2018-04-29 929 瀏覽
酒店位置比較隔涉,幸好有shuttle bus,不過香港站個架時間有點梳,10:40am或12:40,銅鑼灣二期個架就多少少時間選擇,10:38am或12:08,12:38服務方面,lunch time顯得有點不夠人手,舉手下單無人理,叫茶都等左好耐,過後就好好多,下單後上菜速度挺快👍🏻食物方面,款款都好食,食物質素不錯,腸粉醬油醬汁好味,有誠意,任食真係超抵!有長者卡仲抵!下午都坐滿,最好book定位
有長者卡仲抵!
下午都坐滿,最好book定位
2018-04-28
5 分鐘 (堂食)
  • 麻辣燒賣
  • 水煮和牛腸粉
經朋友介紹下來到灣仔區酒店裡的中菜~ 圃公館, 同家人食團年飯。 圃公館裝修中式風格,環境寬闊舒適。** 店有落地玻璃窗可挑望灣仔街景。**首先點來【椰香燒BB乳鴿】 $68 即叫即燒,將乳鴿本身的肉香鎖住, 熱騰騰的,外脆香口肉嫩, 並有淡淡椰香。**【洞庭香辣蟹】 $960 咬著啖啖肉的大隻肉蟹,肉厚結實甘香又鮮甜, 仲有蟹膏,帶出不算太辣的香辣味道, 加上多款配料來炒,味道好有層次,惹味非常, 連配菜的薯仔也好好食,回味無窮。**【酸菜桂花魚】 $380 這味菜特色 酸、鮮、 辣集於一身。 選用新鮮桂花魚起骨切片,放入酸菜湯煮, 入口魚肉質嫩滑,加上湯酸酸地都幾開胃。**【翡翠牛菌炒海螺片】 $288 簿身海螺片口感彈牙好味,略牛菌少了點,而甜豆亦炒得比預期好吃!** 【蛋白杏仁茶】 $48 杏仁茶充滿濃濃杏仁香,加上蛋白, 入口甘醇,清潤美味。
經朋友介紹下來到灣仔區酒店裡的中菜~ 圃公館,
同家人食團年飯。

圃公館裝修中式風格,環境寬闊舒適。
店有落地玻璃窗可挑望灣仔街景。
首先點來
椰香燒BB乳鴿 $68
即叫即燒,將乳鴿本身的肉香鎖住,
熱騰騰的,外脆香口肉嫩,
並有淡淡椰香。
洞庭香辣蟹 $960

咬著啖啖肉的大隻肉蟹,肉厚結實甘香又鮮甜,
仲有蟹膏,帶出不算太辣的香辣味道,
加上多款配料來炒,味道好有層次,惹味非常,
連配菜的薯仔也好好食,回味無窮。
酸菜桂花魚 $380
這味菜特色 酸、鮮、 辣集於一身。
選用新鮮桂花魚起骨切片,放入酸菜湯煮,
入口魚肉質嫩滑,加上湯酸酸地都幾開胃。
【翡翠牛菌炒海螺片】 $288
簿身海螺片口感彈牙好味,
略牛菌少了點,而甜豆亦炒得比預期好吃!
【蛋白杏仁茶】 $48
杏仁茶充滿濃濃杏仁香,加上蛋白,
入口甘醇,清潤美味。
2018-04-17 712 瀏覽
想搵到地方可以一大班閨蜜慢慢傾下計,呢度係不錯的選擇。枱與枱的空間很闊落,很舒適。食物每樣也不錯,特別出色的是釀雞翼和豆腐,一邊食一邊讚,必食之選。湯也足料,喝不出味精,連湯渣也不想放過。唯甜品沒小菜出色。不足處是地點不太方便。

不足處是地點不太方便。
2018-03-30 771 瀏覽
哥倫布美食遊。今次去邊到?美食哥倫布今次同大家嚟到灣仔嘅圃公館!有乜咁好食?一齊睇下啦!先介紹幾款江南小食比大家!青芥小木耳、秘汁牛臉頰、陳醋海蜇頭!青芥小木耳一啖一粒!好多時木耳最多都係配陳醋,所以第一口食嘅時候,感覺到少少攻鼻嘅嗰下都幾醒神!秘汁牛臉頰好腍!好軟綿線嘅感覺!中間有啲透白位入口即溶!好少食牛肉會有咁嘅口感!而且佢個汁做得好好,好食得黎又入味!木耳唔係用陳醋,反而海蜇頭用返陳醋!甜甜酸酸,比平時淨係用普通醋好食好多!海蜇又夠爽口,涼涼地酸酸地夠開胃!砂鍋雞煲翅真係唔可以唔提!足料到暈!個雞湯唔會太油,雞味重而且又好甜!啲翅好爽口!一梳梳咁!拎啲雞出黎食埋佢,有成隻雞喺入耐!而且啲雞肉煲到好腍!連啲骨都軟埋!翡翠玉環瑤柱甫唔算好特別,因為我都知好多地方有!不過佢地件節瓜入面粒瑤柱都真係幾大粒!而且個汁都好鮮甜,節瓜吸完啲汁真係好好食!最後係金牌酸菜和牛肉,老實講用和牛真係有啲灑料!因為酸菜本身個味都幾濃吓,不過食落去又真係完全唔同!咬下咬下好香口!酸菜底下仲有薯粉,煙煙韌韌好好咬~而且仲好入味!份量都好夠,唔洗再叫炒粉麵都得!
哥倫布美食遊。今次去邊到?
美食哥倫布今次同大家嚟到灣仔嘅圃公館!
有乜咁好食?一齊睇下啦!

先介紹幾款江南小食比大家!
青芥小木耳、秘汁牛臉頰、陳醋海蜇頭!
青芥小木耳一啖一粒!
好多時木耳最多都係配陳醋,
所以第一口食嘅時候,感覺到少少攻鼻嘅嗰下都幾醒神!

秘汁牛臉頰好腍!好軟綿線嘅感覺!
中間有啲透白位入口即溶!好少食牛肉會有咁嘅口感!
而且佢個汁做得好好,好食得黎又入味!

木耳唔係用陳醋,反而海蜇頭用返陳醋!
甜甜酸酸,比平時淨係用普通醋好食好多!
海蜇又夠爽口,涼涼地酸酸地夠開胃!

砂鍋雞煲翅真係唔可以唔提!
足料到暈!個雞湯唔會太油,雞味重而且又好甜!
啲翅好爽口!一梳梳咁!

而且個汁都好鮮甜,節瓜吸完啲汁真係好好食!

慶祝紀念
團年飯
2018-03-28 4778 瀏覽
今日約左朋友行開灣仔銅鑼灣,行到好餓又唔想食日韓菜,就諗住食中菜啦。近近地又想同班朋友坐耐啲傾耐啲,就搵左一間叫圃公館。聽名未必知係邊度😅其實就喺伊館對面酒店一樓。離地鐵站有少少遠,好彩我地咁啱行完times,行過去都唔算好耐。因為太餓,所以叫左個頭盤食住先,食住慢慢叫其他餸💁🏻‍♀我地叫左個梅酒聖女果$68,睇個名唔知係咩黎嘅,睇相先知原來係車厘茄。酸酸甜甜超開胃!加左梅其實令到車厘茄超甜!呢味秘汁牛展$78炆到好淋又入味。佢個汁仲有少少甜,好味道!帶子大大隻,最啱我呢啲勁鐘意食帶子嘅人。帶子好鮮甜,亦唔會overcooked令到帶子變到一絲絲。酸辣湯$98係用火㷫住,一人一”窩”平時食酸辣湯凍左唔好味又會好滯,但依家用火㷫住就一直保持住熱辣辣,飲飲下食其他餸都唔怕凍左!同埋佢將啲料切到細絲,令到個湯更易入口!至於辣味,我覺得適中,唔會太辣灼喉。走地雞$198/半隻,無諗過咁大鍋!同枱有朋友好喜愛吃芫茜所以大愛呢味餸,因為佢嘅芫茜好出味!不過唔食嘅朋友就要留意番農圃糯米雞翼$78,呢道餸係我今晚最愛糯米飯炒到好香,釀入雞翼再炸,外皮非常脆,而佢唔係得雞皮包住糯米,而係仲連住啲雞肉,雞

加左梅其實令到車厘茄超甜!

酸辣湯$98係用火㷫住,一人一”窩”

農圃糯米雞翼$78,呢道餸係我今晚最愛
糯米飯炒到好香,釀入雞翼再炸,外皮非常脆,而佢唔係得雞皮包住糯米,而係仲連住啲雞肉,雞肉炸完仍然好滑!但食完呢味真係好飽。

食完糯米雞翼再食水煮和牛肉,個水煮其實唔係太辣,大家都接受到呢種辣度。

今餐其實除左位置徧離地鐵站遠少少之外,其實食物質素同service都幾好!最好就係枱同枱距離遠,唔會逼之餘,大伙兒傾偈都唔會嘈親隔離嘛!
  • 農圃糯米雞翼
2018-03-27 795 瀏覽
一向都非常喜歡灣仔區,呢一次去到食晚飯,當然就要揀間環境舒適,而且食物質素亦要唔失禮。首先有兩款小食,炸豆腐係款幾香脆可口嘅小食,上檯時香味十足,而豆腐又夠軟滑。接著紅燒牛𦟌亦係好惹味,以多款醬汁烹調而成,令牛𦟌夠晒入味,用黎送飯就最好!接著呢個明爐荀殼魚夠晒份量,以明火伴著,確保每一啖都夠熱。用上酸菜,莞茜,辣椒等上湯滾熟條魚,魚肉白晰而質感嫩滑,推烈推介!最後仲有香噴噴嘅生煎走地雞,用上好多配料一齊炒,加上雞肉選材新鮮,令雞肉入味而入口嫩滑,整體質素唔錯!

2018-03-27 840 瀏覽
是日約左朋友一齊飲茶(其實好少可😂),早前有介紹圃公館有任食點心就一於黎試試😋原來餐廳位於酒店一樓!!!任食嘅menu其實得一版嘅點心可以揀,雖然同a la carte menu比較少左啲但都有齊蒸、炸、煎嘅點心&炒粉麵飯。我地一共5個人,book左1點鐘,但1:15先可以入座因為前一枱未埋單,要執枱。我地被安排坐近窗邊,餐廳環境幾舒悉闊落又夠靜,好適合一班朋友食飯傾計。因為點心係即叫即做,所以製作需時,我地總共叫左兩輪。肚餓嘅朋友要有心理準備😂總括黎講點心味道都OK,麻辣燒賣幾特別,鍾意食辣嘅朋友可以一試。甜品叫左其中兩款:楊枝金露&是日甜品(腐竹糖水)。價錢方面有加一服務費,以灣仔餐廳同埋任食黎講都算OK。我地一邊食點心時見到隔離枱有啲好有特色嘅點心,相信係任食點心外的,下次會想試試!😋

2018-03-24
15 分鐘 (堂食)
2018-03-26 607 瀏覽
今日黎到帝盛酒店同客人傾野 難得黎到甘唔就腳既地方 就試下網上好多好評既圃公館 晚市 真係地區關係 大流唔多 估計主要都係for酒店住客 食物都有幾多中菜選小食既豆腐 都幾香脆入味 仲有d辣辣地 木耳就帶點芥辣味 都幾得意雜菜煲有好多花膠 同蝦乾 粉絲 夠哂熱辣辣 湯底香濃都幾正 有個菜好正 係糯米雞翼 將d糯米飯塞落雞翼入面 夠哂雞油香 多重口感 正 !仲有辣得黎惹味 豬肉味香濃既水煮黑豚肉 豬肉肥味 入面仲有吸汁芽菜 同筍 夠哂正 仲有酸菜魚既酸汁好正 魚肉好夠香滑 仲有好多薯粉 好入味

食物都有幾多中菜選
小食既豆腐 都幾香脆入味 仲有d辣辣地
木耳就帶點芥辣味 都幾得意

雜菜煲有好多花膠 同蝦乾 粉絲 夠哂熱辣辣 湯底香濃都幾正

仲有酸菜魚既酸汁好正 魚肉好夠香滑 仲有好多薯粉 好入味

2018-03-04
2018-03-22 4335 瀏覽
今日行完街,朋友想食中菜!咁就去左灣仔果邊食七味脆豆腐豆腐外脆內好香滑,不太鹹食完一粒又想食一粒秘製牛展我食過咁多牛展之中,依個都算做最好食嘅一個,我相信啲汁一定係秘製,牛展亦好有牛味,食完真係好想叫多一碟食!海鮮酸辣湯又唔會太辣,辣油同湯好似分開一樣,湯同辣要自己撈埋一齊!荀殼🐠(一斤半)好大鑊一定食得飽,好香魚味有少少辣辣地,有酸菜半魚,又香又辣,係一種好美味嘅酸辣配搭茶香仔骨這味菜同牛仔骨差不多,一個最特別係牛仔骨上面的伴菜,食落有少少茶嘅香味,值得一試公館炒飯炒飯中這個公館炒飯,真係真係好正,夠熱,夠香,夠多餸,有暇丶海膽丶蟹子等等!好味農圃糯米雞翅雞翼裏面釀碎肉就見得多,今次是釀糯米飯,都好特別食完仲有啲飽花膠海味時菜雜錦煲有大大隻嘅花膠,又有好多海味,好似食緊海鮮都一樣 整體來說,餐廳質素都很好,食物都很滿意,而且服務一流!雖然地點偏僻點但都值得!
今日行完街,朋友想食中菜!咁就去左灣仔果邊食

七味脆豆腐
豆腐外脆內好香滑,不太鹹食完一粒又想食一粒

秘製牛展

海鮮酸辣湯
又唔會太辣,辣油同湯好似分開一樣,湯同辣要自己撈埋一齊!

荀殼🐠(一斤半)

茶香仔骨

公館炒飯

農圃糯米雞翅

花膠海味時菜雜錦煲
有大大隻嘅花膠,又有好多海味,好似食緊海鮮都一樣

2018-03-02
2018-03-19 3001 瀏覽
有朋友喺外國返嚟,話要食好食嘅中菜!之前有朋友嚟過話OK,所以今次就膽粗粗咁,帶佢黎試吓啦餐廳為處喺酒店嘅1樓,附近係伊利沙伯體育館,環境都唔錯!餐廳地方寬敞,每枱之間都預留咗一定程度的空間! 坐得幾舒服講返食物先!先來一個梅酒聖女果$68 ,聖女果其實即係蕃茄仔,廚師先將蕃茄仔去皮,再浸入梅酒到食落酸酸甜甜咁,幾開胃之後係秘汁牛展𦟌$78,除咗牛𦟌外,入面仲有啲牛筯個秘汁調得好好,食落唔會好鹹,但同時帶到牛味出嚟!兩者食落都係軟腍入味,送飯或者當小食都可以海鮮酸辣湯$98,真心有驚喜點諗到佢會係連埋個爐一齊上菜,一路食,一路有個火幫你加熱所以成程都keep住個湯暖笠笠正而且入面配料非常多,飲完個湯之後都已經飽咗1/3,哈哈另外又點少得叫佢地嘅招牌- 農圃糯米雞翼$78一碟有4隻,隻隻都脹卜卜咁,賣相吸引。每一隻雞翼入面都塞滿生炒糯米飯,所以食落特別惹味👍🏻配埋外層又脆又香口嘅雞翼一齊食,真心好味由於朋友鍾意食辣,所以特登為佢叫咗呢個水煮和牛肉$288睇落好似好辣,不過食起嚟其實無想像中咁靚的入面除咗有鮮嫩嘅牛肉外,仲有啲吸晒辣汁嘅芽菜,食落好惹味前面比較多肉,所以最後當然唔少得叫番兩

餐廳為處喺酒店嘅1樓,附近係伊利沙伯體育館,環境都唔錯!

餐廳地方寬敞,每枱之間都預留咗一定程度的空間! 坐得幾舒服

食落酸酸甜甜咁,幾開胃

之後係秘汁牛展𦟌$78,除咗牛𦟌外,入面仲有啲牛筯

海鮮酸辣湯$98,真心有驚喜
點諗到佢會係連埋個爐一齊上菜,一路食,一路有個火幫你加熱
所以成程都keep住個湯暖笠笠

而且入面配料非常多,飲完個湯之後都已經飽咗1/3,哈哈

另外又點少得叫佢地嘅招牌- 農圃糯米雞翼$78
一碟有4隻,隻隻都脹卜卜咁,賣相吸引。

由於朋友鍾意食辣,所以特登為佢叫咗呢個水煮和牛肉$288
睇落好似好辣,不過食起嚟其實無想像中咁靚的
入面除咗有鮮嫩嘅牛肉外,仲有啲吸晒辣汁嘅芽菜,食落好惹味

前面比較多肉,所以最後當然唔少得叫番兩個菜,balance 吓嘛!哈哈!呢個係干煸四季豆$88,食落超香口,相對比較濃味,送飯食一流

之後係鮮露筍百合炒珍寶帶子$288,帶子超級大隻,食落啖啖肉,好過癮
配埋爽脆嘅露筍一齊食,朋友都大讚好

成餐飯朋友都好滿意,話好耐無食過咁正嘅中菜!哈哈!下次有機會,要再帶屋企人嚟食先
  • 農圃糯米雞翼
2018-03-18 454 瀏覽
人越大,食飯越追求舒適環境,畢竟辛苦工作都係搵兩餐,當然要對自己好啲。上次因為去過旁邊既餐廳食飯所以認識到呢間中菜火鍋店,位於酒店內環境確實非常舒適寧靜,係同朋友家人歡聚享受既好地方。《蝦兵蟹將鍋 $288》打開餐牌,最吸引我既係蝦兵蟹將鍋!有別於平日既火鍋湯底,呢個係乾鍋,可以先享用炒得好香既海鮮,例如蟹、蝦、青口等等,食到差不多先叫侍應加湯。不得不讚海鮮真係炒得非常惹味,味帶微辣,令人有食完又想再食既衝動!$288有一煲兩食既作用,值得既!火鍋調味《本地牛頸脊(大) $408》見到呢份超肥美既牛頸脊,真係心情變得好愉快!牛頸脊既好處係肉味夠濃而帶油花,咬起來有口感而充滿肉汁,非常好味!《特色四色丸 $128》四色丸係我食過最有質素嘅一次,呢間每一款丸既味道都好鮮明突出,而且粒粒都好彈牙,尤其是蝦丸,蝦嘅鮮味真係令人難忘!《鮮淮山 $48》淮山對身體有益,難得呢間有得食,當然要點啦!煮淋左嘅淮山質感就好似芋頭,粉粉地,容易入口。《炸響鈴 $68》打邊爐點可以冇響鈴!《花膠 $128》《牛柏葉 $68》人均:$500————————

《蝦兵蟹將鍋 $288》
打開餐牌,最吸引我既係蝦兵蟹將鍋!
$288有一煲兩食既作用,值得既!

火鍋調味

《本地牛頸脊(大) $408》
《特色四色丸 $128》

《鮮淮山 $48》

《炸響鈴 $68》
打邊爐點可以冇響鈴!

《花膠 $128》

《牛柏葉 $68》

人均:$500
————————
2018-03-18 371 瀏覽
去到港島區高貴價地段,餐廳質素亦相對有保證。今次去到帝盛酒店嘅圃公館,環境當然舒適,而食物亦無令我地失望!首先有羊肚菌燉花膠湯,淨係見到湯渣嘅材料,就知道用料非常豐富,樣樣真材實料,燉出黎嘅湯鮮甜而清晰唔油膩,加上充滿骨膠原嘅花膠,呢個湯夠晒養顏滋陰。明爐荀殼魚係今日最期待嘅主菜,淨係賣相都已經夠晒吸引,加上荀殼魚份量十足,差不多有2斤,燒酸菜、海帶等配料燉制而成嘅湯浸熟條魚,魚肉嫩滑而保存到鮮味,強烈推介。而最後亦有兩道肉食,分別係茶香牛仔骨、糯米釀雞中翼,前者用上茶葉嘅香味,同牛仔骨非常合拍; 而糯米釀雞中翼亦係相當新穎嘅菜式,將糯米功巧妙地釀入雞中翼之中,雞翼外表又烤焗得金黃香脆,令整個口感更加有層次!

2018-03-15 322 瀏覽
<圃公館 多元化中菜>😄呢間喺帝盛酒店樓下既中菜館 地方雖然唔太方便 但食物質素好唔錯 除左廣東菜外 仲有川菜 浙菜 等等 夠哂廣泛 而且質素唔錯👍🏻😄🍴七味脆豆腐 58 蚊😄餐前小食之一 豆腐切成正方形粒狀 外層 炸得幾香脆 落左少少七味粉增加香味 🌶 入面既豆腐好夠香滑 如果 再熱辣辣d會更好 👍🏻🍴青芥小木耳 58 蚊其實係一碟普通既凍食木耳 夠爽口新鮮 食落去加左d wasabi醬 個人覺得d味重左d . 格番走少少醬就剛好😉🍴農圃糯米雞翼 78 蚊🐤四隻大雞翼 內有乾坤 入面既雞肉挖走左一部分 主要淨番香脆既雞皮😈 入面釀滿香濃既糯米飯 夠哂香甜同口感🍚 好味😄🍴水煮黑豚肉208 蚊🌶🐷水煮 用左辣椒 胡椒 泡椒 等等整成既鮮紅湯底 有番甘上下辣度 底層充滿住爽口芽菜 筍絲等等🌿盡吸辣汁 , 不得不讚佢既黑豚肉 厚度適中 肉味香濃得黎 又帶點肥膏 吸埋辣汁更惹味🐷😀🍴花膠海味時菜雜錦煲 138 蚊🌿高檔既雜菜煲 🍲 除左有西蘭花 生菜 粉絲 等等 外 仲有足料彈牙花膠同香濃既大蝦乾🦐 落足哂料 而且雜菜湯底都好夠味 唔錯👍🏻🍴茶香牛仔骨168 蚊🐂好似平時大排
<圃公館 多元化中菜>😄

🍴七味脆豆腐 58 蚊😄

🍴青芥小木耳 58 蚊

🍴農圃糯米雞翼 78 蚊🐤

🍴水煮黑豚肉208 蚊🌶🐷

🍴花膠海味時菜雜錦煲 138 蚊🌿

🍴茶香牛仔骨168 蚊🐂
好似平時大排檔嗰d牛仔骨甘 但就用左茶葉炒 茶葉炒到好香脆 🌿 咬到盡頭會帶點甘味 牛仔骨帶點煙靱夠鑊氣 🔥除左有d茶香外 仲帶點蜜糖甜味🍯 正

🍴生煎走地雞198 蚊 半隻🐥
用左砵仔 放住既雞肉 切成件 加上妳多葱 蒜 等煎成 夠哂香😍雞肉雖然係走地雞 但都煮得好香滑 帶d雞油香同薑葱味 唔錯😃

🍴紅棗紀子燉雞 例368 蚊
用盅放住燉湯 有准山 香甜紅棗 紀子 等等 所以湯除左有烏雞既濃味外 🐥 仲帶有好香甜既味道 而入面d雞 渣可以拎出黎點辣椒豉油都幾好味

🍴酸菜魚 380 蚊 (時價)
剛剛今日點左桂花魚 🐟 記得點時問清楚價錢 380 蚊都幾大盆 . 底層有勁多酸菜 芽菜 薯粉 等等 酸菜好爽口 同埋酸得黎係唔會拿住嗰d . 湯底都夠香魚味 可以同酸菜同闊身爽口既薯粉一齊食 😃 而桂花魚勁多肉 又夠滑 配埋酸菜係一個好好既配搭黎 好味😍

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#圃公館
灣仔皇后大道東387 -397 號帝盛酒店1 樓
~~~~~~~~~~~~~
2018-03-09
2018-03-15 249 瀏覽
今日同埋朋友食飯,見咁耐無見就揀間 fancy 啲嘅中菜廳試下喇。聽啲朋友話去過圃公館嘅點心放題,所以我就提議試下晩餐喇。秘汁牛展 ($78)真係想講我第一次食到咁高質嘅牛展!平時啲牛展多數都偏硬身,幾有咬口。但呢度嘅牛展竟然可以煮到咁腍咁入味,仲有小小入口即溶感覺!醬汁都好惹味,嗌碗白飯直頭可以就咁當個餸食呀。海鮮酸辣湯 ($98/位)佢個碗下面有個爐幫佢keep住熱,完全唔怕同啲fd一路吹水會搞到凍哂。一嚟到有陣好香嘅麻油味,湯嘅酸辣度都係啱啱好,喝得過癮。湯都好足料喎,有好多蝦肉呀,木耳等材料。價錢係貴咗啲但絕對真材實料。桂魚酸菜 ($380)啲魚肉真係超滑溜,而且佢配合酸酸地嘅湯令到條魚一啲都唔單調,不過佢有小小骨所以食落要格外小心!酸菜都有好多,但講到最驚喜一定係底下嘅麵條,好似寬條麵同薯粉咁,厚身得嚟又煙韌,撈埋個酸菜湯一齊食好開胃。水煮黑豚肉 ($208) 睇落好似好辣,但唔好俾賣相呃到呀。有麻而不辣感,唔會話辣到條脷好唔舒服。豚肉好嫩滑,而且肥瘦均勻。呢餐飯我哋四個都好滿意呀!
秘汁牛展 ($78)

海鮮酸辣湯 ($98/位)

桂魚酸菜 ($380)

水煮黑豚肉 ($208)

呢餐飯我哋四個都好滿意呀!

2018-03-05
2018-03-13 297 瀏覽
朋友剛結婚就要請他們吃頓飯吧,請客當然不能失禮。位於灣仔帝盛酒店的「圃公館」夠大方得體,是不錯的選擇。前菜是陳醋海蜇頭 ($138),味道酸酸的很開胃,海蜇頭爽口,而底下還放著清新爽口的青瓜。不要被北方辣子雞 (178) 的賣相嚇倒,雖然有很多大小辣椒,吃起來確是有點辣椒香味,但辣度並不誇張,有點麻而不辣感。辣用炸得香脆惹味,炸得乾爽的外面也猜不到內裡是嫩滑多汁的雞肉,實在好吃。然後便是清淡的花膠海味時菜雜錦煲 ($138),粉絲的份量還真多,口感彈牙。花膠也很大件,有了蝦乾更能帶岀鮮味,湯底清甜好渴。上湯龍蝦伊麵 ($328) 好味呀!龍蝦大隻啖啖肉,肉質爽口彈牙,非常入味。伊麵也沒有煮得過腍,吃起來有嚼感。

2018-03-05