2019-12-30
依間日本過江龍鰻魚飯對大家應該唔會陌生,第一間香港🇭🇰分店開係依度,ISQUARE 中庭位置,依家有其他分店。對於日本🇯🇵菜控、鰻魚控嘅你仲未試一定要試吓,我係依間食左幾次鰻魚飯,不過今次第一次試吓原條上嘅鰻魚飯🤤⋯⋯我叫左鰻魚重 特大(原條鰻魚飯)加$15配鰻魚肝湯及漬物($273),之前試過其他唔同size,睇吓原條上係咪正啲先,之前其他size鰻魚中間部位經常賣曬,所以以鰻魚尾替代,所以大家唔係叫原條鰻魚飯嘅話要早啲🌞去食啊。未講食物之前,餐廳係ISQUARE中庭位置,唔難搵到,古法炭燒鰻魚嘅過程可以透過廚窗見到,係日式餐廳嘅特別之處,過咗中午時段,餐廳無乜人,所以唔洗等即刻入去,難得享受寧靜下午茶時間,lunch time 食記住預翻啲時間⋯⋯鰻魚重 特大(原條鰻魚飯)加$15配鰻魚肝湯及漬物($273),為咗成個餐日式啲先加配,唔一定要加配。原條鰻魚幾乎蓋住底下嘅飯,大過一個成年男人手掌嘅鰻魚,未食都覺得幸福同滿足啦,鰻魚味超重,成個餐廳都係依隻味,筷子輕輕一夾鰻魚就斷,一放入口,鰻魚好”諗”入口即溶嘅感覺,食到焦香味道,再食一匙羹飯,飯上面有大量鳗魚汁,我覺得有啲多,少少咸
鰻魚重 特大(原條鰻魚飯)加$15配鰻魚肝湯及漬物($273),為咗成個餐日式啲先加配,唔一定要加配。原條鰻魚幾乎蓋住底下嘅飯,大過一個成年男人手掌嘅鰻魚,未食都覺得幸福同滿足啦,鰻魚味超重,成個餐廳都係依隻味,筷子輕輕一夾鰻魚就斷,一放入口,鰻魚好”諗”入口即溶嘅感覺,食到焦香味道,再食一匙羹飯,飯上面有大量鳗魚汁,我覺得有啲多,少少咸,日本米嘅白飯特別粒粒分明,好有咬口⋯⋯
睇到依度係咪流曬口水呢,依家正宗古法炭燒鰻魚正係好正,好食到不得了,價錢的確貴,係依個商場黎講唔算貴。第一食可以試吓細size鰻魚飯,原條鰻魚飯真係好滿足,唔使去日本都食到咁好食鰻魚飯,值得去食,十分推薦大家食鰻魚重 特大(原條鰻魚飯)