2021-01-24 837 瀏覽
成日見有人排隊,咁近自己屋企,都諗住一定要試吓!約朋友星期六12:15左右去到,被安排坐門口,入座率已經8成。叫咗牛肋麵,湯底好好味,牛夠淋之餘又又有少少筋,好正。🤤原味蛋餅好有蛋味😂水蜜桃紅茶加珍珠,少冰少甜,對我嚟講都太甜,下次我會試走甜😌朋友嗌咗甜不辣,好煙韌☺️啱啱開始食,門外就開始有人排隊😳食咗1個鐘,杯嘢未飲完,店員就話用餐時間到,要交枱,不過入座時冇講可以坐幾耐..反正都想有多啲人試吓呢間咁好味嘅餐廳,我哋就走啦😅本身想星期日再食,但好似唔開🥲唯有下星期wfh lunch嗰陣去啦🧡🥰
成日見有人排隊,咁近自己屋企,都諗住一定要試吓!

叫咗牛肋麵,湯底好好味,牛夠淋之餘又又有少少筋,好正。🤤
原味蛋餅好有蛋味😂
朋友嗌咗甜不辣,好煙韌☺️

啱啱開始食,門外就開始有人排隊😳
反正都想有多啲人試吓呢間咁好味嘅餐廳,我哋就走啦😅

原味蛋餅
水蜜桃紅茶加珍珠
2021-01-23
原味蛋餅
水蜜桃紅茶加珍珠
2021-01-08 1468 瀏覽
約左朋友喺中環食個快飯,走到上大館附近,行左好多級樓梯之後鍾意見到呢間餐廳😂d枱非常密,連行入去個位都有困難,餐廳有兩位台灣媽媽主理,聽住國語好有風味。本來想試嘉義火雞肉飯,點知賣哂,唯有先最classic嘅紅燒牛肉麵,呢面上面有一隻辣椒,但我冇諗到辣得咁交關。麵條係幼身嘅,冇乜咬口,牛筋有少少硬地,本身唔係太食得辣,呢一碗係我食過最辣嘅牛肉麵,我需要一碗清水沖一沖先至食到😂😂我諗下次我都係挑戰其他菜式,先知道呢間餐廳好好食。
紅燒牛肉麵

我諗下次我都係挑戰其他菜式,先知道呢間餐廳好好食。
之前得知中環有呢間黃店台灣餐廳,兩位老闆都係台灣嫁嚟香港嘅女士,食物非常正宗又有台灣原味道,所以同朋友嚟試下。平時極少喺中環食嘢,因為價錢認真有啲貴,不過今次就抱住撐黃店嘅心態啦!#粟米蛋餅 $39 6.8/10———————————平時對蛋餅完全無興趣嘅我,今次係朋友想食所以就叫嚟試下🥚餅皮薄身煙韌,包住一塊好厚嘅煎蛋同爆多粟米🌽蛋味夠晒濃香,不過我自己都係對呢個食物無咩興趣😂#香雞排牛肉湯麵 $80 8.5/10———————————睇名我以為有牛肉,好失望嘅係無......我諗牛肉係指牛肉湯,而唔係成嚿牛肉😂湯底紅卜卜香濃偏辣,麵條係我鍾意嘅扁麵,不論麵質定係湯底都係喺台灣食過嘅!真係好掛住台灣啊✈️😢😢炸雞排都算幾大塊,炸得好通透而且超級熱喇喇🔥記得攤一攤先好食啊🐓

#粟米蛋餅 $39 6.8/10
———————————

#香雞排牛肉湯麵 $80 8.5/10
———————————
  • 香雞排牛肉湯麵
呢間舖前身係西營盤嘅「請坐」由地道台灣人開, 每逢lunch time都有最少十個人排隊, 條到郁得幾快因為佢淨係可以食45分鐘✨外省牛肉麵 (半筋半肉) 💰85💫評分: 7.6/10📝麵身有口感, 不過湯太油膩😭湯底好濃&辣辣哋! 牛腩夠唸&份量唔少! 牛筋就相對份量少✨ 肉鬆蛋餅💰45💫評分: 7.9/10📝足料有蛋香, 肉鬆爆餡! 其實諗咗好耐食芝士🧀定肉鬆, 如果可以2個都要晒就好🤣✨ 滷肉飯便當午餐 💰68💫評分: 7.5/10📝滷肉半肥瘦, 醬油好香, 有甜蘿蔔乾&芝麻解膩😋, 仲有蛋同菜, 好豐富𝕎𝕙𝕒𝕥 𝕥𝕠 𝔼𝕒𝕥 吃什麼📍中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖(中環🚇D2 出口行4分鐘就到)💫評分: 7.6/10💬價格中環好合理, 我都係覺得自己鍾意食阿元來了多啲🤣&或者我roommate親手整嘅滷肉飯係無可取替, 之前係屋企整都覺得唔夠正宗同好食, 所以冇Post度🤣#中環lunch #中環美食 #中環黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily

✨外省牛肉麵 (半筋半肉) 💰85

💫評分: 7.5/10
滷肉飯便當午餐

𝕎𝕙𝕒𝕥 𝕥𝕠 𝔼𝕒𝕥 吃什麼
📍中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖
(中環🚇D2 出口行4分鐘就到)

💫評分: 7.6/10

#中環lunch #中環美食 #中環黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkiger #hkig #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram #foodiehk #hoisumeat中環 #hoisumeat黃店 #hoisumeat中環黃店
滷肉飯便當午餐
2020-12-30 561 瀏覽
好少出港島食飯難得出港島就簡左台式餐廳而且預先上網搜尋過中環黎講價格算經濟!平日晏晝去到都要等位證明質素真係唔錯不過小店地方比較細如果需要空間同唔想等位就未必適合你了食左台式最標誌性既牛肉麵同肉燥飯牛肉麵牛筋超好食湯底亦都令人上癮肉燥飯都好食但就冇咁突出而飲品亦都跟餐就有台式飲品👍🏻👍🏻最掛住既台灣野食就係蛋餅雖然價格偏高但係呢一區都理解既而且味道都唔錯所都算係一解思台灣之愁食完仲有可愛貼紙送👍🏻
好少出港島食飯
難得出港島就簡左台式餐廳
而且預先上網搜尋過
中環黎講價格算經濟!
平日晏晝去到都要等位
而且味道都唔錯
所都算係一解思台灣之愁
食完仲有可愛貼紙送👍🏻
2020-11-28 1923 瀏覽
約左fd食lunch @ What To Eat 吃什麼 😍我唔洗番工12點準時到,緊係負責等位先,不過人齊先可以入坐,朋友佢放lunch再行過黎十幾分鐘,都已經坐滿左,但等位都好快我叫左外省牛肉麵(筋+麵)$85,我覺得個湯好濃👍🏻麵係掛住湯,唔係味精死咸,而家食完到而家唔會口渴✖️真材實料😋牛筋 滑捋捋朋友就叫左 滷肉飯$68,一上台佢覺得好豐富,超多料又有菜😆跟餐有台式飲品,我簡左無糖茶+$14😁朋友杯珍珠奶茶都讚呀

跟餐有台式飲品,我簡左無糖茶+$14😁朋友杯珍珠奶茶都讚呀
外省牛肉麵
滷肉飯
外省牛肉麵
滷肉飯
  • 外省牛肉麵(半筋半肉)
2020-11-27 885 瀏覽
很少在中環晚餐,朋友提議這間,見不用排隊,即管一試,我們三人坐低便即刻點餐,見餐單有很多選擇,點了三個主食,幾款小食及三杯飲品,等了一會,餐陸續上菜,當我們食了不夠 30 分鐘,店員已通知時間快夠,叫我們盡快完成,我們問有時限嗎?他們說在點餐紙上有寫明,再仔細看,的確有寫,但為什麼只收現金會大大隻字貼在當眼處,而時限只有 45 分鐘就只在點餐紙上寫,亦不會在客人入座時溫馨提示?我承認沒有細心看點餐細節是自己責任,但相信很多客人都會跟我一樣,已被食物吸引,如知道只有 45 分鐘,我們一定不會點咁多野食,寫這篇是希望大家小心用膳時間,不想開開心心點到一檯食物,但要好似食快餐一樣,一點也不享受,以這樣的價錢一定不會選擇這樣的食店。

2020-11-25 918 瀏覽
首先,環境黎講都唔錯,大門口,有陽光射入黎,幾好Feel食物方面,叫左雞排蔥油拌麵,面質粗挺,如果中意粗拌麵既朋友就岩曬拌麵醬汁味道正常,未算太突出,蔥油足夠,食到最後既時候,碗底仲有好多醬汁!反而個起司蛋餅就喜出望外,好足料,尤其是芝士咬落好有口感,唔似其他地方偷功減料太薄咁值得推介!野飲就叫左東瓜茶,值得一提的是飲品頗有回甘味,就好似coffee既after taste一樣最後待應方面,由多國人士組成,有廣東話/台語,適合唔同人士點餐
首先,環境黎講都唔錯,大門口,有陽光射入黎,幾好Feel

反而個起司蛋餅就喜出望外,好足料,尤其是芝士
咬落好有口感,唔似其他地方偷功減料太薄咁
值得推介!

雞排蔥油拌麵
2020-11-24
雞排蔥油拌麵
2020-11-25 639 瀏覽
🇭🇰💛吃什麼What to Eat有日去左soho區但又唔想食西餐用wolipay搵到有間好似唔錯的台式黃店就去左試喺中環大館對面😍店舖係由台灣媽媽打理 入邊店員都係會講台語/國語架星期六既lunch hour 門口都有人龍🐉不過企左三兩分鐘已經有得入座 唔洗等✌🏻✌🏻價錢係同地段黎講係超平好抵食🍳起司蛋餅(💰$39)蛋餅份量唔少 餅皮厚身少少 較煙韌的揀左🧀芝士味入邊都幾足料 蛋厚而且有大量芝士 拉到絲不過味道較單一唔算好有層次 芝士唔算好濃🤭貪心鬼表示如果有得揀芝士+肉鬆就好了🤣🤣-🍚滷肉飯(💰$29)細細碗 以滷肉飯黎講份量岩岩好始終滷肉飯都較heavy 🤫半肥瘦豬肉粒 仲mix左白芝麻同菜脯本身見到有菜脯覺得有少少奇怪不過出黎感覺比想像中好😵滷肉肥瘦比例OK 仲配埋菜脯 口感不錯整體感覺唔會好油好肥膩 口感綿綿的不錯吃👍🏻-🍜外省牛肉麵(牛肋) (💰$85)湯底帶點辣🌶麵條算係爽口的 而且份量多牛肉有3-4件 不過不失 唔算好腍好入味 係要咬下的食開辣既朋友應該鐘意佢既"外省"辣湯底同平時食開既濃甜牛肉麵湯底有點不同
🇭🇰💛吃什麼What to Eat
有日去左soho區但又唔想食西餐
用wolipay搵到有間好似唔錯的台式黃店就去左試
喺中環大館對面😍
店舖係由台灣媽媽打理 入邊店員都係會講台語/國語架
星期六既lunch hour 門口都有人龍🐉
不過企左三兩分鐘已經有得入座 唔洗等✌🏻✌🏻
價錢係同地段黎講係超平好抵食

🍳起司蛋餅(💰$39)
蛋餅份量唔少 餅皮厚身少少 較煙韌的
揀左🧀芝士味入邊都幾足料 蛋厚而且有大量芝士 拉到絲
不過味道較單一唔算好有層次 芝士唔算好濃🤭
貪心鬼表示如果有得揀芝士+肉鬆就好了🤣🤣
🍚滷肉飯(💰$29)
細細碗 以滷肉飯黎講份量岩岩好
始終滷肉飯都較heavy 🤫
半肥瘦豬肉粒 仲mix左白芝麻同菜脯
本身見到有菜脯覺得有少少奇怪
不過出黎感覺比想像中好😵
滷肉肥瘦比例OK 仲配埋菜脯 口感不錯
整體感覺唔會好油好肥膩 口感綿綿的不錯吃👍🏻
🍜外省牛肉麵(牛肋) (💰$85)
湯底帶點辣🌶
麵條算係爽口的 而且份量多
牛肉有3-4件 不過不失 唔算好腍好入味 係要咬下的
食開辣既朋友應該鐘意佢既"外省"辣湯底
同平時食開既濃甜牛肉麵湯底有點不同
起司蛋餅
5 分鐘 (堂食)
起司蛋餅
  • 滷肉飯
2020-11-20 771 瀏覽
期待了很久的台灣菜餐廳,從「請坐」時期已聽聞過店子大名,今次趁平日放假,跑到大館旁的「吃什麼」,晚上6點直入餐廳 ~由於太想念台灣嘉義的火雞肉飯,而發現全香港好像只有這裡有,就滿懷期待地點了。男朋友參考過其他人的食評,選擇牛肉湯泡飯。上菜後,火雞肉飯外表還可以,但入口就有點失望,不但肉質麻麻,飯的澆汁原來是胡椒味,有別於嘉義一般用的油蔥酥。牛肉湯泡飯夠香夠濃,但有點太油,如果吃泡飯就無可避免會吃到油,吃麵條的話可能會比較好🤔今次來可能選的都不是特別招牌的菜式,例如蛋餅,下次有機會再嘗試別的菜式吧......

火雞肉飯

今次嗌左外賣,叫咗個肉鬆芝士蛋餅、牛肉湯泡飯、珍珠奶茶,逐樣逐樣講吓:首先最好味一定係個肉鬆芝士蛋餅,雖然有啲鬆散,但係配料嘅份量好足,同個醬汁又好夾,蛋餅皮都好好食~推薦👍🏻佢個牛肉湯泡飯個概念幾新奇,感覺好似係牛肉麵個湯底但係加落啲飯到😆咁我以為可能會怪怪地啦,點知都幾好食,而且雖然得三舊牛肉,但係好大舊,同埋煮得好腍,好味呀!好鍾意食牛肉麵嘅朋友如果食悶咗可以試吓呢個泡飯。至於珍珠奶茶呢,其實原本係期望有台式珍珠奶茶嗰種風味,始終呢間台灣野嚟㗎嘛... 點知出到嚟真係好失望,好似港式奶茶加珍珠咁,冇嗰種台式奶茶嘅奶泡,啲珍珠亦都唔煙韌... 其實台式餐廳主打唔係應該有好味嘅珍珠奶茶咩🤔不過值得一提嘅係,佢個奶茶包裝幾有心思,有個幾靚嘅樽同埋鐵蓋,飲落好方便~

2020-11-07 1011 瀏覽
哩間食店一直都有好多人排隊。今日我又來趁熱鬧排隊食呢間舖頭。未食先讚👍真係要讚下佢哋貼心嘅服務。烈日當空,一路排,太陽一路曬住我哋,服務員好貼心咁攞咗把縮骨遮俾每一位排隊嘅食客。我呢一啲見光死嘅彊屍,即刻眼前一亮。🤩雖然呢間舖頭係食台灣菜,但係就冇傳統嘅蚵仔煎,線麵,或者刈包。佢主打都係台灣便當。感覺上有少少似日式便當,不過就將日式餸菜變成鹽酥雞或者雞腿又或者魯肉。我嗌左魯肉伴麵,我一直以為會似刀削麵,點知佢係圓轆轆似米線嘅麵,食落去非常煙韌。大少叫咗椒鹽雞腿飯。佢就話味道一般。餐飲我哋嗌左黑豆牛蒡茶,雖然係茶包,但係個味道甘甘香香有少少似飲緊花旗參嘅感覺。飲到一半,我仲好厚面皮咁叫侍應幫我加熱水返沖個茶包。總括來說服務一流,味道OK啦,可以揀少人嘅時候去食。

未食先讚👍真係要讚下佢哋貼心嘅服務。

大少叫咗椒鹽雞腿飯。佢就話味道一般。

總括來說服務一流,味道OK啦,可以揀少人嘅時候去食。
2020-11-06
15 分鐘 (堂食)
午餐
從網上看過台灣媽媽開店的故事,又很欣賞幫助學生的理念,因此特意去尋找此店,行樓梯街上到去大館就會見到~ 我是近晚上6點時段去,進來的客人都異常客氣,甚至比職員更有禮貌,不單一二檯,有好幾檯都是客人唔該前唔該後,可能知道是黃店。食品都不錯,牛肋麵也很好吃,肉質非常好,肉嫩沒有渣,炸花枝丸也超好吃😋彈牙不過咸唯一不快是,廚房同樓面的同事都看得出工作得很開心,這是好事,但廚房不間斷地高談闊論,而不斷夾雜粗口,是開心的大叫大嚷,本來一兩聲是無問題,但觀察了45分鐘,也沒有停過,樓面同事沒感到尷尬,廚房的音樂大聲到好似開演唱會。廚房工作本苦悶是明白,音樂可以調劑一下,但完全沒顧及出面只想好好地食一餐飯的客人了,希望台灣媽媽👩見到會提醒佢地,因為你哋既食品同理念都好好,希望台灣菜更加發光發亮~

2020-11-04 721 瀏覽
叫了個牛腩泡飯, 10分驚喜。牛腩好「淋」,加上用牛肉汁泡飯而不是其他店隨便用清湯泡飯就算。超級好食。一碗飯嘅份量,兩個女仔都食唔晒。这个虽然位处于中环SOHO心脏地带,但价钱绝对绝对合理,两个女生只是吃了二百多元,而且还含饮品,这个价钱在这个地点绝对是超值。而且食物水准很高,十分之正宗的台湾味道。更大的惊喜是服务员都是台湾人,很贴心。强烈推荐

2020-11-04
2020-11-04 434 瀏覽
肉鬆蛋餅蛋味香,外皮薄蛋餅真係必試菜式餡料好足,肉鬆份量合適細碗滷肉飯,價錢便宜滷肉大大粒,半肥瘦醬油味好香,撈飯一流滷水拼盤冇諗過滷水拼盤係這幾款配菜海帶、滷水蛋、滷水豆腐因為餐單上面沒有寫,也沒有特別問侍應原本以為會有滷水肉類這個真的令人很失望但這個價錢連一塊肉也沒有整體來說,在中環半山價錢是算便宜但是食物質素比較普通而且完全沒有驚喜可說是有點失望的台灣菜

蛋味香,外皮薄
蛋餅真係必試菜式
餡料好足,肉鬆份量合適

細碗滷肉飯,價錢便宜
滷肉大大粒,半肥瘦
醬油味好香,撈飯一流

冇諗過滷水拼盤係這幾款配菜
海帶、滷水蛋、滷水豆腐
因為餐單上面沒有寫,也沒有特別問侍應
原本以為會有滷水肉類
這個真的令人很失望
但這個價錢連一塊肉也沒有

整體來說,在中環半山價錢是算便宜
但是食物質素比較普通
而且完全沒有驚喜