2017-08-06 183 瀏覽
食物質素係可以的,但是有其他因素令我呢個燒肉達人唔會回頭:1. 冇乜冷氣。一間燒肉店冷氣唔夠肯定可以係一個致命原因,仲要當我向職員表示好熱時,佢冷冷的一句回應:「我地呢度係咁喎。」2. 冇服務。零服務同服務唔好係2件事,我地叫咗幾款牛,不同部位,上菜時只係隨意放下,完全唔介紹呢碟係牛舌、牛胸腹、和牛三角位定係和牛牛小排。其實想encore厚切牛舌,不過食到出汗而且又冇服務可言,諗咗一諗都係埋單好了。
食物質素係可以的,但是有其他因素令我呢個燒肉達人唔會回頭:

2017-08-01 172 瀏覽
有時候係想唔健康一次,任性少少係可以嘅~~所以我就趁放假個陣去咗呢間專食肉嘅餐廳門面充滿日式風格,大大個純字,似乎係想話我聽我可以淨係食肉店入面燈光雖然唔算多,但係都好足夠㗎啦雖然佢一個套餐嘅價錢係有啲貴,但係絕對係物有所值,你睇一個套餐有幾多嘢食就知啦除咗有鍋菜比的煲嚟食,仲可以放啲肉片响上面,啲料係多到差啲放唔到啲肉入去,可以見到佢嘅份量有幾足。每款和牛各有三種,每一塊嘅雪花分佈都好平均,仲有唔同嘅配搭比各位試下。燒緊個陣已經聞到一陣陣嘅飄香,真係急不及待呀!牛肉好香又juice,好好味呀!!反正都係,就唔差再叫多杯蜜桃氣酒特飲,蜜桃味都幾重下,幾好飲!
門面充滿日式風格,大大個純字,似乎係想話我聽我可以淨係食肉

店入面燈光雖然唔算多,但係都好足夠㗎啦

2017-07-27
午餐
2017-07-31 179 瀏覽
好感動,之前生日表哥帶左我黎銅鑼灣一間高質食牛既餐廳食晚飯~間餐廳叫 "和牛燒肉‧純",一去同職員講BOOK 左位,好快就被安排入座! 我地食左四款肉,三碟牛、一碟豬~包括有:日本產上肉眼、厚切牛舌、日本產和牛排肉、日本產豚肉眼!日本產上肉眼:呢個係咁多款我覺得最正,燒完食落完全係入口即溶,而且脂肪比例均勻,顏色粉嫩,100分!      厚切牛舌:牛舌,厚切嘅,份量都幾多~不過燒完後相比頭先既日本產上肉眼較難咬,口感比較硬!日本產和牛排肉:牛排肉上既牛肉脂肪紋理分佈均勻,冇咩肥膏,入口即化,味道極鮮嫩!日本豚肉眼呢份肉有些少肥,肉身較厚,所以燒既時間要耐d ~ 燒完之後味道一般,都係食返牛好! 另外仲一人點左一杯梅酒~成餐飯好滿足呀!

我地食左四款肉,三碟牛、一碟豬~

日本產上肉眼:
呢個係咁多款我覺得最正,

厚切牛舌:
牛舌,厚切嘅,份量都幾多~
不過燒完後相比頭先既日本產上肉眼較難咬,口感比較硬!

日本產和牛排肉:

日本豚肉眼

另外仲一人點左一杯梅酒~成餐飯好滿足呀!
慶祝紀念
生日
2017-07-31 1157 瀏覽
天氣雖然炎熱,但仍然無阻我想吃高質燒肉的心!今日來到位於銅鑼灣享利中心10樓的和牛燒肉‧純。餐廳細細但和風濃。《豪華燒肉二人餐(2人用) $420》全部午餐有附送咖啡或紅茶,或+$12改日本汽水沙律、前菜、日本米白飯、湯前菜有紅蘿蔔碎、香菇碎和蘿蔔的凍湯,很清爽醒胃;清新帶微酸的沙律新鮮,十分開胃。特選和牛牛排肉、和牛上牛排肉、和牛壺漬牛排、日本產雞腿肉、大蝦、魷魚、帶子特選和牛牛排肉脂肪較少,肉質嫩滑,牛味香濃。和牛上牛排肉肉身和脂肪重疊交合,筋膜、肉紋較多,入口即溶但不會膩。日本產雞腿肉用了麵豉醬醃過,很入味,肉質也夠嫩,燒起來更香。已預先開邊的大蝦,蝦頭蝦膏豐富,蝦肉飽滿,肉質爽嫩彈牙,蝦膏鮮甜。燒魷魚怕會韌,經師傅用刀處理過,很快熟,而且口感也爽彈不韌。帶子連殼燒,用本身帶子的汁再燒,不會乾,而且非常鮮甜。日本米粒粒晶瑩,食完和牛後再來一口米飯,可减少油膩感。柚子汽水 x2 冰凉清爽,柚子味香。有薄荷提供清口氣~很細心。
天氣雖然炎熱,但仍然無阻我想吃高質燒肉的心!

今日來到位於銅鑼灣享利中心10樓的和牛燒肉‧純。

餐廳細細但和風濃。

《豪華燒肉二人餐(2人用) $420》
全部午餐有附送咖啡或紅茶,或+$12改日本汽水

沙律、前菜、日本米白飯、湯
前菜有紅蘿蔔碎、香菇碎和蘿蔔的凍湯,很清爽醒胃;

清新帶微酸的沙律新鮮,十分開胃。

特選和牛牛排肉脂肪較少,肉質嫩滑,牛味香濃。

帶子連殼燒,用本身帶子的汁再燒,不會乾,而且非常鮮甜。

日本米粒粒晶瑩,食完和牛後再來一口米飯,可减少油膩感。
柚子汽水 x2
冰凉清爽,柚子味香。
有薄荷提供清口氣~
很細心。
2017-07-31 697 瀏覽
星期日的中午和家人想來點特別的午餐,心血來潮想去食燒肉,又想健康些不想太飽又高質,和牛燒是不二選,在網上找來這家和牛燒肉‧純餐廳位於恩平道十分就腳餐廳簡潔的日式裝潢,坐得十分舒適。先來前菜沙律和漬物開開胃。《三色和牛定食 $250》沙律、前菜、日本米白飯、湯前菜就如個凍湯一樣,有紅蘿蔔碎、香菇碎和蘿蔔,很清爽; 日本米粒粒晶瑩,食完和牛後再來一口米飯,可减少油膩感。三色和牛 : 上牛排肉、肩眼肉、牛排肉上牛排肉油脂分佈平均,肉質嫩滑牛味香濃。肩眼肉油脂較豐盛,肉筋較多很腍身,但不會膩。牛排肉油脂較少,整體偏瘦,但不會韌,牛味同樣夠濃。《和牛涮涮鍋定食 $200》和牛涮涮鍋清甜的蔬菜鍋湯㡳,配上肥美可口的和牛薄切,賣相真的讓人垂涎和牛肉質非常嫩滑,下鍋十幾秒就可以,連湯都一滴不留全喝完。《紅梅汽水 x2》有點像利賓納味的汽水,不會很甜很清新。

餐廳位於恩平道十分就腳

餐廳簡潔的日式裝潢,坐得十分舒適。

先來前菜沙律和漬物開開胃。

《三色和牛定食 $250》
沙律、前菜、日本米白飯、湯

三色和牛 : 上牛排肉、肩眼肉、牛排肉

上牛排肉油脂分佈平均,肉質嫩滑牛味香濃。

肩眼肉油脂較豐盛,肉筋較多很腍身,但不會膩。

牛排肉油脂較少,整體偏瘦,但不會韌,牛味同樣夠濃。

《和牛涮涮鍋定食 $200》

和牛肉質非常嫩滑,下鍋十幾秒就可以,連湯都一滴不留全喝完。

《紅梅汽水 x2》
有點像利賓納味的汽水,不會很甜很清新。
2017-07-31 139 瀏覽
生日月到朋友們紛紛帶我到唔同嘅餐廳慶祝而今日就嚟到位於銅鑼灣嘅日式燒肉店食晚餐和牛燒肉。純位於恩平道亨利中心係地鐵站希慎出口行過去 十分方便吧台, 其實可以看到廚師切食料而店亦得到優質和牛証明所以,大家係到一定係食到最優質的和牛每月都有唔同牛既推廣今個月就是松本牛有推廣日本產豬頸肉肉質香甜 質感爽口肉味香不錯日本產雞腿肉雞腿肉醃過 相當入味雞腿肉肉質非常嫩滑相當好食日本和牛排肉 油脂分布平均口感結實, 牛味較重特選日本產量和牛排肉油脂成份較前者高 口感較腍 入口即溶感覺但牛味就比前者淡每款食品質素高價錢合理一個食燒肉的好地方
生日月到
朋友們紛紛帶我到唔同嘅餐廳慶祝

而今日就嚟到位於銅鑼灣嘅日式燒肉店食晚餐
和牛燒肉。純位於恩平道亨利中心
係地鐵站希慎出口行過去 十分方便

吧台, 其實可以看到廚師切食料

而店亦得到優質和牛証明
所以,大家係到一定係食到最優質的和牛

每月都有唔同牛既推廣

雞腿肉肉質非常嫩滑
相當好食

日本和牛排肉
油脂分布平均
口感結實, 牛味較重

特選日本產量和牛排肉
油脂成份較前者高
口感較腍 入口即溶感覺
但牛味就比前者淡

每款食品質素高
價錢合理
一個食燒肉的好地方
2017-07-28 135 瀏覽
環境坐得都幾舒服,而且好乾淨!仲見到外面嘅師傅系度準備食材,一路睇一邊流口水係和牛呀🤤鐘意食火鍋到一個程度就系就算午餐黎到都要嗌涮涮鍋!有前菜沙律,日本珍珠米飯,三片和牛,油脂分佈均勻❤️而且涮涮鍋嘅湯底味道比較清淡,碌完之後牛味更突出!認真高質~午餐都打邊爐咁heavy??🤔其實食完和牛,涮涮鍋裏面仲有金菇,蔬菜,豆腐,粉絲等⋯蔬菜份量都幾多,食完吾會好膩,感覺剛剛好!朋友就就嗌呢個三色牛定食, 有沙律錢財日本咪白飯同麵豉湯分別係上牛排肉,肩眼肉同牛排肉!上牛排同牛排肉肉的脂肪含量少,食落有較鮮嘅肉汁,而且好鮮嫩~肩眼肉就富在牛味同嚼勁,肉質軟嫩,燒完之後釋放一陣嘅油脂香,真系好正最後飲番杯蘋果汁同埋柚子蜜,十分滿足

朋友就就嗌呢個三色牛定食, 有沙律錢財日本咪白飯同麵豉湯

分別係上牛排肉,肩眼肉同牛排肉!

最後飲番杯蘋果汁同埋柚子蜜,十分滿足
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。和牛燒肉.純.燒吧,和牛!。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤ 銅鑼灣的食店瞬息萬變,久不久就有新店上場 和牛與刺身一樣,都是日本精的心頭好 朋友這次帶我去吃一場貴價和牛 份量少少,但吃得出的高級貨色 連梅酒和巨峰提子梳打都甜得充滿日本風情 少食多滋味,於是,燒吧,和牛! 牛舌 彈性十足,燒後更見自身的油香 咬落就是爽口,先食為敬! 日本產和牛排肉 比較似嫩質牛排的肉質,口感亦佳 亦接近足牛排的味道,加點檸汁與日式醬汁,更傳神! 焦點:日本產和牛上牛排肉 入口即融,味道細膩,滿咀都是牛香精華 得天獨厚的油脂,香而不膩 最香肉味算這種! 日本產豚腩肉 霸氣的豬肉脆香,啖啖都是肉,也是油 但總是令人停不下來,所以來杯果汁或梅酒就最好了 店子備有鹽與黑椒,自行加入 其實這些燒肉,調味已足 可以不加就不加,這才原汁原味 本身想吃多幾件,but 日式菜系奉行少食多滋味 加上價錢算中高價位 下次再來,應該是出糧之後 小評: 味道:★★★★☆ 環境:★★★☆☆ 服務:★★★☆☆ 衛生:★★★☆☆ 抵食:★

雜感女生 好味日記
˚*•。和牛燒肉.純.燒吧,和牛!。•*˚
✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿
餓底飯聚食勻全世界❤

銅鑼灣的食店瞬息萬變,久不久就有新店上場
和牛與刺身一樣,都是日本精的心頭好
朋友這次帶我去吃一場貴價和牛
份量少少,但吃得出的高級貨色
連梅酒和巨峰提子梳打都甜得充滿日本風情
少食多滋味,於是,燒吧,和牛!

牛舌
彈性十足,燒後更見自身的油香
咬落就是爽口,先食為敬!

日本產和牛排肉
比較似嫩質牛排的肉質,口感亦佳
亦接近足牛排的味道,加點檸汁與日式醬汁,更傳神!

焦點:日本產和牛上牛排肉
入口即融,味道細膩,滿咀都是牛香精華
得天獨厚的油脂,香而不膩

最香肉味算這種!

日本產豚腩肉
霸氣的豬肉脆香,啖啖都是肉,也是油
但總是令人停不下來,所以來杯果汁或梅酒就最好了

店子備有鹽與黑椒,自行加入
其實這些燒肉,調味已足

可以不加就不加,這才原汁原味

本身想吃多幾件,but 日式菜系奉行少食多滋味
加上價錢算中高價位
下次再來,應該是出糧之後

小評:

感恩呢
❤❤❤❤拍個好碼頭!❤❤
❤❤
2017-07-26
眾所周知,日本和牛是非常著名而且昂貴的 日本視如珍寶,是禁止出口的 繼上次在日本食和牛,是在日本神戶的時候 至今仍然回味那齒頰留香的味道 與朋友聚會一起談起日本旅行,先知道原來香港也有間正宗的和牛料理 這間和牛料理來自JA農,即日本全國農業協同組合聯合會 是日本政府所屬的農業組織,專供應和牛的 在東京亦有分店,身為和牛控的我聽到這個好消息,當然冒名去試試,回一回隱啦! 三肩是和牛很稀有的部位,份量很少,以炭爐慢慢燒烤這片牛肉 緩緩地滲出牛油的香味,有冇發覺,燒的過程也是一種味覺享受呢? 入口時隨即溶化,香味十足,都不需要沾調味料 還有厚切牛舌,真的是厚切,有1厘米多的厚度 烤至六成熟左右,入口軟腍但又帶幾分彈牙 另外燒雞肉也是不錯的選擇 雞肉以調味料醃過,甜甜的,肉汁很特別,入口腍滑,不會乾身反而幾juicy。離下次日本旅行仍有段時間,先在這裏解一解和牛渴吧!
眾所周知,日本和牛是非常著名而且昂貴的
日本視如珍寶,是禁止出口的
繼上次在日本食和牛,是在日本神戶的時候
至今仍然回味那齒頰留香的味道

這間和牛料理來自JA農,即日本全國農業協同組合聯合會
是日本政府所屬的農業組織,專供應和牛的
在東京亦有分店,身為和牛控的我聽到這個好消息,
當然冒名去試試,回一回隱啦!

三肩是和牛很稀有的部位,份量很少,以炭爐慢慢燒烤這片牛肉
入口時隨即溶化,香味十足,都不需要沾調味料

還有厚切牛舌,真的是厚切,有1厘米多的厚度
烤至六成熟左右,入口軟腍但又帶幾分彈牙

另外燒雞肉也是不錯的選擇
離下次日本旅行仍有段時間,先在這裏解一解和牛渴吧!
燒雞肉
2017-07-22
3 分鐘 (堂食)
燒雞肉
2017-07-23 193 瀏覽
作為一個食肉獸,夢想當然是吃盡天下牛肉。最近得知呢度有好多種既牛肉食,即刻拉埋同是食肉獸既朋友嚟。入到餐廳已經見到枱上一個個爐,環境簡潔乾淨。餐牌內的牛肉種類豐富,大部分的牛都採用佐賀牛,其中牛扒則採用飛驒牛。餐廳每月都會有日本不同地區推廣牛,而今個月係熊本縣。三角肉 $280是牛脾的部位,雪花較多,脂肪感亦較重,入口有香濃的牛肉味。由於牛肉較厚身,燒的時候需要用多一點時間令中心位置達至稍熟的感覺,嚼勁較重。日本產和牛上牛排肉 $205是牛上肩肉眼,紋理牛肉與脂肪比例得宜,肥瘦均稱,入口即溶。特選日本產三國牛扒肉淡紅色的賣相有點似拖羅,其實是牛肩胸的中間位,因為此部位郁動較少,所以較為肥美。燒的時候充滿油脂,入口彈牙,油脂慢慢從嘴邊滲出。日本產豚肉眼 $98日本產豚肉眼用上熊本豬,所選部位比豬腩肉瘦。一般豬肉都會建議燒的時間長一點,但燒豚肉眼比燒牛肉的時間更短,吃起來稍有嚼勁。只是吃了數款肉已經好飽,可惜我不是個食得之人 ......如果我能夠吃晒呢度所有牛肉 ......
作為一個食肉獸,夢想當然是吃盡天下牛肉。
最近得知呢度有好多種既牛肉食,即刻拉埋同是食肉獸既朋友嚟。
入到餐廳已經見到枱上一個個爐,環境簡潔乾淨。
餐廳每月都會有日本不同地區推廣牛,而今個月係熊本縣。
三角肉 $280
日本產和牛上牛排肉 $205
是牛上肩肉眼,紋理牛肉與脂肪比例得宜,肥瘦均稱,入口即溶。
特選日本產三國牛扒肉
日本產豚肉眼 $98

只是吃了數款肉已經好飽,可惜我不是個食得之人 ......

如果我能夠吃晒呢度所有牛肉 ......
2017-07-12
2017-07-21 747 瀏覽
星期日 shopping 日,行吓行吓,突然下起大雨來,慌忙找地方避避雨,正值午膳時間,站在亨利中心的水牌下,原來這兒也有和牛 燒肉純。未試過在這兒吃午餐,橫豎大雨走不了,一於上去試試和牛午餐吧﹗午市時段有比較抵食的套餐供應,還有涮涮鍋添,所以要了一客和牛定食和一客涮涮鍋定食。主菜未到前,先來一些前菜,新鮮的蔬菜沙律,加入黑醋,蔬菜更鮮味。三色和牛定食,包括三款不同的和牛(上牛排肉、肩眼肉和牛排肉)。雖然每款只得三片,但牛肉很肥美,放在爐上燒烤後,入口即溶,伴着白飯來吃,再配上麪豉湯,可減輕肉的肥膩感覺。至於這個和牛涮涮鍋定食,亦是不錯的選擇。和牛亦是三片,但大量蔬菜、豆腐和菇類,感覺比較健康。涮涮鍋的湯底委清甜,份外能吃到食物的新鮮味道。午餐通常都不想吃得太瘋狂,這個午餐定食正是一個最佳選擇。為配合港人口味,在日式餐館也能喝到港式凍奶茶。至於這個桃味梳打,清涼之中帶有桃的鮮甜,而且還能吃到一點點桃肉,好好味!

前菜
三色和牛定食
上牛排肉
肩眼肉
牛排肉

雖然每款只得三片,
和牛涮涮鍋定食

涮涮鍋的湯底委清甜,份外能吃到食物的新鮮味道。
午餐通常都不想吃得太瘋狂,這個午餐定食正是一個最佳選擇。
凍奶茶
為配合港人口味,在日式餐館也能喝到港式凍奶茶。
桃味梳打
2017-07-16
前菜
三色和牛定食
和牛涮涮鍋定食
桃味梳打
2017-07-20 153 瀏覽
今晚行完希慎,知道附近開左間新開的和牛燒肉店,所以又係我大食妹出動既時候。日本產和牛上排肉(205):這個牛排肉用上日式醬汁來醃製,所以牛肉質地非常入味,加上肉質非常之軟,入口即溶,而且唔會有太多脂肪,係食牛最高之景。胸外腹(98):由於係牛的外腹,所以食落比一般既牛冇咁軟滑,但係肉質比較濃味,食到牛的鮮甜味,加上粉量足。絕對係必叫之選。日本產豬肉眼(98)日本豬肉肉味鮮甜,相對其他產地既豬肉,肉質更顯出嫩滑,肉質軟,肉味濃,係絕對要一試。豬頸肉(88)燒完的豬頸肉,肉味非常濃郁,香咁甘香,加上唔會燒完太肥太油,入口爽滑香脆,沾上醬汁簡直係絕配。最後,這裡食物品質高,價錢又平,非常岩大家來一來一食。

最後,這裡食物品質高,價錢又平,非常岩大家來一來一食。
2017-07-19
5 分鐘 (堂食)
2017-07-20 128 瀏覽
和牛-對於一般人來説,都不會隨便吃一餐,因為價錢確是比較昂貴,可是,只要懂得「門路」,還是可以以「平實」價錢享受一下,例如食lunch就平好多呢。我自問是「愛牛一族」,立即便決定點選三色和牛定食,另加和牛涮涮鍋。友善的服務員馬上送來前菜和飮品:清新的沙律,令人開胃醒神,馬上食指大動呢!三色和牛...説實話,我已經忘記店員的細心介紹。他在旁介紹的時候,我的眼睛已經定格於油脂分布平均的和牛上。把肉一放於鐵網上,那種和牛香氣,令我涶延三尺;那種口感之鬆軟,令我不禁一囗又一口的吃起來。網燒和牛固熱香氣四溢,和牛涮涮鍋亦豪不遜色。清甜的蔬菜鍋湯㡳,配上肥美可口的和牛薄切,美味可口程度,我想我可以把湯底都喝乾呢。只要有心機「尋寶」,香港還有很多好地方,可以品嚐到合理價錢的美食呢!

2017-07-20 110 瀏覽
尋晚行開銅鑼灣,知道有間新開既和牛燒肉店新開,所以到來試一試靚牛。日本產上肉眼($320):雪花分佈得非常明顯,肉質食落非常軟化,入口即溶,日本牛果然係唔同,食落有著牛肉的甘香,加上沾上醬汁,令到牛既飲味更加鮮甜。日本產和牛排肉(120):牛肉食落好似食牛柳粒咁,軟軟硬硬,食落非常之易入口,加上有少少肥根,食落甘甜,加上位於牛排,食落更有牛的肉味。牛舌($98):係出面前的牛舌係急凍大陸牛舌,所以食落唔會有任何牛味,但日本牛的舌,食落不但爽脆,而且切得薄更加易燒,食落好似食薯片咁咁香口。日本產豚肉(98):日本的豬肉肉味比中國豬肉味啖,但食落口感非常特別,有別於平時食的普通豬肉,加上燒落脂肪平均,唔會太肥,絕對要一試。總括來說,這裡價錢合適,環境又特別,係大家必食和牛之地。

總括來說,這裡價錢合適,環境又特別,係大家必食和牛之地。
2017-07-19
5 分鐘 (堂食)
2017-07-19 56 瀏覽
知道亨利中心樓上有間專食日本烤肉的專門店,就同朋友一齊去試下。點左4款唔同口味的肉,果然名不虛傳,款款夠出色,質素同味道都係上乘的。日本產的和牛肉質非常柔軟,味道十足,而且脂肪較少,肉色有光澤,條紋明顯,絕對值得一試!日本產和牛上肩眼($320)日本產和牛上牛排肉($205)特選日本產和牛三角牛排肉($350)日本產雞腿肉($98)用左麵豉醬醃過,超入味,肉質又夠好!吃完後和朋友衝動地多點一份,因為實在太好吃了。

日本產和牛上肩眼($320)

日本產和牛上牛排肉($205)

特選日本產和牛三角牛排肉($350)

日本產雞腿肉($98)