2019-06-29 274 瀏覽
過江龍既鰻魚飯 不過真係麻麻地 比起d日本餐廳既鰻魚飯仲難食雖然價錢唔算貴 份量都ok不過真係好多骨🦴🦴一口鰻魚飯 滿口都是骨點解可以咁多骨真係每一口都有骨我又真係未食過咁多骨既鰻魚飯仲要既過江龍 依個質素 我真係意想不到d鰻魚依都偏乾 唔夠脆 唔夠肥美!總之認真麻麻 唔會返黎!
過江龍既鰻魚飯
點解可以咁多骨
真係每一口都有骨
我又真係未食過咁多骨既鰻魚飯
仲要既過江龍 依個質素 我真係意想不到

d鰻魚依都偏乾 唔夠脆 唔夠肥美!
總之認真麻麻 唔會返黎!
鰻魚飯
午餐
2019-06-26 286 瀏覽
佢起openrice個中文名勁長😂係叫名代宇奈備長炭燒鰻魚飯專門店🍱佢所有野食都有鰻魚嫁,所以就唔係個個都啱食🙈-除左普通既麵鼓湯,佢亦有鰻魚肝湯都幾特別🥣個燒汁幾好食,飯仲可以免費加🍚但我食嗰條鰻魚都幾多骨🤭雖然係食得呑得,但自從前年食鯪魚球喉嚨插左魚骨之後,依家食親依啲魚骨都好有陰影呀😭-雙層鰻魚丼 $108鰻魚飯三食 $88鰻魚燒玉子 $68
雙層鰻魚丼 $108
鰻魚飯三食 $88
鰻魚燒玉子 $68
2019-06-23 466 瀏覽
睇完阿拉丁係時候醫肚揀了幾間餐廳決定試下這間以鰻為主題的日式餐店人流不多所以不用等位就直接入座我點了鰻魚三吃價錢平過一條半條鰻魚上的飯後來我終於明白鰻魚三吃 $88鰻魚粒飯的鰻魚粒厚身感覺無甘蝕醬汁足夠,但鰻魚粒無甘脆口本身不太好芫茜所以我夾曬出黎店員見我第一次食很詳盡講解食法先將飯拌勻分四份一份原味,一份加芥末,一份加湯,一份自由食都幾有趣原味唔錯,醬汁拌飯最正加芥末,刺激感是有的,但我覺得一般加湯,覺得腥味無比,還是喜歡原味老公叫普通鰻魚飯這個有啲失望他食得很辛苦細骨多,皮唔脆,鰻魚算厚身,但細骨多真係好失分炭燒味有的但老公表示很一般
睇完阿拉丁

後來我終於明白

鰻魚三吃 $88
鰻魚粒飯的鰻魚粒厚身
感覺無甘蝕
醬汁足夠,但鰻魚粒無甘脆口
本身不太好芫茜
所以我夾曬出黎
店員見我第一次食
很詳盡講解食法
先將飯拌勻分四份
一份原味,一份加芥末,一份加湯,一份自由食
都幾有趣
原味唔錯,醬汁拌飯最正
加芥末,刺激感是有的,但我覺得一般
加湯,覺得腥味無比,還是喜歡原味

老公叫普通鰻魚飯
這個有啲失望
他食得很辛苦
細骨多,皮唔脆,
鰻魚算厚身,但細骨多真係好失分
炭燒味有的
但老公表示很一般

2019-06-21 437 瀏覽
香港地呢個價錢食到即燒鰻魚真係幾物有所值!平日晚上8點幾,唔洗等位冇爆滿。即去即入座。門口可以見到啲師傅燒緊鰻魚$68就食到鰻魚其實都真係可以接受。仲可以揀多飯/少飯即使係日本,鰻魚都係高級食材,食一餐起碼要過千円(講緊類似茶記既local餐廳)。就算吉野家呢啲平價連鎖店都要7百幾8百円。所以宜家呢個價錢真係絕對唔算貴。仲要即叫佢即燒(我相信),不過燒到有啲燶呢樣就唔太OK叫左鰻魚丼叫之前一直十五十六,張相得果一片仔鰻魚驚唔夠喉。不過黎到咁睇份量都尚算OK如果佢可以比多啲啲蒲燒汁就perfect池。(好似可以叫佢加汁,不過我冇問到)朋友話食過一次有啲多骨,但我今次都完全食唔到骨。係略嫌佢啲邊邊位濃左少少⋯整體係抵食有質素既
香港地呢個價錢食到即燒鰻魚真係幾物有所值!

平日晚上8點幾,唔洗等位冇爆滿。即去即入座。

門口可以見到啲師傅燒緊鰻魚

$68就食到鰻魚其實都真係可以接受。仲可以揀多飯/少飯

仲要即叫佢即燒(我相信),不過燒到有啲燶呢樣就唔太OK

叫左鰻魚丼

整體係抵食有質素既

2019-06-20 379 瀏覽
今日lunch 去isquare 名家揾唔到位所以就黎左佢三樓呢間鰻魚飯餐廳。系Isquare三樓黎講佢算系比較新。 見佢個開放式廚房烤住一條又一條嘅鰻魚睇系上來好專業咁而佢嘅餐單基本上系清一式鰻魚加其他小食(可惜佢地無lunch set) 。今日叫左個佢地出名嘅鰻魚飯三食加個魚肝湯。首先講一講個魚肝湯,講真真系千祈唔好叫!!!魚肝味完全無之餘重超重味精味,完全系垃圾。相反個鰻魚飯三食就都okay 佢三食即系原味,wasabi 同湯飯。個飯份量少,wasabi 唔夠而服務員亦無好好解釋食法。唯一可取之處系個鰻魚幾有口感同好食。Overall 而言成間餐廳得條鰻魚及格!

Overall 而言成間餐廳得條鰻魚及格!
2019-06-20 267 瀏覽
約咗朋友收工睇7:30 場電影,諗住早少少食飯,你間鰻魚餐廳地點好就腳,佢有幾間分店,諗住就試試尖沙咀呢一間。6:30去到,冇預約,唔使等位嘅情況下就入咗去,店舖環境衛生都正常,為此都算闊落。話明係鰻魚飯專門店,梗係要叫佢嘅鰻魚因為趕時間嘅關係,就試吓佢最特色嘅「雙層鰻魚丼」同埋「鰻魚重」。嘢食一嚟到,份量比我想像中少。肚餓之際唔理咁多即刻食落口,發現啲鰻魚唔係太『熱』,大驚訝!溫度不是即時整咁『熱辣辣』,而係「少暖」,另外鰻魚身也沒有想像中咁厚身,碳燒來講真係一般,唔夠香脆,個醬汁係好食嘅。

話明係鰻魚飯專門店,梗係要叫佢嘅鰻魚

,大驚訝!溫度不是即時整咁『熱辣辣』,而係「少暖」
雙層鰻魚丼及鰻魚重
2019-06-17 166 瀏覽
I have wanted to try out Nadai Unatoto Charcoal Grilled Eel Specialty since it opened some time ago. However, I worry that there would be a long queue, so I save it up for an early dinner visit.Everything on the menu are about eel! How awesome and specialized is that! I chose this Eel Don among all the options, as the portion of rice and eel seemed to be reasonably enough to me. The piece of eel was quite thick indeed, and it wasn’t fishy at all! What topped up the eel was the sweet soya sauce!

Eel Don

Everything on the menu are about eel! How awesome and specialized is that! I chose this Eel Don among all the options, as the portion of rice and eel seemed to be reasonably enough to me. The piece of eel was quite thick indeed, and it wasn’t fishy at all! What topped up the eel was the sweet soya sauce! Yum! Rice was typical Japanese rice, which was smaller and rounder in shape and size.
Eel Tamagoyaki

Another item I got to share with my friend was this Eel Tamagoyaki. The thick layer of egg omelette was so smooth and delicious! Nom nom! And the piece of eel wrapped inside the egg was really good too! Yet, you could imagine how much oil they used to make this tamagoyaki as the plate was quite greasy with oil stains…

I was actually expecting more charcoal grilled taste in the eel and tamagoyaki…
2019-06-14
Eel Don
Eel Tamagoyaki
2019-06-15 209 瀏覽
香港的日料餐廳不少都有售賣鰻魚飯但也許因為鰻魚本身不便宜 處理工序也較繁複(?)譬如先去骨再慢烤之類通常菜式一涉及鰻魚 就動輒要價上百元但看過這家連鎖店的網上介紹價格不但相對便宜鰻魚更是即場炭燒製作於是路過尖沙咀時便一心試試店家除了售賣鰻魚飯還有其他以鰻魚入饌的小食如玉子燒 茶碗蒸等於是與同行友人討論後決定各點一客鰻魚飯 外加一客玉子燒分著吃玉子燒很嫩 夾著鰻魚感覺很奢華!而鰻魚飯的鰻魚則可圈可點似乎烤得稍微過火有點焦了的微苦味不過的確有陣陣炭香想嘗嘗平價鰻魚飯可以一試畢竟店內環境也頗舒服還可以在玻璃觀察廚師用炭烤鰻魚的過程在別的價錢相若的店家大概沒有這種體驗?哈哈
香港的日料餐廳不少都有售賣鰻魚飯
但也許因為鰻魚本身不便宜
處理工序也較繁複(?)
譬如先去骨再慢烤之類
還有其他以鰻魚入饌的小食
如玉子燒 茶碗蒸等
於是與同行友人討論後決定
各點一客鰻魚飯 外加一客玉子燒分著吃
玉子燒很嫩 夾著鰻魚感覺很奢華!
而鰻魚飯的鰻魚則可圈可點
似乎烤得稍微過火
有點焦了的微苦味
不過的確有陣陣炭香
想嘗嘗平價鰻魚飯可以一試
畢竟店內環境也頗舒服
還可以在玻璃觀察廚師用炭烤鰻魚的過程
在別的價錢相若的店家大概沒有這種體驗?
哈哈
鰻魚玉子燒
  • 鰻魚燒玉子
2019-06-11 111 瀏覽
星期六經過尖沙咀 I Square,行行下很肚餓,想找間有饭食的餐廳。剛巧經過這間鰻魚饭店,看見门口有師傅烹調烧鰻魚整個過程。清晰看見整個制造鰻魚飯過程,吸引我入去试一试。我和朋友進店很期待,連忙叫了兩個鰻魚飯试一试。雙層鰻魚丼($108)鰻魚重($98)個人比較喜歡雙層鰻魚丼,因為這個丼是用鰻魚腩,多小脂肪。口感多汁。而鰻魚重是用鰻魚尾作食材.也算0K。唯一我觉得要改進的地方係服務態度其實餐廳内有檯的,但服務員遲遲未叫門口排隊的人入去,我們呆等了十分鐘。All in all, 食物是0K如果服務改善會更加好。

我和朋友進店很期待,連忙叫了兩個鰻魚飯试一试。
雙層鰻魚丼($108)

鰻魚重($98)

個人比較喜歡雙層鰻魚丼

唯一我觉得要改進的地方係服務態度

All in all, 食物是0K
如果服務改善會更加好。
2019-06-10 183 瀏覽
至愛鰻魚飯今日太忙,上完堂已經 5點幾,早餐都未食就諗住去 isquare 搵野食醫醫肚睇水牌見到到鰻魚飯專門店二話不說同友人即刻去星期日下午 5 點幾,幾乎包場入到去桌上有兩隻吉杯同凍水瓶完全沒有服務可言看看價錢也不便宜,竟然沒服務😅諗住要杯熱茶,又係無要俾錢叫先有熱茶飲都唔緊要,我地目標係鰻魚飯滿心歡喜點了兩客鰻魚飯炭燒鰻魚確係幾香,味道也不錯不過溫度不算很熱,不像即燒出來的溫度鰻魚汁好滋味,不會太甜,鰻魚肉厚有口感日本米不是全碗一個質感有些是比較軟身,有些比較硬身,不均勻最後我們也點了抹茶雪糕作結尾這個是正常的結論是這個價錢完全沒有服務有點失望😞兩個飯已經三百幾茶都無杯.....
至愛鰻魚飯
今日太忙,上完堂已經 5點幾,早餐都未食
就諗住去 isquare 搵野食醫醫肚
睇水牌見到到鰻魚飯專門店
二話不說同友人即刻去

星期日下午 5 點幾,幾乎包場

入到去桌上有兩隻吉杯同凍水瓶
完全沒有服務可言

看看價錢也不便宜,竟然沒服務😅
諗住要杯熱茶,又係無
要俾錢叫先有熱茶飲

都唔緊要,我地目標係鰻魚飯
滿心歡喜點了兩客鰻魚飯
炭燒鰻魚確係幾香,味道也不錯

不過溫度不算很熱,不像即燒出來的溫度
鰻魚汁好滋味,不會太甜,鰻魚肉厚有口感
日本米不是全碗一個質感
有些是比較軟身,有些比較硬身,不均勻

最後我們也點了抹茶雪糕作結尾
這個是正常的

結論是這個價錢完全沒有服務
有點失望😞兩個飯已經三百幾
茶都無杯.....
2019-06-09
2019-06-07 333 瀏覽
終於去睇左Avengers喇!睇左幾個鐘超餓落戲院樓下搵野食醫肚男朋友話想試下香港版既鰻魚飯有無日本咁正就入左去試一試 三、四點店內無乜人 初時以為有落場 原來唔係入座店員遞上餐牌 價錢比日本平好幾倍日本最好賣又最貴既鰻魚飯三食呢到反而比普通鰻魚飯平 就各叫一樣試下啦點餐後唔洗點等 大約5分鐘都有得食驟眼望鰻魚份量的確好少我終於明白點解會平過定食啦鰻魚雖然少 但就幾厚肉雖然過係炭燒 但就一啲都唔香脆 亦無乜炭火味三食既配料只有wasabi同一壺茶無紫菜香蔥等等 較單調鰻魚飯既鰻魚份量就多啲 有兩塊但都係唔夠香脆 細骨亦較多最大缺點係碗飯唔夠熱 鰻魚燒汁亦好少成程好似食白飯咁有去過名古屋食過鰻魚飯既朋友一定會好失望一次貨仔
終於去睇左Avengers喇!
睇左幾個鐘超餓

落戲院樓下搵野食醫肚

男朋友話想試下香港版既鰻魚飯有無日本咁正
就入左去試一試

三、四點店內無乜人 初時以為有落場 原來唔係

入座店員遞上餐牌 價錢比日本平好幾倍

成程好似食白飯咁

有去過名古屋食過鰻魚飯既朋友一定會好失望
一次貨仔
2019-06-04 363 瀏覽
🤣成枱鰻魚都係第一次,我朋友超級喜愛食燒鰻魚。尖沙咀有間鰻魚飯專門店、炭燒鰻魚。。我都未食過,當然要試試佢!🤤話明係鰻魚飯專門店,餐牌上除左甜品全部都係鰻魚。係正常既!無餐全部散叫。呢個係我地組合既鰻宴✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨泡菜鰻魚冷豆腐粒凍鰻魚質地就超怪。。面頭啫喱狀,咬落超煙韌。。o趙到起雞皮。。另類體驗配角有泡菜,少少辣開胃,凍豆腐加鰻魚汁好夾,好味!✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨鰻魚重上 主角炭燒鰻魚飯熱辣辣,兩大塊鰻魚燒到微微焦香,炭燒果然另有一番風味,肉質鬆軟。唔錯!✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨鰻魚燒玉子鰻魚玉子味度普通,唔算太特別。✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨鰻魚天婦羅香脆外層包住鬆軟鰻魚。。味道係估唔到咁滋味!有驚喜雖然無加一都費貴地。鰻魚愛好者可以一試🤣

話明係鰻魚飯專門店,餐牌上除左甜品全部都係鰻魚。係正常既!

無餐全部散叫。呢個係我地組合既鰻宴

泡菜鰻魚冷豆腐

配角有泡菜,少少辣開胃,凍豆腐加鰻魚汁好夾,好味!

鰻魚重上

鰻魚燒玉子

鰻魚玉子味度普通,唔算太特別。

鰻魚天婦羅

香脆外層包住鬆軟鰻魚。。味道係估唔到咁滋味!有驚喜

雖然無加一都費貴地。鰻魚愛好者可以一試🤣
  • 鰻魚天婦羅
2019-06-02 284 瀏覽
本人比較喜歡食日本料理!之前聽友人說這間餐廳的鰻魚飯非常好吃~本一直想試但一直抽不了時間來。今天收工行過尖沙咀終於有機會了~入坐立即點了招牌鰻魚飯不多說~等了一段時間問一問店員~他們說鰻魚飯是生燒時間會比較耐~心想:好吃的值得一等再等!終於來了!比我預想的差了一點~顏色比一般淡但吃下去就真心和其他日本餐的不一樣!肉質彈牙非常!不錯!但有一點不好是鰻魚燒完顏色不夠均勻有的位燒得(香)吃下會有點苦~不過還是不錯!讚!

2019-06-01 261 瀏覽
哇!最愛日式鰻魚飯!🤤係日本🇯🇵真係行到幾遠都要搵一間好食又高質嘅鰻魚飯店,行行地都要排成30分鐘。而家尖沙咀iSQUARE 開咗一間日式鰻魚飯店,唔太多人,亦唔駛等位,全店都係同日本店一樣,無論格局、餐牌都係相同,點了幾款唔同大小嘅鰻魚飯,有「鰻魚重上」多了一份腩位,「雙重鰻魚丼」全魚腩部分,「鰻魚飯三食」有茶漬飯的效果,「鰻魚玉子」。🤡.講真味道同口感絕對同日本嘅係差唔多,即燒炭烤味皮脆肉嫩,啖啖肉熱辣辣,仲要係白飯任裝先至係窩心🤤去唔到日本🇯🇵嘅止下痕都幾好,但係香港🇭🇰店人潮疏落,擔心好快又捱唔住🤔
2019-05-27 265 瀏覽
名代宇奈備長炭燒鰻魚飯專門店呢個名聽左好耐,身為鰻魚飯既擁躉,一路都好想試,今次終於有機會喇!通常門口經過都會見倒排隊,今次去既時候前面就淨係得兩三個人。餐廳裏面枱唔係好多,枱同枱之間都有比較大既空間,坐得非常之舒服!最欣賞每個職員都好細心,反應都好快,見倒我多野仲特登拎張櫈比我擺野,想落單既時候已經即刻預備好,抵讚!食物方面我就淨係叫左個雙層鰻魚飯,朋友就叫三食。三食既味道豐富,啱晒鍾意唔同食法既朋友。至於我既雙層鰻魚飯,起初擔心淨鰻魚飯會唔會太齋,又擔心會唔夠飽,但係免費加飯下都幾飽肚,而鰻魚肉質軟熟,同一般冰鮮既唔同,但係醬汁多啲會更好!一定會再食!
2019-05-23
3 分鐘 (堂食)