2022-10-30 64 瀏覽
最近難得有機會同朋友聚埋一齊食飯,當然要揀番間靚嘅打卡餐廳。經過朋友嘅推介,最後我哋決定去咗位於中環嘅日式餐廳食晚餐。淨係個環境都夠晒啱打卡,我如果大家同我哋嗰陣一樣都係坐喺卡位嘅話,不妨試吓着埋和服。真係好有去旅行嘅感覺,望住側邊嘅日式design,真係食嘅時候都會投入啲。檸檬燒酒梳打我自己覺得呢個飲品嘅配搭都幾夾,無論係燒酒同梳打嘅比例,甚至係檸檬嘅味道,都一樣唔會搶到焦點。係一杯飲一啖就感受到唔同成份嘅飲品。雞肉丸子築前煮呢個築前煮,我自己覺得真係好值得一試。餐廳係用咗雞白湯嚟做個湯底,所以飲落都好清甜。雞肉丸子個口感都唔錯,再加埋有啲日本蔬果喺入面,都幾有誠意㗎。Shio卷呢個我覺得係必試之選,呢個卷物一共有三文魚、吞拿魚、蚧肉、帆立貝同埋炸蝦。所以如果係鍾意食日本海產嘅真係啱晒你,識落味道真係好新鮮。醬汁之間嘅配搭都升華咗成個卷物,同埋佢個賣相真係好啱影相㗎。三文魚子蝦肉角切丼呢個丼我同樣好滿意,因為餐廳嘅海產夠晒新鮮。所以做丼飯個效果自然都唔錯。切到一粒粒嘅口感好滿足,一啖可以同時食晒咁多款海產,真係好治癒。厚切日本煙燻豚最後要介紹就係呢個煙燻豚,就咁睇個賣相就已經覺得好吸

檸檬燒酒梳打

雞肉丸子築前煮

三文魚子蝦肉角切丼

厚切日本煙燻豚
最後要介紹就係呢個煙燻豚,就咁睇個賣相就已經覺得好吸引。煙燻豚肉嘅坑紋好明顯,另外食落真係啖啖肉,煙燻嘅效果,亦都令豚肉本身嘅味道帶得更加出,做到提鮮嘅作用。

如果大家鍾意打卡嘅話,就一定要來呢間日本餐廳呀。傳統地道居酒屋嘅設計,真係好似去咗日本返鄉下㗎。如果同朋友一齊食嘅話,餐廳都設有幾個小包廂可以同朋友慢慢傾住食。
2022-10-30 81 瀏覽
原來喺中環有間傳統地道居酒屋最開心仲可以著浴衣影相食嘢 啱哂影相打卡 📸好似真係去左日本咁 🇯🇵入面嘅裝潢以原木色為主 以老船木為主要結構 保留部份木材鋪設樓梯令人期待轉角會出現日劇中熱鬧又安穩嘅居酒屋場景 🍻餐設有數個小包廂仲放置老闆的私伙收藏品 帶點時代感🐟逢週二、五喺豐洲市場訂購原條鮮魚作剌身 保證食材一定新鮮美味 ✨食物有多款選擇有十款以上的剌身、壽司、卷物、小食、揚物、沙律、燒物、串燒等✨海膽吞拿魚蓉山卷 ✨必點推介✨賣相非常吸精三文魚子 吞拿魚蓉份量多到滿瀉加埋海膽一齊食 好幸福啊💕✨自家製免治雞肉棒配蘭王蛋✨雞肉棒口感豐富 肉味好香 點埋蘭王蛋更香滑✨雞白湯炊飯✨每粒飯都索哂雞白湯 味道濃郁 就咁食已經好好食✨燒明太子✨好香口 就咁食比較鹹 配埋蘿蔔蓉可以中和返鹹味🥒✨牛舌芯✨日本豚五花腩✨雞腿✨串燒燒得啱啱好 香而不膩 送酒一流
原來喺中環有間傳統地道居酒屋

以老船木為主要結構 保留部份木材鋪設樓梯
令人期待轉角會出現日劇中熱鬧又安穩嘅居酒屋場景 🍻

餐設有數個小包廂
仲放置老闆的私伙收藏品 帶點時代感
🐟逢週二、五喺豐洲市場訂購原條鮮魚作剌身
保證食材一定新鮮美味 ✨

串燒燒得啱啱好 香而不膩 送酒一流
  • 海膽吞拿魚蓉山卷
  • 自家製免治雞肉棒配蘭王蛋
  • 雞白湯炊飯
今日介紹位於中環的懷舊居酒屋,SHIO一詞在日本解作塩的意思,店家希望以塩作為最原始的調味核心,讓食材展現出原本有的風味。餐廳以日本昭和時代裝修為主調,另外亦於隱藏位置設有萬聖節裝飾,一時唔留神都好容易嚇親。居酒屋一定唔少得飲酒,坐底幾個鐘同三五知己邊食邊傾。餐廳亦提供$298 sake 120 分鐘free flow,有六種sake可以任飲。🌟 奄田炸雞 $88 炸雞一共有五件,肉質非常飽滿,不過如果大家想要沙律醬或者天醬蘸的話需要問職員拎㗎。🌟牛舌芯串燒 $68 牛舌有兩件,牛味非常之重,亦都保留左牛舌嘅彈性🌟銀鱈魚 $218銀鱈魚嘅肉質非常之嫩,外皮燒得脆脆地,都幾香口,旁邊亦附有醬汁提供,不過稍嫌外皮有點魚鱗。由於銀鱈魚入面嘅骨比較少,適合一啲擔心哽魚骨嘅朋友 。🌟吞拿魚蓉海膽帶子丼 $288呢一個丼飯入面包括蔥花吞拿魚碎、海膽及帆立貝。值得一讚嘅係入面嘅刺身都非常之新鮮,海膽亦都唔會有一陣味,非常鮮甜。帆立貝雖然得兩件,不過都算厚切,至於蔥花吞拿魚就最適合撈飯食啦。丼飯雖然望落細細碗,不過兩個人叫一個一齊share加埋啲小食就啱啱好。📌SHIO @shio_yakitori

🌟 奄田炸雞 $88

🌟牛舌芯串燒 $68
牛舌有兩件,牛味非常之重,亦都保留左牛舌嘅彈性

🌟銀鱈魚 $218

🌟吞拿魚蓉海膽帶子丼 $288

📌SHIO @shio_yakitori
士丹利街34-38號金禾大廈1樓
🚇港鐵中環 A 出口, 步行約5分鐘
📍#中環
2022-10-26 50 瀏覽
每次到日本都一定要搵幾間居酒屋去食,因為通常都係喺呢啲隱蔽嘅小店先係試到最地道嘅美食🥳 呢間喺中環嘅傳統日式居酒屋都唔例外,雖然店鋪門口唔顯眼,但上到二樓就有驚喜💝 裡面用左原木嘅傢俬同埋放左唔少日式嘅擺設,依家仲加左啲萬聖節嘅元素添🎃 除左大廳位置,仲有幾個小包廂,啱晒4-6個人嘅小聚會👨‍👩‍👧‍👦 最重要係呢到有和服比你租借,啱晒同啲朋友一齊打卡👘Although Ship’s entrance is not too eye catching, you’ll be surprised when you arrive the second floor. They mimic the environment of Japanese boats by using wooden furniture and decors, as well as some Halloween stickers to suit the season. There are even kimonos for you to borrow too! 野菜絲白飯魚苗沙律 $138Vegetable Strips wi

野菜絲白飯魚苗沙律 $138
Vegetable Strips with Shirauo Salad
青瓜、白蘿蔔同埋紅蘿蔔切成一絲絲,口感爽脆,味道清甜🥰 面頭舖滿白飯魚,為沙律添加鹹香味,配埋油醋醬變得非常開胃👍🏼
There were cucumber, raffish and carrot strips which gave a crunchy texture. There was a copious amount shirauo on top, which added some savouriness and they went well with the vinegar dressing.

呢到都主打串燒,所以叫左翠玉瓜 ($28)、青椒仔 ($28) 同埋牛舌芯 $68🍢 因為係用炭爐烤,所以炭燒嘅焦香味特出,但如果牛舌再厚少少口感應該更好😉
We ordered zucchini, pepper and ox tongue for the skewers, as they are on their recommended list.

海膽吞拿魚蓉山卷 $198
Uni and Tuna Paste Rolls
老闆逢逢星期二同五都會喺豐洲市場訂購原條鮮魚返黎做剌身同壽司🍣 呢碟上檯嘅賣相已經贏曬,綿密嘅吞拿魚蓉同肥厚嘅海膽放喺青瓜卷上高到成座山咁,非常足料🤩
They order fresh fish from Toyosu Market every Tuesday and Friday, so the sashimi they use are bound to be fresh. The amount of tuna and uni on the cucumber rolls were ridiculous, and they piled up like a mountain!

鹽燒新鮮雞腿扒(三黃雞) $168
Salted Chicken Thigh
三黃雞出名脂肪豐滿,一大塊雞排已經幫你預先切好,咁食落方便好多😎 雞腿扒嘅外皮燒得非常脆口,裡面肉嫩多汁,雞味濃郁🐔
This species of chicken is know to have a high fat ratio. After grilling it, the skin was very crispy, while the meat remained juicy and tender.

乳酸梳打 $48
Calpis Soda
乳酸飲料係日本人嘅至愛,而且每間居酒屋都一定會提供架🥤 酸酸甜甜嘅乳酸糖漿配上梳打水飲落真係好爽😆
Calpis is a very popular drink in Japan, and they are sold in most Izakaya there. The sweet and sour taste combined with the carbonated soda water was really refreshing.
2022-10-26 52 瀏覽
雖然香港宜家開始通返關,但未必人人都可以即刻返到家鄉🥹大家嚟呢間位於中環士丹利街嘅《shio 》,或者可以即刻一解思鄉🇯🇵之愁環境為食貓一入到去《shio 》,就彷彿去咗古時嘅日本♥️餐廳成個裝修都係以原木嘅顏色做主調,以老船🛶木為主要結構,再配合埋暗暗柔和嘅燈光,我真係有一刻感覺自己唔係香港🤣如果大家想要多d私隱,唔想坐係出面,重可以預早book和式小包廂tim❗️食物話明係地道傳統嘅日式居酒屋🏮,餐廳提供好多種類嘅串燒。除此之外,重有卷物、刺身同埋熱食當然唔少得日式燒酒同啤酒啦🍺shio卷 $228為食貓同朋友叫咗以餐廳為名嘅卷物💕我哋食得好滿足🤰🏼因為個卷物上面有幾款唔同嘅刺身同埋魚籽,全部都好新鮮同厚身,入面再包住炸蝦🍤同青瓜,口感十足燒飯團🍙 $48 (推介)估唔到呢個燒飯團又燒得幾好食wor🤤出面個層燒到好似燶燶地嘅飯焦,入面就係軟綿綿嘅飯,加埋d 辣汁蒜頭一齊食,唔錯❗️其他燒物(燒鱈魚干$58 + 自家製免治雞肉棒配蛋黃$58 + 日本兩節雞翼$38 + 雞腎 $38 + 日本豚五花腩$48 + 威士忌黑糖菠蘿🍍$42)至於其他燒物都燒得好日本風味,食得出餐廳係用心製作嘅為食

食物

當然唔少得日式燒酒同啤酒啦🍺

shio卷 $228
Shio卷

燒飯團🍙 $48 (推介)

自家製免治雞肉棒配蛋黃

至於其他燒物都燒得好日本風味,食得出餐廳係用心製作嘅
為食貓特別鍾意個雞肉棒配蛋黃♥️

唐揚雞軟骨 $58
唐揚雞軟骨

通常喺出面食雞軟骨,餐廳只係會比好少,但我同朋友都估唔到呢個份量咁大,慢慢食住嚟送酒又幾好喎👅

靜岡蜜瓜🍈梳打 $48
靜岡蜜瓜梳打

有時候去居酒屋都唔一定要飲酒嘅,飲番杯咁特別嘅蜜瓜梳打嚟解渴又別有一番風味🗾

為食貓未試過喺香港去過一間咁有日本風味嘅居酒屋🎑呢度同朋友嚟真係好特別呀💛另外一提嘅係,大家重可以借和服👘着住嚟打卡Tim呀🧡

自家製免治雞肉棒配蛋黃
唐揚雞軟骨
靜岡蜜瓜梳打
2022-10-26 48 瀏覽
🥢 中環有好多特色日本餐廳,今次黎試下shio,餐廳裡面有榻榻米同埋和服試穿呢啲日本特色,等客人可以更加確實感受下日本文化,滿足香港人中意返鄉下嘅熱情 👍🏻 餐廳以原木的顏色為裝潢主調,以老船木為主要結構,比人有一種回家嘅感覺,而且餐廳不同位置放貴老闆的私伙收藏品,給店裏添上一點時代感 ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 澳洲M7和牛重 $368和牛鮮嫩多汁,牛味濃郁,洋蔥燒汁飯份量適中!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 火灸魚鮮丼 $208魚生每款都好新鮮,燒到入口即溶,醋飯好好味!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 信州蘋果梳打 $42梳打好重蘋果香,果香清新唔會過甜所以唔會好漏揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 澳洲M7和牛重 $368
和牛鮮嫩多汁,牛味濃郁,洋蔥燒汁飯份量適中!
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 火灸魚鮮丼 $208
魚生每款都好新鮮,燒到入口即溶,醋飯好好味!
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 信州蘋果梳打 $42
梳打好重蘋果香,果香清新唔會過甜所以唔會好漏
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄
餐廳:塩 (中環)地址:中環士丹利街34-38號金禾大廈1樓隨住唔同國家開始放寬旅遊限制,呢排特別聽得多身邊嘅人講關於去旅行嘅嘢🛫,就算拎唔到假未去得旅行嘅你都唔緊要,其實香港真喺有好多餐廳都可以俾你感受到唔同國家嘅文化同氣息,而今次介紹嘅喺中環呢間開咗大半年嘅日式餐廳——Shio 塩 @shio_yakitori 踏入10月,老闆落足心思去幫餐廳佈置進行大變身,而最吸引人嘅緊喺有仿照深入民心嘅日劇——《深夜食堂》嘅室內設計,大玩懷舊日式居酒屋體驗🏮,用咗有歲月痕跡嘅實木如地板、牆身設計,唔講以為自己返咗去日本昭和時代😍。另外有幾間塌塌米房可以提早比客人book,貪玩鍾意打卡嘅你仲可以即場借埋居酒屋提供嘅浴袍著上身嚟打卡👘✝️海膽吞拿魚蓉山卷 $198店員拎到上台嗰陣真喺「嘩!」咗聲🤣,6件包咗青瓜嘅壽司卷,面頭放咗勁量嘅吞拿魚蓉、京蔥、三文魚籽同海膽,形成咗一座小山🤩,超級足料,超豐富嘅餡料一啖放入口真喺滿足到一個點🥰✝️火炙海鮮丼 $288呢個火炙海鮮丼有火炙油甘魚、赤身、帆立貝、左口魚同三文魚各兩件✌️,每件都好肥美厚肉,其實食刺身嚟講我自己真喺幾鍾意食火炙嘅刺身🔥,除咗保持到本身刺身
餐廳:塩 (中環)
地址:中環士丹利街34-38號金禾大廈1樓

✝️海膽吞拿魚蓉山卷 $198
超豐富嘅餡料一啖放入口真喺滿足到一個點🥰

✝️火炙海鮮丼 $288
除咗保持到本身刺身嘅鮮味,仲多咗一陣火炙燒烤嘅香味,特別好食🤓

✝️雞白湯野菜鍋 $138
用雞白湯去熬煮野菜,用雞嘅各個部份去慢慢熬製出香醇順滑嘅湯底🐔,絕無加任何味精調味,每一啖都喺雞湯精華,普通嘅野菜索晒湯汁之後就變得好好食👏

串燒叫咗白鱔($68)、自家製免治雞肉棒($58)、牛舌芯($68)、冬菇($28)、翠玉瓜($28)等。餐廳有名你叫做「Shio」,即喺「鹽」嘅意思,佢哋嘅串燒當然唔少得喺用咗各式調味料同鹽去醃製啦😋。白鱔魚鮮味鹹香十足,爽口彈牙,表皮微微焦脆;
免治雞肉棒有粒粒軟嫩雞肉,
配埋蛋香濃郁嘅日本蘭王蛋🥚,食落口感層次更加豐富🤤

✝️靜岡蜜瓜梳打 $48
靜岡蜜瓜出名清新香甜🍈,整成梳打特飲冰涼解渴,真喺好想拎住戈成個蜜瓜咬返兩啖😛

2022-10-24
10 分鐘 (堂食)
2022-10-25 49 瀏覽
🇯🇵日式居酒屋🏮系列—▫️餐廳:SHIO 塩▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍 中環士丹利街34-38號金禾大廈1樓(港鐵中環站 D2 出口, 步行約3分鐘)▫️營業時間⏰:星期一至六 11:30 - 22:00▫️價錢:~$300+—美味:🇯🇵🇯🇵🇯🇵+0.95🇯🇵環境:🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵價錢:💰💰💰💰服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳+0.9👨‍🍳—👧🏻好鐘意食日式野,好耐冇去過日本🥲🥲🥲有啲思鄉🌚依間餐廳開咗唔係好耐,裝修好靚,仲要好舒服😁😁最近仲有Halloween 主題🤓有好既環境~📍豐洲5點-各2切價錢:$428分數:🍣🍣🍣🍣金目鯛、牡丹蝦、帶子、深海池魚、時魚🐟刺身都幾新鮮同厚肉—📍豐洲丼價錢:$368分數:🐟🐟🐟+0.85🐟份量都幾多,滿滿既刺身喺面,幾飽肚—📍自家制免治雞肉棒價錢:$58分數:🥚🥚🥚🥚賣相已經夠曬吸引,加埋好橙色嘅蘭王蛋🥚雞肉棒好jeng—📍海膽吞拿魚蓉山卷價錢:$198分數:🐟🐟🐟🐟賣相好吸引😁😁成座山咁🤣好多海膽同埋吞拿魚蓉,好滿足—📍雞肝醬多士價錢:$128分數:🐓🐓🐓🐓好jeng❤️無expect有噤多雞肝醬,好creamy同濃味🤣😁加埋炭燒多士😊😊100分—
🇯🇵日式居酒屋🏮系列

服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳+0.9👨‍🍳

📍豐洲5點-各2切
價錢:$428
分數:🍣🍣🍣🍣
金目鯛、牡丹蝦、帶子、深海池魚、時魚🐟刺身都幾新鮮同厚肉

📍豐洲丼
價錢:$368
分數:🐟🐟🐟+0.85🐟
份量都幾多,滿滿既刺身喺面,幾飽肚

📍自家制免治雞肉棒
價錢:$58
分數:🥚🥚🥚🥚
賣相已經夠曬吸引,加埋好橙色嘅蘭王蛋🥚雞肉棒好jeng

📍海膽吞拿魚蓉山卷
價錢:$198
分數:🐟🐟🐟🐟
賣相好吸引😁😁成座山咁🤣好多海膽同埋吞拿魚蓉,好滿足

📍雞肝醬多士
價錢:$128
分數:🐓🐓🐓🐓
2022-10-25 43 瀏覽
位於中環既居酒屋🏮係門口已經好有日本feel,因為門口擺滿咗好多酒樽,打卡都幾靚。上到去餐廳,裝修好似傳統好地道嘅居酒屋,入到去感覺好似返咗鄉下咁🤣🤣🫶🏻特別係嗰啲小包廂,如果多人既話,同埋啲朋友一齊chill 應該好有feel! 臨近萬聖節係餐廳仲整左貞子既佈置 好有氣氛😀😝今次試左幾樣小食同埋刺身,刺身有10款以上可以揀!特別推介嘅有佢個白雞湯,好鮮甜!另外就係佢個櫻花蝦豆腐!!好正一定要試試。串燒都有10幾樣選擇!牛舌就係我最愛!整體來講食物好食,環境舒適有氣氛!推介!
位於中環既居酒屋🏮

臨近萬聖節係餐廳仲整左貞子既佈置 好有氣氛😀😝

今次試左幾樣小食同埋刺身刺身有10款以上可以揀!

串燒都有10幾樣選擇!牛舌就係我最愛!

整體來講食物好食,環境舒適有氣氛!推介!
2022-10-25 259 瀏覽
中環想食個good lunch非常多選擇我本身工作性質WFH 成日周圍約朋友食晏開心近排多左一個中環區lunch buddy(´∇`)咁岩約完見到人介紹呢間 @shio_yakitori夜晚做居酒屋 食新式日本菜幾吸引午餐亦頗有誠意特登創作左啲新菜式同時保留餐廳個性例如最多人推薦既炭燒柚子胡椒雞扒配雞白湯炊飯.ᐟ‪‪‬雞白湯拉麵就食得多炊飯第一次試( ˙꒳​˙ )雞白湯店家至少用左兩三日去煲成加入大量雞骨同雞肉熬煮入口味道並唔係好衝擊既雞味而係偏向淡淡然既鮮甜我會形容為好舒服既味道( ˶'-'˶)而餐廳晚市亦有做燒鳥炭燒雞扒功力十足 皮脆肉嫩柚子胡椒醬汁同雞白湯有相輔相成之效另外我覺得佢炸牛蒡好好食好食過座銀 較乾身無咁油.ᐟ‪‪‬朋友就叫左豐洲丼由八款即日空運到港既刺身製作朋友評價都話的確新鮮既ჱ̒ ー̀֊ー́ )尤其食海膽就知 無明礬或者腥臭味唯一批評係部分飯有啲啲軟爛最後想一讚佢跟餐既三款前菜都幾高質(´∇`)歡迎大家推介各區推介lunch spotɞ̴̶̷ ̫ ɞ̴̶̷✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
中環想食個good lunch非常多選擇
我本身工作性質WFH 成日周圍約朋友食晏
開心近排多左一個中環區lunch buddy(´∇`)
咁岩約完見到人介紹呢間 @shio_yakitori
夜晚做居酒屋 食新式日本菜幾吸引

午餐亦頗有誠意
特登創作左啲新菜式同時保留餐廳個性
例如最多人推薦既炭燒柚子胡椒雞扒配雞白湯炊飯.ᐟ‪‪‬
雞白湯拉麵就食得多
炊飯第一次試( ˙꒳​˙ )
雞白湯店家至少用左兩三日去煲成
加入大量雞骨同雞肉熬煮
入口味道並唔係好衝擊既雞味
而係偏向淡淡然既鮮甜
我會形容為好舒服既味道( ˶'-'˶)
而餐廳晚市亦有做燒鳥
炭燒雞扒功力十足 皮脆肉嫩
柚子胡椒醬汁同雞白湯有相輔相成之效
另外我覺得佢炸牛蒡好好食
好食過座銀 較乾身無咁油.ᐟ‪‪‬

朋友就叫左豐洲丼
由八款即日空運到港既刺身製作
朋友評價都話的確新鮮既ჱ̒ ー̀֊ー́ )
尤其食海膽就知 無明礬或者腥臭味
唯一批評係部分飯有啲啲軟爛

最後想一讚佢跟餐既三款前菜都幾高質(´∇`)

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 雞白湯炊飯
🌟餐廳:塩  SHIO📍地址:中環士丹利街34-38號金禾大廈1樓💰價位:$201-400⏰營業時間:星期一至六11:30 - 22:00📱電話:27771016行經中環見到有間好地道既居酒屋,原木顏色為裝潢主調,以老船木為主要結構,仲好有心思咁保留部份木材鋪設樓梯,好有日劇中熱鬧又安穩既居酒屋場景感覺~一入到去就好似去咗日本咁,好有返鄉下FEEL!餐廳設有數個小包廂,榻榻米感覺超舒適~四周仲放置咗老闆搜羅既私伙收藏品,為店舖增添一點點點時代感~塩  SHIO更會每逢週二/五於豐洲市場訂購原條鮮魚作剌身,有成十款以上剌身以供選擇,超吸引!!———————————————————🔹前菜———————————————————🔹安格斯牛肉壽喜燒湯汁鹹鹹甜甜,層次豐富,味道濃厚,拌飯一流~面頭鋪滿安格斯牛肉,軟嫩又JUICY,配以生雞蛋蛋汁同食就更加滋味!鍋裡仲有豆腐、雜菌、大葱、大白菜等等。———————————————————🔹追加蘭王溏心蛋切開就見到呈流心狀既橙紅色蛋漿,蛋白口感非常滑嫩,蛋味超濃郁。———————————————————🔹 野菜沙律沙律菜新鮮爽脆,淋上酸甜醬汁特別開胃。
🌟餐廳:塩  SHIO
📍地址:中環士丹利街34-38號金禾大廈1樓
💰價位:$201-400
⏰營業時間:星期一至六11:30 - 22:00
📱電話:27771016

行經中環見到有間好地道既居酒屋,
原木顏色為裝潢主調,以老船木為主要結構,
仲好有心思咁保留部份木材鋪設樓梯,
好有日劇中熱鬧又安穩既居酒屋場景感覺~
一入到去就好似去咗日本咁,好有返鄉下FEEL!

餐廳設有數個小包廂,榻榻米感覺超舒適~
四周仲放置咗老闆搜羅既私伙收藏品,
為店舖增添一點點點時代感~

有成十款以上剌身以供選擇,超吸引!!

🔹前菜

🔹安格斯牛肉壽喜燒
湯汁鹹鹹甜甜,層次豐富,味道濃厚,拌飯一流~
面頭鋪滿安格斯牛肉,軟嫩又JUICY,
配以生雞蛋蛋汁同食就更加滋味!
鍋裡仲有豆腐、雜菌、大葱、大白菜等等。

🔹追加蘭王溏心蛋
切開就見到呈流心狀既橙紅色蛋漿,
蛋白口感非常滑嫩,蛋味超濃郁。

🔹 野菜沙律
沙律菜新鮮爽脆,淋上酸甜醬汁特別開胃。

🔹豐洲丼
每日精選八款空運刺身,賣相好吸引~
推薦油甘魚,口感幼滑細膩,淡淡甘甜;
北海道帆立貝鮮爽帶甜,肉身肥厚;
甜蝦風味濃厚,紮實脆嫩,好鮮甜。

😋味道:8/10
🏢環境:9/10
💁🏻‍♀️服務9.5/10
💵價錢:8/10
🤟🏻性價比:8/10
👅整體小總結
店員服務殷勤親切,熱情地推介菜式,
同每位客人都好好傾,超級好客呢~
餐廳上菜速度快,食材新鮮,唔錯!
2022-10-15
午餐
2022-10-24 46 瀏覽
有日行過中環見到間好有日本feel非常傳統地道居酒屋😍返到公司同同事講,原來佢咁岩去完,話好值得去食,把心一橫就約左個女仔朋友一齊扮去日本喇🇯🇵去到見到條長樓梯係用原木的顏色做裝潢主調,原來佢地係用老船木為主要結構,成件事真係好地道,比我感覺好似睇日劇個d一轉彎就聽到好熱鬧好開心嘅居酒屋場景😲上左樓梯後成個埸原來好大,仲有幾個小包廂,不過我地去到個陣已經坐滿左人了🥹店員安排左我地坐係一個小角落,臨近Halloween,店內有好多唔同嘅Halloween擺設及貞子🎃店員非常細心,有推介下一啲小食比我地,而且佢知道我地鍾意影相打卡,都有話比我地知邊樣菜式係值得影相,呢一樣野真係好surprise👏🏽🥗Shio角切魚生沙律呢個沙律就係店員同我地講,如果想打卡可以考慮叫呢個🫢我地都好乖咁聽佢推介。估唔到性價比高,魚生同沙律菜都好新鮮,佢地用左佢地特製嘅沙律醬汁,而且大大碟,價錢相宜🫶🏼🍤櫻花蝦炸豆腐店員強力推薦,因為是他們餐廳的特別菜式,整舊豆腐用櫻花蝦包住再炸香,估唔到兩樣加埋一齊會咁夾,豆腐非常嫩滑,唔會一夾就易散,非常香口,值得推介👍🏻🍗自家製免治雞肉棒免治雞肉棒我真係成日食,我知道一個

🥗Shio角切魚生沙律

🍤櫻花蝦炸豆腐

🍗自家製免治雞肉棒

免治雞肉棒我真係成日食,我知道一個人食一串係會非常飽肚,因為肉質好豐富,係佢地餐廳自家製手打雞肉黎,佢地仲用左日本蘭王 蛋,沾上醬汁,非常濃郁,兩人Share一串已經好滿足🫢

🍲雞白湯野菜鍋

今次呢個雞白湯係同事千叮萬足一定要叫嘅,我地就選擇左叫野菜鍋,因為想食多啲菜,估唔到呢個湯真係咁好飲,因為佢地話佢地係用十隻雞嚟煲一鍋湯,所以雞味非常濃郁,飲完一碗已經想飲多碗🥰

🍱三文魚籽蚧肉角切丼

刺身丼非常足料,一點也不馬虎,每一口都會有刺身的,佢地嘅刺身十分新鮮鮮甜,吃埋個飯已經非常飽肚,呢一餐十分滿足🙌🏻
0+3真係好想買機票番鄉下 但我有排都走唔開🥲於是黎左中環鬧市中一間傳統地道既日式居酒屋滿滿既日本老店氛圍 猶如回到鄉下 一解思鄉之苦🥰餐廳內外裝修以原木色為主調🪵用左老船木為主要結構行上木樓梯 就見到昭和風既佈置 日系裝飾品 懷舊既燈籠掛畫 清酒樽☺️仲有幾個榻榻米包廂配上柔和燈光 感覺溫暖和諧🥰真係置身係日本既感覺 花上半日係到都好愜意😍餐廳仲有免費提供浴衣穿著 好岩打卡📸食物選擇上 前菜 刺身 丼飯都有餐廳逢星期二五仲有係豐洲市場訂購既原條鮮魚作為剌身有10款以上既剌身任君選擇😏我地就簡單叫左2個lunch sets午市定食仲有前菜 味噌湯同茶碗湯😍茶碗蒸好滑好香蛋味 讚呀👍🏻食物賣相都好和風 打卡一流📸💥柚子胡椒雞腿排配雞白湯炊飯雞白湯炊飯係佢地既招牌 當然要叫黎試下😛雞皮香脆 雞腿肉質嫩滑 秋天食柚子胡椒味 感覺清新雞白湯炊飯真係好出色濃郁既奶白色 滿滿既雞鮮味飯粒吸收左湯既精華🥰每一啖都好可口😋💥火灸魚鮮丼有三文魚 赤身 平目魚裙邊 油甘魚同埋帶子刺身☺️刺身微微燒過 魚油香之餘 仲食到好新鮮👍🏻每款都有兩件 都足料醋飯唔太酸 配刺身恰到好處😎💥蘭王溏心蛋🥚味道濃郁 醬油香好出
0+3真係好想買機票番鄉下 但我有排都走唔開🥲

💥蕃茄🍅
蕃茄清甜 酸度較低 食完清爽舒服

💥麥茶
💥熱柚子蜜
Halloween warps fear in innocence, as though it were a slightly sour sweet. Let terror, then, be turned into a treat 這間位於中環的居酒屋裝修得好有歷史質感、加上在不同角落放置餐廳老闆的私人珍藏,處處滲透著現代藝術氣息。餐廳有幾個小包廂雅座,在內用餐婉如坐進時光機重返昭和時代、一秒以為自己身處日本和朋友把酒言歡!以老船木為餐廳的主要結構,沿用原木的顏色為裝潢主調,走上一樓已被眼前裝修驚豔倒,踏上那條樓梯是用老船的木材鋪設而成,很有經典日劇那種令人期待的名場面、充滿歡樂熱鬧氣氛,加上臨近萬聖節,餐廳很用心在每個角落佈置妖魅十足的嘩鬼貞子貼紙,好鬼happeningShio 卷Shio Roll - Tuna & Salmon Rolls with Salmon Roe & Shrimp Tempura> 飯卷賣相精美,吞拿魚和三文魚新鮮肥美,中間捲著蝦天婦羅炸得香口crispy,我哋食到無限滿足豚肉香蔥Pork Yakitori with Scallion >

Shio Roll

Pork Yakitori with Scallion

> 喺呢間傳統居酒屋食到咁好味嘅串燒、清酒送之絕對匹配。豬肉燒得既香且肉汁充沛,醬油調味佳加埋大蔥堅係好好食

White Eel Yakitori

> 魚燒得到位保留到口感,魚香四

Tsukune with Egg Yolk

> 店主親切介紹這個招牌菜果然省鏡,雞肉味濃夾雜雞軟骨和秘製食材等增強卜卜脆口感,點埋個橙噹噹雞蛋黃又香又滑

Tsubukko Tako Wasabi

> 呢個好好食亦啱送酒同friend邊食邊聊天,八爪魚脆爽清新、帶芥末香辣冰冰涼涼好正

Sake 森嶋 180ml

> 店員介紹呢款清酒【森嶋】、酒味順滑微酸後韻,真係百喝不厭又易入喉,送海鮮壽司串燒等口味俱佳

* 店主店員們客氣友善又有禮

* 逢週二/五在豐洲市場訂購原條鮮魚作剌身

* 有十款以上的剌身提供選擇

2022-10-20 63 瀏覽
Eating in Japan?!!!✨  🔍 環境到訪了中環傳統地道的居酒屋彷如去咗日本一樣!!!餐廳老闆裝修設計非常心思更加放置咗富藝術感嘅私伙收藏品給店裏添上一點時代感!!!🤍🔍 服務服務員態度好好👍🏻 會不停斟茶🍵  更加會仔細講解~😍-❥ ❥  澳洲M7和牛重箱呢個飯盒box好好食! 選用澳洲M7和牛仲有一顆炸得香脆嘅蘭王蛋滿溢和風!!!❥ ❥  壽司十件推介壽司🍣比大家呢個係嗰日signature嘅精選每道壽司都好新鮮尤其是魷魚 好煙韌爽彈!!!❥ ❥  壽喜燒壽喜燒入面好豐富除咗牛肉之外 仲有大蔥、大白菜、豆腐等醬汁撈飯一流 食到好滿足!!!❥ ❥  三文魚刺身  餐廳每逢週五都會喺豐洲市場訂購原條鮮魚作剌身所以三文魚刺身一定要試試!!!仲要係厚切 好有口感!!!❥ ❥  Shio野菜定食 好適合素食者嘅定食套餐打卡靚靚之餘昆布湯烏冬配素卷物都好好食炸藕片炸得好香脆!!!❥ ❥  柚子梳打❥ ❥  晚柑梳打❥ ❥  信州蘋果梳打-▫️味道:4.5/5▪️賣相:5/5▫️環境:4.8/5▪️價錢:4.0/5▫️服務:4.8/5▪️Overall:🌕🌕🌕🌗
Eating in Japan?!!!✨
🔍 環境

到訪了中環傳統地道的居酒屋
彷如去咗日本一樣!!!
餐廳老闆裝修設計非常心思
更加放置咗富藝術感嘅私伙收藏品
給店裏添上一點時代感!!!🤍
🔍 服務
服務員態度好好👍🏻 會不停斟茶🍵  更加會仔細講解~😍

❥ ❥  澳洲M7和牛重箱

呢個飯盒box好好食!
選用澳洲M7和牛
仲有一顆炸得香脆嘅蘭王蛋
滿溢和風!!!
❥ ❥  壽司十件

推介壽司🍣比大家
呢個係嗰日signature嘅精選
每道壽司都好新鮮
尤其是魷魚 好煙韌爽彈!!!
❥ ❥  壽喜燒

壽喜燒入面好豐富
除咗牛肉之外 仲有大蔥、大白菜、豆腐等
醬汁撈飯一流 食到好滿足!!!
❥ ❥  三文魚刺身

餐廳每逢週五都會喺豐洲市場訂購原條鮮魚作剌身
所以三文魚刺身一定要試試!!!
仲要係厚切 好有口感!!!
❥ ❥  Shio野菜定食

好適合素食者嘅定食
套餐打卡靚靚之餘
昆布湯烏冬配素卷物都好好食
炸藕片炸得好香脆!!!
❥ ❥  柚子梳打

❥ ❥  晚柑梳打