吉祥日本料理

KISSHO JAPANESE RESTAURANT
2024-03-29 13 瀏覽
就快放長假,holiday mood一於食好d!紅磡又有新日本餐廳,無得去日本旅行,唯有食日本嘢🍱 呢間餐廳裝修開揚,同朋友食飯傾計都好relax,而且午巿menu選擇好多,價錢都唔貴👍🏼我同朋友叫左「火炙什錦魚生飯」同「牛肉火鍋定食」,每個lunch set會跟一個麵豉湯同沙律。🍱火炙什錦魚生飯有四種刺身🐟有三文魚、帆立貝、左口魚同(唔記得咩魚😂)厚切三文魚,肥美又有油脂香,帆立貝新鮮彈牙,最surprise係竟然有我最愛嘅左口魚,全部都好新鮮,性價比勁高🍲牛肉火鍋定食好抵食,大大碗,肉質嫩滑,湯底香濃,香菇鮮菜加生雞蛋,更加突顯左個油脂香味🐮

2024-03-28 12 瀏覽
黃埔高質日本菜之選🏮 偶然經過 發現黃埔開咗一間日式居酒屋🏮 木糸裝修 好靚 梗係要試吓啦😄 餐廳有吧枱同卡位設計 我就鍾意卡位 坐得舒服😍 職員服務殷勤 好有禮貌👍 二人前$680 ✨前菜2客菠菜麻醬 蟹膏豆腐菠菜鮮嫩 同麻醬好夾 豆腐非常滑溜 好開胃嘅前菜😋😋 ✨刺身4點深海池魚 𩶘魚 北海道元貝 甜蝦刺身好大塊好高質 新鮮鮮甜 我最鍾意元貝同埋甜蝦 超正👍 ✨壽司八貫金線鯛 膠碟魚 大拖羅 海膽海膽鮮甜濃郁😋 大拖羅好厚肉😋 非常鲜美 金線鯛同膠碟魚也好肥美 正👍😉 ✨燒鯖魚2份鯖魚燒到焦 加少加檸檬汁 更加香口好味 魚油香在口中久久未散😋 ✨生薑牛肉2份汁煮牛肉 牛肉粉嫩 配洋蔥絲 入味又惹味🥰 ✨烏冬2碗烏冬彈牙 仲娃娃菜及海帶 都幾豐富飽肚😌 ✨甜品紫薯雪糕🍧🍧最後嚟個紫薯雪糕 完美嘅一餐🥰🥰 整體嚟講 環境舒服 價錢適中 食材高質😉 吉祥日本料理 (紅磡)紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9A號舖

黃埔高質日本菜之選🏮

甜品
紫薯雪糕🍧🍧
最後嚟個紫薯雪糕 完美嘅一餐🥰🥰

整體嚟講 環境舒服 價錢適中 食材高質😉

吉祥日本料理 (紅磡)
紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9A號舖
2024-03-28 14 瀏覽
住黃埔嘅朋友仔,今日帶咗我去位於紅磡加必街既吉祥日本料理,地址比較近黃埔地鐵站出口,佢哋嘅環境坐得好舒服,職員都非常熱情招待。刺身頭盤油甘魚,池魚,三文魚,甜蝦,帶子,刺身鮮甜新鮮,肥美既肉質,柔嫩彈牙既口感。佢哋嘅天婦羅有秋葵,茄子,蝦,南瓜,酥脆外皮入邊好鮮甜,秘製醬汁加上蘿蔔,清新可口,完全唔會有油膩嘅感覺。壽司有海膽,三文魚籽,燒toro,左口魚,大甜蝦,油甘魚,赤蝦,每款壽司都好好味,日本料理最緊要食材新鮮。
1K
2024-03-28 5 瀏覽
黃埔區不乏小店 唔小係禾稈冚珍珠 今次嚟到呢一間喺日本餐廳裝修簡樸既地道日式小店🎌==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🍲牛肉火鍋定食 熱辣辣係日本嘅味道啊😍甜甜地嘅Shabu shabu 趁住而家涼涼哋食好暖胃🤗🦐赤蝦壽司🍣池魚壽司 新鮮嘅魚生油脂分布非常平均 入口油香出晒嚟😋係咁以少少豉油調味已經100分🫶🏻🍢豚肉蘆筍卷 即叫即燒 豚肉同蘆筍好夾好好食🥰食完又一種幸福嘅感覺😍🍡串燒雞軟骨 外脆內軟 點埋佢自家製嘅柚子醬同岩鹽 Perfect🩵==============================估唔到黃埔都有一間食物質素高既小店 值得支持🫶🏻••••••••••••••••••••••••••••••🍽️ 吉祥📍 紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下9A號舖
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

估唔到黃埔都有一間食物質素高既小店 值得支持🫶🏻
🍽️ 吉祥
📍 紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下9A號舖
2024-03-27 8 瀏覽
呢度嘅午市套餐性價比非常之高,極力推介比大家❤️今次叫咗個北海道丼飯❤️午市套餐仲會包埋一份沙律同一碗味噌湯。先講過呢個丼飯飯嘅食材包括 無可挑剔嘅大吞拿魚❤️ 三文魚❤️油甘魚 ❤️粒粒脆卜卜三文魚子 ❤️爽口彈牙既帶子 ❤️灸燒過左口魚油脂感十足 ❤️鮮甜軟既海膽❤️廚師會將時令嘅海鮮放埋一齊,刺身非常之新鮮可口鮮甜!每款刺身嘅size都係大大件❤️而且壽司飯粒粒分明煙靭有口感飯香味濃。味噌湯飲落,一啲都唔死咸,食埋個沙律絕對夠晒滿足!

味噌湯飲落,一啲都唔死咸,食埋個沙律絕對夠晒滿足!
阿仔去咗Playhouse一大一小放電,周圍睇吓有咩好食,上網見到黃埔呢度開咗間新餐廳「吉祥日本料理」. 望落環境幾好餐牌都幾吸引價錢唔貴就去試吓啦. 職員話呢度開咗兩個月多啲,原來呢間係太子嘅雲壽司搬過去改咗名,之前食過都幾好㗎,咁更加有信心入去試吓啦. 今次試咗兩串串燒,仲有個壽喜燒. 埋單二百幾蚊性價比超高. 不得不提,佢有個串燒套餐好抵食,有成20幾款選擇,⭐️$158可以任選五串每款各一😍,連啲貴價種類好似燒白鱔、牛舌一串都要$58有得叫真係極回本啊. 其他常見食物都一應俱全. 如果叫壽司盛10或12件裝,大概10幾蚊至20幾蚊就有一件啦,款式齊過連鎖店. 另外都有刺身、卷物、燒物,炸物、天婦羅、各式烏冬、丼及飯等主食. 想食好啲連Omakase都有,價錢由四百幾至六百幾蚊不等😋全部價位都相當貼地. ✅✅✅⭐️白鱔串🐟平時都麻麻哋食鱔,不過店員話今日啲鱔好靚大推就叫嚟試吓. 個鱔皮燒得薄脆焦香,鱔肉大塊有肉地咬落好彈牙唔腥但係保留到鮮味. 沾上碟邊日本岩鹽同柚子胡椒醬味道更惹味. ⭐️豚肉蘆筍卷🐖蘆筍好爽口,豚肉好有肉味唔乾身肉汁滿滿唔肥膩. 兩樣夾住一齊食味道豐富. ⭐️壽喜燒🥘

⭐️白鱔串🐟

⭐️豚肉蘆筍卷🐖

⭐️壽喜燒🥘
湯頭好鮮甜個鍋勁足料,有圖有片有真相,牛肉、菜、冬菇,洋蔥、玉子豆腐…勁豐富,打埋隻生雞蛋落去個湯更加滑. 一個煲滿足晒營養所需. 唔食飯,就咁一個煲都勁飽.

試完幾正,下次真係要成班人一齊去包廂食試多啲嘢啊😍 . 同埋因為開張冇耐,💥有間房仔暫時冇收min charge。如果一大班朋友想聚吓呢度就啱晒啦,只要提早book就得. OpenRice而家有九折嘅現金券買想試嘅朋友都可以買.

• 壽喜燒
  • 燒白鱔
  • 蘆筍豚肉卷
2024-03-22 24 瀏覽
黃埔新開日本料理 🍱呢日lunch食黃埔吉祥日本料理,木系裝修有卡位、有壽司吧枱。午市套餐都幾多選擇,叫咗是日弁當,有齊壽司、刺身、飯、小食。壽司三貫🍣有深海池魚、赤蝦、帶子,深海池魚肉質鮮嫩,赤蝦鮮甜又爽口🦐刺身有三文魚、油甘魚,三文魚夠晒肥美🐟油甘魚厚切👍🏻另外有鰻魚飯、炸雞🍖質素都唔錯,午市套餐有麵豉湯、沙律🥗成個便當都好豐富!價錢都算合理,可以一試~🔸是日弁當🍱$88📍#吉祥日本料理 (#紅磡美食 #黃埔美食)紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9A號舖
黃埔新開日本料理 🍱
呢日lunch食黃埔吉祥日本料理,木系裝修有卡位、有壽司吧枱。午市套餐都幾多選擇,叫咗是日弁當,有齊壽司刺身、飯、小食。壽司三貫🍣
有深海池魚、赤蝦、帶子,深海池魚肉質鮮嫩,赤蝦鮮甜又爽口🦐

🔸是日弁當🍱$88

📍#吉祥日本料理 (#紅磡美食 #黃埔美食)
紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9A號舖

2024-03-20 23 瀏覽
店舖裝修簡潔 充滿日式風情 餐牌食物種類多 有刺身 壽司 魚生飯 炸物 燒物等等👧諗唔到食咩好 就叫左個吉祥1人餐🫰套餐包括1客沙律 刺身2點 壽司4貫 蒲燒鰻魚飯 銀鱈魚西京燒 仲有味噌湯同埋甜品添 非常豐富😽 今日既刺身係牡丹蝦同埋深海池魚 蝦肉甜美 日本深海池魚肉厚刺少 肉質鮮嫩 食材都好新鮮 可以安心食用🤝🤝壽司係拖羅 海膽 三文魚腩 伊佐木 都係一D當造既魚生 味道鮮甜彈牙😙銀鱈魚西京燒 肉質滑溜 入口即溶 西京燒汁味道帶甜 加上沙律醬可以中和甜味 更易入口😆蒲燒鰻魚飯份量岩岩好 🍚鰻魚肥美加上甜甜既燒汁 撈飯一流 仲有陣淡淡既姜味 充滿層次感👍👍最後有一球抺茶雪糕作為甜品 食得好滿足😌

諗唔到食咩好 就叫左個吉祥1人餐🫰

最後有一球抺茶雪糕作為甜品 食得好滿足😌
無論魚貨抑或師傅手勢,都絕對是中環/銅鑼灣級數,黃埔竟有如此質素的壽司店實在難得!可惜的是女侍應服務態度極度惡劣,縱有好壽司都不敢再幫襯了。自問自己和同行友人一向待人有禮,真不明白當日發生什麼事要受到如此對待。1. 明明友人到達時已表明用openrice訂枱,埋單時女侍應對我們說:「無,你地無講過。亅2. 友人意外推跌自己的筷子,同時倒瀉了少許湯(大概5個10蚊銀大小)。女侍應遞過一對新筷子後,拿枱布過來清潔時一手推翻裝滿茶的杯,友人放手袋的凳全張濕曬,但女侍應一句道歉都沒有,全程只有黑面。3. 隔一陣女侍應過來倒茶,明顯地專登粗魯地在友人面前將熱水壺垂直傾倒,以致水流過急熱水濺出,差點彈到友人。友人即場提出質疑,女侍應的回應是:「個壺係咁。亅無道歉。4. 埋單時女侍應一手將收據「隊」給我(恕無其他動詞更貼切),我問:我張信用卡呢?佢先轉頭攞返比我,但全程黑面無講嘢。香港茶餐廳出名態度唔多好,我都從來無投訴,但呢名女侍應真係令我大開眼界!衷心希望餐廳老闆睇到呢篇作出改善,否則真係太可惜了!

可惜的是女侍應服務態度極度惡劣,縱有好壽司都不敢再幫襯了。

衷心希望餐廳老闆睇到呢篇作出改善,否則真係太可惜了!
2024-03-14
2024-03-16 28 瀏覽
這間位於黃埔新開的日本餐廳,地方乾淨企理,餐廳除了設有L型長長壽司吧檯及雅座,更有私隱度高的VIP房🫶🏻。午市套餐由$88起,有刺身、壽司、熟食、丼飯等,選擇多元化。🍀日替便當 $88🍀是日便當款式會不時更換,每日只有9份,供應數量有限。適逢是日套餐有刺身兩點(油甘魚、真鯛)、壽司三件(池魚壽司、赤蝦壽司、三文魚腩壽司)、日式炒牛肉、和風炸雞、沙律及味噌湯,內容相當豐富,也是一個不錯的午餐選擇。

這間位於黃埔新開的日本餐廳,地方乾淨企理,餐廳除了設有L型長長壽司吧檯及雅座,更有私隱度高的VIP房🫶🏻。午市套餐由$88起,有刺身壽司、熟食、丼飯等,選擇多元化。

🍀日替便當 $88🍀
2024-03-15 21 瀏覽
黃埔呢個地方隱藏咗好多美食最近開咗間性價比高嘅日本料理餐廳木系.擋著舒情日文歌充滿日本氣氛環境乾淨舒適見到每日限定嘅 「是日便當」 $88價錢貼地原來每日限量供應,只有9份可以一次過享受不同嘅食材由師傅發辦 時令壽司同刺身 每片都好鮮甜✨壽司油甘魚.八爪魚.甜蝦✨刺身赤蝦.三文魚✨牛肉飯加入洋蔥同菇菌牛肉汁同芝麻令口感更Juicy✨炸雞外層炸得香脆.炸粉唔厚雞肉嫩滑又多汁下次可以約埋班Friend嚟食串燒

黃埔呢個地方隱藏咗好多美食

雞肉嫩滑又多汁

下次可以約埋班Friend嚟食串燒

2024-03-15
2024-03-10 45 瀏覽
見到社交平台推介就過黎試下店入面唔係好多人我地叫左十款自選壽司同火炙魚生飯有附送麵豉湯同沙律十款壽司:拖羅: 顏色粉紅 夠肥夠甘香帶子: 夠厚夠肥 鮮甜左口魚: 輕輕火炙 逼出魚油香海膽: 鮮甜 油甘魚 伊佐木: 鮮甜大家可以一試啊
見到社交平台推介就過黎試下

2024-03-09
十款自選壽司
火炙魚生飯
2024-03-10 47 瀏覽
黃埔新開高質日本菜,午餐跟朋友行街,發現這裝潢精緻有格調,店內的環境舒適,食物質素高,店員非常友善的人氣之選是日替便當和刺身飯。日替便當壽司,沙律,日式便當飯,刺身,以壽司便當 來說,便當合朋友享用。刺身有厚身三文魚 和彈牙之帶子,很新鮮。送上的小吃八爪魚,大隻又美味。壽司也吃品嚐到鮮甜的刺身,想要吃日式便當,趕快收藏起這店,好好款待自己! 一盒盛盒載了時令刺身,同樣豐富。 炒牛肉飯,啖啖肉肉汁,新鮮洋蔥,濃濃香味喔。北海道刺身飯日本產米口感滿滿,刺身非常新鮮,鮮味滿滿。三文魚新鮮,份量沒有少,厚切一片片。加上店子裝潢滿滿日本風味,每張枱也有人點刺身,不要錯過店子的自選壽司,棒,看出師傅之技巧不錯。肥美三文魚,油脂重的吞拿,彈牙帶子,滿滿日本之感覺,刺身新鮮厚切,不錯的選擇,海膽味道也鮮味,份量很多滿有鮮味之刺身。油甘魚魚脂味香,真的棒喔店內的套餐份量多,沙律,味噌湯也有高質素,不錯的假期。

人氣之選是日替便當和刺身飯。

北海道刺身
北海道魚生飯

店內的套餐份量多,沙律,味噌湯也有高質素,不錯的假期。

北海道魚生飯
2024-03-08 35 瀏覽
餐廳店內唔算好大,平日晚上人客唔算好多,今晚我自己一個人食,店員安排左我坐吧枱位置。🍢串燒set(可任選6款):我就揀左秋葵、牛小排、雞胸軟骨、豚肉五花腩、厚燒牛舌、免治雞肉棒,樣樣都燒得唔錯。尤其免治雞肉棒,店員叫我將雞肉棒點上蛋黃一齊食,味道原來真係好夾,勁好食。其次係牛舌、豚肉五花腩,肉質非常爽口,點埋檸檬胡椒汁非常清新解膩。🍣壽司:我揀左北海道海膽軍艦、帆立貝壽司、牡丹蝦壽司、深海池魚壽司、大拖羅壽司,樣樣都好鮮甜。牡丹蝦已去掉頭尾,食起上嚟更方便。如果叫自選10/12件壽司set其實仲抵食,可惜太多我驚食唔晒。💡總結:食物質素比我想象中好,想讚下長髮靚女店員好nice,見我一個人食飯同我傾左幾句計,令我餐飯冇咁lonely😂埋單時,發現原來入面仲有間房仔,足夠6-8人坐。下次會再帶同事嚟食lunch😄

🍢串燒set(可任選6款):

• 北海道海膽軍艦
  • 免治雞肉棒
  • 牛舌厚燒
  • 牡丹蝦壽司
偶然發現咗一間位於黃埔嘅新開日本料理店😍,師傅親切友善,有好多獨特菜式,一人餐勁豐富有8道菜先$380,要介紹比大家😍🔹️季節前菜今次嘅前菜有兩款,胡麻醬青瓜日本魚蛋🥒&明太子醬蓮藕,味道配搭幾特別,好清新開胃。🔹️壽司拼盤呢度嘅壽司和刺身超級新鮮,色澤好靚,令人垂涎欲滴。壽司有濃郁嘅海膽、肥美嘅拖羅、池魚、鯖魚😍🔹️刺身拼盤刺身有厚切嘅油金魚&鮮味嘅牡丹蝦🦐,超級抵讚。🔹️豆腐菠菜主和牛🐄和牛肉質鮮嫩 juicy,豆腐和菠菜吸咗和牛嘅味道和好正嘅湯汁,勁滋味。🔹️大葉腐皮蝦🦐第一次試呢個菜式,用腐皮捲住大蝦,中間有塊紫蘇葉,好新穎,紫蘇葉帶來清新嘅感覺呀😍🔹️迷你鰻魚飯賣相吸睛👀,鰻魚肉質肥美,無細骨,燒得很香,垂涎三尺🤤🔹️大蜆味噌湯🔹️甜品 (黑芝麻雪糕)

🔹️季節前菜

🔹️壽司拼盤
呢度嘅壽司刺身超級新鮮,色澤好靚,令人垂涎欲滴。壽司有濃郁嘅海膽、肥美嘅拖羅、池魚、鯖魚😍
🔹️刺身拼盤
刺身有厚切嘅油金魚&鮮味嘅牡丹蝦🦐,超級抵讚。

🔹️豆腐菠菜主和牛🐄

🔹️大葉腐皮蝦🦐

🔹️迷你鰻魚飯
賣相吸睛👀,鰻魚肉質肥美,無細骨,燒得很香,垂涎三尺🤤

🔹️大蜆味噌湯

🔹️甜品 (黑芝麻雪糕)