2017-04-25
之前有個朋友成日同我講,博多拉麵別天神嘅拉麵好好食。今次嚟到灣仔掃街,朋友又咁啱想食拉麵,一於襯呢個機會黎試吓。拉麵小店,座位唔多,但都幾闊落,唔會太迫。一坐低,望下menu拉麵有兩款,分別係豚骨湯面同埋蝦味增拉麵。朋友都喜歡豚骨湯底,所以叫咗兩個豚骨拉麵套餐。套餐包括一碗拉麵,一隻溏心蛋同埋小食一款。小食二選一,可以揀小龍蝦蟹子沙律或者餃子四隻因為我哋兩個人,所以每樣要一款,咁就兩樣都有得試啦。小龍蝦蟹子沙律細細碟,旁邊仲有四,五塊紫菜俾你包住沙律嚟食。沙律入邊真係有小龍蝦肉架,份量都幾多添!正呀!可以encore咁套餐嘅餃子有四隻,如果單點呢就35蚊有六隻。餃子味道正正常常, 我較喜歡小龍蝦蟹子沙律。講返碗拉麵, 豚骨湯底香濃,拉麵軟硬度適中。重點係隻溏心蛋,真係好好味!望到溏心係情半流心狀態架!留意番,叫套餐嘅拉麵先會包括埋溏心蛋架, 如果單點一碗拉麵嘅話就要加$10,先會有溏心蛋一隻。呢度嘅拉麵果然不錯,名不虛傳喎!下次可以再嚟,試埋蝦味增湯底味拉麵。
拉麵有兩款,分別係豚骨湯面同埋蝦味增拉麵。
朋友都喜歡豚骨湯底,所以叫咗兩個豚骨拉麵套餐。
套餐包括一碗拉麵,一隻溏心蛋同埋小食一款。
小食二選一,可以揀小龍蝦蟹子沙律或者餃子四隻
因為我哋兩個人,所以每樣要一款,咁就兩樣都有得試啦。 小龍蝦蟹子沙律細細碟,旁邊仲有四,五塊紫菜俾你包住沙律嚟食。
沙律入邊真係有小龍蝦肉架,份量都幾多添!
正呀!可以encore
咁套餐嘅餃子有四隻,如果單點呢就35蚊有六隻。 餃子味道正正常常, 我較喜歡小龍蝦蟹子沙律。 講返碗拉麵, 豚骨湯底香濃,拉麵軟硬度適中。 重點係隻溏心蛋,真係好好味! 望到溏心係情半流心狀態架!留意番,叫套餐嘅拉麵先會包括埋溏心蛋架, 如果單點一碗拉麵嘅話就要加$10,先會有溏心蛋一隻。
呢度嘅拉麵果然不錯,名不虛傳喎!
下次可以再嚟,試埋蝦味增湯底味拉麵。