得知這裡正在做半價,平日晚上每人$240+10%,有即開生蠔任食,立即和家人去試試,晚市時間6:30pm-9:30pm,食足3小時,我們6:30pm便入場開餐精選即開生蠔 生蠔因為即開,非常新鮮帶點海水味,口感Creamy,入口順滑,絕對推介。由於人多需排隊取得,每次2隻,約等候3-5分鐘,我認為可接受加拿大鱈場蟹腳蟹腳自行任取不用等,每次取完亦很快refill,大大隻長身鱈場蟹腳,肉質鮮甜不會死咸,好吃三文魚刺身刺身同樣是任取不用等,整晚不斷refill,每片切得厚身不吝嗇,且新鮮肥美燒牛肉自助餐必吃的燒牛肉,我取了2次,可自行加燒汁及mustard醬,牛肉帶香濃牛肉味,第1塊燒得嫩口超正,第2次略為鞋口。燒牛肉取完後隔一段時間會再refill,我印象中好像refill了3次,一定可以吃到另外還有沙律bar,生菜款式、配料皆種料繁多;而熱盤則有咖哩牛肉、豬腳薑、烤排骨、意粉、班塊拼火腿等等不能盡錄,因為已經很飽了,所以我只試了班塊,魚肉嫩滑,又忍不住添了1次蠔皇虎蝦扒花膠每人一客送到你面前,可是我已經很飽了,只吃了花膠,口感淋滑略帶點煙韌,不錯吃完以上是時候吃甜品,甜品bar有最傳統

精選即開生蠔

加拿大鱈場蟹腳

三文魚刺身

蠔皇虎蝦扒花膠

吃完以上是時候吃甜品甜品bar有最傳統的芝士蛋糕,麵包布丁、芒果布丁和啫喱等等,最好吃的是焦糖燉蛋,我吃了3個

Häagen-Dazs雪糕
哈根大師雪糕一杯杯任取,方便衛生,包括哈密瓜味、士多啤梨味、朱古力味和雲呢拿味,我們每人吃了2杯

最後喝一杯自己調的熱檸茶解膩,非常滿意

雖然食物的種類不算很多,但以$240+10%的價錢,能任吃即開生蠔、蟹腳和Häagen-Dazs雪糕,還有其他質素不錯的食物,絕對是性價比超高的自助餐之選
  • 長腳蟹
  • 燒牛肉
  • 焦糖燉蛋
2020-04-11 7665 瀏覽
之前團購見平,一直買落黎都無用到,點知疫症黎左,2月過期,唯有去食左先。個場都勁冷清,食物既種類款式都好少,而且味道都唔太好,感覺好一般。不過都衛生既,每樣食物都有膠蓋 cover ..青口正常味,牛脷好淋好入味,幾好食既。雞肉就比較 hi 口 d , 通心粉果 d 都正常野。無乜野食既情況下,又再食牛脷。冷麵亦好一般,無乜味,又有 d 硬。煙三文魚同加洲卷都正常水平。諗住芝士配下餅乾睇睇,點知餅乾天疏曬風,唔脆,好難食。佢有生蠔,我朋友食話覺得都 ok 佢食左成打,我自己不嬲唔太食所以無試。甜品方面,雪糕既狀態唔太 fresh 有少少融融地咁,而且畢雪糕果個羹長期浸住 d 靜態既水,其實都唔太好咁。焦糖燉蛋果個算係最好食了,其他既 cake 都相當一般,同普通街上既街坊餅舖麵包舖差不多。成個場加埋得十個人左右,真係好冷清。
之前團購見平,一直買落黎都無用到,
點知疫症黎左,2月過期,唯有去食左先。
個場都勁冷清,食物既種類款式都好少,
而且味道都唔太好,感覺好一般。
不過都衛生既,每樣食物都有膠蓋 cover ..

青口正常味,牛脷好淋好入味,幾好食既。
雞肉就比較 hi 口 d , 通心粉果 d 都正常野。

無乜野食既情況下,又再食牛脷。
冷麵亦好一般,無乜味,又有 d 硬。
煙三文魚同加洲卷都正常水平。
諗住芝士配下餅乾睇睇,
點知餅乾天疏曬風,唔脆,好難食。
佢有生蠔,我朋友食話覺得都 ok
佢食左成打,我自己不嬲唔太食所以無試。

甜品方面,雪糕既狀態唔太 fresh
有少少融融地咁,
而且畢雪糕果個羹長期浸住 d 靜態既水,
其實都唔太好咁。
焦糖燉蛋果個算係最好食了,
其他既 cake 都相當一般,
同普通街上既街坊餅舖麵包舖差不多。

成個場加埋得十個人左右,真係好冷清。
1K
2019-12-06 11055 瀏覽
久違了的每月一餐,發生太多事,大家已有半年冇見了,趁今日難得聚舊食好少許當relax下,友人見到某酒店自助餐有6折優惠,折扣後成人每位$288,仲要係海鮮,都幾抵食,一於試下了,友人訂了5人,網上預付訂金每位$100,勞煩友人訂位了,放工後7:00去到,幸好2位友人先到場,趁呢個時候,大家可輪流拎野食了。 餐廳頗大,可容納好多人,枱同枱之間都有一定距離唔會好密集,但我們5人,要4人枱加一張椅(主席位)呢個安排又真係爭點,因為太迫了。 係個場兜一圈。 先來個主打的海鮮: 加拿大鱈場蟹腳,果然好大隻,肉味鮮甜,必追加。 刺身夠新鮮,又厚切,仲要係自助任拎(即係唔洗排隊拎果種),不過同時都諗會唔會冇咁衛生,但見到幾受歡迎同不斷有添加應新鮮嘅。 白蜆肥厚。 鵝肝多士,鵝肝醬不俗。 蟹肉薯餅,冇乜味。 白汁芝士焗蠔,搶手貨之一,基本一上場好快掃晒,好多芝士,香口惹味。 海蝦幾新鮮。 青口爽脆。 花雕醉雞翼,冇乜酒味。 即開生蠔,當然好多人排隊,生蠔比較細小,質感爽口,海水味重,比較鹹味。 花雕酒煮辣黃螺頭,唔太辣,幾美味呢。 天婦羅,炸得乾身,食落唔太油。 牛

係個場兜一圈。

先來個主打的海鮮:
加拿大鱈場蟹腳,果然好大隻,肉味鮮甜,必追加。
白蜆肥厚。
鵝肝多士,鵝肝醬不俗。
蟹肉薯餅,冇乜味。

海蝦幾新鮮。
青口爽脆。
花雕醉雞翼,冇乜酒味。

花雕酒煮辣黃螺頭,唔太辣,幾美味呢。
天婦羅,炸得乾身,食落唔太油。

牛扒,肉質鮮嫩。

胡椒吞拿,都幾辣下。

蕃茄湯,質感稠身,少酸。

甜品唔算好多選擇,咩都想試點,要了Tiramisu,口感軟滑、咖啡味濃,少許酒香味,不俗,檸檬撻,有檸檬都幾酸,感覺清新,藍莓芝士蛋糕,濃郁的芝士味,白朱古力草莓蛋糕、朱古力蛋糕及抹茶布甸,普通味道。

Haagen-Dazs雪糕,有6款口味。

飯後果。

紅莓汁。

又忍唔住嘆杯咖啡。

食物算多款,味道不俗,仲要有生蠔,呢個親民價冇投訴。
2019-11-23
$316.8 (晚餐)
2019-11-29 7216 瀏覽
呢間餐廳擺咗係“想去”嗰度好耐喇,終於喺今次補祝老公生日去到喇,我哋經官網比訂金預約有6折優惠。我哋6:25到達,喺餐廳門口已經好多人排隊,到30分開始入座,每一張枱安排需時一至兩分鐘,外面大排長龍。餐廳安排得唔好,應該早啲安排入座,通知食客30分先開始。先講餐廳編排都可以,唔會密麻麻,而食物方面就真係好麻麻,好多都係平價嘅食物,款式少味道又普通,魚都係用烏頭魚,侍應有禮貌,但有一點奇怪係餐廳竟然無供應濕紙巾,話無晒。三百左右係平,都係嗰句,可以有好多好嘅選擇。即開蘇格蘭生蠔,每人可以拎兩隻,全程都好多人排隊。我哋都係到八點十左右得兩三個人排隊先拎,到9:00停止供應,得一個人好努力默默咁開。生蠔新鮮,唔太鹹,都算飽滿。蟹腳同蝦都幾好,蟹腳唔太鹹,無咩多餘水份又多肉,而蝦都好新鮮。其餘都一般無咩味。刺身係自取款式唔多但係都幾新鮮,希靈魚同三文魚最好味。壽司真係唔得,蟹柳都係實嘅,飯又硬。煙三文魚無夠肥味淡咗啲,火腿Ok。炸蟹肉薯餅都幾好。安格斯牛太熟,肉質可以。另外有炒雜菌,薯仔,白酒青口。天婦羅嘅炸蝦有啲一粒粒嘅脆脆喺面,外層有啲硬,除咗青葵,就係三色椒天婦羅,我都係第一次見。焗蠔原
。三百左右係平,都係嗰句,可以有好多好嘅選擇。

其餘都一般無咩味。

刺身係自取款式唔多但係都幾新鮮,希靈魚同三文魚最好味。
壽司真係唔得,蟹柳都係實嘅,飯又硬。

煙三文魚無夠肥味淡咗啲,火腿Ok。
炸蟹肉薯餅都幾好。

安格斯牛太熟,肉質可以。
另外有炒雜菌,薯仔,白酒青口。

焗蠔原本放喺熱暈盤自取,一陣就無晒,之後好似refill咗一次,到最後由廚部職員分配,我拎到最後三隻
,味道都可以。
西班牙海鮮炒飯麻麻,另外係一盤有幾粒蜆嘅蒜香意粉,蒜味無,又無汁又淡又乾

鵝肝醬多士塊包好硬。

蕃茄忌廉湯,茄味重忌廉味好少。
節瓜鹹蛋湯,無鹹蛋味,完全唔似湯。

甜品嘅意大利芝士蛋糕,蒲撻同埋焦糖燉蛋最好味,切件蛋糕都唔錯。杯裝嘅慕斯太多魚膠,好實。

麵檔可自選配料同粉麵。

蘋果汁,雜果賓治,咖啡,茶包茶。

自助Haagen-Dazs雪糕有6種味

2019-11-28
生日
呢排香港局勢好緊張,諗住放假食返餐開心下,搵左間主題係食海鮮嘅自助餐試下。點知出到去拎野食就覺得瀨野。精選海鮮:青口、龍蝦仔、蜆刺身:三文魚、蟹柳可能我無乜食過lunch buffet,估唔到酒店可以拎蟹柳出嚟做刺身,咁我不如去明將好過啦,可能仲多啲驚喜。有雞蛋仔,不過比街外果啲難食,做唔到外脆內軟嘅感覺,如果外國人喺呢度第一次食雞蛋仔,我諗佢以後唔會想再食。食物款式少,添菜速度慢,最吸引嘅我覺得係咖啡機沖杯咖啡。180蚊一位,真係食個環境坐得舒服啲咁上下。

精選海鮮:青口、龍蝦仔、蜆
刺身:三文魚、蟹柳

• 咖啡
2019-10-16 3850 瀏覽
今年同老豆提早慶祝生日,我哋就決定一家一齊去食自助餐!因為乜都有得食,唔使就邊個,總有一樣啱大家口味唔講唔知呢度原來幾大地方,交通又方便。食自助餐梗係食返啲回本食物啦,呢度有好多新鮮海鮮,有我最愛嘅長腳蟹,龍蝦仔,仲有大大隻蝦都非常鮮甜,而且非常新鮮。長腳蟹好新鮮,無雪味同好鮮甜!我最喜歡吃煙三文魚,夠油夠香。最開心係全晚無限量供應,唔會食完兩輪之後冇得再食。即開生蠔都幾新鮮!一般汽水、果汁、奶茶、咖啡等梗係有啦⋯⋯熱盤不懶,原條蒸魚!超飽超滿足,海鮮,沙律,牛扒,刺身壽司等等不停食,飽到捧住個肚走呀~
今年同老豆提早慶祝生日,我哋就決定一家一齊去食自助餐
因為乜都有得食,唔使就邊個,總有一樣啱大家口味
唔講唔知呢度原來幾大地方,交通又方便。
自助餐梗係食返啲回本食物啦,
呢度有好多新鮮海鮮,

長腳蟹好新鮮,無雪味同好鮮甜!
我最喜歡吃煙三文魚,夠油夠香。

最開心係全晚無限量供應,唔會食完兩輪之後冇得再食。
即開生蠔都幾新鮮!
一般汽水、果汁、奶茶、咖啡等梗係有啦⋯⋯
熱盤不懶,原條蒸魚!
2019-10-08 2947 瀏覽
已經第四次幫襯了,因為抵食CP値高,但食完今次之後已經有所改觀,或者會係最後一次幫襯了,除咗即開生蠔(每次限兩隻)、長腳蟹、周打蜆湯、萄撻、焦糖布甸值得推介外,其他都好麻麻,所以唔食海鮮根本唔值得嚟試。👉🏻冷盤:冷麵、沙律、凍肉、壽司、芝士👉🏻海鮮及刺身:蘇格蘭生蠔、長腳蟹、凍蟹、凍蝦、凍蜆、小龍蝦、三文魚刺身、希靈魚、𩶘魚、北寄貝、鯖魚👉🏻熱盤:豬排骨、咖哩雞、炸蟹餅、蕃茄肉丸、冬菇天婦羅、山東羊肉、蕃茄龍脷柳、薑蔥炒蟹、新加坡炒蟹、燒鴨、蟹肉意粉、蟹肉伊麵、燒西冷、台灣麵、中湯、西式周打蜆湯👉🏻甜品:抹茶蛋糕、黑森林蛋糕、檸檬蛋糕、藍莓芝士蛋糕、啫喱、萄撻、焦糖布甸、忌廉泡芙、芒果布甸、朱古力布甸、Tiramisu、6款Haagen-Dazs(朱古力麵包、咖啡、士多啤梨、薫衣草、雲尼拿)二人共消費:$660 (官網訂有6折)

👉🏻冷盤:冷麵、沙律、凍肉、壽司、芝士

二人共消費:$660 (官網訂有6折)
2019-10-05
2019-10-07 1933 瀏覽
週年紀念加老公生日,兩大一小童~1. 環境寛敞座位不會覺得很迫,小朋友同大人都坐得舒服~2. 食物款式雖然不是很多選擇,但也滿足到一般自助餐嘅要求,有Haagen dazs 雪糕 (朱古力、草莓、芒果、雲哩拿味)長腳蟹、即開生蠔味道也不錯,而凍蟹肉較為少但也Ok,凍蝦也很甜~小朋友喜歡蟹肉意粉及蟹肉伊面巴東羊肉有小小辣都好惹味自助飲品區:有雜果賓治、檸檬茶、冬瓜薏米水...仲有其他不過沒有試蛋糕甜品區:雜莓蛋糕、葡撻、黑森林蛋糕、芒果布甸、芝士餅...食物不能盡錄,但整體上滿意~3. 服務員全部都好有禮貌,有一位男服務員見我是孕婦個肚好大,即刻幫我轉左一個出入取食物較好的位置,其他服務員都很快就清理食完的餐碟~唯一有點不太理想的是,服務費用計算錯誤,因為我地是團購,需要另外給加一服務費,費用應是兩個大人一位小朋友,但出示給我看的是三個大人費用,不過當刻真係沒有看清楚,而且我也不需他們找續,所以便沒有追究~**整體價錢、食物、服務及環境都不錯,下次也會再選擇或介紹給朋友**
週年紀念加老公生日,兩大一小童~

1. 環境寛敞

座位不會覺得很迫,小朋友同大人都坐得舒服~

2. 食物款式

小朋友喜歡蟹肉意粉及蟹肉伊面

巴東羊肉有小小辣都好惹味

食物不能盡錄,但整體上滿意~

3. 服務員

• 燒牛肉
  • 甜品區
  • 熱盤
2019-09-24 1892 瀏覽
今晚我們一家到品坊食自助晚餐,本來是想上星期一食,但據說booking太受歡迎,所以就只有今晚才可book到位。是次自助餐名為「滋味蟹宴 • 生蠔海鮮自助餐」,直覺覺得蟹是自助晚餐的主角,但結果卻有點失望,因冷盆的加拿大雪場蟹腳、石頭蟹、藍蟹等雪藏時間過長影響肉質鮮味,熱盆的辣椒炒石蟹,芡汁成熟不均勻,令菜式冷卻後突出了澱粉的膩味;另外的熱盆菜式如葡國雞的雞肉本身欠缺味道,可能是醃的時間不夠長罷,燒鴨用的鴨肉質太老,羊肉燜得不夠軟腍;甜品部雪糕可能太受歡迎,幾款口味早已被掏光,到我們離開時也沒有補上哩。媽說去年到品坊食自助晚餐,她那時很喜歡,對今次蟹宴很有期望。品坊的地段不錯,在繁忙的彌敦道上,知道飲食業競爭激烈,你要加油啊!
2019-09-21 1725 瀏覽
偶然見到Novotel既自助午餐,平日只要$158再加一,睇落幾吸引,於是呼朋引伴去大吃一餐。熟食種類都有咖哩,魚柳,粥,豬皮魚蛋等等,超普通。反而豬腳薑有驚喜,豬腳煮得好腍。平時都好鍾意食烤牛肉,所以我第一時間就去攞,可惜負責切烤牛肉既職員,切肉技術超級差,將塊牛肉切薄d,可以分多d人,我都理解,不過係佢切到塊牛肉碎晒。雖然牛肉既味道同肉質係ok,但佢搞到成塊肉散晒,真係令人食慾大減。刺身方面,只有希靈魚好食,其他刺身同壽司都麻麻。海鮮有三款,青口,蝦及蜆, 坦白講只有蝦係新鮮彈牙,其餘都唔掂。因為好味既只有兩三款食物,所以早早就去甜品區覓食,個人認為甜品區既甜食係質素最好,亦都有6款Haagen Dazs。 總括黎講,如果剩係想食豬腳薑,蝦同Haagen Dasz, 咁黎呢度午餐都okay既。

熟食種類都有咖哩,魚柳,粥,豬皮魚蛋等等,超普通。反而豬腳薑有驚喜,豬腳煮得好腍。平時都好鍾意食烤牛肉,所以我第一時間就去攞,可惜負責切烤牛肉既職員,切肉技術超級差,將塊牛肉切薄d,可以分多d人,我都理解,不過係佢切到塊牛肉碎晒。雖然牛肉既味道同肉質係ok,但佢搞到成塊肉散晒,真係令人食慾大減。刺身方面,只有希靈魚好食,其他刺身壽司都麻麻。海鮮有三款,青口,蝦及蜆, 坦白講只有蝦係新鮮彈牙,其餘都唔掂。

2019-09-18 1697 瀏覽
朋友見到團購介紹這間有優惠,我們就買了四張團購,提提大家,大家如果想訂的日期先打去餐廳問有無位,至去買好d!我們買了團購後想星期日去的,但餐廳話逢星期日全full,而且只有某些平日至有位!三文魚剌身新鮮😍😍好多洒店buffet 必有的,我唸好多人也會必吃!希𤫊魚籽一般,吃的時候無爽爽聲!蘇格蘭即開生𧐢,我見師傅開得好快,但只是洗二洗😂😂有少少䶢,而且細了d!沙律還可以,有車厘茄,粟米,提子乾....無我想吃的紅腰豆,炸面包粒😂炸羽衣甘藍不錯,薄薄脆脆的,牛𦟌麵也不錯!跟著到甜品推介:焦糖布丁,龍眼桂花布甸!抹茶蛋糕不夠鬆軟!吃得太飽,如果不是想試埋檸檬韃!
2019-09-17
2019-09-01 1314 瀏覽
訂了11人竟然安排兩邊4人位共8人給我們。要求加位,服務員還回答平時也是11人坐,要求我們坐兩邊主席位,但又沒有安排椅子,要三人一同坐在一邊兩位餐桌。要我們要求坐開另外兩位才可以坐得鬆動些服務態度非常差。HKD198 一位食物當然不能要求高,但等很久仍未有添加,當時只係中午12:30buffet 剛開始。麵檔,牛扒檔竟然無人服務,咁想要牛扒、燒骨點算,魚生種類少及很久才出一次,每次出魚生要搶才有熟食也小及等好耐才補充
服務態度非常差。

熟食也小及等好耐才補充

2019-08-31 1695 瀏覽
優惠價$158買下團購卷。買咗個中午自助餐,到場埋單要找$59.8。合共總價約$218。有哈根打斯雪糕任食。我個人最愛綠茶雞蛋仔。個texture好重緣茶味。第一碟葡國雞加龍利柳,再加入通粉同豬軟骨。好食。第二碟食油麵魚蛋河。好彈牙。日式飯團一般好食。哈根打斯雪糕再加糖醬,賣相好。龍眼桂花布甸。意大利芝士餅,同埋藍莓芝士蛋糕都好食。橫裝唔錯,可惜 Fill 碟很慢。自助咖啡機有好多種咖啡選擇。
哈根打斯雪糕
油麵魚蛋河
龍眼桂花布甸
龍眼桂花布甸。意大利芝士餅,同埋藍莓芝士蛋糕都好食
2019-08-28 1280 瀏覽
我𠉴公婆星期二晚7點到場用團購諗住享受一次蟹宴。從相片、餐單見有幾款以蟹為主題美食, 到場時全場9成爆滿, 心中已有不妙, 先到蟹區排隊, 只餘下幾隻呈現微黑不新鮮長腳蟹腳, 不見餐單上咖哩炒蟹、新加坡辣炒石蟹、大量平價細花蟹、數隻凍蝦, 熱盤經常真空、從未見過refill食物用一小碗倒入大盤內當成整碟refill、亦有很多食物提供一次性就算, 壽司飯未熟有生米、刺生切好放在室温下已不夠新鲜, 蟹肉手卷仲離譜, 仿蟹柳絲配青瓜絲用厚餅皮包住超難食, 值得推介只係Haagen dazs同排長人龍既生蠔, 第一次去食buffet, 食完一碟食物後, 竟開始食雪糕, 大部份顧客竟然用搶食物方式大量清走剛僅餘少量refill既食物, 後面排隊既顧只得個望字, 做平價buffet都要有良心去䁠錢, 以埋單每位$310來講整體質素比市面上百幾蚊平價日式放題或tea buffet仲差一大截
2019-08-27
團購
  • 甜品
2019-08-22 11761 瀏覽
親人介紹了「品坊」這間位於九龍佐敦的酒店自助餐給我,「品坊」裡面的酒店自助餐,本來沒有什麼值得一提的地方,但是當的「品坊」原來正在推出限定的越南菜自助餐,立刻引起我的注意。我個人也曾經在差不多二十年前,透過當時位於尖沙咀「海港城」的郵輪,去過越南「下龍灣」旅遊,也曾經在越南當地食過地道越南菜,之後我就經常有食越南菜,皆因越南菜有牛肉有雞肉,符合我的飲食要求。不過,我今次光顧「品坊」這間酒店自助餐餐廳推出的越南菜自助餐,需要以「團購」的方式,以信用卡預先購買「團購」套票,然後再透過「品坊」裡面的電話訂座,這餐生日自助餐才能成功成事。結果今次我在「品坊」這間九龍佐敦區裡面的酒店自助餐餐廳,總共訂了四位,讓我在生日當日晚上,跟老豆、阿媽、細佬共我四人,當晚坐在「品坊」以大型梳化砌成的餐檯裡面,享用當晚的生日自助餐。回說「品坊」這間酒店自助餐餐廳,原來「品坊」除了安排全晚自助餐裡面大部分食品,都跟越南菜有密切關係之外,還另外在餐廳的一邊餐檯位置旁邊,設立了飲品區,提供飲品包括鮮榨橙汁、蘋果汁、檸檬茶跟百香果汁。「品坊」是我第一間見到,有鮮果汁任飲的酒店自助餐。結果我整晚除了偶然為方便食藥,而偶

「品坊」是我第一間見到,有鮮果汁任飲的酒店自助餐。結果我整晚除了偶然為方便食藥,而偶然喝了一杯水之外,大部分時間我都正式喝「品坊」的鮮製而成,放在玻璃瓶內的甜味「百香果」果汁。

至於「品坊」裡面的越南菜自助餐,食品包括不少我曾經食過,甚至曾經在上手「開飯喇」戶口裡面,都曾經試食和寫過食評提及的越南菜食品,包括有「越南米紙卷」、「越式茄汁燴牛肉」以及「越式香茅炸雞」。

但是,「品坊」其實仍然缺乏了,少許我也曾經嚐試過的越南菜美食,包括「越式法包三文治」、「生熟牛肉湯河粉」還有「雞扒撈檬粉」等等。

所以我個人覺得,「品坊」裡面的「越南菜自助餐」,的確是有不少符合我個人飲食要求,又有越南菜風味的食品,應該做的事情都已經做足。

至於其他一般酒店自助餐本來都應該具備提供的食品,例如即場處理包括開採清洗,即場提供給每位排隊食客的新鮮生蠔,「品坊」一樣有兼備提供,我也曾經排隊領取過生蠔一次。

可惜「品坊」今次現場開採和清洗的「愛爾蘭生蠔」,我就稍嫌「愛爾蘭生蠔」的肉質偏瘦,而且「愛爾蘭生蠔」沒有太多肉食之餘,味道還非常之鹹,我只是食了兩隻「愛爾蘭生蠔」就立刻放棄。

反而「品坊」熟食裡面,竟然還有很多熟食食品,都是標榜是越南風味的食品跟湯品,例如「品坊」今次的餐湯「越式大頭蝦湯」就是最佳的例子。
越南蝦米卷

「越式大頭蝦湯」裡面的色澤呈鮮紅色,而且湯面還浮現了一層油份,油份疑似來自於「大頭蝦」的蝦頭裡面,「大頭蝦」蝦頭裡面的蝦腦,令到「越式大頭蝦湯」可以喝到很鮮甜的蝦頭蝦腦味道。

而且越南菜向來的味道,都有非常濃厚的香葉,例如「香茅」的味道。這些香料令越南菜的味道除了有濃厚的香味,這些香味配合辣味尤其合襯。

至於「品坊」越南菜自助餐裡面的另一款越南代表菜,各款口味的「米紙卷」也都放滿了在「品坊」裡面的沙律前菜櫃檯位置之上。「品坊」「米紙卷」裡面的口味,包括有蝦肉跟水果。

「品坊」的「米紙卷」外表的米紙卷餅皮,口感比我預期來得比較韌,而不是一碰即散即碎的米紙卷皮。而且「品坊」的「米紙卷」裡面的口感都有一陣子的韌性,不容易用牙輕易咬斷。

至於「品坊」「米紙卷」的味道,就算是熟食的「越南蝦米卷」,「越南蝦米卷」裡面的味道原來也都很甜,因為「越南蝦米卷」裡面加入了很多甜味的水果作為配料。

至於「品坊」其他口味,以沙律菜為主要餡料的「米紙卷」,其味道就比「越南蝦米卷」來得更甜,而且口感更加軟腍腍,配沙律菜和沙律醬一起食效果更佳。

至於「品坊」越南菜自助餐裡面的其他越南菜食品,裡面也不乏肉食在內,而且雞、牛、豬、海鮮樣樣兼備,按理顧及了大部分食客的飲食需求。

我就比較喜歡「品坊」越南菜自助餐裡面的主菜食品「越式茄汁燴牛肉」,「越式茄汁燴牛肉」裡面使用的牛肉,主要以牛腩跟牛肋條為主,所以牛肉的肉質,也都顯得十分新鮮和飽滿。

「越式茄汁燴牛肉」裡面的燴牛肉口感煮得頗腍,牛肉裡面沒有明顯肉質較韌的筋,只有部份牛肉部位,因為牛肉切得比較厚,因而需要多花牙力咬開牛肉和咀嚼。
越式鮮茄燴牛肉

至於牛腩裡面的味道,因為「越式茄汁燴牛肉」的牛腩肉吸收了大量新鮮蕃茄裡面的酸甜味,還有來自香草、香葉的香味,所以牛腩裡面的味道也都有了一陣開胃的酸味。

「品坊」提供了大量適合我個人喜好的牛肉,除了有濃厚越南風味的「越式茄汁燴牛肉」之外,「品坊」還少不免擁有大部分酒店自助餐必備提供的燒烤牛肉,「品坊」的燒牛肉肉質在大約六成的成熟度。

燒至六成成熟度的「品坊」燒牛肉,燒牛肉的肉質除了呈鮮艷的鮮紅色之外,燒牛肉的肉質和實際上的口感,也都變得頗為軟嫩,但是六成熟的燒牛肉的大前提,是需要先向切牛肉的廚師說。
蘇格蘭蠔

至於「品坊」越南菜自助餐熟食裡面的另一位主角,「越式香茅炸雞」裡面的味道除了擁有濃的燒烤味道之外,也少不免地加入了大量香茅去醃肉,「越式香茅炸雞」裡面才能有氣味撲鼻的香茅香味。

「越式香茅炸雞」除了炸得外表香口,表面仍然有濃厚的香茅香味之外,「越式香茅炸雞」雞肉放入口之後食到的口感,也比我預計來得更腍,「越式香茅炸雞」的雞骨已經被廚房預先處理去除了。
越式香茅炸雞

所以「越式香茅炸雞」成為了我,在「品坊」裡面食到和最喜歡的雞肉菜式,「越式香茅炸雞」的香味,比越式「青咖喱雞」的濃厚咖喱香味更有過之而無不及。

至於「品坊」裡面向食客提供的飯,主要分為兩款,包括一般的白飯,以及被「品坊」廚房煮成炒成,味道稍為偏辣的黃薑香料飯,黃薑飯比白飯更能配「越式香茅炸雞」,以及「越式茄汁燴牛肉」一起享用。
燒牛肉

至於「品坊」的甜品櫃檯,甜品櫃檯裡面提供的甜品,包括了以一大個煲去盛載,讓食客從大煲裡面切出來慢慢享用,「提拉米蘇」咖啡味的「意大利芝士餅」蛋糕。

不過「意大利芝士餅」蛋糕裡面的咖啡香味,不及我最初預計那些香濃,反而「提拉米蘇」蛋糕的口感,因為「品坊」的「意大利芝士餅」從大煲裡面煮好,所以「提拉米蘇」的口感也都變得很軟腍。

至於「品坊」越南菜自助餐裡面的甜品甜品的味道跟越南菜自助餐主題內容完全沒有關係,因為「品坊」裡面的甜品除了「提拉米蘇」之外,大多都是「意大利芝士餅」、「檸檬撻」等的甜品

「檸檬撻」裡面的味道非常之酸,「檸檬撻」裡面使用的檸檬餡料酸味味道,非常充分地完全發揮在「檸檬撻」裡面。至於「意大利芝士餅」裡面的口感,跟我食過的「提拉米蘇」有很大的落差。

至於「品坊」的「哈根大師」雪糕,今次只是需要用匙羹去慢慢的版本,所以引來了大量食客,圍在「哈根大師」的雪糕車外面。「雪糕車」被大量食客包圍,導致雪糕欠缺時間維持冰冷溫度,所以雪糕味道仍甜,但口感稍為提早融化了。

我自問在「品坊」這個越南菜自助餐裡面,都食到很多跟越南菜有密切關係的食品,而且「品坊」越南菜食品很多都符合我的飲食喜好,有很多跟牛肉有關的越南菜食品,反而豬肉為主的越南菜食品實際上不算很多。

至於「品坊」的服務方面,我在門口本來已經確認了訂座,但是食到中途,「品坊」的侍應仍然有查詢我的團購記錄,我需要不厭其煩地,不斷拿出手機裡面的團購通知電郵,給她們作實,過程稍嫌有點麻煩而已。

所以即使「品坊」去到最後,收取了象徵式的一百多元服務費,加上網購而成總價錢仍不算很便宜,我食到大量牛肉雞肉雪糕,算是盡興而歸,唯一缺點只是「愛爾蘭生蠔」味道太鹹而已。
2019-07-08
$302.6 (晚餐)
生日
團購