話說小米在家中閱讀報章,看到一則<周柏豪新春開年團拜>的報道。而小米更在該報道的左下角,找到餐廳名稱,於是小米就想去這家餐廳。小米的觀察力真強!!雖然不知小米特別留意周柏豪的原因,但起碼令到小米主動學習更多的中文字,增加字彙,也算是好事。提前在網上了解,這餐館有午市點心放題。反正在灣仔銅鑼灣地區,一個午餐也盛惠百多元。一於帶小米到此,來個點心放題。可能是新春佳節的關係,餐廳內堂多張枱早已被預訂。我倆則被安排在靠近出入口的位置,依窗而座。小米可以看叮叮,看風景。開了一壼壽眉!下單後,慢慢地等待點心來到。几款脆卜卜香口小食,是即點即炸,短時間內炸好,所以是最快上枱。 冚唪呤都不油不膩,口感乾爽。     蟹肉春卷配陳醋 &鮮蝦炸雲吞  雲吞皮和春巻皮都是偏薄,才可達到無需牙力,輕輕一咬,入口即碎,總之不會弄傷口腔內壁。 墨魚籽香芋酥   個人覺得這份香芋酥最吸引之處是這個酥皮。平時遇到的炸芋角,大都是又厚又油膩的啡色炸皮。 這個表皮是淡黃色,不反光。而炸芋餅的拉油做得好,面皮才會酥化,不油膩。 這酥皮還可以凌空承托黑色的墨魚籽。內裡有原粒芋頭,也有泥形狀芋蓉,包著丁點鹹味的菇類。以餡料微微
小米的觀察力真強!!
可能是新春佳節的關係,餐廳內堂多張枱早已被預訂。

我倆則被安排在靠近出入口的位置,依窗而座。
小米可以看叮叮,看風景。
開了一壼壽眉!
下單後,慢慢地等待點心來到。
冚唪呤都不油不膩,口感乾爽。
墨魚籽香芋酥,鮮蝦炸雲吞,黑松露咸水角

蟹肉春卷配陳醋 &鮮蝦炸雲吞

墨魚籽香芋酥
個人覺得這份香芋酥最吸引之處是這個酥皮。
平時遇到的炸芋角,大都是又厚又油膩的啡色炸皮。
這個表皮是淡黃色,不反光。
而炸芋餅的拉油做得好,面皮才會酥化,不油膩。
這酥皮還可以凌空承托黑色的墨魚籽。
內裡有原粒芋頭,也有泥形狀芋蓉,包著丁點鹹味的菇類。
以餡料微微的鹹味和墨魚籽的鹹鮮味,帶出芋頭香。
黑松露咸水角
黑松露咸水角
表皮煙韌QQ,黑松露份量較少。
但即點即炸的,不油膩的口感已經挽回不少分數。
椒鹽魷魚鬚
魷魚鬚原本只有魷魚味,但有鹹香的炸皮包裹,味道當然提昇。
不只魷魚鬚,連魷魚嘴都有。
魷魚很鮮,没有那種長期雪藏貨的怪味。
壽眉
嚐過香口小食,要來一口壽眉,好讓味蕾清新一下。
然後來到<蒸點心系列>。
瑤柱菜苗餃
好多摺,每個摺位不算很平均。
人手摺出來的,就是不統一。
麻辣燒賣
比較少見麻辣款式。
燒賣質地很實在,實篤篤,
用筷子要比少少力,才可插入燒賣內。
原來中間有大粒豬肉,難怪!
流沙奶皇包
嚐過勁辣的燒賣,要以流沙包的甜來解辣。
包包面皮軟熟,會逃走的橙黃色奶皇餡,以甜為主,蛋黃味足,但鹹味不太強。
記得首次接觸帶鹹味的流沙奶皇包,是上下九的陶陶居。
那家流沙餡料,鹹中帶甜,以蛋黃的鹹味,來襯托奶皇餡的甜味。
當時是顛覆了自己對奶皇包<只有甜味>的概念。
如果這份奶皇包,去盡D,即係提昇蛋黃的鹹味,就足以喚起味蕾的記憶了!
誰叫每家店都有各自的配方,總不能強求百家一味。
百花釀金錢
百花釀金錢
寶物沉歸底,花菇底下,釀了蝦仁和蟹肉。
濃湯浸魚卷
魚卷鬆化,但鮮味十足的魚湯,才是精華所在。
甜品系列
楊枝甘露
楊枝甘露
小米一眼相中的甜品
有柚子有西米,小米食得津津有味。
冰糖脆麻花
橙色炸皮很脆,也很乾身,
希望冰糖份量再多一點,又可以平均地塗在脆麻花!
就可以達到每口都又甜又脆了!
韮菜豬紅
其實韮菜豬紅是最先呈上。
豬紅久煮而不老,可以提前煮好一大鍋,客人下單即可馬上上碟。
一份很正常的小食,在這點心放題,卻變得很獨特。
因為放題之中,都没有青菜,
而韮菜就成為唯一綠色的膳食纖維了!
對小米來講,如果有<周柏豪>一起品嚐點心,也許會更完美!
但自己覺得,如果有多一點的韮菜/青菜,咁就更完美了!

細細個看過的<最佳拍檔>,
許冠傑唱的:咖啡你沖水,我加奶落糖!
原來都跟飲食有關!
所以特別記得!
2018-02-25
午餐
2018-03-02 130 瀏覽
由於是我媽農曆生日關係, 加上又有花紅, 所以想找一間比較高級的中菜館跟媽媽慶祝。於OPENRICE發現了圃公館, 評價不俗, 藉著這機會試試!是日例湯: 准山豬𦟌湯 ($68/位)是燉湯來的! 湯料不少, 而且清甜, 每一口都是精華, 而且有蠟燭座熱, 永遠都不會變凍呢七味脆豆腐 ($58)雖然是我媽生日, 但她卻點了我愛的豆腐, 份量不少, CP值高!!豆腐超滑, 但因為太滑了, 所以較易散開, 而且粉漿較厚。農圃糯米雞翼 ($78/隻)其實點餐時沒有發現是人頭計, 所以不小心點了兩隻。但幸好是超大隻, 大得我懷疑是火雞來的, 超飽肚呢!雞翼去骨後釀了糯米飯入去, 糯米飯咸了點, 但味道不錯~~較可惜的是雞翼雖大, 但肉質不夠滑。椰香燒BB乳鴿 ($68/隻)最有特色的一道菜, 椰香味十足, 而肉質都很滑。缺點是較咸, 淡一點會比較好!!咖哩澳洲肉蟹 ($688)重頭戲來了!!!咖哩不太泰式, 但味道超香, 而且肉蟹真的超大隻第一次見蟹鉗跟蟹蓋大細接近一樣! 從未食過這麼大的蟹呢!而且新鮮度十足, 啖啖肉, 超爽!本來覺得頗貴, 但點了後卻覺得很值, 而且有小薯作配料呢~花膠海味時

是日例湯: 准山豬𦟌湯 ($68/位)

七味脆豆腐 ($58)
豆腐超滑, 但因為太滑了, 所以較易散開, 而且粉漿較厚。

農圃糯米雞翼 ($78/隻)
其實點餐時沒有發現是人頭計, 所以不小心點了兩隻。
但幸好是超大隻, 大得我懷疑是火雞來的, 超飽肚呢!
雞翼去骨後釀了糯米飯入去, 糯米飯咸了點, 但味道不錯~~
較可惜的是雞翼雖大, 但肉質不夠滑。

椰香燒BB乳鴿 ($68/隻)
最有特色的一道菜, 椰香味十足, 而肉質都很滑。

缺點是較咸, 淡一點會比較好!!

咖哩澳洲肉蟹 ($688)
重頭戲來了!!!
咖哩不太泰式, 但味道超香, 而且肉蟹真的超大隻

第一次見蟹鉗跟蟹蓋大細接近一樣! 從未食過這麼大的蟹呢!
而且新鮮度十足, 啖啖肉, 超爽!
本來覺得頗貴, 但點了後卻覺得很值, 而且有小薯作配料呢~

花膠海味時菜雜錦煲 ($138)
超多花膠BB呢, 另外的海味就是乾蝦了。
又是超大煲的! 味道沒特別但份量搭夠

雖然貴, 但份量真的不少, 本以為每一碟都少少的, 但原來不是...
所以我們差不多點了3-4人的份量, 最後要打包呢~
所以是一間非常值得一班人聚餐的餐廳吧!
冬天繼續要打返個邊爐先😆第一次去帝盛酒店食飯 環境果然唔錯一坐底就放低左盤九宮格調味料 可以調返個岩自己口味既醬先-金牌酸菜荀殼魚鍋 (一鍋兩食) $368本身已經好鍾意食酸菜魚 而依到既酸菜魚好高質 個湯好好飲 忍唔住一邊打邊爐一邊不斷飲湯😆 d魚亦好滑 無乜骨 酸菜夠多 而家諗起即刻好想再食🙈-然後叫左好多唔同既火鍋料打邊爐🤤香港本地牛頸脊(大) $408一上菜 嘩😍 牛頸脊砌成左玫瑰花形狀🌹脂肪紋理幾靚 牛味重 好好味💕必叫之選 份量都幾多-清酒黑豚肉(大)  $218有一盤清酒係中間 將黑豚肉放入清酒浸一浸先 再放入邊爐 果然食到少少清酒味 好有特色 好值得叫黎食‼️-自製鮮蝦腐皮卷 $68  手打鮮蝦滑 $138好少見打邊爐有鮮蝦腐皮卷叫 幾特別 而手打鮮蝦滑味道都唔錯-時菜拼盤 $108一盤有齊好多唔同種類既蔬菜有南瓜 蕃茄 紫薯 生菜 娃娃菜 白菜 椰菜都幾新鮮 南瓜同紫薯煮完都好甜好綿☺️-炸響鈴 $68   四川粉皮 $48打邊爐又點少得炸響鈴 炸得香脆 放入湯底3秒 吸湯一流😆最後食埋四川粉皮結尾 吸哂酸菜湯底味 口感幾煙韌-成餐邊爐d staff都有不斷加湯加茶 服務
冬天繼續要打返個邊爐先😆
忍唔住一邊打邊爐一邊不斷飲湯😆
d魚亦好滑 無乜骨 酸菜夠多 而家諗起即刻好想再食🙈
然後叫左好多唔同既火鍋料打邊爐🤤
香港本地牛頸脊(大) $408
香港本地牛頸脊(大)
一上菜 嘩😍 牛頸脊砌成左玫瑰花形狀🌹
脂肪紋理幾靚 牛味重 好好味💕必叫之選 份量都幾多
清酒黑豚肉(大)  $218
清酒黑豚肉(大)
有一盤清酒係中間 將黑豚肉放入清酒浸一浸先 再放入邊爐
成餐邊爐d staff都有不斷加湯加茶 服務唔錯
加上靚靚環境同頗高既食物質素 值得再encore👍🏻
2018-02-09
金牌酸菜荀殼魚鍋
香港本地牛頸脊(大)
清酒黑豚肉(大)
2018-02-28 102 瀏覽
在香港食中菜不難, 但要食到有誠意, 有質素的中菜就比較難了, 新年和朋友聚餐, 佢一力推薦D個圃公館, 所以D晚一於同佢去試下圃公館環境闊落, 坐得舒服, 枱同枱之間距離大, 令你同屋企人朋友傾計更能暢所欲言川味蝦球-$198蝦球非常的晶瑩剔透, 可見新鮮程度, 而且好彈牙, 一D都冇梅既感覺, 而配搭埋川式既辣味, 開胃之餘又好味洞庭香辣波士頓龍蝦2只-$596辣得超過引, 但又唔會辣到其他味咩都食唔到, 仲食到好有層次既辣味+最重要既龍蝦既鮮味, 龍蝦啖啖肉大滿足, 食得多上湯/芝士焗既, 一定要試D個, 包你有驚喜, 值得一提係廚師可以整碎個龍蝦殼整得好好, 肉不會爛之餘仲好易扲D肉出黎, 值得加分乾煸四季豆-$88四季豆走油走得唔錯, 令四季豆更香口之餘又唔會感覺油膩, 而且有唔少肉碎, 又不會過咸, 推黑椒牛仔骨-$168牛仔骨唔韌, 幾有牛味, 黑椒汁更加吊起左成個牛味更惹, 我覺得送飯送酒都係好正乾炒和牛河-$168平時食得多乾牛河, 今晚豪D, 食和牛河, 整體黎講個河粉炒得幾有鑊氣, 夠乾身, 唔會有種油淋淋既感覺, 而且加芝麻係面令成個炒河更香, 而重點既和牛肉質

川味蝦球-$198

洞庭香辣波士頓龍蝦2只-$596

乾煸四季豆-$88

黑椒牛仔骨-$168

乾炒和牛河-$168
平時食得多乾牛河, 今晚豪D, 食和牛河, 整體黎講個河粉炒得幾有鑊氣, 夠乾身, 唔會有種油淋淋既感覺, 而且加芝麻係面令成個炒河更香, 而重點既和牛肉質鮮嫩, 幾有牛味, 成碟野感覺好好

總括黎講, 食物幾高質素, 服務良好, 仲有比手套我地食龍蝦, 價錢有少少貴, 但食D個質素既食物又覺得抵返, 會再來食
2018-02-28 104 瀏覽
正當諗緊去那裡吃好開年飯,朋友介紹我去銅鑼灣一間中菜餐廳「農甫」,一諗起農甫的糯米雞翼我就二話不說決定去嘗試一下!陳醋海蜇頭雖然份量不多,但真的喜歡陳醋的香味配上爽口的海蜇頭。一路食住等其他菜式是一個不錯的選擇!北方辣子雞 賣相非常唔錯,用辣椒和杭椒加炸雞件,雞肉麻辣爽口,非常惹味,食到停唔到口!金牌酸菜桂魚鍋酸菜魚鍋集桂花魚、酸菜、四川粉皮。酸菜魚鍋湯清甘甜,桂花魚肉很滑,啖啖肉,再加上粉皮煙韌彈牙,十分美味!農甫糯米釀雞翼這 隻 雞 全 翼 , 去 骨 釀 入 已 炒 好 的 糯 米 飯 , 炸 至 金 黃 色 , 外 表 香 脆 , 入 口 應 聲 而 裂 ; 內 裏 卻 是 煙 韌 的 糯 米 飯 , 軟 熟 不 膩 口 。 吃 時 淋 上 喼 汁 , 更 顯 鮮 味 。整體來說服務幾好,而且餐廳空間感十足,酒樓另一邊有私人房間,如果下次一大班人仲可以自己預約一間房間!

陳醋海蜇頭

北方辣子雞

金牌酸菜桂魚鍋

農甫糯米釀雞翼

2018-02-20
  • 農圃糯米雞翼
2018-02-27 83 瀏覽
過完年同女朋友爸爸媽媽食開年飯,世伯伯母鍾意食辣野,所以就揀咗呢一間圃公館,同事話上次同客食過啲嘢唔錯喺酒店嘅餐廳食飯有一個好處,通常都會有免費嘅代客泊車,呢度都會free兩個鐘頭,泊底一上樓就有得食酒店食嘅關係招呼好好,一入門口經理就上前迎接,睇嚟呢間野都幾唔錯嘅,晚飯時間都好多檯客門口都幾靚仔酸辣湯,酒店野果然比較精緻牛展好淋好好食聽講係呢度嘅招牌菜,酸菜魚配埋薯粉真係一流豆苗季節梗係食佢啦辣子雞,香口開胃上湯焗龍蝦冇得頂又係呢度嘅招牌,蛋白杏仁,即叫即煮㗎

門口都幾靚仔

酸辣湯,酒店野果然比較精緻

牛展好淋好好食

聽講係呢度嘅招牌菜,酸菜魚配埋薯粉真係一流

豆苗季節梗係食佢啦

辣子雞,香口開胃

上湯焗龍蝦冇得頂

又係呢度嘅招牌,蛋白杏仁,即叫即煮㗎
2018-02-22
2018-02-27 347 瀏覽
今夜我們一行四人到圃公館用膳,地方是朋友選的,我是第一次光顧。餐廳地點雖不算方便,裝修也只是和酒店級數相符,但「圃」一字令我不其然聯想起農圃飯店,查看後,果然是系屬同門,我也好奇一試,看看它倆是否各有千秋!既然朋友説圃公館是粵川料理,當然要一嚐它的川菜和粵菜,友人發辦,從頭盤到主菜,一共點了八道菜。頭盤是梅酒聖女果、秘汁牛𦟌和農圃糯米雞翼。梅酒聖女果:精緻小杯內的去皮車厘茄冰凍爽甜,用話梅來提味的番茄,甜酸度適中,不失為一道清新醒胃的前菜,值得一讃!秘汁牛𦟌:賣相平實,連一根芫茜也欠奉,但它有別於一般的五香牛𦟌,它是熱盤(以小熱鍋奉上)而非冷盤,鍋內以金錢牛𦟌小塊和其旁的牛筋塊為主,卻不是常見的薄片,既然是有秘汁,它當然是濕的並非乾的;秘汁略帶甜味,甜度在蠔油和日式燒汁之間,牛𦟌和牛筋的軟腍度恰到好處,不錯!來農圃系的飯店用膳,怎可以不吃其成名作之一:農圃糯米雞翼;腊味糯米飯釀得雞翼非常飽滿,雞翼炸得皮脆肉嫩,很香口;但我主觀認為,倘若以生炒糯米飯釀製,並配以少許准鹽佐食,相信會比現時以蒸的糯米飯釀造和喼汁佐吃更勝一籌!湯是海鮮酸辣湯,帶少許辣,切湯料的刀工算是幼細,酸辣層次亦分明,味

頭盤是梅酒聖女果、秘汁牛𦟌和農圃糯米雞翼。

梅酒聖女果

秘汁牛𦟌

農圃糯米雞翼

湯是海鮮酸辣湯,帶少許辣,切湯料的刀工算是幼細,酸辣層次亦分明,味道不俗!
海鮮酸辣湯

主菜有茶香牛仔骨、酸菜桂魚、咕嚕蝦球、魚湯番茄浸豆苗。

茶香牛仔骨:在我而言,通常以茶入饌的菜式也有驚喜,我問侍應們這菜式是用那種茶葉,侍應說大廚沒有說;相信由於茶葉炸得通脆,牛仔骨亦是蜜餞,茶葉的味道根本半點也滲不進牛仔骨內,另外過份大件的牛仔骨加上其蠻韌的肉質,吃起來確實有點狼狽。這一道菜不像龍井蝦仁裏的茶葉有着畫龍點睛的效果,敗筆!
茶香牛仔骨

酸菜桂魚:有整條一斤四両的桂魚,份量十足,一大鍋連粉皮的湯足夠四至六人享用,值得一提是桂魚片煮熟後仍很白滑,但控制鹹、酸、辣時有些失衡,辣味奪去了不少酸菜提味的功用,可惜!
酸菜桂魚

粵菜中,調敎咕嚕汁亦考功夫,我們點了咕嚕蝦球,這道菜中規中矩,並不突出,可選別的。
咕嚕蝦球

魚湯浸菜是吃完一頓濃味菜式後的不二之選,我們點了魚湯番茄浸豆苗;豆苗的嫩度尚可,但番茄在魚湯中的角色卻不明顯,感覺有點畫蛇添足,相信簡單一道的杞子魚湯浸豆苗更可取。
魚湯番茄浸豆苗

大概廂房爆滿的緣故,主廳侍應的數目看上去有點不足,其服務水平亦隨之下降,這點從等候添茶和遞送白飯(軟硬適中、粒粒分明)的時間可見一斑!

總括來說,挾著農圃這牌頭的圃公館應該有能力做得更好,期待它於不久將來在多方面也有大躍進!
梅酒聖女果
秘汁牛𦟌
農圃糯米雞翼
2018-02-27 88 瀏覽
媽咪生日嘅大日子當然要搵間靚餐廳請佢食一餐好嘅!今次就決定黎呢間位於帝盛酒店的圃公館吃個晚飯餐廳內佈置優雅舒適。先來個餐前小吃-陳醋海蜇頭。海蜇頭十分爽脆,味道酸酸甜甜,十分開胃。海鮮酸辣湯,材料十分豐富,有蝦有蟹肉,非常足料!酸酸辣辣的湯令人胃口大增秘製牛展-個醬汁煮得好好味!牛展又淋又香,媽媽讚口不絕黎到當然要試埋佢個招牌酸菜魚啦!嘩個份量超大碟!我哋四個人要食晒佢都有啲吃力!個味道亦都好適中,唔會太鹹太辣!北方辣子雞-個雞肉炒得好香好入味,雖然睇落紅卜卜但食落唔會太辣上湯龍蝦伊面-見到侍應喺魚缸入邊捉左隻新鮮嘅龍蝦出黎蝦肉十分爽甜!好好味最後嘅甜品時間,侍應介紹我哋食呢個蛋白杏仁茶,真係好香好甜!係一般嘅甜品店食唔到!呢餐真係又豐富又滿足呢

餐廳內佈置優雅舒適。

秘製牛展-個醬汁煮得好好味!牛展又淋又香,媽媽讚口不絕

上湯龍蝦伊面-見到侍應喺魚缸入邊捉左隻新鮮嘅龍蝦出黎
蝦肉十分爽甜!好好味

2018-02-22
2018-02-27 99 瀏覽
新年同朋友聚餐當然要吃中菜啦,這樣才夠氣氛朋友介紹在灣仔帝盛酒店的圃公館, 她說吃過很不錯, 而且價錢合理, 性價比高所以我們一行三人就出發吃飯圃公館離地鐵站15分鐘, 可接受, 而且吃性價比高的好東西走遠一點是可接受的七味脆豆腐-$58: 外脆內嫩, 裡面是滑到你不相信, 再加上七味粉調味, 這個前菜一絕也洞庭香辣波士頓龍蝦(2隻)-$596: 原本吃食蟹, 但職員一面誠懇地說今天蟹已經沽清, 就介紹我們吃龍蝦, 我們見到價錢差不多, 龍蝦看起來也不錯, 所以我們點了兩只, 洞庭的香辣不會死辣, 因為有多種香料吊起不同的香味, 當中還有不少的蓮藕片, 薯仔片和雲耳吸味, 好好吃, 而個龍蝦非常新鮮, 啖啖肉, 輕輕一拉, 一整塊龍蝦肉就可以拉出, 彈牙鮮味, 配合桐庭香辣是出乎意料的夾另外值得一提的是圃公館還提供手套給我們吃龍蝦時用, 這樣我們可以進食時不會弄得滿手油, 細心度加分!花膠海味時菜雜錦煲-$138: 吃了較濃味的東西後, 就想吃比較清淡的東西, 所以叫了這個花膠海味時菜雜錦煲, 上枱後發現花膠的數目都不少, 感覺化算, 口感比一般花膠彈牙, 另外這個雜錦煲的湯底清甜,
新年同朋友聚餐當然要吃中菜啦,這樣才夠氣氛
朋友介紹在灣仔帝盛酒店的圃公館,
她說吃過很不錯, 而且價錢合理, 性價比高
所以我們一行三人就出發吃飯

花膠海味時菜雜錦煲-$138: 吃了較濃味的東西後, 就想吃比較清淡的東西, 所以叫了這個花膠海味時菜雜錦煲, 上枱後發現花膠的數目都不少, 感覺化算, 口感比一般花膠彈牙, 另外這個雜錦煲的湯底清甜, 粉絲和時菜吸了這個湯底的精華份外好吃

公館炒飯-$188: 公館炒飯的意思我理解是圃公館的招牌炒飯, 招牌當然要叫來嚐一嚐味道, 這個炒飯原來都採用不少的貴價材料, 包括海膽, 蝦, 帶子, 而炒飯的鑊氣足, 令每一粒飯粒都有足夠的味道, 炒得高明

總結食物質素很好, 有令人回味的味道, 而且吃飽後也不會令人有很口渴的感覺, 還有服務態度很好, 值得下次聚會時再來
2018-02-26
2018-02-25 536 瀏覽
前幾天在facebook見到介紹圃公館有點心放題,剛好我跟另一位同事去伊館工作,當然要約他一齊去食開年飯@點心放題😌酒樓在帝盛酒店的一樓,環境不錯,12點進出不用等,到了差不多一點的時候都坐滿了客人我發現只有星期五、六、日才有點心放題,而且很多款點心都有我愛吃的蝦首先來的是蟹肉春卷和炸鮮蝦雲吞很脆,蝦也很彈牙,分別配喼汁及另一種微辣的醬汁,放題其中的好處是以你寫的件數給你的再來又是蝦^_^鮮蝦腸粉,蝦大大件,腸粉夠滑特別推薦XO醬鳳爪,味道好比平常食的更加香濃原來百花釀金錢不是金錢肚而是冬菇下釀了蟹肉,挺特別,因為有冬菇,味道比較清新瑤柱灌湯餃由同事食了燒賣也有蝦在裡面也推薦麻辣燒賣,裡面也是麻辣味的,新口味菜苗鮮蝦餃明顯見到中間大大的蝦糯米卷有些花生流沙包很多*流沙*,而且不會太甜黑松露咸水角也是創意點心,涵料內有淡淡的黑松露味水煮和肉腸的麻辣醬油很香!我挺喜歡吃這個紅豆沙是熱,楊枝甘露是凍的,都好食!特別楊枝甘露用了爽口的西米,食起來好像在食很多柚子肉還有脆麻花,下面有蜜糖吃了那麼多, 很滿足

蟹肉春卷+鮮蝦炸雲吞
首先來的是蟹肉春卷和炸鮮蝦雲吞
鮮蝦腸粉
再來又是蝦^_^鮮蝦腸粉,蝦大大件,腸粉夠滑
瑤柱灌湯餃+蟹子&麻辣燒賣+XO醬鳳瓜+百花釀金錢
特別推薦XO醬鳳爪,味道好比平常食的更加香濃
原來百花釀金錢不是金錢肚
而是冬菇下釀了蟹肉,挺特別,因為有冬菇,味道比較清新
瑤柱灌湯餃由同事食了
燒賣也有蝦在裡面
麻辣燒賣
也推薦麻辣燒賣,裡面也是麻辣味的,新口味

鮮蝦菜苗餃+流沙包+糯米卷
菜苗鮮蝦餃明顯見到中間大大的蝦

糯米卷有些花生
流沙包
流沙包很多*流沙*,而且不會太甜
黑松露咸水角+水煮和牛肉腸粉
黑松露咸水角也是創意點心,涵料內有淡淡的黑松露味
水煮和牛肉腸粉
水煮和肉腸的麻辣醬油很香!我挺喜歡吃這個

紅豆沙+楊枝甘露
紅豆沙是熱,楊枝甘露是凍的,都好食!
特別楊枝甘露用了爽口的西米,食起來好像在食很多柚子肉
冰糖脆麻花
還有脆麻花,下面有蜜糖
吃了那麼多, 很滿足
蟹肉春卷+鮮蝦炸雲吞
  • 紅豆沙
  • 楊枝甘露
  • 鮮蝦炸雲吞
2018-02-24 73 瀏覽
今日跟家姐姐夫去食開年飯,去咗一間喺皇后大道東酒店內的高級粵菜餐廳,實際上是食川粵菜,所以菜式有些是辣的。姐姐話佢最欣賞梅酒聖女果,我絕對舉腳同意,似杯雞尾酒咁好靚,車厘茄仔已經去皮,用梅酒話梅浸到又酸又甜,味道非常濃郁好好食,我連啲汁都飲埋,但係粒話梅就已經浸得太耐冇味道。但如果要選冠軍我就提名糯米雞翼,姐姐話這個菜是龍圃的招牌菜,這間圃公館正是龍圃的姊妹店,我第一次食,覺得很新奇,大大隻雞翼預先起肉,然後釀入糯米飯,一啖咬落去,雞外脆卜卜,糯米味香,配搭非常好。我哋仲食咗咕嚕蝦球,都幾好食,似咕嚕肉,因為用蝦肉就比較爽。查香仔骨都幾得意,茶葉好大片,我覺得似京菜川椒雞的川椒葉多個茶葉,因為用蜜糖調味,所以甜的好好食。環境服務都幾好,最好都係今晚我唔使出錢有得食,食得特別梳乎!

2018-02-24 641 瀏覽
一直想加入饕客朋友的聚餐,這次在一個超級愛食牛肉的美食家朋友推薦下,去了大名鼎鼎的圃公館。首先進入圃公館,就被飯店內高雅寧靜的用餐環境吸引,原本以為吃hot pot 都會吵吵鬧鬧,吃火鍋還聽到古典樂,真的是第一次。火鍋的鍋底有非常多的選擇,價格也非常評價,我跟朋友最後都一致覺得蝦兵蟹將(一鍋兩食)最抵。首先先吃乾鍋,裡面有大頭蝦,螃蟹,又大又新鮮的蚌,川菜口味但是麻而微辣,配上精挑細選的頂級海鮮食材,實在是人生一大享受。除了海鮮之外,還有蓮藕、馬鈴薯,川菜的調味下,蔬菜也都好好食。食到海鮮差不多都用盡的時候,服務人員就幫我們倒入麻辣的湯底,在肉品部份,我們點的是網路上很多人都推薦的手切本地牛頸脊,響鈴,淮山,特色四式丸,鮮蝦雲吞。手切本地牛頸脊的大份的份量真的很多,肉質是有油花跟嫩肉相間,口感非常的飽實,我大概川燙不到十秒沒有全熟就會吃,肉質滑嫩加上沒有全熟時會有肉汁,真的是很令人滿意。特色四式丸每個的份量都非常的大,口感跟外面手打丸有些許不同,感覺是料好實在,口感因此更加堅實。另外一個讓人驚豔的餐點便是鮮蝦雲吞,裡面的蝦子又大又鮮,也不知道到底它是怎麼做的,但是口感特別密實,蝦子的鮮

另外一個讓人驚豔的餐點便是鮮蝦雲吞,裡面的蝦子又大又鮮,也不知道到底它是怎麼做的,但是口感特別密實,蝦子的鮮甜味在四川麻辣的口味中展露無遺。吃了真的會上癮。

感覺沒有點得太多,但是最後吃得超飽,食材好吃加上美妙的調味真的是有幸福的感覺。感謝朋友的推薦,圃公館真的是太棒了,從此會把它放在頂級火鍋的第一位!
  • 牛頸脊
  • 鮮蝦雲吞
  • 特色四式丸
2018-02-23 463 瀏覽
平時嘅努力其實係唔會白費,所以今次比我搵到間唔錯嘅Dining House,首先環境闊落舒適,有大大塊落地玻璃望主外面嘅煩囂鬧市車水馬龍嘅情況與餐廳內係兩個世界,可以在這裡慢慢享受一頓豐富嘅晚餐,見到個推介金牌酸菜筍殼魚鍋$368,本身想吃小菜,但見到呢個就覺得唔錯,就係咁一切都改了,由小菜變成火鍋,菜牌亦轉了,最先就係完成了這個金牌酸菜筍殼魚鍋先,如果喜歡食酸辣湯嘅朋友,這個湯嘅味道就類似,但個湯再鮮味,可能用了魚湯底,另外鍋中有大量酸菜混埋筍殼魚肉一起,分量絕對唔少,而且魚肉夠晒鮮甜,重點係肉多少骨,肉質鮮嫩沒什麼土腥味,淡泊中帶著清甜、口感綿密,同平時食開嘅龍躉斑塊又係另一種口味!而個鮮蝦雲吞(半打)$98,同鳳城水餃(半打)$98,兩者都係用料十足,原隻彈牙爽口蝦肉,而後者重有煙韌彈牙嘅雲耳絲,夠晒口感,真係皮薄餡靚!見個湯咁入味,加埋多份野生竹笙$88放湯滾,入口時夠晒味道,吸收了湯中嘅精華,除了爽口外,帶酸帶辣嘅味道十分醒神!而個炸魚皮$58,就夠晒香脆,浸湯或就咁吃都唔錯!另外加多個四川粉皮$48,落湯浸泡後晶凝通透,入口時口感夠晒煙韌彈牙,配埋個湯就係一絕!最後加埋個楊

而個炸魚皮$58,就夠晒香脆,浸湯或就咁吃都唔錯!

最後加埋個楊枝金露$48,賣相已經絕對贏了,下面放了乾冰,好似仙境般散發著煙霧,加埋本身嘅爽口西米、香甜柚子肉、芒果肉,每啖入口都好有口感,完全夠晒滿足!

又品嘗了一餐豐富嘅晚餐!真係十分開心!
  • 金牌酸菜魚鍋
2018-02-21 82 瀏覽
荀殻魚市價,一條一斤多,約HK$600多;可選例牌的桂花魚,約HK$300多;荀殼魚肉質滑嫩、彈牙,湯底鮮味酸辣,邊吃漁邊喝湯。吃完魚肉,加水或高湯,繼而變為火鍋湯底。火鍋菜餚款式選擇算多,一般食材俱全,還有各類海鮮供應。本餐廳提供晚市小菜或火鍋,請於訂位時先選好;若用OpenRice預訂,請於餐廳職員致電核實訂位時說明。1)金牌酸菜荀殼魚鍋2)香港本地牛肉(例)3)冬瓜片4)鮮淮山5)聖子皇(火鍋)加一後合共HK$955

1)金牌酸菜荀殼魚鍋
2)香港本地牛肉(例)
3)冬瓜片
4)鮮淮山
5)聖子皇(火鍋
加一後合共HK$955
2018-02-14
$477.5
2018-02-15 145 瀏覽
年年團年飯都屋企樓下開飯開到厭,於是決定同屋企人去銅鑼灣搵下野食,跟住見到呢間團件飯好似幾多野食,於是就決定抱住試下嘅心態入去食下。一入去見到地方都算大,一坐低店員仲熱心咁為我地送上小食,仲同我地介紹左好多團年飯套餐好食嘅野砂鍋雞煲翅 ‌呢個絕對值得一讚架,呢個砂鍋雞煲翅嘅翅份量唔少,仲要專人為我地平均放落碗,非常咁貼心。入口真心夠晒鮮味,唔會有軟淋淋嘅感覺。而且真係有足量嘅材料,一啲都無花假架。招牌炸子雞呢度嘅炸子雞炸得岩岩好,上枱嘅時候依然保持脆身,不過最最重要都係夠晒熱又夠脆,真係好值得推薦鮮露荀帶子玻璃蝦球呢度嘅鮮露荀帶子玻璃蝦球真係幾足料下架,就連粒粒帶子同埋玻璃蝦球都足料過人,兩樣都口感十足,夠晒彈牙,真係令人超滿意金牌酸菜和牛肉平時一般嘅店舖牛肉通常份量都比較小,但呢度份量十足,事實證明真係唔錯架,因為和牛真係好重牛肉味而且仲有小小油而不膩,口感十足嘅感覺除左野食,餐廳嘅環境都唔錯架,一家人坐低食下野,都真係幾寫意架,因為格局或氣氛都比同類型餐廳好,下次都要同屋企人黎先得。
砂鍋雞煲翅
招牌炸子雞