2017-04-25 941 瀏覽
之前有個朋友成日同我講,博多拉麵別天神嘅拉麵好好食。今次嚟到灣仔掃街,朋友又咁啱想食拉麵,一於襯呢個機會黎試吓。拉麵小店,座位唔多,但都幾闊落,唔會太迫。一坐低,望下menu拉麵有兩款,分別係豚骨湯面同埋蝦味增拉麵。朋友都喜歡豚骨湯底,所以叫咗兩個豚骨拉麵套餐。套餐包括一碗拉麵,一隻溏心蛋同埋小食一款。小食二選一,可以揀小龍蝦蟹子沙律或者餃子四隻因為我哋兩個人,所以每樣要一款,咁就兩樣都有得試啦。小龍蝦蟹子沙律細細碟,旁邊仲有四,五塊紫菜俾你包住沙律嚟食。沙律入邊真係有小龍蝦肉架,份量都幾多添!正呀!可以encore咁套餐嘅餃子有四隻,如果單點呢就35蚊有六隻。餃子味道正正常常, 我較喜歡小龍蝦蟹子沙律。講返碗拉麵, 豚骨湯底香濃,拉麵軟硬度適中。重點係隻溏心蛋,真係好好味!望到溏心係情半流心狀態架!留意番,叫套餐嘅拉麵先會包括埋溏心蛋架, 如果單點一碗拉麵嘅話就要加$10,先會有溏心蛋一隻。呢度嘅拉麵果然不錯,名不虛傳喎!下次可以再嚟,試埋蝦味增湯底味拉麵。
拉麵小店,座位唔多,但都幾闊落,唔會太迫。
一坐低,望下menu
拉麵有兩款,分別係豚骨湯面同埋蝦味增拉麵。

朋友都喜歡豚骨湯底,所以叫咗兩個豚骨拉麵套餐。
套餐包括一碗拉麵,一隻溏心蛋同埋小食一款。

小食二選一,可以揀小龍蝦蟹子沙律或者餃子四隻

因為我哋兩個人,所以每樣要一款,咁就兩樣都有得試啦。
沙律入邊真係有小龍蝦肉架,份量都幾多添!
正呀!可以encore

咁套餐嘅餃子有四隻,如果單點呢就35蚊有六隻。
餃子味道正正常常, 我較喜歡小龍蝦蟹子沙律。
講返碗拉麵, 豚骨湯底香濃,拉麵軟硬度適中。
重點係隻溏心蛋,真係好好味!

呢度嘅拉麵果然不錯,名不虛傳喎!
下次可以再嚟,試埋蝦味增湯底味拉麵。
  • 溏心蛋
  • 小龍蝦蟹子沙律
2017-04-13 64 瀏覽
每次都期待與老公的飯敍,老公話想吃曰式拉麵,但又吾想去大型連鎖店,剛走過一間日式小店坐下。老實說店內位置有限,但店員很貼心話椅下有個勾可掛袋,可以舒服地吃。桌上有教如何調味,有不同調味粉、蒜容、芝麻我們叫了2個拉麵套餐,包括各一拉麵和一小食。小食分別係小龍蝦蟹子沙律和餃子,前者真係感覺到蟹子和龍蝦肉,爽口弾牙。後者煎得很香脆。蝦味僧湯拉麵比較濃味一點,我和老公都偏愛呢款拉麵,隻蛋和叉燒都好美味。老公不吃䓤,所以兩個麵也走䓤了。很有曰本風味的小店,值得一試
桌上有教如何調味,有不同調味粉、蒜容、芝麻
我們叫了2個拉麵套餐,包括各一拉麵和一小食。
很有曰本風味的小店,值得一試
2017-04-11 559 瀏覽
今日約左朋友去睇戲,就諗住快快手喺附近搵間餐廳食下野,見到呢間拉麵店,入面有十個座位到,應該都會食得幾快,所以就嗱嗱聲入去食啦。見到個餐牌上面有2款拉麵,一個係豚骨湯面、一個係蝦味噌湯面,我哋一於一人一個,可以試唒呢2款枱面上面仲有各種唔同嘅調味料,好似七味粉、醬油、薑絲同蒜蓉. 另外仲有水同埋麥茶供應,就可以解渴的小龍蝦蟹子沙律,小龍蝦同蝦子嘅沙律好配合,味道鮮甜爽口,而且好開胃,仲可以攞啲紫菜包住嚟食呢個係豚骨湯面食拉麵最重要係個湯底,湯底好重豬骨味,感覺係煲左好耐,而且飲左幾啖都唔會覺得口渴!叉燒係半肥瘦嘅,加埋啲蔥絲同牛蒡,好爽口。拉麵煙韌有彈性,另外半熟玉子亦都好惹味朋友食嗰個係蝦味增豚骨拉麵,顏色好靚,見到個面頭有大量嘅粟米同埋櫻花蝦,顏色好鮮艷,湯底個味道就比較濃,比較重味噌味我哋食晒成碗拉麵, 都唔使30分鐘嘅時間, 真係啱晒我哋呢啲都市人,繁忙嘅生活正所謂:「快靚正」
呢個係豚骨湯面
正所謂:「快靚正」
2017-03-30
2017-04-06 63 瀏覽
灣仔別天神拉面, 喺正地鐵站口, 成日經過見到都未有機會試過, 可能次次我見到間鋪既時候佢都冇乜人, 感覺上佢麻麻地, 但今日有朋友都話想去, 所以都係要試試可能食得拉面既都唔會點傾計, 食完就走, 去到都唔洗點等望望餐牌, 啲價錢同其他拉面店都差冇幾, 今次就食豪啲, 點左個最貴價既蝦味噌套餐, 成為$115.有沙津, 有餃子, 有拉面, 係冇野飲啫.其實個食物賣相呢, 餐牌望落係OK既, 但黎到呢, 就見仁見智喇, 味道其實麻麻, 唔係差, 但咁既價錢就大把選擇喇.
可能食得拉面既都唔會點傾計, 食完就走, 去到都唔洗點等

有沙津, 有餃子, 有拉面, 係冇野飲啫.
2017-03-23
10 分鐘 (堂食)
2017-04-02 57 瀏覽
平時好少黎灣仔食野,午餐心思思想食拉面就把心一試,地方少少但充滿日式風味~見到門面話呢到湯底唔係加味精,呢個食完口唔會太濃味既賣點吸引了我。叫左套餐,有豚骨拉面加餃子/小龍蝦沙律。拉面湯底OK, 好重既豚骨味。面係幼面,但都幾彈牙。叉燒唔算太肥, 另有加糖心蛋,OK流心,幾正。餃子都煎得幾香,仲可以落餃子汁。沙律就龍蝦粒加左沙律配料,新鮮配搭, 食落幾彈牙,口感不錯!仲可以自己加牙菜,芝麻,日式釀菜等等~服務不錯。
叫左套餐,有豚骨拉面加餃子/小龍蝦沙律。

餃子都煎得幾香,仲可以落餃子汁。
仲可以自己加牙菜,芝麻,日式釀菜等等~服務不錯。
2017-03-25
10 分鐘 (堂食)
2017-04-01 68 瀏覽
今天放工的時候,突然覺得有點餓,便打算到附近走走看看有什麼東西吃。看見了一間拉麵店,地方不是很大,但是人流也挺多的,決定走進去試試。看到了餐牌,原來只有兩款拉麵可以選擇。我便選擇了蝦味噌豚骨湯面及餃子,這款套餐。叫了不用5分鐘,拉麵便送到了,真的很快呢!湯的表面有大量櫻花蝦,還配了兩片叉燒,湯味十分濃郁,充滿味噌及豚骨味,再加上蔥花,十分香甜。餃子一份有四隻,外皮酥脆而且皮薄,入面是菜及豬肉的餡料,整體十分配合,也煎得很香口。另外還有提供各種的調味料,食完拉麵,差不多也只是用了半小時,真是快食之選!
2017-03-30
灣仔區出名多嘢食,如果唔想下下自己一個食快餐店,其實拉麵都係一個選擇👍🏿呢間店就一眼就睇晒,座位大約得10個左右,全部都以吧枱嘅形式進食。一坐埋去就可以落order架啦😀佢啲拉麵款式唔多,主要其實得兩種,第一種係豚骨拉麵, 第二種係期間限定既蝦味噌豚骨拉麵👍🏿因為第二種相對比較特別,所以小編就揀咗蝦味噌套餐,呢個套餐除咗拉麵外,客人重可以係餃子同沙津之間選其一。小編就揀咗一碟四隻嘅餃子😋由於坐係吧枱嘅關係,所以廚師會直接將碗拉麵第比客人,所以碗拉麵一黎到果陣都相當熱👍🏿大家可以望望上面d料,除咗有好靚嘅糖心蛋之外,仲有大量嘅櫻花同埋蔥粒,真係好足料😀大家可以睇睇,麵條嘅分量正常,啱啱講嗰個配料就真係好多,靚靚嘅糖心蛋,另外仲有兩塊豚肉添👍🏿呢個就係跟餐嘅四隻餃子,餃子嘅味道都唔錯,外邊嘅皮唔會太厚,煎得幾香脆,咬落去,入邊亦都有好多肉汁,得四隻真係意猶未盡啊!最後就係呢間野亦都同其他拉麵店有相似嘅地方,當然係日本嘅文化黎啦,就係有清茶提供比客人飲用,真係如果人多,唔阻住人哋做生意,又有時間既話,就坐低飲多兩杯啦🙈

2017-03-25 86 瀏覽
平時好少出灣仔,行開呢頭,見到有間拉面店唔錯。睇Menu 見到Lunch time 有set,於是幫親了。Menu 有兩款拉面揀,我揀左蝦味拉面Set, $115湯底係豚骨湯,原來係用100%豚骨友純水整,冇味精。拉麵料都幾足下,有蝦乾,粟米,木耳,兩塊叉燒等等,叉燒肥瘦比例都唔錯,湯底濃郁,面系幼身既,唔會過淋,蛋亦好溏心。包一款小食,有4隻餃子。味道都唔錯,豬肉加菜餡,幾抵食。今次無論拉麵定小食都幾滿意,可以再嚟!
Menu 有兩款拉面揀,我揀左蝦味拉面Set, $115
湯底係豚骨湯,原來係用100%豚骨友純水整,冇味精。
包一款小食,有4隻餃子。味道都唔錯,豬肉加菜餡,幾抵食。

今次無論拉麵定小食都幾滿意,可以再嚟!
2017-03-24 75 瀏覽
今日要支持南華籃球隊,係場館隔離有間拉麵店🍜。我見未夠鐘睇球賽便到隔離食個麵。我叫套餐:櫻花蝦味噌豬骨湯面加餃子。頭一啖係幾香櫻花蝦濃味,可能夾雜味噌令碗湯偏咸,湯麵要同埋啲湯一齊食,所以越食越覺得咸,最後只食麵無飲曬個豬骨湯。隻蛋做到剛流心,好正。叉燒肥瘦適中。佢仲有調味架幫你加辣及加濃個湯,但對我來說就無咩用途。跟餐多四隻煎餃子盛惠115元,係幾好食,有一邊是脆皮底,再加醋同七味粉係不錯選擇😊服務及上菜都好快手。
我叫套餐:櫻花蝦味噌豬骨湯面加餃子。
佢仲有調味架幫你加辣及加濃個湯,但對我來說就無咩用途。

服務及上菜都好快手。
2017-03-22 318 瀏覽
今日放工趕住係灣仔附近一帶上堂,食得多連鎖店快餐包都想食另類快餐。因為時間尚早,暫未出現人龍。我趕時間都可以食到拉麵呀✌️拉麵款式分二個:1)豬骨湯拉麵 (75元)2)蝦味噌豬骨湯麵(85元)加多三十元變套餐仲多一隻流心蛋和四仔煎餃子或小龍蝦蟹子沙律,真係幾抵。最後我選擇豬骨湯麵,奶白色嘅豬骨湯,又幾好味喎。配上大量蔥同云耳絲好有咬口。糖心蛋煮得剛剛好,蛋黃好似就嚟流出嚟,叉燒肥瘦適中,原來拉麵連湯連麵一齊食都幾飽。講直個沙律就咁食有些鹹,原來用紫菜包住食就剛剛好,沙律中可以搵到粒粒小龍蝦真係無得頂。個餐由落單到食完只需十五分鐘。他們上菜速度快又保持品質,值得讚賞😋。
因為時間尚早,暫未出現人龍。我趕時間都可以食到拉麵呀✌️
,叉燒肥瘦適中,原來拉麵連湯連麵一齊食都幾飽。

2017-03-21 82 瀏覽
經過灣仔剛好lunch time.便隨便找一間食店醫飽個五臓廟。左顧右盼之際、發現有間小舗仔在面前食博多拉面。店員好殷勤招呼入內。由於地方不是很大便索性坐外面,有於置身在日本的拉面檔口。快速地點了一碗蝦味噌豚骨湯麵$85蝦味濃厚,湯底全冇味精。值得一讚👍🏻小龍蝦蟹子沙律$35 .小龍蝦口感爽彈同蟹子混合一起很配合。朋友點了別天神豚骨拉麵套餐$105 配日式飯子。價錢算貴左些小,但服務態度很好及擺放好多配料可供食客選擇.....有巳醃製了牙菜、蒜茸、薑絲,芝麻、拉麵鼓油及七味粉等等。雖然是一間小舖但感覺他們用心製作每一碗面。大家行過壪仔不坊一試!
快速地點了一碗蝦味噌豚骨湯麵$85
蝦味濃厚,湯底全冇味精。值得一讚👍🏻
朋友點了別天神豚骨拉麵套餐$105 配日式飯子。
雖然是一間小舖但感覺他們用心製作每一碗面。
大家行過壪仔不坊一試!
2017-03-17 218 瀏覽
難得有半日假,與母親大人到灣仔一些小店享用午膳。友人曾介紹這間日式拉麵店,今天終於可以一試。午餐主要提供幾款拉麵,最後我點了蝦味噌套餐和別天神套餐$115 配一款小食。拉麵最重要是湯底和麵的質感奶白色的湯原來是用百份百的豚骨經長時間熬製而成。湯底雖不太濃,但不油膩,不糊囗,所以飲了一半湯也不會口渴,而且拉麵的麵條幼細而麵質彈牙拉麵的麵條幼細而麵質彈牙,套餐內的其中一配料半熟蛋美味有驚喜,蛋黃呈流心狀,好香蛋味。叉燒肉質偏廋,最適合我注重健康飲食習慣的人。客套餐配一款小食 ,有小龍蝦沙律或煎餃子。餃子皮簿,煎得夠香脆和足料。沙律還配上幾塊紙菜,可用來包著一起吃,有另一風味。這小店很有日式料理風味,值得再來光顧。
別天神套餐
拉麵最重要是湯底和麵的質感
拉麵的麵條幼細而麵質彈牙,
叉燒肉質偏廋,最適合我注重健康飲食習慣的人。
沙律還配上幾塊紙菜,可用來包著一起吃,有另一風味。
這小店很有日式料理風味,值得再來光顧。
2017-03-17
別天神套餐
2017-03-12 145 瀏覽
因之後要BBQ,所以同某親食少少「晾晾」肚,咁啱經過之前朋友勁推拉麵店,一於試試看。店內極像日本傳統拉麵店,吧枱格局,叫一個蝦味噌拉麵餐跟小龍蝦蟹子沙律,店員好好,知道我地係share,提議以沙律跟餐,單點餃子會有6隻,跟餐只得4隻,但兩者單點價錢一樣,先黎沙律蝦肉充足食得出同平時不一樣,果然係小龍蝦作怪,蟹子增添口咬,味道調得恰到,可以配夾紫菜成為特色沙律。味噌拉麵湯好足味本人覺得比較鹹,可能係豬骨湯濃味蓋過,唔多覺有蝦嘅鮮味,只係有些櫻花蝦點綴一下。餃子醮餃子汁帶點微酸,減低油煎嘅膩感多好
2017-03-11
2017-02-15 221 瀏覽
A few years ago, there wasn't anything interesting on this stretch, it used to  be a doctors clinic and some estate agent.Now, there is a ramen joint which has replaced the short lived sugar cane juice shop from Central.Anyway, the noodles come fast and people eat and leave as it is not exactly the place to stay for a long time.On the menu, there are two noodles, the pork broth and the prawn miso.If you order the sets, it comes with a side.There was as side of crayfish and prawn roe salad which

There was as side of crayfish and prawn roe salad which was quite salty, the dumplings fared better.
For the noodles, the pork bone broth was better because the soup was creamy.
The prawn miso was quite salty and tasted like wonton noodles because of the strong prawn flavour.
I didn't really need to add any condiments because it was flavourful already but tried the ramen pepper out of curiosity and it was really nice because it was peppery without being too spicy.
2017-01-22 263 瀏覽
今日試左佢地既拉麵套餐都幾抵 加十零蚊就可以嘆多個小食同溏心蛋拉麵份量適中 幾飽肚麵質都幾彈牙喎湯底靚 好濃豬骨味!叉燒就細片左d 不過都幾肥美餃子就一般般啦都算平薄餡靚既
今日試左佢地既拉麵套餐
都幾抵 加十零蚊就可以嘆多個小食同溏心蛋
拉麵份量適中 幾飽肚
麵質都幾彈牙喎
湯底靚 好濃豬骨味!
叉燒就細片左d 不過都幾肥美

餃子就一般般啦