2023-05-21
早前女兒同我去咗基地貳見識過超靚嘅180度無邊界螢幕和美味嘅fusion 菜,佢今日又同我去旺角基地叁 ,餐廳以我最鍾意嘅紫色做主題,紫色格調感覺好舒服,無論燈光、環境氣氛都係打咭好地方。基地海鮮湯:用料有大蝦及帆立貝, 蜆、魷魚,海鮮新鮮彈牙。橙色的濃湯充滿鮮甜味道, 面層放上脆卜卜多士, 增添豐富口感。風乾火腿薯仔忌廉湯,口感creamy,加上有脆麵包粒,吸收湯底,啖啖都美味無窮!香煎紐西蘭羊T骨:選用羊T骨, 揀咗五成熟,肉質程粉紅色,嫩滑多汁, 羊羶味道不會太重,配搭上沙律菜和薯蓉,口感和味道都唔錯!慢煮西班牙豬肩:豬肩以慢煮方式煮製,具彈性之餘,還保留肉汁和口感,雲尼拿紫薯沙冰:呢杯色調真係同餐廳好襯,打咭一流!用紫薯打成得沙冰,色澤鮮明,加上雲尼拿creamy 的口感,布蕾奶蓋榛子咖啡沙冰:面層放有布蕾奶蓋,下層係榛子咖啡沙冰,飲落層次分明, 入口順滑不會太甜。