餐廳: 名都酒樓
資訊:

The Metropol is the absolute go to place when guests are in town who want no-nonsense dim sum that is of good quality, affordable and without any of the touristy drama. The place is also great for big group dining. The good is consistently good and they have all my favourites, including char siu tzan bao (is that how you spell it?). Important to remember: this place is popular with locals so it fills up fast at lunchtime. If you're on a tight schedule, better book in advance, memorize the bookin

Important to remember: this place is popular with locals so it fills up fast at lunchtime. If you're on a tight schedule, better book in advance, memorize the booking code they give you over the phone and remember that even with that booking code, you may still have to wait up to ten minutes when you get there. It's worth the wait though!

The restaurant is absolutely huge, but there are several ladies moving through the aisles of tables, pushing their carts with all the yummy stuff... Spring rolls, deep fried squid tentacles, egg tarts, crispy pieces of suckling pig, congee, har gao, siu mei, char siu bao, lau sa bao, cheung fan, and much more... It's great fun to check what's in all the different bamboo steamers. You can't be shy though because the ladies will move on if you don't stop them; they don't have time for indecisive tourists (....and quite rightly so, there are many diners who're on a very short lunch break and who need sustenance and cannot afford to wait for people being awkward. This restaurant is fun for tourists but it is not a designated tourist attraction. People mean business here....LOL)

Har Gao, Siu Mei,...
題外話/補充資料: Be proactive and check out what's cooking at the station in the middle of the restaurant where there are spring onion cakes, bell peppers stuffed with fish paste and other delights.
2015-10-07
5 分鐘 (堂食)
  • Dim Sum
  • Dao Miu (when in season!)
  • Char Siu Tzan Bao
2015-10-10 3390 瀏覽
相約女朋友去銅鑼灣行街購物,特意相約在金鐘等候,為的只是名都酒樓。(去那麼遠飲茶,為的不是任何小菜點心,就只是吃最愛吃的芒果腸粉)第一次是平日前來,還好不用排隊。 芒果腸粉一坐下,就沖到甜品部拿了兩碟芒果腸粉,賣相平凡,食落別有天地。外皮冰涼爽滑,配上份量滿滿的芒果,清新而滿足。雖然今次的芒果不夠甜,不過依然比坊間可食到的好食得多,絕對推介。古舊點心車現在只能在一些舊些酒樓才見到的點心車,滿場也是(沒有點心紙的哦)。 珍珠雞只有兩隻,份量也太少啦,還好的是雞內的料也十分多,但不算太香,不過不失之作。紅豆沙平凡之作,跟街外的沒有分別。已經來過很多次,點心大部份也是不差的,蝦餃更應該一試的。當天他們要佈置場地,所以就比較早收場,令我們也未吃飽就沒有點心可以選擇,可惜在入座時沒有提及,要扣分的一點。總結評分味道:7.5/10 價錢:6/10 (70)1個人環境:7/10服務:5/10推介食品:芒果腸粉及蝦餃
芒果腸粉

古舊點心車

珍珠雞

紅豆沙

平凡之作,跟街外的沒有分別。

已經來過很多次,點心大部份也是不差的,蝦餃更應該一試的。

總結評分

味道:7.5/10

價錢:6/10 (70)1個人

環境:7/10

服務:5/10

推介食品:芒果腸粉及蝦餃

2015-06-11 4589 瀏覽
好少會寫無圖既食評...咁你知我有幾想分享啦...我地食既係外賣叉油雞飯, 叉燒肉飯1) 好細盒 (個盒本身細, 盒底仲要向內斜)2) 雞多碎骨, 有毛, 太咸, 太少 (一盒有5件, 而雞中翼仲要切3件, 每一啖都有碎骨)3) 叉燒好干, 有燶 (會un胃個d, 咬唔開, 好似鞋底, 咬一半會見到d肉絲唔斷)4) 燒肉太肥 (2cm肥糕, 好多有油出)5) 蔥油係無薑$38可能係金鐘屬於平, 但係真係寧願行遠少少都唔會再食呢間, 請都唔食!
好少會寫無圖既食評...咁你知我有幾想分享啦...
我地食既係外賣叉油雞飯, 叉燒肉飯

1) 好細盒 (個盒本身細, 盒底仲要向內斜)
4) 燒肉太肥 (2cm肥糕, 好多有油出)
5) 蔥油係無薑

2015-06-11
外賣自取
2014-11-30 6871 瀏覽
今日宗親會食飯,有幸到統一中心依間老字號酒家食返餐!七時恭候,八時入席已經喺常識,不過真喺幾肚餓!好在一開席整個《鴻運乳豬拼盤》,解一解胃部空虛。其實去得宴飲,都冇預過啲稱得上好食,乳豬脆皮夠哂脆,但唔夠味,叉燒味道合格,但同普遍燒臘店冇乜分店!燻蹄比較冇味淡口!我都唔喺一味喺踩!《翡翠蚌片蝦仁》 翡翠蚌喺爽口彈牙,算幾好,蝦仁都唔錯,但都喺果句,明顯用雪蝦,冇乜蝦味!《中華百花球》都喺有同樣問題!根本上我只知道香口彈牙,喺冇乜味!但我估應該喺蝦球掛!唯一《瑤柱扒鴛鴦蔬》喺比較好味, 瑤柱落足料!白菜仔同西生菜都比較新鮮!味道唔錯嘅一道菜!之後,再上《姬松茸舞茸海螺燉豬展》依個湯真喺幾好味,睇落好似好清啖,但味道十足,非常鮮甜, 姬松茸舞茸依個配答真喺啱啱好! 海螺同豬展就唔多覺出到味!其實我自己真喺好少食魚,依個《清蒸深海沙巴龍躉》食咗一小啖!蒸魚豉油好味,甚至遮蓋條魚味,但條魚蒸得有啲過火!不過明白咁大條魚都幾難蒸得好食!《蠔皇百靈菰扣鵝掌》嘅鵝掌未算彈牙,而且仲有啲過淋!開頭以為喺飽片,睇返菜單先知喺百靈菰,喺有少少菰味,彈牙爽口,但導到餸以食蠔油為主。《當紅脆皮雞》我個人就炸得
今日宗親會食飯,有幸到統一中心依間老字號酒家食返餐!
鴻運乳豬拼盤
翡翠蚌片蝦仁
中華百花球
瑤柱扒鴛鴦蔬
清蒸深海沙巴龍躉
蠔皇百靈菰扣鵝掌
當紅脆皮雞
《當紅脆皮雞》我個人就炸得唔夠乾身,外皮做得唔夠脆,雞肉多油無味!都幾失望吓!
生炒糯米飯
鮑汁草菰炆伊麵
《生炒糯米飯》同《鮑汁草菰炆伊麵》都喺一般酒家出品,唔難食,但稱得上好食!

可能宗親會老人家活動,出品比較清淡,但個人就覺得因為用冰鮮食材,所以冇乜突出嘅地方!
瑤柱扒鴛鴦蔬
2014-07-03 7384 瀏覽
這晚是東華三院護理人員會就職典禮一年一度的晚宴,今年已是第n次(小妹只來了三年)選址都是在金鐘名都酒樓舉行,延開三十五席,只要是東華三院旗下的醫院員工都可參與。我們這小小一間醫院,經已佔了四席,皆因每逢有中菜晚宴,我們一班好友同事都會報名參加,為的並不是美酒佳餚,而是用餐前那最少四小時的免費麻雀耍樂及當晚的抽獎環節。是晚員工價每位HK$280,當中包十道菜、兩款甜點及鮮果。但當晚包括多份巨獎,相信部分價錢也列入在內,所以也不太清楚酒樓中菜的價錢究竟貴定平。鴻運乳豬併盤先來鴻運乳豬併盤,分別有乳豬、燒鴨、叉燒、海蜇及牛𦟌。叉燒邊位帶有焦香,中段附有少許肥膏,微淺的蜜味,口感中規中距;燒鴨個子非常貧瘠,斬件不夠均勻,嚼骨多於肉,毫不滿足;乳豬外皮咬落香脆,肉質肥瘦一致,不帶油膩,只是員工沒有遞上砂糖或芥茉醬,乾嚼而不是味兒, 海蜇冰涼爽脆且帶點彈性,輕度的微辣,頓時醒胃不少。至於牛𦟌沒有嘗試,便不作評論。蒜子瑤柱脯瑤柱拼湊成半球形狀,用髮菜及豆苗墊底,賣相美觀,每粒瑤柱大小相當有份量,還滲出少許蠔油瑤柱的海味鮮味香氣,入口絲絲柔軟有彈性,配合髮菜更足錦上添花。不過用來托高的蒜頭粒實在下得太
鴻運乳豬併盤
鴻運乳豬併盤
蒜子瑤柱脯
瑤柱拼湊成半球形狀,用髮菜及豆苗墊底,賣相美觀,每粒瑤柱大小相當有份量,還滲出少許蠔油瑤柱的海味鮮味香氣,入口絲絲柔軟有彈性,配合髮菜更足錦上添花。不過用來托高的蒜頭粒實在下得太多,每人的碟上均餘下數粒蒜粒,有點浪費。
熱鮮果沙律蝦球
雜果沙律混蝦球,通常見以罐頭雜果去濫竽充數,但這裏卻以新鮮生果如哈蜜瓜、木瓜、薯仔、士多啤梨合成的沙律,表面再加上一粒粒蟹籽點綴,增加脆口及鮮甜味。

蝦球十分大隻且爽口滑彈,鮮味盎然,不過沙律醬下得太多,感覺帶點滯膩,而碟上的油條更是畫蛇添足,上菜時已不熱不脆,相信已放涼了好一段子,入口也非常韌性,可以不再吃了。
蟹肉扒鴛鴦蔬
鴛鴦蔬是草菇和小唐菜的合體,用上蟹肉打出來的芡汁,黏滑之中帶有清甜鮮味,整體味道清淡,可中一中和剛才沙律盤的滯膩,為下一道菜前先清一清味蕾。
鮑參柱肚羹
鮑參柱肚羹
用料以魚肚,瑤柱,菇絲為主,但鮑參卻不太覺得存在於羹中,可能只為取「鮑參翅肚」的諧音而已。不過小妹覺得海味味道本身不太突出,多靠湯底帶出色香味,羹的黏稠打得適中,但清湯味卻下得太鹹,連海味味本身的咸鮮味也略略隱蓋,很多同事吃完都吐出一句:太鹹了。
鮑汁北菰扣刺參
北菰和刺參一堆烏黑散亂在碟上,欠缺層次,置底的生菜沉在滿是蠔油芡,雖然爽脆但偏咸;北菰非常有厚道,菇香美味可人,刺參入口腍中帶爽亦帶煙韌,口感清甜,極具彈性的骨膠原,深得一眾女同事的寵愛。
清蒸大海斑
總是覺得太大條蒸魚很難蒸得全面熟嫩,太小又沒有肉吃。這條的大海斑,大小適中,蒸的時間恰到好處,豉油味調得恰當惹味,既不太咸亦不太甜,大大突出了魚肉的鮮味,配上蔥花薑絲一併來吃,鮮嫩爽香。
當紅脆皮雞
斬件的大小略有參差不齊,而且上碟時亦沒有雞頭,感覺像在吃著傳說中用無頭的雞來製造KFC雞翼。外皮吃起來十分酥脆,肉質細嫩不嚡口,皮與肉之間黏連一點脂肪,咀嚼時滲出點點牛肉汁油香,而且非常厚肉,吃一、兩件已經感到足夠了。
(後)揚州炒飯,(前)鮑汁鮮草菰炆伊麵
米飯粒粒分明,入口清香,炸得不油膩,非常乾身,口感非常滿足又飽肚。加入蛋絲及蔥花大提升了香氣,蝦球大隻又又夠爽身。雖然是雪藏貨,但表現也相當不錯呢。
炆伊麵煮得濕潤不乾身,麵底不會成一團餅或難以分開,混上蠔油及金菇帶來蠔香,加上蔥絲亦可減輕蠔油一面蠔甜。
百合紅豆沙
粒粒光澤紅潤飽滿的紅豆,煲至起沙,軟硬度適中,軟腍香甜。百合浮浮沉沉始於其中,甘美爽口,具有潤肺、清火、安神作用,既可清一清剛才大吃大喝的油膩熱氣,更有助今晚的安寧入睡,大愛極了。
鴛鴦美點
鴛鴦美點
鴛鴦美點分別是合桃酥及奶皇糯米滋。合桃酥一口一粒,份量剛好,但似乎入了空氣令酥化的強度並非一般脆口,帶點腍身。至於表面呈粉紅色的糯米滋,只有染色調混而已。奶重餡雖然香滑溜溜,但相信曾放過入雪櫃,令糯米滋凍身之餘質感不夠柔軟,椰絲表面已變得濕濕黏黏的。

最後的鮮果只是一個個的橙讓客人包起帶回家。就服務而言,大概一位員工負責三至四張席桌的服務,上碟及收碟速度快,亦十分配合當晩遊戲抽獎環節而上菜。當中有位同事不見了抽獎卷,懷疑是收碟時抽獎卷黏在碟底一拼收回,該員工亦積極協助地尋找,雖然最後也是找不到,但員工在忙碌之中仍不時展露笑容,值得一讚。

2014-06-18
2013-07-25 7516 瀏覽
飲茶,是香港人的飲食文化....(後刪過百字)。對,我又上茶樓飲茶了,從小就喜愛上茶樓飲茶的我,對這一種飲食模式情有獨鐘。當大家還是小孩的時候,與家人飲茶時,總愛到處奔走,到處找東西吃。但,現在好多酒樓都改型,十間有十間都是剔紙仔,即叫即蒸的。兒時的手推點心車,點心大排檔,在那? 老早已成為港式飲茶的歷史了。現在,要找回以往推車仔的感覺,有蓮香,有美心,再讓我的手指一數,原來還有金鐘的《名都酒樓》。位於金鐘的統一中心,佔了一整層商場,是一間地方超大的酒樓。而我亦曾在金鐘工作兩年多,當然也昤常幫襯馳名的名都,不過,當時的我並不是去飲茶食飯,而是到名都的外賣部,買我最愛的叉燒飯,而入來飲茶,的確是我的第一次。我們被安排坐在包房旁的通道,全因大堂已經坐滿了。這情況有如以前週末同屋企人飲茶,樓高三層的酒樓也要擺滿檯,擺到連經理位的雲石大堂也要坐滿人的狀況。現在,已經沒有太多酒樓會這樣擺,好多都寧願食客在苦等都不願意加檯再加檯。開好茶,洗好碗筷,就要出動,頭一轉點心,我們不等點心車,直接出去位於酒樓中央的大排檔美食亭,托點心。一邊是一棟棟的點心,另一邊是煎炸糕點美食,有灼菜的小檔,有湯粉麵,炒粉

一邊是一棟棟的點心,另一邊是煎炸糕點美食,有灼菜的小檔,有湯粉麵,炒粉麵,豬腳薑,甜品糖水,這樣壯觀的情景,的確自從大部份酒樓的放棄了點心車、點心檔之後,已經再沒有在香港見過這場面。
另外的一些美點,我們就坐著等或追著拿。大家的小時候,有沒有拿著點心卡去追車呢? 現在30出頭的我們,再拿著點心卡去追點心車嬸嬸,不就是老漢追車麼.....呵呵!!!!! 不過,是日的我沒有力氣去追去推,等車來就好了。
名都酒樓,其排在統一中心四周的大型廣告,都是宣揚他們自認為 No. 1 的蝦餃,這兒的蝦餃有什麼特別,隨隨便便在點心車點心檔拿到的只是普通版,縱使只是普通,這一個蝦餃也有上等的水準,單是餃皮,晶瑩感滿分,蝦肉鮮味彈口,荀絲也香味十足,單是這一籠普通的餃,已可以令我證實這蝦餃,水準上乘。
飲茶食點心必食,除了蝦餃之外,就是燒賣,同蝦餃一樣,鮮味十足不在話下,肉汁肥美,口感細滑而結實,原隻大蝦同蝦子,更加加強了燒賣的鮮味。不過燒賣用的皮是不平凡的白皮,雖看不慣,但沒有影響味道。
平日不會吃鳳爪,但一到酒樓,不叫豉汁鳳爪也會叫上其他味道的鳳爪,或是叫上一個鳳爪排骨飯。我們也漫不經意地,點下了一籠腳趾,吮。這一個豉汁鳳爪,味道濃郁,皮、肉、骨都有味,絕對是值得一吃的點心。
點心之中,本人覺得最有份量的,就是雞扎,這是傳統的雞扎,以雞肉、芋頭、火腿、魚肚做餡,再以鮮腐皮包紮去蒸。看得見籠中的小碟載滿了雞肉的精華汁液,內裡的綿花 (魚肚) 也充滿著汁,絕對是以最香口,最惹味的形式,展現給食客去品嚐。
酒樓,腸粉絕對是每一次都會出現在檯上的食品,是日的羅漢齋腸,份量大,皮薄餡厚,膠粉皮滑不煙韌絕對是一個好與壞的第一個取決點,而第二個好與壞的取決點就是豉油。名都的這一個腸粉,就擁有以上的兩個好。
小時候,上茶樓,一定會叫上炸魷魚鬚,就算沒有,都會有咖喱土魷的出現。我後加了這一份咖喱土魷,份量大不需要再多說,咖喱是一個重要的味道指數,而爽口,就是這一個土魷的吸引之處。
以前大家的父母有沒有反對過你叫灌湯餃呢? 這一個獨食的點心,是小朋友的禁忌,因為只可以一個人食,最多只可以分湯給別人飲,而且有不知是不是真的魚翅,由細到大,始終都覺得這是一個奢華的點心。這個灌湯餃,湯底十分之清,味道也比較清,但飲入口後慢慢散出湯的鮮味,很可口。只可惜,我只分到湯,分不到餃。
多吃菜,多吃綠色的食品,我們去了點心亭,灼了一大碟通菜,這一碟通菜大碟得可怕,在小碟中埋起,看起來有如一座小山。新鮮至極的蔬菜,吃起來特別的清甜,加小小腐乳汁,更加香。
酒樓糖水甜品,花款多多,西式甜品、中式糕點的點心車,永遠是小朋友嚮往的。是日的甜品糕點車我 skip了,我去了中式糖水車,拿了一碗杏仁露。甜、香,簡單的兩個字就能夠形容這味道,而滑、潤,就是這杏仁露的入口感覺,非常之好。
另外的一個中國式甜點就是千層糕,甜品就是甜品,味道也是非常之香甜,可是這個糕,就算蒸好後即食都覺得有少少硬,是是日最失水準的一客小點。
推車仔,嬸嬸大叫蝦餃、燒賣、叉燒包,這一種飲茶方法大概已成為了歷史,現代的,己少有這樣地大叫。不過,點心車式的飲茶,依然是我們這一代時常懷念的飲茶方式。

茶文化,點心文化,是香港的傳統飲食文化之一,亦是一個老少咸宜的活動,星期一至星期天,早市、午市、茶市,飲茶食點心,點都離不開我們香港人。推點心車,追點心車,童年回憶也,從前的一個小孩追點心車,現在已追到變成老漢了。
2013-07-18 5276 瀏覽
諗住一家人一齊飲完茶就去玩,之後就選擇左哩間酒樓一去到就唔洗等位直接WALK-IN,(仲係到諗點解金鐘飲茶接近lunch hr時間都得小貓3-4隻)(由上樓到門口都搵唔到 小點,中點,大點,特點)既價錢.其實明白係金鐘飲茶係貴既. 但無理由禁離譜?只係最後係餐牌睇到茗茶$12 per 1首先要讚既係 "茶" 的確唔差. and 有傳統酒樓既點心車但係要數既缺點真係多.-services 超差. 服務性行業黑面 仲要大大力禁放低d茶水倒到周圍都係-價錢高昂. 4個人飲茶 茶位$12 per 1. 叫左5個點心. 3大點 1中點 1細點 (燒賣,迷你珍珠雞,鳳爪,咖啡魷魚,粉果)但係既質素食落麻麻. 茶味道濃郁. 就算沖幾次都仲有茶味 (因為大部分酒樓沖幾次已經無咩味)點心方面:得幾格點心車. 所以只拎左4樣食物番黎試燒賣上面既真係有蟹子因為本人比較鐘意食燒賣. 燒賣的確唔差.迷你珍珠雞.咖啡魷魚味道一般. 跟外面食沒分別鳳爪.底既花生超多..但鳳爪既數量小之又之粉果皮好厚. 料好小就算係聘珍樓旗下, 但完全無聘珍樓既質素. 不會回頭再試每個人既消貴低因為叫好小野食.
諗住一家人一齊飲完茶就去玩,之後就選擇左哩間酒樓
(由上樓到門口都搵唔到 小點,中點,大點,特點)既價錢.
其實明白係金鐘飲茶係貴既. 但無理由禁離譜?
只係最後係餐牌睇到茗茶$12 per 1

但係要數既缺點真係多.
-價錢高昂. 4個人飲茶 茶位$12 per 1.
但係既質素食落麻麻.

點心方面:
得幾格點心車. 所以只拎左4樣食物番黎試

燒賣
上面既真係有蟹子
因為本人比較鐘意食燒賣. 燒賣的確唔差.

迷你珍珠雞.咖啡魷魚
味道一般. 跟外面食沒分別

鳳爪.
底既花生超多..但鳳爪既數量小之又之

粉果
皮好厚. 料好小

就算係聘珍樓旗下, 但完全無聘珍樓既質素.
不會回頭再試

每個人既消貴低因為叫好小野食.
2013-07-18
2013-06-11 4453 瀏覽
當天有同事新入職,所以LUNCH成TEAM人去名都吃點心~不過發覺質素真係唔多掂 ,但環境都OK,又唔會坐得迫,個場都幾闊落~又好大~點心其中的 蝦餃 食落個皮很係好鞋...連餡料的蝦也不是很鮮味,仲之不好吃的~其他點心質素都係麻麻~而蒸排骨就OK的~但有點油膩~ 另點個 鴛鴦雞絲飯 $110, 都幾快上~呢款味道就不錯了~雞絲都幾多,個炒飯份量也足夠~總算吃得飽飽的一餐,要求不太高便OK O既~香片茶入口很澀...不算太好飲~最愛都係香片~清清地
另點個

香片茶入口很澀...不算太好飲~最愛都係香片~清清地
2 分鐘 (堂食)
2012-12-19 3483 瀏覽
今晚有親戚結婚,問服務員攞椅子放嘢,問咗幾個都冇咗影...到最終於有喇,但服務員係將椅子"fling"埋嚟,旁邊有老人家,有小朋友,我即時轉身想搵個服務員,因佢從柱位後方掉椅子,我睇唔到佢咩樣,我要求其他服務員找尋佢或經理來,但服務員扮無知,扮見唔到個經理,我指住遠處告知身旁服務員:你經理喺嗰面,叫佢過嚟。我同嗰個高層講完,到飲宴完畢,冇人同我道歉及跟進。如果啲伙記係兼職,求求其其,請著啲咁態度員工,兄會令質素繼續走下坡。如果唔係有飲宴,我唔會再去。
我同嗰個高層講完,到飲宴完畢,冇人同我道歉及跟進。
如果唔係有飲宴,我唔會再去。
2012-12-18
2012-10-24 2937 瀏覽
同媽媽飲茶, 簡單講就係好。三寶之一的煎釀青椒, 唔會噥黑大火煎到arm arm金黃色, 魚肉唔會一味得個鹹, 調味適量, 而且咬落好有彈性, 腸粉滑, 夠米香, 厚薄適中, 略嫌太多芝麻, 蓮蓉包傾計傾到凍晒個皮都唔硬, 蓮蓉甜中但穀物味道, 感覺良好, 蛋撻簡直係以前細個街邊果重牛油皮, 出面好難食倒。個場有啲嘈, 但除咗好食之外, 重好鐘意囉點心紙出去囉嘢食果重感覺。

同媽媽飲茶, 簡單講就係好。

, 腸粉滑, 夠米香
2012-10-23
2012-08-01 4755 瀏覽
The food can be tasty, albeit salty at times. Foods range in flavours and prices (I personally think they charge too much per dish).Service is convenient, but only if you can withstand the servers' slow responses and their hasty, tiresome attitudes. They most certainly did not want to work there, and my co-workers and I had to get rid of empty dishes ourselves, and find hot water to put in our teapots. The worst part of this meal was that when I tried to hand off some empty dimsum shells and a p

The worst part of this meal was that when I tried to hand off some empty dimsum shells and a plate (that had some sauce on it from gai lan) to the waitress, she told me it was fine and to let go, and let go I did. Then she dropped everything and not surprisingly, most of it landed on me. I had to clean it up myself, and after I talked to their customer service manager, I didn't feel like they took me seriously. I've been to numerous restaurants like this one and sure, their attitudes (and sometimes the service) are all abysmal but I have never had a waitress spill anything on me. Never. I may not look old enough to seem as if I know what I'm talking about, but I know what customer service is, and the time that the customer service manager gave me was apparently too much to ask for. He didn't even bother offering me any services, neither did he maintain eye contact during my complaint. Naturally, I lost my appetite and my contentment after this incident and I will not hesitate to recommend other restaurant in lieu of Metropol, no matter how convenient it may be for people who work and/or live nearby.
2012-08-01
5 分鐘 (堂食)
2012-07-25 1755 瀏覽
10點多,同細佬去中環交左higher diploma留位費,媽媽話試下名都,就去左名都飲茶.......一入到去,得四五枱人,有點嚇親........可能係weekdays,少點人飲茶,幾靜但有點不習慣..........坐得發覺無點心紙,要自己去那些推車仔選........款式好少,點心、包點、炸野夾埋得廿多種反而見到好多甜品糕點........不如整多兩樣點心俾人揀好過最後要了八種點心..........其實同一般茶樓水準差不多,唔係話特別好食,普普通通啦 蝦餃 : 唔算得上皮薄餡靚,一夾就爛.........仲差過普通茶樓 春卷 : 皮好"諗"!!餡又無咩味.........要了點心,才看到一個小點都要$26..........食完即刻覺得好像被人呃左另外,服務方面都係普通,唔係太差又唔係太好囉.........侍應阿姨其實好留心,見到有空碗碟就會立刻執走...........但係完全無笑容.........八個點心,茶茗$12一位,仲要加一..........埋單要$326!!

春卷 : 皮好"諗"!!餡又無咩味.........

題外話/補充資料: $326.........係普通茶樓可以食到好多點心,食到好飽 但係名都,我地四個人,只係食左八個點心..........連半飽都唔算! 都知道中環食野會貴點,但係質素有保證嘛,都俾得心甘情願......... 但係那間茶樓,野食質素同一般茶樓差唔多甚至更差,收費卻貴很多很多..........真係試一次已經夠啦!!!!!
2012-07-25
2012-04-26 1052 瀏覽
和10多名同事到名都午膳, 點了大量點心和炒粉麵排骨蒸腸粉: 肉汁不足但非常油膩牛肉球: 非常堅韌, 難咀嚼, 有點麵粉味, 但沒有牛肉味鳳爪: 顏色深紅, 感覺是色素份量多雪菜火鴨絲窩米: 材料充足, 但湯底的味精味道濃烈乾炒牛河: 牛肉不夠腍, 而且河粉的油太多, 非常油膩較可以接受的點心 – 烚菜心: 色澤嫰綠而且菜心夠粗身, 菜汁清甜煎蘿蔔糕: 有腊味的味道, 煎得透徹香口總括來說, 食物味道仍有較大的改善空間, 大部份食物充斥味精。另外, 根據我們多次經驗所得, 等候炒粉麵的時間很長, 一般需時20分鐘。而茗茶每位$12,但茶的質素一般, 即使不停加滾水,我們仍覺得它很濃, 顏色深沉 我們每人須付約$120, 綜合服務和食物質素來說, 價錢略貴
和10多名同事到名都午膳, 點了大量點心和炒粉麵

排骨蒸腸粉: 肉汁不足但非常油膩

牛肉球: 非常堅韌, 難咀嚼, 有點麵粉味, 但沒有牛肉味

鳳爪: 顏色深紅, 感覺是色素份量多

雪菜火鴨絲窩米: 材料充足, 但湯底的味精味道濃烈

乾炒牛河: 牛肉不夠腍, 而且河粉的油太多, 非常油膩

較可以接受的點心 –

烚菜心: 色澤嫰綠而且菜心夠粗身, 菜汁清甜

煎蘿蔔糕: 有腊味的味道, 煎得透徹香口

2012-04-18
2012-03-22 628 瀏覽
我阿媽返工平時下就都會係呢間買外賣燒味飯食..但好多次個四眼佬都係俾D唔靚既燒味比佢..有次要油雞飯, 點知佢淨係比左白肉冇皮,我阿媽叫佢俾個舊, 誰不知佢就甘將雞皮切左舖係個塊白肉就算, 實在求其得緊要!最離譜就係佢係熟人先會俾D靚既燒味, 實在太大細超!!P.S.:我阿媽話佢D蝦餃D皮好厚, 根本唔係佢所講全世界最靚既蝦餃!奉勸大家考慮清楚食唔食呢間大細超既所謂名都!!
我阿媽返工平時下就都會係呢間買外賣燒味飯食..
但好多次個四眼佬都係俾D唔靚既燒味比佢..
有次要油雞飯, 點知佢淨係比左白肉冇皮,
最離譜就係佢係熟人先會俾D靚既燒味, 實在太大細超!!

奉勸大家考慮清楚食唔食呢間大細超既所謂名都!!
外賣自取
2011-12-12 382 瀏覽
今天下午有事要到一到山頂區走一躺, 所以便到金鐘的名都酒樓吃個燒味飯便算, 點心也沒時間食回想兩年前吃過名都外賣部的燒味加點心飯盒, 一試難忘, 但從末到過店內吃.傳統中國茶樓餐具, 沒半點花巧, 不過枱布些濕了的茶積上圖可見友人的叉燒飯, 肉質不算腍, 汁不多有種乾乾的感覺我燒肉的拼燒鴨, 燒肉皮不夠脆, 肉味鹹度剛好, 肉質軟硬度還可, 脂肪分佈也算有層次, 不過肥肉太好燒鴨肉硬, 較鹹, 難雖咬開, 位置不靚, 骨多肉小今次過後名都燒味的質量以比以前有所下跌了
友人的叉燒飯, 肉質不算腍, 汁不多有種乾乾的感覺
我燒肉的拼燒鴨,

燒鴨肉硬, 較鹹, 難雖咬開, 位置不靚, 骨多肉小

今次過後名都燒味的質量以比以前有所下跌了
2011-12-03