2022-05-19 17 瀏覽
今次係第二次黎夢之丼土瓜灣店。不過我發現先前驚豔我的日本電廁板已經拆左😆!(錯重點) 不過好彩食物質素依然相當高,抵讚👍👍👍前菜係一個日式沙律同麵豉湯,味道就不過不失,唔特別講啦。第一樣菜係深海池魚刺身刺身旁邊配有紫蘇花, 一放入口已經食到兩種嘅層次!第一種就係紫蘇花強烈嘅香氣, 令到條魚嘅鮮味昇華,亦都多咗一種層次。 而池魚刺身肉質彈牙厚實,新鮮亦好有口感。二. 室津蠔蠔身飽滿充滿彈性,蠔其實新鮮就已經好好食啦, 食落口好有蠔味亦都好creamy。但係呢一隻蠔對比起我上次嚟呢度食嘅仙鳳趾蠔,就冇咁有驚喜。 佢都係好好食但係就冇咁特別。之後開始上熱食啦!三. 蟹膏豆腐。豆腐軟腍滑溜,蟹膏味極濃,質素依然! 喜歡食蟹膏味嘅朋友千萬唔可以錯過呢度小食,絕對會比你想像中更加有驚喜!四. 右口魚邊壽司右口魚面頭經火炙處理,油香滿溢,入口即化!五. 磯燒珍寶北海道帆立貝第一次食呢個菜, 食法亦都相當特別! 可以先夾起帆立貝沾少少七味粉,再放喺紫菜上面包起嚟食。 頭先會感受到紫菜嘅香脆,然後就係帆立貝嘅鮮味。 但味覺上就冇蟹膏豆腐咁特別。夢之丼係我地每一之都會點的菜師傅會配以一杯橙醋,而橙醋亦有兩
不過好彩食物質素依然相當高,抵讚👍👍👍

前菜係一個日式沙律同麵豉湯,味道就不過不失,唔特別講啦。

第一樣菜係深海池魚刺身

二. 室津蠔

之後開始上熱食啦!
三. 蟹膏豆腐。

四. 右口魚邊壽司
右口魚面頭經火炙處理,油香滿溢,入口即化!

五. 磯燒珍寶北海道帆立貝

夢之丼係我地每一之都會點的菜
師傅會配以一杯橙醋,而橙醋亦有兩種食法。第一係先呷一小口去開胃,第二將橙汁數落帆立貝上,提升食材的鮮味。
今次我亦自創造一種食法, 就係將少少嘅橙醋淋喺當飯上面,味道上亦相當夾。
招牌菜當然不差,用料十足!值得一提既係中間的牡丹蝦,好鮮味,而且隱約會食到一陣酒香,每一次食都有深刻嘅印象。

七. 花錦魚生丼
丼飯面鋪滿刺身!中間配以醬油漬蛋黃,對比上面的美味略嫌普通,但食材亦相當新鮮!

食完之後我同朋友都覺得未夠喉, 總係想試返上次喺呢度食嗰隻仙鳳趾蠔嘅味道, 於是喺店員嘅推介下我哋又叫咗佢哋嘅 特別推介 獨眼龍蠔。
果然佢哋嘅號都係唔會令我哋失望,而且姐姐都係冇介紹錯嘅!蠔身足足有成隻手掌咁大,而且極肥美!對比起剛才嘅室津蠔, 佢更加多咗一份鮮甜味同海水味!大讚!呢一隻蠔亦都為我哋呢一餐畫上圓滿嘅句號。

• 蟹膏豆腐
  • 夢之丼
  • 花錦魚生丼
2022-05-18 12 瀏覽
入到餐廳好日本風,店員招呼都好好。有普通檯及bar檯。見到好多丼物,又有壽司、小食之類!我地想食得豐富啲,揀咗丼飯、刺身、壽司及小食!刺身時令,點了真鯛薄切及深海池魚。兩款都幾新鮮,鮮味!呢度有我鍾意嘅右口魚邊壽司😍丼飯揀了夢之丼及花錦魚生丼。夢之丼有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹、左口魚邊。帆立貝大大粒,厚肉~ 松葉蟹幾多,一絲絲撈飯幾好!花錦魚生丼好多料,切成粒/小片。有三文魚、白身魚、赤蝦、左口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹、蜆肉。撈埋一齊食,豐富感覺!小食蟹皇醬燒蟹膏豆腐,蟹膏好香,豆腐又滑!磯燒北海道珍寶帆立貝,一隻大大隻,有紫菜包住食!

我地想食得豐富啲,揀咗丼飯、刺身壽司及小食!刺身時令,點了真鯛薄切及深海池魚。兩款都幾新鮮,鮮味!
呢度有我鍾意嘅右口魚邊壽司😍

丼飯揀了夢之丼及花錦魚生丼。

花錦魚生丼好多料,切成粒/小片。

小食蟹皇醬燒蟹膏豆腐,蟹膏好香,豆腐又滑!
磯燒北海道珍寶帆立貝,一隻大大隻,有紫菜包住食!

2022-05-17 12 瀏覽
開返堂食之後,最掛住既其中一樣想食就係日本野~放工同朋友黎左呢間叫夢之丼既小店,原來佢唔係淨係食丼,好多野都有得食~入到黎見到full晒咁滯,我地兩個人就坐bar枱。我地兩個人叫左兩個丼👇花錦魚生丼:有三文魚、赤蝦、白身魚、右口魚邊、三文魚子、蟹子、櫻花蝦,蟹膏豆腐、松葉蟹、甜蛋、蜆肉等等,豐富之餘,中間個肉子漬撈埋真係正到不得了,每啖都好多材料,勁滿足!夢之丼:有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、海膽、牡丹蝦、松葉蟹、右口魚邊,全部貴價食材而且勁新鮮,店員仲話要點下佢地自家製嘅橙醋,好有心思!即刻加分!池魚同油甘魚刺身,超級新鮮👍呢個蟹糕豆腐唔講得笑,一定一定要叫,好味到要大叫!蟹糕味濃,再配滑滑既豆腐,十分驚喜~隔離係左口魚壽司,佢同一般日本餐廳唔同,佢有醃過,好特別~柔煮鮑魚,鮑魚整得好淋,加上上面蟹糕汁咸咸地,呢個小食好岩送酒!磯燒帆立貝,呢個又係一個要大叫好正既小食!大大粒帆立貝燒到岩岩好,大到可以剪開兩份再包紫菜食,不得了~
開返堂食之後,最掛住既其中一樣想食就係日本野~

入到黎見到full晒咁滯,我地兩個人就坐bar枱。
我地兩個人叫左兩個丼👇
花錦魚生丼:

夢之丼:
池魚同油甘魚刺身,超級新鮮👍
隔離係左口魚壽司,佢同一般日本餐廳唔同,佢有醃過,好特別~
2022-05-15 21 瀏覽
喺一個春雨綿綿的時刻,有一間溫暖小店等著你,而且還有啲高質美食等緊你,喺暫時去唔到日本的情況下,呢個不失為一個好好的安慰吧。/等我介紹吓以下美食吧,呢個"花錦魚生丼"有好多料,三文魚,白身魚,赤蝦,右口魚邊,金蟹子,三文魚子,櫻花蝦,蟹膏豆腐,青瓜,甜蛋,玉子漬,松葉蟹,蜆肉。所有嘢裝滿成個碗,慢慢咁品嚐,太喜歡蟹膏豆腐的質感和味道,於是加咗份,又白又嫩的豆腐和鮮香味美的蟹膏令人滿足。和店名同名的"夢之丼”亦唔想放過,佢又有咩料呢,咁就係有大大件的帆立貝,大大隻又鮮甜的牡丹蝦,海膽(是日沽清,店員話用葱碎拖羅代替,都ok嘅),三文魚子,三文魚蓉,松葉蟹,右口魚邊,D料冇上邊嘅花錦丼多,但樣樣份太啲又矜貴啲,好視乎個人的選擇。除咗固定的餐之外,仲有即日推介嘅刺身,揀咗平時少食嘅間八刺身和油甘魚腩刺身,都好滋味

90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑____________👉 不專業食評🍽️.【夢之丼】HK$298【花錦魚生丼】HK$188【左口魚邊壽司】HK$48【赤穗武士蠔 / 隻】HK$68【深海池魚刺身 / 1pcs】HK$78 【蟹皇醬燒蟹膏豆腐】HK$48【慢煮鮑魚配肝醬】HK$68【磯燒北海道珍寶帆立貝】HK$68.(🧒) 餐廳環境唔錯,內裡位置都幾多👍✨ 入到去到有日式餐廳格調,服務員禮貌招待介紹店舖菜餚,讓客人稱心選擇。再加埋bar枱可以望到廚師料理,有Omakase Feel🌟🌟.🧒望左陣餐牌就覺得要先試下餐廳推介既菜式先😀😀 最有驚喜確實係夢之丼,不愧係用呢道招牌菜黎做店名,成個丼飯可以話係夢幻味道組合😍😍 丼飯內有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、海膽、牡丹蝦、松葉蟹、左口魚邊😋😋 係刺身丼既升級版!.🧒覺得呢個價錢都相宜,份量足料,CP值Ok,皆因食材新鮮,而且每份食物都能夠跟丼飯融和,餐廳會配上橙醋,店員表示可以先飲一少啖,再倒丼落飯中攪拌,倒落去之後食材鮮味更突出👍👍.小
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️
【深海池魚刺身 / 1pcs】HK$78
【蟹皇醬燒蟹膏豆腐】HK$48
【慢煮鮑魚配肝醬】HK$68
【磯燒北海道珍寶帆立貝】HK$68
小食方面🧒覺得蟹皇醬燒蟹膏豆腐同左口魚邊壽司最正😋😍 蟹皇醬燒蟹膏豆腐都係餐廳推介菜式之一,蟹膏味極濃厚😋😋 一口豆腐份量雖少但真係冇諗到可以跟蟹膏咁夾✨✨ 🧒推薦必試!
剛好當日店員推介空運海鮮,試左赤穗武士蠔,入口好fresh,滑入口時仲食得到少少嘅海水味,非常鮮甜👍  好想再encore!
🧒總分評價:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐(3/5)
--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5)
____________
男友知道我呢排做野辛苦 於是帶我去呢間日式餐廳食好野減一減壓 😌的確係冇介紹錯😍😚前菜有沙律 🥗跟麵豉湯 值得一提係佢個麵豉湯加入左不少嘅蜆肉🥳增加其鮮味同咬口👍1. 左口魚邊壽司🤩真心大推呢款壽司!一定一定要趁熱食😙首先佢既油脂非常豐富 灼燒過之後更帶出好濃烈嘅魚油香味 😍加埋木魚碎 一入口即刻化開 其香味喺口腔停留咗好耐 齒頰留香😋 嚟到依度必點 幸福感max 2. 深海池魚刺身肉質非常新鮮 ☺️因為夠新鮮所以先爽口彈牙 仲要非常之厚🥳食到啖啖魚香之後再散發出鮮味 適合係主菜之前食🤪3. 🦪室津生蠔是兩隻超大size嘅日本室津直送🇯🇵生蠔 😍厚肉到爆😜 即叫即開 喺視覺上已經係衝擊 食落口爽滑同埋之後再帶出甘甜😉4. 蟹膏豆腐🦀要一呈上就趁熱即食!豆腐切成一口size非常方便入口 😜滑溜既豆腐+淋上濃味既蟹膏醬 真係一試難忘😌又唔會好膩5. 花錦魚生丼極級豐富嘅食材 當中有 三文魚粒+白身魚+右口魚邊+赤蝦+勁大粒既三文魚子+金蟹子+櫻花蝦+蟹膏豆腐+松葉蟹+甜蛋+蜆肉+青瓜粒! 一口落口食可以食到咁豐盛既新鮮食材 果然好滿足😜且丼上有隻日本玉子漬,撈埋一齊食仲正6. 夢之丼嚟到夢

1. 左口魚邊壽司🤩
真心大推呢款壽司!一定一定要趁熱食😙

2. 深海池魚刺身
深海池魚刺身

3. 🦪室津生蠔

蟹膏豆腐

4. 蟹膏豆腐🦀
要一呈上就趁熱即食!

5. 花錦魚生丼
且丼上有隻日本玉子漬,撈埋一齊食仲正
萝之丼

6. 夢之丼
嚟到夢之丼當然唔少得叫佢果鎮店之一既夢之丼😙 同樣地食材好豐富
包括左
三文魚蓉+三文魚子+帆立貝+海膽+牡丹蝦+松葉蟹+右口魚邊
不過當日冇海膽 變左吞拿魚蓉 都係一流既享受😎
且叫呢個丼仲會配有橙醋😉待應表示可以飲一口橙醋 同埋把橙汁點在帆立貝/ 牡丹蝦上 令其鮮味再出啲! 的確 咁樣食令其味道更較出☺️很清新既食法

值得一提係待應服務態度非常一流 店員姐姐會主動問客人需要同 refill茶 亦會簡單介紹菜式同食法

整體環境清靜同乾淨 刺身海鮮 非常新鮮 係日本空運過嚟! 雖然價錢比較中上 但一分錢一份貨 質素絕對值回票價 一定會再黎encore !
蟹膏豆腐
2022-05-08 14 瀏覽
好少嚟土瓜灣,今日黎開就想試吓有咩好食!上網搵到呢一間日本餐廳.呢間餐廳主要係食丼飯!我哋首先叫咗《赤穗武士蠔》你哋睇吓隻蠔幾咁大隻😋未食就知道一定好鮮甜😂因為佢有醃製過!超好味!之後我哋叫咗個《蟹膏豆腐》個樣雖然好似腐乳😂但食落去真係啖啖蟹膏甘!之後我哋再叫咗個《磯燒帆立貝》燒得啱啱好,唔會過熟!跟住就到丼飯出場啦😂我哋叫咗兩個丼飯!一個係《花錦魚生當》睇過menu,有成十幾種魚生😋撈勻黎食超好味!入邊有三文魚、左口魚、白身魚、金蟹子等等!一碗飯就可以試晒唔同嘅魚生!另外嗰本我哋就叫咗個招牌《夢之丼》相比之下呢碗嘅食材就會好似貴價啲!有三文魚蓉 、三文魚子、帆立貝、海膽等唔使講都知道食完呢碗一定好滿足啦!呢間餐廳非常推介🤭
好少嚟土瓜灣,今日黎開就想試吓有咩好食!
上網搵到呢一間日本餐廳.
呢間餐廳主要係食丼飯!
我哋首先叫咗《赤穗武士蠔》

你哋睇吓隻蠔幾咁大隻😋
未食就知道一定好鮮甜😂
因為佢有醃製過!超好味!
之後我哋叫咗個《蟹膏豆腐》

個樣雖然好似腐乳😂但食落去真係啖啖蟹膏甘!
之後我哋再叫咗個《磯燒帆立貝》

燒得啱啱好,唔會過熟!

跟住就到丼飯出場啦😂
我哋叫咗兩個丼飯!
一個係《花錦魚生當》

另外嗰本我哋就叫咗個招牌《夢之丼》
唔使講都知道食完呢碗一定好滿足啦!
呢間餐廳非常推介🤭
臥虎藏龍嘅土瓜灣有好多特色嘅小店餐廳,今日同朋友搵到呢間日式餐廳嘅丼飯質素有點喜出望外,值得一試。首先會上前菜沙律,同暖笠笠嘅麵豉湯。等你開定個胃!花錦魚生丼呢個係熱門丼飯選擇之一,有三文魚、白身魚、左口魚邊、金蟹子、魚子等多達十幾種刺身和伴料配搭,份量相當足料,真係令到丼飯鮮味錦上添花,口感層次又豐富,而本身飯底調味恰到好處,好夾的味道。炎之丼呢個有三文魚蓉、左口魚邊、海膽醬甜蝦蓉等搭配,仲有兩大粒鮮甜的燒帆立貝,啖啖都食到魚生蓉好鮮甜滋味。鮮美嘅刺身真係食開有條癮,於是加咗份當日新鮮直送嘅深海池魚刺身,魚片透明色澤潤就知幾新鮮啦,完全唔會有腥味,入口質感爽脆鮮甜。另外柔煮鮑魚煮得非常入味,索曬魚湯嘅鮮味依然口感爽滑,唔會太淋;磯燒帆立貝大隻鮮美,質地厚實彈牙;武士蠔好肥美;左口魚邊壽司係試過丼飯入面嘅左口邊魚覺得好食就叫多兩件壽司再解饞🤣今日呢餐真係豐富鮮味大餐😊

首先會上前菜沙律,同暖笠笠嘅麵豉湯。等你開定個胃!

炎之丼

今日呢餐真係豐富鮮味大餐😊
2022-03-04 43 瀏覽
而家去土瓜灣真係好方便有咗MTR土瓜灣嗰邊真係好多嘢食😋但呢間隱世丼飯夢之丼食完真係會返尋味👍開頭當然叫下啲小食先,(真鯛薄切)一片一片薄切非常之新鮮賣相仲好靚👍(左口魚邊壽司)壽司非常之有水準接近去日本食嘅壽司👍(磯燒帆立貝)呢個帆立貝用火燒過好香,再用紫菜夾住梨食夾埋食非常之香同脆👍最後我叫咗個(夢之丼)呢個都係店員推介有三文魚,三文魚子,帆立貝,牡丹蝦,海膽,松葉蟹,右口魚邊,每一款我都最鍾意食仲有咁多款刺身包羅萬有呢個丼飯全部都好新鮮好好味真心推介👍⭐️⭐️⭐️
(左口魚邊壽司壽司非常之有水準接近去日本食嘅壽司👍

2022-03-03 1023 瀏覽
慶祝朋友生日去了土瓜灣譚公道2號地舖~夢之丼吃日本菜。室內以簡潔日式裝潢為主,主打多款創新丼飯,新鮮海產刺身全是日本直送。服務員禮貌招待介紹店舖菜餚,讓客人稱心選擇。1. 深海池魚刺身$782. 蟹膏豆腐$483. 鮫鰈薄切$158日式擺盤非常吸睛,池魚刺身極度新鮮,入口甜美。蟹膏豆腐用火槍小小焦香,豆味濃郁滑溜,加上面層香濃蟹膏,令口感更有層次。鮫鰈薄切刺身又是另一口味,滑溜又彈牙,新鮮就是最佳食材,超級好味,值得一嘗。柔煮飽魚$68鮑魚甜軟適中,又嫩又滑,面層舖上特製醬汁,簡直就是食的享受,超好味。左口魚邊壽司$96魚肉非常新鮮嫩滑,入口即溶,火槍小小的焦香味,提升魚香油脂口感,無窮美味。花錦魚生丼$159.8三文魚、赤蝦、白身魚、右口魚邊、三文魚子、金蟹子、櫻花蝦,蟹膏豆腐、松葉蟹、甜蛋、蜆肉、青瓜,還有飯中有隻肉子漬,食材豐富非常驚喜,好食度難以形容,正。夢之丼$253.3三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、海膽、牡丹蝦、松葉蟹、右口魚邊,全是高價食材,新鮮極好味,配上特製果醋,提升食材鮮味和飯粒味,好食到呢~隨丼附上小食~麵豉湯及沙律。
慶祝朋友生日去了土瓜灣譚公道2號地舖~夢之丼吃日本菜。

1. 深海池魚刺身$78
2. 蟹膏豆腐$48
3. 鮫鰈薄切$158

柔煮飽魚$68

左口魚邊壽司$96

花錦魚生丼$159.8

夢之丼$253.3

隨丼附上小食~麵豉湯及沙律。
2021-11-22
2022-02-26 43 瀏覽
今日嚟到土瓜灣食嘢,見到有間門面幾靚嘅日本餐廳,主要食丼飯,就同朋友入去試吓!入邊有吧枱,地方好大,坐得好舒服!我哋叫咗個左口魚壽司,花錦魚生丼,蟹膏豆腐,油甘魚刺身,真鯛刺身薄切,磯燒帆立貝等等!超飽超滿足!哩度既野食好新鮮🤤上菜速度快!先推介大家食個蟹膏豆腐,蟹膏味好香好甜,吾會帶苦澀味,配埋豆腐既清香岩岩好!左口魚壽司入口即融🤤🤤油香味十足,加埋小小灸燒,上面仲有小小八爪魚酥,一齊融入口邊好有口感!花錦魚生啱上面有個蛋黃,非常痴,好香蛋味,如果鍾意食濕飯嘅朋友應該會鍾意❤️上面有蛋黃,玉子,蟹肉,魚籽等等!夢之丼上面有拖羅魚蓉、帶子、牡丹蝦刺身、灸燒三文魚等等!佢仲配左杯橙醋,酸吾地都幾開胃!磯燒帆立貝嘅size細細地,一啖食落肚!用紫菜包住!鮮甜彈口!呢度一坐低已經會比沙律同埋湯你飲、加埋兩個人食咗咁多嘢,如果女仔嘅話可以三個到四個人share! 見到呢度都有好多唔同嘅午市套餐,附近既朋友就一定要來支持下小店😪

2022-02-06 52 瀏覽
位於土瓜灣的夢の丼,環境舒適。餐廳以吃丼飯為主,亦有刺身壽司可選擇。先來碗熱騰騰的麵豉湯,湯內有豆腐和海帶,而且麵豉湯帶點油,我覺得是自家製,而非直接買,味道濃郁鮮美。蟹皇醬燒蟹膏豆腐濃郁的蟹膏配上軟滑的豆腐,整個口腔都充滿蟹膏的味道。左口魚邊壽司肥美的左口魚邊,肉質柔軟細膩,帶點點油,美味。法國蠔雖然體積比較小,但海水味道較濃,而且爽脆。深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香。赤貝外表呈橙紅色帶光澤,肉質爽厚,非常新鮮。整體這四款食物都令人非常滿意,非常期待之後的丼飯。夢之丼材料有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、松葉蟹、右口魚邊。帆立貝鮮甜飽滿,體積巨大的牡丹蝦刺身,肉身非常爽口而且鮮甜,蝦頭膏味濃。另外附上一杯橙醋,店員表示可以先喝一小口,清一清口腔,再點帆立貝吃。所有食材非常新鮮,必點。花錦魚生丼有三文魚、白身魚、魚籽、蟹膏豆腐、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、三文魚子、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹、蜆肉,每一口都吃到多款不同口感的食物,非常豐富,色彩繽紛。沒想到食材如此新鮮美味,以這個價格可以品嚐到如此質素是超值,絕對是土瓜灣的隱世的美食。
位於土瓜灣的夢の丼,環境舒適。
餐廳以吃丼飯為主,亦有刺身壽司可選擇。
蟹皇醬燒蟹膏豆腐
濃郁的蟹膏配上軟滑的豆腐,整個口腔都充滿蟹膏的味道。
左口魚邊壽司
肥美的左口魚邊,肉質柔軟細膩,帶點點油,美味。

法國蠔
雖然體積比較小,但海水味道較濃,而且爽脆。

深海池魚
肉質鮮嫩肥美,脂厚油香。

赤貝
外表呈橙紅色帶光澤,肉質爽厚,非常新鮮。

整體這四款食物都令人非常滿意,非常期待之後的丼飯。
夢之丼
2022-01-25 37 瀏覽
呢間日本野裝修同埋店員服飾都好有日本風味 好似去咗居酒屋咁同埋啲店員好Nice 令到成餐飯食得好舒服蟹膏豆腐 豆腐好滑入口好香蟹膏味 好好味 好開胃左口魚壽司 刺身好新鮮 燒得好甘香 油脂分布好平均入口個味好耐都唔散夢之丼材料好豐富鋪到成個面都係 同樣刺身好新鮮 好滿足帶子同埋海膽都好出色 同埋佢啲飯唔係用白飯 係本身已經有啲醬油味可以唔使落豉油 都已經好夠味另外隔離有杯野 可以配搭埋一齊 幾特別花錦魚生丼對比起頭先個刺身飯 比較鍾意呢一個啲刺身切到一粒粒 入口口感好豐富好滿足 另外隻雞蛋撈埋一齊 令到成件事更加高級 真係唔覺唔覺就食晒成碗飯慢煮鮑魚好正呀 入口好彈牙 本身鮑魚味已經好岀再加埋上面嗰個濃烈嘅醬 個味道一下爆成個口都係 鮑魚必點
呢間日本野裝修同埋店員服飾

再加埋上面嗰個濃烈嘅醬
個味道一下爆成個口都係

鮑魚必點
2022-01-19 61 瀏覽
朋友仔之前食完呢間日本餐廳,話性價比極高!今日早放工,就同老公黎試下撐枱腳🙂入到餐廳,menu好多選擇😍有晚餐定食、有散叫壽司、丼飯、天婦羅🍤、仲有d熱食,印象好似仲有是日精選野食🙂店員好快就擺低左沙律🥗前菜同麵豉湯👍🏻跟住我地叫既野食就一碟一碟咁上啦!1️⃣左口魚邊壽司🍣件壽司入面已經有醬,左口魚邊上面配埋木魚,成件壽司口感好好😋2️⃣花錦魚生丼平時好小食丼,因為驚唔新鮮,但呢間足料得黎係新鮮嫁。呢款有好多料,有三文魚、甜蛋、松葉蟹、櫻花蝦等等,好味😋3️⃣深海油魚刺身+法國蠔4️⃣蟹膏豆腐呢個好似係鋪頭名物咁😂一入口淋淋地,勁濃既蟹膏味,超正,每人食兩粒已經好夠😊5️⃣夢之丼我地兩個人再叫多左個丼飯,呢個有帆立貝、三文魚蓉、三文魚子、海膽等等,又係超足料,海膽竟然冇嗅味,平時喺香港嗰啲通常都好臭😂仲配左一個橙酒!店員話如果食得膩,可以飲啖 refresh返個味蕾!👍🏻👍🏻👍🏻6️⃣柔煮鮑魚最後食埋呢個,食到飽飽😋😋

1️⃣左口魚邊壽司🍣
壽司入面已經有醬,左口魚邊上面配埋木魚,成件壽司口感好好😋

2️⃣花錦魚生丼

3️⃣深海油魚刺身+法國蠔

4️⃣蟹膏豆腐

5️⃣夢之丼

6️⃣柔煮鮑魚
最後食埋呢個,食到飽飽😋😋
2021-12-07
  • 夢の丼
2022-01-18 37 瀏覽
店鋪鄰近地鐵站,十分方便,行過經常見到滿座,朋友都覺得佢好高質😍Set 前菜沙律🥗加少少醋,令你更開胃面鼓湯,加入海帶和少量蜆肉左口魚邊壽司🍣大讚👍🏻入口魚油好香,飯已調味,不用額外點鼓油,表面加入少量木魚絲🤤入口超新鮮,不帶任何魚鯹味生蠔🦪即叫即開入口回味帶甜,加入檸檬汁🍋更fresh☺️磯燒北海道珍寶帆立貝超大粒,入口好肥味磯燒後令味道更香.慢煮鮑魚配肝醬分成四小件肝醬十分惹味而慢煮鮑魚入口岩岩好,肉質好彈牙高品質嘅食材招牌夢之井食材勁新鮮😆會更當日食材作調節店員教加入橙味嘅甜酒更好食😋好特別花錦魚生井即係乜都有,當然唔夠夢之井高級,但味道依然不錯兩個井嘅飯都係調好味的,不用額外再加

Set 前菜
沙律🥗加少少醋,令你更開胃
面鼓湯,加入海帶和少量蜆肉

左口魚邊壽司🍣

入口超新鮮,不帶任何魚鯹味

生蠔🦪即叫即開
入口回味帶甜,加入檸檬汁🍋更fresh☺️

磯燒北海道珍寶帆立貝
超大粒,入口好肥味
磯燒後令味道更香

慢煮鮑魚配肝醬

分成四小件
肝醬十分惹味
而慢煮鮑魚入口岩岩好,肉質好彈牙
高品質嘅食材

招牌夢之井
食材勁新鮮😆會更當日食材作調節
店員教加入橙味嘅甜酒更好食😋好特別

花錦魚生井
即係乜都有,當然唔夠夢之井高級,但味道依然不錯

兩個井嘅飯都係調好味的,不用額外再加