2022-03-06 1537 瀏覽
今次想同大家分享嘅係位於西環一間隱世素食餐廳🥦,我都係上網先知呢間餐廳嘅存在🤣,因為個地址唔係特登過去都冇咩機會經過。同埋反正都諗住試吓食得健康啲😋,當然要搵返間有特色啲嘅素食餐廳啦!環境方面☝🏻餐廳除咗有得堂食之外,其實佢同時都係個素食超市嚟架🤪。佢啲素食款式都好多😚,仲有得提供menu入面嘅食物材料架👍。就算返屋企都可以試吓研究獨特啲嘅素食🥬!食物方面✌🏻#素海鮮沙律配薯蓉沙律一送上枱嘅時候就已經surprise到我🤭,因為個賣相真係幾靚下,仲要外觀真係完全睇唔出係素菜嚟😍。蝦肉同三文魚都做得好逼真🔥,啲紋理同真嘅一樣浮現到出嚟🤩。真係睇到都充滿食慾!講返味道先,其實我覺得啲調味幾特別,有唔同層次得嚟又唔會太濃味,啱晒素菜嘅調味方式🤤!#素鴨胸蕃茄意大利粉 鴨胸一樣整得好逼真,同埋口感其實都幾似平時嘅鴨胸😈。講埋味道先,我覺得鴨胸嘅調味都好夠,個感覺就好似健康咁食邪惡嘅嘢食😋,再配埋醒胃嘅蕃茄🍅,成碟意粉真係話咁快就清晒🤣。至於手沖咖啡我就唔喺度多講啦☕️,不過可以講嘅就係手沖咖啡嘅CP值都幾高🥳,睇住店員沖個感覺都幾療癒🤣。(希望大家喺活得健康同時,都試吓食得健康啦!)

環境方面☝🏻

食物方面✌🏻
#素海鮮沙律配薯蓉

#素鴨胸蕃茄意大利粉

(希望大家喺活得健康同時,都試吓食得健康啦!)
撰文之時,香港疫情漸趨緩和,希望一眾素店在捱過疫情後,能夠吉祥平安㊗️,長做長🈶️,讓素食更為普及,讓更多人有機會接觸素食 雖然,我們似乎不太可能成為型仔的「銀河修理員」🙈,不過,這個銀河都仍然有着適合我們的位置,大家可以一起成為熱心❤的「素店幫襯員」,令素店在香港長做長有。 在西環的一條大街上,有一幢不太起眼的大廈,在這大廈內,有一條燈光昏暗,不太引人注目的小巷,但正正就是在這小巷內,有一間熱心推廣素食的小店— 吉祥草 。趁着星期六不用上班的機會,我們終於可以光顧這間小店。 1️⃣ 其實我不只是甘筍湯 表面看,這碗湯似乎就是一碗甘筍湯,但實際上,除了甘筍外,店方在煲湯時,還加入了薯仔、蘋果、雪梨、蕃茄等材料,湯味十足,店方誠意也是十足。 2️⃣牛柳絲炒烏冬 鑊氣十足,用餐具翻弄烏冬時,會見到有一些熱氣在冉冉上升♨️。在材料方面,素牛柳和天然食材的比例也算均衡,既能讓非素食者嚐嚐素食的味道,讓他們知道素食不是只得清淡食物,也同時能夠滿足不想吃太多素肉的素友。 3️⃣烤大啡菇素扒漢堡伴沙律 這款食物是「現時的」餐單上📜沒有的。 為何要強調「現時」呢?因為這食品是版主在openrice看餐單時發現的,到店時

1️⃣ 其實我不只是甘筍湯

2️⃣牛柳絲炒烏冬

3️⃣烤大啡菇素扒漢堡伴沙律

這款食物是「現時的」餐單上📜沒有的。

為何要強調「現時」呢?因為這食品是版主在openrice看餐單時發現的,到店時,發現店方提供的餐單沒有這食物,於是便問下店員仲有冇得食這個,剛巧店方也有這些食材,所以版主就有幸一嚐了。

漢堡🍔的體積挺巨大,素扒的咬感不錯,而從素扒和大啡菇的處理,也可看出店方的細心。素扒是一整塊夾在漢堡內,而大啡菇則是以切成數份的方式處理,不是整個放進去。這種處理方式,令到顧客在咀嚼時會較為方便。

這份漢堡餐,是一定足夠飽肚的。因為除了巨型漢堡外,還有一份「疑似雪糕」(WTSAPP群組的朋友看見相片,以為這是雪糕🤣) 的食物----薯蓉🥔。在漢堡包和薯仔的「夾擊」下,相信胃口較大的朋友應該也會覺得滿足的。

4️⃣小店的一大特色:任食任拎

對,任食任拎,只要你有足夠金錢就可以😆

除了堂食外,素店也可以算是半間的「素食超市」,店內的產品也頗多元化👍:燕麥奶、各款醬料、即食麵🍜、零食、韓式泡菜、冷凍食品🧊、Happy cow雪糕🍦等等,絕對可能會令素友們大破慳囊的

5️⃣餐後閒談小記

🅰️疫情下的素願

用餐後,和店員談起,她們也說在現時疫情下,由於要控制成本,不能預備太多的食材,營業時間也暫時至晚上6時。店方把餐單局限在十多款的「精選午餐」內,背後的想法,是希望能夠以一些「茶餐廳風味」的素食,吸引附近工作的人👩‍💼👨‍🔧👷‍♂️在午飯時段間中來吃一餐素,增加大眾接觸素食的機會。

🅱️有一顆「讓素食走出店門」的善心

在言談間,其實也會感受到店方推廣素食的熱心💕。它們平日會有派飯活動,有時更會🏃‍♂️走到不同地方推廣素食,例如剛剛的端午節,店方便到了不同地方派送素糉,之前也舉辦過派福袋活動。這份熱誠是很值得欣賞的
2021-06-01 774 瀏覽
有朋友茹素🥗十幾年,平日食飯🍽都比較少選擇,次次都要睇清楚餐廳有冇嘢啱食,咁啱見到屋企附近新開咗一間素食餐廳,中式西式嘢都有,全部嘢都啱佢食,所以就約佢一齊去試下啦👭🏻.餐廳嘅格局分為兩部份,一part係做堂食,一part係賣素食產品。呢個格局係想畀客人喺餐廳試完啲食材後,如果覺得幾好👍就可以即場購買🛒相當方便!.食物方面,茹素其實都分好多種,有啲人食得蛋同奶🥛有啲人就好嚴格,全素得嚟連素肉都唔食,因為覺得素肉嘅口感同味道都同食肉🥩太相似,係違背咗食素嘅原意。今次一齊食飯嘅素食朋友,佢嘅diet比較有彈性,蛋、奶、五辛類都食得🤗🤗.《鮮茄西西里意粉》$60呢個意粉嘅茄醬係西西里style,基本上佢成個醬就係一粒粒嘅新鮮蕃蓉🍅唔係平時食開嗰種用蕃膏蕃汁調教出嚟嗰種,朋友就覺得略淡,但我就覺得佢比一般嘅茄醬清新同有層次感。素肉用咗素魚扒,口感同真魚扒🐟好接近,用咗海苔嚟扮魚皮嘅部份,煎得幾香口,有少少嘅鹹香,剛好平衡返鮮茄醬嘅甜甜酸酸,幾開胃,好快成個食晒😋.《咖哩炒飯》$54 呢個炒飯極多蔬菜配料,有三色椒、芝麻、菠蘿、提子乾、西芹、生菜、椰菜、紅蘿蔔🥕同粟米筍,口感豐富。素肉就用咗素鴨
鮮茄西西里意粉

《鮮茄西西里意粉》$60
咖哩炒飯

《咖哩炒飯》$54
呢個炒飯極多蔬菜配料,有三色椒、芝麻、菠蘿、提子乾、西芹、生菜、椰菜、紅蘿蔔🥕同粟米筍,口感豐富。素肉就用咗素鴨胸,我之前未食過素鴨胸,所以都唔係好識分,食嘅時候以為係素火腿/素餐肉😅調味方面,咖哩味好勁,係星洲炒米嗰種味道。其實飯上面仲灑咗啲七味粉,但咖喱味太勁,蓋過咗七味粉嘅辣味,不過整體嚟講都非常惹味,而且炒得好乾身,食晒成個飯,見到個碟冇乜油,感覺健康👍
凍果茶

《凍果茶》午餐+$7 / 單點 $38
果茶嘅茶底同我之前飲過嘅一款雜莓味嘅茶包好似,茶入面加左幾片蘋果同檸檬🍋跟餐加$7都抵飲,點都好過飲埋晒啲糖漿肥仔水啦!
手沖咖啡

《手沖咖啡》$48
以前剩係鐘意飲嗰啲好甜、只有少量咖啡成份嘅飲品,唔係好受到齋啡☕️但其實齋啡先可以令人品嚐到咖啡豆最原始嘅香氣同味道。呢日飲嘅手沖咖啡用嘅係日曬哥倫比亞咖啡豆,磨成粉後聞到香濃嘅堅果香氣,飲落清爽順口,微酸唔苦澀,即使係我呢啲平時唔係好飲齋啡嘅人,都覺得幾易入口。
總括嚟講,呢間嘢幾多元化,茶記嘢同西餐都有得食,又有得買食材,食素嘅人不妨一試😉
2021-05-24
鮮茄西西里意粉
咖哩炒飯
凍果茶
手沖咖啡
2021-05-30 567 瀏覽
呢排食滯咗有時都要食返清淡啲坊間鼓吹食素 對健康同對環境都有幫助到午市時段 菠蘿雞丁飯同白汁煙鴨胸意粉唔講唔知 佢哋嘅賣相同一般肉食冇分別煙鴨胸係用麵粉造成 但個質感可以媲美真煙鴨胸 又厚又大件真係難以置信 白汁同雜菇混合一體感覺好creamy 同一般白汁意粉無異加埋少少辣粉 感覺味道更濃烈另外菠蘿雞丁飯真係用料豐富!菠蘿、腰果、提子乾、青椒同素雞粒 加埋葡汁 賣相金黃色 非常吸引 而且即叫即炒 香味四溢 仲大大碟 點食都唔覺得厭 最後仲有杯嘢飲🧃蜜桃水果茶 冰極感覺 涼透心仲有一塊塊切片嘅蘋果同檸檬🍋 香甜可口 係解暑好選擇 店裏面仲有一啲冷藏素食可以購買 唔少食客都會買返去自己煮 相當方便
呢排食滯咗有時都要食返清淡啲

但個質感可以媲美真煙鴨胸 又厚又大件
真係難以置信 白汁同雜菇混合一體
感覺好creamy 同一般白汁意粉無異
加埋少少辣粉 感覺味道更濃烈
另外菠蘿雞丁飯真係用料豐富!

菠蘿、腰果、提子乾、青椒同素雞粒
加埋葡汁 賣相金黃色 非常吸引

香甜可口 係解暑好選擇
店裏面仲有一啲冷藏素食可以購買

唔少食客都會買返去自己煮 相當方便
2021-05-29
10 分鐘 (堂食)
2021-05-14 893 瀏覽
朋友早排轉咗食素,所以一得閒就會上網搜尋下邊度有值得一試嘅素菜館,最近又俾佢發掘到一間集超市與餐廳於一身嘅休閒素食店。店舖取名「吉祥草」,據知吉祥草係一種很常見的室內盆栽,葉色青翠,株形優美,是非常好的家庭裝飾花卉,有吉祥如意的寓意。友人話近年愈來愈多人選擇茹素,甚至把素食視為新生活態度,而心靈上的平和,正好就是吃素帶來的另類滿足。既然友人咁有心得,咁今餐就一於請佢代為發辦,點咗兩個午餐:時菜豉椒炒魚片配飯 ($58) 同 白汁鴨胸意粉 ($58)。碟炒魚片賣相好吸引,用料很豐富,除咗魚片,仲有百合、豆干、紅椒、木耳、西芹、紅蘿蔔、玉米筍等,色彩繽紛,非常悅目。第一次食呢款素魚片,口感好特別,爽滑得來又帶點彈牙,調味亦恰好。碟鴨胸意粉亦好有驚喜,鴨胸煎完再焗,咬下十分香口, 而且片片都切得好厚身。意粉煮得啱啱好,軟硬適中,內藏勁多菇菌,白汁唔會太 creamy,食落一啲都唔溜滯。食完嘆返杯清香嘅玫瑰花茶,真係好 relax,另外嗰杯係友人點的英式檸檬茶。聽店主講,餐牌上嘅食物不含五辛,而且大部分嘅材料都係選自自家超市的食材,所以如果食完覺得好味,都可以買材料返屋企自行烹調。
2021-05-12 339 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕食物除咗要味道、新鮮、夠特色之外而家仲多咗藝術嘅成份落去。😋尤其是素菜更加係體現到如何將食材美化到接近可以欺騙人嘅視覺有陣時甚至連味覺都可以呃埋。😙現今嘅人特別重視健康,😆所以間唔中都會食下素菜平衡一下,☺️而我亦都唔例外,四周圍尋覓高水準嘅餐廳。😇素海鮮沙律配薯蓉: 明明係食緊素點解會有幾隻蝦出現咗㗎呢?😛整到咁似真蝦,😗就連紋理都真係似到十足十,若果真係唔試嘅話真係呃到幾多人。🥰食落去亦都會發現有素三文魚,又係橙橙地又有白色一條條嘅「脂肪」, 😆咁有藝術成份嘅素菜真係令人大開眼界😍素鴨胸蕃茄意大利麵:😳鴨胸嘅顏色大約就係粉粉地亦都啡啡地,💪🏻當然食咗個沙律之後都可以聯想到呢一個主菜應該都唔需要擔心顏色同埋賣相,🤣以口感我會覺得為咗整到同真嘅肉相近所以用嘅成份會比較上硬身少少,基本上色澤充分展現出嚟,亦都真係估佢唔到。😆🌕最後MoonMoon冇諗過呢間餐廳為咗鼓勵多啲人食素而將食物做到最逼真嘅效果,其實都係一件好嘅事,食得健康之餘又可以享受到相近嘅口感,平時出街都會接觸油膩同埋三高食物,食下素調節下身體亦都係一件樂在其中嘅事🌕
🌕Hello我係Moon🌕

素海鮮沙律配薯蓉:
明明係食緊素點解會有幾隻蝦出現咗㗎呢?
😛整到咁似真蝦,

素鴨胸蕃茄意大利麵:
😳鴨胸嘅顏色大約就係粉粉地亦都啡啡地,💪🏻

2021-05-10 124 瀏覽
Very nice vegetarian place in sheung wan!Cozy and very “heart warming ” servicesLove the fish fillet pastaThe spice is rich and smelling so good Spaghetti is cooked just rightNot too soft nor hardThe fish fillet is actually a chewy gluten products Very chewy and deeply soaked in sauceIt’s super moist and full of juice !Rose tea is mild but soothingFeel free to ask for extra hot water for your tea!

Love the fish fillet pasta
Not too soft nor hard

Rose tea is mild but soothing
2021-04-16 192 瀏覽
約左好耐無見的舊同事相聚,去左西環的吉祥草食lunch。吉祥草係均益商場入面,裝修簡潔又帶點禪意。餐廳除左有堂食外亦有賣素食產品,例如准山麵、無糖饅頭等。餐廳的菜式唔係平時d齋舖的懷舊菜式,以新派西式為主,據店主講,佢地餐單上的食品都係用佢地自家超市的食材設計,食完如覺得不錯可以即場買材料自己煮。我地叫左意粉同炒飯,另外要多個三文魚剌身。意粉賣相唔錯,有素蝦、素餐肉等,配料豐富。炒飯有份量十足,有素叉燒、菠蘿、提子乾等,味道不俗。素三文魚剌身係用蒟蒻做,幾可亂真,沾一沾wasabi同醬油,入口口感神似真的三文魚剌身。
約左好耐無見的舊同事相聚,去左西環的吉祥草食lunch。

2021-04-10 129 瀏覽
最近興食素,所以周圍search下有咩好店,咁啱今日又經過西環,就黎左呢間吉祥草度試吓。佢嘅位置比較偏僻,真係唔特登搵都唔會見到呢間食店,雖然門面比較普通,但入到去感覺都幾舒服,有d似家庭小店❤️,最特別既係餐枱旁邊擺咗啲貨品,你可以一路食一路選購👍🏻而主廚亦好好人,經常向我哋介紹食品同創作意念,感覺好新鮮🥰🥰🥰 我地叫左:卡邦尼意粉有別於傳統既卡邦尼,主廚話冇用洋蔥、蒜頭同白酒煮,只係用左素煙鴨胸、蘑菇、 蛋同奶煮意粉。雖然係咁,但整個意粉不比普通西餐廳既輸蝕,素煙鴨胸真係好香鴨胸味,而且亦夠鹹。而醬汁好rich!好香奶味,味道一流!😋😋😋蛋包炒飯嚟到嘅時候第一個感覺係賣相一流!塊蛋皮好薄,睇得出廚師嘅功夫👍🏻包住入面嘅係咖喱炒飯,用咗啲雜菜粒同帶魚粒炒埋一齊,有另一番風味!最令人驚喜嘅係啲魚粒真係好有魚味,唔講以為係真魚!🥰🥰飲品方面叫咗玫瑰花茶同手工咖啡,特別要講下手工咖啡,因為主廚一路喺我哋面前親手沖,一路解釋咖啡嘅來歷!而咖啡味道亦好特別,飲落去有少少水果嘅酸味,入口甘甜❤️最重要嘅係原來餸菜入邊嘅大部份材料都可以喺舖頭入邊買到,所以食完如果鍾意嘅可以即刻買返屋企煮嚟食☺️☺️

手工咖啡
2021-04-09
手工咖啡
2021-01-06 362 瀏覽
因見相片中的食物賣相很吸引而且又是素食,剛好這天晚上屋企人要吃素,所以專程由上環過來點了外賣。一入店內感覺很舒服,光線充足,地方整潔乾淨。店內擺放了乾貨和凍櫃,都幾多種類和選擇。特意問了老闆推介幾款沒有蛋素的菜色。點了鰻魚野菌炊飯、醬燒雜菌蓮花腸炒烏冬和特別的麻醬雞腿烏冬。每款都很好味,特別是醬燒蓮花腸烏冬,屋企人讚不絕口。雞腿烏冬的雞腿賣相很趣緻可愛又好味。以上三款食品附送飲品,有柚子蜜、檸檬茶、美式黑咖啡、花茶和果茶等等可選。黑咖啡味道很好,推介。見飲品櫃裏有屋企人喜歡的紫米八寶粥和芒果椰奶,所以也一併買回家。開飯中途才發覺沒有影相,只有飲品櫃裏的紫米八寶粥同芒果椰奶。

開飯中途才發覺沒有影相,只有飲品櫃裏的紫米八寶粥同芒果椰奶

• 醬燒雜菌蓮花腸炒烏冬
2021-01-02 194 瀏覽
位於西營盤均益二期嘅吉祥草開咗一段時間,但係到最近去開搵朋友先至有機會幫襯☺️店入面有十數個座位,餐牌短短數頁,但有齊中西泰日選擇🤩而且估唔到嘅係竟有專業咖啡師沖咖啡添🥳🍔烤大啡菇素扒漢堡拌薯仔沙律 $88漢堡嘅麵包烘過,所以上菜嘅時候仲熱辣辣🥰夾住煎香咗嘅大啡菇同出面餐廳比較少用嘅漢堡扒,醬汁甜甜地,味道唔錯。伴菜有薯仔沙律同埋沙律菜,冇出邊啲包咁跟薯條咁熱氣🍜黑椒牛小排炒烏冬 $65唔好諗住炒烏冬好似好簡單,其實炒得好都好考功夫😉呢碟烏冬就好有鑊氣,仲好足料,醬汁亦好惹味🍣日式刺身 $32三式剌身有鮑魚、三文魚同魷魚,個人最鍾意三文魚,質感好似😉☕️手沖咖啡 $48佢哋經常會轉唔同嘅豆,當日special係巴拿馬紅酒桶發酵日曬咖啡,有好香嘅發酵味,aftertaste幾fruity,飲落幾舒服😌咁嘅手沖呢個價簡直超值🥳整體來講,食物質素唔錯,性價比高,店主仲非常friendly~原來老闆仲係前甲組足球員🤩咁啱Mr C好鍾意踢足球,同佢傾咗好耐,而小編自己就梗係睇吓有咩食材零食買返屋企🛍不過嗰日冇冰袋,所以冇買急凍嘅。等我下次再返嚟掃貨先😉

🍔烤大啡菇素扒漢堡拌薯仔沙律 $88
烤大啡菇素扒漢堡拌薯仔沙律

🍜黑椒牛小排炒烏冬 $65
黑椒牛小排炒烏冬

🍣日式刺身 $32
三式剌身有鮑魚、三文魚同魷魚,個人最鍾意三文魚,質感好似😉

☕️手沖咖啡 $48

烤大啡菇素扒漢堡拌薯仔沙律
黑椒牛小排炒烏冬
2020-12-07 174 瀏覽
西環的素食店不算太多,加上星期日的選擇更少,上openrice見到呢間有開就去試試。一入去間鋪頭好整齊有條理,而且既係超市又係餐廳,點餐後仲可以睇下有咩素食材料/食物啱買。睇餐牌時,廚師推介鰻魚野菇炊飯($65),賣相好吸引,味道亦好好味,果然推介得冇錯🤩之後再點多個黑松露野菌卡邦尼意粉($98),個意粉好juice同埋好多野菌,廚師話係新鮮即製 唔係出面餐廳整定再加熱,誠意分爆棚。估唔到呢間小店充滿驚喜,下次要再黎幫襯😋

估唔到呢間小店充滿驚喜,下次要再黎幫襯😋
鰻魚野菇炊飯
黑松露野菌卡邦尼意粉
2020-12-06
鰻魚野菇炊飯
黑松露野菌卡邦尼意粉
2020-11-29 164 瀏覽
素食已經好普遍,而且愈整愈靚,我都好鍾意🥰🥰最近嘅西環就開咗間素食🥬餐廳,由一班熱心推廣素食文化嘅朋友經營,廚師👨‍🍳仲會專門設計,定期轉菜式,真係好有心。 店內除提供食物,有大量素食購買,例如淮山麵,豆腐紙,無糖饅頭等等。 黑椒牛小排芝士醬漢堡包🍔($108)牛小排肉色粉嫩,肉汁飽滿,同真嘅無異。 磨菇片加上拉絲芝士, 食落更香口。 伴碟沙律🥗菜,新鮮爽嫩,而薯蓉🥔更是餐廳自家製🤩,香軟滑溜。 香煎魚排西西里意粉🍝($85)魚排外層煎得香脆,食落有陣陣魚香,幾可亂真😆😆。意粉醬汁亦酸酸甜甜, 十分醒胃。 錦繡豆腐紙卷($48)呢款菜式色彩鮮艷🌈,相當吸睛。原來係用最近大熱嘅豆腐紙包著各種新鮮蔬菜,味道清新爽口。 加上秘製酸甜醬汁,味道更加昇華。手沖咖啡☕️($48)廚師親自為我哋煮嘅咖啡, 味道香濃,入口之後,香味停留😌。依家諗返都好想再試😋

素食已經好普遍,而且愈整愈靚,我都好鍾意🥰🥰

黑椒牛小排芝士醬漢堡包🍔($108)

香煎魚排西西里意粉🍝($85)

錦繡豆腐紙卷($48)

手沖咖啡☕️($48)
  • 黑椒牛小排芝士醬漢堡包
  • 香煎魚排西西里意粉
  • 錦繡豆腐紙卷
  • 手沖咖啡
2020-10-25 205 瀏覽
之前帶過媽媽食新派素食,佢老人家唔多like,話始終食慣傳統齋舖嘅齋🤷🏻‍♀️今日突然記起之前想嚟試呢間吉祥草,就帶媽媽嚟再試試新派素食,叫左個芝士火腿牛角包同埋烤大啡菇素排漢堡包。芝士火腿牛角包味道正正常常唔睇塊火腿其實係唔覺食緊齋嘅。烤大啡菇素排漢堡份量唔算細,啲大啡菇係切片應該炒過幾香,啲汁亦好好味,我同媽媽都好鍾意。雖然菜式選擇唔算好多,亦略嫌舖內播嘅佛經有點大聲,但我下次都會再去試吓其他。
芝士火腿牛角包
芝士火腿牛角包味道正正常常唔睇塊火腿其實係唔覺食緊齋嘅。
烤大啡菇素排漢堡包伴薯仔沙律
養生茶
2020-10-24
芝士火腿牛角包
烤大啡菇素排漢堡包伴薯仔沙律
2020-06-29 626 瀏覽
西環終於有新派素食加超市👏🏻👏🏻平時食素都係食開懷舊派素食,今日見到西環此店試業中就試了烤大啡菇素漢堡雜菜濃湯!漢堡皮烘至酥脆,夾著蕃茄,大啡菇及素肉,組合清新,素肉出奇地多汁,店主再加上茄汁增加層次感確實不錯雜菜湯濃郁而有菜既清新👍🏻另外試了手冲咖啡☕️店主手勢不錯,飲開連鎖咖啡店的不妨一試!環境企理整潔,看得出店主用心設計,有禪意店主服務也很好👍🏻原來店主是用店內超市食品設計餐單,食完可以即時買材料回家試試,意念不錯!會再來試其他菜色😋
西環終於有新派素食加超市👏🏻👏🏻

雜菜湯濃郁而有菜既清新👍🏻

環境企理整潔,看得出店主用心設計,有禪意
店主服務也很好👍🏻