2024-03-20 26 瀏覽
店舖裝修簡潔 充滿日式風情 餐牌食物種類多 有刺身 壽司 魚生飯 炸物 燒物等等👧諗唔到食咩好 就叫左個吉祥1人餐🫰套餐包括1客沙律 刺身2點 壽司4貫 蒲燒鰻魚飯 銀鱈魚西京燒 仲有味噌湯同埋甜品添 非常豐富😽 今日既刺身係牡丹蝦同埋深海池魚 蝦肉甜美 日本深海池魚肉厚刺少 肉質鮮嫩 食材都好新鮮 可以安心食用🤝🤝壽司係拖羅 海膽 三文魚腩 伊佐木 都係一D當造既魚生 味道鮮甜彈牙😙銀鱈魚西京燒 肉質滑溜 入口即溶 西京燒汁味道帶甜 加上沙律醬可以中和甜味 更易入口😆蒲燒鰻魚飯份量岩岩好 🍚鰻魚肥美加上甜甜既燒汁 撈飯一流 仲有陣淡淡既姜味 充滿層次感👍👍最後有一球抺茶雪糕作為甜品 食得好滿足😌

諗唔到食咩好 就叫左個吉祥1人餐🫰

最後有一球抺茶雪糕作為甜品 食得好滿足😌
無論魚貨抑或師傅手勢,都絕對是中環/銅鑼灣級數,黃埔竟有如此質素的壽司店實在難得!可惜的是女侍應服務態度極度惡劣,縱有好壽司都不敢再幫襯了。自問自己和同行友人一向待人有禮,真不明白當日發生什麼事要受到如此對待。1. 明明友人到達時已表明用openrice訂枱,埋單時女侍應對我們說:「無,你地無講過。亅2. 友人意外推跌自己的筷子,同時倒瀉了少許湯(大概5個10蚊銀大小)。女侍應遞過一對新筷子後,拿枱布過來清潔時一手推翻裝滿茶的杯,友人放手袋的凳全張濕曬,但女侍應一句道歉都沒有,全程只有黑面。3. 隔一陣女侍應過來倒茶,明顯地專登粗魯地在友人面前將熱水壺垂直傾倒,以致水流過急熱水濺出,差點彈到友人。友人即場提出質疑,女侍應的回應是:「個壺係咁。亅無道歉。4. 埋單時女侍應一手將收據「隊」給我(恕無其他動詞更貼切),我問:我張信用卡呢?佢先轉頭攞返比我,但全程黑面無講嘢。香港茶餐廳出名態度唔多好,我都從來無投訴,但呢名女侍應真係令我大開眼界!衷心希望餐廳老闆睇到呢篇作出改善,否則真係太可惜了!

可惜的是女侍應服務態度極度惡劣,縱有好壽司都不敢再幫襯了。

衷心希望餐廳老闆睇到呢篇作出改善,否則真係太可惜了!
2024-03-14
2024-03-16 29 瀏覽
這間位於黃埔新開的日本餐廳,地方乾淨企理,餐廳除了設有L型長長壽司吧檯及雅座,更有私隱度高的VIP房🫶🏻。午市套餐由$88起,有刺身、壽司、熟食、丼飯等,選擇多元化。🍀日替便當 $88🍀是日便當款式會不時更換,每日只有9份,供應數量有限。適逢是日套餐有刺身兩點(油甘魚、真鯛)、壽司三件(池魚壽司、赤蝦壽司、三文魚腩壽司)、日式炒牛肉、和風炸雞、沙律及味噌湯,內容相當豐富,也是一個不錯的午餐選擇。

這間位於黃埔新開的日本餐廳,地方乾淨企理,餐廳除了設有L型長長壽司吧檯及雅座,更有私隱度高的VIP房🫶🏻。午市套餐由$88起,有刺身壽司、熟食、丼飯等,選擇多元化。

🍀日替便當 $88🍀
2024-03-15 25 瀏覽
黃埔呢個地方隱藏咗好多美食最近開咗間性價比高嘅日本料理餐廳木系.擋著舒情日文歌充滿日本氣氛環境乾淨舒適見到每日限定嘅 「是日便當」 $88價錢貼地原來每日限量供應,只有9份可以一次過享受不同嘅食材由師傅發辦 時令壽司同刺身 每片都好鮮甜✨壽司油甘魚.八爪魚.甜蝦✨刺身赤蝦.三文魚✨牛肉飯加入洋蔥同菇菌牛肉汁同芝麻令口感更Juicy✨炸雞外層炸得香脆.炸粉唔厚雞肉嫩滑又多汁下次可以約埋班Friend嚟食串燒

黃埔呢個地方隱藏咗好多美食

雞肉嫩滑又多汁

下次可以約埋班Friend嚟食串燒

2024-03-15
2024-03-10 57 瀏覽
見到社交平台推介就過黎試下店入面唔係好多人我地叫左十款自選壽司同火炙魚生飯有附送麵豉湯同沙律十款壽司:拖羅: 顏色粉紅 夠肥夠甘香帶子: 夠厚夠肥 鮮甜左口魚: 輕輕火炙 逼出魚油香海膽: 鮮甜 油甘魚 伊佐木: 鮮甜大家可以一試啊
見到社交平台推介就過黎試下

2024-03-09
十款自選壽司
火炙魚生飯
2024-03-10 52 瀏覽
黃埔新開高質日本菜,午餐跟朋友行街,發現這裝潢精緻有格調,店內的環境舒適,食物質素高,店員非常友善的人氣之選是日替便當和刺身飯。日替便當壽司,沙律,日式便當飯,刺身,以壽司便當 來說,便當合朋友享用。刺身有厚身三文魚 和彈牙之帶子,很新鮮。送上的小吃八爪魚,大隻又美味。壽司也吃品嚐到鮮甜的刺身,想要吃日式便當,趕快收藏起這店,好好款待自己! 一盒盛盒載了時令刺身,同樣豐富。 炒牛肉飯,啖啖肉肉汁,新鮮洋蔥,濃濃香味喔。北海道刺身飯日本產米口感滿滿,刺身非常新鮮,鮮味滿滿。三文魚新鮮,份量沒有少,厚切一片片。加上店子裝潢滿滿日本風味,每張枱也有人點刺身,不要錯過店子的自選壽司,棒,看出師傅之技巧不錯。肥美三文魚,油脂重的吞拿,彈牙帶子,滿滿日本之感覺,刺身新鮮厚切,不錯的選擇,海膽味道也鮮味,份量很多滿有鮮味之刺身。油甘魚魚脂味香,真的棒喔店內的套餐份量多,沙律,味噌湯也有高質素,不錯的假期。

人氣之選是日替便當和刺身飯。

北海道刺身
北海道魚生飯

店內的套餐份量多,沙律,味噌湯也有高質素,不錯的假期。

北海道魚生飯
2024-03-08 41 瀏覽
餐廳店內唔算好大,平日晚上人客唔算好多,今晚我自己一個人食,店員安排左我坐吧枱位置。🍢串燒set(可任選6款):我就揀左秋葵、牛小排、雞胸軟骨、豚肉五花腩、厚燒牛舌、免治雞肉棒,樣樣都燒得唔錯。尤其免治雞肉棒,店員叫我將雞肉棒點上蛋黃一齊食,味道原來真係好夾,勁好食。其次係牛舌、豚肉五花腩,肉質非常爽口,點埋檸檬胡椒汁非常清新解膩。🍣壽司:我揀左北海道海膽軍艦、帆立貝壽司、牡丹蝦壽司、深海池魚壽司、大拖羅壽司,樣樣都好鮮甜。牡丹蝦已去掉頭尾,食起上嚟更方便。如果叫自選10/12件壽司set其實仲抵食,可惜太多我驚食唔晒。💡總結:食物質素比我想象中好,想讚下長髮靚女店員好nice,見我一個人食飯同我傾左幾句計,令我餐飯冇咁lonely😂埋單時,發現原來入面仲有間房仔,足夠6-8人坐。下次會再帶同事嚟食lunch😄

🍢串燒set(可任選6款):

• 北海道海膽軍艦
  • 免治雞肉棒
  • 牛舌厚燒
  • 牡丹蝦壽司
偶然發現咗一間位於黃埔嘅新開日本料理店😍,師傅親切友善,有好多獨特菜式,一人餐勁豐富有8道菜先$380,要介紹比大家😍🔹️季節前菜今次嘅前菜有兩款,胡麻醬青瓜日本魚蛋🥒&明太子醬蓮藕,味道配搭幾特別,好清新開胃。🔹️壽司拼盤呢度嘅壽司和刺身超級新鮮,色澤好靚,令人垂涎欲滴。壽司有濃郁嘅海膽、肥美嘅拖羅、池魚、鯖魚😍🔹️刺身拼盤刺身有厚切嘅油金魚&鮮味嘅牡丹蝦🦐,超級抵讚。🔹️豆腐菠菜主和牛🐄和牛肉質鮮嫩 juicy,豆腐和菠菜吸咗和牛嘅味道和好正嘅湯汁,勁滋味。🔹️大葉腐皮蝦🦐第一次試呢個菜式,用腐皮捲住大蝦,中間有塊紫蘇葉,好新穎,紫蘇葉帶來清新嘅感覺呀😍🔹️迷你鰻魚飯賣相吸睛👀,鰻魚肉質肥美,無細骨,燒得很香,垂涎三尺🤤🔹️大蜆味噌湯🔹️甜品 (黑芝麻雪糕)

🔹️季節前菜

🔹️壽司拼盤
呢度嘅壽司刺身超級新鮮,色澤好靚,令人垂涎欲滴。壽司有濃郁嘅海膽、肥美嘅拖羅、池魚、鯖魚😍
🔹️刺身拼盤
刺身有厚切嘅油金魚&鮮味嘅牡丹蝦🦐,超級抵讚。

🔹️豆腐菠菜主和牛🐄

🔹️大葉腐皮蝦🦐

🔹️迷你鰻魚飯
賣相吸睛👀,鰻魚肉質肥美,無細骨,燒得很香,垂涎三尺🤤

🔹️大蜆味噌湯

🔹️甜品 (黑芝麻雪糕)

新年期間周圍去同親友拜年,想同食吓日式料理,難得去黃埔睇吓有咩正嘢食先🤭睇到呢間餐廳好日系木製環境好似入咗居酒屋🏮細細間,但係坐係到感覺都好舒服😌日替便當🍱午餐便當有前菜日式沙律🥗本身我唔太鍾意飲味噌湯,但比我想像中好飲,湯底唔會好咸再加上咗蘿蔔會帶出小甜味ok😊刺身兩點帆立貝同油甘魚刺身好新鮮、好爽滑油甘魚更多魚油香味火焰三文魚飯三文魚用火燒過好香口點綴葱花配搭好出三文魚肉豚肉生薑燒用燒汁再加上豚肉磨菇🍄,生薑變咗主角無咗佢感覺平凡,加咗佢味道好味🤤蠔🦪天婦羅炸天婦羅🍤平時會食到,但呢個炸天婦羅蠔真係不停要講好正,唔好睇少佢細細件但其實啖一口流出蠔汁,好好味😋仲有粉紅岩帶到一點鮮味👍🏻

日替便當🍱
午餐便當有前菜日式沙律🥗

刺身兩點
帆立貝同油甘魚刺身好新鮮、好爽滑
油甘魚更多魚油香味

火焰三文魚飯
三文魚用火燒過好香口點綴葱花配搭好出三文魚肉

豚肉生薑燒

蠔🦪天婦羅
仲有粉紅岩帶到一點鮮味👍🏻
2024-02-19
2 分鐘 (堂食)
午餐
又同同事黎黃埔搵好野食。呢間餐廳新開張,見到網上評價唔錯,特登黎試下。餐廳環境闊落,坐得舒服。我地俾佢個日替便當吸引。有刺身,壽司仲有金菇牛肉飯,岩晒選擇困難,又咩都想試的人。前菜有沙律同味噌湯,味噌湯好暖胃,而且加左少少紫蘇,味道更出。刺身兩件(油甘魚、三文魚)刺身食得出好新鮮,三文魚肥美厚切,油甘魚食落淡淡甘甜,有魚油香氣,口感清爽。立魚 魷魚 赤蝦壽司魷魚壽司好高質,食落嫩滑而略帶嚼勁。赤蝦肉厚飽滿,鮮甜爽脆。金菇牛肉卷呢個經典組合當然好食,加埋d燒汁好送飯。呢度用日本米,飽滿Q彈。炸吉列蠔新鮮即炸,蠔好juicy,海水味濃。外皮香脆不油膩,值得推介。咁高質的便當,埋單都是100元有找。而且每日的款式都各有不同,下次決定和同事再黎試下。
又同同事黎黃埔搵好野食。呢間餐廳新開張,

見到網上評價唔錯,特登黎試下。餐廳環境闊

落,坐得舒服。

我地俾佢個日替便當吸引。有刺身壽司仲有

金菇牛肉飯,岩晒選擇困難,又咩都想試的人。

前菜有沙律同味噌湯,味噌湯好暖胃,

而且加左少少紫蘇,味道更出。

刺身兩件(油甘魚、三文魚)

刺身食得出好新鮮,三文魚肥美厚切,油甘魚
食落淡淡甘甜,有魚油香氣,口感清爽。

立魚 魷魚 赤蝦壽司

魷魚壽司好高質,食落嫩滑而略帶嚼勁。赤蝦

肉厚飽滿,鮮甜爽脆。
金菇牛肉卷

炸吉列蠔

咁高質的便當,埋單都是100元有找。而且每

日的款式都各有不同,下次決定和同事再黎試
下。
2024-02-22 52 瀏覽
黃埔現在交通便利,服務員溫柔細心,讓你可以慢慢選擇心頭好,令人開心愉快。今次選擇了前菜:深海池魚(肉質鮮甜),帶子刺身(肥厚鮮甜)沙律菜:可以開一開胃令,令套餐更健康味噌湯:有油腐皮,熱辣辣,愛熱的我超讚。四式壽司:真雕(平日自己較少食,原來都好好味)、海膽(海水味濃)、池魚(都係厚切,一定encore)、中吞拿魚腩(肥美)煎銀鱈魚(煎得香脆嫩口);炸明太子雞翼(皮脆肉厚)鰻魚釜:好大碗,真心女生有機會食唔哂。甜品:竟然仲有柑橘雪糕口感清新,果味濃郁,仲有柑橘肉,真心畫上完美句號。#黃埔好食力#吉祥日本料理#一人前#對自己好的方法#保持身心靈美

前菜:
深海池魚(肉質鮮甜),帶子刺身(肥厚鮮甜)

沙律菜:可以開一開胃令,令套餐更健康
味噌湯:有油腐皮,熱辣辣,愛熱的我超讚。

煎銀鱈魚(煎得香脆嫩口);炸明太子雞翼(皮脆肉厚)

鰻魚釜:好大碗,真心女生有機會食唔哂。

#黃埔好食力
#吉祥日本料理
#一人前
#對自己好的方法
#保持身心靈美
2024-02-20 49 瀏覽
🎈吉祥日本料理餐廳內掛滿日本風旗仔,帶有日本風情午市壽司套餐分別有10件及12件選擇,有齊多款港人最愛口味,而且送沙律同麵豉湯🥗🎈12件壽司套餐🍣北海道海膽 三文魚子 蟹肉蟹膏 牛油果沙律 火炙帆立貝 火炙三文魚腩 火炙左口魚邊 帆立貝 赤蝦 三文魚腩 深海池魚 吞拿魚腩 🍣細心位係師傅根據食材口味濃淡順序擺放壽司,食材新鮮所以款款都好味,特別推介以下幾款🥢北海道海膽-十分creamy而且味道鮮甜,質素有驚喜🥢三文魚子-圓潤飽滿,帶有海水鹹香🥢吞拿魚腩 -肉質粉嫩,油香恰到好處🥢帆立貝-厚肉鮮甜,絕對食得滿足🥢火炙左口魚邊-油香豐腴,灸燒過後油香更突出,有入口即溶嘅口感,必點🎏最後店員送上紫薯雪糕🍧十分完美
🎈吉祥日本料理

餐廳內掛滿日本風旗仔,帶有日本風情

🎈12件壽司套餐

🥢北海道海膽-十分creamy而且味道鮮甜,質素有驚喜
🥢三文魚子-圓潤飽滿,帶有海水鹹香

🥢吞拿魚腩 -肉質粉嫩,油香恰到好處

🥢帆立貝-厚肉鮮甜,絕對食得滿足

🎏最後店員送上紫薯雪糕🍧十分完美
2024-02-19 41 瀏覽
孤獨的美食家又出動,喺屋企附近嘅黃埔有啲咩日本料理午餐好味又抵食呢?發現咗一間新開冇幾耐嘅「吉祥日本料理」推出咗一個午市精選,🍱日替便當🍱超抵食,便當有齊湯、沙律、刺身、小丼飯、小食等,放在一個四格便當盒內,現場所見差不多每位客人都會掂呢個便當🤩🍱日替便當整個便當有咁多嘢食,作為午餐相當飽肚,而且整體食物質素相當唔錯,最喜歡放在盒內嘅賣相,就好似喺日本食便當咁樣,開心開心😋🍲麵豉湯🥗蔬菜沙律🐟刺身鱆紅魚、牡丹蝦🍛灸燒三文魚飯🐓照燒雞扒🥔牛肉薯餅

🍱日替便當

🍲麵豉湯🥗蔬菜沙律
🐟刺身鱆紅魚、牡丹蝦
🍛灸燒三文魚飯
🐓照燒雞扒
🥔牛肉薯餅
  • 日替便當
2024-02-16 1098 瀏覽
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗響黃埔附近做完嘢好攰,諗住食個 early dinner 慰勞下自己先返屋企,周圍行吓睇吓有咩好嘢食,見到呢間日本料理小店,就入去試吓~天都未黑時間尚早,店入面仲未太多客人,就坐咗 bar 檯,店入面有唔少日本裝飾,簡潔得嚟又有少少特色。🍴壽司5貫($120)✨️中拖羅:顏色夠粉紅,冇筋,入口即溶,魚味濃✨️深海池魚:質地纖細柔軟,口感相對滑而且有甘香味✨️帶子:肉身夠肥厚,好鮮甜✨️火炙左口魚邊:經火灸後有少少咬口,帶有魚油香味✨️火灸北寄貝:鮮甜爽口🍴清酒牛油煮花甲($110)花甲好大隻,好鮮甜,千祈唔好放過佢嘅湯汁,清甜得嚟帶有微微牛油香,唔會太濃味冇蓋過花甲嘅鮮味~🍴虎蝦天婦羅($130)即叫即炸熱辣辣,炸皮唔係太厚夠鬆化,虎蝦新鮮爽口夠大隻,好味~食物質素唔錯,店員不時會加茶,慰勞自己成功,好滿足咁返屋企🙃☆My IG @tracyloveliving ☆
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🍴壽司5貫($120)
✨️中拖羅:顏色夠粉紅,冇筋,入口即溶,魚味濃
✨️深海池魚:質地纖細柔軟,口感相對滑而且有甘香味
✨️帶子:肉身夠肥厚,好鮮甜
✨️火炙左口魚邊:經火灸後有少少咬口,帶有魚油香味
✨️火灸北寄貝:鮮甜爽口

🍴清酒牛油煮花甲($110)

🍴虎蝦天婦羅($130)

☆My IG @tracyloveliving ☆

2024-02-13 83 瀏覽
🍱吉祥日本料理 (紅磡)新年前已經預知到新年一定食到好滯🤣襯未食滯前去食餐日本好西🤤今次黎到紅磡,位置好適合poly同學仔落堂黎食啊😜🍱日替便當 ($88)便當包括咗刺身兩點、壽司三件、鰻蒲燒、牛肉薯餅,同時亦附送沙律、味噌湯及甜品。今次試到嘅刺身分別係三文魚同油甘魚,都係平時大家都經常食到嘅刺身款式,但壽司就特別喇~壽司就食咗深海池魚、魴鮄及赤蝦。深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩;魴鮄係我從未聽過嘅刺身🤣有粉紅與白色交集的魚身,肉質紮實,味道清甜~赤蝦口感充滿彈性,鮮甜爽口🤤鰻蒲燒肉質滑嫩,醬香味濃,連飯食非常惹味~牛肉薯餅炸的香脆,但唔會過分油膩,內餡口感綿綿。最後以紅豆雪糕作結~食到粒粒紅豆嘅口感🥰📍紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9A號舖
🍱吉祥日本料理 (紅磡)

🍱日替便當 ($88)

深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩;
赤蝦口感充滿彈性,鮮甜爽口🤤

最後以紅豆雪糕作結~食到粒粒紅豆嘅口感🥰

📍紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9A號舖