依間日本過江龍鰻魚飯對大家應該唔會陌生,第一間香港🇭🇰分店開係依度,ISQUARE 中庭位置,依家有其他分店。對於日本🇯🇵菜控、鰻魚控嘅你仲未試一定要試吓,我係依間食左幾次鰻魚飯,不過今次第一次試吓原條上嘅鰻魚飯🤤⋯⋯我叫左鰻魚重 特大(原條鰻魚飯)加$15配鰻魚肝湯及漬物($273),之前試過其他唔同size,睇吓原條上係咪正啲先,之前其他size鰻魚中間部位經常賣曬,所以以鰻魚尾替代,所以大家唔係叫原條鰻魚飯嘅話要早啲🌞去食啊。未講食物之前,餐廳係ISQUARE中庭位置,唔難搵到,古法炭燒鰻魚嘅過程可以透過廚窗見到,係日式餐廳嘅特別之處,過咗中午時段,餐廳無乜人,所以唔洗等即刻入去,難得享受寧靜下午茶時間,lunch time 食記住預翻啲時間⋯⋯鰻魚重 特大(原條鰻魚飯)加$15配鰻魚肝湯及漬物($273),為咗成個餐日式啲先加配,唔一定要加配。原條鰻魚幾乎蓋住底下嘅飯,大過一個成年男人手掌嘅鰻魚,未食都覺得幸福同滿足啦,鰻魚味超重,成個餐廳都係依隻味,筷子輕輕一夾鰻魚就斷,一放入口,鰻魚好”諗”入口即溶嘅感覺,食到焦香味道,再食一匙羹飯,飯上面有大量鳗魚汁,我覺得有啲多,少少咸
鰻魚重 特大(原條鰻魚飯)

,之前其他size鰻魚中間部位經常賣曬

鰻魚肝湯及漬物
鰻魚重 特大(原條鰻魚飯)

,鰻魚味超重,成個餐廳都係依隻味,筷子輕輕一夾鰻魚就斷,一放入口,鰻魚好”諗”入口即溶嘅感覺,食到焦香味道,再食一匙羹飯,飯上面有大量鳗魚汁,我覺得有啲多,少少咸,日本米嘅白飯特別粒粒分明,好有咬口
⋯⋯

睇到依度係咪流曬口水呢,依家正宗古法炭燒鰻魚正係好正,好食到不得了,價錢的確貴,係依個商場黎講唔算貴。第一食可以試吓細size鰻魚飯,原條鰻魚飯真係好滿足,唔使去日本都食到咁好食鰻魚飯,值得去食,十分推薦大家食鰻魚重 特大(原條鰻魚飯)

2019-12-01 749 瀏覽
想食鰻魚飯很久,是晚終於可以食了。Menu有很多鰻魚的set,我們分別點了秋葵鰻魚飯及鰻魚牛肉飯,附送麵鼓湯及小碟前菜。秋葵鰻魚飯的鰻魚是切粒狀的,跟秋葵及飯一起吃很不錯,個人覺得醬汁量足夠伴整碗飯。相比之下,鰻魚牛肉飯較好食,不知是不是鰻魚沒有被切粒,故口感較好。牛肉味道則正常,牛肉不會太肥。我是首次到這家餐廳用餐。雖然這家的鰻魚未會去到一食就「嘩!好好味」的味道,但性價比高,服務質素ok,坐得舒服。

2019-11-25 672 瀏覽
係isquare搵野食,經過俾門口menu啲相同埋玻璃望入廚房師傅燒緊鰻魚既畫面吸引住,索性入去試一試。雖然係平日既午市時間,但係人唔算多,一埋去都即刻有位,大多數都係兩個人坐四人檯,坐得好鬆動。鰻魚飯三食(HKD88)一盤咁捧上檯,十分之吸睛!將鰻魚飯分三份,跟住侍應既介紹:「一食」切細既鰻魚片同飯連埋面頭既紫菜蔥花一齊食,此為原汁原味,主要靠鰻魚汁吊味,味道唔錯,但略嫌飯煮得太稔無咬口,一啖食落好似食緊好稠既粥咁,唔太討好。「二食」鰻魚飯+wasabi......雖然只加左佢所俾一半份量既wasabi,但成效就好大,完全將一個本身無咩特別既汁提升左去另一個層次。非常值得一試!「三食」鰻魚飯+鰻魚肝湯。個湯聞落有淡淡既香味,但單飲時呢股香味就細到有啲冇感覺;加落個飯到既時候,可能係同啲鰻魚汁撈埋左,味道同色水都濃左......飲落仲有種香醇既感覺,留係嘴入面揮之不去。和風牛肉鰻魚丼(HKD88)飯都係太稔既問題,鰻魚味道同上面一樣,不過不失;洋蔥煮得特別好!細絲炒軟,食落除左洋蔥香甜之外,仲有滿滿既牛香味!作為唔太食洋蔥既我都讚不絕口。赤味噌湯+漬物(隨餐附送)個人一向唔太喜好呢兩樣

鰻魚飯三食

鰻魚飯三食(HKD88)
一盤咁捧上檯,十分之吸睛!將鰻魚飯分三份,跟住侍應既介紹:
和風牛肉鰻魚丼

和風牛肉鰻魚丼(HKD88)
赤味噌湯、漬菜

赤味噌湯+漬物(隨餐附送)
個人一向唔太喜好呢兩樣,呢間鋪既呢兩樣味道尤其濃,淺嚐兩啖就食唔落了。

成個就餐過程最令我驚嘆既係佢地上菜既快速,13:19落單,13:22就上左第一個餐,成餐飯半個鐘左右就可以完成,飯量又十足夠飽,岩哂附近返工但又唔想頹食既職場人士。
2019-11-25
鰻魚飯三食
2019-11-25 427 瀏覽
今日突然之間好想食鰻魚飯即刻上網一search 呢間好似幾多好評一於泥試下😆泥到可能夜小小 唔洗排隊😛雙層鰻魚丼鰻魚食落去好重炭燒味 魚肉都算肥美嫩滑😛加上佢嘅秘製醬汁係會令人一口接一口咁食 不過我略嫌啲汁太小 如果多返啲會好啲溫玉鰻魚丼呢個有大量蔥 加埋溫泉蛋成件事好清新 同埋口感再豐富啲 中意食蔥嘅朋友可以試下😆順帶一提 我當日食個碗啲飯好似有啲未煮熟咁 食落有部分硬同生生地🙈但同行朋友個碗又好正常 呢點要留意返🙈
今日突然之間好想食鰻魚飯
即刻上網一search 呢間好似幾多好評
一於泥試下😆泥到可能夜小小 唔洗排隊😛

鰻魚食落去好重炭燒味 魚肉都算肥美嫩滑😛

溫玉鰻魚丼

早前去到尖沙咀食名代宇奈備長炭燒鰻魚飯專門店鍾意食鰻魚既朋友吾洗去到日本先有得食,係香港都可以以平民價錢食到高質鰻魚飯 係餐廳門外已見到師傅以高級備長炭將鰻魚悉心地現烤,令到鰻魚油香散發出黎😍😍 未入到去都已聞到好香鰻魚味😍😍所有食物都係即叫即製👍🏻👍🏻最平$68 就可以食碗鰻魚飯😍(鰻魚份量相對係少)所以我叫左鰻魚重 特上 價錢$158💰💰 (個人認為呢個比較抵食,鰻魚件數多d)鰻魚飯賣相已經好吸引😍😋未食都已經流晒口水🤤🤤🤤鰻魚飯配上餐廳自家製醬汁更加好味👍🏻😋鰻魚肉身好厚👍🏻鰻魚皮燒到焦香🤤🤤油脂又豐富,撈埋飯食真係一流😍😋如果比較肚餓既朋友記得要多飯另外叫左個小食鰻魚燒玉子味道一般👌🏻將鰻魚塊包係蛋捲裏面,鰻魚肉份量比較少
早前去到尖沙咀食
名代宇奈備長炭燒鰻魚飯專門店

最平$68 就可以食碗鰻魚飯😍(鰻魚份量相對係少)

所以我叫左
鰻魚重 特上
價錢$158💰💰 (個人認為呢個比較抵食,鰻魚件數多d)

鰻魚飯
賣相已經好吸引😍😋未食都已經流晒口水🤤🤤🤤

鰻魚飯配上餐廳自家製醬汁更加好味👍🏻😋

如果比較肚餓既朋友記得要多飯

另外叫左個小食
鰻魚燒玉子
味道一般👌🏻將鰻魚塊包係蛋捲裏面,鰻魚肉份量比較少
2019-11-09 299 瀏覽
呢間係鰻魚專門店 😋😋😋去呢到一定要食鰻魚 😎😎😎盡量唔好叫佢啲雞/牛🧐🧐🧐今次就叫咗最平嘅鰻魚丼 加左一個溫泉蛋🥚 $15落單嘅姐姐好好 仲問我地使唔使加飯 話唔使錢我地梗係話好啦🤣🤣🤣一個鰻魚飯 $68以咁既價錢黎講 佢嘅鰻魚都算幾大塊啦🧐🧐🧐仲有麵豉湯 我本人麻麻哋麵豉湯 所以冇飲到🤢🤢🤢但我男朋友就話好好飲 但喊左少少 可以改善下我同佢一人叫一個鰻魚飯加底 已經食得好飽已經食唔到其他小食😝😝😝
呢間係鰻魚專門店 😋😋😋
但我男朋友就話好好飲 但喊左少少 可以改善下
我同佢一人叫一個鰻魚飯加底 已經食得好飽
已經食唔到其他小食😝😝😝
2019-11-03 223 瀏覽
Strolling at iSquare, Tsim Sha Tsui, i saw some Japanese chefs fanning the stove, grilling eels with charcoal. Isn’t it so tempting? I decided to try this restaurant. Every dish in this specialty comes with unagi (eel). I was stunned by the eel’s melting texture, glazed with the impressive unagi sauce. Other appetisers are also worth a try!!!

2019-10-05 549 瀏覽
宜家外面天氣好熱,於是同朋友入商場行下,點知發現到呢間鰻魚飯專門店!鐘意食日本野啲我地就決定要試吓唔知係咪因為係下午茶時段,所以入邊冇乜人,好快就入得而且冇最低消費,所以我哋就叫左一個飯同一個小食做下午茶一上到泥,就已經俾佢個賣相吸引到!啲鰻魚燒到好香,配埋佢個鰻魚汁幾好味每張枱旁邊都會有調味料可以自己加落去個飯,同啲鰻魚好夾,令到成個飯更加惹味呢個小食我就覺得一般,因為其實得好少鰻魚,啲蛋亦都唔係特別好食,成個味道偏甜,亦都唔夠滑 價錢貴得來又細細份咁,唔算太抵食

唔知係咪因為係下午茶時段,所以入邊冇乜人,好快就入得
而且冇最低消費,所以我哋就叫左一個飯同一個小食做下午茶

雙層鰻丼

一上到泥,就已經俾佢個賣相吸引到!
啲鰻魚燒到好香,配埋佢個鰻魚汁幾好味

鰻魚燒玉子

價錢貴得來又細細份咁,唔算太抵食
2019-08-28
下午茶
雙層鰻丼
這間店是在isquare的三樓, 然後我去的時候大概是8點之後吧,所以不用排隊就可以直接進去坐了。 它最有名的就是他們是碳烤的鰻魚, 當然要試試它的鰻魚飯了。 點了一個鰻魚重,雙層鰻魚丼;還有優惠價的鰻魚串,白醬油燒和汁燒各一。鰻魚真是碳烤的,吃得出碳味,有少少部份有燒焦。 雙層鰻魚丼比鰻魚重好吃多了,肉比較厚實,肥美多了,推薦! 難怪現場比較多人點這個。不知道為什麼鰻魚重的鰻魚超級多骨頭的,但雙層鰻魚丼的鰻魚真的沒有那麼多。知道骨頭是可以吃的,但鰻魚重的真的過多了。鰻魚串現在做優惠價,白醬油燒鰻魚串的味道比較淡,先建議先食它,不然吃完濃濃的蒲燒鰻魚飯後,才吃它會沒什麼味道。環境裝潢一般,在店門前可看到廚房的環境。每枱都有提供水,可自行添水。另外,白飯的量可以免費加大真的不錯,對於男生來說是一大好消息。

鰻魚重

鰻魚串

2019-09-29 361 瀏覽
之前聽過有間鰻魚飯過江龍到香港開店就有啲想試但後來又有聽到啲comment 好壞參半今日終於有機會黎試下佢入到去既裝潢幾有日式風格入座時六點左右所以唔係好多人不過晏啲到左晚飯時間就坐滿食物方面就叫左鰻魚秋葵豆腐 - 味道淡淡同清新既加埋濃味既鰻魚醬汁,細嚐既話仲可以食到豆腐香鰻魚玉子燒 - 平時加明太子就食得多,加鰻魚都一樣咁好食溫玉鰻魚丼 - 溫泉蛋同啲蔥同鰻魚飯都好夾,仲令到食落多左種清新鰻魚飯三食 — 一個飯有三個食法,適合一次過可以試到唔同嘢既人Menu 👇🏻好喇,食完之後其實到底o 唔ok 呢?平心而論,佢既鰻魚未必係最肥美好食但以呢毎定價黎講我認爲係抵既
之前聽過有間鰻魚飯過江龍到香港開店就有啲想試
但後來又有聽到啲comment 好壞參半
今日終於有機會黎試下佢
入到去既裝潢幾有日式風格

入座時六點左右所以唔係好多人
不過晏啲到左晚飯時間就坐滿

食物方面就叫左

鰻魚玉子燒 - 平時加明太子就食得多,加鰻魚都一樣咁好食

Menu 👇🏻

好喇,食完之後其實到底o 唔ok 呢?
平心而論,佢既鰻魚未必係最肥美好食
但以呢毎定價黎講我認爲係抵既
2019-08-31
今日早半日放工,係I square search下有咩食咁岩見到呢間係同事之前講過嘅鰻魚飯。行過去睇下多唔多人排隊,點知一個人都冇!我仲走去問吓佢哋係咪落咗場可能平日午飯時候過咗就冇咩人我就坐咗喺門口位置,你哋睇相都會覺得好似包左場咁第一次食,唔知食咩好,就決定試佢個三食,因為佢係有一壺湯我對有湯加埋飯嘅嘢情有獨鍾可能得我一個客,好快就有得食喇!賣相好靚,佢個湯壺都好別緻侍應會教你個食法,將啲飯放喺另外個碗度再加湯,咁係個飯碗裏面啲飯就可以保持溫度鍾意嘅仲可以加少少Wasabi落去,加左好好食因為我平時唔係好鍾意食鰻魚,但係覺得呢度啲鰻魚整得幾好食,醬汁亦唔會太鹹但令到啲鰻魚好入味,加埋佢嘅熱湯我覺得真係好好食。不過食到一半啲湯開始凍嘅時候就冇咁有風味啦,如果可以佢個湯更加保溫就最好了。如果今日我唔使排隊就是到我會比10分,但係如果之後要排隊我就未必會自己過嚟食鰻魚飯啦,但我亦都會推介朋友過嚟試一試我覺得都值嘅,其實我見佢仲有個鰻魚天婦羅我好想試不過一個人食唔晒,等下次啦
今日早半日放工,係I square search下有咩食
咁岩見到呢間係同事之前講過嘅鰻魚飯。
行過去睇下多唔多人排隊,點知一個人都冇!
我仲走去問吓佢哋係咪落咗場

可能平日午飯時候過咗就冇咩人
我就坐咗喺門口位置,
你哋睇相都會覺得好似包左場咁

第一次食,唔知食咩好,
就決定試佢個三食,因為佢係有一壺湯
我對有湯加埋飯嘅嘢情有獨鍾

可能得我一個客,好快就有得食喇!
賣相好靚,佢個湯壺都好別緻

侍應會教你個食法,
將啲飯放喺另外個碗度再加湯,
咁係個飯碗裏面啲飯就可以保持溫度
鍾意嘅仲可以加少少Wasabi落去,加左好好食
因為我平時唔係好鍾意食鰻魚,
但係覺得呢度啲鰻魚整得幾好食,

醬汁亦唔會太鹹但令到啲鰻魚好入味,
加埋佢嘅熱湯我覺得真係好好食。
不過食到一半啲湯開始凍嘅時候就冇
咁有風味啦,如果可以佢個湯更加保溫就最好了。

如果今日我唔使排隊就是到我會比10分,
但係如果之後要排隊我就未必會自己過嚟
食鰻魚飯啦,但我亦都會推介朋友過嚟
試一試我覺得都值嘅,
其實我見佢仲有個鰻魚天婦羅我好想試
不過一個人食唔晒,等下次啦

2019-09-07 320 瀏覽
簡單來說,近近地尖沙咀搵食,可以黎試下。個日星期四夜晚黎,7點黎到個美食廣場都冇乜人,唔洗同人迫,又諗唔到食咩,最後上左openrice,揀左呢間黎食。價錢平民化,鰻魚又幾好食,上菜快,有免費水供應,想特別要凍飲可以再嗌特飲或啤酒。鰻魚三食份量for女仔係ok既,男士就可能未必夠,加埋枱面既調味椒粉同七味粉就更好味。仲嗌左個鰻魚蛋卷都唔錯,幾好食,同埋佢係即整,熱辣辣,係吸引既~ 不過就咁食就唔係咁夠味,想濃味d都係要加一加調味粉,可惜好快清晒,相都冇影到。兩個人靜靜地黎食又幾好,會再黎食既
簡單來說,近近地尖沙咀搵食,可以黎試下。
鰻魚飯。鰻魚三食
2019-09-05
鰻魚飯。鰻魚三食
  • 鰻魚重
2019-08-22 334 瀏覽
今日到尖沙咀I Square工作,剛巧看到在日本以高級備長炭將鰻魚現烤出名的「名代宇奈備長炭燒鰻魚飯專門店」,我便決定獨自去朝聖,一嚐店內主打的鰻魚飯。看了看餐牌後,便決定點選一客溫玉鰻魚丼,既能吃到鰻魚,又能滿足我這個溫泉蛋痴的慾望。鰻魚丼內的魚肉細緻,油脂豐富,可見肉身夠厚,再配上自家製醬汁,令鰻魚飯的味道昇華,難怪有那麼多人都要到來朝聖!下次我一定要帶同友人到來再一次朝聖,試埋店中其他的原條鰻魚丼。

2019-01-07
2019-08-21 262 瀏覽
今日同朋友一齊嚟到isquare, 其實呢間鰻魚店唔知開咗幾耐,但我見到條鰻魚都幾好食, 朋友就建議我去試下, 咁我自己就嗌咗一個雙層鰻魚飯, 一試之下佢個鰻魚都好有好濃烈嘅炭燒味同埋佢條鰻魚都算係好肥美 ,見到我幅相你就知道嗰條鰻魚係幾咁肥美。 如果有朋友好鍾意食鰻魚, 可以試下呢一間,因為佢燒嘅鰻魚都算得幾好味,同埋鰻魚都有好多汁,不過飯我覺得就小咗少少。 多少少飯就更加完美!

2019-08-13 376 瀏覽
日本人有在夏曰吃鰻魚飯的習慣,他們確信鳗魚有助恢復體力。今天路經Isquare, 從前大排長龍的過江龍鰻魚飯店如今已經沒有人排隊,或許熱潮退卻,一於入內試一下。早前到訪試過鳗魚三吃、全條鰻魚及鰻重特上,其中以鰻重特上的性價比最高。鰻重特上$158這鳗魚飯製作需時,等了好一會,終於有得食了!飯面舖滿了燒鳗魚,共三件,完全把飯遮蓋,真高興!鰻魚大大件,燒得表面焦黃,滿有炭火香味。鰻魚肉質相當肥美厚身,啖啖肉,正!而且鰻汁的甜度剛好,甜而不膩,沒有蓋過鰻魚的鮮味,味道不錯! 可惜鰻汁米飯太少,幸好有免費添飯的服務,可以吃飽飽。漬物、赤味噌湯$10這赤味噌湯和漬物就只是一般。雖然價格很便宜,但赤味噌的味道平平,帶一點鹹,而漬物只是醃青瓜,總括而言,不吃也不是損失。雖然這鳗魚飯算不上味道細膩,但以肥美而份量足的鰻魚飯作午餐,真叫人滿足,正好為下午的工作給力。

鰻重特上$158

漬物、赤味噌湯$10