2024-01-25 1072 瀏覽
天氣驟降❄️🫧要食D暖笠笠野先,今日就嚟到尖沙咀棉登徑【壽喜燒 伊勢熊】同好友歎返個席前壽喜燒慰勞下自己先~~~餐廳裝潢以原木+紙為主,配搭竹林日系庭園風,令你chill住嚟食個晏~~~Vienn 同好友分別點左2個不同套餐試下~由日本福岡縣資深日籍主廚久家弘一先生親自主理,選用極上和牛搭配主廚獨門割下(佐料醬汁)配方,中意食sukiyaki 嘅你又點可以錯過~ 主廚會用日語先講解,店員亦會即時翻譯成粵語。--------🥓北海道四元豚壽喜燒套餐 $380(前菜2款、茶碗蒸、野菜5款、味噌湯、米飯及甜品)🥑主廚久家弘一先生先烹煮北海道四元豚壽喜燒,四元豚是由日本四個最佳豬種(長白豬,大約克郡,杜洛克和伯克郡)混種育成。今日會食到豬腩片 + 肩胛肉兩個部位,2款食落都冇豬臊味!肩胛肉就較大塊,比較有嚼口,肉肉愛好者大愛!豚肉本身烹調時已加入主廚獨門割下(佐料醬汁)配方,再沾上兵庫縣雞蛋汁,簡直會一追再追,怕膩感可另沾柚子~----🥩A4和牛壽喜燒套餐 $480 ✨(京都姬牛 + 香川欖欖牛)✨京都姬牛係雌性,所以肉質嫩滑而且比較少油脂,另外香川橄欖和牛,和牛是用小豆島橄欖餵飼,雪花分佈平均
天氣驟降❄️🫧
要食D暖笠笠野先,今日就嚟到尖沙咀棉登徑【壽喜燒 伊勢熊】
同好友歎返個席前壽喜燒慰勞下自己先~~~

--------
🥓北海道四元豚壽喜燒套餐 $380
(前菜2款、茶碗蒸、野菜5款、味噌湯、米飯及甜品)
野菜5款

北海道四元豚壽喜燒套餐
今日會食到豬腩片 + 肩胛肉兩個部位,2款食落都冇豬臊味!
北海道四元豚壽喜燒套餐
再沾上兵庫縣雞蛋汁,簡直會一追再追,怕膩感可另沾柚子~

----
🥩A4和牛壽喜燒套餐 $480
✨(京都姬牛 + 香川欖欖牛)✨
A4和牛壽喜燒套餐

京都姬牛係雌性,所以肉質嫩滑而且比較少油脂,
A4和牛壽喜燒套餐
另外香川橄欖和牛,和牛是用小豆島橄欖餵飼,雪花分佈平均,食落會有陣陣橄欖香,油脂滿腔,超幸福~
京都姬牛
第2啖建議在蛋汁加入黑松露醬,和牛口感柔軟又帶點松露香味,再食一啖飯,米飯掛上蛋汁,飯質較黏口非常之有誠意~
後來店員講解原來蓋飯採用了2款日本米種,包括被譽為北海道米的巔峰之作的北海道夢美人米 + 北海道白鳥古代米,難怪咁好味~
2款和牛都各有特色,大家都可以食完1啖原味,再沾沖繩島椒絲、 柚子、芥末、黑松露醬或海鹽~

---
日式芝麻布丁
布丁上面係黑糖,黑糖配搭超濃郁芝麻布丁,真係想再食多個~

-----
Overall嚟講人均消費$400百幾,仲可以係lunch time 1個鐘內光速完事~真係好啱係附近返工嘅me…而且仲係席前烹調,大讚
京都縣豆腐及山形縣西蘭花+菜心mix bb
京都縣豆腐及山形縣西蘭花+菜心mix bb,2款都嗦晒門割下(佐料醬汁)配方,大癲!超好味~ 中意食sukiyaki嘅你地一定要試下~

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼
2024-01-22
野菜5款
京都縣豆腐及山形縣西蘭花+菜心mix bb
  • 京都姬牛
  • 橄欖和牛
2024-01-22 184 瀏覽
✨A4和牛壽喜燒套餐用上兩款和牛 分別係京都姫牛同香川橄欖牛獨門壽喜燒醬汁 味道濃郁偏甜 幾惹味和牛 油花分佈平均 肉質粉嫩柔軟 油香滿滿沾上日本兵庫縣產嘅雞蛋蛋汁食 更加滑溜✨北海道四元豚壽喜燒套餐四元豚肉用左兩個部位 分別係肩肉同腩肉豬肩肉 肉質結實 口感帶微微爽豬腩肉 肥瘦適中 帶油脂甘香 兩款各有特色沾上蛋汁 更順滑 又多一份蛋香壽喜燒套餐 都會跟左前菜兩款 茶碗蒸 野菜五款 味噌湯 漬物 米飯同甜品野菜五款分別有京都產豆腐香菇同菜之花 等等索晒壽喜燒醬汁 好惹味前菜兩款涼拌雞皮青瓜 冰涼清爽漬牛肉牛蒡 入味清新茶碗蒸蒸蛋好嫩滑 配料有蝦同日式魚蛋味噌湯飲落清爽 唔會過濃味米飯飯粒分明 晶瑩有光澤 帶黏有咬口甜品黑芝麻奶凍 奶凍質感軟滑 黑芝麻味道香濃突出 配上黑蜜好夾總結:食物可以 用上日本食材當日由日籍主廚為我地講解同烹調加上日式裝修環境 好似真係去左日本食咁服務唔錯 價錢可以 午餐性價比唔錯
✨A4和牛壽喜燒套餐

當日由日籍主廚為我地講解同烹調
加上日式裝修環境 好似真係去左日本食咁
服務唔錯 價錢可以 午餐性價比唔錯
2024-01-17 327 瀏覽
係香港想食壽喜燒,見到有片介紹到好似好正甘,原來是失望,選左A4 和牛,個樣都靚,但牛肉味道並不濃,肉質嫩滑有少少牛味,同日本差得遠,吾係真係好好味0個種囉,連雜菜款式也少,仲以為可以食到同日本一樣的味道,試下好啦。服務一流,每道菜上都會有描述給客人聽。芝麻奶冬好味。
,肉質嫩滑有少少牛味,同日本差得遠
2024-01-17
2024-01-14 289 瀏覽
今日突然間想食壽喜鍋,所以行開尖沙咀搵咗一間,呢間都算高級嘅壽喜鍋,佢夜晚呢只係有set可以揀! 講真,都幾有fine dine feel.我諗其實比較特別嘅係廚師一直喺你前面嗰度幫你煮,你全過程睇到晒。日本人不嬲都講求精𡟹,所以從前菜到最後嘅甜品都非常之靚,擺設精美。其中有一個餸呢,佢將啲蛋白打到一好嗰泡泡狀,幾得意,唔知點樣打出嚟!但真心講,有D貴!套餐有680,980 同13,88,冇法,係租金同人工貴,廚師係日本人。
2024-01-09
店家只做 sukiyaki 同omakase兩款dinner set,星期五晚座無虛席,建議坐bar枱位,日藉廚師喺你面前烹調都係視覺享受。🥩🥚壽喜燒牛+蛋漿始終係最高組合!店家仲有好幾款蘸醬配料:☁️雲朵蛋白+蛋黃、黑松露醬、柚子醬、wasabi、辣椒絲任君選擇。壽喜燒牛總共2大片:京東姬牛 - 店家介紹為女仔牛♀️🐂,夾雜牛脂牛筋,牛味充足,一咬即化👍🏼香川橄欖牛 - 牛嘅纖維更嫩滑細緻,店家話係食橄欖長大嘅牛,油脂分怖均勻,heavenly taste 😌如果咁岩係生日/ 紀念/ 慶祝, 店家都會幫客人喺甜品寫上祝福語句,仲送你一張polaroid ,好貼心嘅安排💖CP值頗高,回頭度💯

壽喜燒牛總共2大片:

CP值頗高,回頭度💯
sukiyaki dinner set
sukiyaki dinner set
  • 京都姬牛
  • 橄欖和牛
2023-08-29 4441 瀏覽
今日到訪-家別緻的壽喜燒店子,店子位於尖沙咀,在華嫂冰室附近。店的裝修採日式風格,座位分別有吧座和卡座,吧座更好,可近距離看到日藉師傅烹煮壽喜燒。午餐有豚肉和和肉,分別為$380及$480。和牛是黑毛和牛,分別來自香川縣及京都府。和牛大大片,有兩片,先上的是香川縣的和牛,充滿雪花紋,和牛口感非常柔滑軟滑,脂香豐腴,沒有太膩口,啖啖和牛滋味又無筋,加上旦汁的coating, 更為香滑,正!日本蔬菜的味道也不錯,冬茹十分軟滑有肉地;小棠菜十分新鮮;而那麵筋索哂壽喜燒汁,不錯。另-件是京都和牛,肉質沒有以前的柔軟,肉的纖維比較緊密,但滿有肉的質感,同樣的肥美滑溜,分別沾上芥辣、柚子、鹽巴、黒松露醬,風味不-樣,各有特色,比較喜歡芥辣,有減膩的感覺,再吃-口日本椰菜,再呷一口白飯,十分滋味。面鼓湯是正常水平。甜品是自家黑芝麻奶凍,真係好吃!不單有濃厚的黒芝麻口味,又有牛奶香和奶滑滋味,不會死甜,好吃!這壽喜燒有日藉師傅在席前為我們烹製和講解,感覺份外有特色,加上用料不錯,味道也不錯,這-天我捧腹而回。

店的裝修採日式風格,

午餐有豚肉和和肉,分別為$380及$480。

和牛是黑毛和牛,分別來自香川縣及京都府。

和牛大大片,有兩片,
先上的是香川縣的和牛,充滿雪花紋,
加上旦汁的coating, 更為香滑,正!

日本蔬菜的味道也不錯,

另-件是京都和牛,

面鼓湯是正常水平。

甜品是自家黑芝麻奶凍,

2023-08-26
午餐
2023-07-24 2076 瀏覽
星期日午餐四人試呢間sukiyaki 。被安排坐bar 枱,好似好正。但好失望。一坐低,侍應急忙送上每人一份前菜給調味料。還未食完蒸蛋,女廚師已經將第一件牛肉送上。煮得好生,好彩我唔介意。同行朋友有D部分太紅就食唔到。廚師繼續烹調蔬菜同第二件牛肉,好似好趕收工。我個人食過幾間本地sukiyaki店。從來冇咁趕住食。1:15pm 坐低。14:00已埋單。仲快過工作日嘅午餐。講緊係一個價值$480+10%嘅午餐。食物質素係ok既。牛肉係好滑但個人喜愛有D焦香。灣仔果間就會好貼心問你既喜好。可能廚師係日籍,語言有障礙。要重點講最吾掂係白飯。又林,又黐埋一嚿嚿。我未係日本餐廳食過咁差嘅出品。唔知道主廚有冇自己試過味。如果咁嘅質感都可以俾客人食,我會覺得唔似係日本人嘅風範。雖然呢度整體係平過香港島兩間sukiyaki,但食物質素同服務實在係差太遠。

壽喜燒
2023-07-15 1092 瀏覽
一早book左星期六中午黎食壽喜燒,準時13:00黎到,安排左我地坐bar枱🙂除左壽喜燒外,餐廳亦都有omakase。我地點左兩份和牛a4壽喜燒🙂🙂廚師先比左碟牛我地影相打卡先。前菜有三款,仲有茶碗蒸,店員好細心介紹每一樣野食我地聽👍👍幫我地煮牛既係一位日本師傅,佢用日文同我地介紹每一樣食材。我地當然聽唔明啦🤣之後其他店員會用廣東話再同我地翻譯一次。A4和牛當然非常好食,濃濃牛味再加上適量油脂,加埋蛋汁食,入口即溶🤤🤤🤤諗反都流口水蔬菜方面就普普通通,冇咩特別。Book枱個陣同店員講有人生日,所以上甜品個陣有蠟燭,同埋有個音樂盒放隔離(播緊生日歌),好有趣🤣🤣🤣

除左壽喜燒外,餐廳亦都有omakase。
我地點左兩份和牛a4壽喜燒🙂🙂
廚師先比左碟牛我地影相打卡先。

前菜有三款,仲有茶碗蒸,店員好細心介紹每一樣野食我地聽👍👍

蔬菜方面就普普通通,冇咩特別。

2023-07-14 632 瀏覽
We paid the newly open Sukiyaki Isekuma a visit to try out sukiyaki . For those of you who haven’t tried it before, sukiyaki is also Japanese cuisine which beef 🥩 and vegetables are prepared in the nabemono (one-pot) style over a heat source.It was so fun watching Head Chef 👨‍🍳 prepare the food in an iron pot. The slices of finest, well-marbled Japanese beef 🥩 simmer and turned browned in the pot while amazing aroma just drifted to us sitting across from it at the bar table. We watched how every

It was so fun watching Head Chef 👨‍🍳 prepare the food in an iron pot. The slices of finest, well-marbled Japanese beef 🥩 simmer and turned browned in the pot while amazing aroma just drifted to us sitting across from it at the bar table. We watched how every dish was prepared in such detail and care right in front of us. Then, the slices of beef are dipped into beaten raw egg before being eaten helps to bring out their freshness.

The 6-course dinner Sukiyaki Set that we had included the following per person:
1️⃣ 3 kinds of Appetizer
2️⃣ A4 Wagyu Beef Sukiyaki x 2 Slices
3️⃣ 7 kinds of Japanese Vegetables
4️⃣ Konbu Steamed Rice with Simmered Egg
5️⃣ Steamed dish
6️⃣ Dessert

Sukiyaki paired with Japanese wine and sake is always an amazing idea. We would highly recommend paying it a visit on your date or friends lunch/dinner out. We saw two tables celebrating their birthdays there as well!
2023-07-09 744 瀏覽
. [🇭🇰香港- 尖沙咀].🔻餐廳用嘅食材全部都係黎自日本, 連野菜都寫明係黎自邊個縣👍🏻 超欣賞黎自靜岡縣嘅AMELA蕃茄🍅A4和牛壽喜燒分別係”京都姫牛”同”香川橄欖牛” 幾特別係佢哋嘅醬汁 - 除咗有傳統嘅蛋汁, 有新派嘅做法 - 將蛋白打成泡再配生蛋黃; 不過都係覺得傳統岩我口味啲😛最後仲有蛋蓋飯, 所以壽喜燒套餐都已斷好滿足.🔻🍽 壽喜燒 伊勢熊 @sukiyaki_isekuma 📌 地址: 尖沙咀棉登徑8號凱譽地下13號舖.#tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforjapanese #tummysreadyforsukiyaki

[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
超欣賞黎自靜岡縣嘅AMELA蕃茄🍅
A4和牛壽喜燒分別係”京都姫牛”同”香川橄欖牛”
最後仲有蛋蓋飯, 所以壽喜燒套餐都已斷好滿足
🔻
🍽 壽喜燒 伊勢熊 @sukiyaki_isekuma
📌 地址: 尖沙咀棉登徑8號凱譽地下13號舖
2023-07-07 602 瀏覽
發現呢間壽喜燒店最近好多人去👀 餐廳位於尖沙咀 好高興見到九龍區越來越多正嘢食 由日廚主理 即刻去試試🥴  餐牌主要分以下兩款套餐👇🏻 - 壽喜燒套餐 ($680)✨ - 廚師發辦 ($1380) - 要早兩日預訂(!)  食壽喜燒最緊要都係塊和牛🐮 呢度用嘅係兩款味道唔同嘅日本A4黑毛和牛 京都府姫牛嫩滑 香川縣橄欖牛就肉味比較濃😚  另外跟餐嘅蔬菜盤載有七款日本產蔬菜 最喜歡係糖度較高嘅靜岡縣蕃茄 #amela 🍅
發現呢間壽喜燒店最近好多人去👀
餐廳位於尖沙咀 好高興見到九龍區越來越多正嘢食
由日廚主理 即刻去試試🥴

餐牌主要分以下兩款套餐👇🏻
 - 壽喜燒套餐 ($680)✨
 - 廚師發辦 ($1380) - 要早兩日預訂(!)

食壽喜燒最緊要都係塊和牛🐮

呢度用嘅係兩款味道唔同嘅日本A4黑毛和牛

京都府姫牛嫩滑 香川縣橄欖牛就肉味比較濃😚

上個月看到尖沙咀開了一家新的日本壽喜燒料理專門店,還要在我工作地方附近,所以我決定找同事午餐一齊試試看!🤤🤤🤤到了餐廳發現走進餐廳的體驗蠻有趣的🤔。外面是一個細小簡約的入口,走進去好像穿過一個小小的竹林通道再進入餐廳。感覺好像多年前我去日本東京的一家叫做「時代屋」的餐廳,感覺很有穿越不時空、地點的感覺。餐廳內部走裝修日本精緻風。 有吧枱、有包箱坐位給客人選擇😎🤘🏽店員說這家餐廳是由資深日籍主廚主理!👏🏼👏🏼💖午餐有✨「壽喜燒套餐」跟✨「廚師發辦餐」給大家選擇,我自己點了「日本和牛壽喜燒」套餐首先上前菜,特別喜歡開胃的「京都豆腐」另外昆布飯混合了多款日本北海道米種再配上昆布煮成,之後再上「味噌湯」和「茶碗蒸」,OK!我已經開了胃口準備吃我的主菜了😝「日本和牛壽喜燒」用了「京都姬牛」、「橄欖和牛」。兩款肉質油花明顯,肉質顏色也非常紅潤新鮮。我比較喜歡吃「京都姬牛肉」即融口感令人難忘,「橄欖和牛」就比較嫩滑順口,肉味比較濃,一口放進口裡,口感豐盈。壽喜燒醬汁調味也調得剛剛,好不會太咸。因為之前試過一些餐廳雖然肉質品質也是很好,但因為醬汁調味太濃太咸,真的浪費了食材,所以調味真的很重要。這家餐

店員說這家餐廳是由資深日籍主廚主理!👏🏼👏🏼💖

壽喜燒醬汁調味也調得剛剛,好不會太咸。因為之前試過一些餐廳雖然肉質品質也是很好,但因為醬汁調味太濃太咸,真的浪費了食材,所以調味真的很重要。這家餐廳確實在這方面做得很不錯!午餐能吃到這些,太滿足了,讚!👍🏽👍🏽👍🏽✨
精緻美味的餐後甜品,柚子雪芭
2023-05-10
精緻美味的餐後甜品,柚子雪芭
  • 廚師發辦餐
  • 壽喜燒套餐
2023-07-02 482 瀏覽
日廚主理高質壽喜燒🐮 近排係尖沙嘴開左間新嘅壽喜燒,作為壽喜燒控梗係要去試下🤣 餐廳裝修好有日本庭園嘅感覺,可以揀坐吧檯或者卡位,我就鍾意左吧檯因為可以睇住廚師煮🤩之後直接上菜!晏晝有lunch set 可以選擇,分別有牛、豬、雞,仲有廚師法辦!今次就食左個A4 和牛壽喜燒套餐($480),性價比相當高👍🏻前菜有京都豆腐同埋醋水雲,豆腐口感軟滑,醋水雲酸酸地非常開胃!個人覺得上菜速度有d 快,啱啱開始食兩個前菜,師傅就已經開始介紹牛肉隨即烹調😂 我都未食茶碗蒸已經上左第一塊牛肉🤣 第一塊和牛係京都姬牛,雌性嘅黑毛和牛油脂分佈平均,口感非常嫩滑,味道香甜👍🏻 第二塊和牛係香川橄欖牛,據聞100 個人有1個人會食得出有橄欖味🤣 我食嘅時候真係覺得味道比較甘香,同第一塊味道真係有唔同😂牛肉配埋蛋漿食可以中和油膩感同埋另肉質更加嫩滑!佢最特別嘅地方就係仲有4仲調味可以自行選擇,個人覺得加黑松露醬同埋wasabi 都幾好食!又有另一番風味👏🏻 食完肉終於可以食茶碗蒸🤣好彩仲暖暖地!口感順滑,入面仲有好多配料,食到一啖明太子嚇襯,有d 味蕾衝擊😂 套餐仲配埋昆布飯同埋湯👍🏻 最後仲有柚子雪葩做甜品

套餐仲配埋昆布飯同埋湯👍🏻 最後仲有柚子雪葩做甜品,味道酸酸甜甜非常解膩!

整體黎講,食物質素好好,黎個價錢黎講性價比真係好高!佢嘅service 仲好好,講解詳細,最緊要係有日本師傅主理真係覺得自己飛左去日本一個下午🤣

2023-06-24 570 瀏覽
We made a reservation at 6:30pm on a Friday night and we pretty much had the entire restaurant to ourselves until 7:30ish…that’s when most other people started to arrive. We were being served by a Japanese chef. We ordered the omakase menu. Appetisers were just okay, the beef was okay (being the most essential pieces of the meal!) not as tender as I would have expected, also lack of marbling, didn’t melt in my mouth (!) one thing I liked was the egg white foam with the egg yolk, was very interes

We were being served by a Japanese chef. We ordered the omakase menu. Appetisers were just okay, the beef was okay (being the most essential pieces of the meal!) not as tender as I would have expected, also lack of marbling, didn’t melt in my mouth (!) one thing I liked was the egg white foam with the egg yolk, was very interesting and I found I was dipping that most with my beef!

Not really worth the price for the quality that we are paying in comparing to the very famous one from Central
2023-06-23 389 瀏覽
新開張關東風壽喜燒, 請嚟來自日本福岡縣主廚久家弘一先生主理,當然要去捧場👏本人極愛席前料理,除咗可以欣賞主廚刀功同烹飪手法之外, 仲可以透過對話增加互動細問之下先知道原來久家先生只係嚟咗香港三個月, 之前喺某大酒店擔任主廚, 所以管理手法極具效率而菜單之中, 主要以日本嘅優質黑毛和牛作為食材,當中包括來自香川縣嘅橄欖和牛同埋從京都引入嘅京都姫牛, 均為A4級別及有證書認證; 然後再配上主廚嘅獨製醬汁, 口感由淡至濃, 非常好味至於配菜方面,所有食材均為日本進口,包括茶碗蒸, 野菜, 漬物, 米飯及柚子雪糕, 感覺好似去咗趟日本旅行😋總括來說, 壽喜燒有分關東風同關西風, 醬汁份量同烹調方法都不相同; 唔知你又喜歡邊款呢?
柚子雪糕
柚子雪糕