。

別天神拉麵

小食我encore左上次食過好好食嘅小龍蝦蟹子沙律, 蝦肉富有彈性, 蟹子亦好多, 用脆口嘅紫菜夾住食, 非常美味。😙

小龍蝦蟹子沙律

老友揀嘅餃子賣相都唔錯。
餃子

2017-07-17
5 分鐘 (堂食)
自家制辣芽菜
餃子
2017-07-17 929 瀏覽
日本拉麵有多種,不同地區各有特色。博多拉麵,以快速煮成,所謂速食見稱。晚上,在灣仔區下班的我,朋友說在修頓中心,附近,有間不錯的博多拉麵店舖,很久也沒吃拉麵,也有點餓,於是去朝聖一下。來到門前,店子細細,傳統日式的門面。找個近門的位置坐下,案前細小,擺放著說明及調味品,倒是不錯的感覺。有冰茶在案前,自助的,先要半杯,原來是麥茶。麥茶的清香,濃而不厚的麥味,有點提神,一般都是綠茶或抹茶,這個與眾不同。店員向我介紹各種拉麵特色,最後要一個蝦味噌拉麵套餐,小食則選了小龍蝦沙律。小龍蝦沙律很快就送上,龍蝦有淡淡的甜味,沙律軟綿綿,口感似是薯蓉,卻比薯蓉較粗粒口感,很特別。蝦味噌拉麵送上,色彩雖不是鮮艷,卻也很好香,有種舒服的感覺。習慣上先試一下湯底,看看如何。湯底很是濃稠稠,沒有稀如水的感覺,入口卻不糊口,很是順滑。蝦味噌湯味濃而不鹹,濃而不厚,又不算清淡,濃而薄的味道,卻又不影響豬骨湯底味道,店員說是豬骨湯加上蝦味噌,湯中仍帶有豬骨湯底的香。原來純用豬骨,以壓力煲,以數小時迫出豬骨的香味,湯底濃而不厚,濃稠稠,很重骨膠原的感覺,就有如加入膠水加到湯中一樣。鹹蝦的鹹香,沒有很鹹的感覺,淡淡的鹹
日本拉麵有多種,不同地區各有特色。

博多拉麵,以快速煮成,所謂速食見稱。

來到門前,店子細細,傳統日式的門面。

有冰茶在案前,自助的,先要半杯,原來是麥茶。

麥茶

小龍蝦沙律

蝦味噌拉麵

習慣上先試一下湯底,看看如何。

鹹蝦的鹹香,沒有很鹹的感覺,淡淡的鹹香,反為湯底作點綴。叉燒肉味香卻不重,軟線線,很容易咬開,只多咀嚼感覺就已經可以。

蝦味噌拉麵

青葱的味道,相反從濃而不厚的湯底中,帶出很重的葱味,個人並不喜歡葱的味道,卻更突出湯底的原味。

蝦味噌拉麵

糖心蛋,入口滑淨,蛋味香,配合湯底的味道,非常不錯。

蝦味噌拉麵

拉麵幼身,麵本身帶著湯的味道,煙韌的咬感,非常突出,一般麵食到最後都會被湯浸軟,相反這個拉麵吃到最後口感依然,這點非常意外,個人認為是很有驚喜。

蝦味噌拉麵

店員說蝦味噌是濃味的,原以為是很濃很鹹的那種,卻是另一種濃的口感,湯底的味道令我多喝幾口,又不會有很渴喉的感覺,非常的吸引,不過被麥茶的清香,不得不再飲半杯,以清一下口中的味道。

湯的濃而不厚、麵的口感配合,令我對拉麵有一種新的感覺,新的感受,可稱得上是別樹一格的味道。
麥茶
小龍蝦沙律
2017-07-13 118 瀏覽
博多拉麵別天神愛好吃拉麵的我今天來到了這家店鋪小小裝潢卻充滿了日本色彩的拉麵店這裏的選擇不多拉麵跟小食只有各兩款也沒有像為了要迎合香港口味的拉麵店一樣可以給客人選擇拉麵的軟硬度湯頭的濃淡度等等就完完全全是廚師給你他覺得最好的味道我也就是喜歡這種的拉麵店蝦味噌豚骨湯麵湯頭裏加入了櫻花蝦令其湯頭多帶點鮮咸香味豚骨湯麵湯頭呈現奶白色味道香濃膠質重叉燒軟滑夠入味拉麵掛湯能力也不錯但可惜的是我本人不太喜歡吃幼身拉麵但老實說這個價位能吃到有這種品質的拉麵的確很不錯的呢我覺得好吃不等於你純屬個人意見愛分享
博多拉麵別天神
的確很不錯的呢
我覺得好吃不等於你
純屬個人意見愛分享

2017-07-09 154 瀏覽
這天來到灣仔上學,甫落電車,就與那不起眼的小店碰個正著,時間無多,也有好一陣子沒有吃過拉面,那就在這裡來個晚餐吧。座位不多,都是向著廚房的長檯,檯底有掛勾可以勾上沈甸甸的書包。拉麵主要得兩款口味,選了看似口味較重的蝦味噌套餐,怕上堂肚餓再追加了一份餃子,但後來想想看餃子有點貴。不是繁忙時間,不用等很久麵已經準備好,湯底很深色,看似味道很濃厚。夾起一箸麵,厚厚的湯底裹著每條麵,食落好拉麵口感較爽口,味噌味好出,沾上蝦乾口感很有趣。豚肉幾大片有三片,被湯底蓋過了,所以吃到的時候已經完全沾入了湯底。最愛是這個溏心蛋!還可以額外再追加,蛋黃呈沙狀,食落好甜。追加的這份餃子,一份4隻,少少偏油,餡料不算很豐富。最喜歡它的湯底和蛋,雖然價錢偏貴,但一試無妨,可以止止拉麵隱。

最愛是這個溏心蛋!還可以額外再追加,蛋黃呈沙狀,食落好甜。

追加的這份餃子,一份4隻,少少偏油,餡料不算很豐富。

2017-06-22
外賣送餐
2017-07-06 97 瀏覽
今日同朋友經過灣仔..見到呢間拉麵裝修好有日本風味..入面d座位都係跟足日本既風格..舖頭細細..好有特色..所以決定入去一試...一坐低..見到店面有好多調味料同配料..還有教你自己動手弄既指引..好有日本餐廳既做法..每人叫左個套餐..先來個小食..有餃子和小龍蝦沙律..呢個沙律好特別..看似雪糕球..好似係別天神獨有..爽口的龍蝦肉配以沙律..很清新..再夾係紫菜一齊食..係一創意小食..一個豚骨拉麵同一個蝦味噌拉麵..湯夠濃味..拉面很爽口彈牙...配上煮得剛好既豚肉..簡直一流..流心蛋更是看到都流口水的..十分滿意最貼心的是連紙巾和水都預備好在你面前..垂手可得..店鋪小小..但設備齊全...是日本餐廳特色

2017-07-06
  • 小龍蝦沙律