朋友喺附近收工,極力推薦我要嚟試一試呢一間嘅打邊爐!雖然佢係一間樓上舖,但係人客源源不絕!👍🏻卜卜蜆作為一個湯底真係相當出色,卜卜蜆嘅數量多達40隻,吐沙工夫做得足夠,滾起嘅時候鍋底聽到明顯嘅卜卜清脆聲,建議趁開咗殼盡快食用,再品嚐一鍋濃郁嘅清湯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)👍🏻海鮮餐廳每一日都有提供時令海鮮,今日見到有蘇格蘭蟶子王同埋南非大鮑魚忍唔住各叫咗兩隻,海鮮端上枱嘅時候已經離晒殼,清洗乾淨,蟶子食落相當鮮甜,鮑魚厚肉爽彈,絕對為今晚呢一餐飯揭開序幕!👍🏻頂級安格斯牛頸脊打邊爐又點可以冇牛肉呢,兩個人叫一份例牌份量已經非常足夠,安格斯牛頸脊紋理清晰 ,色澤夠紅,食落去相當軟柔!👍🏻雙拼鮮蝦雲吞自家製作嘅雲吞絕對值得叫上一份,餃皮唔會好厚,重點在於餡料相當飽滿,加$10更加可以有雙併;鮮蝦雲吞咬落去淡淡蝦肉,午餐肉餃子亦相當有特色。👍🏻珊瑚蚌打邊爐有時想食得健康啲,珊瑚蚌或者桂花蚌就係你嘅選擇,皆因佢哋都係冇膽固醇,亦都冇脂肪,輕輕碌一碌,放入口滿是爽脆。👍🏻脆鯇魚骨腩脆骨腩斬得頗為大件,食落口感極好,魚骨亦都容易分離。👍🏻竹蔗茅根來一榨清清甜甜,冰冰涼涼嘅竹蔗茅根就最好不過,降火之餘亦都可以解

👍🏻卜卜蜆

👍🏻海鮮

👍🏻頂級安格斯牛頸脊

👍🏻雙拼鮮蝦雲吞

👍🏻珊瑚蚌

👍🏻脆鯇魚骨腩
脆骨腩斬得頗為大件,食落口感極好,魚骨亦都容易分離。

👍🏻竹蔗茅根
來一榨清清甜甜,冰冰涼涼嘅竹蔗茅根就最好不過,降火之餘亦都可以解一解油膩,最重要嘅係自家煲製,真材實料。

💡餐廳收取$18醬料費一位,當中更加有兩款醬汁係自家製作,特別係沙嗲醬炒得好香好夠味,另外亦有送飯後水果🍉

👍🏻👍🏻餐廳環境滿滿都是香港舊時嘅情懷,無論係筷子、廁紙筒、蔬菜覽等等,牆壁嘅繪圖適合打卡,更加播放住一首首琅琅上口嘅金曲!
  • 今晚卜卜蜆鍋
2023-09-18 30 瀏覽
周日一家三口食火鍋🔥,去左天后既叁不館。餐廳環境以懷舊老香港為主題,好有以前年代大排檔打邊爐氣氛。服務亦不錯,店員會細心講解餐牌👍🥘鍋底選擇了雙拼,🍅笑茄茄雜菌湯➕🌹玫瑰花花藥膳湯。女女一直中意番茄湯,我同老公就試下有特色的藥膳湯,打邊爐前先喝一碗。🥣開胃前菜:麻辣青瓜及花生。🥤竹蔗茅根海底椰48蚊一大榨,夠三個人幾抵。🦪海鮮:店員每天有不同時令海鮮來貨,今次日本扇貝及蟶子,幾大隻,好新鮮。🥩(例牌)頂級安格斯牛頸脊肉質嫩滑,牛味濃郁,幾高質。❤️仲有🥢韮菜餃🥢炸午餐肉🥢芝士墨魚丸🥬皇帝菜🌽粟米👍
周日一家三口食火鍋🔥,去左天后既叁不館。

餐廳環境以懷舊老香港為主題,好有以前年代大排檔打邊爐氣氛。

服務亦不錯,店員會細心講解餐牌👍

🥘鍋底選擇了雙拼,🍅笑茄茄雜菌湯➕🌹玫瑰花花藥膳湯。

開胃前菜:麻辣青瓜及花生。

🥤竹蔗茅根海底椰

48蚊一大榨,夠三個人幾抵。

🦪海鮮:

🥩(例牌)頂級安格斯牛頸脊

肉質嫩滑,牛味濃郁,幾高質。❤️

仲有🥢韮菜餃🥢炸午餐肉🥢芝士墨魚丸🥬皇帝菜🌽粟米👍

2023-09-17
2023-09-18 28 瀏覽
👈🏻叁不館 #japjapjap_天后#japjapjap_港式叁不館嘅環境好有懷舊香港feel💛一出lift就見到霓虹燈招牌麗花皇宮波波燈好搞笑🤣入面仲有戲院售票處同街市檔口嘅打卡位連餐牌都設計到馬經咁 玩味十足😆時令海鮮 $210有蟶子皇同扇貝 兩者都好新鮮🤤 蟶子皇大大隻又鮮甜扇貝就好厚肉仲好嫩滑添最貼心嘅係佢哋會幫你起曬啲肉 咁就唔怕整污糟隻手啦莫生氣椰椰雞 $178未落打邊爐配料之前可以先飲碗湯 感受吓椰子同粟米嘅清甜😍雞肉肉質鮮嫩 滾多陣都唔會嚡雞湯滋潤又養生 忍唔住飲咗幾碗黃金鮮魷 $98除咗打邊爐 小炒都好有穫氣🤩炸粉好薄 外層沾滿左鹹蛋黃鹹蛋黃炒到起晒沙 鹹香味十足魷魚非常彈牙 仲要大大件口感十足頂級安格斯牛頸脊 $268份量十足嘅安格斯牛頸脊😆滿滿嘅牛味 厚薄好適中一上枱就見到油脂分布得好靚 食慾大增新鮮肥鵝腸 $96鵝腸真係名不虛傳😛超級肥美又新鮮彈牙又爽口芝士墨魚丸拼芝士牛丸 $108必叫 記得一定要食吖好有驚喜 小編食到😍😍芝士牛丸勁多汁 一咬落去啲汁會爆出嚟 芝士墨魚丸就比較有彈性兩款丸都加入加芝士 會流心架 好正蝦膠油炸鬼 $78油炸鬼分別夾咗蟹籽同紫菜蝦
👈🏻叁不館

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟
2023-09-16 31 瀏覽
餐廳走懷舊風情,有好多玩味霓虹燈同招牌啲名都好搞笑~ 一嚟就有十款醬汁可以瘋狂混醬,必加蔥頭油,勁香!湯底都多選擇,我哋要咗今晚卜卜蜆鍋。鍋底有好多蜆肉,細細粒但夠鮮甜💛 店員貼心提醒要食咗先以免老曬海鮮新鮮,牛肉味濃樣又靚 ~ 而且份量都好足🫶🏻 (貪心嘅小朋友們又食到要打包😂😂😂)佢哋嘅招牌手打丸同埋餃可以揀雙拼,啱曬心大心細嘅朋友仔🤗我哋揀咗牛肉同蝦丸、丸子嘅口感爽口彈牙,同埋都好鍾意個招牌午餐肉餃,食落鹹鮮十足好得意響鈴新鮮鬆化,浸湯索曬汁好食但勁扣血呀🤭 但佢哋個蝦膠油炸鬼有啲難 handle , 成日一落就反肚啲蟹子同紫菜飄走曬😂整體食得開心又滿足~
餐廳走懷舊風情,有好多玩味霓虹燈同招牌
啲名都好搞笑~
一嚟就有十款醬汁可以瘋狂混醬,必加蔥頭油,勁香!

佢哋嘅招牌手打丸同埋餃可以揀雙拼,啱曬心大心細嘅朋友仔🤗
整體食得開心又滿足~
2023-09-13
  • 今晚卜卜蜆鍋
  • 新鮮炸響鈴
2023年秋天的第一轉吃火鍋,來到公司附近的一家懷舊打邊爐店。讓我彷彿回到了六七十年代的香港,充滿了濃厚的復古風情。一踏出升降梯門口,我就被充滿復古氛圍的香港場景所包圍。店內裝飾著那個時代的元素,讓人彷彿穿越時光,重返爸爸媽媽的青春歲月。在這家店裡,醬油費每位18元,提供了數十種醬料選擇,其中有兩款是他們自家製作的XO海鮮醬和沙茶醬。XO海鮮醬的每啖也吃到江瑤柱,無論配搭肉或海鮮,也讓人垂涎欲滴。在等待湯底煮沸的時候,我們享用了HK$20/開胃小食,有清脆的拍打青瓜和香氣撲鼻的花生。湯底我們選擇了復古味沙茶湯和香香皮蛋湯。與平常的湯底不同,這裡的湯底不會過鹹,更能讓食材的鮮味顯現出來。朋友太肚餓的關係我們先點椒鹽鱔球~椒鹽鱔球外酥內嫩,口感十分美妙。HK$468牛魔王拼盤~這個拼盤可以一次過吃到極級本地手切肥牛、頂級安格斯牛頸脊、手切封門柳、鮮牛肉粒、牛胸尖和牛脷托。每一塊肉質鮮嫩,口感豐富,絕對是肉食愛好者的天堂。HK$210聖子和鮑魚~鮑魚單又爽甜,聖子爽脆,讓我回味無窮。皇帝菜和菜心苗~店員說蔬菜來自本地,口感清甜又爽脆,與平時吃的有所不同。當然,在打邊爐店不能少了冰凍啤酒的陪伴

一踏出升降梯門口,我就被充滿復古氛圍的香港場景所包圍。

當然,在打邊爐店不能少了冰凍啤酒的陪伴。這裡的特色是用戰鬥碗來盛裝啤酒,我說很過癮,朋友說很爽。

我一邊吃清甜西瓜,一邊聆聽朋友的回憶,我的味蕾在這個秋天交織出獨特的故事。
2023-09-06
5 分鐘 (堂食)
地點好近天后站十分方便💯約好友人到叁不館吃火鍋🍲喜愛吃火鍋的我點了好多素食🩷有我最愛的笑茄茄雜菌湯💯湯底十分濃郁🍲好香番茄,最後的番茄當然全都煮熔了😌🩷金菇🩷娃娃菜🩷菜心苗🩷鮮腐竹菜十分新鮮😎😎最愛娃娃菜、金菇和腐竹腐竹好滑啊🤭🤭又吸湯底味💯因為菜心苗與笑茄茄湯不太配😳😳🩷紅薯粉紅薯粉如果用煮得軟又可以吸到湯底的粗紅薯粉會更好😀🩷白魚蛋非常彈牙又夠味😋😋必點白魚蛋🩷蟹棒😋🩷芝士獅子狗😋🩷扇貝都是極度新鮮😎海鮮都有好多食客點😋這些都是我喜愛的食物😃😃最後當然有點一些下火的飲品😎🩷最愛的是竹蔗茅根海底椰😀清甜👍🏻又降火😃真是透心涼🤭🤭推介🩷笑茄茄雜菌湯💯🩷金菇🩷娃娃菜🩷鮮腐竹🩷白魚蛋🩷竹蔗茅根海底椰🩷扇貝
地點好近天后站
十分方便💯

約好友人到叁不館吃火鍋🍲
喜愛吃火鍋的我點了好多素食
🩷有我最愛的笑茄茄雜菌湯💯
湯底十分濃郁🍲
好香番茄,最後的番茄當然全都煮熔了😌
🩷金菇
🩷娃娃菜
🩷菜心苗
🩷鮮腐竹
菜十分新鮮😎😎
最愛娃娃菜、金菇和腐竹
腐竹好滑啊🤭🤭又吸湯底味💯

🩷白魚蛋
🩷竹蔗茅根海底椰
🩷扇貝
2023-09-06 27 瀏覽
打風前跟班好友聚會,今次遷就下朋友去天后打邊爐,其實都好近地鐵站餐廳以霓虹燈,本土香港為主題打卡都唔錯今次叫了雙拼鍋,玫瑰花花藥膳湯,真係有粒粒玫瑰,仲有蟲草,杞子,紅棗,好岩女士補一補,所以一定要係打邊爐前飲啖湯先。另一邊係笑茄茄雜菌湯,茄味濃郁,很開胃。牛魔王拼盤女人係貪心D,乜都想食少少。肥牛紋理均勻,封門柳重牛味,安格斯牛肩脊肉質鮮嫩味美,口感柔滑。牛肉粒甚有口感,牛胸尖很特別,充滿油香,牛脷托很爽口。仲有手打墨丸及芝士蝦丸,好新鮮。另外,仲有特色鍋物,潮州魚蛋,芝士年輪等等。點少得下火飲料,叫左幾款,我就喜歡竹蔗茅根海底椰很清爽又香甜。最後仲有甜甜的西瓜食,真係透心涼。
打風前跟班好友聚會,今次遷就下朋友
去天后打邊爐,其實都好近地鐵站
餐廳以霓虹燈,本土香港為主題
打卡都唔錯

牛魔王拼盤

2023-09-05 29 瀏覽
餐廳裝修環境係以九龍城寨為主題,沿用懷舊香港嘅意念設計,一出lift就見到用霓虹招牌嘅裝飾,連食具都非常有懷舊特色,而且仲有包廂,啱晒一大班人一齊餐聚醬油費@18/位,除咗🈶一般嘅選擇之外,仲有自家製嘅蔥蒜油同埋沙茶醬開胃小食$40兩碟,有花生🥜同辣木耳青瓜🥒,味道非常不錯加拿大象拔蚌刺身好大盤😍仲夠晒新鮮,口感爽滑鮮甜,無論係刺身或打邊爐熟食都鮮味十足👍🏻莫生氣椰椰雞原隻椰青即場倒落湯到,令個湯更鮮甜,極力推介要飲多幾碗湯,真係好好飲😋半隻雞係另上,肉質非常之嫩滑,真係要試吓頂級安格斯牛頸脊呢個係例牌份量,夠晒兩個人食,牛肉係厚切,肉質香腍嫩滑,牛味香濃,非常不錯💕手打五寶丸🈶豬肉丸、鯪魚九、牛丸、墨魚丸➕蝦丸各2粒,款款都新鮮彈牙,我就最鍾意食墨魚丸同埋蝦丸,真係鮮味十足白柏葉估唔到咁好食,比起平時出面嗰啲更薄更爽口,值得一試萵荀片大塊又新鮮,食落爽脆又鮮甜檸檬薏米水呢個好抵飲,一榨夠晒兩個人飲,味道清甜得黎帶有點兒微酸,飲落好開胃

開胃小食$40兩碟,有花生🥜同辣木耳青瓜🥒,味道非常不錯

加拿大象拔蚌刺身

莫生氣椰椰雞
半隻雞係另上,肉質非常之嫩滑,真係要試吓

頂級安格斯牛頸脊

手打五寶丸
🈶豬肉丸、鯪魚九、牛丸、墨魚丸➕蝦丸各2粒,
款款都新鮮彈牙,我就最鍾意食墨魚丸同埋蝦丸,真係鮮味十足

白柏葉
估唔到咁好食,比起平時出面嗰啲更薄更爽口,值得一試

萵荀片
大塊又新鮮,食落爽脆又鮮甜

檸檬薏米水

2023-09-03 23 瀏覽
同朋友聚會,揀左我公司附近既叁不館 ,嚟度佈置帶有濃厚既舊式大排檔風情,霓虹燈牌、大型招牌還有牆上貼滿了舊式廣告招貼,讓人回想起過去既香港。嚟度湯底選擇頗多,我哋揀咗個「莫生氣椰椰雞湯」湯底,先將整個椰青水倒入去,等佢煲滾之後就開始飲湯。湯飲落充滿椰子嘅香甜味,真係令人一飲難忘。然後再放入雞肉煲熟,雞肉質地嫩滑同椰子湯底完美融合。之後我地點咗爽脆鮮甜珊瑚蚌 、新鮮脆口脆鯇魚骨腩、牛味濃郁既薄切極級本地手切肥生、新鮮肥鵝腸、飽滿既韮菜餃、油麥菜、新鮮炸響鈴、炸魚皮等,仲有一渣竹蔗茅根海底椰同支裝汽水。最後,餐廳仲免費送咗一份西瓜比我地食,真係好貼心。
同朋友聚會,揀左我公司附近既叁不館 ,

嚟度湯底選擇頗多,我哋揀咗個「莫生氣椰椰雞湯」湯底,

之後我地點咗
爽脆鮮甜珊瑚蚌 、

新鮮脆口脆鯇魚骨腩、

牛味濃郁既薄切極級本地手切肥生、

新鮮肥鵝腸、

飽滿既韮菜餃、油麥菜、新鮮炸響鈴、炸魚皮等,

仲有一渣竹蔗茅根海底椰同支裝汽水。
最後,餐廳仲免費送咗一份西瓜比我地食,真係好貼心。
2023-09-02 17 瀏覽
突如其來既颱風假期,即刻諗可以食餐好,唔洗就住第二日返工既地方🤔最近鐘意係天后搵食,因為人流較小最重要無限時,而且交通其實都好方便,位置係金輪天地,距離天后港鐵站只係幾分鐘路程👍打開電梯門即時好似入左時光隧道,去左舊式大排檔,好多香港人懷念而又有氣氛既食店,裝修真係落左唔小心機,圓枱木椅餐牌各款用具都配合大牌檔主題,細心顧及人客提供多層滕籃擺放隨身物,餐牌都好有心思,有好多有意思金句。有幸被按排坐獨立房,聽講如要預訂包房需七至八人起,最底消費三千幾。三角大玻璃窗感覺更闊落,而且仲望到小小維港景,賭枱設計更地道感,店員亦好有禮貌每樣細節都介紹好清楚,每款肉質更形容得好仔細,聽完好清晰好快已經可以下單。多款醬料撰擇,最欣賞自家製沙茶醬同蒜油👍👍香茜皮蛋湯湯底足料味道濃,除主要食材仲有淮山馬蹄,未打邊爐已飲左一大碗牛魔王拼盤可以一次過試到六款牛肉,最鐘意手切封門柳,油脂肉味平均,亦係店員推介之一海鮮雙拼(蟶子鮑魚)本身一款有四隻,最好可以同價既可以雙拼,適合兩口子的我們海中蝦滑足料有部份完整蝦肉粒好有口感,爽脆彈牙。離開時經過大廳,見到好多一大班人食得好開心,高杯暢飲,可能環境帶動又有空曠感

多款醬料撰擇,最欣賞自家製沙茶醬同蒜油👍👍

香茜皮蛋湯

牛魔王拼盤

海鮮雙拼(蟶子鮑魚)
本身一款有四隻,最好可以同價既可以雙拼,適合兩口子的我們

海中蝦滑
足料有部份完整蝦肉粒好有口感,爽脆彈牙。

離開時經過大廳,見到好多一大班人食得好開心,高杯暢飲,可能環境帶動又有空曠感,不失為一個聯誼既好私竇😄
2023-08-31
2023-08-25 38 瀏覽
#香港火鍋 #香港必食 早兩日去天后買蛋糕☺️順便試bookmark咗好耐嘅樓上火鍋之前睇到介紹覺得好吸引😋(最緊要帶老公來埋單🤣)首先環境真係好靚!好有特色🥹好多打卡位!Menu都好有心,成份報紙咁好襯餐廳主題,整得好靚🫶🏻一枱一凳,連放袋個籃都夾過哂❤️好好!咁野食當然係重點🤤湯底我哋揀咗人氣好高嘅「莫生氣椰椰雞湯」🥹睇住成個椰青倒落去,儀式感好重~個火鍋湯係要先飲👍滿足真吃貨牛魔王,必吃「牛魔王拼盤」共有6種牛不同部位,每款6片牛味好香濃多肉汁,唔會多筋又唔韌,真心好食!我女都勁滿意😆(佢真係好識食)海鮮必食「蟶子」 #好大隻 好鮮甜!係非常好食🥰🥹不過唔係日日有,menu有會highlight,店員會勁細心介紹,或者book位問定有咩海鮮「西班牙黑毛豬」香而不膩,豬香不臊😋👍「手打五寶丸」最好食係牛丸,其次蝦丸/墨魚丸,真係好Q彈「雜菜拼盤」好大盤,新鮮而且有好多款菜,有驚艷到我🤩想食菜真係叫呢個share已OK✅PS老公仲無意之中見到店員清潔枱上嘅紙巾筒,佢話好多餐廳都唔會抹,覺得真係好細心😌👍食完整體上都好滿意,食物、服務、環境都令人很開心🫶🏻#仲有個自家葱油醬料好香好好食#夾
#香港火鍋 #香港必食

早兩日去天后買蛋糕☺️
順便試bookmark咗好耐嘅樓上火鍋
之前睇到介紹覺得好吸引😋(最緊要帶老公來埋單🤣)

首先環境真係好靚!好有特色🥹好多打卡位!
Menu都好有心,成份報紙咁好襯餐廳主題,整得好靚🫶🏻
一枱一凳,連放袋個籃都夾過哂❤️好好!

咁野食當然係重點🤤湯底我哋揀咗人氣好高嘅「莫生氣椰椰雞湯」

🥹睇住成個椰青倒落去,儀式感好重~
火鍋湯係要先飲👍

滿足真吃貨牛魔王,必吃「牛魔王拼盤」
共有6種牛不同部位,每款6片

牛味好香濃多肉汁,唔會多筋又唔韌,真心好食!
我女都勁滿意😆(佢真係好識食)

海鮮必食「蟶子」 #好大隻 好鮮甜!係非常好食🥰

「西班牙黑毛豬」香而不膩,豬香不臊😋👍

「手打五寶丸」最好食係牛丸,其次蝦丸/墨魚丸,真係好Q彈

「雜菜拼盤」好大盤,新鮮而且有好多款菜,有驚艷到我🤩

想食菜真係叫呢個share已OK✅

食完整體上都好滿意,食物、服務、環境都令人很開心🫶🏻

#仲有個自家葱油醬料好香好好食
#夾住啲肉食好好食

#很好的火鍋店 #會想約朋友再去

2023-08-24 23 瀏覽
天后一帶出名多好嘢食,今次無意中發現咗一間充滿懷舊色彩設計嘅火鍋餐廳叁不館,用咗啲霓虹燈,舊嘅電影海報舊報紙等等作設計,猶如置身於以前嘅九龍城寨,餐牌方面都好有心思,用咗報紙設計成餐牌。火鍋湯底今次就試咗卜卜蜆鍋,未落材料之前個湯底已經好鮮甜,卜卜蜆份量十足,隻隻都幾肥美,店員提醒我地先食咗蜆,再落其他材料避免蜆肉縮細。打邊爐點少得牛肉🥩,叫咗我最愛嘅牛頸脊,油脂分布平均,牛肉味濃,絕對係必叫之選✌🏻每樣食材份量都唔算少,除咗牛肉之外,墨魚滑亦係非常推薦,爽口彈牙,仲有啲蟹籽喺上面添🦑打邊爐醬料嘅當然唔少得,選擇都幾多,仲有自家製嘅蔥蒜油同沙茶醬,同出面嘅有所唔同,值得一試✨▪️今晚卜卜蜆鍋 $198▪️(例)頂級安格斯牛頸脊 $268▪️鮮墨魚滑 $88▪️山水豆腐 $38▪️特級蟹棒 $58▪️娃娃菜 $42▪️蘿蔔片 $32▪️白柏葉 $48▪️大紅袍烏龍茶 $18

▪️今晚卜卜蜆鍋 $198
▪️蘿蔔片 $32
▪️白柏葉 $48
▪️大紅袍烏龍茶 $18
2023-08-22 24 瀏覽
今日去天后”叁不館”打邊爐,唔止舖名復古,一出𨋢好似返咗80年代,霓虹光管,手撕式月曆,墨寶牆,音樂播緊張國榮嘅有心人,入到店舖,一面牆貼着旭聲戲院電影海報,另一邊係傳統牛肉檔,配上傳統摺檯,公雞碗,保暖壺,竹籃等等,成個情景搭配已經好有feel,加上小妹妹店員有禮貌,介紹當日推介及湯底等等。值得一讚嘅係其中兩款自家制火鍋醬料1️⃣蝦頭油(超級無敵香,可惜冇得賣走)2️⃣沙嗲醬(配肉一流)莫生氣椰椰雞煲 $178 (超級推薦)首先加入整個椰青,煲滾先飲湯,再落雞,湯底超清甜,足足飲咗兩碗,雞肉嫩滑。安格斯牛頸脊 $268肉味重,油脂豐富,份量頗多,好抵食。白鱔片 $98非常新鮮,肉質厚實有口感,大火烚一分鐘,即夾即食,又嫩又滑。韭菜餃 $40韭菜味香濃,會想半肥瘦豬肉好食好食好食。招牌午餐肉餃 $40呢個有少少失望,食落完全冇午餐肉味道或感覺,只係一粒單純好食嘅豬肉餃,雲吞走蝦嘅感覺。手打海中蝦滑 $88份量偏多,蝦味尚好,彈牙得太犀利,程度係有啲唔實在嘅感覺。

莫生氣椰椰雞煲 $178 (超級推薦)

安格斯牛頸脊 $268
肉味重,油脂豐富,份量頗多,好抵食。

白鱔片 $98

韭菜餃 $40
韭菜味香濃,會想半肥瘦豬肉好食好食好食。

招牌午餐肉餃 $40

手打海中蝦滑 $88
份量偏多,蝦味尚好,彈牙得太犀利,程度係有啲唔實在嘅感覺。
天后近維園一帶,都有好多高質又價錢合理嘅餐廳。今晚呢間打邊爐,短時間內已經翻桌第二次,第二次食感覺都非常鍾意。叁不館最特別係用舊香港做設計意念,用咗好多霓虹招牌,舊嘅報紙做裝飾,當然環境就唔似以前九龍城嘅城寨咁。打邊爐嘅選擇就唔算好多,貴精不貴多路線,不過價錢同份量兼質素就好對板。今次就揀咗,椰子雞湯底,未開始打邊爐已經可以飲吓佢個湯。➤莫生氣椰椰雞雞湯嘅雞係另上,職員送上湯底嘅時候,會幫你倒個椰子水入去。滾起嘅時候聞到好香好甜嘅椰子味。 建議食嘅時候先至放啲雞入去,滾一陣間走先食雞,咁就可以試到佢嘅嫩口。➤頂級安格斯牛頸脊第二個值得讚嘅係牛,例牌其實份量都好夠三個人食。牛頸脊嘅牛味好濃郁,脂肪分布好平均,加埋甜甜地嘅湯底,唔使點樣落醬汁,已經好好食。➤時令海鮮揀咗蟶子同埋鮑魚,店員會好細心提點海鮮嘅烹調時間,海鮮都好新鮮,鮑魚仲好貼心已經起埋殼。➤海中蝦滑值得一讚嘅係佢嘅手打丸,好爽口彈牙,而且加咗啲蝦粒,口感更好,另外仲有蟹籽,加埋一齊脆卜卜➤新鮮爽滑豬潤好少地food 食新鮮嘅豬潤,仲係要來打邊爐。一份超級多,而且好厚身,輕輕灼熟,非常好味。➤新鮮炸響鈴➤竹笙呢兩樣個人極度推介,

今次就揀咗,椰子雞湯底,未開始打邊爐已經可以飲吓佢個湯。

➤莫生氣椰椰雞

➤頂級安格斯牛頸脊

➤時令海鮮

➤海中蝦滑

➤新鮮爽滑豬潤

➤新鮮炸響鈴
➤竹笙
呢兩樣個人極度推介,非常高質。

醬料選擇都好多,佢仲有自家製嘅蔥蒜油同沙茶醬,味道唔錯,豉油就偏向淡口。不過打靚嘅邊爐,其實都係食湯底同埋材料,我都冇咩點樣再加調味料落去。

• 新鮮炸響鈴
  • 莫生氣椰椰雞湯
  • 頂級安格斯牛頸脊(例牌)
2023-08-18 50 瀏覽
💖Bookmark左天后呢間懷舊風火鍋店好耐,今日終於黎食!餐廳整修行舊香港風格,特別嘅元素包括九龍城寨裝修風、霓虹招牌、舊報紙📰風餐牌、懷舊風餐具等,好比心機!1⃣️玫瑰花花藥膳湯🌹 $108💖藥膳同料酒味濃郁,店員會提醒我地湯底滾之後飲碗再落肉。湯底有蟲草、紅棗、杞子、玫瑰等配料,好足料、養生又鮮香!之後煮開左店員見到湯少左都會主動幫手再加。2⃣️牛魔王拼盤🐂 $468🔸極致本地手切肥牛、頂級安格斯牛頸脊、手切封門柳、鮮牛肉粒、牛胸尖、牛脷托💖選擇困難症直接揀拼盤,有6款牛肉慢慢食🤤。手切肥牛肉香,、有嚼勁牛頸脊油脂均勻,入口香滑柔嫩。封門柳紋理靚、油脂少,肉味濃郁。鮮牛肉粒較厚所以會慢啲熟,但好難得嘅係煮得耐,肉質都係好嫩😮,唔似出面有啲牛肉粒會變柴。牛胸尖係牛胸前肋骨上嘅筋膜肌肉,數量少所以較罕見,油脂味好香但唔膩,口感偏爽脆。牛脷托爽口得黎帶肉味嘅鮮甜,比普通牛舌嘅韌度低而嫩度高。3⃣️蝦膠油炸鬼🦐 $78💖推薦!蝦膠個面向湯、浮住煮,熟左之後蝦膠Q彈,配蟹籽嘅爽脆、配歐芹清爽香口;油炸鬼keep到脆口,口感豐富!4⃣️蘆葦粒青提 / 果粒橙🍹 $18@1💖飲品選擇幾多,除左樽裝同罐裝飲品,

1⃣️玫瑰花花藥膳湯🌹 $108

2⃣️牛魔王拼盤🐂 $468

3⃣️蝦膠油炸鬼🦐 $78

4⃣️蘆葦粒青提 / 果粒橙🍹 $18@1
💖飲品選擇幾多,除左樽裝同罐裝飲品,仲有各種涼茶🍵,適合打邊爐飲。

💖值得一提嘅係佢哋醬芥選擇多,當中包括獨家調料,蔥油個款勁香,醬芥$18一位。食完仲會附送免費嘅西瓜🍉添!